Devlet Memurları Kanunu

Sıra tahsisli lojman

Kamu görevlileri için lojman hem sağladığı barınma imkânı hem de maddi getirisi nedeniyle önem arz eder. Ancak memur ve diğer kamu görevlisi sayısının çok altında lojman bulunur. Tam da bu noktada devreye sıra tahsisli lojman kavramı girer. Peki, ama sıra tahsisli lojman nedir ve kimlere verilir?

Sıra tahsili lojman nedir?

Sıra tahsisli lojman, adından da anlaşılacağı üzere, kamu görevlilerinin yaptıkları göreve ya da hizmete göre değil de belirli bir puanlama sistemi sonucunda sırası geldiğinde oturma imkânı bulduğu lojmandır.

Sıra tahsisli lojman sıralamasında neler dikkate alınır?

2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu’na göre sıra tahsisli lojmana oturacak personelin belirlenmesinde aşağıdaki kriterler dikkate alınacaktır:

  • Hizmet süresi
  • Daha önce kamu konutlarından yararlanma durumu ve süresi
  • Çocuklarının ve bakmakla mükellef olduğu aile fertlerinin sayısı
  • Aile fertlerinin gelir durumu
  • Konuttan yararlanma için bekleme süresi
  • Eşinin de bu Kanun kapsamına giren kurum ve kuruluşlarda çalışan personel olması

Yukarıdaki kriterler sınırlı olmayıp benzer kriterlerin eklenmesi her zaman mümkündür.

Sıra tahsisli lojmanda oturma süresi

Sıra tahsisli lojmanda oturma süresi kural olarak 5 yıldır. Ancak 5 yıl dolduğu halde, lojmanı talep eden başka personel yoksa, lojmanda oturmaya devam edilebilir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Eğer bu şekilde 5 yılı aşan süredir oturan personel sayısı birden çoksa ve yeni bir talep olduğu için birisinin lojmanı boşaltması gerekiyorsa, 5 yıldır uzun süredir en çok oturan kişi lojmanı boşaltır.

Sıra tahsisli lojman puanlama cetveli

Sıra tahsisli lojman için puanlama sistemi aşağıdaki gibidir:

  • Her bir hizmet yılı için +5 puan (Küsurat aylar oran olarak hesaba katılır)
  • Daha önce lojmanda kalınan her yıl için -3 puan (Küsurat aylar oran olarak hesaba katılır)
  • Eşi için +6 puan
  • Bakmakla yükümlü oluna her çocuk için +3 puan ( En çok iki çocuk)
  • Eşi ve çocukları haricinde, bakmakla yükümlü olduğu ve beraber oturacağı her kişi için +1 puan
  • Personelin maaş ve özlük gelirleri haricinde, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu ve lojmanda beraber oturacağı kişilerin kira geliri dışındaki sürekli gelirlerinin toplamının 15.000 gösterge rakamı (2022 için 5.004,01 TL) karşılığını aşması halinde -1 puan
  • Personelin konut tahsisi için beklediği her yıl için +1 (Küsurat aylar oran olarak hesaba katılır)
  • Personelin kendisinin, eşinin, çocuğunun ve kanunen bakmakla mükellef bulunduğu ve lojmanda birlikte oturacağı aile fertlerinden, lojmanın bulunduğu il veya ilçenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde oturmaya elverişli evi olanların her evi için -15 puan
  • Personelin kendisinin, eşinin, çocuğunun ve kanunen bakmakla mükellef bulunduğu ve lojmanda birlikte oturacağı aile fertlerinden, aynı il veya ilçede yukarıdaki kapsam dışında kalan yerler ile başka il veya ilçelerde oturmaya elverişli evi olanların her evi için -10 puan
  • Yüzde 40 ve üzerinde engelli olduğunu yetkili sağlık kurullarından alınan rapor ile belgelendiren engelli personel ile kanunen bakmakla mükellef bulunduğu ve konutta birlikte oturacağı her bir engelli aile ferdi (eş ve çocuk dâhil) için +40 puan
  • Gaziler ile şehit yakınlarının (eş, çocuk, anne, baba ve kardeş) her biri için +40 puan

Lojman puanı eşit olan personel

Yukarıdaki puanlama sonunda eşit puana sahip birden fazla personel olsa, hizmet süresi fazla olan personele lojman verilir. Hizmet süreleri de eşitse kura çekmek suretiyle lojmanın tahsis edileceği kimse tayin edilir.

Sıra tahsisli lojman boşaltma

Sıra tahsisli lojmanı boşaltma süresi aşağıdaki durumlara göre belirlenecektir:

  • 5 yıllık oturma süresinin bitiminden 15 gün içinde
  • Yararlanacak personel olmaması nedeniyle oturmaya devam edenler, çıkması için ilgili idarece yapılan tebligat tarihinden itibaren 1 ay içinde
  • Emeklilik, istifa, başka bir yere nakil ve her ne şekilde olursa olsun, memuriyet veya işçi sıfatı sona erenler, ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren 2 ay içinde
  • Personelin vefatı halinde 2 ay içinde
  • Oturmaya başlayan ve fakat aslında gerekli şartları taşımadığı anlaşılan personele çıkmasının tebliğinden itibaren 2 ay içinde
sıra tahsisli lojman

Lojmandan zorla çıkarılma

Yukarıda belirtilen sürelerde lojman boşaltılmazsa, yetkili amir mülki makama ya da askeri makama başvurur ve lojman kolluk kuvveti kullanılarak 1 hafta içinde zorla boşaltılır.

Ayrıca lojmandaki diğer sakinleri rahatsız eden, huzuru bozan ve genel ahlak kurallarına aykırı hareket eden personel de yazılı olarak uyarılır ve buna rağmen aynı durum devam ederse, yukarıdaki usulle kolluk kuvveti kullanılarak lojman zorla boşaltılır.

Lojman başvuru dilekçesi

Sıra tahsisli lojman için başvuru “Kamu konutları tahsis talep beyannamesi” ile yapılır. Bu dilekçenin bir örneğini aşağıdan indirebilirsiniz:

Lojman başvuru dilekçesi indir

sıra tahsisli lojman puanlama

SONUÇ

Memurların birçoğunun oturmayı umut ettiği lojman türü sıra tahsisli lojmandır. Bunun nedeni özel, görev ve hizmet tahsisli lojmanların hitap ettiği personel sayısının son derece sınırlı olması ve aynı zamanda diğer memurların ancak sıra tahsisli lojmana oturma imkânının olmasıdır.

Sıra tahsili lojman için personel, kurumuna başvurmalı ve beklemeye başlamalıdır. Her sene Ocak ayında puanlama kurumu tarafından yapılır, toplam puan sıra cetveli oluşturulur ve sonuçlar personele duyurulur.

Diğer lojman türleri ve genel olarak kamu konutları ile ilgili bilgi almak isterseniz, ayrıca şu yazıma da göz atabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/lojman-kimlere-verilir/

Sıra tahsisli lojman ile ilgili sık sorulan sorular:

Lojmanda oturma süresi nasıl hesaplanır?

Kendisine tahsis işlemi yapılan personelin lojmanı fiilen teslim aldığı tarihten itibaren oturma süresi hesaplanır.

Şartlı lojman tahsisi nedir?

Şartlı lojman tahsisi; memurun görev, özel, hizmet ya da sıra tahsisli lojman hakkı olmamasına rağmen ona lojman tahsis edilmesi ya da sıra tahsili oturan memurun 5 yılını doldurmasına rağmen oturmaya devam etmesine müsaade edilmesi durumunda ortaya çıkan bir tahsis türüdür. Bu tahsis türünde, idare personele çıkmasını tebliğ ettiğinde, memurun 1 ay içinde lojmanı boşaltması gerekir.

Bekâr memura lojman verilir mi?

Elbette verilir; çünkü puanlama cetvelinde en üste olduğu müddetçe, memurun bekâr ya da evli olması arasında bir fark yoktur.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

25 Yorum

  1. daha önce bitliste görev yaparken sıra tahsisli lojmanda 5 yıl kalıp çıktım.şimdi antalyaya tayin isteyip burada çalışmaya devam ediyorum.burada tekrar lojman dilekçesi verebilirmiyim. eğer verebilirsem puanlama sisteminde hak kazanırsam bana verilen lojman şartlı olarakmı verilir.seneye birisi dilekçe verirse bende daha önceden diğer ilde 5 yıl kaldığım için benmi çıkarım yoksa burada 5 yıl oturmaya devammı ederim

  2. Eylül de atandigim okul icin lojman istedim müdür dilekce almadi gerek yok olursa yerlestiriyoruz dedi.Ben evli olduğum halde bana sorulmadan benimle beraber atanan bekar hoca yerlestirildi.ses etmedim yil icinde tekrar dilekçe götürdüm alınmadı okul kapanirken haziranda müdür yokken mdr yardimcisi dilekcemi alip isledi ve de lojman bosaldi.ben lojmana girmek icin hocamizin lojmani bosaltmasini beklerken okulumuza mazeret tayini ile baska hocamizda geldi ve o da lojmana basvurdu benden sonra.bu durumda ben sirada oldugum icin once ben mi girerim yoksa puanlamami yapilir.Ayrica iki tarafta evli fakat kari koca öğretmen olana arti puan var mi karısı öğretmen olmayana göre

  3. 1)Çalıştığım kurumunda kişi sıra tahsisi olarak Ekim 2023 te lojman hak kazanıp tahsisi yapıldı.İlgili kişi lojman kirasını ödemektedir ama lojmana fiziki olarak mazaretsiz olarak geçmeyip işgal etmektedir.Lojman komisyonunun bu kişiyi fiziken oturması gerekirken lojmanda oturmadıgı için çıkarması gerekmez mi ?

    1. Merhaba, mevzuatta buna dair bir hüküm yok. Kanaatimce kirasını ödediği müddetçe, süresi sonuna kadar burayı kullanma hakkı olsa gerekir. Yine de burada kurum inisiyatif almak isterse, ona da bir şey diyemem.

  4. Merhabalar daha önce bir ilde görev tahsisli lojmanda oturdum, şuan başka ildeyim ve unvanım değiştiğinden dolayı sıra tahsisli lojmana başvurdum ancak kurum daha önce görev tahsisli lojmanda kaldığım süreler için puanımı düşürdü, bu doğrumu acaba?

    1. Merhaba, yeni unvanınızda da sıra tahsisli lojmana tabi iseniz; evet kurumun önceki oturumunuzu dikkate alması normaldir Mehmet bey.

  5. İyi günler ben sehit yakiniyim istihdamı kullanacağım memur olarak göreve baslarken lojman talep edebilir miyim lojman hakkim var mi?aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler..

    1. Merhaba, şehit yakınlarına lojman tahsisinde öncelik bulunmaz Hacer hanım. Yalnızca yazımda da ifade ettiğim üzere, puan hesaplamasında +40 puan verilir.

  6. Üstad yazınız için teşekkürler öncelikle
    Ben kamuda çalışıyorum. Eşimin yüzde 48 oranında engelli raporu var. Eşim aynı zamanda sigortalı bir işte çalışıyor.
    Eşimin engelli olması nedeniyle lojman başvurusunda bana 40 puan gelir diye düşünüyorum ancak eşimin sigortalı çalışan olması sizce bana 40 puan verilmesine engel midir?
    Kanunen bakmakla mükellef kişi tanımını sadece Sgk boyutuyla mı düşünelim?

    1. Rica ederim. Engellilik ile sigortalı olup olmamanın bir alakası olmasa gerekir. Yine kurumunuzun uygulaması hakkında beni de ileride bilgilendirirseniz, yazımı o doğrultuda düzenlerim ve herkes bu konuda kesin bilgiye ulaşmış olur.

      1. Üstad, Kamu Denetçiliği Kurumunun konuyla ilgili çok yakın tarihli bir kararı var. 02.02.2024 tarih ve 2023/13195 başvuru numaralı. KDK nın sitesinde bulunabilir. Karara göre konuya ilişkin yorum yaparsanız çok sevinirim.

        1. Merhaba, kararı okudum. Benim yorumumdan ziyade KDK’nın bir tavsiye kararı söz konusu; bu tavsiye doğrultusunda yönetmelikte engelli bireylere ilişkin bir değişiklik yapılması gerekiyor. Bu değişiklik yapılırsa, yazımı buna göre düzenlerim.

  7. Merhaba kolay gelsin. Ben 2017 de mesleğe başlamış olmama rağmen benim lojman puan girişim 2021 de başlamıştr. 4 yıllık kayıp olan lojman puanımın geriye yönelik lojman puanımı nasıl eklettirebilirim. Bu konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz.

  8. Mustafa bey, gerekçeli talebim üzerine bakanlık beni güvenlik nedeniyle başka şehre gönderdi. Sıra tahsisi ile lojmana başvurup yerleştim. 5 yıllık lojman Sürem dolmak üzere. Sürem dolduktan sonra güvenlik nedeniyle talep etsem kurum bana lojman tahsis edebilir mi.

  9. Merhaba benm eşim jandarma Uzman çavuş lojman için başvuru yapmak istiyoruz ama lojman puanımız çok düşük ama benm yüzde 55 oranında engelli raporum var bunun bir yararı olur mu ne yapmalıyız oluyorsa

  10. Merhaba, 3 yıllık öğretmenim. 1 yıldır lojmanda ikamet ediyorum. Yıl içerisinde boşanma durumum gerçekleşti. 1 çocuğum var. Lojmanda bekar öğretmenler 2-3-4 kişi olmak suretiyle 4 dairede ikamet ediyor. İdarecim beni daireden çıkarabilir mi?

    1. Merhaba, açıkçası bunun cevabını bilemiyorum Ayşe hanım. Memurun lojmandan çıkarılma sebepleri belli ve yazımda izah ettim. Bu sebepler mevcut değilse ve sizi çıkarmak isterlerse, nedenini ve hukuki dayanağını sormanızı öneririm. Böylece belki, sizin de henüz bilmediğiniz başkaca bir sebep varsa, öğrenmiş olursunuz.

  11. bir kaç tane sorum olacak 5 yıllın üzerinde lojmanda kalmaktayım. yeni lojmanlar yapılınca başvuran sayısı az olduğu için bizde başvurduk bizede cıktı. bir kaç sonra memur arkadaşlar talep etti boş yer kalmadıgı için bir kaç aydır kaldığım lojmandan cıkmakmalıyım. ceza infaz kurumunda öğretmenim sıra tahsisinde infaz korumalardan öncelikliyim. bununu bir önemi var mı ?

    kurum degişikliği yaptığımda tekrar lojmanlara başvurabiliyor muyum? başvurduğum lojmanlar yeni yapıldı şimdilik başvuran yok geçmişte lojmanda kaldığım yıllar ömür boyu sayılacak mı teşekkürler cevaplarınızı bekliyorum

    1. Merhaba, ikinci defa lojmana girerken sizden tahliye ile ilgili taahhüt almış olmaları muhtemeldir. Yine de en doğru bilgiyi size kurumunuz verecektir. Bu nedenle kesin cevap vermem mümkün değil Orhan bey.

    2. Merhabalar, magdur edildigimi dusunuyorum.Ayni bakanlik olmasina ragmen ben kurum disi personel oldugum icin sartli lojman tahsisi yapildi 3.5 yildir oturuyorum.Tahliyem isteniyor.Ama farkli kurumlardan olan mudurlere tahliye yazisi yazilmamis sadece memurlars yazmislar.Fakat Sira tahsisli lojmanda 10 15 20 yildir oturanlar var.Sira tahsisli konutlarda 5 yildan fazla oturanlarda Sartli konut tasisi statusune gecmis olmuyormu?Cikis icin konut tahsis tarihi bakilaran onlara oncelikle yazi yazilmasi gerekmiyormu?Bu konuda hukuki olarak hakkim nedir?

  12. Bir evli cift aynı okulda çalışmakta eşlerden biri tekrardan lojmana başvuru yapabiliyor mu ve ayrıca puantaja eksi olarak yansıyor mu çünkü başvuru yapmamasina rağmen eşinden dolayı lojman da kaliyor

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu