Hafta Tatili Çalışması

İşçinin hafta tatili pazar günü olmak zorunda mı?

Hafta tatili İş Kanununun çok önemsediği ve mutlaka kullandırılmasını istediği haklardan birisidir. Elbette işyerlerinin çok büyük kısmında da kullandırılmaktadır. Peki ama hafta tatili pazar günü olmak zorunda mıdır?

Hafta tatili pazar olmak zorunda mıdır?

En sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim: Elbette değil!

İşyeri uygulamalarında genel kabûl böyle olmakla birlikte hafta tatilinin pazar olması kanuni bir mecburiyet değildir. Okulların tatil olması, kamu kurumlarının çalışmaması gibi nedenler dışında 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun ile Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun gereğince de hafta tatilinin kural olarak pazar belirlendiği anlaşılmaktadır.

İş Kanunu açısından hafta tatili

4857 sayılı İş Kanunu hafta tatili için her hangi bir gün belirlemekten kaçınmış, bunun yerine, kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önceki iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat dinlenme (hafta tatili) verilmesini öngörmüştür.

Görüldüğü gibi işverenler açısından zorunlu olan husus; ondan önceki altı gün boyunca kesintisiz çalışan veya çalışmış sayılan işçiye yedinci gün hafta tatili vermektir. Böylece bu günün pazar ya da bir başka gün olmasının önemi kalmamakta, işçiye hafta tatili hafta içi her hangi bir gün de verilebilmektedir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Ayrıca yine İş Kanununa göre; çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o güne ait ücret işçiye eksiksiz olarak ödenmelidir.

Bu noktada gündeme gelen belli başlı sorular ve sorunlar şunlardır:

1- Altı gün çalışmayan işçi yedinci gün hafta tatili hak eder mi?

Hak etmez. İş Kanunu gereğince hafta tatiline hak kazanmanın ön şartı, o günden önceki 6 iş gününde çalışmak ya da çalışmış sayılmaktır. İşçinin işe gelmediği iş günü sağlık raporu veya benzeri şekilde mazeretli olması halinde, işçi o gün için çalışmış sayılır.

2- Hafta tatili hak etmeyen işçinin ücreti kesilir mi?

işçinin hafta tatili hakkı

Bunu bir örnekle açıklayalım.

Hafta tatili pazar olan işçi; hafta içi salı günü mazeretsiz olarak işe gelmemişse işçinin hem pazar günü ücreti hem de salı günü ücreti kesilecektir. Evet, yanlış duymadınız! Böyle bir durumda hafta tatili olan pazar gününden önceki 6 gün gelmeyen işçinin 2 yevmiye kaybı olacaktır. Bir yevmiye hak edilmeyen hafta tatili için, bir yevmiye de çalışılmayan iş günü için kesilecektir.

3- Hafta tatili hafta içi bir gün olarak belirlenen işçi pazar günü çalışırsa ayrıca bir günlük ücret alır mı?

Hafta tatili örneğin çarşamba günü olan bir işçi, diğer günler çalışıp çarşamba günü hafta tatilini kullanmışsa ve pazar günü çalışmışsa hafta tatili çalışmış kabul edilmez. Yani; İş Kanunun öngördüğü ayrıca bir günlük ücreti hak etmez.

4- Hafta tatilinde çalışan işçi kaç yevmiye alır?

İşçi; hak ettiği hafta tatili için çalışmadan bir yevmiye, çalıştığı hafta tatili için ayrıca bir yevmiye ve ondan önceki altı iş gününde haftalık çalışma süresini doldurmasından dolayı hafta tatili çalışması fazla çalışma sayılacağından yarım yevmiye olmak üzere toplam iki buçuk (2,5) yevmiye alacaktır.

SONUÇ

– Hafta tatili işverence her hangi bir gün olarak belirlenebilir. Önemli olan art arda 6 işgünü çalışan işçiye 7. gün hafta tatili verilmesidir.

– Hafta tatilinden önceki 6 gün çalışmayan ya da çalışmış kabul edilmeyen işçi hafta tatiline hak kazanmaz ve 2 yevmiyesi birden kesilir.

– Hafta tatilinde çalışan işçi 2,5 günlük ücrete hak kazanır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

101 Yorum

  1. Bir hafta işe geldim ertesi hafta ailevi sıkıntıdan dolayı pazartesi Salı günleri işe gelemedim amirimin haberi olmasına rağmen geçen hafta bir hafta çalıştığım hakettiğim pazar gününü iş yeri kesti bunun için napabilirim hakkı varmı geldiğim haftanın pazarını kesmeye hakları var mı?

  2. Selamın aleyküm bir küçük sorum olacak
    Şimdi ben işe girdiğimde hafta tatilimiz pazar günü idi 4 yıldır böyle ama şimdi yeni karar almışlar hafta içine çekmek istiyorlar buna itiraz etme şansımız varmı yada başka bir yol

    1. Merhaba, işverenin bu tür düzenleme hakları yönetim hakkından ileri gelir ve normaldi Gökhan bey. Ancak iş sözleşmenizde vb. bir metinde bunun aksine hüküm varsa, o zaman itiraz edebilirsiniz.

  3. Merhaba,
    Hafta tanımını pazartesinden başlayıp pazar biten 7 gün olarak varsaydığımız bir pencereden bakar isek;
    Vardiyalı bir çalışana pazartesi salı haftalık iznini verip çarşamba günü işe başlaması ve gelecek hafta cuma gününe kadar çalışması ve cumartesi pazar izin yapması yasal mıdır? Burada 5 gün( 45 saat) çalışıp 2 gün izin yapıyor.
    Güncel takvimden de örneklendirmek isterim 6-7 mart 2023’de haftalık iznini kullanan çalışan 8 mart çarşamba işe başlıyor 12 mart -2023 pazar gün dahil 5 gün çalışıyor. 13 mart 2023 pazartesi yine çalışmaya devam edip 17 Mart 2023 Cuma dahil 5 gün daha çalışıp 18-19 Mart 2023 cumartesi pazar haftalık izin yapıyor.
    Bu şekilde haftalık iznini yapmasına karşın 10 gün üstüste çalışmış olması uygun mudur? Değil ise yaptırımı var mıdır?
    Vereceğiniz yanıt için şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba. Sorunuzun son derece basit bir cevabı var Bayram bey: İşçi hiçbir şekilde ve nedenle 7 gün üst üste çalıştırılamaz. Bu pencereden baktığınızda, sorunuzun cevabı da ortaya çıkacaktır.

