Çalışırken alınan kıdem tazminatı
Kıdem tazminatına hak kazanmanın ilk ve en önemli şartı, iş sözleşmesinin sona ermesidir. Çünkü kıdem tazminatı, işçi ile işveren arasındaki iş sözleşmesinin sona ermesine bağlı haklardandır. Zaten kıdem tazminatı için zaman aşımı süresi de, iş akdinin sona ermesiyle başlamaktadır. Ancak uygulamada, çeşitli nedenlerle, çalışmakta olan işçiye de kıdem tazminatı ödendiğini görmekteyiz. Bu mümkün müdür?
Kıdem tazminatı nedir?
En temel anlatımıyla kıdem tazminatı, işyerindeki kıdemi en az bir yıl olan işçinin, belirli şartlar altında iş sözleşmesinin sona ermesi üzerine ona ödenen ve işçinin çalışmış olduğu her tam yıla karşılık olarak bir aylık brüt giydirilmiş ücreti tutarından hesaplanan bir tazminat türüdür. O halde kıdem tazminatının; iş akdinin sona ermesi, işçinin en az bir yıllık kıdeminin olması ve iş sözleşmesinin kanunda belirtilen hallerde sona ermesi şeklinde 3 ana unsuru olduğunu söyleyebiliriz.
İşçi neden çalışırken kıdem tazminatı alır?
Yukarıda da belirttiğim gibi kıdem tazminatını başlatan olay, iş sözleşmesinin sona ermesi yani işçinin işten ayrılmasıdır. Buna rağmen uygulamada neden işçiler, hâlen çalışmaktayken kıdem tazminatı alır? Bu bazen işverenden bazen de işçiden kaynaklanmaktadır. İşverenler yıllar geçtikçe biriken ve bir seferde ödenmesi halinde kendilerini zorlayacağını düşündükleri kıdem tazminatını ara ara ödemeyi tercih edebilmektedir. Ya da acil paraya ihtiyacı olan veya her hangi bir nedenle toplu para almak isteyen iççi de işvereninden talepte bulunarak kıdem tazminatını isteyebilmektedir.
Yargıtay bu duruma ne diyor?
Bir Yargıtay kararında şöyle denmektedir: “İş akdi feshedilmeksizin “kıdem tazminatı” adı altında yapılan ödemeler Dairemizce “avans” olarak nitelendirilmektedir ve tüm süre ile son ücret üzerinden hesaplanan kıdem tazminatından ödendiği tarihten fesih tarihine kadar yasal faizi de hesaplanarak mahsubu yoluna gidilmektedir.” (9 Hukuk, 2011/1012 E.)
Bir başka deyişle Yargıtay, işçiye çalışırken ödenen kıdem tazminatı adı altındaki ödemeleri kıdem tazminatı olarak kabul etmemekte ve bunları bir çeşit avans olarak görmektedir.
SONUÇ
Çalışırken işçiye kıdem tazminatı ödenmesi mevzuatımıza göre mümkün değildir. Yargıtay da bu tip ödemeleri kıdem tazminatı olarak kabul etmemekte ve avans olarak nitelendirmektedir. Bu avansın ise ödendiği tarihten fesih tarihine kadar olan yasal faizi de üstüne koyularak hesaplanmasını ve nihai kıdem tazminatından düşülmesini istemektedir.
Buradan çıkan iki sonuç vardır. İlk olarak işverenler açısından olaya bakacak olursak; işçisine her şeye rağmen çalışırken kıdem tazminatı ödemek isteyen işveren elbette ki ödeyebilir. Bu kanunen mümkün olmasa da, yapıldığında yok sayılmamaktadır ve en son fesih sırasından hesaplanacak olan kıdem tazminatı miktarından düşülecektir.
İşçi bakımından sonucu ise faiz ödenmesiyle ilgilidir. Örneğin çalışmaktayken 5 yıl önce kıdem tazminatını 10.000 TL olarak olan işçi 5 yıl sonda işten ayrıldığında kıdem tazminatını alırken; hak ettiği toplam tutardan sadece 10.000 TL düşülmeyecektir. İşçinin aldığı o tutar bir avans olarak kabul edildiğinden, 5 yıllık yasal faiz de üstüne koyulacak ve işçiden örneğin 16.000 TL kesilecektir. Kıdem tazminatını çalışırken almak isteyen işçiler, bu faiz yükünü hesaba katmalıdır.
Merhaba.kamuda işçiyim.boeclarimdan dolayi çalışırken birikmiş kidem tazminatimi almak istiyorum.boyle bir uygulama varmış alabilirmiyim?ise devam ederken bu olabilirmi
Merhabalar aynı iş yerinde 8 yıla yakın çalışmaktayım işverenim yılbaşından önce tazminatımı hesaplatıp vermek istiyor nedeni asgarı ücrete zam gelmeden önce daha az vermek için ama ben almak istemiyorum çünkü daha az alıcam bunun için ne yapmalıyım istemiyorum dersem beni iş yerinden çıkartabilir mi
Merhaba. Yasal olarak mı soruyorsunuz ülke gerçekleri bakımından mı?
Yasal olarak soruyorum almak istemeyen taraf benım çalışan vermek isteyen iş veren yanı şunu da sormak istiyorum benım zararıma olmuyor mu bu durum daha az alıcam ama yasal olarak da işten çıkarılmış gözükmücem iş çıkışım verildiğinde aldığım para mı düşecek toplamdan yoksa o hesap kapatılacak ilk işe başlıyormuş gibi mi hesaplanacak tazminatım
Yasal olarak durum tam da yazımda anlattığım gibi Selda hanım. Ne eksik ne fazla.
Meraba ben bir buçuk yıldır kurumsal bir ofiste çalışıyorum iş yerim 1 yılı doldurmuş olan isteyen çalışanlara tazminat veriyor geri çalışmaya devam etmek şartıyla sizce alsam mantıklı olurmu ve geri çalışmaya devam etme şartında belli bir süre varmıdır
Merhaba, uygulama yanlış olduğu için şart ile ilgili sorduğunuz sorunun cevabı da zaten yok. Almak kısmına gelince, yazımda izahat yaptım, bu tamamen size kalmış bir durum.
merhaba,
firmamız senesi dolan personellere çıkış yapılmadan her sene kıdem tazminatı ödemektedir. fakat şuan personelimizin biri istifa ederek işten çıkıyor. daha önce kendisine ödediğimiz kıdem tazminatlarının durumu ne olacaktır?
Merhaba, her sene işçiye kıdem tazminatı ödemek diye bir uygulama söz konusu olamaz. Buna rağmen ödenmişse ve şimdi geriye dönük alınmak isteniyorsa, kanaatimce bu çok zordur. Ancak firma istiyorsa dava açarak ödediği tazminatları geri isteyebilir ki; böyle bir davanın sonucunu kimse peşinen tahmin edemez.
Merhaba. Ben 22 yıllık (4a 4857) kamu işçisiyim ve çalışmaya devam ederek kıdem tazminatını yani avansı almam gerekiyor. Emeklilik hakkı kazandığımda alacağım kıdem tazminatından düşülecek olan avansa , işveren benden yıllık yasal ne kadar faiz uygulayabilir.
Merhaba. Kamuda görev yapıyorsanız, hiçbir kurumun işçisine bu kadar yıllık tazminatını avans olarak veremeyeceğini, bunun hukuken işlemi yapan memurlara sıkıntı çıkaracağını söylemeliyim.
Aile fertlerinden eşim ve babam ölüm riski yüksek hastalıklar ile uğraşıyor, annem %93 engelli, büyük oğlumu (145 iq’lu), psikyatri tedavi sürecinden dolayı bu yıl okul kaydını dondurdum ve bir dostuma emanet çırak verdim, Ben bu durum ve sebeplerden ötürü açık bilinçte kalabilmek için pskytari tedavimi alternatif tıp üzerinden gercekleştiriyorum, Yani kusura bakmayın yasal “çerçeve ” içinde hukuksal ne kadar zorlanacak şey varsa zorlayacagim. ilginize teşekkür ederim.
Tekrar merhaba, sizi anlıyorum. Ancak kamu kurumlarında çalışırken kıdem tazminatı almak öyle ya da böyle mümkün olmayacaktır.
Anladım. O zaman benim iş, ya eyt. yasasına kaldı yada istifaya, belkide 17. madde harici işten çıkarılmaya. Son seçeneği değerlendirmek istesem ne tavsiye edersiniz yani işten çıkarılma. Size çok yük oluyorsam lütfen söyleyin, çünkü durumumum yüzündendir, zaten yüzsüz biri idim iyice şirazem bozuldu.
Merhaba bişey sorucam. 6 yıldır belediyede özel sektör olarak çalışıyorum. Kredi borcum var ve istiyorum ki kapatayım. İşten çıkarılmadan. İçerdeki tazminatımın bi kısmını alabilir miyim..
Merhaba ben bı fabrikada işçi olarak çalışanım kendim istifa edersem tazminatımı alabilir miyim
Merhaba ben surekli isci kadrosunda kamuda calisiyorum fakat ozel sebeblerle istifa etmek zorundayim suan izin kullaniyorum calisirken kidem tazminati allabilirmiyim istifa edince hic bir hak talep edemiyorum bunu biliyorum tesekkurler
Merhaba. Çalışırken kıdem tazminatı durumunu yazımızda açıklamıştık. Bir kamu kurumunda iseniz, bunun imkansız olduğunu söylemem gerekir. Çünkü böyle bir tazminat ödemesi yapan kamu görevlisi, kamu zararına sebebiyet vermiş olur.
Zeynel Abidin Bey Merhabalar
Ben özel bir okulda 19. yılımı çalışan bir öğretmenim
İşe giriş tarihim 08/09/1999 öncesi ve prim gün sayım 6200
Son dönemlerde medyada çıkan haberlere göre Yargıtayın içtihadı birleştirme büyük genel kurulunun almış olduğu karar gereğince özel okul öğretmenlerinin belirli süreli iş sözleşmeli sayılması ve hiç bir iş güvencesinden yararlanamayacağı, konuşulmaktadır. Benim ilk işe giriş tarihine göre 15 yıl 3600 iş gününü sağladığı halde bu karar gereği tazminat hakkım elimden alınmış mı olacak?
Yargıtayın aldığı bu karar geriye dönük işletilebilir mi benim önceden kazanılmış hakkımı alabilme şartlarım nedir?
Bu karar Hiç bir iş güvencesinden yararlanamayacağım anlamına mı gelir?
Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Merhaba. İş güvencesi yani işe iade bakımından, artık öğretmenlerin işe iade davası açma hakkı kalmamıştır: mustafabaysal.com/ozel-okul-ogretmenleri-de-ise-iade-davasi-acabilir
Sebebini yukarıdaki yazıda açıklamıştık. Bir başka yazıda ise, kıdem tazminatı bakımından bir tür belirsizlik olduğunu söylemiştik: mustafabaysal.com/ozel-okul-ogretmenleri-tazminat-alabilir-mi
Merhaba.kolay gelsin 4 yıldır aynı işyerinde çalışmayayım.şimdiye kadar hiç kıdem tazminatı almadım.emekliliğime 5 yıl kaldı,kıdem tazminatını emeklilik günü geldiğinde hak edebilmek için yapılması gereken nedir.işyeriyle aramda problem çıkarmı.teşekkürler
Merhaba. Kıdem tazminatı zaten her yıl ya da arada alınan bir şey değildir. İşten ayrıldığınız andaki duruma göre ödenir ya da ödenmez. Siz örneğin emeklilik nedeniyle işten ayrılacak olursanız, işveren size tazminatınızı ödemek zorundadır. Ödemezse hukuki yollara başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz.
Merhaba çalıştığım iş yerinde her yıl başında girdi çıktı yapılıyor net maaş biriyim 3800 ama bana yatan kıdem tazminatı 2600 ve ihpar tazminatınızı verilmiyor sorulduğunda ise yüklenici firmayla çalışmaya devam edildiği için deniyor doğrusudur böyle bir hakları var mı yasal olarak bide kıdem tazminatı nasıl ve neye göre hesaplanır kesintisi ne kadar oluyor bize ay ortasında da avans yatıyor makbuzda harcı rahat diye görünüyor yaptığımız mesajı videoda pirim olarak gösteriliyor yasalmidir
Burhan bey, bunların yasal olduğunu söyleyemem. Özellikle her yıl kıdem tazminatı yatırılması doğru bir uygulama değildir. Kıdem tazminatının gerçekte nasıl hesaplanması gerektiğini şu yazımızdan görebilirsiniz: mustafabaysal.com/kidem-tazminati-hesaplamasi-ornegi
Mrb ben beledıyede 10 yıldır taşeron temizlik şirket üzerinde calışan biriyim acil nakit ihtıyacım oluşdu işden atılmadan toplu paramı alabilirmiyim gerekirse evrakları işyerıne gösterebilirm tşekkürler
Merhaba. Kastettiğiniz kıdem tazminatı ise, bu ne yazık ki yasal olarak mümkün değildir Turan bey.
Merhabalar,
Nakit paraya ihtiyacım var ve kıdem tazminatımı almak istiyorum. Ağır ceza mahkemesinde bir cezası varmıdır.
