Devlet Memurları Kanunu

6 soruda memurların ölüm izni

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışan memurlar için öngörülen mazeret izinlerinden birisi de ölüm iznidir. Memurlarda ölüm izni konusunu 6 soruda sizin için inceledim.

657 sayılı Kanun’da mazeret izinleri

Devlet memurlarının yıllık izin hakkı olduğu gibi öngörülebilen ya da öngörülemeyen birtakım haller için de mazeret izin hakkı tanınmıştır.

Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinde belirtilen mazeret izinleri şunlardan ibarettir:

  • Kadın memurun doğumdan önce ve sonra 8 haftalık izni
  • Babalık izni
  • Evlilik izni
  • Ölüm izni
  • Amir tarafından verilebilen 20 güne kadar mazeret izni
  • Süt izni
  • Engelli çocuğun tedavisi için verilen 10 güne kadar izin

Memurlarda ölüm izni kaç gün?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinde açıkça ifade edildiği üzere, memurun ölüm izni hakkı 7 gündür.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Ölüm izni hangi akrabalar için verilir?

Devlet memuruna ölüm izni aşağıdaki hallerden birisinin varlığı halinde verilir:

  • Eşinin vefat etmesi
  • Çocuğunun vefat etmesi
  • Annesinin vefat etmesi (Eşinin annesi vefat ettiğinde de izin verilir)
  • Babasının vefat etmesi (Eşinin annesi vefat ettiğinde de izin verilir)
  • Kardeşinin vefat etmesi (Eşinin annesi vefat ettiğinde de izin verilir)

657’de ölüm izni ne zaman başlar?

Memurlar için ölüm izni elbette ilgili yakının ölümü tarihinden itibaren başlayacaktır. Ülkemiz gelenek ve göreneklerinde de insanların yakınlarının ölümü halinde, ilk günden itibaren cenazeyle ilgilendikleri düşünülürse, olması gereken de budur.

Yine de şunu da hatırlatmak isterim ki; özel durumlar nedeniyle memur hemen cezaneye katılamamış olabilir. Örneğin memur hastadır ve cenazeye gidememiş, belki evden ya da hastaneden bir çıkamamıştır.

Böyle bir durumda, kanaatimce amirin takdir hakkını kullanmasında ve memurun özrü ortadan kalktıktan sonra ona ölüm izni kullandırmasında bir sakınca yoktur.

Örneğin memurun yakını 3 Mart’ta vefat etse; fakat memur bu arada Covid-19 nedeniyle karantinada olsa ve karantina nedeniyle hastalık izni 8 Mart’ta bitse, artık bu memurun 7 günlük ölüm iznini 8 Mart’tan itibaren başlatmakta hiçbir sakınca olmasa gerek. Hatta insani ve vicdani olanın da bu olduğunu söylemek gerekir.

memurlarda ölüm izni

657 ölüm izni kimleri kapsar?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki ölüm izni memurlar ve sözleşmeli personel için uygulanır. Kadrolu işçiler kapsam dışındadır ve onlar için İş Kanunu hükümleri geçerlidir. İş Kanunu’na tabi işçiler için ölüm izni süresini şu yazımda bulabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/iscinin-evlilik-babalik-olum-izni/

Kamu işçileri için ücretli ölüm izni, toplu iş sözleşmeleriyle başkaca bir süre belirlenmemişse; işçinin annesinin, babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuğunun ölümü hallerinde olmak üzere 3 gündür.

Ölüm izninde hafta sonu sayılır mı?

Evet, ölüm izninde hafta sonu ya da resmi tatiller de sayılır; çünkü ölüm izni iş günü üzerinden verilmez. Böyle olunca örneğin bir memur 7 günlük ölüm iznine başlasa ve fakat bu süre zarfında 4,5 günlük bayram tatili olsa, yine de memurun ölüm izni süresi uzamaz.

memur ölüm izni

Ölüm izni için memurun izin alması gerekir mi?

Doğrusu elbette, vefat olayını müteakip kuruma yazılı bir dilekçe vermek ve 7 günlük ölüm iznini talep etmektir.

Ancak acısı büyük olan bir kimseden bu davranışı beklemek her zaman doğru olmaz. Bu konuda amirlerin takdir hakkını kullanması doğru olur ve memurun 7 gün sonra işe başladığında, yazılı dilekçe ile izin hakkını talep etmesi uygun bulunmalıdır.

Nitekim bir kararında Danıştay; babasının ölümünün ardından haber vermeden işe 7 gün gelmeyen; fakat işe başladığı tarihte dilekçe vererek ölüm izni dilekçesi veren memura kurumu tarafından verilen disiplin cezasını iptal etmiştir:

“… Bakılan olayda; her ne kadar davacının 31.05.2010-04.06.2010 tarihleri arasında işe gitmediği hususu sabit olsa da, söz konusu tarihlerde işe gitmemesinin eşinin babasının vefatından kaynaklandığı, geçerli bir mazereti olan davacının bu mazereti nedeniyle işe başladığı tarihte izin talebinde bulunduğu…

… geçerli bir mazereti nedeniyle işe gidemediği ve işe başladığı tarihte mazeretini de belirtmek suretiyle izin talebinde bulunduğu açık olan davacının … mazeretsiz olarak 5 gün boyunca işe gitmediğinden bahisle … 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık, aksi yönde verilen İdare Mahkemesi kararında da hukuki isabet bulunmamaktadır…” (12. Daire, 2015/6001 K.)

Memur ölüm izni dilekçesi örneği

Birçok kurumda ölüm izni ya da mazeret izinleri için kullanılan matbu formlar olur; fakat kurumunuzda böyle bir form yoksa aşağıda bağlantısı yer alan ve tarafımca hazırlanan ölüm izni dilekçesi örneğini kullanabilirsiniz:

Memur ölüm izni dilekçesi indir

SONUÇ

Memurlarda ölüm izni hakkının kapsamı geniş tutulmuş ve hem memurun hem de eşinin birçok yakınının vefatı halinde memura ölüm izni hakkı tanınmıştır.

Ölüm izni konusunda gereken her şeyi yukarıda yazsam da son olarak şunu hatırlatmak isterim ki; insanların en acılı olduğu bu tür zamanlarda, evrak ve mevzuat işlemlerinin en azından izin sonunda kadar ertelenmesi ve memurun bu tür işlerle döndükten sonra uğraşmasının sağlanması amirler tarafından sorun edilmemelidir.

Memurlarda ölüm izni hakkında sık sorulan sorular:

Dede için ölüm izni var mı?

Hayır, memurların dedesi ya da torunu için ölüm izni hakkı bulunmaz.

Öğretmenler ölüm izni kaç gün?

Öğretmenler de devlet memuru olduğu için, onlar için öngörülmüş farklı bir süre yoktur. Bu nedenle, öğretmenler için ölüm izni 7 gündür.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu