Kıdem tazminatı hesabı göründüğü kadar basit değildir. Bunun nedeni, maaş dışında birçok kalemin de bu hesapta yer alması ve aynı şekilde birçok ödeme türünün ise yer almamasıdır. Peki işveren tarafından işçiye sağlanan özel sağlık sigortası ya da özel hayat sigortası kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı? Özel sağlık sigortası tutarı kıdem tazminatına eklenir mi?
Özel sağlık sigortası nedir?
Çalışmaya başlayan her işçinin, işveren tarafından SGK’ya bildirilmesi ve sigortasının yatırılması zorunludur. (mustafabaysal.com/sigortasiz-isci-calistirmanin-cezasi-ne-kadar) Ancak bazı işverenler, bu zorunluluk dışında, işçilerine ekstra sağlık sigortası yaptırmayı tercih edebilir.
Özel sağlık sigortası, işçinin standart sağlık güvencesinin yanında, özel hastane ya da özel muayenehane gibi hizmetlerden faydalanmasını, fark ödemeksizin ya da az fark ücreti ödeyerek bazı operasyonları geçirebilmesini sağlayan bir sigorta türüdür.
İşçi adına işveren tarafından yatırılan bu özel sigorta primi, böylece işçiye maaş dışında da bazı haklar sağlamış olur ve işyerinin, diğer işçilerce de tercih edilmesi ihtimalini artırır.
Özel hayat sigortası
Özel hayat sigortası da yine işveren tarafından işçisine yaptırılabilir ve işçinin vefatı halinde, geriye kalan yakınlarına bir miktar para ödenmesini sağlar.
Bu sigorta türü de işverenler tarafından tercih edilmekte ve tıpkı maaş gibi, işyeri tercihlerinde işçiler için önemli bir etken olmaktadır.
Kıdem tazminatına dahil edilen ödemeler
İşçinin maaşının bu hesaba dahil edileceğini herkes biliyordur. Diğer kalemler açısından ise, arızi ya da sürekli ödeme ayrımının yapılması gerekir. (mustafabaysal.com/kidem-tazminatina-esas-ucretin-hesaplanmasi)
Basit bir mantıkla; işçiye süreklilik arz edecek şekilde yapılan maaş, prim, bayram ikramiyesi, giyecek ve yakacak yardımı ve benzeri ödemeler hesaplamaya dahil edilir.
Arızi olan, çalışmaya karşılık ve düzensiz ödenen fazla mesai ve resmi tatil çalışması gibi ödemeler ise kıdem tazminatına dahil edilmez.
Özel sağlık ve hayat sigortası kıdem tazminatına dahil mi?
Bu sorunun cevabı, yapılan bu sigortaların niteliğinde yatmaktadır. Bunların da tıpkı maaş ödemesi gibi, her ay primleri yatırılmaktadır ve bu yardımlar haliyle bir süreklilik arz etmektedir.
Nitekim bu husus, bir Yargıtay kararında açıkça şöyle ifade edilmiştir: “İşçiye sağlanan özel sağlık sigortası yardımı ya da hayat sigortası pirim ödemeleri de parayla ölçülebilen menfaatler kavramına dahil olup tazminata esas ücrete eklenmelidir.” (9 Hukuk, 2008/43001 E.)
SONUÇ
İşveren tarafından işçisi için yaptırılan özel sağlık sigortası ya da özel hayat sigortası kıdem tazminatı hesabına dahil edilmelidir.
Bu sigorta türleri için bir yılda ödenen toplam prim miktarı bulunmalı, bu toplam tutarın 30 güne karşılık gelen kısmı kıdem tazminatı hesabına eklenmelidir.
Örneğin işçi için yatırılan özel sağlık sigortası priminin son bir yıldaki aylık ortalama tutarı 250 lira ve özel hayat sigortasının aylık ortalama tutarı 200 lira ise, bu işçinin kıdem tazminatına esas ücretine 450 lira daha eklenmelidir.