  4. Bir önceki mesajımı lütfen dikkate almayınız. Açıklamada hata olduğundan düzeltip yeniden yazdım.)
    Merhaba. Yazınız için teşekkür ediyorum. Ancak içerikte bahsedilmeyen bir hususta sorum var.
    Bir iş yerinde hafta içi çalışmasından sonra hafta sonu yani cumartesi ve pazar günleri sürekli değişen bir nöbet usulü ile çalışmaktayız.
    Şöyle ki: Bir hafta pazartesiden cuma gününe kadar çalışıp cumartesi günü izin yapıyoruz. (5 gün çalışma)
    Hemen ertesi gün olan pazar gününden bir sonraki hafta cumartesiye kadar (cumartesi dahil) çalışıyoruz ve pazar günü izin yapıyoruz. (7 gün çalışma)
    Bu durumda çalışma günleri kesintisiz olarak bir hafta 5 gün diğer hafta yedi gün oluyor. Biraz daha açıklayıcı olmak adına şu şekilde izah edeyim:
    Pazartesi-Cuma = 5 gün çalışma. Cumartesi izin günü izin.
    Pazar-Cumartesi = 7 gün çalışma. 8.gün yani pazar günü izin.
    Bu şekilde devam ediyor.

    Değişen nöbet sisteminden dolayı bir hafta 5 gün ve 5. günden sonraki hafta 7 gün kesintisiz çalışmaktayız. Bunun fazla mesaisini veya ek iznini almıyoruz. 7 gün çalıştıktan sonra iznimiz 8.gün yani pazar günü veriliyor.
    Şimdi burada sormak istediğim konu şudur, bu şekilde çalışma sistemi yasal mıdır?
    Bunun için işçinin kanunen bir dayanak noktası var mıdır?
    Zira bu şekilde sürekli değişen izin gününden dolayı pazar gününden itibaren cumartesiye kadar tam yedi gün kesintisiz çalışmak insanı bedenen ve ruhen ciddi manada yormaktadır.
    Bu konuda bilgi verebilirseniz müteşekkir olurum.

    1. Merhaba, müfettişlik hayatımda buna benzer bir işyeriyle karşılaşmıştım. İşveren iyi niyetli şekilde işçisine her hafta izin kullandırmaya çalışsa da, bu sistem kesinlikle yanlış. İşçi hiçbir şekilde 7 gün üst üste çalışamaz.
      Fazla mesai hesabı da şu yazımda izah ettiğim üzere mutlaka 7 günlük zaman diliminde yapılır: Fazla mesai ücreti hesaplama örneği
      Buna göre; 7 gün çalıştığınız haftalarda hem fazla mesai hakkınız olur hem de hafta tatili alacaklısı olursunuz. 8. gün kullandırılan izin, hafta tatili sayılmaz. İşveren sistemi bir an önce düzeltmeli.

      1. Cevabınız için teşekkür ediyorum. Bu durumu rüzemtmemesi halinde whatsapp konuşmaları, imza sirkülerini kayıt altına alıyorum. İşin çözümlemesi durumunda yasal yollarla işimizi çözmeye çalışacağız.

          1. Mustafa Bey tekrardan merhaba. Emin olmak istediğim bir nokta var. Yukarıda da belirttiğim gibi bir hafta 5 gün, diğer hafta 7 gün çalışıyoruz. 5 gün çalıştığımız hafta zaten fazla mesai hakkımız doğmuyor. Ancak pazar gününden cumartesi gününe kadar çalıştığımız bu 7 günlük sürede mesaimizi şu şekilde hesaplıyoruz: Günlük 8 saat çalışıyoruz (08.00-16.00).
            8(saat) x 7 (gün) 56 saat yapıyor. Bu 7 günlük fazla çalışma süresi ise 56-45=11 saat yapıyor.
            Hem ayrıca Pazar, Pzt, Sal, Çar, Per, Cum, Cmt şeklinde 7 günlük çalışmanın ilk günü pazar gününe denk geliyor. Pazar çalışmasının mesaisi 2.5 katı olarak verilmesi icap ediyor. Yani özetle 11 saatlik fazla çalışma ile beraber hafta tatili olan pazar günü çalışmasının eklenmesi ile birlikte 2.5 mesai + 11 saatlik fazla mesai ücreti ödenmesi durumu hasıl oluyor diye bir hesaplama yaptık. Çünkü hafta tatili çalışması + fazla mesai olarak düşündük. Bu hesaplamamızda bir hata var mıdır? En başta verdiğiniz cevaba binaen bir hesap yaptım. Detaylandırmamın sebebi hatalı bir sonuç çıkarmamak.

            Ek olarak şunu da sormak isterim: 8. gün kullandırılan izin hafta tatili sayılmaz dediniz. Yukarıda detaylandırmış olduğum şekilde hareket etse ve mesaileri vermiş olsa bile bunu bir adet haline getirip rutin bir çalışma şekli yapabilir mi?

          2. Merhaba, son sorunuzdan başlarsak; işçiye hafta tatilinin en geç 7’nci gün verilmesi haricinde hiçbir uygulama kabul edilemez. Doğru hesaplama şöyle olmalıdır: 45 saatin üzerinin fazla mesai ücreti olarak ödenmesi ve ayrıca 1 günlük de ekstra hafta tatili ücreti almanız gerekir. (Günlük çalışmanızı 8 saat değil, yarım saat ara dinlenmeniz varsa, 7,5 saat olarak almalısınız. Yine de ara dinlenmesi yok diyorsanız, ona göre de hesaplama yapabilirsiniz).

          3. Dip not: Vardiyalı (3) çalışmaktayız. Yani 24 saat içerisinde 3 vardiya bulunmakta. Ve 8’er saatlik bir zaman dilimine göre çalışmaktayız.

            Dip not: belirlenmiş bir öğle arası bulunmamaktadır. (Bir belediye şirketinde yardımcı zabıta / kontrolör olarak çalışmaktayız.)
            Bazen 8 saat içinde aralıksız çalışma bazen de kısa sürelerle mola, bazen de hiç iş olmayabilir. Bu durumda 8 saat çalışma süresinden 1 saat düşülecek bir dinlenme süresi olmadığını varsaymaktayız.

      2. Mustafa bey aydınlattığın için teşekkürler. Bir sorum olacak size yanıtlar saniz sevinirim.. bir fabrikada çalışıyorum .4 pazar mesaisi yaptım.makine arıza si diye bir gün işe çağırmadan bir günde hafta içi işim olduğu için izin aldım. İki gün izini pazar mesaimden kestiler yasalmıdır bu uygulama

  5. Iyi günler. Perakende sekteründe çalışmaktayım. Bize izin kullanım süresinin 10 günü geçemeyeceği bilgisi veriliyor. Bu uygulama doğru mudur acaba. Şimdiden teşekkür ederim.

  6. Merhaba, resmi bir kurumda halen tasören olarak çalışıyorum. Haftalık izinlerimi hafta içi salı günleri kullanıyorum, haftalık of günüm bayrama denk geliyor, ben bu bayram arife günude dahil olmak üzere tam gün haftaya salı gününe kadar çalışacağım bu durumda kaç gün mesayi almam gerek

  7. Merhaba ben 2014 beri ozel sektrde calismaktayim ise giriste haftalik tatil pazar diyerek ise basladim ve 4 yil 3ay haftalik iznimi pazar kullandim simdi haftalik iznimi hafta ici bir gun veriliyo ben kabul etmedim ve bana denilen verilen karara uymassan tutanak tutup tazminatsiz isten cikartiriz deniliyo ve hatta 12 ci aydan 20 personel isten cikartildi butun haklariyla .
    Simdi benim nasil bi yol cizmem lazim ben bu ise pazar tatil var diye girmistim bunu isverene belirttim .yardimci olursaniz sevinirim…

    1. Merhaba. Öncelikle iş sözleşmenizin incelenmesi gerekir. Sözleşmede buna dair bir hüküm var mı?

      1. Sozlesme yapilmadi soyle anlatayim ben yurtdisi kaynakli bi sirketin turkiye disbiroturunde basladim yetkili mudurle sozlu olarak anlastik izin gunu pazar sakal serbes diye ve 3 ay sonra bi ajansla anlasildi ve 3 satirlik yazi vardi x firmanin butun haklariyla x firmaya butun haklarimla gecmeyi kabul ettim sadece boyle imza attim ilk girdigim sirketin izin gunleri de hafta sonu cvp verirseniz sevinirim

        1. Bu konuda ancak kanaatimi söyleyebilirim, kesin bir şey söylemek çok güç. Bana göre, işçinin hafta tatili gününü pazardan başka bir güne almak, işverenin takdir hakkı kapsamındadır ve işçinin bu nedenle haklı fesih yapması mümkün olmaz.

  8. MERHABALAR BEN ÖZEL GUVENLIGIM 2+2+2 SISTEMIYLE ÇALIŞIYORUM 6 AYLIK VERTU DILIMINE GIRDIK. 5 BORDRODA HAFTA TATILI 4 GÜN GÖZÜKÜYOR SON KESINTI YANI ARALIK AYI BORDROSUNDA 20 ÇALIŞMA GÜNÜ 11 GÜN HAFTA TATILI GOSTERILMIS 11 GÜNLÜK HAFTA TATILI MI OLUR VEYA BU 11 GÜNLÜK HAFTA TATILI NASIL HESAPLANMIŞ YOKSA YANLIŞ MI HESAPLANMIŞ BU ZAMANA KADAR HAFTA TATILI 4 GÜN GOZULUYORSA ARALIK AYINDA NE OLDU DA 11 GÜNLÜK HAFTA TATILI GOSTERDILER BUNU ANLAMIS DEGILIM BU KONU HAKKINDA BIR BILGI VEREBILIR MISINIZ

  9. Merhabalar ben bir şirkette güvenlik olarak çalışıyorum biZim hafta tatilerimiz hep sabit oluyor ben hep perşembe günü diğeri hep cuma diğeri hep cumartesi diğeride pazar günü ben bunun değişmesini bende hafta sonları izin kulanmayı istiyorum bunun la ilgili ne yapabilirim acaba bilgilenditirseniz sevinirim .tesekürler

    1. Merhaba. İşverenin yükümlülüğü size haftada en az 24 saat kesintisiz hata tatili vermekten ibarettir. Bunun dışında, günü belirlemek işverenin takdirindedir. Bu konuyu ancak diyalogla çözmeniz mümkün olabilir.

  10. Burada önemli olan konu 7 günlük süreçtir. ve kanun da haftada 45 saat çalışma olarak nettir. hafta tüm dünyanın kabul ettiği gibi pazartesi başlar ve pazar günü biter. bu durumda personel haftada 45 saat çalışmakta ve haftada 1 gün hafta tatili kullanmaktadır.

    siz 7 günlük süreci hafta tatili yaptığı günden başlatarak hesaplıyorsunuz, yanlış başladığınız için de hatalı bir sonuca varıyorsunuz.

    sizin sorunuza denk bir soru sorayım ben de o zaman, haftada 45 saat çalışıp 24 saat hafta tatili kullanan personel hafta tatilinde çalışmış sayılır mı?

    bu soruya cevabınız, söylemekten kaçındığınız cevap olacaktır.

    cevap vermek yerine konuyu çıkmaza sürükleyecek hatalı bir soru yazmanız ne yazık ki “Bu tür mevzuat tartışmalarını, konunun daha iyi öğrenilmesi açısından önemsiyorum” kendi düşüncenizle uyuşmuyor. haklı çıkmak için ya da bilmediğinizi kabul etmemek için tabiri caiz ise “topu taca atmak” yerine doğruyu kabullenmek bu yazıları okuyacak insanlar için daha hayırlı bir iş olacaktır.

    Saygılarımı sunarım.