Merhaba. Öyle şey mi olur? Bunun cezalık bir durumu olmaz. Barındırdığı riski ise zaten yazımızda açıklamıştık.
İyi günler peki bu ödeme avans kabul ediliyorsa işveren içinde risk teşkil etmektemidir kıdemin verildigi dönem ücret bodrosunda vergilendirmek yada faizze yıllar itibariyle faiz faturası kesilmesi ve kdv gibi dönmsel risklerde işverene yansıması söz konusu olurmu
Merhaba. Vergilendirilmesine gerek olmadığını düşünüyorum, neticede en son kıdem tazminatından mahsup edilecektir ve kıdem tazminatı da gelir vergisine tabi değildir. Faiz konusu ise teknik bir konu, ne yazık ki bunun muhasebeleştirilmesi konusunda net bilgim yok.
Tesekkürler dönüş için benim kastım ilk yapılan ödemeyi avans ödemesi kabul edilmesi durumunda kıdem tazminatı niteliginden avansa dönmesi durumunda avans ve avans faizide devreye girecekse hem vergi hemde kdv söz konusu olabilir diye düşünüyorum bu seferde dönemsellik gereyi tahakkuk esası gereyi geriye dönük işverenlere bir yük getirecektir. Bu arada sitede emegi gecen herkeze tesekkürler herkez için cok faydalı oldugu kesin
merhaba 5.yılımı doldurdum büyükşehir belediyesinde çalışıyorum işten ayrılmadım ama nakit ihtiyacım var işten çıkmadan tazminat yada kıdem tazminatımı alabilirmiyim
Emel hanım, bir kamu kurumunun bu şekilde kıdem tazminatı ödemesi yasal değildir.
Çalişirken işveren tarafından arabulucuya götürüldük ve 1500 tl tazminat karşılığında imza attırdılar maaşimiz 4000 tl iş bitiminde dava açabilir miyim
Tekin bey arabulucuda anlaşmışsanız, artık bu alacağı dava konusu yapamazsınız.
engelliyim işten ayrılmadan işten tazminatımı alabilirmiyim.not:14 yıldır aynı iş yerinde çalışmaktayım
Erdoğan bey, engelli olmanız tek başına size bu hakkı vermez. Şu yazımıza göz atmanızı öneririm: mustafabaysal.com/isyerinden-tazminat-alarak-nasil-cikilir
3.5yıl şirkette. Çalıştım ve bizi işden çıkardılar bizde dava açtık 3.yyıla 7.843 tazminat çıkardılar. Ve davayı kaznadık bu seferde. Temyize gönderdiler temyize gideli 2.yıl oldu bu ne zman döner ve kaç para olmuştur saygılar
İlhan bey, ne yazık ki bunu bilmemiz mümkün değil.
bu faiz oranını neye göre hesablıyoruz peki
Merhaba. Normalde kıdem tazminatı alamayan işçi için uygulanan faiz, mevduata uygulanan en yüksek faiz oranıdır. Ancak bu hususta bir mahkeme kararına rastlayamadım. Bu nedenle kesin cevap veremiyorum.
Suan özel bi şirkette çalışıyorum 9 yıl oldu kendi istegimle çalıştığım sirketten kidem tazminatimi almak istiyorum bunu talep edebilirmiyim
Yaşar bey, kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatı alamaz. Bunun istisnaları vardır, şu yazıdan bilgi alabilirsiniz.
Yanlış anlasildim galiba calisiyorken calistigimiz sirketten kidem tazminatını talep edebilirmiyiz
Bu sorunun cevabını da yazıda vermiştim. işveren, isterse ödeyebilir ama bu tamamen işverenin takdirindedir. Yani işveren, çalışırken kıdem tazminatı ödemek istemezse, bunun için onu zorlayamazsınız.
İşçi tarafından alınan kıdem tazminatı süresi 10 yılı geçmiş ise zaman aşımına uğramaz mı?
Yinede yasal faiz uygulanır mı?
Zamanaşımına uğramaz çünkü buradaki zamanaşımı, iş akdi sona erdikten sonra kıdem tazminatını talep edebilmeyle alakalıdır. Mevcut durumda ise alınan para bir kıdem tazminatı değil, avans olarak görülmektedir. Avans olarak alına paranın zamanaşımı süresi ise benim uzmanlık alanım dışında, belki bir avukat bu konuda daha doğru bilgi verecektir.