Kıdem Tazminatı

Satış primleri kıdem tazminatı hesabına dahil edilir mi?

Primler kıdem tazminatı hesabına dahil midir?

İşçinin, yaptığı iş karşılığı aldığı temel bir ücreti bulunmaktadır. Uygulamada maaş olarak adlandırılan bu tutarın yanında işçi başkaca ödemeler de alır. Bu kimi zaman fazla çalışma ücreti ya da genel tatil ücreti olurken, kimi zaman da ikramiye ya da yemek yardımı olarak karşımıza çıkar. İşte bu ödemelerden birisi de primdir. Peki primler, kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmalı mıdır?

Prim nedir?

Çalışma hayatında prim, kendisine belirli hedefler koyulan işçinin bu hedeflere ulaşması durumunda ona ödenen ekstra tutarı ifade etmektedir. Bu hedef bazen satış hacmi olurken bazen de üretim miktarı olabilmektedir. Ama hedef ne olursa olsun, işçi belirli bir başarıya ulaştığında maaşının üzerine bir de prim ücreti almaktadır.

Kıdem tazminatı hesabına hangi ödemeler dahil?

Bu konuyu daha önce ayrıntılı olarak yazmıştım. Şu yazıma göz atabilirsiniz. Ama temel olarak tekrarlamak gerekirse; işçiye ödenen paralardan “süreklilik” arz edenler kural olarak kıdem tazminatı hesabına dahil edilirler. Uygulamada fazla çalışma, genel tatil ve hafta tatili ücreti bu hesaba dahil edilmemektedir. O halde kabaca, işçiye düzenli aralıklarla ödenen ve arızi olmayan ödemelerin kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınacağını söyleyebiliriz.

Primler kıdem tazminatına esas ücret hesabına dahil midir?

Primlerle ilgili de bir karara varmak için, bunların süreklilik arz edip etmediğine bakmamız gerekecektir. Gelin bunu daha iyi anlamak için Yargıtay kararlarına bir göz atalım.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi bir kararında “Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin son brüt ücretidir… Satış rakamları ya da başkaca verilere göre hesaplanan prim değişkenlik gösterse de, kıdem tazminatı hesabında genişletilmiş ücret kavramı içinde değerlendirilmelidir.” (11.05.2015, 2014/5639 E.)

primler tazminata dahil mi

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de bir kararında ayını ifadeyi kullanmakta ve “Satış rakamları ya da başkaca verilere göre hesaplanan prim değişkenlik gösterse de, kıdem tazminatı hesabında genişletilmiş ücret kavramı içinde değerlendirilmelidir” demektedir. (30.11.2015, 2015/32909)

Görüleceği üzere bu Yargıtay kararlarından sonra ayrıca uzun uzadıya açıklamalar yapmaya da gerek yoktur. Yargıtay açık bir şekilde, satış karşılığı işçiye ödenen primlerin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gerektiğini ifade etmektedir. Öyleyse, aynı durumun üretim hedefi vb. diğer hedeflere ulaşan işçilere ödenen primler için de geçerli olduğunu kabul etmek gerekir.

SONUÇ

İster satış hedefine ulaşılması isterse başka bir hedefe ulaşılması sonucunda işçiye ödenen primler, kıdem tazminatının hesabına esas ücret içinde değerlendirilmelidir.

Bu şekilde bir kıdem tazminatı hesaplaması yaparken; işçiye son bir yıl içinde ödenen prim tutarları toplamı bulunmalı, bu rakam önce 365’e bölünerek bir günlük karşılığı hesaplanmalı ve sonra da 30 ile çarpılarak bir aya düşen karşılığı elde edilmelidir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Merhabalar,benim sorum şu: 6 yıl 3 aydır çalışmakta olduğum işyerinden 3600 gün ve 15 yıl emeklilik şartını kullanarak ayrılacağım. İşyerinden şuan 2500 tl maaş ve her ay satış hedeflerimin karşlığında aldığım aylı ortalama 3000 tl de prim var. Ek kazancım olan primler bordromda eksizksiz yazıyor. İstifa ettiğimde kıdem tazminatıma satış hedeflerinden her ay kazandığım primler eklenecekmi? Teşekkğr ederim