    1. Erdem bey, o halde siz bilirsiniz. Anladığınız şekilde yapmanız son derece normal. Kanun metninde açık şekilde 7 günlük zaman diliminde en az 24 saat kesintisiz dinlenme talep edilirken, sizin bunu pazartesinden pazara şeklinde anlamanız, sizin yorumunuzdur. Size bu bilgiyi veren kurumun doğru yaptığını söylemek zorundayım.
      Daha önceki meslek hayatımda, bu nedenle idari para cezası uygulanan işyerleri olduğunu bizzat biliyorum. Takdir artık okuyucuların. Saygılarımla.

      1. Erdem Beyi anlamak gerçekten güç. 10 Ekim son hafta tatili sayılır ve bu tarihten sonraki 7 günlük zaman dilimi içerisinde mutlaka hafta tatili verilmelidir. Mustafa Bey kesinlikle size katılıyorum.
        Maddeyi de eleştirmeden geçemeyeceğim. Mutlaka bir gün olarak geçmesi gerekmektedir. İki iş arası 24 saat olduğunda kanun bunu hafta tatili kabul edebiliyor. Böylece bırakın 7 gün üst üste çalıştırmayı 365 gün üst üste çalıştırılabilmesine olanak tanıyor.
        Örneğin , bütün hafta 07:00 – 15:00 arası işe geldiniz. Pazartesiden başladınız. Cumartesi günü 15:00 da işten çıktınız ve Pazar günü 15:00 da işe geldiniz. Otomatikman hafta tatili kullandınız sayılmakta.
        Cumartesi günü de çalıştım 07:00 dan 15:00 a kadar, Pazar günü de çalıştım 15:00 dan 23:00 a kadar.

        Benim hafta tatili günüm nerede ? 🙂

        Bir dipnot daha paylaşmak istiyorum sizinle, 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun un 3. Maddesi ile 4857 nin Hafta tatili anlayışı biraz çelişiyor gibi görünüyor. 35 Saatten az olmamak üzere maddesi varken hangi akla hizmet 24 saat olarak kabul etmiş anlaşılır gibi değil..

        Madde 3 – A) Hafta tatili Pazar günüdür. Bu tatil 35 saatten az olmamak üzere Cumartesi günü en
        geç saat 13.00’ten itibaren başlar.

        Sizi okumak keyif verici hocam.
        Saygılarımla

        1. Çok teşekkür ederim. Hafta tatili ile ilgili söylediklerinize katılmamak mümkün değil. Bu sistemde dediğiniz gibi işçinin her gün işe gelmesi mümkün görünüyor. Ancak tahminimce bu süreler belirlenirken, biraz da “karşı taraf” düşünülmüş olsa gerekir. Yani evet siz işçi tarafından baktığınızda haklısınız; ama eminin karşıdan bakıldığında, bu sürenin bile fazla olduğunu söyleyecek binlerce işveren bulunacaktır. 🙂

  11. Merhabalar, 2018 ekim ayı üzerinden soruyorum;

    ayın 7 – 14 – 21 – 28. günleri pazar günü ve personelimiz pazar günlerini hafta tatili olarak kullanıyor.

    bir arkadaşımız 7 ekim hafta tatili kullandıktan sonra ayın 10’uda hafta tatili kullanarak 14 ekim pazar günü çalışmıştır.
    bir sonraki hafta tatilini ise 21 ekimde kullanmış ve 28 ekimde yine hafta tatili yapmıştır. sonuç olarak ay içerisinde kullanmayı hakkettiği 4 gün hafta tatilini kullanmıştır. ancak hafta tatili düzenlemesinden kaynaklanan 11 ekim – 20 ekim arası 10 gün aralıksız çalışma yapmıştır.

    hizmet verdiğimiz kurum 6. gün sonunda hafta tatili kullandırmamız gerektiği ve 7. gün çalıştığı için hafta tatili mesaisi ödememiz gerektiğini iddia ediyor.

    sizin değerlendirmeniz nedir?

    1. Merhaba. Doğru bir yaklaşım olmuş. Siz, işçiye ay içinde 4 gün hafta tatili kullandırdığınızı düşünseniz de, 7 günde bir verilmeyenler hafta tatili sayılmayacaktır. Dolayısıyla, 10 gün aralıksız çalışma yapan işçi, hafta tatilinde çalışmış gibi ücret almalıdır.

      1. 46. Maddede “yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir” yazmaktadır. sizin yorumladığınız gibi 7 günde 1 (altıncı günden sonraki gün) tatil verilecek diye bir durum söz konusu değildir.

        7 günlük zaman dilimini tüm dünyanın kabul ettiği gibi pazartesiden pazar gününe yani hafta olarak uygularsak, ve bu 1 haftalık süreç içerisinde kanunda yazdığı gibi personel 24 saat hafta tatili kullanıyorsa (başında – ortasında – sonunda) kanunun gereği yapılmış ve personel hafta tatilini kullanmış sayılmalıdır.

        verdiğiniz cevaba bir dayanak gösterebilecek misiniz?

        1. Aslında benimle aynı şeyi söylemişsiniz ve dayanağı da siz eklemişsiniz. Şöyle ki; ben 7. gün hafta tatili verileceğini söylemedim. 7 günde 1 gün verilmesi gerektiğini söyledim.
          Kanun maddesini dikkatli okumanızı öneririm. İşçiye, tatil gününden önceki günlerde çalışmış olması koşuluyla, 7 günlük zaman diliminde kesintisiz en az 24 saat izin verilmesi gerektiğini görürsünüz.
          Haliyle, işçi asla 7 gün üst üste çalıştırılamaz.
          Not: Bu tür mevzuat tartışmalarını, konunun daha iyi öğrenilmesi açısından önemsiyorum. Katkınız için teşekkür ederim.

          1. Kanunun 46. maddesi aşağıdadır.

            Madde 46 – Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.
            Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.
            Şu kadar ki;
            a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,
            b) Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri,
            c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,
            Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.
            Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır.
            Bir işyerinde işin bir haftadan fazla bir süre ile tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığı zaman, 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebeplerden ötürü çalışılmayan günler için işçilere ödenen yarım ücret hafta tatili günü için de ödenir.
            Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde hafta tatili ücreti işverence işçiye ödenir.

