Kıdem tazminatı ödemelerinden yapılan gelir vergisi kesintilerinin iade edilmesi, son bir haftadır gündemde. Peki ama nedir bu vergi iadesi? Hangi kıdem tazminatı ödemelerinden gelir vergisi kesiliyordu ki, bunlar şimdi iade edilecek?
Kıdem tazminatı nedir?
Kıdem tazminatı; işyerinden ayrılan işçinin, bazı şartların varlığı halinde hak kazandığı bir tazminat türüdür. Bu tazminatın önemi, işçinin kıdemi arttıkça miktarının da artması ve uzun yıllar çalışan bir işçi için adeta bir tür emeklilik ikramiyesi gibi olmasıdır.
İşçiye çalışmış olduğu her bir yıl için, bir aylık brüt maaşı kadar kıdem tazminatı ödenir. Böylece işçi ne kadar uzun süredir işyerinde çalışıyorsa, o kadar yüksek miktarda kıdem tazminatına hak kazanır.
Kıdem tazminatından vergi kesintisi
Kıdem tazminatı öyle bir ödemedir ki, bundan yapılacak tek kesinti damga vergisidir. Damga vergisi de binde 7,59’luk oranı ile çok küçük bir rakama tekabül edecektir.
Kıdem tazminatından gelir vergisi ya da SGK primi kesilmez: mustafabaysal.com/kidem-ve-ihbar-tazminati-odemesinden-hangi-kesintiler-yapilir
Eğer kıdem tazminatından zaten gelir vergisi kesilmiyorsa, bu gelir vergisi iadesi nereden çıktı?
Kıdem tazminatı ödemelerinde vergi iadesi kanunu
30/01/2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7162 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 4üncü maddesine şu düzenleme yer almıştır:
“193 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
Geçici Madde 89 – 27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir.
Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekâlet ücretine hükmedilmez.
Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan iade talepleriyle ilgili olarak bu madde hükmü uygulanmaz.”
Kanun ne anlama geliyor?
Yukarıda da söylemiştim; kıdem tazminatından zaten gelir vergisi kesilmemesi gerekiyor. O halde, kanunla getirilen gelir vergisi iadesinin amacı nedir?
Daha önceki uygulamalarda, 27/03/2018 tarihinden önce, işçiye ödenen bir takım iş sonu tazminatları, Maliye Bakanlığı tarafından kıdem tazminatından farklı görülüyordu ve bunlardan gelir vergisi kesilmesi isteniyordu. Bu iş sonu tazminatlar şu şekilde sıralanabilir:
- İkale sözleşmesi sonucunda yapılan ödemeler
- İş sonu tazminatları
- İş kaybı ve iş güvencesi tazminatları
Buna benzer ödemeler nedeniyle, gelir vergisi kesintisine uğrayanlar, vergi dairesine başvurarak ödedikleri vergiyi geri alabilecek.
Hangi ödemeler için ve nasıl vergi iadesi talep edilecek?
Kıdem tazminatı gelir vergisine tabi olmasa da, her yıl belirlenen bir kıdem tazminatı tavanı olduğu için, bu tavanın üzerindeki ödemeler gelir vergisine tabi tutulmaktadır: mustafabaysal.com/kidem-tazminati-tavani-asarsa-ne-olur
O halde; gelir vergisi iadesinde, bu tavan tutarı dikkate alınacaktır. Gelin, sizin için süreci özetleyelim ve daha anlaşılır hale getirelim:
- İkale ve benzeri karşılıklı sonlandırma sonucu işverenden aldığınız tazminat olmalı
- Bu tazminatlardan gelir vergisi kesilmiş olmalı
- İşçi bu gelir vergisinin geri ödenmesi için dava açmamış olmalı
- Dava açmışsa bile, davadan feragat etmeli
- Verginin kesildiği tarihten itibaren 5 yıl geçmemiş olmalı
- Kişi vergi dairesine yazılı olarak başvurmalı
Ancak tüm bu süreçler sonunda, gelir vergisi iadesinin tüm tazminat tutarı üzerinden yapılmayabileceğini hatırlatmak isterim. İlgili dönemin kıdem tazminatı tavanı ne ise, bu rakama kadar gelir vergisi iadesi yapılacaktır.
Örneğin 2017 ağustos ayında işten ayrılan ve ikale sözleşmesi imzalayarak işverenden 6 yıllık kıdemi karşılığında 25.000 lira ödeme alan işçiden %20 oranıyla toplam 5.000 lira gelir vergisi kesilmiş olsun. İşçiye iade edilecek miktar 5.000 liranın tamamı olacaktır.
Ancak aynı işçiye 6 yıl için örneğin 40.000 TL kıdem tazminatı ödenmiş olsaydı (işveren inisiyatif kullanmış ve tavanın üzerinde kıdem tazminatı ödemiş olsun) ve 2017 Ağustos itibariyle kıdem tazminatı tavanı tutarı olan 4.732,48 olduğu için, 6 yılın karşılığı olan 6*4.732,48= 28.394,88 TL’lik kısım için iade yapılacak ve üstü için iade söz konusu olmayacaktır.
İkale tazminatında vergi iadesi başvurusu nasıl yapılır?
Bu başvuru an itibariyle internet vergi dairesi üzerinden yapılabiliyor. İkale tazminatında vergi iadesi başvurusunu kolaylıkla yapabilmeniz için bir infografik hazırladık.
Bu şekilde internet üzerinden kolaylıkla başvurunuzu yapabilir ve yine internet vergi dairesi üzerinden başvurunuzu takip edebilirsiniz:
Yukarıdaki görseli şu bağlantıdan da ayrıca telefonunuza ya da bilgisayarınıza indirebilirsiniz:
SONUÇ
Önce şunu özellikle belirteyim. Eğer ortalıkta dolaşan haberlerden, şimdiye kadar kıdem tazminatı alan işçilerin tamamına gelir vergisi iadesi yapılacağı kanaatine kapıldıysanız, boşa umutlanmışsınız demektir.
Çünkü kıdem tazminatından zaten gelir vergisi kesilmemektedir. Kesilmeyen verginin iadesi ise haliyle olmayacaktır.
Kanunun kapsadığı ve iade yapılacak olan işçiler; daha önce ikale sözleşmesi ve benzeri karşılıklı anlaşarak işten ayrılan ve bu şekilde ayrıldığında aldığı ödemelerden GELİR VERGİSİ KESİLEN işçiler olacaktır.
Yani;
- Son 5 yıl içinde işverenle karşılık olarak anlaşarak (ikale vb.) işten ayrılmışsanız,
- Size bu nedenle toplu bir tazminat ödemesi yapılmışsa,
- Bir de bu ödemeden gelir vergisi kesilmişse,
İşte siz kapsamdasınız demektir.
Sizden kesilen bu haksız vergiyi, yazıda açıkladığımız sınırlarda olmak kaydıyla, vergi dairesine başvurarak geri alabilirsiniz.
Merhaba, ben 2018 Şubat ayında tazminatımı alarak işten ayrıldım tazminatım üzerinden bergi kesintisi yapıldığını biliyorum ancak şuanda elimde sadece giriş çıkış tarihlerimi belirten bir hizmet sözleşmesi var. Başvuru için hem ikale sözleşmesi hem bordro isteniyor nasıl başvuru yapabilirim ?
Teşekkürler
Zeynel Bey merhaba,
Yukarıda bildirimli fesihlerin bu iadede kapsam dışı olduğu konuşulmuş, acaba bunun sebebi nedir?
Kasım 2015’te kendi isteğimle ama tazminat da alarak, anlaşarak ayrıldığım iş yerimden gerekli belgeleri istediğimde, “Siz bildirimli fesihle ve 04 kodu ile ayrıldınız, ikale sözleşmesi yapmadınız, tazminatınızdaki kalemlerden vergi kesilmedi ve bu iadeyi alamazsınız” diyorlar. “Yine de iş akdinin sonlandırılmasına ilişkin belgeleri yollayın, ben bir incelemek istiyorum” dediğimde ise kesinlikle yollamıyorlar, şirketin el değiştirdiğini falan anlatarak belgeleri vermekten kaçıyorlar. Bu konuşma sanırım 4-5 kez yapıldı, belgeleri almayı başaramadım. Ve ne yazık ki hangi yasal şartlarla ayrıldığımın detaylarına hakim değilim. Gelinen noktada bir sonraki adımın ihtarname çekmek olması gerekiyor ama kesinti yapılıp yapılmadığından emin olmadan böyle bir uğraşa girmek istemiyorum.
Çok okudum ve işin içinden çıkamadım; sizden ricam da, şu iki konuda aydınlanabilmek: Bildirimli fesihle ayrılıp ayrılmadığımı eski çalıştığım kurumdan başka öğrenebileceğim bir başka merci var mıdır? Ve, bildirimli fesihlerde alınan tazminat illa ki gelir vergisi iadesinde kapsam dışı mı tutuluyor (kesinti yapılan kalemler içermiyor mu yani)? Çok teşekkürler.
Merhaba. Aslında kafanızın karışmasına gerek yok. Olay son derece basit; bu kapsama girebilmek için, size ödenen tazminattan gelir vergisi kesilmiş olması gerekir. Bildirimli fesih vb. durumlarda zaten kimse gelir vergisi kesmez.
Sorun ikale ödemelerinde vardı. Vergi dairesi bunlardan gelir vergisi kesilmesini istiyordu, ama davalarla bunlar geri alınıyordu. Şimdi ne yapabilirsiniz? Öğrenmeniz gereken çok basit bir şey var: Size o zaman yapılan tazminat ödemesinden vergi kesildi mi? İşverenden tazminat ödemesine esas bordro örneğini isteyin, orada cevabı bulabilirsiniz.
Bankadan protokol imzalayarak ayrıldım.Sonuçta anlaşarak ayrıldım.
-Dekontta Bodro türü: Ek Gelir bodrosu(maaş sonrası)
-Ödenekler: Ek Gelir(fazla mesai)
-yasal kesinti: gelir vergisi: 1960 TL.
Şunu öğrenmek istiyorum gelir iadesi alır mıyım?
Merhaba. Bu sorunun cevabını almak istiyorsanız, yazıda da açıkladığımız şekilde internet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Böylece kesin cevabı da almış olabilirsiniz.
Zeynel bey başvuru yaptım ama ödenir mi diye merak ettim. Siz belki bilirsiniz diye yazdım
Sizi çok iyi anlıyorum; ama biz ne yorum yapsak da, evrakları inceleyecek olan Gelir İdaresi Başkanlığı olacaktır. Bu nedenle, en doğrusu başvuru yapmanız olacaktır.
kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim.
21.05.2015 tarihinden işe başladım
27.07.2017 tarihinden ayrıldım tüm haklarımı aldım fakat ikale sözleşmemde 2553,37tl gelir vergisi kesilmiş
bu kesinriyi geri alabilirmiyim
bugüne kadar bu vergi kesintisini geri alabilen varmı?
cevabınızı merakla bekliyorum
saygılar
Ödeme alan var mı? İşlem sıra no ya göre ödeme yapıyorlarmış?
Merhaba 2014 subat ayında girdiğim işten 2018 şubat ayında istihdam fazlalığı ve 30 gün rapor sebep gösterilerek işten çıkarıldım ve ihbar kıdem hepsini aldım işsizlik maaşıda bağlandı ama 31 bin görünen tazminattan devlet kesintisi diye 3 bin civarı kesildi işten çıkarılırkenki belgelerde elimde alabilirmiyim ben ?
Merhaba. Bunun için elinizde ikale sözleşmesi vb. bir evrak olması ve gelir vergisi kesilmiş olması gerekir.
Hocam feragatname ve bordro var o bordroda kesinti var 3 bin civarı kanuni kesinti diye o mudur acaba
Bunu bilmemiz mümkün değil. Kesintinin niteliği için, illa ki bordronun görülmesi gerekir.
Merhaba.Çalıştığım firma kapandı buna istinaden kıdem tazminatı haricinde işten ayrılma tazminatı primi verildi.vergi dairesine müracat ettim ikale sözleşmesi istiyor.bende verilen paranın çıkış primi olduğuna dair yazı var bize işten ayrılırken ikale sözleşmesi yapılmadı . Vergi iadesini nasıl alırım.
11/12/2018 tarihinde isten ikale yöntemiyle isten ayrıldım, vergi iadesi hakkım var mı var ise sirketin bağlı bulunduğu vergi dairesine mi yoksa yakınımdaki bir vergi dairesine mi başvuru yapmam lazım
Kadir bey, ikale yoluyla ayrıldıysanız ve gelir vergisi kesintisi yapıldıysa evet hakkınız var demektir. Bunun için herhangi bir vergi dairesine gitmeniz gerekmez. Yazıda da açıkladığımız üzere, internet vergi dairesi üzerinden online başvuru yapabilirsiniz.
Merhaba 9 yıl bir işyerinde çalıştım çalıştığım şubeyi firma kapattı
Bana farklı bir şubede farklı bir görev teklif ettiler kabul etmedim ve tazminatımı istedim aldımda bana tazminat verilirken tam hatırlamıyorum 2-yada 3 maaş da topluverelim işsizlik maaşına başvurma dediler bunuda kabul etmedim ve 6 ay ilsizlik maaşı aldım bende bu iade kapsamına girer miyim kesildi ise vergi iade alabilir miyim cevaplarsanız. Sevinirim. Teşekkürler
Ulaş bey, ne tür bir evraka imza attığınızı bilmeden yorum yapamayız. İşverenden, imzaladığınız evrakın bir örneğini istemeniz ve incelemeniz gerekir.
Merhaba ,
Bilgi istediğimde firma bildirimli fesih sebebi ile ayrıdığımdan dolayı evrak vermiyor.
Bildirimli fesih bu kapsamda mıdır acaba ?
Eğer işveren 18inci madde kapsamında çıkışınızı yapmışsa, bu iade sizi ilgilendirmiyor demektir.
Merhaba tekrar 17 madde den dolayı çıkış yapılmış
Evet, bu durumda yasa kapsamına girmezsiniz Ulaş bey.
Zeynel Bey merhaba,
Konuyla ilgili çalıştığım şirketten ilgili belgeleri talep ettim. Daha önce (2014 yılında) size bu belgelerin orjinallerini verdik, bu konuda imzalı bir belgede elimizde mevcuttur. Diğer orijinal nüshalar ise arşivimizdedir ve bunu ancak resmi bir kurum talep ederse, direk onlarla paylaşırız diyorlar. Ben ise daha önce tarafıma verilen belgeleri bulamıyorum. Bu durumda nasıl bir yol izlemem gerekmektedir. İlginiz için çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba. Bunun için önerebileceğim yasal bir yok yok. Ama işverene, bu evrakları almanızın onlar açısından bir etkisinin olmadığını açıklamanız durumunda, vermemeleri için bir sebep göremiyorum.
Merhaba agustos 2017 de evlilik yaptigim icin 6 yil calistigimnis yerinden ayrildim. Kidem tazminatimi aldim sadece. Ben de bu vergi iadesi hakkından faydalanabilirmiyim
Merhaba, hayır bu yasa sizin durumunuzu kapsamaz.
Merhaba ben 7 yıl bir yerde çalıştım isyerim devroldu gelen firma çalışmak isteyenle devam etti istemeyene tazminat ini verdi ben de tazminatı mi aldım ve ayrıldım simdi başvuru için ikale sözleşmesi için devralan firmaya gittim eski çalıştığım firmanın sisteminde sıkıntı var giderilinceye size gerekli evrakları veririz diyor insan kaynakları peki vermezlerse başvuru yapamıyor muyuz veya ne yapmam lazim
Mehmet bey, vergi dairesi bu evrakı istiyor. Ama size süresi içinde yine de başvurunuzu yapın. Ya da öncesinde vergi dairesine sorun ve sözleşme olmadan sonucun nasıl belirlendiğini öğrenin. Bizim söylediklerimiz varsayımdan öteye gitmeyecektir.
Merhaba benim 4.5 yıl sigortam olmadı sonradan bana 1.5 yıl sigortalı dönememim oldu sonra ben işten ayrıldım ve iş yerine dava açtım bugün 3. Duruşmamız oldu yan tarafta daki esnaflar benim aleyime sigortalı dönemde çalıştığımı söyledi. Sigortasız olduğum dönemi inkar ettiler beni görmediklerini söylediler önceden avukatım % 100 kazanırız demişti. Şimdi ise %90 kaybettik gözüyle bakıyor. O kadar mail adresimden iş gönderdim belgelerini çıkardım işe giriş çıkış gelir gider defterinin fotoğrafı var onları mahkemeye sundu. Benim de 2 şahidim var 1i kiz arkadaşım hafta sonları gelir hemde iş yerinin müşterisi diğeri esnaf sigortasız olduğum dönemde o vardı bugün ifadesini verdi ama çok verimli geçmedi şimdi benim mahkemeyi kazanma şansım ne kadar hiç mi şansım yok nasıl ispatlayacam
Bana verilen tazminat bordro sunda vergi kesintisi yapılmış iş sonu verilen 2maaş ödeme bordro sunda var yani benim kıdem tazminatımdan da ayrı gelir vergisi alınmış bunuda alabilirmiyim
Musa bey, yazıda açıkladığımız üzere internet üzerinden başvuru yapın, bir şey kaybetmezsiniz. Gelen cevaba göre de hareket edersiniz.
Zeynel bey bana eskı işyerımden arayıp bır dosya verdıler bu gelır vergısıyle ilgılı 3 yıl için 6200 tl almıstım karsılıklı anlasarak ayrılmıstım bana bu 6200 tl den sonra calıstıgım yerde fon gıbı bıreysel emeklılık gıbı kesılen bır tutar vardı ordanda 3500 yatırdılar ben bunların toplamının vergısınımı alıcam yoksa sadece 6200 olan yazmınatımın vergısınımı alacagım alacagım tutar nedır ugrasmaya degermi sımdıden tskrler
İyi günler Zeynel Bey. Eşim 2017 nisan ayında işyeriyle anlaşarak sigorta giriş çıkışı yaptı. Belirli bir miktar para aldı fakat bu aldığımız para ikale sözleşmesi kapsamında mı yoksa kıdem tazminatı kapsamında mı bilmiyoruz. Muhasebeci de bu konuda aydınlatıcı bilgi vermiyor bizi geçiştiriyor açıkcası. Bu yasa kapsamında iade alıp alamayacağımızı nasıl öğrenebiliriz? Aldığımız paranın bordrosunu ve sözleşmemizi muhasebeci dışında temin edebilir miyiz?Şimdiden teşekkür ederim İyi çalışmalar
Merhaba. Yapmanız gereken, yazıda da belirttiğimiz şekilde internet üzerinden başvuru yapmak olacaktır. Zaten size olumlu ya da olumsuz cevap verilecektir. Ama vergi dairesi sizden bir ikale sözleşmesi ya da benzeri sözleşme talep edecektir. Bunu bir şekilde bulmanız gerekir. Ayrıca size ödenen tazminattan gelir vergisi belki de kesilmemiştir. Öncelikle bu durumu muhasebeciye sorarak öğrenmenizi tavsiye ederim.
2013 işe başladım 2017 nisan ayında 3600 yüzde ayrıdım gelir vergisi alabilirmiyim
Merhaba. Hayır, sizin durumunuz kapsama girmiyor.
Merhaba,
5 şubat 2019 tarihinde,iyi niyet tazminatının kesilen gelir vergisi ile ilgili vergi dairesine dilekçe ile başvurumu yaptım ama henüz bi sonuç çıkmadı.Para iadeleri başladımi.Vergi iadesi alan oldumu?
Merhaba ben 31. 10.2017 de evlilik dolayısıyla işten ayrıldım. Ve sadece kıdem tazminatı aldım. Vergi. İadesi hak ediyor muyum. Ve evlilik dolayısıyla ayrılanlar bu kanundan yararlanabiliyor mu
Merhaba. Hayır, bu madde sizin durumunuzla ilgili değildir.
Merhaba ben 2018 9. Ayında işten karşılıklı olarak fesih edildi 2012 12_ 2018 9 ayına kadar ben bu kanundan yararlanabilirmiyim. Yaklaşık 28.347 lira tazminat aldım herhangi Bi dava olayım olmadı cevabınız için şimdiden teşekkürler
Merhaba. Kanundan da görüleceği üzere, kapsama girenler 27 mart 2018’den önce bu şekilde işten ayrılanlardır. Dolayısıyla sizin faydalanmanız mümkün değil.
13 mayıs 2013 tarihinde ikale sözleşmesi ile ayrıldım . Tarih nedeni ile faydalanabiliyor muyum ?
Saygilar
Kasım 2013 te emekli oldum 5 yıllık zaman aşımından dolayı vergi iadesini alabilir miyim.?
Merhaba. Ahmet bey, bu yasanın emeklilikle bir ilgisi yok. İkale yoluyla işten ayrılan ve tazminat ödemelerinden gelir vergisi kesilen kişileri ilgilendiriyor.
Zeynel bey ben sadece zaman aşımı süresini soruyorum. İkale yoluyla hakketmişim zaten. Başlangıçtan geriye hangi yarihte başlar onu öğrenmek istiyorum. Geriye gidersek kasım 2013 tarihini kapsarmı. Teşekkür ederim.
Merhaba. Bu konuda bakanlık tebliği henüz çıkmadı. O nedenle kesin bir şey söyleyemiyorum; çünkü düzeltme zamanaşımı kavramının tam olarak açıklanması gerekir. Biraz daha beklemenizi tavsiye ederim.
Merhaba 2017 yılında ise girdim sözleşme olmadı ve iki yıl sonra çok az zam yapıldı (her yeni yılda yapılınca dendi ama yazılı ispatım yok)ve 2019 da zam yok işten ayrilmak istiyorum noterden gönderip hemen ayrilabilirmiyim ihbar süresine uymam gerekir mi
Merhaba. Önce şu yazımıza bakmanızı öneririm: mustafabaysal.com/isveren-zam-yapmak-zorunda-mi
MERHABA BEN KASIM 2009 VE ARALIK 2017 YILLARI ARASINDA Bİ FABRİKADA ÇALIŞTIM TAZMİNATIMI VEREREK İŞ AKDİME SON VERDİLER ACABA İADE ALABİLİRMİYİM
Merhaba. İkale kapsamında ayrılmadıysanız, bu yasa sizi kapsamayacaktır.
Acaba 27.03.2018 tarihinden sonra işten çıkarılan ve tazminatından gelir vergisi kesilen ve bu vergiyi almak için dilekçe verebilen varmı. Çünkü dilekçeleri kabul etmiyorlar..(belirli bir tazminat tutarından sonrası için vergi kesilmeye devam ediliyormuş. Ama sonuç yok) ..
Merhaba. Dilekçeleri kabul etmeyeceklerdir; çünkü kanun maddesinde açıkça bu tarihten öncesi için uygulamanın olacağı belirtiliyor Serkan bey.
18.06.2018 tarihinde işten ikale sözleşmesi ile işten ayrıldım. Tazminat aldım. İşsizlik sigortası maaşına başvurdum. Kabul etmediler. Vergi dairesi mart 2018 tarihinden sonra ;60 bin lira üzerinde tazminat alanlardan vergi kesildiğini fakat mart ayından sonra çıkış yapıldığı için dilekçe veremeyeceğimi söyledi..vergi iadesi ve işsizlik maaşı konularında bende madur oldum. Hergeçen gün mağdurların sayısı artıyor. Vergi iadesi için kesinti olsada marr ayından sonra çıkarılanların artık dilekçelerini kabul etmiyorlar. Anayasa eşitlik ilkesine aykırı bir durum.yetkililerin bunu düzeltmesi gerek !!!
ben 3600 de işten ayrıldım.benim bu vergi iadesinden faydalana biliyormuyum.
merhabalar 08,08,2016 tarihinde işyerinden tazminatımı aldım işe girdi çıktı yaptllar hala aynı iş yerinde çalisiyorum 9 yıla 26,600 aldım vergi iadesinden yararlanabilirmiyim
Merhabalar 14.02.2014 tarihinde isyerimden anlasmali rum haklarımı alarak ayrıldım. Ancak 31.01.2019 tarihide resmi gazete de yayınlanan kidem tazminati gelir vergisi.iadesi halkımdan 15 20 gün için, 5 yillik zaman aşımına girmemis olduğumu ümit ediyorum .. sayg.
Merhaba. Bunu anlamamız için, tebliğin çıkmasını beklememiz gerekir.
2013 yili mayis ayinda haksiz yere isten cikarildim.ise iade davasi actim ve kazandim.Ise iade olmadi.Tazminat aldim.Gelir vergisi iadesinden yararlanabilirmiyim.Tsk.
Merhaba. Kapsamda bu ödemenin olduğunu sanmıyorum. İkale ve benzeri şekilde ayrılanları ilgilendiren bir düzenleme söz konusu.
Merhaba ben bu konuyla ilgili vergi dairesine gitdim fakat onlarda ne yapacağını bilmiyorlar bana gülünç bir şekilde daha televizyonda yayınlanmadı diye saçma birşeyler söylediler müdüre gittiğimde ise daha ellerine bununla ilgili resmi bir yazı gitmediğini söylüyorlar yani sizin anlayacağınız devletten parayı geri almak oldukça güç olacak
2014 de 3600 den yararlanıp işten ciktim verdi iadesi kesintisi oluyormu alabilirmiyim.Teşekkürler
Merhaba. Kanun maddesi ikale ve benzeri nedenlerle işten ayrılmaları kapsıyor. Sizin durumunuza uygun olmadığını düşünüyorum.
21 mart 2014 te askerlik nedeniyle işten ayrıldım benim iade alma hakkım varımdır.
Merhaba zeynel abidin bey öncelikli olarak yapmış olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz. Ben 26.12.2012 de evlilik dolayısıyla işten çıktım. Şu an bodruma baktigim da gelir vergisi de toplam gelir vergisi diye 2 kesinti söz konusu. Ben zaman aşımına uğruyor müyüm evlilik buna dahil mi şimdiden teşekkür ederim saygilarimla
Fatma hanım büyük ihtimalle zamanaşımı süresi geçmiş. Büyük ihtimalle dedim, çünkü Maliye Bakanlığını çıkaracağı tebliği görmek gerekir. Sayfamızı takip ederseniz, ileride güncelleme yapacağız.
Merhaba .
Tarha yetkili vergi dairesi denmekle ne kastediliyor .Şirketin baglı oldugu vergi dairesimi yoksa herhangi bir tarha yetkili vergidairsimi ? teşekkürler.
Salim bey, tahminimce şirketin bağlı olduğu vergi dairesidir. Ama tebliğ çıkınca bu husus da netleşecektir.
2018 ağustos ayında işten ayrıldım bu vergi iadesinden yararlana bilirmiyim
Mrb ben 3600 iş kanununca kıdem tazminatı aldım 2014 10 ayında bu iş kanunun çıkardığı tazminattan vergi kesiliyormu bilmiyorum bu konuda sizden bilgi almak istiyorum saygılarımla
Merhaba. Bunu biz bilemeyiz Cemalettin bey. İlgili maaş bordrosuna bakılması gerekir.
31.12.2014 tarihi ile tazminatlarımız verilerek haksız sebepten dolayı işten çıkarıldık daha sonra işe iade davasi açtım ve bunuda kazandım ise iadem kabul edilmedi ve ücreti ödendi. Bu kanundan yararlanabilirmiyim birde nasıl bir yol izleyecez başvuruyu neye gore yapacaz eski işyeri bilgi belge vermezse nasıl bir yol izleyecez şimdiden çok teşekkür ederim..
Merhaba. Bahsettiğiniz konu işe başlatmama tazminatına benziyor ve bu konuyla bir ilgisi yok.
2016 yılında 77bin TL tazminat aldım ,19 seneye benim gelir vergisi iadem olurmu
Merhaba, eski uçucu personelim.30.12.2016 tarihinde ekonomik kriz gerekçe gösterilerek yaklaşık 500 kişi toplu çıkarıma maruz kaldık.Şirket anlaşmalı olarak ayrılmak istediğimizi belirten bir protokol sundu.Fakat biz isteğimiz dışında çıkarıldığımız için söz konusu protokolü imzalamadık.Prosedürün uygulanmasını talep ettik ve şirket ortalama 30000 lira civarında tazminat ödedi.İhbar kıdem herşeyi kapsıyordu bu rakam.Son bordroma baktığımda yeküne ilave olarak 8000 lira gibi bir rakamın gelir vergisi adı altında kesintiye uğradını gördüm.Şimdi biz bu haktan faydalanabiliyormuyuz?Sanırım anlaşmalı ayrılığa dahil olmuyoruz.Fakat haklarımızın tamamını da aldık.Bir başka konu ise işe iade davası kazanılmış olmasına rağmen şirket geri almak yerine tekrar tazminat ödedi ve muhtemelen burda da bir gelir vergisi mevcut.Her ikisi için durum ne olur aydınlatırsanız çok sevinirim.İyi çalışmalar
Merhaba. İkinci bahsettiğiniz durumun yani işe iade tazminatının konuyla hiçbir ilgisi yok. Bu durumda kesintileri daha önce yazmıştık: mustafabaysal.com/ise-iade-davasinda-sigorta-primi-ve-gelir-vergisi-ne-olur
Diğer konuda ise net bir şey söylemek için bordroyu görmek gerekir. Lütfen Bakanlığın çıkaracağı tebliği bekleyin ve ondan sonra vergi dairesine başvurun. Onlar zaten size kapsamda olup olmadığınızı söyleyecektir.
Zeynel Abidin Bey merhaba,
Öncelikle sayfanızdaki değerli bilgiler için çok teşekkürler. Benim durumumda ise 31.03.18 tarihinde ikale sözleşmesi ile iş yerindem ayrıldım. 8 maaş kadar ayrılış pakedi altında ödeme aldım. Bordromda ise 27bin TL lik bir gelir vergisi kesintisi gözüküyor. Henüz kanun ve konu net değil fakat sizce bu kesintide düzeltme yapmak mümkünmüdür?
Zaman ayırıp cevapladığınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Maliye Bakanlığınca çıkarılacak tebliği beklemenizi öneririm. Böylece her şey somutlaşmış olacaktır. Tebliğ çıkınca yazıyı güncelleyeceğim.
31.01.2019 yılında işten çıkarıldım. tazminatımı aldım. ancak toplam tutar üzerinden 6000 tl ye yakın bir kesinti oldu. bende başvuru yapıp bu sistemden yararlanabilir miyim? 27 Mart 2018 öncesi olmadığı için kafamda soru işareti oluştu. sonuçta benden de bir vergi kesintisi oldu.
Merhaba. Önce, yapılan kesintilerin niteliği öğrenmelisiniz.
Evet benimde durumun ne olacak. Bende 17.12.2018 tarihinde firmadan çıkarıldım. Tazminat aldım. Yüklü miktarda vergi kesintisi yapılmış. Fakat kanunun çıkış tarihi olan 28.03.2018 tarihinden sonda çıkarılanların dilekçelerini vergi kurumların kabul etmiyor. Bu haksızlık. Eyt gibi vergi iadesindede MADUR lar yaratıldı. Bu durum be olacak ????
Merhaba. 31.12.2018 tarihinde işten ayrıldım. Bu durumda vergi dairesi mart ayından sonra iş çıkışı olduğu için dilekçemi kabul etmedi. Benden vergi kesildiğini fakat bunu veremeyeceklerini söylediler. Yine madur bir grup yaratılmış oldu. Bu nasıl düzeltilir. Yetkililer acil çözüm bulmalılar. !!!!
Kemal bey, ilginç bir durum olmuş. Kanunda özellikle mart 2018 tarihi belirtilmiş. Bundan sonrasını kabul edilmemesi normal. Kısaca açıklayayım; 27/03/2018 tarihinde Gelir Vergisi Kanununda yapılan düzenlemeyle, aslında buna benzer iş sonu tazminatları zaten GELİR VERGİSİ DIŞINDA bırakıldı. Dolayısıyla, sizden kesilen gelir vergisinin, eğer ikale vb. ise, aslında kesilmemesi gerekiyordu.
Diyeceksiniz ki; tamam da neden 27/03/2018 öncesi? Çünkü o tarihten önce Gelir Vergisi Kanunu gereği gelir vergisinin kesilmesi gerekiyordu ve dava açan herkes bunları geri alıyordu.
Şimdi bence vergi dairesi sizin bu geçici madde kapsamında başvurunuzu kabul etmemiş olabilir; ama geçici madde haricinde sizden tahsil edilen hatalı bir vergi varsa, GENEL MAKSATLI yani bu maddeden bağımsız olarak yapacağınız başvuruyu kabul etmesi gerektiği kanaatindeyim.
Merhaba Zeynel Bey,
Serbest bölgelerdeki iş yerlerinde kanun gereği gelir vergisinde tecil-terkin kapsamındadır. Ücretlerden gelir vergisini öncelikle kesiyor gerekli şartları sağlarsa da bu tutarı vergi dairesine ödemiyor. Bu durumdaki iş yerlerinden karşılıklı anlaşma yoluyla ayrılmış çalışanlar ikale bedellerinden kesilen vergi tutarını kimden talep edeceklerdir.
Vergi dairesi burada çalışana senin adına bana tahakkuk ettirilmiş bir vergi yok ki sana vereyim mi diyecek yoksa git işverenden mi tahsil et diyecek?
Umut bey çok güzel bir soru sormuşsunuz. Ama böyle teknik bir konuya tahmini cevap vermektense, ilgili kanun maddesi için çıkarılacak tebliği beklemek ve orada sorunun cevabını aramak daha doğru olacaktır.
Merhaba,
01.09.2015 de firmam ile karşılıklı anlaşarak ayrıldım ve bana İBRANAME imzalatıldı.
İbranamedeki bilgilere göre Kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilmiş.
Vergi kesilen maddeler ;
İhbar tazminatı ,
Kullanılmayan izin ücreti ,
Ek ödeme (4 maaş tutarında)
Bununla ilgili 2 sorum olacak ;
1-) Bu kesintilerden hangileri kapsama girer ?
2-) Yasal kesinti belirtilerinin hiç birinde İKL ibaresi yok.Sorun olur mu ?
Teşekkürler
Merhaba. Ek ödeme olarak belirttiğiniz tutar büyük ihtimalle girebilir. Yine de bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığınca çıkarılacak tebliği beklemek ve ona göre hareket etmek en doğrusu olacaktır. Tebliğ çıktığında, yazıyı güncelleyeceğim.
zeynel bey 24.11-2013 tarihinde işimden ayrıldım kıdem tazminatı ve ihbarımı aldım,ayrıldığım iş yerine dava açmadım acaba dururum nedir zaman aşımına takılıyormuyum? teşekkürler.
Aydın bey zamanaşımın öte, sizden gelir vergisi kesilip kesilmediğine göre karar vermeniz gerekir. Öncelikle bunu öğrenmelisiniz.
peki zeynel hocam olası ki kesildi benim işten ayrılış tarihim zaman aşımına takılıyormu?
Aydın bey, Maliye Bakanlığınca çıkarılacak olan tebliği bekleyelim. Orada zamanaşımı konusunda net bilgi alabiliriz. Şimdiden bilgi vererek sizi yanıltmak istemem.
Esselamun aleyküm 2016 da 3600 den isyerinden tazminat aldim..bizide kapsıyor m u teşekkür ederim
31.03.2018 tarihinde işverenle karşılıklı anlaşarak işten ayrıldım ben alabilirmiyim acaba
Bu tarih itibariyle zaten gelir vergisi kesilmemesi gerekirdi. Öncelikle sizin tazminatınızdan gelir vergisi kesilip kesilmediğini öğrenmenizi tavsiye ederim.
Merhaba, bu sene 28.02.19 tarihinde iş sonu tazminatı adı altında ödeme yapılacak. Bu ödeme ile birlikte kıdem ve ihbarda ödenecek. Kıdem tavanı aşmıyor yaklaşık 5000 tl. Fakat işsonu tazminatından %20 oranında kesinti yapılacağını görüyorum.Sormak istediğim; yasa 30.01.19 da yayınlandı. Biz ikaleyi 29.01.19 da imzaladık ücret 28.02.19 da yatacak. Bu kesintide işveren tarafından bir düzenleme yapılırmı yoksa biz iade için vergi dairesinemi başvuracağız.
