Memur rapor aldığında ve raporun alınma usulünde bir sorun yoksa, bu istirahat raporu kadar memura hastalık izni verilir. Memur da böylece kanuni bir hakkını kullanır ve işe gelmez. Peki, ama memur rapor aldığında maaşı kesilir mi?
Memurun rapor alması
Memurun aldığı raporlar amiri tarafından izne çevrilmek zorunda olsa da bunun için her şeyden önce, alınan raporun bazı şartları taşıması gerekir.
Örneğin bu rapor bir sağlık hizmeti sunucusundan alınmalı ya da görev mahalli dışından alınıyorsa özel birtakım şartları sağlamalıdır. Şu yazımda memurun il dışından aldığı raporların hangi hallerde hastalık iznine çevrileceğini açıklamıştım: https://mustafabaysal.com/memur-il-disindan-rapor/
Rapor alan memurun maaşı kesilir mi?
Rapor alan memurun maaşı belirli durumlarda kesilir; fakat diğer bazı durumlarda ise kesilmez. Bu nedenle yukarıdaki sorunun net bir cevabı bulunmaz. Gelin, bu belirli durumlara birlikte bakalım.
7 güne kadar rapor nedeniyle maaş kesilmez
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 152’nci maddesine göre; bir takvim yılında kullanılan hastalık izni süresi toplamı 7 gün ve altında ise memurun maaşından hiçbir kesinti yapılmaz.
Ancak memurun raporlu olduğu ve raporunun hastalık iznine çevrildiği gün sayısı 7’yi aştığı anda, artık aşan kısım için geçerli olmak üzere, memurun zam ve tazminatları %25 eksik ödenir.
Hangi hallerde rapor nedeniyle maaş kesilmez?
Yukarıdaki kesinti kuralının da istisnası vardır ve aşağıdaki durumlar geçerli olduğunda, memurun hastalık izni 7 günü aşmış olsa dahi maaşından hiçbir kesinti yapılmaz:
- Hastalık izninin sağlık kurulu raporuna dayanması yani heyet raporunun olması
- Kanser, verem ya da akıl hastalığı gibi uzun süreli hastalıklara yakalanılması nedeniyle alınan hastalık izinleri
- Resmi yataklı tedavi kurumlarında YATARAK tedavi görülen süreler
O halde yukarıdaki üç özel durum söz konusu olduğunda memur ister 8 gün hastalık izni almış olsun ve isterse de 80 gün, maaşında hiçbir kesinti olmayacaktır.
Doğum izninde maaş kesintisi olmaz
Devlet memurlarına 657 sayılı Kanun’un 104’üncü maddesi kapsamında doğumdan önce ve sonra verilen 8 haftalık izinler mazeret izni kapsamında değerlendirildiğinden, doğum iznine ayrılan kadın memurun maaşından hiçbir kesinti yapılmaz.
Rapor nedeniyle zam ve tazminat kesintisi örneği
Kesintinin nasıl yapılacağının doğru anlaşılması için bir örnek yapalım.
Bu örneğimizde 1/1’i bir sınıf öğretmeni 18 gün hastalık izni alsın ve bu takvim yılı içinde daha önce hiç tek hekim raporu da almamış olsun. Bunun ilk 7 günü için maaşından kesinti yapılmayacaktır; fakat kalan 11 gün için aşağıdaki şekilde kesinti yapılır.
Yan ödeme: 180,97 TL / Günlük 6,03 TL
Özel hizmet tazminatı: 8,714.23 TL / Günlük 290,47 TL
O halde yan ödemeden yapılacak kesinti 6,03*11*0,25=16,58 TL ve özel hizmet tazminatından yapılacak kesinti ise 290,47*11*0,25=798,79 TL olacaktır.
Göreceğiniz üzere bu öğretmenin maaşından yapılacak %25’lik kesinti tüm maaşından değil; sadece zam ve tazminatlarından olacaktır.
Hastanede yatan memurun maaşı kesilir mi?
Yukarıda da ifade ettiğim üzere, resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi gören memurun maaşında herhangi bir kesinti yapılmaz.
Burada önemli olan SGK ile anlaşması olan bir sağlık hizmet sunucusunda yatarak tedavi görmek olup birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarının neler olduğunu şu yazımda anlatmıştım: https://mustafabaysal.com/birinci-ikinci-ve-ucuncu-basamak-saglik-kuruluslari-hangileridir/
Karantinada olan memurun maaşı kesilir mi?
Covid-19 salgını nedeniyle hayatımıza giren karantina kavramı, birçoğumuz için alışılageldik bir uygulama oldu. Covid testi pozitif çıkan bir memur karantinaya alındığında, örneğin 14 gün boyunca işe gidemez ve bu arada hastalık izinli sayılır.
Açıkçası bu durumda maaşta bir kesinti yapılmaması gerektiğini şahsen düşünsem de karantina nedeniyle hastalık izninin yukarıda bahsettiğim durumlardan teknik olarak bir farkı yoktur.
Bu nedenle memurun bir takvim yılında ilk karantinası ya da hastalık izni ise; bu karantinanın ilk 7 günü için herhangi bir kesinti olmazken, ikinci 7 günü için zam ve tazminatların %25’i kesilecektir.
Eğer memurun takvim yılı içinde daha önce en az 7 gün tek hekim raporu zaten varsa, artık karantina süresinin tamamının zam ve tazminatlarının %25’i kesilir.
SONUÇ
Rapor alan memurun maaşı hem kesilir hem kesilmez. Bunun nedenini yukarıda tüm ayrıntılarıyla izah ettim.
Burada son olarak şunu vurgulamak isterim ki; rapor alan memurun maaşının kesilmesi gerektiğinde de bu kesinti tüm maaştan değil, yalnızca zam ve tazminatlardan yapılacaktır.
Örneğin sınıf öğretmeninin maaşından 2024 Ocak itibariyle rapor aldığı için yapılacak bir günlük kesinti tutarı yaklaşık 74,13 TL olacaktır. Diğer bazı unvanlar için de (1/1’i ve lisans mezunu esas alınmıştır) 1 günlük rapor kesintileri yaklaşık olarak aşağıdaki gibi olur:
Memuriyet unvanı | Bir günlük rapor kesintisi tutarı (TL) |
Öğretmen | 74,13 |
İmam-hatip | 58,23 |
Polis memuru | 91,56 |
Zabıt katibi | 62,85 |
İnfaz koruma memuru | 63,65 |
Sağlık memuru | 61,54 |
Görüleceği üzere; alınan maaşlara oranla yapılacak kesintiler büyük bir yekûn teşkil etmeyecektir.
Rapor alan memurun maaşının kesilmesi ile ilgili sık sorulan sorular:
10 günlük raporda ne kadar kesinti olur?
10 gün ya da 20 gün fark etmeksizin; tek hekimden alınan raporların süresi bir takvim yılında 7 günü aştığında, 7 günün üzerindeki süreler için zam ve tazminatların %25’i kesilir. Örneğin bir öğretmen 10 günlük rapor alsaydı ve o takvim yılında daha önce tek hekim raporu almamış olsaydı, 2024 itibariyle 3 gün için yaklaşık 222,38 TL maaşından kesinti yapılacaktı.
Heyet raporu alan memurun maaşı kesilir mi?
Hayır, hayet raporu olduğu müddetçe; memur kaç gün rapor alırsa alsın, maaşından kesinti yapılmaz.
İyi günler. Ben bir öğretmenim. Ocak 15 itibariyle 90 günlük heyet raporu aldım. Maaşımda kesinti olur mu? Bordroda hangi kalemlerde kesinti yapılır
Merhaba, heyet raporu söz konusu olduğunda maaş kesintisi yapılmaz Menekşe hanım.
İyi günler Mustafa bey 112 personeliyim maaşımıza ek olarak yatan kalemlerimizde ek ödeme(1400tl)ve teşvik ödemesi (1326tl) var haziran ayında 16-26 arasında 10 gün rapor aldım daha öncesinde mart ayında 5 gün raporum var kesintim ne kadar oldu toplamda 15 gün 7 si işlem yapılmadığı için 8 gün üstünden mi olur ? Bordroda teşvik ödemem 1326 tl gözüküyor ama bana 950 yatırmışlar ek ödememde de 400 tl kesintim var toplamda 803 tl kesintim var bu normal mi ?
Merhaba Mustafa seçim görevinde memur üye idim Perşembe ve cuma iki günlük yıllık iznini kullanıp şehir dışına cıktim ve cuma günü rahatsızlandiğim için acilden 4 gün rapor aldım ve seçim görevine gitmedim .raporumu kurumuma pazartesi geldiğimde verdim ve işleme konuldu şu an sistemde hastalık izni gözüküyor.Hakkımda adli ve valilik tarafından da disiplin soruşturması açıldı .Bana ceza verebilirler mi .
Merhaba, disiplin soruşturmasının sonucunu benim kestirmem mümkün olmaz Ahmet bey. Ancak hastalık herkesin başına gelebilir ve rapor fenne aykırı olmadığı müddetçe sorun olmaması gerekir.
Teşekkürler Mustafa bey bir şey daha soracağım kusura bakmayın.seçim görevine gitmemek görevi kötüye kullanmak suçuna girer mi bana bu maddeden işlem yapabilirler mi
Merhaba, seçim kanunu ve ilgili mevzuatı hakkında bilgim yok, sizi yanıltmak istemem Ahmet bey.
Merhabalar kolay gelsin Ankara görevli memurum.
20 aralık 2022’de 5 günlük yıllık izne ayrıldım ve memleketime Bursa’ya geldim.
2 gün sora 22 aralıkta rahatsızlık yaşadığım için Bursa’da aile hekimine gittim ve doktor bana 7 gün rapor verdi.
Hemen raporu amirime WhatsApp üzerinden resmini gönderdim.
Raporun bitiminde 29 aralıkta Ankara’da göreve tekrar başladım.
Bu durumda kurum müdürü rapor usulüne uygun olmadığı için benim hakkında işlem yapabilir mi?
