İhbar Tazminatı

İhbar süreleri kaç haftadır?

İhbar süresi işçinin ya da işverenin uymakla yükümlü olduğu ve uyulmaması halinde ihbar tazminatı ödenmesini gerektiren bir yükümlülüktür? Peki ama ihbar süresi neden var ve ihbar süreleri ne kadar?

İhbar süresi ya da öneli nedir?

İhbar süresi; işçinin işyerindeki kıdemine göre belirlenen ve belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiyi işten çıkarmak isteyen işverenin işçiye önceden bildirim yapmasını gerektiren süredir. İhbar öneli olarak da adlandırılan bu süre işçinin işyerindeki hizmet süresine göre belirlenmektedir.

Buna göre İş Kanununun 17’nci maddesinde belirlenen ihbar süreleri şu şekildedir:

  • İşyerindeki kıdemi 6 aydan az olan işçi için 2 hafta
  • İşyerindeki kıdemi 6 ay ile 1,5 sene arasında olan işçi için 4 hafta
  • İşyerindeki kıdemi 1,5 yıl ile 3 yıl arasına olan işçi için 6 hafta
  • İşyerindeki kıdemi 3 yıldan çok olan işçi için 8 hafta

Yukarıdaki bilgiler hem kanunda hem de internette birçok kaynakta bulunsa da özellikle 6 ay, bir buçuk yıl ya da 3 yıl gibi tam sürelerde ihbar önelinin ne olacağı kafa karıştırabiliyor. Bunu açıklamak adına, işçinin kıdemine göre ihbar süreleriyle ilgili aşağıdaki bilgileri de ekliyoruz:

  • Tam 6 ay çalışan işçi için 4 hafta
  • Tam 1,5 yıl çalışan işçi için 6 hafta
  • Tam 3 yıl çalışan için 6 hafta
  • 3 yıldan çok çalışan için 8 hafta”

İhbar tazminatı nedir?

İhbar tazminatının ne olduğunu ve nasıl hesaplandığını şu yazımızda açıklamıştık: mustafabaysal.com/ihbar-tazminati-nasil-alinir/

Burada kısaca tekrar etmek gerekirse ihbar tazminatı; belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçisini çıkarmadan belirli bir süre önce ona haber vermesi gereken işverenin, bu bildirimi yapmadan işçisini çıkarması halinde ona ödemesi gereken tutardır.

İhbar öneli karşılıklı bir yükümlülüktür

Yazının bu kısmına kadar okuyup ihbar süresine uyma yükümlülüğünün yalnızca işverene ait olduğunu düşünüyorsanız, yanıldığınızı söylemeliyiz. Çünkü ihbar öneline uyma yükümlülüğü karşılıklı bir yükümlülüktür.

İşçi ya da işveren, hangi taraf haklı bir nedeni yokken iş sözleşmesini feshediyorsa, ihbar süresini beklemekle mükelleftir. Örneğin istifa eden bir işçi de ihbar süresi kadar daha çalışmalıdır; aksi takdirde ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir: mustafabaysal.com/istifa-eden-isci-ihbar-tazminati-odemek-zorunda-mi

Hangi hallerde ihbar süresi verilir?

İşveren işçisini her çıkarmak istediğinde bu süreleri ona vermek zorunda değildir. Benzer şekilde işçi de işten her ayrıldığında ihbar süresini beklemekle yükümü değildir. İhbar öneli ancak işçinin ya da işverenin İş Kanununun 17’nci maddesi kapsamında bildirimli fesih yapması halinde gündeme gelir: mustafabaysal.com/bildirimli-fesih-nedir/

Hangi hallerde ihbar öneli olmaz?

İşçi, İş Kanununun 25 inci maddesindeki haklı nedenlerle işten çıkarılıyorsa ya da kendisi 24 üncü maddedeki haklı nedenlerle işten ayrılıyorsa veya istifa ediyorsa ihbar önellerinden faydalanamaz.

İşveren de eğer işçisini kendisi işten çıkarıyorsa ya da işçisi 25’inci madde kapsamında haklı nedenle fesih yapıyorsa, karşı taraftan ihbar süresini çalışmasını bekleyemez.

Ayrıca belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiler için de ihbar öneli hakkı yoktur.

İhbar süresi kaç hafta

İstifa halinde ihbar süresi

İşçinin tabi olduğu ihbar süresi, kıdemine göre belirlenir. Böyle olunca işçinin istifa etmesi ya da işten çıkarılması arasında süre bakımından fark yoktur. Fakat istifa halinde, yani işçi ortada haklı bir nedeni yokken işten ayrılırsa, elbette ihbar süresine uyması gerekecektir.

SONUÇ

İşçiler için ihbar süreleri kısaca aşağıdaki şekildedir. Bu süreler hiçbir şekilde azaltılmaz ama taraflar anlaşırsa artırılabilir. Ayrıca işveren bu süreleri beklemeden işçisini çıkarmak isterse, bu sürelere ait ücreti peşin ödeyerek işçisini çıkarabilir.

  • İşçinin kıdemi 6 aydan az ise 2 haftadır.
  • İşçinin o işyerindeki kıdemi 6 ay ila 1,5 yıl arasındaysa 4 haftadır.
  • İşçinin o işyerindeki kıdemi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüşse 6 haftadır.
  • İşçinin o işyerindeki kıdemi 3 yıldan çoksa 8 haftadır.

İhbar tazminatı alıp alamayacağınız konusunda şu ihbar tazminatı şemasından faydalanabilirsiniz: mustafabaysal.com/ihbar-tazminati-alabilir-miyim

Ayrıca ihbar tazminatı hesaplama aracımızı kullanarak, ihbar sürenizi net olarak öğrenebilirsiniz. Hesaplamak için tıklayınız: mustafabaysal.com/kidem-ihbar-hesaplama

 

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

101 Yorum

  1. Üzerenim beni işten çıkartmak istiyor bana önceden haber verdi ben bu ıhbar süresi dolmadan başka iş buldugumda sonucu ne olur teşekkür ederim

    1. Merhaba, bu durumda eğer işi ihbar süresi dolmadan bırakırsanız işverenin sizden ihbar tazminatı isteme hakkı olacaktır.

  2. 10.01.2020 tarihine kadar yıllık izindeyim
    Bulunduğum şirket ihaleyi kaybetti
    31.01.2020 şirkete müsade ettiler
    Ve ihbar sürem dolmuyor şirket buna dayalı ihbar kağıdımin tarihi ile oynuyor 03.01.2020 tarihinde ihbar süremi başlatmak istiyor
    Ben 1 sene 2 aydır çalışmaktayım napmam gerekiyor imzalasam mi imzalamasam mi teşşekurler

    1. İhbar süresi içerisinde işçiye yıllık izin kullandırılamaz. Asıl olan yıllık iznin önce kullandırılması sonra da ihbar süresi verilmesidir.İmzalayıp imzalamamak sizin takdiriniz olup karar yine sizindir.

  3. Selamun aleyküm ihbar süresi hesaplanırken vardiyalı çalışan olarak nasıl hesaplanmalı? 04.08.2016 tarihinden itibaren 31.08.2019 tarihi son olmak kaydı ile 05.072019 tarihinde fesih bildirimi tebliğ ettiler. 3 yılı geçtiği için 8 haftalık ihbar sürem var. Ama kullanamıyorum. 4 gün çalışıp 2 gün izin şeklinde çalıştığım günlere 2 saat izin verileceğini söyleyerek hesaplama yapıyorlar. Bu durumda biz kaç gün yada kaç saat ihbar süremiz olur ?yasal süreç olarak hangi yolu izlemeliyiz ne yapmamız gerekir??

  4. merhaba iki yildir ozel bir sirkette calisiyorum bir ay once isten ayrilacagimi soyledim ve surem doldu ihbar tazminati alabilirmiyim

  5. 13 aydir calisiyorum is degisikligi yapmam gerek optisyenim.
    Bunun icin nekadar sure daha calismam gerek 28 gunmu 15 is gunumu?

    1. Merhaba. 4 hafta daha çalışmanız yani, ihbar süresi yükümlülüğüne uymanız gerekir.

  6. Merhaba! 2 sene resmi kurumda taşeron olarak şoförlük yapıyordum 5 ay önce ehliyetimi kaptırdım ve kurum bunu öğrenip beni işten çıkarttı. Sizce tazminat alabilirmiyim

    1. Merhaba. Ehliyetin alınmasında kusurunuz varsa, işinizin zor olduğun söylemeliyim. 5 aydan bu yana ehliyetsiz olarak işyerinde araba kullandıysanız, işiniz daha da zor olacaktır.

      1. Bu olay kurum dışında oldu sadece 10 gün çalıştım ehliyetsiz sonra çıkarttılar zaten 5 aydırda firma oyalıyor. Sizce ne yapmalıyım

  7. Merhaba rahatsız ediyorum ben İŞKUR üzerinden 02/2017 de işe alındim hiç aiğorta girişim olmadığı için 20/12/2017 bitti hastane bünyesinde 1. Ay ssksiz çalıştım, 20/01/2018 işe alındim suan 12 aydayız ve ben işten ayrılmak istıyorum istifa yazıp 15 gün çalışma zorunluluğum var mı ? Bazıları 15 bazıları 3 gün diyor

  8. Merhabalar.ben su anda sorunu arabulucuda olan bir kişiyim.sigorta primi düşük yatması ve bazı aşağılayıcı nedenlerden ötürü tek tarafli fesih ihtarnamesi çekerek işi bıraktım.is yerimde avansları ve ihbar sürelerini öne sürerek hic bir sebep yokken işten ayrildigimi tutanaklar tutarak ihtarima cevap verdi.ben ihbar süresini çalışmalımiydim, konu su an arabulucuda fakat ilk buluşma pek olumlu geçmedi.iki yıldır sigortam düşük yatıyordu ve asgari geçim indirimi almadım maaş bordrosu bile hic imzalamadan çalıştım ve yaptığım işten farklı bir pozisyonda sigortalı gosterildim.eger uzlaşma sağlanmazsa dava durumunda kazanma şansım nedir.

    1. Merhaba. Haklı fesih yapan işçinin, ihbar süresini çalışması gerekmez. Sonucu ise bilmemiz mümkün değil, mahkeme somut verilere göre değerlendirme yaparak sonuca varacaktır.

      1. Çok teşekkür ederim peki ihtarnamede eksik yada yanlış verdiğimiz bir bilgi bizi mahkemede suçlu gösterebilirdi.mesala tarih hatası gibi.

        1. Sadece ihtarname ile kısıtlı değilsiniz. Mahkeme tüm hususları göz önünde bulunduracaktır. İhtarnamede eksik bilgi vermeniz, sizi suçlu duruma düşürmez.

  9. Merhabalar,

    Mayıs 2014 tarihinde işe başladım. Mayıs 2018 tarihinde ise istifa kodu ile işten çıkarılarak 3 lü protokol ile tüm hak ve alacaklarım ile birlikte diğer alt bir şirkete geçişim yapıldı. İşten ayrılmak istersem ihbar sürem ne olur?
    İşten çıkışımın yapıldığı 2018 yılı itibari ile mi bu süre hesaplanır. Yoksa sözleşmemi devreden şirkette ilk işe başladığım tarih mi(2014) dikkate alınır?
    Teşekkürler,

      1. İşyerinin devri gibi bir durum sözkonusu değilse hizmet akdimin yeni şirkete taşındığı taşındığı tarihi mi dikkate almalıyız? İstifa dilekçesinde 3 lü protokolün sonlandırılması hususunu da eklemek gerekir mi?
        Teşekkürler,

        1. Bu bir işyeri devri değilse, tamamen yeni bir işe başlamışsınız demektir ve bu durumda elbette yemi şirkete başlama tarihi esas alınır.

  10. Merhabalar ben 02.10.2018 tarihinde işe başladım 23.10.2018 tarihinde habersizce toplu olarak işten cikarildik ve çıkarılırken işveren bütün haklarınız ödenecek diye söyledi.
    Merak ettiğim acaba ihbar tazminatı alma hakkım varmı ve ne kadar brüt 3600 lira.
    Yardımlarınız için teşekkür ederim…

    1. Merhaba. Deneme süresi varsa ihbar tazminatı alamazsınız. Ama size ihbar bildirimi yapılmadıysa ve iş sözleşmenizde deneme süresi de yoksa, 2 haftalık brüt ücretiniz kadar ihbar tazminatı ödenmesi gerekir.

  11. merhaba, 5 yıldan beri özel bir şirkette çalışmaktayım . Nikahıma az kaldı 8 hafta önceden ihbar kullanmam gerekiyor mu ? yoksa direk nikahtan sonra beklemem mi lazım?
    şimdiden teşekkürler

  12. 5 Ekim 2016 işe giriş tarihim . 5 ekim 2018 de çıkış yapsam 14 günlük izin hakkımı alabiliyor muyum?
    Yoksa 5 ekimin bitmesi mi gerekiyor?

    -Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Soner bey bu konuda net bilgi yok. Ama garanti olması bakımından, 6 Ekimde ayrılmanızı öneririm.

  13. 27.10.2017 tarihinde işe başladım işveren bana yeni bir sözleşme önerdi resmi tatillerin bayramların maaşımdan düşülecegini eger bu günlerde çalışırsam bu günlerin ücretini istemicemi belirten bir sözleşme önerdi ben imzalamadım 01.08.2018 tarihinde işten çıkış için bildirim yaptı yanlız 14 günlük ve işten çıkardı ne yapmam gerekir teşekkür ederim.

    1. Mehmet bey arabulucu başvurusu yapın. Anladığım kadarıyla 2 hafta ihbar süresi kullandırılmış ama sizin hakkınız 4 hafta olarak görünüyor. Ayrıca yeni sözleşmeyi kabul etmemeniz, işveren için haklı fesih nedeni değildir, hakkınızı aramanızı öneririm.

  14. Merhaba 19 haziran da ıse basladim ve 31 ağustos da istifa dilekçesi yazdım ama halen ıka çıkışımi yapmadi 15 gün ihbar süresi var diyorlar dogrumu ben maaşımı aldım 15 gün ise gelmesem ne olur

    1. Merhaba. 15 gün daha çalışmazsanız, işveren sizden 15 günlük ücretiniz tutarında ihbar tazminatı talep etme hakkına sahip olur.

  15. Merhaba bnn2017 ekim ayında işe başladım işten ayrılmak zorundaym kaç hafta calşmm gerek Çalışamadığım günlük ücreti nasıl hesaplayabilirim.

    1. Nuray hanım kıdeminize göre en az 4 hafta önceden işverene bildirimde bulunmanız gerekir.

  16. Merhaba Mart 27 de işe girdim bu ay sonu ile bırakıyorum işi pazartesi iş verene bildirdim bana 15 gün ihbar süren var paran kesiliyor diyorlar bu doğru bı uygulama mı beş ay ancak ediyor calismisligim bir hafta önce ayrılacağını zaten bildirdim

    1. Evet Erkan bey, en az 2 hafta önceden bu durumu işverene yazılı olarak bildirmeniz gerekir. Aksi takdirde işveren sizden 2 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı talep edebilir.

  17. Merhaba 1 Mayıs 2014 işe başladım bir gün rahatsızlanarak işe geldim ertesi gün ihbar süresi için kağıt imzaladım bir hafta 2 saat erken iş bulma iznini kullandım iş buldum hakların ve tazminatım ne kadar tutar. Asgari ücretle çalışıyorum şimdiden teşekkürler.

  18. Merhabalar 08.04.2018 tarihinde bailadığım işimden 14.06.2018 tarihinde ay sonunda çıkacağımı sözlü belirttim. Eski bir elemanın yıllık izne çıkacağını bildiğimden idare etmek amacıyla bu süreyi temmuz 10’a uzattım. Ancak bunu 25.06.2018 de sözlü olarak yineledim.
    İki seferde de yazılı olarak vermem konusunda isteksiz davrandılar ve iş içerisinde kişiler ile bir sıkıntım anlaşmazlığım olmadığından gerek olmayacağını dile getirdiler.
    Şuan kimse bu hakkımla alkalı bir konuşma yapmıyor ve bunu vermiyor aksine çok çalışıyorum bu hakkımın ücretini yazılı istifam olmadan talep edebilir miyim?
    Çalıştığım yer mesaiyi izin olarak veren bir yer ücret olarak bize ödemiyor. Çalışma süremin bitimine 5 gün var ancak bu süre içerisinde bu izinleri kullanamamış olacağım bu konuda ne yapabilirim miyim?

  19. Merhaba zeynel bey ben 2016 yilin mayis ayinda girmis oldugum guvenlik sirketinden 2018 yilin haziran ayinda maasimi alip ayrilmak istiyorum nedeni surekli vardiya duzensizligi ve 12 saat calisma araligindan dolayi birakmak istiyorum bunun ihbar suresi 2 haftamidir ve kesinti nekadar olur

  20. Merhaba ben 25.01.2017de ise basladim ve aniden 13.06.2018 Tarihinde birakicam yani istifa edicem benim kac gunum kesilir acaba ??

    1. Rukiye hanım 4 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilirsiniz.

  21. Ben çalıştığım iş yerinden istifa ettim 6 hafta ihbar süresi boyunca çalışacağımı söylediler günde benim 1.5 saat il arama hakkım yokmu bana o hakkı tanımıyorlar ne yapmam lazım

    1. Ahmet bey, bu izni tanımazlarsa, işten ayrıldığınızda, bu sürelere ait zamlı ücreti talep edebilirsiniz.

  22. Mrb ben is saatlerinin uzun olması durumuyla isten ayrıldım maaşımı alınca ise gitmedim işsizlik parası alabilirmiyim 3 yıl içinde 600 günden fazla günüm var son 120 günümde var teşekkürler

  23. Merhaba. Eylül 2013 yılında girdiğim isyerinde Ekim 2016 da emekli oldum ve giriş çıkış işlemi ile tazminatimi alarak işe devam ettim. Mayis 2018 itibariyle farkli bir sirkette ise baslamak istiyorum.. Burada ihbar süresi 2013 yilindan mi yoksa 2016 yılından itibaren mi hesaplamaya dahil edilir..

  24. Deneme suresi içerisindeydim ve işten ayrıldım 3 hafta falan oldu calisali bana 14 gün gelmezsen ücret kesilecek dendi bi yazıda deneme süresi içindeki işçinin bu ihbarı ödemek zorunluluğu yoktur diyor bilgi verirseniz sevinirim

    1. Umut bey, deneme süresi iş sözleşmesinde yazılı mıydı? Öyleyse, sizin için bir sorun olmaz.

  25. işe başlama tarihim (17.04.2017) ,1 yıl dolmadan istifa ettim (istifa ettiğim tarihi 22.03.2018) ama ihbar süresi ile 1 yıl 1 gün oldu. 1 yıl olduğu için yıllık izin ücretini alabilir miyim ?

  26. Merabalar:is verenim hizmet verdiği kurum anlaşmayı fesih ettiği için beni anlaşmalı olarak başka bir ilçeye transfer etti,bu durumda ben o iş yerinde çalışmak istemezsem kaç gün içinde haklarımı kaybetmeden ayrilabilirim yada ayrilabilirmiyim.

  27. Ben yaklaşık 2yil çalıştım ve benim maaşım asgari ücret di asgari ücreti 1600çiktiktan sonra agi dahil 1600verildi ben itiraz ettim ve işten ayrılma kararı verdim istifa dilekçemi verdim kendi isteğimle verdim bir hafta süreyle çektim 9 gön senelik iznim ve 19 gön ücretini ödenmedi ve bana verilen süreyi beklemeden çektiğim için ben dava açan bilirmiyim teşekkürler

    1. Mehmet bey, arabulucuya başvurmanız gerekir. Siz aslında haklı fesih yapmışsınız. Peki dilekçede, bu durumu belirttiniz mi yoksa doğrudan istifa mı ettiniz?

  28. 4 yıldır bi işyerinde calisiyorum ayrılmak istiyorum sigorta gün sayım 1.600 gün ihbar sürem 2 ay alucak sanırsam iki ay önceden bildirmemmi gerek işverene ve benim 20 güne yakın iznim var bu iznimi ve ayriyeten iş arama iznimi kullanarak bu ihbar süresini daha aşağı çekebilir miyim yoksa izinler bunun disindami kalir

  29. Mustafa Baysal Bey Merhaba

    1996 Mayıs sigorta başlangıcım 5740 gün sigortam var. (Eksik günlerim olduğu için böyle düşük)
    Şefimle haklı olduğum bir nedenden dolayı sorun yaşadık ve beni işten çıkartacağını söyledi.
    İşten ne zaman çıkartacağını sorduğumda, yeni arkadaşlara işi öğret sonra çıkışını veririz diyor. (Bu 3 günde olur 1 ayda olabilir dedi ama sadece sözlü olarak söyledi)

    Bu arada bu şirkette 13 sene (tam) çalışma sürem var. Bu sürede kullandığım izin süre en fazla 1 aydır.

    Beni işten çıkartırsa eğer, ben ihbar süresi için ne kadar beklemem gerekir? (Veya direkt çıkabilirmiyim)

    İhbar için ne kadar ücret ödemeleri gerekir?

    Yıllık izin ücretlerini ödemeleri gerekiyor mu?

    Kıdem tazminatı alabilecekmiyim?

    Yanıtlayabilirseniz eğer benim için çok yararlı olacak.

    Bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim

    Hayırlı Günler

  30. MERHABA

    22.10.2014 TARİHİNDE İŞE BAŞLADIM. 08.04.2017 TARİHİNDE EVLENDİM. İŞ YERİNDEN EŞİMİN İSTEMESİ NETİCESİYLE İŞTEN AYRILMAK İSTİYORUM. İHBAR SÜRESİM VAR MI? BİRDEN ÇIKSAM KIDEM TAZMİNATI ALABİLİYOR MUYUM. HAKLARIM NELERDİR? YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.

  31. İstifamı verdim, 8 haftalık ihbar sürem var, fakat 1 hafta kala başka bir iş bulduğum için ayrılırsam 8 hafta için hesaplanan ihbar tazminatını mı yoksa 1 haftaya düşen tutarı mı öderim

  32. Merhaba. Bir ofiste dört aydır çalışıyorum. Maaşımı aldıktan ertesi günü çıkmayı düşünüyorum . Bir problem yaşar mıyım

    1. Elif hanım, işçiler maaşlarını çalıştıktan sonra alır. Yani örneğin 1 ay çalışırsanız ve ardından çalıştığınız bu ayın maaşınızı alırsınız. Dolayısıyla ayrılmanızda bir sakınca olmaz. Ama ihbar sürelerine uymazsanız, ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilirsiniz.

  33. merhaba ben işyerinde 3 yılı dolduruyorum sigortam 16 aydır yatırılıyor. şirkete 1 agustosta icra geldi temmuz maaş bankaya yatırılamadı. temmuz sigortasıda yatırılamadı. noterden maaş yıllık ücretler yatmadığına dair iş sözleşmesi feshi için 14,08,2017 tarihinde ihtar cektim. 30.08.2017 tarihine kadar haklarımın verilmesine dair.
    sorum şu
    ben ayın 30una kadar iş yerine gelmek zorundamıyım. yıl içerisainde hak ettiğim yıllık iznimi kullansam işyeri işe gelmedi diyerek bana karşı ihtar çekme hakkı varmı. yapmış olduğum fesih 14,08 demi geçerli olur

    1. Fatma hanım, ihtarnamede sözleşmenizi feshettiğinizi açıkça belirtmişseniz, artık işe gitmenize gerek yoktur. İhtarnameye tekrar göz atmanızı öneririm.

  34. merhabalar 2016 9 hazirandan beri bir şirkette çalışmaktayım ilk günden beri maaş düzensizlikleri var yeni kurulan bir yer olduğundan bu konuda elimden gelen iyi niyeti gösterdim. ancak artık bu durum işverenin konuyu suistimal etmesine döndü.
    maaş olarak anlaştığımız rakam 3000+agi eylül 2016 da 3750+agi ve kiralık araçtı
    bunu sözleşme ile yapmadık gerçekleşen durum ise şu oldu
    *aralık 2016 ya kadar 3000+agi
    *aralık 2016 da agi dahil 3000
    *ocak 2017 den sonra 3000 agi dahil

    durumu konuşunca eylül 2016 da 3750+agi ve kiralık araç değilde belli bir ciroya ulaşınca sana 4000 tl olarak söz verdik dediler bu yalan kendilerine de bu durumu söyledim kabul ettiler.

    mayıs ayı başında ayrılmak istediğimi bildirdim yöneticiler ayrılmamı istemediler.
    yaptığım çalışmaların olumlu sonuçlarının olduğunu söylediler.

    maaş ile ilgili durumları yeniden konuştuk değişen bir şey yok

    sgk bildirimleri

    ocak 2017 3751,09
    şubat 2017 3751,09
    mart 2017 3751,09
    nisan 2017 3751,09
    mayıs 2017 3969,87
    haziran 21 temmuz olasına rağmen hala bildirilmemiş

    maaş olarak yatanlar ise
    ocak 2017 maaşı;
    8/3/2017 3000 tl

    şubat 2017 maaşı:
    27/03/2017 1000 tl
    05/04/2017 1000 tl
    06/05/2017 1000 tl

    mart 2017 maaşı
    06/05/2017 1000 tl
    27/05/2017 1500 tl
    09/06/2017 500 tl

    nisan 2017 maaşı
    09/06/2017 1000 tl
    23/06/2017 2000 tl

    mayıs 2017 maaşı
    24/06/2017 1500 tl
    30/06/2017 500 tl en son yatan maaş bu

    yıllık iznimden 4 gün kullandım

    bütün bunların ışığında istifa etsen kıdem tazminatı veya beklemem gereken ihbar süresi var mıdır.

    ne yapmalıyım nasıl davranmalıyım.

    istifa ettiğimde muhtemelen alacaklarım ile ilgili bana ileri tarihli ödeme teklif edecekler istifa sonrasında alacakların ödenmesi ile ilgili yasal zaman ne kadardır.

    bilgi verirseniz sevinirim.

    bu arada benimle hiç bir şekilde konuşmadan maaş+agi olan maaş ödemelerini maaşa dahil ettiler aralık 2016 (dahil) dan sonra ben bunu maaş ödemesini yaptıklarında fark ettim. bununda tarihi 10/02/2017 idi yani aralık 2016 maaşını 10şubat2017 de verdiler

  35. Mustafa bey merhabalar, çalıştığım yer de 5 yıllık sözleşme imzaladım. 2,5 yıldır çalışıyorum ama artık kendileriyle çalışmak ıstemiyorum. sebebi ise maaşları kafasına göre artırması ve mesaileri hesaba
    değil elden vermesi gibi maaşım üzerinden belli paraları elden verip diğerini hesaba yatırması nedenlerden dolayı rahatsız olup işten ayrılmak istiyorum . sözleşmende ise 5 yıl içerisinde ayrılırsam son brüt maaşımın üzerinden 2 yıllık iş verene tazminat ödemem gerektiği ibaresi var.
    acaba bu durum beni etkiler mi?

    1. Mehmet bey, buna benzer ibareler geçerli olsa da, mahkemeler tarafından genelde makul rakamlara indirilmektedir. Ancak, işçinin haklı fesih nedenlerinin olduğu durumlarda, bu hükümlerin bir önemi kalmaz. Örneğin elden ücret ödenmesi sizin için bir haklı fesih nedenidir. Ama önemli olan, bu durumu ileride dava aşamasında ispatlayabilmenizdir.

  36. Merhabalar ,19 yıldır çalışmakta olduğum şirketimden ayrılmak istiyorum . Emeklilik şartlarını taşıyorum sgk kurumdan yazımı aldım . İşyerınde istifa dilekçemden sonra 8 hafta çalışmak zorundamıyım .
    ayarıca 2017 yılı 26 günlük yıllık izin hakkım olacakmı sonucta hep çalıştım . İznimi kullanmazsam izin paramı alma hakkım varmıdır.
    sgk kurum yazısını verince hemen ayrılabilirmiyim 8 hafta çalışmak zorundamıyım . Tşekkür ederim .

    1. Merhaba. İhbar süresini beklemeden derhal işten ayrılma hakkına sahipsiniz. Kullanamadığınız izin ücretleri de ayrıca ödenmelidir. Ama son yıl izni hesabını 2017 yılına göre değil, işe giriş tarihinize göre yapmalısınız.

      1. Mustafa Bey merhaba,
        Bir önceki işyerimden kıdem tazminatımı alarak ayrıldım. Yeni bir işyerinde yaklaşık 8 aydır çalışıyorum.Ancak çalışma koşullarından memnun değilim. İstifa edersem çalışmak zorunda olduğum bir süre var mı? Prim günümü doldurduğum için istifamı verdiğim gün ayrılabilir miyim?
        Saygılarımla,

        1. Ece hanım, emeklilik ya da 15 yıl ve 3600 gün nedeniyle işten ayrılacaksanız, ihbar süresi beklemeden derhal işten ayrılabilirsiniz.

  37. Merhaba Mustafa Bey,
    9.5 yıl çalışmakta olduğum işyerinden yeni bir işe geçme sebebiyle ayrılmayı düşünüyorum. 8 haftalık sürem içerisinde hak sahibi olduğum 21 günlük yıllık iznimi kullanabilirmiyim?
    Teşekkürler

    1. Duygu hanım, iş akdini siz feshediyorsanız, evet ihbar süresi içinde yıllık izin kullanabilirsiniz.

  38. Mustafa bey merhabalar, ben işten ayrılmak istiyorum 5 aylık çalıştığım yerden 2 hafta ihbar süresi çıkarsa karşıma ve ben bunu istemiyorsam yani direk işten ayrılmak istiyorsam, ne gibi bir sıkıntısı olur bu durumun?

    1. Furkan bey, bu durumda işverene 2 haftalık ücretiniz kadar ihbar tazminatı ödemeniz gerekir.

  39. muhasebeci olarak çalıştığım işyerinde ayrılmak istiyorum 3 yılı geçti işverene iş arama izni olarak 8 hafta süre istiyorum vermem diyor bu durumda ihbar tazminatımı vermek zorunda değilmi?

    1. Cemal bey, bu durumda siz 8 hafta daha çalışıp ayrılmalısınız. İşverene yazılı bildirimde bulunmanız ve 8 hafta sonra işten ayrılacağınızı bildirmeniz lazım. İşveren olmaz derse de, ikinci bir bildirimle işten ayrılırsınız. Ama bu durumda ihbar tazminatı almazsınız çünkü ihbar tazminatına kural olarak, sözleşmeyi fesheden değil karşı taraf hak kazanabilir.

  40. Mustafa Bey bn is yerinde 1,5 yıldır çalışıyorum evlilik nedeni ile ayrılacağımi bildirdim 15 gun daha çalışmam söylendi rapor alsam olur mu ve yıllık izinle beraber ne kadar tazminat alabilirim net maaş 1600 tesekkur ederim

    1. Kıdem tazminatınızı sitemizdeki hesaplama aracını kullanarak hesaplayabilirsiniz. Evlilik nedeniyle ayrılan içinin, ihbar süresini beklemesi gerekmez, derhal işten ayrılabilirsiniz.

  41. Merhaba 6 sene calistigim işten cikarttilar ama 1 ay iş arama hakki verdiler üstünden4 yil geçti kıdem tazminatı alabilirmiyim.

    1. Kıdem tazminatı için zaman aşımı 10 yıldır. Dolayısıyla halen dava açma hakkınız bulunmaktadır.

  42. Mustafa bey ben özel güvenlik şirketin de iki yıldır çalışıyorum.
    İşten ayrılmak istiyorum sizce 15 gün ihbar süresi yeterlimidir.
    14.04.2017 tarihinden 30.04.2017 tarihinden itibaren işten ayrılırsam
    maaşımla ile ilgili sıkıntı yaşarmıyım şirket tarafından.
    Şirket her ayın onun da maaşları yatırıyor.

    1. Hüseyin bey, ihbar süresi sizin kıdeminize göre belirlenir. Dolayısıyla yazı içeriğinde, kaç gün beklemeniz gerektiğine dair bilgiyi bulabilirsiniz.

  43. Merhabalar,

    İhbar süresiyle ilgili tarih aralığını anladım ancak. Mesala;
    Tam 6 ay çalışırsa kaç hafta? Tam 1,5 yıl çalışırsa ve tam 3 yıl kaç hafta?
    teşekkür ederim.

    1. Mehmet bey güzel bir soru sormuşsunuz. Hemen açıklayayım:
      Tam 6 ay çalışan işçi için 4 hafta
      Tam 1,5 yıl çalışan işçi için 6 hafta
      Tam 3 yıl çalışan için 6 hafta
      3 yıldan çok çalışan için 8 hafta

  44. merhaba mustafa bey ben şirketle sözleşmemifes ettim ve ihbar süresindeyim dört haftalık bu dört haftadn yıllık iznimi ve günlük iki satlik iş arama saatlerimi kullanmayıp toplu düşebilirmiyim. şimdiden teşekkürler

    1. İhbar sürelerinden bahsediyorsanız, hafta sonlarını da kapsar. Zaten süreler, “hafta” olarak belirlenmiştir. Örneğin 2 haftalık süre, hafta sonu dahil 14 günlük bir zaman dilimini ifade eder.

    2. Merhaba

      2015 Ocak tan beri aynı işyerindeyim. Sigorta girişim Mayıs 2015.

      15 Ocak 2020 işyerinde düştüm. Sol el bileğim kırıldı. Alçıya alındı.
      22 Ocakta rapor başladı 12şubat kontrol verildi. Rapor yenilendi 3 mart kontrol verildi.
      Alçı yeni çıktı ancak dr rapor yenilenecek dedi. Fizik tedavi başlatacak.
      İşgöremezlik bedeli kesilir mi ?
      Max ne kadar süre daha yasal hakkım var rapor alabileceğim?
      Saygılar

  45. Mustafa Bey merhaba ben özel bir şirkette çalışıyorum evlilik nedeniyle işten ayrılmak istiyorum. Her sene başında yeni belirsiz süreli sözleşmeler imzalıyoruz. 11/2016 tarihinde evlendim fakat iş yerine bildiremedim. Yaptığımız yeni sözleşmelerde de medeni hal değişikliği 15 gün içinde bildirilmelidir diye bir madde var. bildiremediğim için kıdem tazminatı almama engel olur mu bu madde. Bir de işten ayrılırken onceden işten ayrılacagımı bildirme zorunluluğu varmı . İhbar tazminatı açmaya hakkı var mı şirketin. Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Önceden bildirmeniz gerekmese de, bildirirseniz başınız ağrımaz. Medeni halinizi bildirmiş olsanız da olmasanız da, evlilik nedeniyle kıdem tazminatınız ödenmelidir.

  46. ben iş yerinde 8 yıldır calısıyorum ve burda son 2 yıldır maaslar cok gec verılıyor ve mesaı saatlerı dısında calısıyorum bu sırkette ama mesaı paralarım verılmıyo 2000 tl maas alıyorum ama ssk 1300 lıradan yatırılıyo ve bende ilk önce ihbar cekmek istiyorum ve işçi mahkemesine vermek istıyorum sızce bunları yaparsam ıyı olur mu

    1. Eğer işten ayrılacaksanız, dediğiniz gibi mutlaka önce ihtarname çekin ve alacaklarınızı talep edin. Ardından ödeme yapılmazsa dava yoluna gitmeniz yararınıza olacaktır.

  47. aşçı olarak calıstıgım işyerinden kızımın kayınvalidesi 15 temmuzda kalp krizi geçirdi 16 temmuzda sabah kahvaltısını verdikten sonra saat iki de işveren sorumlusunun telefonuma gönderdiği mesaj ile iki gün ölüm izinine gittim 19 temmuzde işyerine gelirken yine işveren sorumlusunun telefonuma gönderdiği artık gelmenize gerek yok mesajı ile iş aktimi feshettiler bölge calısma lehime karar verdi aama maaşımı asgari ücretten gösterildiği için gerçek maasım 4.ooo tl yi nasıl ispat edebilirim elimde herhangi bir belge yok 4000 tl olduğuna dair teşekkür ederim

    1. Bu durumda mahkeme bilirkişi görevlendirmektedir. Sizin emsaliniz bir işçinin ücreti araştırılır, varsa meslek odasına sorulur. Tanık dinlenir. Buna göre bir karara varılacaktır.

Başa dön tuşu