            46. maddede adı geçen 63. madde de aşağıdadır.
            Madde 63 – Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/7 md.) Yer altı maden işlerinde çalışan işçiler için yer altındaki çalışma süresi; haftada en çok otuz altı saat olup günlük altı saatten fazla olamaz.
            Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.
            Çalışma sürelerinin yukarıdaki esaslar çerçevesinde uygulama şekilleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.

            ben sizin yorumladığınız gibi 7. gün hafta tatili verilir ve 7 gün üst üste çalıştırılamaz gibi bir ibare göremedim.
            46. maddede “7 günlük süreç içerisinde” hükmü bulunmaktadır. bu da 7 günlük sürecin herhangi bir 24 saatinde anlamı taşımaktadır. “7 günlük sürecin son günü” gibi bir ibare olsaydı haklıydınız.

            63. maddede ise haftada 45 saat yazmaktadır.

            personel, pazartesiden pazar günü dahil yapmış olduğu çalışma 45 saati aşmamaktadır. bu sürecin içerisinde 24 saat hafta tatili kullanmıştır. dolayısıyla mevzuat hükümlerine aykırı bir durum yoktur.

            Not: ben teşekkür ederim. vakit ayırıp cevapladığınız için. umarım bu konuda tereddüde düşen kişilere bir yardımı olur.

          2. Siz, bu durumda, yani işçiyi 10 gün üst üste çalıştırarak, bu kuralı ihlal etmiş olmuyor musunuz? Ya da şöyle sorayım; işçiniz 11 Ekim – 20 Ekim arasındaki 10 günde, hiç 24 saat kesintisiz dinlenmiş midir? Bu sorunun cevabı, aradığınız cevap olacaktır.

  12. Merhaba ben kurumsal bir şirkette şoför olarak çalışıyorum ve 1 yıl içinde 3 kez çalışma programımiz değişti ve buna göre 60 şoför den 10 tanesi hafta sonu izin yapıyor diğerleri ben dahil hep hafta sonu haftalık iznimi kullanıyorum ve buda sosyal yaşantımızı etkiliyor bununla ilgili ne yapmalıyım

    1. Merhaba. Yanlış ifade etmiş olabilir misiniz? Siz hafta sonu mu hafta içi mi hafta tatili kullanıyorsunuz?

  13. Mrblar..özel sektörde diyelimki dini yada resmi bayram tatili dolayisiyla veya yıllik izin dönüşu dolayisiyla bir işci carşamba yada perşembe işbaşi yapsa..bu işci normal rutin günlerinde haftada bir gün cumartesi yada pazar izin kullaniyor olsa..iş basi yaptigi haftanin sonhnda haftalik izin hakki olurmu..yoksa çarşamba yada perşembe işe başladigi için haftayi yarim mi çalişmiş sayilir ..tskler.

    1. Merhaba. İş Kanununun 46ncı maddesine göre; kanundan doğan tatil günleri işçi bakımından çalışılmış gibi kabul edilir ve bu nedenle bayram sonrası da hafta tatili kullandırılması gerekir.

  14. Mrblar zeynel bey,iş veren hafta tatilini bır gunu (24 s.) arka arkaya gelen gunlere bolerek werebılır ; Werirse eger bu gunlerın bır tanesı yenı bır haftanın ılk çalışma gunu (ilgili işletmede hafta tatılı olarak hafta tatıl gunu pazar, sadece bır çalışma wardıya ayagında hafta tatili pazardan yarım,yenı haftanın ılk çalışma gununden yani pazartesıden de yarım gunluk sure birleştırılerek -24 saat tamamlanıyor-werılıyor.)olabılır mı ? Eger bu durum ılgılı yasalara uygun degılse haklı ıstıfa gerekce oluştururmu ılgılı kanun nazarında…cewabınız şimdiden teşekurler,iyi çalışmalar dilerim.

    1. Merhaba. İşçinin iki vardiyası arasında fiilen 24 saat boşluk varsa, bu süre hafta tatili olarak kabul edilebilir.

  15. Merhaba Mustafa Bey; Ben 7/24 Çalışan bir firmada çalışmaktayım.07:30_15:30 vardiyası 4 gün.15:30_23:30 ve 23:30_07:30 vardiyaları 7 gün olmakla beraber 3 günü 12 saat kalan 4 günü 8 saat şeklinde çalışıyoruz.8.gun izin kullanıyoruz.Bu durum normal midir

    1. Ali Osman bey, her ne olursa olsun, işçi art arda 7 gün çalıştırılamaz. En geç yedinci gün hafta tatili verilmesi yasal bir zorunluluktur.

  16. Merhaba ben kurumsal bir şirkette çalışıyorum genel müdür tarafından cuma cumartesi pazar izin kullanmamız yasaklanmış bu karara itiraz etme hakkımız var mıdır? Yoğunluğun az olduğu günlerde izin kullanılmasını söylemişlerdi pazar günü çok sakin fakat şimdide yasaklandı deniliyor çalışanlar olarak itiraz edebilir miyiz?

  17. Merhaba ben özel sektörde çalışıyorum mesai saatin bitikten sonra bir sonraki mesai saati arasındaki boşlukta (istirahatli olduğum ) saatler içinde iş yerinden izin almadan şehir dışına çıkabilirmiyim

  18. Merhaba,
    Otel sektöründe dogum sonrası kısmi sureli çalışmadan faydalanıyorım. Haftada 30 saat çalışmam var. Buna göre çogunlukla pazar ve pazartesi izinli oluyorum. Aylık maaşlarım çalışma saatlerimle çarpılarak hesaplanmakta.
    İşverenin isteği ve operasyonun gidişatina göre izin günlerim değişebilmektedir. Resmi tatil günlerinde eğer boş günüme denk gelmiş ise işletme bunu değiştirmek yerine onu yine boş gün olarak gösteriyor. Eğer resmi tatilde çalışmam var ise mesai ücretimi alıyorum fakat örneğin pazar gününe denk gelen bir resmi tatil gününde , kendi lehine off gunumu değiştirmesine rağmen işçi lehine izni kaydırıp resmi tatil izninden faydalandırmıyor. Bu durumda nasıl bir işleyiş söz konusu olmaktadır?
    Teşekkürler

  19. Bir işçimiz pazartesi başlangıç günü salı çalış çarşamba 5 gün rapor aldı hafta tatili pazar günü normalde hafta tatili vermeli miyiz verirsek hangi gün vermeliyiz

  20. Merhaba sorular zor olacak
    1- haziran 2018 in hafta baslangıç günü hangi gündür. Cuma mı Pazartesi mi yani 7 günlük zaman dilimi hafta tatilini ne zaman hak eder. Bazı aylar haftanın ortasından başlıyor.
    2- haziranda resmi tatil olmadığını varsayarsak 9 haıran cumartesi hafta izni yaptım. Gelecek hafta 16 haziran pazar H. izin yaptım. 7 gün üst üste çalışmış olirmuyum. Yoksa her hafta kendi içinde mi değerlendirilir. Pazartesiden -Pazara
    3- yukarıdaki lere ek olarak işveren bu bir hafta cumartesi hafta izni takip eden hafta pazar hafta taili izni verelebilir mi verirse bunu aylık hazırlanacak personel çalışma cizelgesinde belirtmesi yeterli midir. Teşekkürler

    1. Merhaba.
      – Bir önceki aydan nasıl geliniyorsa, öyle devam edilir. Çok kafa karıştırmaya gerek yok. 7 günlük zaman diliminin esas alınması her zaman yeterlidir.
      – Bu durumda 7 gün üst üste çalışmış olursunuz ve yasal değildir. Temel kural, işçinin hiçbir şekilde üst üste 7 gün çalıştırılamayacağıdır.
      – Bir hafta cumartesi izin veriliyorsa, sonraki hafta tatili pazar verilemez. 7 gün kuralı burada da geçerlidir.

  21. Ayda bir defaya mahsus pazardan baslayarak tamgun tatil yapmadan cumartesi gunude calisiyorum.yani tatilsiz 7gun.budurum yillardir devamediyor.isyerine ihtarcekip tazminat isteme hakkim varmi.tesekkurler.

    1. Evet, bu durum bir haklı fesih nedenidir. Önemli olan, olası bir dava aşamasında bunu ispat edip edemeyeceğinizdir.

      1. Kusura bakmayin birazdaha ayrintili izahedip tekrar soracagim. Cumartesi hafta tatili yapiyor. pazar yarimgun pazartesi sali carsamba persembe cuma tam cumartesi yarimgun calisip.pazar tatil yapiyorum.busekilde ayda birdefaya mahsus calisiyorum.tesekkurler.

        1. Bu durumda 7 gün üst üste çalışmış oluyorsunuz. Hafta tatiliniz kullandırılmıyor demektir. Ama ispat kısmını unutmayın.

  22. Merhabalar ben 3 vardiya çalışıp hafta tatilimi pazar kullanıyorum, şimdi işveren vekili bunu hafta içine çekmek istiyor. Bu benim rızam dışında olabilir mi? Kabul etmeme ve tazminat alarak iş akdimi fesh etme hakkım var mı ?

  23. Selam ben 3 vardiya çalışıyorum hafta tatili 3 ayda bir birgün atlayarak değişiyor bu konuda problem yok. Iş veren isterse herkesin hafta tatilini sabitleye bilirmi?
    Bizim isyerimizde haftanın her günü tatil yapan arkadaşlar var.

    1. Özkan bey bu tamamen işverenin takdirindedir. Onun sorumluluğu, işçiyi 7 gün üst üste çalıştırmamasıyla yerine getirilmiş olur.

  24. Merhabalar özel güvenlik işi yapıyorum vardiya sistemi ile çalışıyorum 3 lü vardiya sürekli hafta içi izin yapıyorum yaklaşık 11 yıl iznimi hafta sonu yapmak istiyorum degistirilmiyor bu yasal mı surekli hafta içi izin olur mu.

    1. Merhaba, yazıda da belirttiğimiz gibi, hafta tatilinin hafta içi verilmesi yasaldır.

  25. iyi gunler benım sorum bir haftalık shıft calısmasında bır .2 cı gun 15,30 ,,00,00 3 cu gun 23,30,,07,30 ,,,4 cu gun ızın 5 gun 07,30 16,00 6. gun 07,30,16,00 7 . gun 07,30 16,00

    yanı bu shıftın ne kadar yasal oldugunu merak ettıgım ıcın soruyorum cevap ala bılırsem sevınırım

  26. Merhaba, hafta içi izin kullanıyoruz ancak cumartesi veya pazar izin yapamıyoruz. yasal mıdır ? İyi günler.

    1. Adem bey, önemli olan işçiye haftada en az 24 saat kesintisiz hafta tatili kullandırılmasıdır. Hafta içi ya da sonu olması fark etmez.

  27. selam ben emekliyim özel bir firmada çalışmaktayım bu haftalık izin hiç vermeyebilirmi işveren 1 ayda 1 kez izin kullan maaşından kesiyor bayramda çalış mesai yok bu yasalmıdır ne yapmalıyım teşekkürler

    1. Necmi bey, işçiye hafta tatilinin verilmesi mecburidir. Ayrıca bayramda çalışan işçiye de genel tatil ücreti ödenmesi gerekir. Hiçbir işveren bu durumdan muaf değildir.

  28. Merhaba beni her hafta üst üste pazar işe cagırıyorlar bu salanmıdır. cumartesi hafta sonu iznimi yapıyorum

    1. Murat bey, cumartesi hafta tatili yapıp pazar mı çalıştırılıyorsunuz? O halde, bu durum yasaldır.

  29. Merhabalar 15 yildir bir sirkette vardiya usulu ile calismaktayim 15 yildir pazar gunu calismisliklarimiz fazla.mesai kapsaminda odenmekteydi.Simdi ise bizlere pazar gunu yerine hafta ici izin yapmamiz isteniyor tamam is kanununda bu gibi durum isverenin elinde fakat hicbir sozleme yada herhangi bir anlasma.olmadan hafta tatili uygulamasina boyle bir durumda gecilebilirmi ve ben izinleriimi haftasonu yapmak isteme gibi bir hakkim olamazmi bunu ogrenmek istiyorum..tesekkurler

    1. Merhaba. Sizin de söylediğiniz gibi, işverenin böyle bir hakkı vardır. Ama bu değişiklik çalışma koşullarında esaslı değişiklik anlamına gelir mi? Bir yerden bakarsanız evet, ama başka yerden bakarsanız hayır. Demem o ki, böyle bir gerekçeyle işi bırakacak olursanız sıkıntı yaşayabilirsiniz. Yine de tercih sizin.

  30. ıyi gunler tekstıl fırmasında calısmaktayım hafta ıcı mazeretsiz işe gitmesem yanı haftalık 45 saat calısmasam haftasonu tatılını hak edermıyım.tşk

    1. Merhabalar,
      Yazıdan da açıkça anlaşılacağı üzere hafta tatili ücretiniz kesilebilir (Belki, bazı işletmeler sadece 1 gün de kesebiliyor). Ama hafta tatilini yaparsınız, yinede sözleşmeniz ve işverenle anlaşmanız esaslarınca.

  31. Tcdd çalışmaktayım hafta tatili olarak sabitlenmiş bir günümüz yok işyeri amiri hafta içinde her hangi bir gün belirliyemiyor sürekli 12/24 esasına göre çalışıyoruz ama bu 24 ler den birini hafta tatili olarak kabul ediyor hafta tatilimizin gününün sabitlenmesini isteme hakımız varmı?

    1. Hayır, sabitlenmesi gerekmez. Ama kural olarak 6 gün çalışmalı ve yedinci gün dinlenmelisiniz. İşveren isterse hafta tatilini daha erken yani örneğin 5. günden sonra verebilir. Ama en önemlisi şudur ki; işçi hiçbir şekilde üst üste 7 gün çalıştırılamaz. Buna göre değerlendirmelisiniz.

      1. Mustafa bey,
        TCDD çalışanı olarak ,

        pazartesi 07.00 – 19.00 çalıştık.
        salı 19.00 dan çarşamba 07.00 a kadar.
        (pazartesi 19.00 dan salı 19.00 a kadar geçen 24 saat hafta tatili sayılıyor)
        perşembe tekrar 07.00 dan 19.00 a kadar.
        cuma günü 19.00 dan cumartesi 07.00 a kadar
        pazar günü 07.00 dan 19.00 a kadar çalışmamızda görev bitiminden diğer görev başlangıcına kadar geçen 24 saatlik boşlukların her biri iş kanunu madde 46 ya göre hafta tatilimiz sayılmakta.

        pazartesi 19 salı 19 1. hafta tatili
        çarşamba 07 den perşembe 07 2.hafta tatili
        perşembe 19 dan cuma 19 a 3.hafta tatili
        cumartesi 07 den pazar 07 de kadar toplamda haftada 4 hafta tatili yapmış kabul ediliyoruz. Böyle bir mantık doğru mudur ? İş kanunun madde 46 da yedi günlük zamanda boş geçen 24 saatler hafta tatili sayılır hükmüne binaen..

        1. Sedat bey işçiye yedi günlük zaman diliminde en az 24 saat kesintisiz hafta tatili verilmesi gerekir. İşveren dilerse daha çok da verebilir. Bu durumda siz iki mesai arasında 24 saat geçmekle birlikte hafta tatili de yapmış olursunuz.

          1. Mustafa Bey cevabınız için teşekkür ederim.

            Makinist işçisi olarak çalışan yani trenlerde görev yapan personel için durum aynısı mıdır? Çünkü ilgili makinistler , Haftalık İş Günlerine Bölünemeyen Çalışma Süreleri yönetmeliğine tabi olduklarını bu yüzden de ilgili yönetmeliğin 9.Maddesi gereğince ” haftanın bir gününde kesintisiz 24 saatten az olmamak üzere hafta tatili verilmesi zorunludur.” haftanın bir günü tatil verilmesi gerektiğini savunmaktadırlar. Yönetmeliğin kapsamına makinistlerin girdiği açıkça belirtilmiş demir yollarında hareket halindeki taşıtlarda diyerek makinistleri ve tren üzerinde görev yapan tüm personeli kapsadığı açık.

            yedi günlük zaman dilimi içerisinde 24 saat dinlenme ile haftanın bir gününde kesintisiz 24 saatten az olmamak üzere hafta tatili verilmesi ibareleri aynı anlama mı gelmektedir ?

            bahsettiğiniz arada geçen 24 saatler yargıtay kararlarına göre evet hafta tatili sayılıyor ancak makinistler için bu ilgili yönetmeliğin kapsamına girmeleri hiç bir şey değiştirmez mi peki ? Çünkü malumunuz iş kanunu 46. hafta tatili maddesi ile burada geçen hafta tatili maddesi birebir aynısı değil. Bu durumda değişen bir şey olur mu acaba ?

            İlgi ve cevabınız için teşekkür ediyorum.

          2. Tekrar merhaba. Kanaatimce ikisi aynı anlama geliyor. Burada önemli olan, işçiye 24 saat kesintisiz dinlenme hakkının sağlanmasıdır. İki mevzuatın da aradığı şey budur. Buna göre de, işçiye 24 saat kesintisiz ara dinlenmesi verilmesiyle birlikte yükümlülüğün yerine getirildiği kanaatindeyim. Sağlıcakla kalın.

  32. merhabalar
    şantiye ortamında çalışan bir işçiyim.rüzgar türbinleri kurulumu yapıyoruz.hava koşullarından dolayı çalışamadığımız günler oluyor örnek verecek olursam pazartesi çalıştık salı günü hava şartlarından dolayı işe çıkmayacağımız söyleniyor haftanın geri kalan günleri pazarda dahil çalışıyoruz.hava şartlarından dolayı çalışmadığımız günü hafta tatili olarak sayıp pazar mesaisi vermiyorlar. 2. sorum ise işverenin hafta tatilini belli bir süre önceden bildirmesi gerekiyormu.yoksa yarın çalışmayacağız pazar çalışacağız deme hakkı varmı.

    1. İki sorunuzun da cevabı aynı. Önemli olan, işçiye 7 günlük zaman diliminde 1 gün hafta tatili kullandırmaktır. Bu sağlandıktan sonra, pazar günleri de çalıştırılmanız normaldir.

      1. Mustafa bey bu “hafta tatılı”meselesınde bence kanun maddesı yeterınce acık waya tatmın edıcı degıl bız calışanlar için! “işçinin hafta tatılı kazana bılmesı için haftanın 6 gunu calışıp 7 gunu 24 t kesıntısız denmiş,sızde bıryerde ıkıgunun ardı ardına 24 saat werılerek de bu şekılde hafta tatılının yasal oldugunu soyluyorsunuz bu atıfen ornek wererekten 6. Gunun bır kısmını calışan işçi bu 6. Gunden başlayarak hafta tatılıne cıkmış olsa 7. Gununde bır zaman dılımıyle bu 24 saatlık sureyı tamamlasa yasa kendı içinde çelişkı barındırmış oluyor 2. Mewzuda ara dınlenmenın zorunlu bır ıhtıyac molasıdır.hafta tatılıde sosyal pıskolojık acıdan bakıldıgında işçinin bu tanımdan yola cıkarak sosyal.ıhtıyaclarını gıderme zamanıdır.ıkısı iynı şeyler degıl burda kanun koyucurt nıyetlı bır yaklaşımla işverenın işinı kolaylaştırmış işçinin ıse bu durumu gormezden gelınmiştır.Ara dınlenmelerının suresını hafta tatılı suresınden saymak hak kaybı oluşturmuştur bu durum olacaksada su şekılde olmalıydı ara dınlenme suresı+ hafta tatılı suresı …3)Bır diyer hususda anıden werılen hafta tatıl suresı işçiyı hazırlılsız yakalamakta bu durumda hafta tatılın işçi acısından tam anlamıyla yararlanmasını sağlamamaktadır…bu saydıgım nedenler oturu hukıkı bır jargonla iş kanunun ılgılı maddelerıne dawa açma sansımız warmıdır açılacak bu dawanın muhatab mahkemelerı konusunu gore iş davalarına bakan mahkemelermıdır cewabınız için şimdıden tesekurler….

        1. Merhaba, yorumlarınız için teşekkür ederim. Ancak kanun şu aşamada 7 günlük zaman diliminde 24 saatlik dinlenmeyi yeterli görmüş. Bunun aksinin olması için ne yazık ki yapabileceğiniz somut bir şey yok. Ancak sendika vb. sivil toplum kuruluşları, Meclis’e baskı yaparak buna benzer maddelerde düzenleme yaptırabilir.

  33. Belediyede taşören işçi olarak calışmaktayım. bize haftalık izinlerimizi hafta sonu değilse hafta içi kullandırıyorlar sizce bu dogrumudur

      1. Peki mustafa bey,hafta tatılını işveren- ardı ardına gelecek şekilde-ıkı gune yayarak werebılır mı ? Eger werırse ; bu gunler,pazar hafta tatılı sayılan bir şletmede,pazar pazartesı olabılır mı zira pazarı hafta tatılı belırleyen bu işletmede ertesi gun ki gelen gun ( pazartesi ) yenı haftanın gunu olacagından kanun bu konuyla ılgılı olan ; “yedı iş gunu…”maddesıne ters duştugunu dusunuyorum.sızın bu konuda yorumunuz nelerdir ? Cewabınız için şimdıden tesekurler.iyi çalışmalar…

        1. Salih bey buradaki temel kural şudur: İşçi üst üste 7 gün çalıştırılamaz. Dolayısıyla işçi üst üste 7 gün çalıştırılmadıktan sonra hafta tatili dilendiği gibi verilebilir.

          1. Peki mustafa bey haftalık tatil bir hafta cumartesi diğer hafta pazar günü plwbilir mi yani tatil günü sürekli değişkenlik gösterir mi

          2. Merhaba, evet değişebilir ama aradaki dün sayısı asla 6’yı aşamaz. Yani işçi üst üste 7 gün çalışmak zorunda bırakılamaz. Örneğin işçinin hafta tatili cumartesi iken sonraki hafta pazar olamaz. Çünkü işçi bu durumda yedinci değil, sekizinci gün tatil yapmış olur.

  34. Merhabalar Mustafa Bey
    günde 9 saat haftada 5 gün çalışan bir işçinin mazeretsiz olarak işe gelmediği 1 gün için +pazar günü kesiliyor.
    peki haftada 2 veya 3 gün işe gelmeyen işçi için nasıl bir kesinti yapılması gerekiyor.?
    örnek: pazartesi-salı gelmeyen işçi için, cumartesi ve pazar günü kesintimi yapılması gerekiyor ?

    1. Bu durumda, katlayarak gidersek yanlış yapmış oluruz. Bir gün işe gelmeyen işçinin iki gün yevmiyesinin kesilmesinin sebebi, hafta tatili ücretini hak etmemesidir. O nedenle örneğin iki gün mazeretsiz olarak işe gelmeyen bir işçinin 3 günlük veya üç gün işe gelmeyen bir işçinin 4 günlük yevmiyesinin kesilmesi gerekecektir.

  35. Merhaba
    Hafta içi, Örneğin Çarşamba Günü İstifa eden bir kişi Hafta tatili ücretini Hak eder mi?

    1. Merhaba. Hafta tatili, önceki iş günlerin tamamında çalışan bir işçinin hak ettiği bir tatildir. O nedenle örneğin çarşamba günü istifa eden bir işçinin, takip eden pazar ücretini hak etmesi söz konusu olmaz.

      1. Yukarıdakı cewabınaza istinaden….;hafta tatılı çarşambaları olan bır kişi istifasını çarsamba werse nasıl haketmıcek kı ustun koru bır cewap olmuş sızın ki bana göre…

        1. Ne demek istediğinizi tam anlayamadım. Yanıttaki örnek kişinin hafta tatili PAZAR günüdür. Dolayısıyla üstün körü bir yanıt olmamıştır. Daha açıklayıcı bir cevabınız varsa, alabiliriz.

  36. Merhabalar,

    Hafta içi 1 gün mazeretsiz işe gelmeyenden hafta tatilini hak etmeyeceğinden dolayı 2 günlük kaybı olur diyorsunuz. Peki mazeretsiz işe gelmeyen kişi hafta tatilinde işe gelip çalışırsa ne olur?

Başa dön tuşu