Eski adıyla Bağkurlu, yeni adıyla da 5510 sayılı Kanunun 4/1-b maddesi kapsamında yer alanlar, bağımsız çalışanlardır. Bunlar başkası yanında çalışmaz ve kendi işini yapar. Peki ama bağkur sigortalıları da tıpkı işçiler gibi doğum parası alabilir mi?
Doğum parası nedir?
Halk arasında doğum parası olarak bilinen bu ödeme aslında bir tür geçici iş göremezlik ödeneğidir. Sigortalının hastalanması ve bunun rapora bağlanması halinde, kişiye geçici iş göremezlik ödeneği ya da bilinen adıyla rapor parası ödenmektedir.
Rapor parası alabilecek olan bağkur sigortalıları
Rapor parası, her halde ve şartta ödenen bir tutar değildir ve belli şartlara tabidir. Her şeyden önce hangi Bağkurluluların rapor parası alabileceği ve hangilerinin alamayacağı 5510 sayılı Kanun’da tek tek sayılmıştır. Alabilecek olanlar şöyle sıralanabilir:
- Muhtarlar
- Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar
- Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar
- Tarımsal faaliyette bulunanlar
Bağkurlu olmasına rağmen, aşağıda sayılanlar ise rapor parası hakkından faydalanamaz:
- Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları
- Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları
- Diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları
Bağkurlu için doğum parası alma şartları
Doğum parasından kastedilenin, rapor parası olduğunu söylemiştik. Bu ödemeyi almanın şartları ie şunlardır:
- Bağkurlu kadının doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün sigorta primi bildirilmiş olmalıdır.
- Bağkurlunun ödenmemiş prim borcu bulunmamalıdır.
Bağkurluya doğum parası kaç ay ödenir?
Hamile olan kadın bağkurlu, doğumdan önce doktordan rapor almalıdır. Klasik usulde bu rapor; doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 haftadır. Çoğul gebelikte, doğumdan önceki 8 haftaya 2 hafta daha ilave edilir.
Ancak hekim uygun görürse, doğumdan önceki 3üncü haftaya kadar sigortalı çalışabilir ve çalışılan bu 5 hafta doğum sonrasına eklenir. İşte rapor parası da bu çalışılmayan toplam 16 hafta için ya da çoğul gebelik varsa 18 hafta için ödenecektir.
Bağkurluya doğum parası ne kadar?
Bunun için şöyle bir hesaplama yöntemi kullanılır:
- Doğumdan önceki 12 ay içindeki son 3 ayda bildirilen prim toplamı bulunur.
- Bu primler yine aynı son 3 aydaki prim gün sayısına bölünür.
- İşçinin günlük primi kaç liraysa, her gün için bunun 2/3’ü ödenir.
SONUÇ
Bağkur sigortalısı doğum yardımı alır mı? Bu soruda kastedilen aslında rapor parasıdır. Çünkü doğum parası diye bir şey yoktur; bunun yerine sigortalı ya ödenen rapor parası ya da yasal ismiyle geçici iş göremezlik ödeneği vardır.
Bağkur sigortalısı da, doğumdan önce sağlık raporu alırsa, raporlu olduğu ve çalışamadığı bu 16 hafta boyunca rapor parası alma hakkına sahip olur.
Bunun için; bağkurlunun, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün sigorta primi olması ve ödenmemiş prim borcunun bulunmaması gerekir.
Analık nedeniyle ödenecek rapor parası miktarı ise, raporlu olunan her bir gün için, bağkurlunun günlük sigorta prim tutarının 2/3’ü olacaktır. (Eğer hastanede yatılması gerekmişse, bu günler için prim tutarının ½’si ödenecektir.)
Bagkurlu esnafım. 32 haftalık gebelikte rapor aldım. Bu raporu şimdi beyan vermeli miyim. Doğumda mi beyan vericem.
Merhaba, bu hususta hata yapmamak adına SGK’ya doğrudan sormanızı tavsiye ederim.
Şirket adi ortaklık üzerine ve ortaklardan birisi benim. Rapor parası alabililiyor muyum?
Bagkurluyum dogum raporu aldığım donemde bagkur primi odeyecek miyim
Merhaba 2020 9 ay bağkur başlsnhıcım var 2021 şubat doğum yaptım doğum parası vermediler bilgi veyirmisiniz
Merhaba, yazıda da belirtilen şartların tamamını sağlamamış olabilirsiniz. Lütfen SGK’ya giderek bizzat bilgi alın.
Merhaba 1 yıldır bagkurluyum primlerimi düzenli ödüyorum şuanda da hamileyim rapor alır isem doğum parası alabilirmiyim.
Eşimin bagkur borcu var martta dogum yapacak 8 yildir bagkurluyuz borcumuzu kapatırsak esim dogum parasi alabilirmi
Mesut bey size alacağını söyleyebilirim; ama belki başa bir nedenden alamayabilir. Yerinizde olsam bunu doğrudan SGK’ya sorardım.
merhabalar hocam ben iş yeri sahibiyim genc girişicilikten faydalanıyorum sadece bağkurum yatıyor dogum parasından yararlanabilirmiyim teşekkürler
Evet ben aldım aynı genç girişimciyim
Merhaba nekadar aldınız acaba bende genç girisimciyim bağkurluyum
Eşimle ortak bir şirketimiz var . Hamileliliğimiz başında sgk arayıp her ihtimalde karşı doğum parası alıp alamacağı telefonda teyit ettim. Eşim bulunduğum ilçedeki sgk ye kadar gitti.Asla sorun olmayacağını çalışma gün sayısı ve raporlarda sorun yoksa bağkurlu da alır dediler. Belirttikleri tarih 22.05.2020 sgk gittiğimde sistem sıkıntı var size döneceğiz diyerek 1hafta sonra aradılar ve şirket ortağı vergiye muaf değildir maalesef ödenek red edildi dediler! Böyle bişey mümkün olmadığını benimde vergi ödediğimi belirtsemde sonuç alamadık. Virüs zamanı bebek sağlık sebeplerinden kapı dışarı çıkmazken şimdi bu durumla uğraşmak zorundayız! Durumun en sıkıcı yanı ise kurumlar ve kişiler sürekli oradan oraya dolandıracak ve sonuç ne çıkıcak oda meçhul… Buna benzer bir durum yaşayan yada önerisi olan varsa çok seviniriz
Merhaba, 4b li olarak genç girişimden yararlanacağım. Genç girişimciler 3 yıl gelir vergisinden muaf tutuldukları için kapsam dışı sayılır mı? Zira kanunda serbest meslek sahibi olup gelir vergisi mükellefi olan 4bliler hak sahibidir diyor. Bu durumda, analık iş göremezlik ödeneği alabilir miyim?
Bir de hesap yapılırken son üç aylık kazanç denmektedir. Son üç ay kazancım hiç olmazsa devlet tarafından yatırılan primler üzerinden mi hesap yapılır?
Son olarak şu an 22.haftamdayım. 32.haftamda 70 günlük primim olacak. Bu durumda ödenekten yararlanabiliyor muyum? Çok teşekkürler.
Sorunuza yanıt buldunuz mu acaba bende ayni durumdayım.