  2. Yardımcı olursanız benim adımlarını yönlendirmiş olacaksınız…1999 öncesi girisliyim SGK.dan yazımı aldım..son brüt prim dahil 7902 TL.fakat ilk 4 ay sistem gereği prim almıyoruz..son ay isteğimle istemeyen ayrıldım fakat bana 15.563 TL tazminat hakkımın olduğu işveren tarafından belirlendi.bu hesaplamanın doğruluğu konusunda yardımlarınızı rica ediyorum.saygilarimla

    1. Merhaba. Bu konuda size net rakam veremeyiz. Ama hesap basit, satış primlerinin nasıl hesaba katılacağını açıkça anlattık. Burada anlayamadığınız bir şey varsa, sorabilirsiniz.

  3. iyi günler maaş artı prim usulüne göre çalışıyorum. kira yardımı,yakacak yardımı,ramazan yardımı alışveriş kartları usulü ve yılda 2 kez bayramlarda artı maaş alıyorum. bankaya yatan resmi çalışma ücretim brüt maaşımın net kısmı sadece

    yanında aldığım bütün gelirler resmi değil elden veriliyor

    kıdem ve ihbar tazminatında nasıl yol izlemem gerekir?

    1. Merhaba. Yoldan kastınız nedir? İşten mi ayrıldınız yoksa ayrılacak mısınız?

      1. işten ayrılmamı istediler kıdem ve ihbar tazminatı sadece bankaya yatan net maaşım üzerinden hesaplamak istiyorlar

        1. O halde önünüzde iki seçenek vardır. Ya bunu kabul etmeyecek ve hakkınızı hukuki yollarla arayacaksınız. Ya da ne veriyorlarsa alacak ve kalanı için hukuki yollara başvuracaksınız. İkinci seçeneği seçerseniz, imzalayacağınız evraklarda ve özellikle ibranamedeki rakamlara dikkat etmeniz gerekir: mustafabaysal.com/ibraname-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

    2. Merhabalar yaklaşık 5 yıldır kurumsal bir şirkette satış danışmanlığı görevinde çalışmaktayım . Asgari ücret + prim olarak ücretim var . Askerlik görevim nedeniyle işten ayrılacağım ve tazminat alacağım fakat aklıma takılan soru şu : Örneğin ; geçtiğimiz ay verilen hedefi fazlasıyla yaptım ve otomatik olarak brüt ücretim de arttı fakat bu ay sonu askere gideceğim için izin kullanıyorum ve asgari ücret alacağım prim hak edişim olmayacak ve brüt ücretim bu ay düşük olacak . Bildiğim kadarı ile kıdem tazminatı da son ay ki brüt ücret üzerinden veriliyor , tazminatım asgari ücretin brütünden mi hesaplanacak ? Yaptığım primler boşa mı gitmiş olacak ?

      1. Merhaba. Son ayki brüt ücretten kasıt, o ay ne kadar maaş aldığınız değildir. İşten ayrıldığınız gün itibariyle aylık ödenmesi gereken maaşınız kaç liraysa, onun üzerinden ödeme yapılması gerekir. Primler ise, aylık ortalama rakam olarak bulunur ve maaşınızın üzerine eklenir. Şurada bir örnek yapmıştık: https://mustafabaysal.com/kidem-tazminati-hesaplamasi-ornegi/

        1. Yani asgari ücretin brutu olan 2558 lira ile hesaplanacak ve son bir yıl ki primlerim de hesaplanarak üzerine eklenecek doğru mudur ?