Merhaba, raporun detaylarını bilmediğim için kesin bir şey söyleyemem; fakat şunu söyleyebilirim ki izindeyken istediğiniz yerden rapor alabilirsiniz. Burada bir sıkıntı olmaması gerekir.
Merhaba bir şey öğrenmek istiyorum. raporlu olunan günler için zamlar ve tazminatlardan kesinti yapılıyor, 5510 a tabi olan personelde özel hizmet tazminatı da keseneklere ait matraha dahil olduğu için, matrahı hesaplarken aldığı ücret üzerinden mi matrah hesaplanmalı yoksa matrahı hesaplarken hiç kesinti yokmuş gibimi matrahı hesaplayıp kesenekleri hesaplamalıyız bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Merhaba, sorunuzun cevabını bilmiyorum Süleyman bey. Konuyu öğrenirsem, cevabımı yenilerim. Kusura bakmayın.
Yazınız için teşekkür ediyorum Murat Bey,
15 aralıkta maaşını alan bir memur 20 aralık-31 aralık arası 12 gün rapor alırsa kesintisi nasıl olur?
15 aralıkta maaşını alan bir memur 20 aralık-8 ocak arası 20 gün rapor alırsa kesintisi nasıl olur?
iki sorumada ayrı ayrı cevap verirseniz memnun olurum.
iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba. Memurlar maaşını peşin alır. Haliyle 12 gün rapor aldığında, kesintisi 2022 yılı rakamları üzerinden yapılırken, 20 gün aldığında 12 günü yine 2022 üzerinden ve 8 günü ise 2023 rakamları üzerinden yapılır. Çünkü memur maaş katsayılarına gelen zam 1 Ocak itibariyle geçerli olur.
Not: Kanaatimi ifade eder. Uygulamayı bilmiyorum.
Merhaba ben devlet memuruyum kaç gün üstü rapor alsam maaş kesintisi alınmaz ve o raporu alsam benim kurum reddedebilirmi yani kabul etmeye bilirmi ittiraz hakları varmı
Merhaba, ilk sorunuzun cevabı yazımda mevcut Murad bey. Raporu reddetme konusu ise her zaman mümkün olabilir. Öncelikle aldığınız rapor, usulüne uygun alınmamışsa kurumunuz kabul etmeyebilir. Ayrıca kurumunuz raporunuzu kabul etmeyip sizi hakem hastaneye de gönderebilir. Sağlık raporunuz usulüne uygun alındıktan sonra, endişe edecek bir şey olmaz.
Merhabalar 22 şubatta fitik ameliyati oldum memurum ve 25 nisana kadar rapor verdiler yani 2 aylık rapor verdiler bu süreçte iş göremezlik ödeneği alabilir miyim
Merhaba. Devlet memuruyum. 18 temmuz da tayinim çıktığı için çalışmış olduğum kurumdan ilişiği kestim ve 17 günlük mehil süresi başladı. Mehil süresi içerisinde bir ve iki gün ara ile olmak üzere 10+10+7 gün doktor raporu aldım. 31 Ağustos da yeni görev yerimde göreve başladım. Ağustos ayı maaşımı almadım ve Eylül 15 de yatan maaş miktarı ise 13.0000 TL. Ağustos ayı maaşımı alamayacakmiyim ve almış olduğum raporlardan dolayı maaştan ne kadar kesinti olmak zorunda. Şimdiden tşk .
Merhaba, öncelikle bordronuzu kontrol etmenizi öneririm. Sonrasında, eğer ağustos maaşı yatmadıysa, büyük ihtimalle yetişmediği için yapılmamıştır. Raporluyken maaştan ne kadar kesileceğini bu yazımı dikkatli okuyarak siz de yaklaşık olarak bulabilirsiniz.
Mustafa bey mide küçültme ameliyatı olacağım ama çalıştığım ilde değil , yıllık iznimi geçireceğim yerde ve yıllık iznimin bittiği son gün olacağım ertesi gün işe başlamam gerekiyor . bu arada devlet memuruyum ve özel hastanede ameliyat olacağım Doktorum hemen işe dönemeyeceğimi , 40-45 gün heyet raporu vereceğini söyledi özel hastanenin heyet raporu geçerli oluyor mu ? Bir kerede heyet rapruyla 40-45 gün izin alabilir miyim yoksa bi doktordan ilk defada 10 gün olayı geçerli mi ? Ve heyet raporu da illa aciliyet gerektiren ameliyat için mi veriliyor benimkinde herhangi bir sıkıntı çıkar mı ? Ayrıca maaşım kesilir mi yanıtlarsanız çok sevinirim
Merhaba, SGK ile anlaşmalı olduğu müddetçe elbette özel hastane raporu da geçerli olur. Heyet raporunda süre sınırı da olmaz. Yalnız dikkat edin, raporunuzun başlama tarihi muhakkak işe başlamanız gereken günden önceki bir güne denk gelsin. Kesinti sorusunun cevabını ise bu yazıda zaten bulmuş olmanız gerekiyor.