Kat Mülkiyeti Kanunu

Apartman yöneticisinin kura ile seçilmesi

Bir apartmanda ya sitede yönetici olmadığında düzen bozulabilir ve işler doğru yürümeyebilir. Ancak aynı apartmanda ya da sitede kimse yönetici olmak da istemeyebilir. Böyle bir durumda apartman yöneticisi kura ile seçilebilir mi? Kura ile yönetici seçmek yasal mıdır?

Apartman yöneticisinin kura ile belirlenmesi

İlk bakışta mantıklı gelmese de gerçek hayatta, kura ile yönetici seçimine sıkça rastlanır. Bunun nedeni, apartmanda ya da sitede bit yöneticinin var olması gerektiğine herkesin inanması ve fakat kimsenin bu görevi üstlenmek istememesidir.

Böyle olunca, bazı sitelerde ya da apartmanlarda kura çekilerek ve hatta sıraya koyularak yönetici belirleme yoluna gidilir.

Apartman yöneticisi seçme şartları

Her şeyden önce, bir apartmanda ya da sitede yöneticinin nasıl seçileceğini hatırlatmam gerekir. Bu konuyu şu yazımda detaylıca izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/apartman-yoneticisi-secimi/

Kısaca tekrarlamam gerekirse; yönetici, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçilir. Örneğin herkesin eşit arsa payına sahip olduğu 60 bağımsız bölümden müteşekkil bir sitede yöneticini seçilmesi için en az 31 kat malikinin aynı fikirde olması gerekir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Site yöneticisinin kurayla belirlenmesi

Farz edelim ki bir sitede kimse yönetici olma istemesin. Kat malikleri toplansın ve bu soruna pratik bir çözüm bulsun: Kura çekelim!

Böylece kura ile yönetici belirlensin ve hatta sonraki dönem yöneticileri de kurayla belirlensin. Kura ile belirlenen bu kimseler gerçekten de 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu bakımından yönetici sıfatını haiz midir?

apartman yöneticisi kura ile seçilebilir mi

Apartmanda kura ile yönetici belirlenmesi hem mümkündür hem değildir!

Evet, yukarıdaki ifade ilk bakışta çelişkili görünebilir; ancak tamamen doğru bir ifadedir. Kura ile yönetici belirlenmesi yasal olarak mümkün değildir; fakat kura ile belirlenen kimsenin yasal olarak atanması mümkündür.

Bu durumu iki örnekle netleştirebiliriz:

  • İlk örneğimizde kat malikleri toplanmış ve kura çekerek Ahmet Bey’i yönetici seçmiş olsun. Sonra dağılsınlar ve Ahmet Bey göreve başlasın. Ahmet Bey’in yöneticiliği yok hükmündedir.
  • İkinci örneğimizde kat malikleri toplanmış ve kura çekerek yine Ahmet Bey’i yönetici seçmiş olsun. Ancak bu defa bir de karar defterini doldurmuş, buraya kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun imzasını alarak Ahmet Bey’in yönetici seçildiğini deftere işlemiş olsun. Artık Ahmet Bey’in yöneticiliği yasaldır.

Göreceğiniz üzere; kura ile yönetici belirlemek mümkün olmasa da bunun kılıfına uydurulması pekâlâ mümkündür.

SONUÇ

Apartman yöneticisi kura ile belirlenebilir mi? Hem evet hem hayır! Bunun nedenini yukarıda izah ettim.

Unutulmamalıdır ki, ister kura ile seçilsin, ister başka bir yöntemle; burada önemli olan husus, seçimi yazımda ifade ettiğim üzere yasal hale getirmek ve gerekli çoğunluğun imzasını toplamaktır.

Bir de bu toplantının çağrı ve toplantı usulü vardır ki; buna ayrıca dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde, alınan karar ne kadar yasal olursa olsun, çağrı usulüne riayet edilmediği için karar sakatlanabilecektir: https://mustafabaysal.com/apartman-toplanti-cagrisi/

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu