Çalışma Süresi

İşçi molasını istediği yerde geçirebilir mi?

İşçi molada istediği yere gidebilir mi?

Mola ya da daha doğru bir deyişle ara dinlenme, İş Kanununun işçilere tanıdığı önemli haklardan biridir. Hem işçinin fiziksel ve ruhen dinlenmesinin hem de veriminin artması için önem arz den ara dinlenmesi hakkında daha önce ayrıntılı bir yazı yazmıştım. Bugün ise bu molanın, nerede kullanılabileceği konusunda sizlere bilgi vermeye çalışacağım.

Ara dinlenmesi nedir?

Önce en temel noktadan başlayalım. Ara dinlenmesi; belirli bir süre çalışan işçiye tanınan ve işçinin bu sürede dinlendiği ve işten uzaklaşabildiği bir zaman dilimini ifade eder. İş Kanununa göre;

– 4 saat ve daha az süren işlerde en az 15 dakika

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

– 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar işlerde en az 30 dakika

– 7,5 saatten çok süren işlerde en az 60 dakika ara dinlenmesi / mola verilmesi gerekir.

Mola nerede kullanılabilir?

İş Kanunu molalarla ilgili birçok düzenleme yaparken kullanılabileceği yer konusunda net bir açıklamada bulunmamıştır. Örneğin bu ara dinlenmesinin çalışma süresinin ortalama bir saatinde verilmesi ve kesintisiz kullandırılması gerekmektedir. Ancak nerede kullandırılabileceği konusu sınırlandırılmamıştır.

Bu konuda gerekli açıklamayı ise Yargıtay yapmıştır. Buna göre ” İşçi, ara dinlenme zamanında tamamen serbesttir. Bu süreyi iş yeri içinde veya dışında geçirebilir. İş yerinde geçirmesi ve bu zaman içinde çalışmaya devam etmesi halinde ara dinlenmesi verilmemiş sayılır. Ancak işçi iş yerinde kalsa bile, ara dinlenmesi süresini serbestçe kullanabilir, bu süre içerisinde çalışmaya zorlanamaz.” (9 Hukuk, 2012/24147 E.)

SONUÇ

işçi mola süreleri

İşçiye verilecek ara dinlenmesinin kesintisiz olması, çalışma süresinin ortalarına rast gelmesi ve işçinin bu sürede kesinlikle çalıştırılmaması esastır. Bu molayı işçi ister işyerinde isterse de dışarıda her hangi bir yerde geçirebilir. Özel ve geçerli bir nedeni olmadıkça (güvenlik vb.) işveren, işçisini ara dinlenmesini işyerinde geçirmesi için zorlayamaz. İşçi için önemli olan, molanın sonunda ve zamanında işinin başında olmaktan ibarettir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

21 Yorum

  1. Merhaba
    Kanunen dışarı çıkabilir diyoruz peki Mola saatinde dışarı çıkan çalışan kaza geçirirse bu iş kazası mıdır

  2. Merhaba, çalışan yasal molası olan 45 dakika yemeğine homeoffice ortamında inisiyatif alarak çıkmıyor. Kendi inisiyatifine göre mola almamasında bir sakınca var mıdır? Zorla molaya göndermek gibi bir durum gerektirir mi?

    1. Merhaba, evet şu anki sistemimizde uzaktan çalışmaya özel bir kural yok ve çalışan gerekirse zorla ara dinlenme kullanmalıdır. Tabi bu zorunluluk, yasal ara dinlenme süreleri için söz konusu olur.

  3. Mustafa bey merhabalar. İlgili alanınızdaki başarılarınızdan dolayı sizleri çok tebrik ediyor,bilgi ve tecrübenize sığınarak sizlere bir kaç soru sormak istiyorum. Babam bir özel bir sitede gece bekçisi olarak asgeri ücrete çalışmakta olan 10 yıllık ruhsatsız bir güvenlik kulübesinde çalışmakta olan işçi. Bugün mesaisine gittiğinde sıklıkla uyuduğu uyurken çekilmiş olduğu bir fotoğrafı gerekçesiyle 53bin tl tazminat miktarı hesaplanar işinden çıkarılmış birisi. Kendini 7 yıldır tek başına vardiya dönüşümü olmadan gece mesaisinde çalışan birisi. Üstelik zoraki bi kararla geceye geçirildi gündüz mesaisi iptal edildi. Kendisi şeker hastası olduğundan dolayı sadece birkaç kez uyuya kaldığını kabullenir bi durumda. Sizce nasıl bir yol izleyebiliriz hesaplanan tazminatı bize yanlış ve eksik geldi kabul etmeli miyiz yoksa yasal yollarla hakkımızı aramaya çalışsak uyuduğu gerekçesiyle daha kötü bi senaryoyla karşılaşır mıyız. Cevaplarsanız çok mutlu ve minnettar olurum. Sevgiler saygılar.

  4. Öğle aramda yemek yemek için dışarı ciktigimdan tarafıma savunma yollanmıştır. Buna hakları var mi? Cevap olarak ne yazmalıyım

    1. Merhaba, işin niteliği gereği çıkmamanızı gerektiren bir durum yoksa, yazımdaki ana esasları savunmada belirtebilirsiniz.

  5. Kolay gelsin ben işyerimde gece vardıyasında yemeğe çıkmak yerine dinlenip uyumayı tercih ettim şefler bana uyuyamayacağımı birdahaki sefere tutanak yazacaklarını söylediler bu konuda kim haklı çıkar teşekkürler.

  6. İşyerinde sekiz saat çalışıyorum fakat yemek molası 30 dakika çaymolalarıysa 7 Dakika yapıyorlar 8 saatlik çalışmanın içinde günlük 44 dakika molayapmış oluyoruz bu uygulama yasalmı geçkaldığında bağırmalar hakaretler ediyorlar

    1. Çok tartışmaya açık bir konudur. Kanunen bakıldığında yasal mola saatiniz, istediğiniz gibi geçirebilirsiniz, çıkıp işinizi halledebilirsiniz. Çünkü o saatte size ücret de ödenmiyor. Ama hayatın içinden baktığınızda bu mümkün değil diyebiliyor işveren, neye dayanarak diyor o bilinmiyor. Yasal olarak buna bir engel yok. (İş sözleşmesi maddelerine de bakılması gerekebilir tabi ki)

      1. Merhaba
        kanunen dışarı çıkabilir diyoruz peki Mola saatinde dışarı çıkan çalışan kaza geçirirse bu iş kazası mıdır

  7. İş yerinde ara mola saatinde işyerin de uyurken yakalandım ve tutanak tutuldu beni işten atmakla tehdit ettiler, şimdi 3 ay devlet işten çıkarmayı yasak ettikleri için çıkaramadıklarını söyledi yoksa seni atardım dedi ve ücretsiz izine çıkardı 15 gün, şimdi beni işten atarlarsa tazminatimi alabilirmiyim. İşe dönüş istemiyorum

    1. Merhaba, açıkçası işveren size yanlış bilgi vermiş. Şöyle ki;
      – 3 ay işten çıkarmak yasak; ama işveren 25’inci madde kapsamında işçisini işten çıkarabilir. Madem çıkaracaklarmış, uyuduğunuz için sizi çıkarabilirlerdi.
      – Mola saatinde uyumak, işçinin hemen tazminatsız çıkarılmasına sebep olmaz. Şu yazıda bunu açıklamıştık: mustafabaysal.com/isyerinde-uyuyan-iscinin-isten-cikarilmasi
      – Sanırım sizi ücretsiz izne çıkarmak için bu yola başvurulmuş; fakat bu süreçte işveren işçisini zaten ücretsiz izne çıkarma hakkına sahip.

  8. …’ De Çalışıyorum. Süt içen 18 aylık çocuğum var. Molayı yani 1.5 saati işyerinde yapmam icin zorlamaya başladılar. İşe ilk girdiğimde anlaşmıştık sorun çıkarmıyorlardı.

    1. Merhaba. 1,5 saat ara dinlenmeniz varsa, bunu işyeri dışında geçirmeniz mümkündür. Ancak güvenlik vb. nedenlerle çıkışınıza izin verilmeyebilir. Bunun dışında, siz mesai sürelerine uydukça, işveren ara dinlenmenizde ne yaptığınıza karışmamalıdır.

  9. Merhaba ücretsiz Dogum iznine ayrıldım işe dönüşünde işden çıkışımı verdiler işsizlik alabilirmiyim ederim cvp için

  10. Merhabalar mesai saati içerisinde kızımın okuldan alıyorum herhangi bir sıkıntılı durum varmı işden tazminatsız cıkartma gibi teşekkür ederim

    1. Merhaba. İşverenin bundan haber varsa, sıkıntı olmaz. Ama işverenden habersiz ve mesainizi aksatarak yapıyorsanız, elbette bir haklı fesih sebebidir.

  11. Mola saatinde izinsiz dışarı çıkıp gelmesi durumunda ne gibi şunlar olur tazminatsız işten çıkarılır mı? Cvp bekliyorum iyi günler

    1. Be, tek başına bir fesih nedeni değildir. Ama uyarıya rağmen ısrarla aynı şeyin yapılmaya devam edilmesi durumunda, haklı fesih sebebi olabilir.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu