Kıdem Tazminatı

Boşanan işçi, haklı nedenle işten ayrılabilir mi?

Boşanan işçi kıdem tazminatı alır mı?

Bilindiği üzere, işten ayrılmak isteyen işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için öncelikle haklı bir nedene dayanması gerekmektedir. İşçinin haklı bir nedeni yoksa, bu kez de istifa edildiği halde kıdem tazminatı almaya hak kazanılan istisnai durumlardan birisinin varlığı şarttır. Peki boşanmak, işten ayrılmak için bir haklı gerekçe olur mu?

Kıdem tazminatı alma şartları

Bunun için ilk şart, işçinin o işyerinde ya da aynı işveren bünyesindeki işyerlerindeki kıdeminin en az bir yıl olmasıdır. Bundan başka, işçinin işten ayrılış şeklinin, kanunun öngördüğü hallerde olması gerekir. Daha önceki bir yazımda kıdem tazminatı alma şartlarını uzun uzun anlattığım için ayrıntısına tekrar girmeyeceğim. Ama şu bilgiyi vermemde fayda olduğu kanaatindeyim. Kural olarak, işten kendisi ayrılan işçinin kıdem tazminatı alma hakkı yoktur. Ancak haklı bir nedeni olan işçi kıdem tazminatını alabilir. Bu haklı fesih nedenleri ise, İş Kanununun 24üncü maddesinde sayılmıştır.

Bu maddede sayılan hallerde, işçinin haklı bir gerekçeye sahip olduğu kabul edilir. Ortada haklı bir nedeni yokken istifa eden işçi kıdem tazminatı alamasa da, bunun 3 istisnası da mevcuttur. Şu yazımda anlattığım bu istisnalardan birisi de kadın işçinin evlenmesi durumudur.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Evlenen kadın işçi kıdem tazminatı alır

Kadın işçilere özel getirilen bu hak gereğince; evlenen kadın işçi, bu evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde işten ayrılmak isterse kıdem tazminatını alabilir. Bunun için işverene bir dilekçe ile başvurması, evlilik nedeniyle ayrıldığını ve kıdem tazminatını istediğini belirtmesi yeterli olacaktır. Dilekçeye evlilik cüzdanının bir suretinin eklenmesi de gerekir.

Evlenene var da boşanana yok mu?

işçinin boşanması fesih sebebi

Evlenen kadına getirilen bu hakkın amacı, evlilik birliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak ve evliliği teşvik etmek olsa gerek. Boşanmak da evlenmek kadar doğal bir süreç olup sonuçları itibariyle daha zor bir dönemi de işaret etmektedir. Eşinden boşanan ve onunla aynı yerde yaşamak istemeyen bir işçinin bazen işini değiştirmesi ya da yeni bir hayata başlamak üzere başka bir şehre gitmek istemesi mümkündür. Bu hallerde, işçinin bu gerekçesi bir haklı gerekçe olarak kabul edilemez mi?

Ne yazık ki haklı gerekçeler, İş Kanununun 24üncü maddesinde tek tek sayılmak suretiyle belirlenmiştir. Bu hallerden birine uymayan bir durumun sonucunda kıdem tazminatı ödenmesi için, bunun kanun tarafından açık bir şekilde ifade edilmiş olması gerekir; tıpkı kadın işçinin evlenmesi durumunda olduğu gibi. Ancak ne 24üncü maddede ne de kanunun başka bir yerinde boşanmanın bir haklı gerekçe olduğuna ya da boşanma halinde kıdem tazminatının ödeneceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.

SONUÇ

Evlenen kadına pozitif ayrımcılık yapan ve evlendiği için işten ayrılan kadına kıdem tazminatının ödenmesini isteyen İş Kanunu, aynı pozitif ayrımcılığı boşanan kadın ya da erkek işçiye göstermemiştir. Boşanan işçi; eşiyle aynı şehirde yaşamamak, yeni bir hayata başlamak ve benzeri nedenlerle olsa bile, boşanması sebebiyle işten ayrıldığında kıdem tazminatı alma hakkına sahip olmayacaktır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. eşimle aynı iş şirkette çalışıyoruz boşanma aşamasındayız boşanmamız çekişmeli ve bu süreçte çalıştığımız kişiler aynı olduğu ve süreç beni çok yıprattığı için işten çıkışımı isteyebilirmiyim.

    1. Merhaba, ne yazık ki İş Kanunu bakımından böyle bir haklı fesih imkanı yok. Bu tür sorunlarda işverenin anlayışlı olmasını ummaktan başka yapabilecek bir şey yok.

  2. Eşimle evlilik kararı aldık oturduğumuz ev onun hakkı benimde evli olduğumuz sürece yapmış olduğum borçlarım bulunmakta bi süreçte kendime farklı bi ev tutup oraya yerleşip bir düzen kurmam ayrıca borçlarımi ödemem beni çıkmaza sokucak tazminatimi talep etme hakkına sahip olamazmiyim

    1. Merhaba, durumunuzu anlıyorum; ancak bu gerekçe ile yasal olarak kıdem tazminatını hak etmezsiniz.

  3. Esimden bosaniyorum yanliz cocugun velayetini ben alicam cocuguma istanbulda bakan yok mecburen memlekete gitmem lazim cikaram tazminat alabilirmiyim

  4. Eşim yurt dışından gelmişti ve Türkiye’de evlendik. 5 yıldır evliyiz. Eşim kendi doğduğu ülkeye dönmek istemekte ! Buradaki geçim sıkıntıları yüzünden . Onunla gelmediğim taktirde boşanmaya kadar gidilebilecek bir durum var ! 1 çocuğumuz var ! Mecburen işi bırakıp gitmem gerek ! Bodandigimiz taktirde çocuğum TURKİYEYE gelmedikce onu göremicem ! İşi bıraktigimda tazminat alabilir miyim ! Bu firmanın yurt dışında da farklı sektörde firmaları var ! Oralarda da calisabilirim! Ama kabul etmiyebilir! Bu durumda tazminat hakkım varmi

Başa dön tuşu