Merhaba. Önemli bir noktaya değinmişsiniz. Dikkat ettiyseniz yasada esas alınan tarih 27/03/2018 öncesi; çünkü bu tarihte Gelir Vergisi Kanununun 25inci maddesinde yapılan değişikle, İKALE vb. anlaşmalar sonucu ödenen tazminatların gelir vergisinden MÜSTESNA olduğu belirtilmiştir.
Böyle olunca 27/03/2018 tarihinden sonra yapılan ikale vb. sonucu tazminatlarda ZATEN gelir vergisi kesilmemesi gerekir. Kesinti yapılacağını gördüğünüzü söylemişsiniz, ama ya bu konuda yanılıyorsunuz ya da başka bir kesinti söz konusu olabilir.
Merhaba,
bordro aşağıdaki gibidir yanılıyormuyum yoksa farklı bir kesintimi var yada normal olanı bumu? Cevabınız için teşekkürler.
işe giriş tarihi 28.01.2015
işten çıkış tarihi 28.02.2019
BRÜT TUTAR Y. ve ö. Kesintiler Net ödenen
Normal mesai 3780 1077.64 2702.36
FAZLA MESAİ 50 201.6 57.47 144.13
FAZLA MESAİ 100 604.8 172.42 432.38
PERF.PRİMİ 1587.99 452.72 1135.27
İZİN PARASI 2331 664.54 1666.46
İHBAR T. 9520.71 1644.2 7876.51
KIDEM T. 20848.67 158.24 20690.43
İŞE SON V.T 15451.40 4489.47 10961.93
SAĞLIK SİG 375.94 2.85 373.09
SAĞLIK SİG BAĞ. 375.85 2.85 373
B.EMEKLİLİK 114.27 0.87 113.4
H.SİGORTASI 4.33 0.03 4.3
55196 8723 45650
Ahmet bey, gönderdiğiniz mesajdaki şu bölüm “KIDEM T. 20848.67 158.24 20690.43” Brüt kıdem / vergi / net kıdem şeklinde ise, sadece Binde 7,59 oranında damga vergisi kesilmiş görünüyor. Yine de yanlış olmaması için, bordoyu bir mali müşavire göstermenizde yarar var.
Evet orası kesinlikle doğru.Fakat asıl yasaya konu olan tarafı ikale için ödenen işe son verme tazminatından kesilen vergi.Yukarıda onuda yazmıştım.
Brüt :15451.4 Kesinti :4489.47 Net ödenen: 10961.93
Bu kalemi işe son verme tazminatı değilde kıdem tazminatı adı altındamı ödemeleri gerekiyor vergi kesilmemesi için ?
Buradan görülen, sanki gelir vergisi kesilmiş gibi. Tavsiyem, işyerine özellikle tekrar hatırlatmanız olur. Çünkü Gelir Vergisi Kanununda buna benzer iş sonu tazminatları özellikle gelir vergisinden istisna tutulmuş durumda. Belki haberleri yoktur.
merhaba , 28/02/2018 tarihin de kıdem tazminatı almıştımm. Tazminatımdan gelir vergisi keslip kesilmediğini nasıl öğrenirim.
Ali bey, bunu öğrenmenin tek yolu, ilgili ücret bordrosunu incelemektir.
Merhaba. Gelir vergisini ger almak için vergi dairesine başvurulacak evraklar nelerdir. Şirketin bağlı olduğu vergi dairesine mi yapacağız.
Saygılarımla;
Şu aşamada bu bilgiler net değil; çünkü Gelir İdaresi Başkanlığı herhangi bir tebliğ vs. çıkarmadı. Ancak kanaatimce şirketin bağlı olduğu vergi dairesine başvurulması gerekir. Başvuruda özel bir evrak şu aşamada gerekmiyor. Doğrudan başvuru büyük ihtimalle yeterli olacaktır.
Emekli olanları kapsiyimi yasa
Mustafa bey, yasanın kapsamı bakımından emekli / çalışan ayrımı yoktur. Önemli olan, yazıda belirtilen şartların sağlanmasıdır.
Merhaba, 2016 yılında kendi isteğimle işten ayrıldım, iyi niyet tazminatı adı altında tazminat aldım ve bu tezminattan kesinti yapıldı. Istifa edip ‘iyi niyet tazminatı’ olarak aldığım tazminattan yapılan kesintleri iade alabilirmiyim?
Merhaba. Bahsettiğiniz husus, tam da kanun maddesinin tarif ettiği duruma uyuyor. Vergi dairesine başvurmanızı tavsiye ederim.
ben 2014 yılında şirketim tarafından çıkarıldım ve tazminatımı da aldım benim alma şansım varmıdır?
Kadriye hanım, kıdem tazminatı ödemenizden gelir vergisi kesildi mi?
ben 2006 yılında bir şirkette işe başladım 2010 yılında askerlik gerekçesi ile işten ayrıldım
bende bu iadeden nasıl faydalana bilirim ?
Yazıda da belirttiğimiz gibi, sizi ilgilendiren bir durum değildir. Sizin kıdem tazminatınızdan zaten büyük ihtimalle vergi kesilmemiştir.