Kıdem Tazminatı

Sigortasız çalışan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

Sigortasız çalışan işçinin kıdem tazminatı hakkının olup olmayacağı konusunda bir tereddüt mevcut olduğunu görüyorum. Normal şartlar altında, bir işyerinde sigortasız işçi çalıştırılması düşünülemez.

İşçinin işe ilk adımı sigorta ile olduğu gibi işten ayrılışı da çoğu zaman kıdem tazminatı ile olur. Ancak bazı durumlarda, sebebi ne olursa olsun işçilerin sigortasız çalıştırıldığı görülebilmektedir. Peki bu durumda işçinin en doğal haklarından olan kıdem tazminatı hakkı ne olacaktır?

Sigortasız çalışan işçi

Sosyal güvenlik mevzuatımız gereğince işçinin sigorta yapılmadan çalıştırılması mümkün değildir. Böyle bir sigortasız çalıştırma durumu için kanun koyucu ağır yaptırımlar öngörmüştür: https://mustafabaysal.com/sigortasiz-isci-calistirmanin-cezasi-ne-kadar/

Ancak buna rağmen işverenler sigortasız işçi çalıştırmayı tercih ederler. Bu kimi zaman maddi nedenlerle kimi zaman da işçinin kişisel talebiyle ya da başka herhangi bir nedenle olmaktadır. Sebebi ne olursa olsun yanlış olan bu uygulama, bazen kısa bir süre için devam ederken bazen de yıllar sürebilmektedir.

ssk sız çalışan kıdem tazminatı

Kıdem tazminatı

Kıdem tazminatı ise, işyerine emeğiyle katkı veren işçi için bir emeklilik ikramiyesi olarak değerlendirilebilecek, işçinin işyerine sadakatinin ödüllendirildiği bir tazminat türüdür. Bu tazminatı alınması ise iki temel şarta bağlanmıştır: (https://mustafabaysal.com/kidem-tazminati-alma-sartlari/)

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!
  • İşçinin işyerindeki kıdeminin en az 1 yıl olması
  • İşçinin iş sözleşmesinin, kıdem tazminatını hak edecek şekilde sona ermesi

Görüldüğü üzere kıdem tazminatı almanın iki temel şartı bulunurken, bunların da dışında ilk şartın ilgilinin “işçi” sıfatına sahip olması gerektiği açıktır. Yani kıdem tazminatı 1475 sayılı İş Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında belirlendiğinden İş Kanunu kapsamına girmeyen bir çalışanın kıdem tazminatından faydalanma hakkı bulunmamaktadır.

Buna göre; bir işverene bağlı olarak iş görme borcunu yerine getiren ve karşılığında işverenden ücret alan bir kişi işçi olarak kabul edilmekte olup yine kanunda belirtilen istisnai işlerde çalışmamak kaydıyla, İş Kanunu’na tabi olduğundan kıdem tazminatı almaya hak kazanabilecektir.

Sigortasızlık, kıdem tazminatına engel mi?

Kıdem tazminatı almanın ilk ve en önemli şartının İş Kanunu’na tabi bir işçi olarak çalışmak olduğunu yazmıştım. İşçinin tanımı yapılırken ise onun sigortalı ya da sigortasız olmasının konumuz açısından hiçbir önemi bulunmamaktadır.

İşçi sigortalı da çalışsa, sigortasız da çalışsa İş Kanunu bakımından aynı haklar sahip olacaktır. Peki ama bu durumda işçinin kıdem tazminatı hakkı davalık olursa, mahkemede bu durum nasıl dikkate alınacaktır?

kayıt dışı çalışan kıdem tazminatı hakkı

Kıdem tazminatı için hizmet tespit davası gerekli mi?

Böyle bir durumda akla gelen ilk soru bu olmaktadır. Gerçekten de işçinin sigortasız çalıştığı dönemlerin tespiti nasıl yapılacaktır? İşçi sigortasız olduğuna göre işyeri kayıtlarında görünmemektedir. Ancak resmi olarak işyeri kayıtlarında var olmadığı bir dönem için kıdem tazminatı talep etmektedir.

Böyle bir durumda hemen hizmet tespit davası gündeme gelmekle beraber aslında kıdem tazminatı açısından böyle bir davayı bekleme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu konudaki bir Yargıtay kararı (7 Hukuk, 03/11/2014, E. 2014/9313) şu şekildedir:

‘Mahkeme tarafından davacının çalışmasının sigortasız olduğu, önce çalışmanın varlığının kanıtlanması amacıyla hizmet tespit davası açılması, hizmetin varlığının kanıtlanmasından sonra alacaklar bakımından araştırma yapılması gerektiği, davacı olan tarafa hizmet tespit davası açılması yönünden süre verilmesine rağmen dava açılmadığı, davanın ispatlanamamış olmasıyla davanın reddine karar verilmiştir. Davacı, işçi alacaklarının tahsili için dava açmıştır. Hiç kimse, hizmet tespiti davası açmaya zorlanamaz. Hizmet tespit davası sosyal güvenlik hakkını ilgilendirmektedir. Bir kişinin işçi sayılması için illa ki SSK’lı çalışması gerekmez. Davacı tanıklarının davacının davalının yanında çalıştığı süre ile çalışma gün ve saatlerine dair somut bilgiler verdikleri görülmektedir. Bu sebeplerle açılan davanın toplanmış olan delillere göre esastan değerlendirilmesi gerekirken, yerinde olmayan bir gerekçeyle reddi hatalı olup bozma nedenidir.’

Yukarıdaki karara rağmen, önemli bir ayrıntıyı vurgulamak isterim. Evet, sigortasız çalışılan dönem için işçi kıdem tazminatı ve diğer haklarını talep ettiğinde, mahkeme bu işçiye “Git, önce hizmet tespit davası aç” demez.

Fakat aşağıdaki kararlardan da görüleceği üzere, işçi bu arada bir de hizmet tespit davası açmışsa, mahkeme bu defa hizmet tespit davasının sonucunu “bekletici mesele” yapar. Yani önce işçini hizmet tespit davasının sonuçlanmasını bekler ve o davanın sonucuna göre bir karara varır.

“… Somut olayda, davacı 01/01/1997 ile 15/11/2003 tarihleri arasında sigortasız olarak çalıştırıldığını ileri sürerek, hizmet tespiti ile işçilik alacaklarını talep etmiştir. Mahkemece, tefrik edilen hizmet tespit davası Yargıtay 21. Hukuk Dairesince 2016/12148 Esas – 2018/3731 Karar sayılı ilam ile bozulmuş olup, kesinleşmemiştir. Hizmet tespitine ilişkin davanın sonucu tazminat isteklerini içerir davayı etkileyeceğinden tespit davası bekletici mesele yapılarak neticesine göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup sair yönler incelenmeksizin kararın bozulması gerekmiştir…” (22 Hukuk, 2019/10956 K.).

“… Bir davadaki asıl sorun hakkında karar verilebilmesi için daha önce çözülmesi gereken bir sorunun başka bir mahkeme tarafından başka bir davada karara bağlanması gereken hallerde bekletici mesele söz konusu olur.

Mevcut olup, olmadığı diğer davada kesin olarak karara bağlanacak olan hukuki ilişkinin, kısmen veya tamamen bekletilecek davaya etkili olması, başka bir ifadeyle diğer dava hakkında verilecek hükmün bekletilecek davada verilecek hükmü etkileyecek nitelikte olması gerekir.

UYAP ortamında emsal araştırması sırasında yapılan incelemede taraflar arasında …İş Mahkemesi’nin 2016/446 Esas sayılı dosyasında hizmet tespiti davası olduğu belirlenmiştir.

Hizmet tespiti davasının sonucu bu davayı doğrudan etkileyeceğinden söz konusu davanın HMK.nın 165.maddesi gereğince bekletici mesele (ön sorun) yapılıp hizmet tespiti davasının sonucuna göre karar verilmesi gerekmektedir…” (9 Hukuk, 2019/3347).

sigortasız işçi tazminat hakkı

SONUÇ

Sigortasız çalıştırılan işçinin de kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Bu konuda işçilerin yapması gereken dava açarak haklarını aramalarıdır. Bu dava görülürken aşağıdaki hususların dikkate alınacağı unutulmamalıdır:

  • İşçinin önce hizmet tespit davası açması istenemez (Hizmet tespiti davası, sigortasız çalıştığı günlerin tespiti için açılan ayrı bir davadır)
  • Bir kimsenin işçi sayılması için sigortalı çalışması da gerekmez.
  • Önemli olan, kişinin o işyerinde çalıştığını tanıklar ya da deliller vasıtasıyla kanıtlamasıdır.
  • Sigortasız çalışmış olmak, kesinlikle kıdem tazminatı almaya bir engel olamaz.

Sigortasız çalışmak zorunda kalan veya işyerinde çalıştığı sürenin bir kısmı sigortalı ve bir kısmı sigortasız olan bir işçi, eğer kıdem tazminatı hak ediyorsa, hiç tereddüt etmeden hakkını aramalıdır.

Çünkü işçinin kıdem tazminatı hak etmesi ya da hak etmemesi, asla onun sigortalı olması şartına bağlanmamıştır.

Hizmet tespit davası hakkında bilgi almak istiyorsanız, şu yazılarıma göz atabilirsiniz:

https://mustafabaysal.com/sigorta-hizmet-tespit-davasinda-hak-dusurucu-sureler/

https://mustafabaysal.com/sigorta-hizmet-tespit-davasi-nasil-acilir/

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

125 Yorum

  1. Merhaba ben yabancı uyrukluyum 6 senedir aynı yerde çalışıyorum 3 senesini sigortalı çalıştım ve 3 sene sene sigortasız çalıştım tazminat talep edebilir miyim

  2. Merhaba ben 2 şubatta bi tekstil fabrikasında işe başladım bana bir hafta deneme süresi verdiler sonra kaydımı yapacaklardı ama bir haftayı geçti kaydım yapılmadı sigorta girişim yapılmadı ve ben 22 subatta işi bıraktım bu yüzden çalıştıgım gün ve sigorta girişlerim için ne yapabilirim

    1. Öznur hanım, ister bir gün ve isterse bir sene olsun, sigortasız çalışmalarınız için hizmet tespit davası açmanız gerekir. Ne yazık ki başkaca bir yol olmadığını söylemeliyim.

  3. Mustafa bey merhaba pandemi döneminde çalıştığım halde işyeri beni kısa çalışma ödeneğinde gösterdi. Bu sebeple sigortamı göstermedi. Bende işten çıkmak istiyorum. Bu neden ile tazminatımı alabilirmiyim.

    1. Merhaba, bundan daha açık bir haklı fesih nedeni olamaz. Ancak burada belirleyici olan, sizin bu durumu muhtemel bir dava aşamasında ispat edip edemeyeceğinizdir. Bu konuda rahatsanız, haklı fesih yaparak haklarınızı talep edebilirsiniz.

  4. Merhabalar.13.11.2015 tarihinde işe başladım,ve 22.12.2018 tarihinde cezam geldiği için cezaevine girdim.bu süre zarfında sigorta sürem 37 ay olması gerekirken 20 ay sigortalı gosterilmisim imza atmadigim 3 kez girdi çıktı yapmışlar.zorlayici sebeplerden dolayı işten ayrilmada kıdem tazminatı hakkım doğar mı .mali müşavir lere sordum evet alabilirsin dediler.ayrica işyerinde 3 yıldır calistigima dair sahitlerim var.yardimci olursanız sevinirim

    1. Merhaba, işyerinden çıkarılma gerekçeniz hapse girmeniz ise evet kıdem tazminatınızın ödenmesi gerekir.

  5. Merhaba efendim ben 2015 te ise giriş yapmisim 1. Yil sigortasiz calistim 3 yilda sigortam vardi suan sigortam yok isten cikacam sadece kidem tazminatimi istiyorum acaba nasil bir yol izlemeliyim toplam 4 yil 11 ay dir sabit işyerinde calisiyorum hic isten cikmadim ama sigortam cok giris cikiş olmus

  6. Merhaba,
    2,5 senedir sigortasız olarak bir şirkette çalışıyorum. Sigorta ücretim ise maaşıma ek olarak veriliyor.(isteğe bağlı sigortalılık). İşten çıkartılma durumumda kıdem ve ihbar tazminat haklarım +ödenmeyen agi ücreti vb ücretler hesaplandığında bana verilmesi gerekilen ücretin BRÜT tutarını bana vermek zorunda olduklarını düşünüyorum. (şirket herhangi bir gelir ve damga vergisi ödemeyecek). Sizce doğru mu düşünüyorum ?

    1. Merhaba. Bunu düşünmekten öte, sigortasız çalıştığınız için, herhangi bir uyuşmazlık durumunda kıdem tazminatınızı nasıl alabileceğinizi düşündünüz mü?

  7. merhaba isyerine 2014 aralik ayinda basladim ama isyerim sigortami 2015 8.ayda baslamis 9ay gecikmeli yapmislar hakli fesih sebebi olarak istifa edip tazminatimi alabilirmiyim acaba

    1. Merhaba. Bu konuda ancak şansınızı deneyebilirsiniz. Çünkü mahkeme bu durumun farkına varıp varmayacağınız konusuna yoğunlaşır. Bunu fark edecek durumdaysanız, ses çıkarmamış olmanız aleyhinize yorumlanır. Yani kanaatimce illa işten ayrılacaksanız, risk almanız gerekir.

      1. ama benden ise girdigim zaman sigortani yapacagiz diye evraklar istediler bende evraklari verince yaptilar zannettm e devlet sifresi alinca kontrol ettimki 8ay gec yapmislar

    1. Merhaba. 20 yıl boyunca sigortasız çalışmaktan mı bahsediyorsunuz yoksa işyerinin de kayıtsız olmasından mı?

  8. Merhaba benim 2 sorum olucakti size
    1. 11 ay sigortasiz calistigim insaat sektöründe ne gibi haklarim vardir.
    2. 1 yildir calistigim firma iflas gostererek isim degistirip baska birinin ismine firma kurup ise devam ediyor ssklari sadece giris cikiş yaptirdi ve biz 3 aydir maas alamiyoruz bu durumda tazminat hakkimiz bulunurmu?

    1. Merhaba. 11 ay sigortasız çalıştıysanız dava açıp hizmet tespitinin yapılmasını ve sigortalarınızın bildirilmesini talep edebilirsiniz. İflas sonrası ya da öncesi, yeterli bilgi sahibi olmadan ve evrak görmeden sizi yönlendiremeyiz. Sizin yerinizde olsam, her iki konu için de bir avukatla görüşürdüm.

  9. Merhaba ben 11 ay yurtdisinda calistim sigortasiz ve elimde calistigima dair belgem var dava acip kidem tazminati kazanabilirmiyim

    1. Merhaba. Kıdeminiz 1 yılın altında olduğu için kıdem tazminatı alamazsınız. Ama başka haklarınız için bir avukatla görüşmenizi öneririm.

  10. Merhaba.Benim 2 yıl çalıştığım işyeri bana sigorta yapamam diyor…ve bu 2 yıl içerisinde hiç sigorta yapmadi.şimdi benim fesih ve tazminat hakkım var mıdır…ne yapmalıyım… teşekkürler

    1. Merhaba. İkisi de vardır ama işyerinde çalıştığınızı bir şekilde ispatlamanız gerekir. Şu yazımıza göz atabilirsiniz: mustafabaysal.com/sigortasiz-calisma-nasil-kanitlanir
      Ayrıca Alo 170’i arayarak işyerinde teftiş yapılmasını da isteyebilirsiniz. Böylece SGK memurları sizi işyerinde tespit ederek işinizi kolaylaştırabilir.

  11. Merhaba esim 4 aydir sigortasiz calistiriliyor 5 ay olucak neredeyse tazminat acma hakki varmidir izin gunlerindede calistiriliyor

    1. Merhaba. Kıdemi 1 yılın altında olduğu sürece, alabileceği bir tazminat yoktur. Ama işten ayrılıp dava açarak sigortalarını saydırabilir ya da Alo 170’i arayarak şikayette bulunabilir ve SGK denetim elemanlarının işyerinde kendisini tespit etmesini isteyebilir.

  12. Slm ben tam 4 yıldır sigortasız çalışıyorum acaba ben tazminat alabilirmiyim alırsam ne kadar arabilirim?

    1. Merhaba. Sigortasız çalıştırılmak haklı fesih sebebidir. Ama o işyerinde çalıştığınızı gerekirse mahkemede bir şekilde ispat etmeniz gerekir. Bir avukata danışmanız daha doğru olacaktır.

  13. 10 yıl tam zamanlı 10 yılda haftada iki gün olarak sigortasız calışıyorum. Ne tür bir yol izleyebilirim. Bana katkısı ne olabilir?

      1. Merhaba, öncelikle geriye dönük olarak sigorta primimi başlatabilirmiyim. Birde herhangi bir tazminat davası yolu açıkmıdır.
        Teşekkürler.

        1. 20 yıldır sigortasız mı çalışıyorsunuz? Eğer arada boşluk yoksa, tamamı için hizmet tespit davası açabilirsiniz ve elbette kıdem tazminatı talep etme hakkınız da olur.

          1. Hocam Arada 3_ 4 yıl arası bir boşluk var. Yani 10 yıl sigortasız tam zamanlı çalışmadan sonra 3_4 yıl bir ara veriliyor. Daha sonra hafta da iki gün olmak şartıyla 10 yıldır çalışılıyor.

          2. Bu durumda ilk 10 yılın üzerinden 5 yıl geçtiği için bu sürelere ait sigorta hizmet tespit davanız hak düşürücü süreye uğramış demektir. Sonraki 10 yıl ise kesintisiz devam ettiyse, dava açarak sigorta hizmetlerinizin tespitini isteyebilirsiniz. Ayrıca, sigortasız çalıştırılmaya devam ediliyorsanız, kıdem tazminatınızı talep ederek işten ayrılabilirsiniz. Şu yazımıza göz atmanızı öneririm: mustafabaysal.com/sigorta-hizmet-tespit-davasinda-hak-dusurucu-sureler

  14. Slm ben şehirler arası otogarda tuvalet işletmesinde çalışıyorum 10 yıldır 5 ay öncesine kadar tarim bagkuru yaptırdılar şimdi aynı iş yerinde devam ediyorum ama sigortamı başka bir yerde yaptılar benim ne yapmam gerek ayrılsam hakki olurmuyum tazminat konusunda birde patronla üç kişiyiz ben bu iş yerinde isci sınıfına girermiyiz bu konuda bize biryardimci olursanız memnun okuruz

    1. Merhaba. Evet Ahmet bey, elbette bahsettiğiniz işyeri İş Kanunu kapsamına girer. Bu 10 yılın ne kadarlık süresinde sigortasız çalıştınız?

      1. 10 yıldır tarim bagkuru yaptılar 7 aydır sigortamı başka yerde gösteriyorlar ayrılsam kanuni hakkım varmi

        1. Normalde evet derdim; ama tarım sigortası konusunda sıkıntı çıkabilir. Bir avukata danışmanızı öneririm; çünkü bu kez de tarım sigortalarınız geçersiz sayılabilir. Başka yerde sigortalı gösterilmek de bir fesih sebebidir, tabi bu işyeri yine aynı işverene bağlı bir yer ise işin rengi değişebilir.

  15. Selam. 4 ay gibi bir süredir lunapark da siğortasız olarak çalıştım. Bir hafta önce hava şartları ve işin zayıflamasını bahane ederek gelmene gerek yok,ihtiyaç durumunda biz seni ararız mazeretiyle işten birşekilde uzaklastırıldım. Bu süre de gördüm ki yerime başkasını almıslar. Sorum şu; sigortasız 4 ay gibi bir süre çalıştırıldım ve şuan tazminatımı talep edemiyorum. Nereye baş vurmalıyım? Baş vuru sonrasında olumlu sonuç alabilme olasılığım nedir? İşe girişimi kanıtlayacak her nangi bir yazılı belgem olmasada hayli fazla şahidim var. Aydınlatırsanız sevinirim…

  16. Bir iş yerinde 10 yıl tarim bagkurlu çalıştım ücreti iş yeri ödedi normal sigorta yapmadılar işten ayrılma hakkım varmi tazminat icin ayrıca 10 yıl 24 saat çalıştım 24 saat evde kaldım mesailerimi resmi hiç bir izin kullanmadım bunları nasıl alabilirim

    1. Ahmet bey anladığım kadarıyla işçi olarak çalışmanıza rağmen bağkur sigortası ödemişsiniz. Bu durumda elbette bahsettiğiniz haklar gündeme gelir ama unutmayın ki, böyle bir durumun tespiti halinde ödediğiniz bağkur primleri de tehlikeye girebilir. Bir avukata danışmanız daha doğru olacaktır.

  17. merhaba 2001 yılından 2011 yılına kadar aynı yerde çalıştım emekliydim ssk ya bildirim yapılmadı daha sonra işten çıkardılar 2016 yılında tekrar aynı işyerinde çalışmaya başladım 3 qün önce yine çıkaedılar bu durumda herhangi bir tazminat hakkım var mı

    1. Duygu hanım 2011 yılında işveren sizi çıkardıysa ve tazminatınızı da ödemediyse, tüm süreler için kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

  18. Merhaba ben 18 sekiz yildir ayni is yerinde calisiyorum sigortam yok sahitlerim ve fotoraflarim var tazmiat alabilirmiyim

  19. İYi günler ben 19 aydın bir fırmada calişiyorum sıgortam yok kıdem tazmınatı açabilir miyim kazanır miyim

    1. Hümeyra hanım elbette bu mümkündür. Önemli olan, işyerinde gerçekten de çalıştığınızı, gerektiğinde mahkemede ispat edebilmenizdir.

  20. İyi akşamlar ben 19 aylık bir firmada calişiyorum keskinlikle bana sigorta yapılmadı beni 1 yılım doldugunda işkur yönlendırdi orası da sadece tamam adınızı aldık sizin bölünüzde bir eleman ihticyı olursa sizi arıycaz diyip gönderdiler beni buraya giderken gene ayni fırmada calişiyodum patronum gönderdi sonra aradan bir ay geçti maaşi mi alirken senin sigortan gelecek ay yapıcam dedi fakat yapılmadi bende 170 i arayp sıkayatte bulundum kıdem tazminat acmayı düşünüyorum hakkımı almak istiyorum devletin bana sağlığı haktan yararlanmak istıyorum kazanır miyim bana yardımcı olur musunuz teşekkür ederim iyi akşamlar

    1. Uğur bey, be elbette mümkündür. Olası bir dava aşamasında, işyerinde çalıştığınızı bir şekilde ispatlamanız yeterli olacaktır.

  21. İş yerinde 06/11/2017 bugüne kadar sigortasiz çalışıyorum ve 12 saat hiç bir sosyal hakkım iznim vs yok tazminat davası açsam kazanabilirsiniz nasıl açarım çalıştığım yere ait foto vs var ve ne bi tazminat alabilirim şimdiden teşekkür ederim

    1. Merhaba. Kıdeminiz 1 yılın altında olduğu için tazminat hakkınız da yoktur. Ama hukuki süreci başlatarak, ödenmeyen sigorta primlerinizin SGK’ya bildirilmesini mahkeme kanalıyla sağlayabilirsiniz.

  22. mrb ben 2012 yılında işe başladım 2014 son 3 ayında sigortam başladı. ilerki tarihlerde durdurdular tekrar başlattılar falan. 2018 eylül ayında evlilik yapacağımdan dolayı işten ayrılacağım. nasıl hak talebinde bulunabilirm. biliyorumki bana kendi rızamla işten çıkıyorum diye kağıt imzalatacaklar hiçbir talepte bulunmim diye

  23. Ben 2007 eylül ayında iş başı yaptım 2010 mayıs ayına kadar aralksız çalıştım askere gittim o tarihe kadar 1 gün bile sigortam yatmadı 2011 de ağustos ayında geldim tekrar aynı yerde çalıştım bu seferde 1 yıl boyunca da 15 gün yatırdılar sonra 30 gün yatırdılar 2013 eylül ayında kendileri haberim olmadan çıkış yapmışlar 2 ayda ordan kaybım oldu sonra 2016 da beni işten çıkardılar hatta işsizlik maaşıda aldım 10 yıl çalıştım 4yıl sigortasız 1 yıl boyuncada her ay 15 gün yatırdılar 10 yıl boyunca hiç yıllık izin kullanmadım hiç mesai paralarını almadım resmi bayramlar ful çalıştım resmi tatillerde full çalıştık çocuk parası yok hem geriye dönük sigorta nasıl alırım hem kıdem ihbar tazminatları nasıl alırım mahkemeye versem sigorta ile birlikte hepsini alabilirmiyim yoksa ayrı ayrı mahkeme mi açmam lazım beni bilgilendirirseniz çok sevinirim teşekkürler

    1. Kemal bey, o kadar çok alacağınız var ki, bir avukata danışmanızı ve yüz yüze görüştükten sonra hakkınızı aramanızı öneririm.

  24. 2sene calıştım ve işten atıldım tazminat alabilirmiyim her ay sigortanı yapıcaz dediler oyaladılar tazminatımı istesem vermezlerse dava acsam sonucu ne nolur ?

  25. KOLAY GELSİN BENİM SORUM BEN A FİRMASINDA ÇALIŞIRKEN BENİM SİGORTAMI B FİRMASINDA GÖSTERDİLER . A FİRMASINA YÖNETİM KURULU KARARI İLE 2006 YILINDA BAŞLADIM BENİM TEKRAR 2015 YILINDA SİGORTAMI TEKRAR A FİRMASINA KAYDIRDILAR.BENİM SORMAK İSTEDİĞİM A FİRMASINDAN TAZMİNATIM 2006 BAŞLANGICI SAYILIRMI YOKSA 2015 Mİ SAYILACAK 2006 YILI İLE 2015 YILI ARASI TAZMİNATI A FİRMASINDAN ALABİLİRMMİYİM?

    1. Feridun bey normalde tüm sürenin kıdem tazminatının ödenmesi gerekir. İleride aksi bir durum olursa, dava açmanız ve iki şirket arasındaki bağı ispat etmeniz ya da mahkemeyi buna ikna etmeniz halinde, mahkemece tüm sürelere ait kıdem tazminatlarınız ödettirilecektir.

  26. Merhaba Mustafa Bey, ben ….’de 28.03.2015 tarihinde işe başladım üniversite öğrencisi olduğum için de sigorta yapmadılar 17.12.2017 tarihinde işten sebebsiz yere çıkarıldım fakat ben iş yerine bazen haftada 4 gün geliyordum bazende yazın 5 ay boyunca full geliyordum ayrıca gece mesailerine sürekli kalıyordum acaba kıdem tazminatı almam mümkün mü bu arada 5 ay önce iş kazası geçirdim bana hastaneye evde oldu demeye zorladılar bu kadar bilgilerin eşliğinde bana ne yapmamı önerirsiniz..lütfen dava açın değilde nereye nasıl dava açacağımı belirterek söylerseniz sevinirim

    1. Bu durumda iş mahkemesine dava açmanız gerekir. Davayı ise ya avukat aracılığıyla açabilirsiniz ya da doğrudan kendiniz açabilirsiniz.

      1. soruma verdiğiniz cevap için öncelikle teşekkürler..Peki diyelim ki davayı ben kazandım bana kıdem tazminatımı verdiler ama bu davayı bir sene sonra kazandım ve normal şartlarda sigortalı olsam ben işten çıkarıldığım için işsizlik maaşı alıcaktım bu davayı kazandıktan sonra da işsizlik maaşı alabilir miyim

  27. merhaba,17 yaşındayım ve şişlide bir hukuk bürosunda çalışıyorum işe girmem 9 ay oldu ve hala sigortamı yapmadı en sonunda sorduğumda kaçmıyorum bir yere dedi sonra tekrar aradı işten çıkıcaksın kendine iş bulmaya başla dedi. bazı tanıdıklarım da 18 den küçük olduğum için 250 tl alabilirsin dedi sizce bu doğru mu yani 9 ay çalıştım ay başına 250 tl 2250 tl alıcam bunlar kafamı karıştırıyor ve bir hainlik dah yapmadan paramı alıp çıkmak istiyorum yardım ederseniz sevinirim teşekkürler….

    1. Merhaba. Çalıştığınız her ay için en az asgari ücret almanız gerekir, daha az değil. Bence bir an önce Alo 170’i arayarak şikayette bulunun ve sigortasız çalıştırıldığınızı beyan edin. Belki siz çıkmadan, işyerine denetmenler gelir ve tespiti yaparlar.

      1. Merhaba ben 2 yılı geçkin Bi süre de bakkal da çalışıyorum şuan 19 yaşımdayım 2018 in sonun da bi 2 günlük sigorta girişim oldu sonra çıkış yaptı yazın da çalışma saatim 14,15 saati buluyor ayrıdan da mesai parası vermiyor şimdi de yıllık izin istedim 2 hafta çok dedi 10 güne indirdik halen doğru düzgün bişey demiyor bakıcak kimse yok diyo bakmayız biz diyo öyle geçiştiriyor benim yaşadığım yerde fazla iş yeri yok hem ben bu işimi seviyorum ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz lütfen ???

  28. Merhaba Mustafa Bey ben 2008 yılından bu güne kadar çalışıyorum fakat 2008 2013 w kadar ssk odenmedi bu yıllarda çalışan ama suan çalışmayan eski is arkadaş larim şahit olabilirler arkadaşlarım o yıllar ssk li idi dava açsam tazminat ve geriye dönük ssk ödenir saygilar

  29. iyi günler mustafa bey ben 3 yıla yakın bir süre bir lokantada çalışım.ilk iki bucuk ay ssk yapılmamıştı daha sonra ssk dan beni yetkililer yakaladı ve aradan geçen 1 haftalık süreçte ssk mı yaptılar.bu ssk tam 5 ay sürdü. benim işyerine 3500 tl borcum vardı ve patron sen bu tutarı odıyemezsın bana diyip 5 ay ssk nı kesicem demişti. 5 ay sonunda ssk mı yaparmısın dedıgımde hep alattı. daha sonra bende çıkısımı verdım.çıkış ucretımı sordugumda ne ucretı fılan dedı baktım olmuyor sıze danısayım dedım. ssk 11.01.2016 da kesildi 29.08.2017 de çıkış yapıtım yani 18 19 ay ssk yapılmadı bana lufen yardımcı olurmusunuz ben hakkımı bırakmak istemiyorum. işe giriş 27.05.2015 işten çıkış 29.08.2017

    1. Merhaba. Dava açarak hem haklarınızı hem de geriye dönük sigorta kaydınızı yaptırmanız mümkündür. Ancak bunun için iyi bir avukata başvurmalısınız. İstanbul’daysanız, sizi bu konuda yönlendirebilirim.

        1. Ufuk bey, telefon numaranızı buraya yazarsanız, sadece ben görürüm ve herkese açık yayınlamam. Ayrıca numaranızı bir avukat arkadaşıma da iletirim ve kendisi sizinle iletişime geçer.

  30. MERHABA MUSTAFA BEY 19.05.2017 İŞE BAŞLADIM SİGORTA GİRİŞİM AYNI GÜN YAPILDIGINI SÖYLEDİLER CALIŞTIGIM SÜRE ZARFINDA CALISAN ARKADAŞLARLA RESİMLER CEKİLDİK FACEBOOK GİBİ SOSYAL MEDYADA PAYLAŞTIK TARİH VE SAATLER PAYLASIMDA BELLİDİR MEVCUTTUR 05.08.2017 SAAT 6 GİBİ CALISIRKEN DÜŞÜP SOL BİLEGİMİ KIRDIM HASTANE RAPORLARIM MEVCUTTUR BİR AY RAPOR ALDIM ( DİKKAT ) AMA SİGORTA GİRİŞİM TARİHİ 04.08.217 SİGORTA YAPMISLAR İŞ KAZASI YAPMADAN BİR GÜN ÖCE OLDUGUNU ÖGRENDİM GERİYE DÖNÜK SİGORTA YAPARLARMI BU DURUMDA İNCELEMEDE CIKARMI SİGORTA YAPMADIKLARI SÜREYİ RESİMLERDE VE PAYLASIMLARDA KANITLARSAM TARİH VE SAAT OLARAK TAZMİNAT ÜCRETİ ALIRMIYIM VE YATIRILMAMIS SİGORTAMI GERİYE DÖNÜK YATIRIRLARMI İLGİNİZE TEŞEKKUR EDER İYİ CALISMALAR DİLERİM

    1. Merhaba, geçmiş olsun. Kıdeminiz 6 ayın altında olduğu için kıdem tazminatı alamazsınız. işten siz ayrılacaksanız da ihbar tazminatı alamazsınız. Ama sigortalarınız eksik bildirilmişse bununla ilgili dava açmalısınız. Elbette ki sosyal medya paylaşımlar ve tanık vb. deliller önem teşkil edecektir. Ama sonucu şimdiden bilmemiz mümkün olmaz.

  31. İyi günler mustafa bey ben 29 yaşındayım 28.06.2015 ten bu yana ve halen çalıştığım işyerinde sigortasız çalışmaktayım defalarca söylememe rağmen işveren sigortamı yapmıyor bikaç ay sonrada işyerini kapatacak şimdi ise yaptığım iş çok yorucu olduğu için zam istiyorum zam vermiyor ve ben işten çıkayım diye çok eziyet ediyor maaşlarımında çoğunu vermedi ben çalışırken şikayet etsem ne gibi haklarım olur işyerim soğuk hava deposu olduğu için aylık derece kayıt belgelerini sürekli ben imzalıyorum onlar delil sayılırmı şikayet ettiğimde haklarımı aldıktan sonra (maaşlarım tazminatım vs) işten ayrılabilirmiyim

    1. Hacı bey imzanızın olduğu her türlü işyeri evrakı sizin için delildir. Bunların örneğini ya da fotoğrafınızı almanızı öneririm. Madem ki işyerinin kapanması yakın, size tavsiyem Alo 170’i arayarak sigortasız çalıştırıldığınızı bildirmeniz ve teftiş talep etmenizdir. Çalıştığınız bir gün denetmenler gelirse böylece durumunuzu kayıt altına aldırmış olursunuz. Olmazsa, dava açmanız gerekir.

  32. Merhaba Mustafa bey ben 15.05.2017 tarihinde bir otelde çalıştım. Bana sigorta yapılacağı söylenildiği halde yapılmadı. Ayrıca Firma bir aylık maaşımı kesti. İş kazası geçirdim ve buna ragmen sigortamı yapmayıp beni işten çıkardılar. Tazminat hakkım var mı ? Ayrıca içeriye kesilen paramı alabiliyor muyum ?

    1. Kemal bey, hem maaşınızı alabilirsiniz hem de ihbar tazminatı talep edebilirsiniz. Ama bütün bunlar için öncelikle, sigortanız olmadığı için, o işyerinde çalıştığınızı ispatlamanız gerekir. Bunun yolu da dava açmak ve hem sigortanızın tespitini istemek hem de diğer alacaklarınızı talep etmektir.

  33. Mustafa Bey merhaba,

    14 yıl bir iş yerinde çalıştım. Bu süre içerisinde sigorta primlerim aldığım maaş üzerinden değil de asgari ücret üzerinden yatırıldı. 14 yıl sonra çıkışım verildi ve hiç bir şekilde tazminatımı alamadım. 2 yıldan beri davam sürüyor, sanırım artık davada sona geldik inşallah. Kıdem tazminatı davasını kazandığım takdirde (elimdeki delillere istinaden, bilirkişi raporu hesaplamayı aldığım maaş üzerinden yapmış ) geriye dönük eksik yatan sigorta primlerimle alakalı yapabileceğim bir şey var mı??

    1. Tülay hanım bu durumda bir dava daha açmanız gerekir. Ama özellikle zamanaşımı bakımından, avukatla görüşmenizi öneririm.

  34. Mustafa bey son olarak eklemek isterimki Savcılık kararıyla alt katımızdaki işyeri güvenlik kamerasından kaza sonrası işverenimle hastahaneye gittiğimiz anın görüntüleri ve raporum bittiğimne pansuman için gittiğimiz görüntüleri aldım ve benimde telefonumda son 1 aya ait çalıştığımız esnada telefonumla 3/5/10/15 dakikalık video kayıtlarım var bu kayıtları yapmamı alo 170 söyledi elimde herhangi belgem olmadığı için bunu yaptım yardımlarınız için Şahsınıza Teşekkürü Borç Bilerek Saygılarımı sunuyorum

    1. Fatih bey öncelikle geçmiş olsun. Anladığım kadarıyla sigortasız çalıştığınız günlerin sigortasının yapılmasını istiyorsunuz. Bunun için iş mahkemesine dava açmanız gerekir. Hem iş kazası tespiti hem videolar hem de varsa tanık ifadeleri lehinize olacaktır. Ama yine de kararı verecek olan mahkeme ve ne karar çıkacağını bilmemiz mümkün olmaz. Size tavsiyem, mutlaka hakkınız aramanız yönündedir. Bir şey çıkmaz demeyin ve davanızı açın, Allah’ın izniyle kazanırsınız. Kazanamazsanız da, en azından hakkınızı aramış olursunuz.

      1. Mustafa bey Çok çok Teşekkür ediyorum Açıklamalarınız sadece bana yol göstermeyip Aynı zamanda Moral ve Güven verdi Saygıdeğer Şahsınıza Şükranlarımı Sunuyorum

  35. merhaba Mustafa bey ismim fatih durgel istanbul kağıthanede bir tekstil atölyesinde 2015 tarihinden 15/05/2017 tarihine kadar çalışmakta idim sigortam yoktu işverenime sigortamı yapmasını istediğimde maliye kaydı olmadığını öne sürüyordu tüm ısrarlarıma rağmet sigortamı yapmıyordu01/05/2017 de durumu alo 170 bildirdim ve bağlı olduğum şişli sgk ya dilekçe müracat ettim maliye kaydı çıktı 15/05/2017 tarihinde küçük bir iş kazası geçirdim sol orta parmak tırnaktan dikiş iğnesi girdi altan çıktı ve tedavi için hastahaneye müracat ettiğimde işkazası olarak rapor ettirdim 2 gün işgöremez raporu aldım işverenim işkazası olarak belirtiğim için işten çıkardı Değerli Büyüğüm Şahsınızdan İsteğim şudurki Bana bu hususta neler yapmam gerektiğini paylaşırsanız çok minnettar olurum Saygılarımla …

  36. Mustafa Bey iyi günler 2008 den bu güne kadar halen aynı işyerinde çalışmaktayım 2008-2014 arası sigortamı ödemediler2014 tensonra yaptılar ama öncesinde sadece 2008 de 7 gün giriş yaptılar (2008-2014) arası sigortasız çalıştım izinlerim fazla mesailerimki her hafta cuma-cumartesi-pazar sabah 9 gece 1 e kadar çalışıyoruz ilk günden beri haklarım kazancım ne olur tazminat alırmıyım alırsam totalde ortalama tahmin ne kadar alırım *iş yerine yaptırımları ve geri dönüşü ne olur* ve ne kadar sürer bu sorunun çözülmesi ilginiz için çok teşekkür ederim

  37. ben 1997 doğumluyum bir tekstil nakış yerinde çalışıyorum 2014 ağustos ayında girdim 2016 mart ayı sigortamı başlattılar ben sigortamı yapın demedim onlarda yapıcaz demediler 2016 mart ayında başlattılar 2017 kasım ayında askere gideceğim bu sebepten ötürü 2017 temmuz ayında çıkış yapıcam ne tür tazminat haklarım vardır. çıkış yaptığımda sigorta tazminatı alabilirmiyim 1yıl 4 aylık bir sigorta ve 2014 ağustos – 2017 temmuz ayı çıkış yaptığımda 3 yıllık kıdem tazminatı alacakmıyım ? 1.5 yıla yakın sigortasız çalıştıgım için sadece 1.5 yılın kıdem tazminatınımı alacagım yoksa sigortasız çalışsamda 3 yılın tazminatını alırmıyım yardım ederseniz sevinirim asker param olacak bu tazminat paraları

    1. Burak bey normalde, sigortasız çalıştığınız dönemin kıdem tazminatının da ödenmesi gerekir. Ama işveren ödemezse, bunun için ayrıca dava açmanız ve sigortasız çalıştığınızı çeşitli delillerle ispatlamanız gerekir.

  38. 15.06.2000 yılında oturma karşılığı apartman görevlisi olarak çalışmaya başladım ama sigorta ve maaş yok. 10.09.2014 de aramızda bir tartışma oldu ve çık dediler bende sigortaya şikayet ederim dedim ve böylece olay kapandı. sonra ne olduysa 01.02.2015 de sigorta ve maaş verdiler 10.06.2017 tarihinde apartman kentsel dönüşümüne veriliyor. ben şimdi sigortaya dilekçe versem geriye dönük sigortam ve ücretimi alabilirmiyim vereceğiniz cevapdan dolayı şimdiden teşekkür ederim.

  39. Ben 5 yildir magazada calisiyorum 5 yil once maliyeciler yakalidi patronuma ceza kestilar ve benim sigortami 13 gün odeyip cikti gostermis ve 1 senedir sigorta yapicam diye oyaliyor benu ben sikayet etmek istiyorum ve tazminat davasi acsam kazanirmiyim

    1. Şikayetiniz Alo 170’e yapabilirsiniz. Tazminat davasından kastettiğiniz tam olarak hangi davadır?

  40. Merhaba,
    Ben ankarada bi otelde çalıştım. Kontrol ettirdim ve sigortamın yapılmadığını fark ettim. Bunun üzerine internetten bimer ve alo 170 ten şikayeylerimi yaptım çalıştığım süre içinde. Daha sonra da işten çıkarıldım. Hala 1 aylık maaşım içerde alamadım ve günü geldiğinde vereceklerini söylüyorlar. Bi arkadaşımla görüştüm konuyu tazminat davası açsam mı diye. astarı yüzünden pahalıya gelir dedi. Sizce ne yapmalıyım ? 8 aralık 16 giriş-23 ocak 17

    1. Ve ayrıca yasal olmamasına rağmen hala orda sigortasız çalışan insanlar var. Bana tanıklık edebilecek arkadaşlarım var. Bi çok belgeye imza ya da paraf atmışlığım var. Bunlar da delil olarak düşünülebilir.

    2. Oğuz bey hiç sigortanız yapılmamışsa, ancak dava açarak hakkınızı arayabilirsiniz. Bu durumda da elbette tanıklar sizin için çok önemli delil olacaktır. Yine de sonucu bilmemiz mümkün değil. O yüzden bir avukata danışmanız daha doğru olur.

  41. Meraba lar babam emekli olduktan sonra 13 sene boyunca sigortasiz olarak özel bi şirkette calisti. Daha sonra şirketin başka biter taşınması üzerine işten çıkarıldı ve kıdem tazminatı verilmedi. Sgk da girişi yok ancak emekli olduğu sene emekli maaşı nin ona yetmeyeceğini söyleyerek çalışmak istiyorum die dilekçe vermiş. Sizce dava açsak kıdem tazminatı hak kazanabilirmiyiz?

    1. Bunu bilmem mümkün değil. Ama dava açtığınızda bu durumu tanık ve benzeri diğer delillerle kanıtlayabileceğinizi düşünüyorsanız dava açın. Neticede ortada 13 yıllık emek var ve karşılığını almak gerektiğini düşünüyorum.

  42. Bizim arkadaşın yanında lokantada bir işçi çalışıyordu.Sigorta yapalım dediğinde işkura mı ne kendisi ödediğini bu yüzden sigorta parasını maaşa eklenmesini istedi sigorta yaptırmadı.
    5 Sene sonra işten çıkartsınlar diye bardakları pisledi Müşteriye kötü davrandı vs.
    Arkadaşım da işten çıkardı.
    Şimdi sigortasız çalıştırdınız size dava açacam 150 milyar kazanırım yada 75 milyar verin hiç uğraşmayalım diye tehdit ediyor.
    Böyle bir hakkı var mı acaba.Bana çok saçma geldi 5 sene niye çalıştın demezler mi adama yada öyle bişey olsa herkes bu taktiği uygular.
    Acil cevap istiyorum arkadaş 75 milyarı verdi verecek adama fena inanmış.Hapse atarlar diye iyi korkutmuşlar bide.

    1. Abbas bey, hangi gerekçeyle olursa olsun işçi sigortasız çalıştırılamaz. Mahkemece tespiti halinde yüksek cezaları vardır. Buradan bir şey söyleyerek kimseyi yanlış yönlendirmek istemem. Arkadaşınız mutlaka bir avukatla görüşmelidir.

  43. Mustafa bey merhaba ben emekli olduğum yer hariç 28 yıldır bir işyerinde çalışmaktayım biri sigortalı diğeri sigortasız fiilen diğer işçilerle birlikte çalışıp aynı maaşı alıyorum burdan çıkmam dahilinde tazminata hak kazanır miyim (sigortasız olan işyerinde) 2 işyerinin arası 50 adım delillerim taniklarim da var cevaplarsaniz sevinirim teşekkürler

    1. Sorunuzu tam anlayamadım; ama bir işyerinde sigortasız çalıştırılıyorsanız elbette ki bu bir haklı fesih gerekçesidir.

  44. Meraba Mustafa bey ben 1 bucuk al bi is yerinde calistim ve sonrasinda nedensiz yere isten cikarttilar. 1 aylik sigorta baslangici ve sigorta yapılmış ama yarim ay yapilmamis sizce ne yapmami onerirsiniz. Ihbar tazminati verdiler sadece 6 aydan once cikarttiklari icin.

    1. Bu durumda tek yol, dava açarak o yarım aylık dönemin mahkemece tespitini istemektir. Başkaca bir yol yoktur.

  45. İyi çalışmalar ben 01.06.2004 yılından 26 12 2006 tarihleri arasında sigortasız olarak çalıştım. 26 12 2006 tarihinden sonra aynı işyerinde sözleşmeli olarak çalışmaya başladım ve hâlen çalışmaya devam ediyorum. Sigortasız çalıştığım dönem için hizmet tespit davası açtığımda o döneme ait sigorta primim yatırılıp almam gereken maaşlarımı ve diger maddi alacaklarımı alabilirmiyim. Bu yönde zaman aşımı varmı.bu yönde bilgi verebilirmisiniz.şimdiden teşekkürler.not: çalıştığım işyeri kamu kurumudur.

  46. merhabalar mustafa bey 2013 yılında kuyumcu atölyesinde işe başladım patronumdan her seferinde sigortamın yatırılmasını talep ettim her seferinde oyalayıp sigortamı yatırmadı en son işyerini devredip gitti 2 ay sonra da iş yeri kapatıldı bende dava actım mesai saatlerimiz çok düzensizdi sabah 8.30 da işe başlıyorduk gece saat 3 4 gibi işten cıkıyorduk bazı günler iş yerinde uyuyorduk günlerce benim davamın sonucu ne olabilir kıdem tazminatım ve fazla mesailerimin hesaplanması nasıl sağlanacak gerekli fotoğraflar kamera kayıtları ve şahitlerim hazır neye göre hesaaplanma yapılacağını merak ediyorum ve ne kadarlık bi tazminat alabilirim şimdiden teşekürler .

    1. Merhaba. Bunları benim hesaplamam mümkün olmaz. Birçok husus, tamamen mahkemenin takdirindedir. Ama sitede yer alan hesaplama araçlarını kullanarak siz tahmini bir hesap yapabilirsiniz.

  47. İyi günler beyfendi üç buçuk senidir senedir sigortasız çalışıyorum .geçen gün denetleme memurları geldi .işveren benim orada yardım için bulunduğumu ve çalışmadığımı söyledi.mevzu uzun akabinde de beni eşiyle beraber işten çıkardılar.ogünün akşamı arayıp ertesi gün işe gelmemi anlaşmamız gerektiğini söylediler birde beni işten çıkarmadan önce imza atmamı istediler .ben atmadım.bunlar başlarına gelen sıkıntının çok olduğunun farkında ve bende farkındayım.benim sorum şu nacizane.hiç mahkemelerle uğraşmadan anlaşma yoluyla ben ne kadar hak talep edebilirim .lütfen yardımcı olurmusunuz.artı ssgari ücrette buzamana kadar hiç almadım saygılar iyi çalışmalar

    1. Merhaba. Böyle bir durumda açıkçası işverenle anlaşmak kanunen doğru olmadığından, size bu konuda yardımcı olmam mümkün olmaz. Sigorta işçi için he bir hak hem de bir sorumluluktur.

  48. Merhabalar oncelikle bizleri bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederim.annem 10 yildir ev isleri yapmaktaydi ve sigortasiz calistiriliyordu. Simdi isten saglik sebepleriyle ayrilacak fakat tazminat konusunda is veren sıkıntı yaratiyor elimizde calistigina dair bir belge bordro yok.bununla ilgili ne tavsiye edersiniz ne yapilmali.

    1. Merhaba. Bence verilen kıdem tazminatını alın. Geri kalanı için mecburen dava açmanız gerekir. Burada da mahkeme tanık vb. tüm delilleri değerlendirerek sonuca varacaktır.

      1. mustafa bey iyi akşamlar beni işten çikardilar sigortam yoktu ama banna sigortanim bille parasini vermediler. sebebsiz yere işten çikardilar beni 6 aya yakin çaliştim ama banna sadece 500 tl para verdiler durumum yok benim işsiz kaldim lütfen bana yardim olurmusunuz sizden riza ediyorum lütfen sizdn yardim bekliyorum iyi akşamlar

        1. Ozan bey, sigortanız da yapılmadığı için dava açmaktan başka yapabileceğiniz bir şey bulunmamaktadır. Bir avukatla görüşmenizde yarar var.

  49. Mustafa bey merhabalar ismim baki 22 yaşındayım 22.11.2016 tarihinde işe girdim fakat sigortam yapilmadi biraz çalış haftaya pazartesi yapariz dediler dedim öyle şeymi olur neyse dedim girdim işe bugün o gün 28.11.2016 başıma bir iş kazasi geldi yüzüm çizildi matkap yüzünden neyse hastaneye filan gittik benim geriye donus sigortamdan yararlandik hastanedeki polis tutanak tutup bana bir kagit verdi karakola götür orda izah et durumu dedi bende düşünüyorum şimdi ne yapmaliyim öyle olmaz böyle olur demek istiyorum açıkçası sgk ya sikayet etsem nasil bu durumu aciklarim nasil belli olur dukkanda kamera var yani gelen kişiler o kadar incelermi bilemem sikayet edip birde sonuç alamassam zaten sikayet ettiğim belli olur ve bizim 6 günlük alacağımız parada gider yardimci olurdaniz mütesekkir kalırım tesekkurler

    1. Merhaba geçmiş olsun, gerekli şikayette bulunabilirsiniz. Çalıştığınız süreye ait ücretlerinizi alamazsanız onun için de ayrıca İŞKUR’a şikayette bulunursunuz.

  50. 75 haneli bi sitede bahçıvanlık yapmaktayım 6 ay çalıştım kış gelince para yok diye sigortadan çıkışımı yapıp sigortasız çalıştırmaya devam ettiler şuan hala çalışıyorum ve işsizlik maaşı alıyorum ne iş yerinden 750 alıyorum ne yapmalıyım

    1. İşsizlik maaşı alırken aynı zamanda çalışmanız doğru değildir. Böyle bir durum tespit edilirse, size ödenen işsizlik maaşları yasal faiziyle birlikte geri alınacaktır.

  51. Selamunaleykum 09.01.2005 11.01.2011 arası sigortasız çalıştım is kazası geçirdim %70 işgoremez oldum dava açtım kazandım şimdi ne olacak merakla bekliyorum sizce ne olur yaşım 51

    1. Bunu benim bilmem mümkün değil. Zaten mahkeme kararı elinizdedir. Oradan yeterli bilgiyi edinebileceğinizi düşünüyorum.

  52. Merhaba Mustafa bey 2011 den bu yana yatili eşimle beraber villada çalişyorum ama sigortasiz yabanciyiz Turkmenistan vatandaşiyiz işden ayrildiktan sonra kidem tazminati alabilirmiyiz.Bu aralar patronumla biraz anlaşamiyoruz mejbur kalirsam ayrilmayi düşünyorum acaba hakimi nasil aramam gerek lütfen yol gösterermisiniz

    1. Merhaba. İşten ayrıldığınızda kıdem tazminatınız ödenmezse yapacağınız iş, dava açmak olacaktır. Bu aşamada da yazılı deliller ya da tanıklarla orada çalıştığınızı ispat etmeniz gerekir. Gerisi mahkemenin takdirine kalacaktır.

  53. Selam Mustafa bey eşim 3 yıldır bir villada hem temizlik hem bahçıvanlik yapıyor artı villa sahibinin köpeğe bakıyor ilk zamanlar sigorta felan dediler oyaladilar aylık 750 tl veriyorlar zam felan yok kaldınız evin kirasını sayın diyorlar.kiraya çıkmamak için bu işi kabul ettik.fakat tam bir köle durumu napmamizı önerirsiniz. ..ben de boş zamanlarımda yardım ediyorum ben sigortalıya ciksak hak ne alabiliriz tesekkurler

    1. Merhaba. Çalışmaya devam edecekseniz açıkçası yapacak fazla bir şey yok. Çünkü şikayet ederseniz inceleme yapılabilir ama bu durumda da sizin şikayet ettiğiniz anlaşılacaktır. Ancak ayrılmak istiyorsanız bunları gerekçe göstererek elbette iş akdi feshedilebilir ve tazminatlar talep edilebilir.

  54. iyi günler mustafa bey ben 8 yıla yakın bır suredır kımyasal uretım yapam bı fabrıkada çalışıyordum ve sorunlu bı şekılde ayırldım bu sure boyunca hıc sıgorta yapmadı ve ben hizmet tespit davası açtım şahitlerim var orda çalıştıgım donemlerde telefonumla cekmıs oldugum vıdeolar resımler falan ve ıs verenle aramızdakı mesajlaşmalar duruyo halen buna ramen kulagıma gelen haberlere gore iş veren ( istediğini yapsın hiçbirşey kanıtlayamaz ) dediğini duydum işin butun detaylarına vakıfım ve tabıkı firmanın birçok sırrınada aynı şekılde benım mahkemeyi ikna edememe gibi bi durumum varmı zira telefon kayıtlarına bıle bakılmasını talep etsem o kısıyle mesaai saatlerı ıcerısınde defalarca gorusmelerımız mevcut ve benım orda calıstıgım sure cercevesınde kredı kartı telefon hattı yanı kısacası nereye basvuru yapmıassamyada nerden ıs yerı adresımı ıstemısseler hep o adresı vermısımdır ınternet alısverıslerımde bıle o adresden teslım almısımdır benım napmam gerek acaba baska ?

    1. Zaten yeterince deliliniz varmış. Bundan sonrası mahkemenin takdirindedir. Tanık, yazılı ve görsel deliller lehinizde oldukça işe yarayacaktır.

  55. merhaba . 2000 yılı kasım ayından beri aynı kurumda çalışıyorum.2009 yılna kadarki sürede çok az sigortalı olmuşum hatta bazı yıllar hiç yok.,2009 yılından sonra hep sigortalıyım.ancak bayram seyran demeden yıllık 10 gün izin kullanarak çalışıyoruz.iş şartlarımızdan şikayet ettiğimizde de isteyen çıkabilir diyor patron. sigoartasız çalıştığım yıllara ait evrak ve şahit yok(şahit olmak istemiyorlar) ancak video görüntüleri mevcut.tazminat vermediği için çıkmak istemiyorum,mahkemeye versem görüntüler yeterli olurmu,,sigortasız her günü kapsayacak belgemi vermeliyim.

    1. Merhaba. Mahkemede nelerin yeterli görülebileceği hakimin takdirinde olacaktır. Ama video görüntülerinden diğer delillere ve tanıklara kadar her tür delille iddianızı destekleyebilirsiniz.

  56. Mustafa bey,işçilere böyle değerli bir hizmet verdiğiniz için sizlere müteşekkirim. Sizler gibi değerli insanların devlet bünyesinde sürekli işçilere yol göstermesinin bir sosyal devlet gereği olduğu düşüncesindeyim.
    Sizlere sorum 3 yıla yakındır sigortasız bir işletmede çalışmaktayım, işe ihtiyacım olduğu için itiraz edemedim ama ayrılmak istiyorum. Yanlız önce sıkıntımı konuşarak helalleşerek çözmeyi düşünüyorum, kıdem tazminatımı anlaşarak almayı düşünüyorum. Şahitlrim ve resmi olmayan bir sürü belgem elimde var. Yinede konuşma konusunda kararsızım yada olumsuz bir cevap karşısında ne yapmalıyım sizce?

    1. Teşekkür ederim. Olumsuz cevap almanız durumunda yapmanız gereken şey işverene ihtarname çekerek alacaklarınızı talep etmektir. Yine ödenmezse geriye dava açma yolu kalmaktadır.

  57. Yıllardır işyerlerinde mermer sektöründe çalışıyorum tehlikeli bir is nedense hiç bir hakkımız yok anlicaniz parası olan haklı ne hikmetse denetlemeye gelirken araba isteyip denetlemeye gelen tek ülke biziz galiba rüşveti alan sessizce gidiyor allah ıslah etsin

    1. Görevini yapan kamu görevlileri hakkında bu kadar peşin fikirli olmanızı doğru bulmadığımı beyan etmek istedim. Soğuk, sıcak demeden ve ailelerinden uzakta teftiş görevini yapan dürüst ve namuslu memurları toptan yargılamak doğru olmasa gerek. Yine de, bu yorumunuzu yayımlıyorum; çünkü herkesin fikrini söylemesi gerektiği kanaatindeyim.

Başa dön tuşu