Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatına esas 1 yıllık süre nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatında bir yıllık sürenin hesabı nasıl yapılır?

Kıdem tazminatı almanın ilk ve en temel şartı, işçinin kıdeminin en az bir yıl olmasıdır. Diğer şartlara bakılmaksızın, eğer işçinin kıdemi 1 yıldan azsa, bu işçiye kıdem tazminatı ödenmemektedir. Peki bu bir yıllık süre nasıl hesaplanır? İşverene tabi çalışma mı yoksa işyerinde geçen süre mi esas alınır? Aralıklı çalışmalarda ne olur?

Kıdem tazminatı nasıl alınır?

Bu sorunun cevabı çok uzun ve ayrıntılıdır. Genel olarak bilgi sahibi olmak için şuradaki yazıma göz atabilirsiniz. Ama basitçe ifade etmek gerekirse; işçinin kıdeminin en az bir yıl olması ve iş sözleşmesinin kıdem tazminatını hak edecek şekilde sona ermesi halinde işçiye kıdem tazminatı ödenir.

Kıdem tazminatı kıdemi nasıl hesaplanır?

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Önce bir yanlış kanıyı düzeltmek isterim. İşçinin kıdem başlangıcı onun iş sözleşmesini imzaladığı tarih ya da sigorta girişinin yapıldığı tarih değildir. Kıdem başlangıcı, işçinin fiilen çalışmaya başladığı tarihtir. İşçi sigortasız çalıştırılmış olsa bile, kıdemine esas olan ilk tarih, onun işyerinde çalışmaya başladığı tarih olmalıdır.

Buradaki kıdem; işçinin aynı işverene ait olan bir ya da birden fazla işyerinde geçirdiği süreyi ifade etmektedir. Örneğin işverenin hem A işyeri hem de B işyeri varsa, bunların sektörleri farklı da olsa ve işçi her ikisinde de çalışmışsa, bu işçinin kıdemi iki işyerindeki çalışmalarının toplamından ibarettir.

Hatta işyeri başka bir işverene devredilmiş olsa ya da miras yoluyla başkasına geçmiş olsa bile işçiler aynı sözleşmeyle çalışmaya devam etmişse kıdemleri bundan etkilenmeyecektir. Fakat devreden işveren işçisinin iş sözleşmesini feshetmiş ve yeni işveren onu tekrar işe almışsa, bu durumda kıdem devam etmeyecektir.

Aralıklı çalışmada kıdem süresi

Bazen işçiler aynı işyerinde birden fazla defa çalışabilmektedir. İşten çeşitli nedenlerle ayrılan işçi tekrar dönüp aynı işyerinde çalışmaktadır. Bu çalışmaların süreleri toplanmalıdır. Burada akla şöyle bir soru gelebilir: Kıdem tazminatını alarak işten ayrılan bir işçi tekrar dönerse, kıdem tazminatına esas kıdemi sıfırlanır mı? Bunu iki örnekle açıklayalım.

1 yıllık kıdem süresi hesabı

Birinci örnekte işçi 3 yıl çalıştıktan sonra askere gitmek için işten ayrılmış ve kıdem tazminatını almamıştır. Bu işçi yıllar sonra geri dönmüş ve 5 ay daha çalışmıştır. İşçiye kıdem tazminatı ödenebilir mi? İkinci kıdemi bir yıldan az da olsa, toplam kıdemi 3 yıl 5 ay olduğu için bu işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

İkinci örnekte işçi işyerinde 3 yıldır çalışmaktayken askere gitmek için ayrılmış olsun. Kıdem tazminatını da alsın. Yıllar sonra tekrar işe başlayan işçi 5 ay sonra işten ayrılırsa kıdem tazminatı alacak mıdır? Yargıtay, kıdem tazminatı alınarak işten ayrılmış olunması halinde bu dönemin tasfiye edildiği sonucuna varmakta ve kıdemi sıfırlamaktadır. Bu işçi, sıfırlanmış dönem sonrasında bir yılını doldurmadığı için kıdem tazminatı alamayacaktır.

Kıdeme dahil diğer süreler

Deneme süresi, resmi tatil günleri, hafta tatilleri, makul süreye kadar hastalık izinleri, yıllık izin süreleri ve zorlayıcı sebeplerle çalışılmayan süreler de kıdeme dahildir. (Buradaki makul hastalık izni süresi, işçinin ihbar süresi + 6 haftalık süredir). İşçinin grev ve lokavtta geçirdiği süreler ile ücretsiz izin süreleri kıdeme dahil edilmez.

SONUÇ

İşçinin fiilen işe başladığı günden itibaren işten ayrıldığı güne kadar en az 1 yıllık kıdemi olması durumunda, kıdem tazminatına hak kazanabilmesi mümkündür. Bu süre aynı işverenin bir ya da birden fazla işyerinde geçirilebilir. Ayrıca yazı içerisinde belirttiğim diğer süreler ve dönemler de kıdemin hesabında dikkate alınmalıdır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. Merhaba iyi günler hocam ben diş ağrısı sebebiyle 2 hafta işe gidemedim diş hastahanesinde rapor olmadığı icin rapor alamadım bu sebeple iştfn çıkarıldım tazminat ve diğer haklarımı alabilirmiyim teşekkürler

  2. Merhaba iyi günler
    Ben 2017 agustos ayının 7 sinde Zonguldak’ta … grup belirli süreli iş sözleşmesi imzalayarak işe başladım..işveren kış sezonu olduğu için beni sakaryada bulunan yine aynı şirket bünyesinde bulunan başka bir firmaya gönderdi.28.12.2017.tabi giderken istifa ettirildim..Sakaryaya vardiğımda tekrar sıfırdan bir giriş yapıldı orada 1.5 ay çalıştıktan sonra tekrar istifa edip ilk başladığım yere yani Zonguldak a çağrıldım ve sıfırdan bir giriş daha yapıldı..şu anda hala calışır durumdayım..bu durumda ben toplamda 1 yılı aşarsam kıdem vs ihbar hak edebilirmiyim.not zonguldakta çalışırken sigortam … adı altı da şirket tarafından yatıyorken Sakaryada çalıştığım süre zarfınca … adlı firmadan yattı Ama genel olarak şieketin adı … group olarak geçti..

    1. Merhaba. Bu durumda kıdem tazminatını hak etmeniz gerekir. Ama işveren ödemez ve mahkemelik olursanız, mahkeme iki işyerinin birbiriyle bağlantısını araştıracak ve ona göre karar verecektir.

  3. Merhaba ben 28 Mayıs 2013 de işbaşı yaptım 02 Ekim 2017 tarihinden buyanada raporluyum 15 Ocak 2018 bitiyor raporum isyerim beni sağlıktan çıkaracak anlaşarak bu kararı aldık benim sorum şu kidemim. Hesaplanırken Ekim 2 gün çalıştığım brüt ücretten mi yoksa almış olduğum tam maaş uzerindenmi hesaplanacak

    1. Hacer hanım, ayrıldığınız tarih itibariyle aylık maaşınız kaç lira ise o rakam üzerinden hesaplanması gerekir.

  4. İyi günler 1995 ssk giriş 180 gün değişik sirket ve kurum. Milli egitimdeki ücretli ogretmenlikten Prim gün sayısı 1400 gün. Devlet hastanede 2011 nisan 1 den şimdiye kadar prim gün sayısı 2507 2017 yılında yüzde 47 engelli raporum var (vergi indirimi) ssk ya ilk tescil doğum tarihim 03.05.1970(yaş tahsisi nedeni ile 1976) tazminat durumum ve emekli maaşim ne olur? Emekli olursam şu an
    Taşeron olarak calistigim kurum devlet hastanesimi bütün tazminatimi öder? Diger kurum ve sirketlerdeki kidem tazminatimi nasil alabilirim? Suandaki brüt maaşım 2900 tl dir. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

    1. Mehmet bey bazı sorularınıza cevap verebilirim:
      – Emekli olduğunuzda işveren kıdem tazminatınızı ödemek zorundadır.
      – Diğer kurumlardaki kıdem tazminatlarınız başka bir konudur. 10 yıllık zamanaşımı geçmediyse ve kıdem tazminatınızı hak ettiğiniz halde alamadığınızı düşünüyorsanız, dava açarak bunları ayrıca alabilirsiniz.
      – Yüzde 47 engelli raporunuzu SGK onaylarsa, dilediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

Başa dön tuşu