Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı son ücret üzerinden mi hesaplanır?

Kıdem tazminatı son ücret üzerinden mi hesaplanır?

Cevabı basit gibi görünen bu sorunun bazen kafa karışıklığına sebep olduğunu görüyorum. Özellikle işçinin, işten ayrılmadan kısa süre önce zam aldığı hallerde bu soru daha çok gündeme gelmektedir. Peki bu sorunun cevabı o kadar basit midir? Kıdem tazminatı hesabında kullanılacak olan ücret, işçinin son ücreti midir?

Kıdem tazminatı hakkında temel bilgiler

Kıdem tazminatı alma şartlarını anlattığım yazımda, bu hususta geniş bilgi vermiştim. Bu tazminatı almanın ilk şartı, işverenlik bünyesinde en az bir yıllık kıdeme sahip olmaktır. Öyle ki; işçinin bir yıllık kıdemi yoksa, diğer şartlara bakılmasına bile gerek yoktur. Kıdem şartını sağlayan işçinin aynı zamanda, tazminatını hak edecek şekilde işten ayrılmış olması da gerekir.

Kıdem tazminatına esas son brüt ücret mi?

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bu soruya kısa yoldan “evet” cevabını verebiliriz. Hatta örneğin asgari ücretle çalışan bir işçi, 31 aralık yerine 1 ocak tarihinde işten ayrılsa bile, yeni yılın zamlı asgari ücreti üzerinden kıdem tazminatı hesaplanacaktır. Brüt ücret ise sadece işçinin maaşından ibaret değildir. Yemek yardımı, yol parası ya da ikramiye gibi süreklilik arz eden ve arızi olmayan ödemeler de brüt maaş hesabında dikkate alınacaktır.

İşçi kısa süre önce zam almışsa ne olacak?

İşçinin son bir yıl içinde zam almış olması halinde, zamdan önceki ücretinin mi yoksa zamdan sonraki ücretinin mi esas alınacağı ve hatta bunların ortalamasının alınıp alınamayacağı konusunda bir belirsizlik olduğu söylenebilir. Bunun nedeni, 1475 sayılı İş Kanununun 14üncü maddesinde yer alan bir paragraftır. Bu paragraf şu şekildedir:

“Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.”

Bu cümleyi anlamakta zorlanmakta haklısınız! Çünkü ilk bakışta anlamsız gelmektedir: İşten ayrılmış olunan tarih ile zammın yapıldığı tarih arasındaki ücret, gün sayısına bölünecekse; yine aynı sonuç çıkmayacak mıdır?

Kanaatimce madde metni yazılırken bu paragraf ayrı yazılmaması gerekirken, ayrı yazılmıştır. Bu paragraftan önceki paragraf şu şekildedir:

“Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına esas tutulur.”

Aslında işçinin ücretine zam yapılmasıyla ilgili paragraf, üstündeki paragrafın devamıdır ve bana göre yanlışlıkla ayrı bir paragraf olarak ayrılmıştır. Bu nedenle de kafa karışıklığına sebebiyet vermektedir.

İşçi bir gün önce bile zam almış olsa, bundan faydalanır

kıdem tazminatına esas ücret

Kıdem tazminatına esas ücretin son brüt ücret olduğu yönünde yüzlerce Yargıtay kararı vardır. Örneğin bir tanesinde şöyle denilmektedir: “Kıdem tazminatı hesabında esas alınacak ücret, işçinin son ücretidir. Başka bir anlatımla, iş sözleşmesinin feshedildiği anda geçerli olan ücrettir… Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. O halde, kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır.” (22 Hukuk, 2015/7098 E.)

Buna göre, bir işçinin kıdem tazminatı hesaplanacaksa; işten ayrılmış olduğu gün itibariyle brüt ücreti dikkate alınmalıdır. Hatta burada, işçiye en son kaç lira ödendiğinin bile önemi yoktur. İşçinin maaşına zam yapılmış olsa ama işçi zamlı maaşını almadan işten ayrılmış olsa bile; brüt ücreti artık zamlı ücreti olduğundan, kıdem tazminatının da zamlı ücreti üzerinden hesaplanması gerekir.

SONUÇ

Şunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz: Kıdem tazminatına esas ücret, işçinin son brüt ücretidir. Son ücretten kastedilen de işçiye en son ödenen maaş değildir. İşçinin işten ayrıldığı gün itibariyle brüt ücreti neyse, henüz ödenmemiş olsa bile, kıdem tazminatı hesabında onun dikkate alınması gerekir. Hatta işçi işten ayrıldığı gün zam almış olsa, kıdem tazminatına esas olan ücreti yine zamlı ücreti olacaktır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

269 Yorum

  1. 2012 den beri çalıştığım iş yerinde 2023 temmuz i9 Aydır raporluyum Nisan 1 iş başı yapicagim işveren işten cikarmak istiyor aynı görevi yaptığım arkadaşlar zam uygulandı benim saat ücreti değişmedi
    yasal olarak bir yaptirimi varmı işten cikarirken saat ücretim uzerindenmi heaplanir nasil bir yol izlemeliyim

    1. Merhaba, işveren sizi işten çıkardığında fiili ücretiniz ne ise, o rakam üzerinden kıdem tazminatı hesaplanacaktır. İşverenin size zam yapması gerektiğini ama yapmadığını düşünüyorsanız, risk alarak şansınızı deneyebilirsiniz. Yani işverenin kıdem tazminatını kabul etmezsiniz ve dava açarak hem ödenmeyen zam ücretlerini geriye dönük talep edersiniz hem de kıdem tazminatınızı olması gereken zamlı ücret üzerinden istersiniz. Bu elbette riskli bir durumdur ve böyle bir karar verecekseniz, bir avukata danışarak hareket etmenizi öneririm.

  2. merhaba kıdem tazminatında son hakedilen gün hesapta dikkate alınır demişsiniz (hatta 1 ocakta hakedilen yeni asgari ücret örneği mesela) birde bahsettiğiniz
    Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.” maddesi var peki burada son ücret neden zam olarak düşünülmedi?

  3. Mustafa abi kolay gelsin bir sorum olacaktı rahatsiz olduğum icin 24 gun rapor aldim parça parça şimdi iş yerimden alacagim 7 gunluk calisma parasi oda netim ve brutum düşük olacak büyük ihtimalle çıkışımı verecekler tazminat verirken son raporlu olduğum ocak ayının burutune gore verecekler

  4. Merhaba ben emekliyim . Fakat 8 sene 8 aydır da kurumsal bir firmada asgari ucretli olaraka calisiyorum 1 mayis 2014-31 ocak 2023 da çıkışını verdiler icerde 90 gün yıllık iznim var 1500 tl de set kart alıyordum tazminatda hesaba katilirmi tazminat ne kadar alırım ortalama tesekkurler

    1. Merhaba, düzenli olarak yapılan maaş dışı ödemeler, yemek ve yol gibi, elbette brüt tutarları üzerinden kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.

  5. Merhaba Mustafa bey.ocak ayının sonunda işyeri kapanacagi için tazminat alacağım,lakin işsizlik maaşı son dört aya göre hesaplanirsa;Ocak ayı zammı bir aylik geriye dönük üç aylık 2022 den mi hesaplanacak ? Şimdiden cevabınız için teşekkürler.birde bu aya kadar 8 ay boyunca işyeri promosyon verdi.bu ay bitti. tazminatta hesaba katılır mı.

  6. Merhaba Mustafa Bey, öncelikle böyle bir fırsat sunduğunuz için çok teşekkür ederim. Benim sorum şu, ben ay ortasında işten çıkacağım aylık maaşımın yarısını alacağım için kıdem tazminatım son aldığım yarım maaştan hesaplanır?

  7. Merhaba efendim ihbar çalışıyorum ve bu süre içerisinde enflasyondan dolayı maaşlara zam yapıldı,ben kıdem tazminatını zamlı maaş üzerinden mi alacağım yoksa ihbarı imzaladığım tarihteki maaş üzerinden mi alacağım.

    1. Merhaba. İhbar sürenizin sonundaki ücret üzerinden ödenmesi gerekir. Çünkü iş akdiniz devam edene kadar, ki ihbar süresinde de devam eder, yapılan zamlardan işçi faydalanır.

  8. Merhaba Mustafa bey yazınız için teşekkürler bir çok kişiye ışık olmuşsunuz benimde bir sorum olacaktı bende kıdem tazminatı almak istiyorum 5 yilldir … markette çalışıyordum ucretsizdeyim mobbing ve fazla çalıştırılma sebeplerinden ama ben dava yoluna gitmek istemiyorum ihtar çekip arabulucuda halledebilirmiyim

    1. Merhaba, ben teşekkür ederim. Buna ancak işverenin yaklaşımı karar verir. Yani işveren sizinle arabulucuda uzlaşmak istemezse, mecburen dava açmanız gerekir. Zaten arabuluculuk zorunlu olduğu için, öyle ya da böyle önce arabulucuya gitmeniz gerekecek.

  9. Mustafa bey eyt liyim Ocak2023 te 6 gün rapor aldım.Bu ay sonu iş yerine emeklilik dilekçesi vereceğim.Son ay aldığım rapor kıdem tazminatımı düşürürmü teşekkürler.

    1. Ahmet bey, yazımda da izah ettiğim üzere kıdem tazminatına esas olan ücret işçinin son aldığı maaş değildir. Yazıma tekrar göz atmanızı öneririm.

  10. Ben bu işyerinde 8 Kasım 2005 tarihinde işe başladım 2013 yılında haberimiz olmadan girdi çıktı yapmışlar daha sonra 24 Aralık 2015 bizim haberimiz olarak girdi çıktı yaptılar 2015 yılından beridir çalismaya devam ediyoruz 7 aydır cumartesi günleri çalışmıyoruz maaştan kesiliyor erken emeklilik şartları uyuyor tam günümüz olmuyor. Benim 2 tane yıllık iznim var 23 günlük toplam 46 gün ne yapmalıyım saygılarımla

  11. Slm ben 16.01.2013 günü çalıştığın firma beni çağırdı ve seninle çalışmak istemiyoruz dedi ama benim 1 gün önce zamlı maasimi almam gerekiyordu ama zamlı vermmemek için masimi yatırmadan cikisimi verdiler şimdi ben tazminatımı hangi burut üzerinden Alicam eski buruttenmi yeni gosterilmeyen buruttenmi teşekkür ederim. Yardımcı olun lütfen

    1. Ayhan bey, yazımda da belirttiğim üzere, önemli olan en son ay kaç lira maaş aldığınız değildir. Yazımı dikkatli okumanızı öneririm.

  12. Ben 25 ocakda işten ayrılacağım .
    muhasebeci ile konuştuğumda bana eğer iş yerinin zam oranı belli olmazsa 25 ocağa kadar eski maaş üzerinden tazminat alacağımi söyledi , ama çok saçma devletin koyduğu zam tutarı kadar koyulacak zaten eskisine göre hesaplanirsa yeni askari ücret bürutunun altında oluyor eski bürutum maaşım asgari ucretin üstünde olduğu halde . benim tazminatımi en kotu devletin verdigi zam oranına göre masimi hesaplayıp vermek zorunda değiller mi? Yani tazminatı neye göre alırım şimdiden teşekkür ederim yanitladiginiz için.

    1. Merhaba, o zamana kadar bekleyin ve zamsız maaşa göre kıdem tazminatı ödenirse, bir avukata gidin ve arabulucu başvurusu yapın.

    2. Merhaba, size ödenecek kıdem tazminatı hiçbir şekilde 2023 yılı brüt asgari ücretinden az olamaz. Hatta uygulanacak zam oranınızla maaşınız asgari ücretin üzerine çıkıyorsa, bu rakama göre hesap edilmesi gerekir.

  13. Merhaba kıdem tazminatı alıcam Ocak ayı içinde yeni asgari ücrettenmi hesaplanır tazminatım

    1. Merhaba, evet asgari ücret artışı 1 Ocak itibariyle geçerli olduğundan, bu tarihten sonra işten ayrılan işçinin kıdem tazminatında da asgari ücret esas alınır.

  14. 17.03.2004 de ise girdim.halen ayni is yerinde calisiyorum.EYT li yim.yasa cikarsa emekliyim.2022 aralik ayinda ameilliyat oldum.13 raporluydum.sgk dan aldim ama .bodroda brut ucret dustu.kidem tazminati da son brut maas diyorsunuz.aralikmi yoksa ocak ayimi dikkate alinir.tesekurler

    1. Fatih bey, yazımda da belirttiğim üzere son ücretten kasıt, alınan son ücret değildir. Ayrıldığınız tarih itibariyle almanız gereken ücrettir. Raporlu olmazız ya da özel durum nedeniyle o ay daha az maaş almanız bir şeyi değiştirmez.

  15. Merhaba,
    Ocak ayında çalıştığım sirket maaş zammı verecek ancak bize henuz deklare edilmedi.Zammin
    ne zaman sisteme girildigini bilemiyoruz.Ben 6 senedir burda calisiyorum.Ocak 4 de 5 de ayrilsam
    kidem tazminatimi zamli rakama göre mi yoksa aralık brute göre mi alirim

    1. Merhaba. Verilecek olan zam diğer çalışanlar için ne zamandan itibaren geçerli oluyor? Örneğin 1 Ocak mı? O zaman, bu zamlı maaş üzerinden hesaplanması gerekir. Burada önemli olan, zammın hangi tarihten itibaren uygulandığıdır.

  16. Merhaba 3 yıldır ayni işyerinde çalışıyorum ocak 5 te askere gidecegim 27 Aralık ta isten çıkma hakkim var ama ocak 5 e kadar çalışsam tazminatimda fark olurmu yilbasi zammindan yararlanabilirmiyim maasim askerî ucret degil sadece askeri ucretle calisanlarmi yararlaniyor

    1. Merhaba, eğer işyerinizde 1 Ocak itibariyle zamlı maaşlar geçerli oluyorsa ya da maaşınız zaten asgari ücret ise, elbette yeni yılı beklemeniz yararınıza olacaktır.

        1. O zaman, ilk cevabımda da söylediğim üzere, işyeri uygulamasında yeni yıl zamlarının hangi tarihten itibaren geçerli olduğu önem arz eder. Bunu da ancak siz bilebilirsiniz.

      1. Hocam misal ben ocak 2 de isyerinden feshimi vericem askerlik için bu da benim kıdem tazminatını etkilermi yani zamlı maaş üzerinden mi hesaplanır
        Ve ayriyeten yemek kartida bu ücrete dahil oluyormu yanıtlarsanız sevinirim

        1. Merhaba, evet yemek kartı bedeli de hesaplamaya dahil edilmelidir. Diğer sorunuzun cevabını ise hemen yukarıdaki yorumu cevaplarken verdim.

      2. Hocam askeri ücretle çalışıyorum ve ocak 2 de istifamı veriyorum bu gerekçeyle kıdem tazminatim ve yıllık izin ücretini zamlı maaş üzerinden mi hesaplanır ?

        1. Merhaba, eğer maaşınız asgari ücret ise evet, zamlı ücret üzerinden hesaplanması gerekir. Çünkü asgari ücret, 1 Ocak’tan itibaren geçerlidir.

  17. Soru; 4 d kamu işçisi olarak 19 yıldır hastanede çalışmaktayım. Yılda iki kere çift maaş aldığımız ay var, fakat bordroları ayrı ayrı düzenleniyor. Ve biz çalışıp maaşınızı sonraki ay alıyoruz.Yani Ocak maaşı Şubat’ta alınıyor.simdi prim günü dolup yaş bekleyecek durumda olan bir iş i bu şartlarda ikramiye aldığı ay işten istifa ederse, kıdem tazminatı son ayki iki bordro da dahil edilerek mi hesaplanacak.Bu konuda yardım rica ediyorum.

  18. Merhaba,
    16.09.2021 işe giriş
    02.07.2022 de ise evlendim.
    İşe gireli 1 sene geçmeden evlendim. Bugün 14.12.2022 işyerindeki 1 senem doldu evlilik sebebiyle işten ayrılabilir miyim? 1 sene geçmeden evlendim fakat çalışmaya devam ederek 1 senemin dolmasını bekledim çıksam tazminat alır mıyım? 01.02.2023 şubatta zamlı yatacak maaşımız sizin demenize göre şubat başında çıksam zamlı haliyle tazminat alabilirim doğru mu?
    !!! İçeride 14 gün de yıllık iznim var o halde 01.02.2023 de işten çıkarsam alacağım ücretler şu şekilde mi olur => ocak ayı zamlı maaş + zamlı maaşın brütü (kıdem tazminatı) + 14 gün yıllık izin parası
    yanıtlarsanız çok sevinirim internette doğru bilgiye erişim maalesef ki çok zor kirli bilgi çok fazla.
    Sevgiler…

    1. Merhaba işten ayrıldınız mı maaşınız ne kadar yattı bu sorunuzun cevabını bende her yerde araştırdım bulamadım aydınlatabilir misiniz?

      1. Merhaba maalesef buradan dönüş olmadı ve bende henüz işten ayrılmadım o yüzden bilemiyorum. Umarım sorun yaşamam ve tazminatımı alırım. Deneyimlenseniz sizde benimle paylaşın lütten.

        1. İş yerinde 1 yılınız dolmuş ve Evliliğiniz üzerinden de 1 yıl geçmemiş kıdem tazminatı almaya hak kazanmışsınız. Ben diğer ayın sonunda çıkacağım eğer çıkmamış olursanız bende sizinle paylaşırım deneyimlerimi ama lütfen siz benden daha öncr çıkarsanız yazmayı unutmayın. Bir de ihbar tazminatı da devreye giriyor mu acaba o konuda bilginiz var mı?

  19. Hocam 27 aralık 2022 tarihinde işten ayrılıcam. kasım 2022 brüt ücretim 13 bin tl. aralık tamamlanmadığı için burdan mı hesaplanacak yoksa farklı mı olacak tam anlayamadım. çünkü brüt ücretim aralık ayında daha düşük olacak.

    1. Merhaba, sorunuzun cevabı yazımda mevcut Kadir bey. Önemli olan, işten ayrıldığınız tarihte maaşınızın kaç lira olduğudur.

  20. Merhaba, özel sektörde çalışıyorum eyt yim ocakta dilekçe verip işten ayrılıcam 18 ay 10 gündür çalışıyorum 8600 maaşım var maaş zammımız ocakta belli oluyor ve şubatta alıyoruz şayet emekli olup işten ayrılırsam kıdem tazminatım zamlı mı hesaplanır zamsızmı bilemedim yardımcı olursanız sevinirim tşk ederim sagol un

    1. Merhaba. İşten ayrıldığınız gün itibariyle zamlı maaşa geçmişseniz, o günden hesaplanır. Ama maaş zammı belli olmakla birlikte, uygulaması şubatta başlıyorsa, eski maaştan hesaplanması icap eder. Önemli olan, iş akdinizin sona erdiği gün şu sorunun cevabını vermektir: Bugün itibariyle maaşım ne kadar?

    2. İlginiz için teşekkür ederim eski maaştan hesap edilir ama yeni yılın kıdem bürütündende içerde olan 19 ay 10 günlük ücretim buna göre hesap edilir herhalde dogru mudur

  21. Merhabalar 18 ay sonunda askere gideceğim için firmadan ayrılacağım fakat 24 ayı doldurmadığım için tazminatımı 12 ay üzerinden hesaplanacağını duydum böyle bir şey mümkün mü ve tazminat hesaplanırken SGK prime esas kazançtan mı hesaplayacağız ek mesai ücretleri de dahil midir.

    1. Merhaba. Kıdem tazminatı hesabı her bir gün için yapılır. 18 ay çalışan işçi için 18 ay karşılığında hesaplanması gerekir.

  22. Ben 01/01/2009 tarihinde iş başı yaptım.
    20/07/2022 tarihinde işten ayrıldım. Tazminatım ödendi ancak şöyle bir durum var sendika sozlesmemiz henüz imzalanmamisti Eylül 2022 tarihinde anlaşmaya varıldı ve imzalandı ve bu sözleşme 1 Temmuz 2022 den itibaren geçerli sayıldı. Bu durumda ben tazminat güncellemesi isteyebilirimiyim aldığım tazminat ayrıldığım maaştan ödendi temmuz ayı zam farkı alabilsin sadece dediler .en baştan tazminat hesaplanamaz diyorlar yardımcı olabilirmisiniz

    1. Merhaba, böyle bir şeyi ilk defa duydum Asiye hanım, ilginç bir durum olmuş. Açıkçası benim olur ya da olmaz demem mümkün değil. En doğrusu, kurumunuza yazılı olarak başvurup talep etmeniz ve reddedilmesi durumunda, bir avukatla görüşerek, avukat da uygun görürse dava açmanız olacaktır.

  23. Mrb. Özel bir şirkette yaklaşık 10 yıldır çalışıyorum. Şirket te satış hedeflerine göre prim ayrıca yol ve yemek ücretleri dahil alıyorum. Her ay maaşım değişkenlik gösteriyor. 1 nisan 2022 tarih itibariyle doğum iznine ayrıldım. Doğum izninde olmama rağmen şirket bana maaş yatırıyor fakat bordromda çalışma olarak değil raporlu gözüküyor. Sgk ile görüştüğümde doğum izninde olduğunuz için ücreti devlet öder şirketiniz isterse kendisi de ayrıca ödeme yapabilir demişti. Doğum iznim devam ederken şirket şubesini kapatma kararı aldı. Çıkış vermek için raporumun bitmesini beklediklerini söylediler. Sormak istediğim kıdem tazminatım hesaplanırken doğum izninden önceki olan son brüt maaşıma bakılır yoksa raporlu olduğum halde şirketin yatırdığı son maaşa mı bakılır. Raporlu olduğum için ve primde alamadığım için brüt ücretim %40 civarında düşüş gösteriyor. Yardımınızı rica ederim.

    1. Ek olarak brüt maaşım yüksek olduğu için 1 Temmuz itibariyle artan asgari ücret ve kıdem tazminatı tavanı değişmiş olduğundan bu değişiklikten faydalanabiliyor muyum?

    2. Merhaba, bunların hiçbir önemi olmaz. Soru şu: İşten ayrıldığınızda giydirilmiş brüt ücretiniz neydi? Yatan değil, olması gereken ücreti esas almalısınız.

  24. MERHABA MUSTAFA BEY …09.08.1971 doğumluyum yine 09.08.2022 yılında emekliliğimi hak ediyorum..Benim sorum şu şekilde olacaktı 25.05.2009 yılından beri aynı firmada ( özel sektör ) çalışıyorum..çalıştığım firma kıdem tazminatını son 3 ayın ortalamasına göre veriyor diye bilgiler edindim..Böyle bir şey olabilirmi acaba ? Yine ülke gündeminde olan Asgari üçret arrtışından kıdem tazminatım yeni maaşa göremi hesaplanır yada yine belirttiğim gibi son 3 ayın ortalamasına göre yapılır…Şimdden vereceğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

    1. Merhaba, şöyle ifade edeyim. Asgari ücret artışının geçerli olduğu tarihte yani tam o günde işten ayrılan işçi bile yeni asgari ücretten yararlanır. Burada önemli olan tek şey, iş akdinin sona erdiği tarih itibariyle işçinin maaşının kaç lira olduğudur.

  25. Merhaba,

    17 Mayıs 2022 tarihinde işveren ile karşılıklı bir şekilde ücretsiz izine ayrıldım 31 Temmuz 2022 tarihine kadar.
    31 Temmuz’da işveren büyük ihtimal tek taraflı olarak işten çıkaracak ve tazminat hakkım doğacak.
    Merak ettiğim şey aslında şu;
    Şu an gündemde Temmuz ayında asgari ücret artış olacağı yönünde.
    Bu artışla beraber tazminatım son aldığım brüte göre mi hesaplanır yoksa artış yapılacak rakam üzerinden mi hesaplanır.

    1. Merhaba, sorunuzun cevabı çok basit bir kurala göre belirlenir: İşçi işten ayrıldığında ücreti ne kadar ise, tüm hakları da o rakam üzerinden hesaplanır. Önemli olan işçinin aldığı son maaş değil, o tarih itibariyle maaşının tutarının ne olduğudur.

  26. Tazminat son maaştan hesaplanırken, davayı kaybettiğinde güncel yani zamlı mahkeme masrafı ödüyorsun. Ben böyle adaletin ta…

  27. meraba mustafa bey 5 aydır kçö deyim son ay da kçö de sanıyordum çalışmadığım halde bana en düşük ücretten maaş ödemesi yapmışlar part tıme çalıyorum 10 gün göstermişler o ay hiç işe gitmedim bir gün bile dediğim gibi bu drumda ne yapmam lazım tazminatım bu son aldıgım maaş tan hesaplanırsa yarı yarıya eksik para alcam lütfen bi yol gösterin

  28. 25 mart tarihinde işten ayrılırsam tazminatları bir önceki ay şubat ayı bürtünden ( 7200 tl ) den mi hesaplanır yoksa zamlı 25 martlık günlük ücretten mart ayı bürüt ücret hesaplanark 30 günlük mart ayı bürüt ücreti (9000 tl ) üzerinden mi tazminat alabilirim hocam cevap vermenizi rica ederim. yoksa mart ayı (9000/30*25= 7500 tl ) bürütten mi hesaplanacaktır ?

    Saygılarımla …

  29. Merhaba. Benim 19 ekim 2018 işe başlangıç tarihim ve şu anda 9700 tl brüt ücret alıyorum. 16 nisan 2021 de askerlik sebebi ile işten ayrılacağım. Ancak benim nisan itibari ile maaşım bölüm değiştireceğim için düşecek. Yani en son mart 31 de 9700 brüt ücret alacağım ondan sonra 5700 e düşecek. Benim merak ettiğim konu şu ;

    16 nisanda işten ayrıldığımda en son aldığım maaş (mart maaşı ) üzerinden mi kıdem tazminatım hesaplanacak yoksa 16 günlük nisan maaşımdan mı ?

    1. Bu sorunun cevabını bende merak ediyorum Sn. Mustafa Hocam aylık bürüt maaşım 7200 tl işten ayrılacağım 25 martta 25 günlük mart net maaşın bürüt ücret üzerinden hesaplanırsa 9000 / 30*25 = 7500 tl yapıyor tazminatı 7500 tl üzerinden mi hesaplanacak yoksa son mart ayı bürüt günlük 300 tl oldundan net bürüt ücret 9000 tl denk geldinden kıdem tazminatı 9000 tl üzerinden mi hesaplanmalı cevap verirseniz memnun olurum

      Saygılarımla

  30. 9 yıldırlı çalışmaktayım 2019 aralık ayına kadar 5515 tl brüt maaşım vardı
    son yedi aydır brüt asgari ücret aliyorum işten ayrılsam kıdem tazminatı nasıl hesaplanir

  31. P.E.K/Bsmk Dğr/Ek Gstrg e devlete girdigim zaman 4000 tl gösteriyor bu ay 3096 maaş aldım kıdem tazminatı hesaplarken devletin belirlediği brütten 2943 den mı hesaplayacağım yoksa diğerinden mı 20.06.2016 giriş şu an hâlâ devam ediyorum Şimdiden Teşekkkür ederim

    1. Yiğit bey, aradığınız sorunun cevabı çok daha basit. İşten ayrıldığınız tarih itibariyle aylık giydirilmiş maaşınız brüt ne kadar? Bu sorunun cevabı doğru cevap olacaktır. E-devlette yer alan rakamın içine, normalde kıdem tazminatı hesabına dahil olmayacak tutarlar da dahil olabilir.

  32. Uc ay kisa calisma odenegi almis bir isci normal calismaya dondukten sonra isten cikarilirsa kidemi calisma odenegi aldigi aylarla mi hesaplanir

    1. Merhaba, evet kısa çalışma işçinin çalışmaya devam ettiği bir dönemdir. Sigortası tam olarak bildirilen yani bu 3 ay boyunca tam çalışmış görünen bir işçinin kıdeminde bu sürelerin dikkate alınması gerekir.

  33. Hayırlı akşamlar Ben 8..4..2010 işe girdim %40 engelli emeklilik icin başvuruda bulundum onaylandı 18..01..2020 iş çıkmışım yapildı aralık burut 4025 bürürüm 0cak 3600 burut çıkardı şirket hangisine uyulması gerekiyor

  34. Merhaba,
    22 Ocak 2015’de işe başladım ve 10 Ocak 2020’de işten çıkarılıyorum.
    Benim sorum şu; Aralık 2019’da brüt maaşım 6.036 tl iken, Ocak 2020’de; Ocak 2019’daki 5.175 tl’lik brüt maaşın hesaplamada kullanılacağı idari personel tarafından söylendi herhangi bir zam yapılmadığı için.Yani 10 gün Ocak ayında çalışmama mukabil 4.000 tl eksik tazminat alıyorum bu durumda, çok can sıkıcı bir durum, yönetmeliklerde bu konu ile alakalı görüş nasıl, teşekkürler

    1. Merhaba Soner bey,
      Kıdem tazminatının hesaplanması son ücret üzerinden yapılmaktadır. İşçiye her yıl için 30 günlük giydirilmiş brüt (*) ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Sizin için de baz alınması gereken ücret – Kelime hatası yapılmaması adına- Ocak 2019 değil de Aralık 2019 brüt ücretiniz aslında. Misal Şubat 2020’de tazminatlı çıkış verilse idi size işin rengi tabi ki değişecekti. Burada şark kurnazlığı var mı? Görüldüğü üzere var. Ama yapılabilecek de bir şey yok, kapitalist sistem her daim sermayeyi korur maalesef…

      * https://mustafabaysal.com/giydirilmis-ucret-ve-ciplak-ucret-nedir/

      1. Cevabınız için çok teşekkür ederim.
        Yani bu durumda kıdem ve ihbar tazminatı hesaplanırken Ocak 2019 brüt ücretin dikkate alınmasında yasal olarak bir sakınca yok 🙁

  35. Merhaba maaşım 2200 lira her ay mesai farkı yatıyor.kidem tazminatım mesai li ücrete göre mı hesaplanır yoksa 2200 maaş üzerinden mi. Bu ay 100 saat mesai yatacak yattıktan sonra çıksam son.maas tan mı hesaplanır yoksa ortlamasi mı alinır?

  36. Merhabalar 23.12.2019 tarihin 1 hafta rapor alıp ameliyat olmayı düşünüyorum işe 30.12.2019 tarihinde başlayacağım ama 1.1.2020 de işten çıkarılacağım
    Ortalama bürüt ücretim 3500 19 aydır çalışmaktayım benim tazminatımda rapordan dolayı Aralık ayında brüt ücretimde bi kesinti olur mu

  37. Merhabalar, sorum su 2019 mart ayinin 1. de isten cikarildim son brutum olan subat ayinda 2 gun raporum vardi ve brut maasim da dusuktu. Ocak ayi da raporsuz tam ay gelmistim ve aldigim primlerden dolayi brutum yuksekti .tazminat hesaplamasi ni subat ayi eksik calisma gunum olmasina ragmen ocak ayi mi baz alinmasi gerekirdi subat ayimi.

  38. Merhaba ben 08.12.2014 tarihinde işe başladım. 15 ekim 2019 tarihinde fesih bildirimimin geleceği ve 56 günlük süremide çalışarak 09.12.2019 tarihinde iş akdimin sona ereceği bildirildi. Asgari ücret olarak iş yeri nitelendiriyor ama hiç asgari ücret üzerinden maaş almıyoruz ve sigorta primlerimizde yaptığımız mesailere göre sürekli artan azalan şekilde değişkenlik göstererek yatırılıyor. Ben sağlık çalışanıyım acil tıp teknisyeni burada kıdem tazminatı hesaplanırken nasıl yapılıyor en son sigorta primim 3.500 buna göre 5 yıllık tazminatım nekadar olur

  39. Merhaba. Ben ekim 15 de askerlik için işten çıkmayı düşünüyorum. Tazminat hesaplanırken ekim ayı üzerinden mi hesaplanacak son 15 gün nasıl hesaplanacak

    1. Merhaba. İşten ayrıldığınız gün itibariyle maaşınız ne kadardı? İşte bu rakam üzerinden hesap edilecek. Son 15 gün ya da ilk girdiğinizdeki küsuratlı günler sonucu değiştirmez, bunlar da toplam hesapta dikkate alınır.

  40. Merhaba ben 9 buçuk yıldır aynı işyerinde calisyrm her ay brüt ucretlerimizde yaptığımız mesaiye göre değişiklik okuyor maaş +ikramiye olarak çalışıyoruz benim tazminatım hesaplanırken 1 yılın ortalamasına mi bakıyorlar yoksa güne mi

  41. Merhaba,askerlik sebebi ile işten ayrılacağın bir ay kadar sonra.
    Ay ortası yani ekim ayının 15’inde işten ayrılmayı düşünüyorum.Bu tarihte ayrıldığımda brüt hesaplamam 15 gün üzerinden mi yoksa gene aylık brütten mi hesaplanır.Beni bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olurum,çünkü baya bir kafama takılıyor bu soru.
    Şimdiden teşekkürler.

  42. Merhaba ben Şubat 10 2019 da işten çıktım ve tazminatımı hesaplarken 2018 sen hesapladılar bu yasal birşey mi iş veren geçmiş yıldan hesaplayarak tazminatı verme hakkına sahip mi yoksa yeni zamlanan maaştan mı ödenmesi gerekiyordu bununla ilgili ne yapabilirim ?

    1. Merhaba. İşten ayrıldığınızda ücretiniz ne kadar ise, o ücret üzerinden ödenmesi gerekirdi. Arada fark varsa, bunun için hukuki süreci başlatarak hakkınızı arayabilirsiniz.

  43. Merhaba ben … 2015 ten beri mevsimlik çalışıyorum bazı çalıştığım aylar gece farkınla beraber 5.000 brutu buluyor bazende 3.000 yılda 3 .te ikramiye alıyoruz bu ikramiyelerde bürüt geliri yukseltiyormu..tazminatta

  44. Merhaba,
    Ben maaş + prim usulü çalışıyorum. Son zamanlarda prim vermemeye başladılar. Önceleri bazı aylar bürüt maaşım 9bin bazı aylar 6bin idi ama son iki üç aydır asgari ücretten yatırılıyor yakında işten cikarilacağımı düşünüyorum. Böyle bir durum olduğunda son ay mı esas alınır yoksa son 1 yılın ortalaması mı esas alınır

    1. Merhaba. Son bir yıl ortalaması, primlerin hesabında dikkate alınır. Son ay düşük olması, tüm tazminatı tek başına düşürmez.

  45. Kolay gelsin öncelikle ben bir şirkette 4 yıla yakın çalıştım 2014 yılında şirket ihaleyi kaybedince gitti ve hala tazminatımı alamadım iş verenle şimdi anlaştık ve tazminatımı bugünlerde ödeyecek
    Tazminatı son işten ayrıldığım ücrete göre mi hesaplayacak yoksa şimdiki asgari ücrete göre mi bilgilendirirseniz beni sevinirim şimdiden teşekkürler

  46. İşten 13 Haziran’da çıkartıldım maaşı ayın 1nde alıyoruz. Tazminatım hesaplanırken 1 aylık brüt ücret olarak mı hesaplanacak yoksa 13 günlük mü teşekkür ederim

    1. Merhaba. Kıdem tazminatı hesaplanırken, işten ayın hangi günü çıkarılmış olursanız olun, her yıl için bir brüt aylığınız kadar kıdem tazminatı alırsınız.

  47. Merhabalar. Askerlik icin nisan 26 sında işden cıkıyorum şirketim ise nisan ayının maaşını mayısın 5 inde yatırıyor benim alıcagım kıdem tazminatı nisan ayının brütüne göremi yoksa bir önceki ay yatan bürüte göremi hesaplanacak
    Birde mesailer bürüt maaşı etkiliyor bu alıcagım tazminatıda ekliyecektir dimi?

  48. Tam 3 sene 10 aydır çalışıyorum evleniyorum evlilik nedeniyle çıkacağım prim sistemiyle çalıştığımdan dolayı bu ay yüksek maaaş yatacaktır ancak yeni aya çalışmaya başladım şuan çıksam son maaşıma göre mi hesaplama olacaktır. Teşekkürler ?

  49. Meraba.çalıstıgım 3 yıl içinde yarı part(haftada 2 gün) ,part (5 gün) ve tam zamanlı olarak calıstım . Ödenecek tutar işte cıkarken ki maaşıma gore mi olacak ? Teşekkürler

    1. Merhaba. Evet, işten ayrılırken önce tüm sigortaya bildirilen günleriniz toplanır ve son maaşınız üzerinden hesaplama yapılır. Örneğin son maaşınız brüt 3.000 TL ise; çalıştığınız her 360 gün için yaklaşık 3.000 TL alırsınız.

  50. Merhaba ben 30 ocakta işten çıktım ocak ayında iki gün raporluyum 31indede çalısmadım ancak benim tazminatımı 2018 Aralık ayına göre hesaplanmışlar 2019 zamlı ayına göre hesaplamaları gerekmezmiydi

    1. Merhaba. Ocakta zam aldıysanız, evet son ay ücreti üzerinden hesaplanması gerekir.

  51. Merhaba 1.prim ile calistıgimiz icin, aylik olarak brut maasimiz degismektedir. Bu durumda, kidem tazminati hesaplamasinda yillik brut ortalamamiz mi dikkate alinmasi gerekiyor. 2. İsten cikarilirken icerde kalan yillik izinlerimizin ücreti son maas ile yatmasi gerekiyormu yani bunun ücretide brut maasimizda görünecekmi. Kidem hesabinda bu brut uzerinden mi hesaplamamiz gerekiyor.

  52. Merhaba lar iş yerinde zam alırken nettenmi bürüt üzerindenmi zam verilir teşekkür ler

    1. Merhaba. Bu sorunun cevabı yoktur. Bu tamamen, işçi ile işveren arasındaki sözleşmeye ve anlaşmaya ya da uygulanagelen sisteme bağlıdır.

  53. İyi gunler, caliatigim is yeri beni 3 ay ucretsiZ izine gonderdi. İİn donusu cikisi mi isteyecegim. 99 onceasi sigorta girisim var primim 5450.
    Son 3 ay fabrika beni ucreysaize cikardigi icin kidem rtazminatim nasil hesaplanack.

    1. Merhaba. Ücretsiz izin öncesi ücretiniz üzerinden hesaplanabilir. Ama bu arada emsaliniz işçilere zam yapılmışsa, bu yeni rakamın dikkate alınması gerekir.

  54. Zeynel bey bugün istifamı verdim evlilikten dolayı çıkıyorum şirket 1 Mart itibari ile sonlandıracağız dedi kösem tazminatımı Şubat maaşı üzerinden mi hesaplar Mart ayı üzerinden mi hesaplar

    1. Ayşe hanım, işten tam olarak hangi gün ayrılacaksanız, o günkü maaşınız üzerinden hesaplanması gerekir.

  55. Kıdem tazmınatı alırken yıllık izin yapmadım bununda hesaplanması gerekırmi teşekkürler

  56. Merhaba askerlik nedeni ile işten ayrılıcam fakat mayısta asker olcam 15 nisanda işten ayrılcam son yatırılan sigorta primimde 15 günlük yatarsa kıdem tazmınatim son yatan 15 günlük prim üzerindenmi hesaplanır ?

    1. Merhaba. Hayır, bununla hiç bağlantısı yoktur. Sizin fiili aylık ücretiniz neyse, onun üzerinden hesaplama yapılması gerekir.

  57. Merhaba Zeynel bey. Değişken brütlerde saat ücretli İş yerlerinde ki tazminat hesaplamada son brütmü dikkate alınır yoksa son on iki ayın ortalamasımı dikkate alınır?

    1. Merhaba. İşçinin maaşı her ay değişse de, saatlik ücreti mutlaka bellidir. O halde saatlik ücret üzerinden gidilerek aylık ücret hesabı yapılması doğru olacaktır.

  58. Merhaba 20 yıldır 3 ayda bir maaş ikramiye ile 16 maaş alarak asgari ücretle çalışmaktaydım. İhbar süresini yasal süreçle çalıştırdılar.11.02.2019 tarihinde iş akdim sona erdi kıdem hesabında maaşı 2019 asgari ücretinden ikramiyeyi 2018 asgari ücret üzerinden yapmışlar bu yasalmıdır teşekkürler.

    1. Merhaba. Maaş açısından doğrudur. İkramiye açısından da doğru olabilir; çünkü son 12 aya ait primlerinizin ortalaması hesaba dahil edilir. Böyle olunca, hesabın sağlamasını siz de yapabilirsiniz.

      1. Merhaba benim aldığım prim deil ikramiye yani deişmiyor bir maaş tutarı .Yargıtay kararlarında son ücret en son aldığın ikramiye diyor.Bize verilen son bordroda şubat 11 kadar kısselden hesaplanıp ikramiye yeni yani 2019 asgari ücretinden verilmiş son ücret olmuyormu ikramiyenin bu teşekkürler

        1. Tekrar merhaba. “Kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücretin hesabında ikramiye ve benzeri parasal hakların fesihten geriye doğru bir yıl içinde ödenen miktarlarının tespit edilerek toplanması, sonra üçyüzaltmışbeşe bölünerek bir güne düşen miktarının bulunması ve günlük brüt ücrete eklenmesi gerekirken hatalı hesaplamaya itibarla hüküm kurulması bozmayı gerektirmişti” 22 Hukuk, 2015/29574 E.)

          1. Merhaba yıl içinde düzenli ve belirli periyotlarla ödenen parasal haklar bakımından ise de başlayıp örnek verip yılda alınan dört ikramiyeden 3 nün düşük son ikramiyenin yüksek olması durumunda son ücret alinan son ikramiyenin çalişma gününe bölünerek bulunması gerektiğini söylüyor.Bu şekilde defalarca karar alınmış 9.H.D 2010/23205

          2. Evet, kararı inceledim. Katkınız için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi, PERİYODİK olarak ödenen ve yıl içinde ARTMIŞ ödemeler söz konusu olduğunda, anlaşıldığı kadarıyla bunların genel ortalamasının değil, son dönem ödemesinin günlük ortalamasının alınması gerekiyor.

          3. Merhaba Zeynel bey tekrar yaptığım araştırmalarda birçok yargıtay kararı var gerçekten her kararda ayrıntılı ve örnek vererek açıklamış.ikramiyenin net olarak son alınan ikramiye tutarı olması gerektiğini…2007/27615—–2008/26209—–2010/23205 kararlar çok aynı şey söyleniyor.

  59. Hocam ben 1 yıldan beri çalışıyorum net 3200 lira maaşım var ama bodroda net 2800 gösteriyorlar ve mesaileride elden alıyoruz bu ay aldığım toplam net para 3950 lira tazminatın 3950 liranın brütündenmi hesaplanması lazım

    1. Merhaba. Kıdem tazminatınız, tazminata esas ücretinizin brütü üzerinden hesaplanmalıdır.

  60. İşe iade davasını kazandım e devlette karar aşamasında yazıyor.Taraflara teblig edilcek banamı haber verilecek yoksa avukatamı tebliğden sonra işe geri başvurmam lazım. Birde kazanınca hesap kitap yapılmadanmı başvuruluyor. Linkle meden kısa bir açıklama yaparsanız sevinirim ….tşk

    1. Merhaba. Bu soruları avukatınıza sormanızı öneririm, size daha net cevaplar verecektir.

  61. Zeynel bey Merhaba cevap verirseniz müteşekkir olucam İyi günler guvenlik olarak bir firmada 4 yıl 4 aydır çalışıyorum 3600 kağıdımı aldım işyerime teslim ettim işyerim tazminattımı her yılın brüt ücrettine göre vermek istiyor yani 2019 brüt ücreti değil her yılı kendi çalıştığım yıllar üzerindeki brüt ücret neyse o ücret üzerinden hesaplayıp vermek istiyor bu yasalmidir

    1. Merhaba, elbette yasal değildir. Nasıl hesaplanması gerektiğini yazımızda açıklamıştık.

  62. Merhabalar , sorum tam olarak şu , tazminatım zam aldığım İçin tekrar mı hesaplanması gerekiyor ?
    İşten ayrılış tarihi : 1 Şubat 2019
    İşe tekrar giriş : 5 Şubat 2019
    Maaş zamının belli olması :12 Şubat 2019
    Ocak ayının zam farkı elden verildi resmiyette gözükmüyor. Ve tazminatım eski maaşımdan hesaplandı .
    Şimdiden çok teşekkür ederim.

  63. Merhaba benim işe girişim 2012 çıkarılma 2017 işe iade mahkemesi 30 ocak 2019 da karar açıklandı ve kazandım şimdi taraflara tebliğ mi edilcek ne kadar sürede olur e devlette karara çıkmış yazıyor bundan sonraki süreç nasıl olur tazminat hesaplama hangi aşamada gerçekleşir açıklama yaparsanız sevinirim

  64. Merhabalar , emekliliğime 4 ay kalmasına rağmen maddi sıkıntılar nedeniyle skg’den yazı alıp tazminat talebinde bulundum 01/02/2019 tarihinde fakat işe tekrar devam ediyorum. Sorum şu yazı getirdiğim tarihde çıkışım yapıldı ve tazminatım Ocak ayının brüt maaşından hesaplandı 12 (Şubat 2019) gün sonra zam yapıldı ve Ocak ayının zam farkı elden verildi , bu durumda ne yapmalıyım teşekkürler..

    1. Merhaba. Kıdem tazminatı açısından soruyorsanız, yapacak bir şey yok. İşten ayrıldığınız tarihte maaşınız ne ise, o rakam üzerinden hesaplanması doğrudur.

    1. Merhaba. Mutlaka edilmesi gerekir. Ama dahil edilmek istenmezse, olası bir dava aşamasında bir şekilde ispat edilmesi gerekecektir.

  65. Zeynel bey tşk ederim ama ben gene anlamadim diyelim şubat ta yarım çalıştığım için 15 günü hesaplayıp mı kıdem yatıracaklar yoksa ocak aynın tam 30 günün mü brütünü hesaplanacak neye göre hesaplanacak.

  66. Merhaba zeynel bey hizmet tespiti da davasi bilir kişiden geldikten sonra ilk mahkeme karar cikarmi acaba.birde davalı olan iş veren tazminata itiraz için belki bir miktar varmı gelen bilirkişiden hesap 45 bin lira…hayırlı günler

  67. İyi günler cok onemli bi konu çünkü kimsenin bir bilgisi yok sanki böyle bir vaka hiç olmamış ben 11 senedir ayni firmadayim 8.2.2019 da isten cikarildim lakin 25 .1.2019 tarihinden 3.2.2019 tarihine kadar 10 günlük raporum var 4.2.2019 da işbaşında oldum şimdi benim son ay maasim ocak olduguna gore ee raporda var burut maaş da gercek rakamindan dustu nasil bi hesaplama olcak lütfen cevap yazarsaniz

    1. Merhaba. Hesap çok kolay olacak. Son ay aldığınız maaşın tutarına değil, işten ayrıldığınız tarihte maaşınızın kaç lira olduğuna bakılacak. Böylece sorun çözülecek.

  68. Ben özel sektör bi şirket te çalışıyorum.şubat ortasında askerlikten dolayı çıktığım zaman şubat maaşına göre mı yoksa tam çalıştığım ocak ayına göre mı kıdem tazminat alırım. Beni bilgilendirebilrimisin.şimdi den tşkler

    1. Bekir bey, işten ayrıldığınız gün itibariyle maaşınız ne kadarsa, o rakamın esas alınması gerekir.

  69. Merhaba ben 25/2 e bendinden işime son verildi işe iade davası açtım kazandım beni geri almazlarsa tazminat ve haksız cıkarım ücreti ödeyecekler sorum şu çıktığımda brüt 2080 di 2 sene geçti dava sonuçlanmadı simdi 3200 hesaplama bugünden mi yapılacak yoksa son aldıgım brütten mi işten çıktıgımda 1 ay sonra başka işe başladım 5.5 sene eski işte çalıştım haksız cıkarımdan 4 yada 8 arası ceza tazminatı. Kazanabilirmiyim

      1. Cevabınız için tşkler işveren işe çağırdı şimdiki çalıştığım yer oradan daha sağlam çıkmasam hak talep edebilirmiyim .kıdem tazminatımı alabilirmiyim bir yerde haksız çıkarım dan 4 ay lık ucreti alamaz ama kıdem alma hakkınız devam eder yazıyordu

        1. Evet bu durumda işe başlatmama tazminatını alamazsınız; ancak kıdem tazminatını, şartları varsa elbette alabilirsiniz.

  70. Merhabalar,4.5 yıl calıştığım işyerinden 31 aralik 2017 de doğum iznine ayrildim.9 ay sonra işe başlamam gerekiyordu.Fakat ekonomik krizden ötürü şirket bana 2019 mart sonuna kadar ücretsiz izin verdi.Şirketin durumu hala kötü.sanırim mart sonunda bana çıkış vericekler.Benim sorum şu;kıdem tazminatımı 2019 brüt asgari ücret üzerindenmi alıcam yoksa 2017 asgari ucret uzerindenmi?(31 aralik 2017den beri ssk ödenmedi)birde ihbar tazminatida alicakmiyim?teşekkürler…

    1. Merhaba. İşten çıkarıldığınız gün maaşınız ne ise onun üzerinden hesaplanması gerekir. Bunun için ise emsaliniz işçilerin maaşı ya da şu ana kadar işyerinde yapılan zam oranları dikkate alınabilir. İhbar tazminatı almanız için, işverenin size yazılı bildirimde bulunmaması ve ihbar süresi kullandırmaması gerekir.

  71. Merhaba Zeynel bey.ben tazminat ve hizmet tespiti davasi açtım tazminat davasi bilir kişiden geldi lâkin hizmet tespiti davasi bekleniyor yasal olarak sorum şu hizmet tespiti davasi bittiğinde hesap lanan tazminat hakları na süre geçtiği için faiz yada tekrar bilirkişi ye gidermi alacağım ücret degisirmi saygilar sunuyorum..

  72. 2005 giris yaptim isyerine sikorta girisim 1998 ve masim 1800 agi haric agiyle 2050 aliyorum bankaya yatan para 1796 elden aldigimda var tabiki 14 sene calismisligim var 2019 subat 1 zamda alirsam mesala 2500aldimi var sayarsak kendim ayrilirsam nekadar tazminat alirim

  73. Merhabalar, maaşımı net maaş üzerinden almaktaydim. Ocak ayının başında iş aldım feshedildi. Aralık ayındaki brutum vergi oranından dolayı en yüksek seviyeye ulaşmakta. Ancak tazminatım hesaplanırken net maaşım ayni olduğundan dolayı Ocak ayını bürutunu kullanacaklarıni söylediler. Eğer Aralık ayı brutu olsa idi daha yüksek tazminat alacaktım. Sorum burda Aralık ayı brutu mü yoksa Ocak brutu mü kullanılır. Teşekkürler

    1. Merhaba. Maaşınız net üzerinden ödeniyorsa ve bu nedenle brütü her ay değişiyorsa, kanaatimce doğrusu 1 yılın ortalamasını alarak hesap yapmaktır.

  74. Selamlar…sizler de olmazsanız ne yaparız bilmem..bu bilgiler sizin tahminlerinizinde ötesinde insanların derdine çare oluyor.. benim sorum da tahmin edersiniz ki benim açımdan hayati önem arz etmekte..cevaplarsaniz minnettar olurum…SORUM önümüzdeki 15-20 gün içinde 3600 ve 15 yıldan doğan kidem tazminatı hakkımı daha iyi şartlarda kamu personeli olma adına kullanarak mevcut işimden ayrılmak istiyorum fakat iş yerimizde 2019 yılı maaş zamları henüz belli olmadı..bu durumda belli olmasa bile kıdem tazminatı hesabımı yapılacak olan zammı baz alarak yapabilir miyim??. İşverenin işten ayrılmamı kendi lehine kullanarak zamsız maaş üzerinden kıdem tazminatı hesabı yapma hakkı var mı acaba?… Çünkü 16 yıla yakın hizmet sürem var ve en ufak oynamadan 8-10 bin lira fark ediyor.. teşekkür ederim

    1. Merhaba. Teşekkür ederiz Recep bey. Sorunuzun cevabı değişkendir. Yani kural şudur; işten ayrıldığınız günkü ücretiniz ne ise, onun esas alınması gerekir. O halde her seneki uygulamaya bakılması gerekir. Diyelim ki zam oranları 1 şubatta belli olduğunda, işçilere ocak ayı için zam farkı veriliyor mu? Yoksa zam belli olduktan sonrası için mi uygulanıyor?

  75. Merhaba,

    Biliyorsunuz gelir vergisi sebebiyle yıl sonuna doğru brüt ücret artmakta. Bu durumda örneğin ay henüz tamamlanmadan iş akdi sonlanırsa o ayki brüt ücret üzerinden mi hesaplanır yoksa bir önceki ay gelir vergisi diliminden dolayı düşük gelen aydan mı hesaplanır?

    Teşekkürler

    1. Merhaba. Arada fark olmaz. Çünkü gelir vergisi ancak net ücreti etkiler, brüt ücret aynı kalacaktır Egemen bey. Ama net ücrete anlaşıldığı için, brüt ücret de mecburen artıyorsa, hizmet akdinin sona erdiği ay BRÜT ücreti esas alınmalıdır. Kural, işten çıkarılan gün itibariyle maaşın esas alınmasıdır.

  76. Merhaba askerlik dolayısı ile işten ayrılacağım maaşım her ayın 4 unde yatmaktadır. istifa mı şubat 1 itibariyle vermem halinde hesaplama yeni asgari ücret üzerinden mı yapılır?
    Ek olarak 4 şubat ‘ta teslim olmam gerekiyo 2 gün yok izni ile beraber . Yıllık izin kullanarak ayın 4 ‘ün de istifa vermem yine aynı gün teslim olmam askerlik için ve iş yönünden sorun olurmu bilgi verebilir misiniz

  77. Merhaba Zeynel bey,
    Henüz devlet resmi olarak 2019 ocak kidem tavanini aciklamadi galiba,simdi isten ayrılma durumunda şirket tazminat ödemesini beklemeye mi alacak hesaplama yapabilmek icin?Cok teşekkürler.

    1. Merhaba. Böyle bir durumda geçen seneki tavan üzerinden ödeme yapılabilir ve yeni tavan açıklandığında ek bir ödeme daha yapılarak sorun çözülebilir. Beklemek istenmiyorsa, bu yöntem denenebilir.

  78. Merhaba, Netten çalışan bir işçinin Aralık ayında vergi dilimine girdiği için brütü artmaltadır. 12 ay hep aynı neti almakta işveren üstlenmektedir bu nedenle brütü artmaktadır Aralık ayında işten çıksa işçi Kıdem tazminatıda bu artan brütten mi hesaplanır?

    1. Merhaba. Eğer işçinin aldığı net değişmiyorsa brüt ücreti artıyor demektir ve kanaatimce bu işçinin bir yıllık brüt ücretinin ortalaması esas alınmalıdır. Şöyle düşünün; aynı işçi ocak ayında işten ayrılacak olsa bu kez de düşük kıdem tazminatı mı almalıdır?

      1. merhabalar aynı durum benim başıma geldi aylık maaşım net üzerinden almaktaydım. bildiğiniz üzere aralık ayında vergiden dolayı brüt maaş en yüksek seviyesine gelmek ama net maaaş ise değişmemektedir. beni ocak ayı içinde işten çıkardılar tazminat hesaplamasını ise en son aldığım ücret ocak ayı diye o şekilde hesapladılar. halbuki ocak ayı her ne kadar net maaş değişmesede vergi oranı nediyle brüt maaş en düşük seviyede olmakta. bu kapsamda tazminatımın hesaplandığı maaaş yanlış brüt maaştan hesaplandı diye ( benim araştırmlarıma göre eğer vergi oranlarından dolayı brüt değişiyor ise en azından ortalama alınması gerektiği yönünde) dava açsam lehime olması ihtimali nedir.? teşekkür eder iyi günler dilerim

  79. İyi günler murat bey.ben 21 temmuz 2016 tarihinde ise girdim.1 hafta yıllık izin kullandım şu anda işten çıksam kaç gün iznim var?parasını almak istesem 2019 brüt ücretten mi hesaplanması gerekir.

  80. İyi günler Murat bey. Benim sorum 8 yıl bir işyerinde çalıştım 2018 yılında 4 arkadaşımla beraber işten çıkarıldık. Asgari ücretle çalışıyorduk. Tazminatımız için
    2019 da mahkeme yoluna baş vurmayı düşünüyoruz bürüt hangi yıl üzerinden hesaplanır şimdiden teşekkür ederim.

  81. 40 aydan beri bir şirkette çalışıyorum ocağın 10 da şirketimiz kapanıyor tazminatımı alacağım.alacapım tazminat son bürüt ücretten hesaplanacağı için 10 günlük bir maaş alacağım bunu ne şekilde hesaplayacaklar.yarım maaş ücreti üzerindenmi hesaplayacalar.bu durumda tazminatım az olmıcakmı.yardımcı olursanız sevinirim iyi günler.

    1. Murat bey, 10 günlük maaş almanız bir şeyi değiştirmez. İşten ayrıldığınız gün itibariyle aylık maaşını kaç liradır? İşte bu rakamın esas alınması gerekir. Örneğin asgari ücret alıyor olsaydınız, ocak aynda 10 gün de çalışsanız, işten ayrıldığınız tarihte asgari ücret ne kadar ise o rakam üzerinden hesaplanması gerekirdi.

  82. Merhaba ben 12.07.2017 tarihinde işe girdim 23.03.2018 tarihinde evlendim. 10.01.2019 tarihinde işten çıkmak istiyorum . Evlilik tazminatı almak istiyorum evlilik tazminatını 2019 net brüt üzerinden mi alıyorum ve ne kadar bilgi veriri misiniz ?

    1. Merhaba. Evet, 2019’da ayrılırsanız, ayrıldığınız tarih itibariyle brüt ücretiniz ne ise, o rakam üzerinden hesaplama yapılmalıdır.

  83. şirket sahibi aynı fakat iş başka inşattan bahçe bakımına geçtim arada boşluk yok tazminatım hangisinden hesaplanır

    1. Merhaba. Son maaşınız ne kadar ise, her iki işyerindeki kıdeminiz üzerinden hesaplanır.

  84. Merhaba tekrardan.maas bordromda yasal kesintilerde 152 tl agi gozukuyorsa,aylik esas brüt maasimdan bu rakami düşerek mi kidem tazminatini hesaplamaliyim?simdiden cok teşekkür ederim.

  85. Merhaba
    İş yerinde her ay birbirinden farklı brüt ücret aldım..yani maaş olarak mesailerle birlikte örnek bir ay 2500 brüt bir ay 2400 bir ay 3500 bu nasıl olacak..son olarak 24 gün çalıştım 2050 TL brüt görünüyor ama ondan önceki brüt 3700..nasıl hesaplanacak

  86. İy günler 27 07 2015 yılında ise giriş tarihim her ay aldığım maaş bir birini tutmuyor en düşük burut 2900 iken en yüksek 3900 gibi bi rakam cikiyo ve bu ayin 31 12 2018 günü çıkış verdi şirketim ve tazminat ve ihbar ücretini nasıl hesaplama gerek bu ödemelerin için de yemek parası da var yemek parası ise 188 tl net nasıl hesaplı bilirim acaba
    Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim iy calismalar

    1. Eğer brüt maaşınızın içinde fazla mesai ya da genel tatil ücreti gibi arızi ödemeler yoksa, bunların 1 yıllık tutarının bir aylık ortalamasını esas alabilirsiniz. Ama bunlar varsa, çıkararak hesaplama yapmanız gerekir.

  87. Merhaba.cok cok teşekkür ederim cevabiniz icin.Son bir sorum olacakti size.icerdeki yillik iznim istifa halinde son brüt maasima göre mi yoksa kismi calisma yaptigim aylardaki maasima göre mi ödenir?simdiden cok teşekkürler.

    1. Bu da aynı şekilde son maaşınıza göre hesaplanır. Ancak yıllık izin ücreti brüt değil net üzerinden ödenir.

  88. Merhaba.3 yildir parttime calistigim isyerinde son 3 aydir fulltime calismaktayim.kidemim son brut maasina gore mi yoksa son 1 yilin ortalamasina gore mi yapilacak ?yasalarda bu belirtilmis mi? Bir de 1ocak 2019 dan itibaren kidem fon yasasi basliyormu ?

    1. Merhaba. Son brüt maaşınız üzerinden hesaplanması gerekir. Ama prim ödenen günleriniz kadar ödenir. Yani örneğin son 1 yılda toplam prim gününüz 190 gün ise, son brüt maaşınız ile bu gün sayısının çarpımı kadar kıdem tazminatı alırsınız.

  89. Merhaba 14 Kasım 2016 da özel sektörde işe başladım çıkış tarihim ise 10 Aralık 2018 ihbar ve kıdem tazminatimin toplami 7860 olarak hesapladilar son aldığım bodro da brüt üm 2657 lira olarak görünmekte kıdem ve ihbar tazminatı hesaplamaya girdiğimde Google da bu para 8600 çıkıyor sizce hangisi doğru birde 18 günlük yıllık iznim için ise 991 lira para ödemesi çıkardılar bu ücret dogrumu teşekkür ederim .

  90. merhaba;
    eşim ikiz doğum yaptı ve tüm haklardan yararlandı. şimdi işyerine ihtar gönderdi ve yarı zamanlı çalışmak istediği iletti. işyeri de zorla kabul etti fakat bıktırma amaçlı haftanın altı günü 13:00 ve 16:45 arası çalışma zamanını belirlediler ve görev terini değiştirdiler. bu durumda haklı fesih hakkı doğuyormuş. 1 hafta işe devam etti. şimdi ayrılmak istiyor. bu durumda tazminat hesaplanırken tam maaş mı yoksa yeni düzen yarım maaştan mı hesaplanır.

  91. Merhaba ben yıllardır tam süreli çalıştığım firmada bundan iki ay önce analık izni sonrası kısmi çalışmaya başladım. Kısmi çalıştığım süre içinde işten çıkarılırsam kıdem tazminatım son ödenen “düşük” brütten mi hesaplanır? Bordroda temel brüt değişmedi ancak yarısı kadar çalıştığım için yatan paranın hesaplayınca brütü de düşük oluyor.

    1. Merhaba. Hayır öyle olmaz; bunun yerine son 1 yıldaki ücret toplamınız alınır ve bunun bir aylık ortalaması bulunur. Böylece bu durum aleyhinize sonuç doğurmaz.

  92. Ben 4 yıldan beri bir firmada çalışıyorum bu ayki bürüttüm 4956 3600 den cıksam ne tazminat alırım

  93. Merhaba kıdem tazminatı bildiğim kadarıyla son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Ben son ayımda rapor aldıysam yine o ayın brütüne mi bakılır çünkü rapor aldığım için maaşım kesilcek yoksa bir önceki tam 30 gün çalışmam üzerinden mi hesaplanır ?

  94. Zeynel bey merhaba,Çalıştığım iş yeri 2563 bürüt ücret vermekte fakat SSK ya yatan bu ay 4001 tl ,İşkur dan bi arkadaşımın bana verdiği bilgide SSK ya yatan son prime esas kazanç üzerinden hesaplaman gerekiyor yönünde idi,siz ise işverenin verdiği ücret üzerinden diyorsunuz şu an ayrılma safasındayım kafam baya bi karıştı,yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada 17 yıldır aynı şirkette yim

    1. Merhaba. Yazıda da belirttiğimiz gibi, son ay alınan ücret dikkate alınmaz. Önemli olan maaşınızın gerçekte kaç lira olduğudur. Bu rakama, son 1 yılda ödenen prim vb. düzenli ödemelerin aylık ortalaması da eklenirse, sonuca ulaşılmış olur.

  95. Merhabalar Adım Hakkı Can Toroslu Sizden ricam Tazminatım nasıl hesaplanıyor konusu 20.03.2009 tarihinde işe başladığım yerden 10.10 2018 tarihinde çalıştığım yer kapanıyor ve ayrılıyorum Ihbar Süresini çalıştım içerde kullanmadığım 35 günlük yıllık izin Sürem var çok farklı şeyler duyuyorum yok son bir yıldır bakılıyor yok son üç ay çok önemli yada son ay şeklinde bunun Kanunda doğrusu nedir Kıdem tazminatı hessplanırken bazı alınan şeyler nelerdir birde ben prim usulü çalışıyorum Aldığımız primler Maaş bordrosunda gözükmektedir bunun etkisi olucakmıdır şimdiden çok Teşekkürler

  96. Zeynel bey 4 yıldır özel sektörde çalışıyorum işlerin iyi olmadığından bizleri 15 gun ucretsiz izine ayırıyorlar primlerimizde yatırılmiyor normalde burut maaşımız 2900 tl yarın obursu gun bizlere çıkış verseler bu durum burut maaşımız az olduğundan kidem tazminatımıza etkisi ne olur

  97. Mustafa Baysal yıkarda belirmişsiniz SSK da olan üçret değil diye ben ssk ile görüşdüm iş kur ile görüşdüm bana söylenen e devlette görülen Pirime dayalı esas üçret üzerinden hesablanır diye bundan aşagısı yasal degıldır diyor .ben 3000 3200 maaş alıyom mesai ile e devlette 5000 bin gibi bir miktar gözüküyor ama nedense bizim şirket 2035 agarı brüt üzerinden hesaplanıyor bu nasıl oluyor

    1. Mustafa bey size yanlış bilgi vermişler. Örneğin aldığınız brüt maaş 3500 olsa ve o ay 1.500 de fazla mesai alsanız, SGK’da görülecek olan rakam 5.000 TL olacaktır. Ama 1.500 TL hiçbir şekilde hesaba dahil edilmez.

      1. Neden sigorta +primlerde dahil deniliyor bunu diyen devlet makami sizin doğru söylüyonuz yoksa devlet mi.
        Bakın şöyle izah edeyim normalde biz 7.5 saat üzeri çalıyoz yani asgari ücret 1455 7.5 saatten sonra 2.5 saat zorunlu mesai yapıyoz ayda 65 saat yapıyo bunnla 2035 tl yapıyor ama mesai devam ettiği icin maaş bodrosuna 65 değilde toplam 120 130 saat mesai yazıyor 1455 +mesai 130 saat= 3000 tl yapıyor bu durumda neye göre kidem tazminatı hesaplanır asgari net 1455 e göremi +65 mesai yapıpda bodroda 2035 tl brüt yazan paraya göremi toplam maaşa göremi yada e devlette gözüken prime göremi hangisine göre sizce

        1. Bu sorunuzun cevabını zaten vermiştim. Bu konuda söyleyeceklerim bunlardan ibarettir. Kime inanacağınız size kalmış Mustafa bey.

  98. Merhaba Zeynel bey. Benim sorum şu, özel sektörde çalışıyorum. Brüt ücretim kıdem tazminatına esas tavan uygulamasının epey üzerinde. Tazminat alacak olsam hakedişim direk brüt ücretimden mi yoksa tavan ücretten mi hesaplanmalıdır?
    Teşekkürler

  99. merhaba, 18.09.2015 .tarihinde işe başladım 25.09.2018.tarihinde zorunlu şehir değişikliği nedeniyle 3600 hak edişim var bunu ikinci kez kullanma hakkım varmış yanılız aylık bürüt maaşlarımızda değişkenlik oluyor mesela bayram parası yakacak yardımı gibi… artı tazminatımız ssk mahtarına yatan aylık bürüttenmi hesaplanır??

    1. Merhaba. SGK’ya bildirilen tutar değil; fiilen aldığınız brüt maaş + düzenli yardımların bir aylık brüt tutarı üzerinden hesaplama yapılır. Neden SGK’ya bildirilen değil? Çünkü bunun içinde fazla mesai, genel tatil ücreti gibi arızi ödemeler de olabilir.

  100. merhabalar subat 2018 de isten cikarildim tazminat hesaplamasi nasil yapiliyo bordro da brut 2422 gozukuyo ikramiye ve aile yardimi paralarida bu ucrete dahil mi net maas 1516 tl ydi cevaplarsaniz sevinirim.

  101. Merhaba. Bir şirkette bölge sorumlusuyum. Verilen hedefler ile ilgili aylık prim hskedişimde oluyor. Hiç bir ay brüt ücretim sabit değil. Hesaplama yaparken nasıl yapacağım. Birde yemek desteği ticket denilen yemek kartları aracılığı ile veriliyor bunuda eklemem gerekiyor mu? Şimdiden teşekkürler.

  102. Merhaba, işverenim çıkışımi verdi fakat kıdem tazminatı hesabında brüt ücreti esas alıyor, yol ve yemek ödemelerini hesaba katmıyor.Yol ödemelerini her ay, yemek ödemelerini de rakam değişiklik arzetsede işyeri dışında yenilen yemekler için hemen hemen her ay ödedi, dolayısıyla süreklilik arz ediyor bu ödemeler, kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gerekmezmi?

    1. Merhaba. Elbette dikkate alınmaları gerekir. Alınmazsa, hakkınızı yasal yollarla aramanızı öneririm.

  103. Merhaba. 2 yıl çalıştığım özel bir şirketten ayrıldığım ay yüzde üzerinden aldığım maaşım, bir önceki aya göre daha düşük yüzde üzerinden dolayısıyla daha düşük brüt ücret üzerinden yattı. Bu durumda tazminat hesaplaması nasıl yapılmalıdır?

    1. Elif hanım, işlem yanlış yapılmış. Önemli olan son ay ne kadar ücret aldığınız değildir. Brüt aylığınızın ne olduğu ve son bir yıldaki prim vb. ödemelerin bir aylık ortalamasının bunun üzerine eklenip eklenmediğidir.

  104. Merhaba ben iş yerinde 1 yıl 7aydir çalışıyorum evlilik sebebiyle ayrılmak istiyorum fakat Nisan ayı boyunca raporluyu olduğum için en son aldığım brüt maasim yok denecek kadar az. Mayis ayının ortasında istifa edersem Kıdem tazminatim Nisan ayına göre mi hesaplanır?yani ben dusuk bir brüt üzerinden mi tazminat almis olurum?

    1. Emine hanım, önemli olan son ay fiilen ne kadar maaş aldığınız değildir. Buna takılmamalısınız. Önemli olan, işten ayrıldığınız gün itibariyle maaşınızın gerçekte ne kadar olduğudur. İşte ne kadar ise, o rakam üzerinden hesaplama yapılmalıdır.

  105. Merhaba ben taZminat hesaplarken aylık saatlik ücretten mi hesaplayacam yoksa brüt maaş tan mı hesablayacam şimdiden teşekkür ederim

  106. Merhaba,
    işçimiz 31 Mart 2018 tarihi itibariyle emekli olmuştur.Kıdem tazminatını hesaplarken Mart ayı brüt maaşını esas alacağım,ama mart ayı maaşına geriye dönük Ocak,Şubat,Mart aylarının sendikal hakları yansıtıldı.Şubat ayı brüt ücret 2.699,41 iken Mart maaşı 3.665,90 TL oldu.Bu durumda ne yapmalıyım?

    1. Esra hanım, son bir yıldaki benzeri ödemelerin aylık ortalamasını alın ve gerçek maaşın üzerinde ekleyin. Son ay brüt ücretten kasıt, işçinin o ay aldığı paranın tamamı değil, normalde alması gereken maaştır.

  107. İyi çalışmalar.Aynı bünye firma adı altında işletmecilerinin değişmesinden kaynaklanan tazminatım söz konusudur.
    aak şirket giriş 01/01/2013 çıkış 01/04/2018
    yk şirket giriş 27/04/2011 çıkış 31/12/2012
    Giriş çıkışlarda ki ve kovalayan senelerde ki tazmin ödemeleri hangi ücretlendirme üzerinden yapılmaktadır.Kullanmadığım yıllık izin ücretlerimi işletmeci değişikliğinden devrimi olur tazminatla almam gerekirmi.Kıdem tazminatı ve ihbar tazmini birlikte verilirmi yeni işletmeciye mi devrolur.Yardımlarınız için teşekkürler.

  108. Merhaba,
    2013 yılında işe başladım 2018 yılında evlilik nedeniyle işten ayrılacağım. kıdem tazminatım hesaplanırken en son alınan bürüt ücret üzerinden olduğu söyleniyor. diyelim ki son ay ücretsiz izin kullandım 25 günlük ücret aldım. tazminatım 25 günlük olarak mı hesaplanır?

    1. Merhaba. Hayır, buradaki son ay ücretinden kasıt, fiilen ne kadar aldığınız değildir. Son ay itibariyle aylık brüt maaşınız ne kadar? Kesintileri dikkate almayın.

  109. 09.04.2013 ten bu yana calismaktayim satis temsilcisiyim ve bizim maaslarimiz sabit degil prim usulu calismaktayim bir ay brut uvretim 5000 bir sonraki ay 3000 tl oluyor hesaplama yine son ay hesabima yatan maas bordroma goremi yoksa calismakta oldugum ayin bordrosuna goremi hesaplanir cevabiniz icin simdiden Teşekkürler

    1. Mahmut bey, brüt maaşınız + brüt primlerinizin son bir yıldaki ortalaması şeklinde hesap yapılmalıdır.

  110. merhabalar 20 ocak 2018 de askerlik dolayısıyla işden ayrıldım 20 günlük ücretimi eski asgari ücretden(1404) hesapladılar ocak ayını tam çalışmadıgımdan dolayı kıdem tazminatım da hala yatmadı ne yapmalıyım

  111. merhabalar
    5 yildir ozel sektorde magaza mudur olarak calisyordum bana 15 gun onceden haber vermeden isten cikardilar benim her ay duzenli olarak aldigim maas 2180 tldir lakin bordo uzerinde net ucretim 1597+agi ve sosyal yardim adi altinda makam tazminati olarak 350 tl her ay yatirmaktadirlar ama benim kidem ve ihbarimi 1597+agi den hesapladilar sizce dogru degil ise ne yapmam lazim orfaki 350 tl neden eklenmiyor brute simdiden tesekkur ederim

  112. Mustafa bey iyi günler ben özel sektörde çalışmaktayım 6 yıldır bu firmada çalışıyorum ve maaşımın bir kısmını elden alıyorum ve ben 20 şubat 2018 tarihinde askerlik görevimden dolayı çıkacağım tazminatım hesaplanırken bordromda yazan tutardan mı tazminatımı alacağım yoksa bordrodaki brüt ücret+elden aldığım para 6 ile mi çarpılacak yani bordroda brüt 1790 buna karşılık yatan 1404 tl aldığım maaş 1800 net kalan 396 tl elden alıyorum 396*6 olarakmı hesaplama yapacağım brüt ücretim hariç araştırdım ama bulamadım sizden yardımınız bekliyorum mustafa bey iyi çalışmalar teşekkür ederim.

    1. Mustafa bey hem resmiyette yatan hem de elden aldığınız tutarın brütü üzerinden hesaplama yapılmalıdır.

  113. Merhabalar ,yazılarınızdan çok şeyler öğrendik.Teşekkür ederiz. 23.06.2014 tarihli girdiğim işten Mart 2018 gibi 3600 gün yazısı ile ayrılmak istiyorum.2017 yılı brüt 1933 TL.2018DEN İTİBAREN İSE BRÜT 2300 TL OLDU.Sizin yazınıza göre son aldığım 2300 den hesaplanması gerekiyor.İşyeri, önceki yıla göre yapması durumunda ne yapmam gerekiyor?Arabuluculuk kurumuna başvurmam mı gerekiyor?Şimdiden teşekkür ediyorum.

    1. Merhaba. Dediğiniz gibi hesaplanması gerekir. Eksik hesaplanırsa elbette arabulucuya başvurmanız gerekecektir.

  114. Merhaba ablam 02.02.2018 de isden çıkarıldı. Tazminatını ben brüt 2023 tl olarak hesapliyorum. Ancak ablamin sigorta dökümüne baktığımda 1963 tl brut ücret odendigini gördüm. Bu neden olabilir .ablam haftada 5 gün çalışıyor. Cumartesi pazar tatil .teşekkür ederim .ise giriş 05.05.2010

  115. Merhaba Zeynel bey e devletten yazan son brüt ücreti üzerinden kıdem tazminatı mı hesaplamam mümkün mü hizmet dönümünde yer alan son brüt bakarak

    1. Bu yanıltıcı olabilir. Çünkü fazla mesai ya da benzeri arizi ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz.

  116. Merhaba
    16.022016 tarıhınde işe başladım ve askerlik dolayısıyla işten cıkacagım silüsüm 19.01.2018 tarıhınde alıyorum
    Sımdı sorum su ben silüsü alıp 22.01.2018 tarıhınde işten cıkarsam 2018 asgari ücret üzerinden mi kıdem tazminatım hesaplanacak

    1. Evet, eğer maaşınız asgari ücret ise, ocak ayında işten ayrıldığınızda zamlı asgari ücret üzerinden hesaplama yapılmalıdır.

  117. Merhabalar.Kıdem tazminatı hesaplanırken son brüt ücret diyoruz ya,yol,yakacak,çocuk,öğrenim yardımı…vs dahil olan toplam kazanç mı son brüt oluyor yoksa saydıklarımın dışında kalan ücret mi son brüt ücret oluyor.Ayrıca toplu iş sözleşmesinde kıdem tazminatı hesaplamasında 35 gün üzerinden hesaplanacak ibaresi var.Bu hesaplama ;brüt ücret/30 gün*35 gün şeklinde mi olacak. Ayrıca toplu iş sözleşmesinden önceki-tüm çalışılan- yılların da 30 gün üzerinden değil 35 gün üzerinden hesaplanacağı doğru mu?Yardımcı olursanız sevinirim.

  118. Merhabalar, ben 18.12.2015 tarihinde part time olarak işe başladım, firmam part time ları kaldıracağı için tahminen 01.02.2018 de beni işten çıkaracak. Aldığım primlerden dolayı brüt ücretim sürekli değişkenlik göstermektedir. Benim kıdem+ ihbar tazminatımın nasıl hesaplanacağını söyleyebilir misiniz rica etsem.

    1. Mehmet bey, son bir yıldaki primlerinizin bir aylık ortalaması neyse, son brüt ücretiniz üzerine eklenmelidir.

  119. merhaba Mustafa bey kıdem tazminatı kişinin son brüt ücretine göre hesaplanır kesin bir kanun evet ama kişi yarım zamanlı yada saatli çalışıyorsa örneğin haftada 20 saat üzerinden ssk primi ödeniyorsa bu durumda yine aldığı son bordrosundaki brüt ücret mi esas alınır kıdem tazminatı hesaplanırken yoksa yürürlükteki son brüt asgari ücret mi esas alınır?? cevabınız için şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba. Bahsettiğiniz işçinin kısmi süreli ücreti, asgari ücret üzerinden mi hesaplanarak ödeniyor?

  120. Mustafa Bey merhabalar,

    Şu andaki iş yerimden 3600 yasasından yararlanarak ayrılma istiyorum. Fakat şirket yılbaşında el değiştirdi.
    Bizi de eski şirketten istifa ettirip, yeni şirketten giriş yaptılar. Gün kaybım yok. Ayrıca eski tüm haklarımızın yeni işveren tarafından güvence altında olduğuna dair kağıt imzalattılar. Bu şartlarda 3600 yaralanabilir miyim? Ayrıca yazınızda son maaş esas alınır yazmışsınız. Eski brüt maaşım 2333 Tl gözükürken yenisi daha yüksek olacak. Fakat henüz SSK kayıtlarında yeni maaş gözükmüyor. Şu anda istifa versem, yeni maaşımı nasıl ispatlayabileceğim?

    1. Ahmet bey, yeni maaşınızı ispatlamanız gerekir. Her yıl yapılan zam varsa ya da sizinle aynı işi yapanların ücretleri artarsa, bu şekilde ispatlayabilirsiniz. 15 yıl ve 3600 gün şartını sağlıyorsanız, elbette ayrılabilirsiniz. Ama unutmayın; işyeri devri şeklinde bir işlem olmamışsa sıkıntı yaşayabilirsiniz.

  121. merhabalar iş yerimde 2 yıldır çalışıyorum brüt ücretim 2400 lakin yeni yılla beraber asgari ücret zammı ve iş yerinin verecegi zamlar eklencek maaşıma size sorum bu zamları yenı yılla beraber ocak ayından itibaren almaya başlayacagız ama ben ocak ayının ortasında işten çıkıcam ve çalışma günüm o ay az oldugu için bürütümde o ay az yatıcak tazminatımı alırken zammlı halıyle 30 gunluk bürüt üzerındemi alıcam yoksa ocak ayın yarısı çalıştıgım için yatan bürüt üzerındenmi yada geçmişteki zamsız tam ayların bürüt ücreti üzerındemi alıcam bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekürler

    1. Osman bey, hangi gün işten ayrıldıysanız, o gün itibariyle maaşınız kaç liraysa, onun üzerinden ödenmelidir. En son hesabınıza ne kadar yattığını bir önemi yoktur.

  122. Merhabalar.Benim brüt maaşım 5500 TL.4 Maaş brüt ikramiye alıyorum.ikramiyelerin tüm vergileri aynı maaş gibi kesiliyor.1 mart 2018 de kısmetse işten ayrılmak istiyorum.1 haziran 1993 sgk giriş tarihim.Benim öğrenmek istediğim , bu aldığım ikramiyelerin kıdem tazminatına etkisi var mıdır?çünkü ikramiyeler eklendiği zaman kıdem tazminatı tavanını bir hayli geçiyor brüt ücretim.Teşekkürlerimi sunarım.

    1. Volkan bey, bir yılda aldığınız toplam ikramiye miktarının bir aya düşen karşılığı da tazminat hesabına dahil edilecektir.

      1. Bu benim için güzel bir haber.Ama yine de çekincem var.Çünkü “kıdem tazminatı tavan ücretten fazla olamaz” diye kanun maddesi var.Bu maddeye dayanarak işveren ikramiyelerimi hesaba katmadan tazminatımı öderse diye?Böyle yaparsa nasıl bir yol izlemem gerekir acaba?

        1. Volkan bey, ne kadar brüt ücretiniz olursa olsun, zaten hiçbir şekilde TAVAN üstü olan tutarların dikkate alınmasına gerek yoktur. Brüt ücretiniz tutarı 20.000 lira da olsa, en çok tavan ücret kadar tazminat alabilirsiniz.

          1. Ben sizin “bir yılda aldığınız toplam ikramiye miktarının bir aya düşen karşılığı da tazminat hesabına dahil edilecektir” cevabınıza binaen bu yorumu yapmıştım.O zaman aldığım ikramiyeler tazminat hesabına dahil edilmeyecek?Çünkü brüt ücretim tavanı aştığı için.DOĞRUMUDUR?

          2. Volkan bey, hepsi dahil edilecek. Ama sonuçta, çıkan rakam tavanın üstünde bile olsa, en çok tavan kadar ödenecektir.

  123. Bir iş yerinde 4 yıldır calısıyorum. Bir sonraki maaş günüm kasım 15.nde .Ben maaşımı alıp evlilik sebebi ile istifa ettiğimde , Bir önceki ayın yani ekimin 1 ve 30 u arasındaki aldığım bürüt ücrettenn mi hesaplanır.yoksa kasımın ortssında istifa ettim diye.1 kasım ve 15 kasım arasındaki 15 günlük maaş üzerinden mi hesaplanır.

    1. 15 günlük çalışman Aralık Ayında hesabına yatar. (Çalıştığın gün kadar)

  124. merhaba,
    1475 sayılı iş kanununun 14.maddesi birinci fıkrasının 5 numaralı bendine göre sigortalılık süresi ve gün sayısı şartlarını taşıyorum. sgk dan kıdem tazminatı yazısı alarak işten emeklilik nedeni ile ayrılacağım. maaş+prim usulü çalıştığımdan brüt ücretlerim aylara göre değişkenlik göstermektedir. sgk da en son nisan maaşımın brütü görünüyor 2900 brüt , bugün çıkışımı verdiğimde mayısın maaşını alacağım, mayıs maaşı brütü 1900 olacak. mayıs ayının maaşı henüz sgk da görünmüyor. kıdem tazminatı hesaplanırken hangi maaştan hesaplanacak , çünkü kıdem tazminatı son brüte göre hesaplanıyorsa toplam tazminatta 6,000 tl gibi eksik alınacak. doğru mudur bu hesaplama, bu şekilde mi yapılıyor ? konu hakkında görüşlerinizi rica ederiz.tşk
    iyi çalışmalar

    1. Merhaba. Erhan bey, son ay brüt ücreti denince akla doğrudan SGK bildirimi gelmemeli. Bu elbette bir kriterdir ama önemli olan işten ayrıldığınız ay itibariyle brüt maaşınızdır. SGK’ya bildirilen son ay bildiriminde örneğin 500 liralık fazla mesai olsa, bunu dikkate almamamız gerekir. Benzer şekilde, son ay itibariyle brüt maaşınız kaç liraysa, o ay kaç lira almış olursanız olun, hesaplamanın da bu rakam üzerinden yapılması gerekir.

  125. Merhaba Mustafa bey, sizden sıkınkıntı çektiğim bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. 2005 yılında kamu yararına çalışan bir dernekte çalışmaya başladım. 2013 yılında bazı olaylardan dolayı istifa etmek istedim ama kabul etmediler ve beni başka bir ile kendi isteğim ile tayin usulü gönderdiler. 15 gün mehil izni verdiler kullandım ve yeni görev yerime geçtiğimde bana yeni bir iş akdi imzalattılar aynı bankalarda kredilere atılan imzalar gibi hızlıca oldu. 2015 yılında tüm personele kıdemlerine göre zamlar yapıldı fakat bana aynı yüzde yapılmadı, bunu sebebini insan kaynaklarına sordum bana 2013 girişli sin dediler ve bu şekilde benden 7 yıl sonra girenler bile benden yüksek ücretler alıyorlar. en son e-devletten kontrol yaptım ve maalesef o dönem bana hiçbir bilgi ve herhangi tazminat verilmeden 31.03.2013 te işten çıkış yapılmış 01.04.2013 tarihinde ise yani 1 gün sonra işe başlatmış olduklarının farkına vardım. Kaç dilekçe verdim düzeltmediler, ilerde ayrılmam durumunda bana kaç yıl üzerinde tazminat verirler ve maaş farkını almam için Nasıl bir yol izlemem lazım? yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar…

    1. Hasan bey giriş çıkış da yapılmış olsa, aynı derneğin başka şubeleri olduğuna göre tüm sürelerin kıdem tazminatını alırsınız. Maaş farkından kastınız zam ise, bu durumda şu an için yapabileceğiniz bir şey yok. Ancak bu hususta haklı olduğunuzu düşünüyorsanız, bu sizin için bir haklı fesih nedeni olabilir.

  126. Merhaba mustafa bey 12.09.2013 iş bası yaptım 2 kez doğum yaptım.emzirme saatlerimi dahi doğru düzgün kullanamadım.13.30 saat çalıştığım dahi oldu. Ama bununla alakalı ne izin nede para alamadım.3 sene boyunca fazla çalıştırdım..kasım 2016 da noterden ihtarname çektim. Mesailerim verilmesi için ama vermediler 170 i arayıp şikayet ettim 4ay oldu daha ne gelen ne arayan var.daha 2 tane yıllık izin hakkım dahi duruyor. Bende 6 şubatta mesai bitimi sözleşmemi tek taraflı fesh edip ptt ile gönderdim.geri dönmediler bile istifa kabul edip çıkış verdiler.üstelik çalıştığım günü çalışmadı gösterdiler 1 günümü de yediler.ben işsizlik maaşı alabilirmiyim.ne yapmam lazım mahkemeye vermem için nasıl bi yol izlemem lazım.. Yardımcı olursanız sevinirim.. Teşekkür ederim …

    1. Ayşe hanım artık bir an önce dava açmanız gerekir. Çünkü zaten yapmanız gereken diğer şeyleri yapmışsınız. İşsizlik maaşı için işverenin sizi doğru kodla SGK’ya bildirmesi gerekirdi. Eğer çıkışınızı farklı bir kodla yapmışlarsa işsizlik maaşı bağlanmaz. Ancak açtığınız davayı kazanırsanız ve mahkeme kararını İşkura götürürseniz geriye dönük işsizlik maaşlarınızı alırsınız.

  127. Mustafa bey bir çok kişiye sordum ama tam aydınlatılamadım, ben bir kurumda 2 yıldır çalışıyorum asgari ücret alıyorum nette ne kadar tazminat alacağım onu hesaplıyorum kıdem+ihbar tazminatı ayrı ayrı rakamlarla yazıyor birde toplamı var ben evlilik nedeniyle ayrılacağım şimdi toplamdaki ücreti mi alacağım yoksa sadece kıdem tazminatında yazan tutarı mı ihbar tazminatı nedir tam olarak ne kadar tazminat alırım 2 yılın sonunda? brüt maaşım 1700tl günümde 768

    1. Birde ilk ay işe girdiğimde asgari ücret 1000 liraydı ilk ay 720 yatırdılar kesintinin nedenini sorduğumda ilk ay böyle oluyor paranız içerde işten çıktığınız gün veriyoruz dediler şimdi asgari ücret 1400 içerdeki alacağım parayı etkiliyor mu?

      1. Merhaba. Evlilik nedeniyle ayrılacaksanız ihbar tazminatı alamazsınız ama kıdem tazminatınızın ödenmesi gerekir. Bu da son brüt ücretiniz üzerinden hesaplanmalıdır. Hesaplama yaparken son maaşınızın brüt kısmını yazın.

  128. Kıdeme esas bürüt ücreti tespit ederken;
    1-İş aktinin sona erdiği gün brüt asgari ücret,
    2-İş aktinin sona erdiği günden bir yıl öncesine gidip işçiye ödenen yol, yemek ve toplu İş sözleşmesi hükümlernce ödenen sosyal hakların toplamını bulup 365 e bölerek 30 ile çarpıp;kıdeme esas 1 yıllık brüt ücretin tespitini yapmaktayım.
    Örneğin bu hesaplamaları yaparken 2.250 brüt ücretede ulaşırken, iş akdinin sona erdiği dönemde ki kıdeme esas ücreti 2,320 dir. Bu brütlerden hangisini baz almam gerektiği konusunda yorumlarınızı bekliyorum.

    Yargıtayın aşağıdaki kararına istinaden bu yönde uygulama yapılmaktadır.

    “Yargıtay 9. H.D. T.25.4.2004, E. 2003/23184, K. 2004/12484 “Kıdem ve ihbar tazminatının hesaplanmasına esas giydirilmiş ücret tespit edilirken davacının son bir yıl içerisinde çalışılan günlerde yararlandığı yemek ücreti ve yol yardımı belirlenmeli, bu miktar 365’e bölünerek bir güne düşen yemek ve yol bulunmalıdır. Mahkemenin bu esasa uymayarak yapılan hesaplamaya değer verilerek ihbar ve kıdem tazminatına karar verilmesi hatalıdır.”

    1. Mustafa bey merhaba. Evet, iş akdinin sona erdiği günkü maaşı neyse, onun esas alınması gerekir. İkinci sorunuza gelince; aslında bu rakamların hangisini alacağınızın bir önemi yok. Şöyle ki;
      1- İşçiye son bir yıl içinde ödenen yol, yemek vb. sosyal haklar brüt rakam olarak toplanır, 365’e bölünür ve 30 ile çarpılır. Çıkan sonuç, işçinin brüt maaşının üzerine eklenir.
      2- Sorunuzun cevabı da dolaylı olarak, işçinin bu sosyal yardımları aldığı günkü ücreti olmaktadır.

Başa dön tuşu