          1. Bunun yanı sıra şu sorum da olacak . Maaşlarımız her ayın 7 sinde yatırılıyor ve ben Askerlik sülüsü mü haziran ayının 2 sinde alacağım ve sülüsü işverene verince çıkışım yapılmış olacak bildiğim kadarıyla bu durumda Mayıs ayının brüt ücreti mı geçerli olur ?

          2. Asgari ücret alıyorsanız, mayıs ya da haziran ayrı ücreti arasında fark olmayacaktır. Dikkate alınması gereken ücret ise tam olarak işten ayrıldığınız gün itibariyle aldığınız ücret olmalıdır.

          3. Evet, doğru anlamışsınız. Olması gereken tam olarak budur. Ayrıca varsa yemek ve yol ödemelerinin de hesaba katılması gerekir.

  4. İyi günler dilerim.
    Kıdem tazminatındaki süreklilik arz eden primleri anlamakta zorluk çekiyorum. İşverenimin 3/5 ayda bir yatırdığı satış primi (5 yıldır primle çalışıyorum) düzenli ödenen primlere girer mi ? Dolayısıyla kıdem tazminatıma lehime faydası olur mu ?
    Teşekkür ederim.

    1. Merhaba. İşçiye ödenen satış primleri, hangi sıklıkla ödenirse ödensin, kıdem tazminatı hesabına dahil edilmelidir Orhan bey.

  5. Merhabalar, çalıştığım işyerinde maaş + prim olarak çalışıyoruz. Her ay aldığımız para değişkenlik gösteriyor. Ancak hic birimizin belli bir maaşı yok. Yani her ay yaptığımız is yoğunsa maaşımız artıyor. Azsa azalıyor. Şeffaflık yok. Su kadar maasin var su kadar da prim aldın denmiyor. Bir kısmı Bordrodaki Fazla mesai kısmına yazılıyor diğer kısmı da ek kazanç bölümüne yazılıyor ve maaş yükseltiliyor. Kıdem tazminatı alırken fazla mesai bölümü ve ek kazanç bölümü de dikkate alınır mı (primlerimiz oraya ekleniyor sonuçta) yoksa sadece normal kazanç yazan kısmına göre mi hesaplanır? Işveren kıdem tazminatını düşürmek için mi böyle bir yol izlemistir sizce?

    1. Merhaba. Bordro üzerinden gidilecek olursa, fazla mesai kısmı hesaba dahil edilmez. Ancak pratikte, maaş dışında aldığınız tüm prim ve ikramiyelerin hesaba dahil edilmesi gerekir.

      1. Ama biz fazla mesai yapmıyoruz. Primimiz fazla mesai olarak yaziliyor. Örnek vereyim kendi bordrolarimin birinden:
        Normal : 26 = 1933 TL
        Haftalık tatil: 4 = 297 TL
        Fazla mesai : 100 = 1487 TL
        Ek kazanç : 47.90 = 3561 TL

        Yani aylik kazanç kismi 2230 lira
        Ek kazançlar toplami da 5160 lira
        Toplam 7390 oluyor. Vergiler kesintiler vs bankaya yatan para 5150 lira.
        Benim tazminatim hesaplanirken hangi para dikkate alinacak bunu cevaplarsaniz aydinlanmis olacağım teşekkürler şimdiden

        1. Aynı şeyden bahsediyoruz. Size ödenen tüm primlerin hesaba dahil edilmesi gerekir. Ama evrak üzerinden bakıldığında, bodrodaki fazla mesai kalemleri hesaplamaya dahil edilmez. İşveren hesaplamayı böyle yaparsa dava açar ve fazla mesai olarak gösterilen tutarın aslında prim olduğunu iddia ederek hakkınızı arayabilirsiniz.

  6. Merhabalar,

    Bizim prim sistemi şu şekilde örnek olarak yazıyorum : 3000TL brüt maaş + 400TL brüt prim(her ay düzenli yatıyor) + 10000 TL brüt prim(sadece yılda 1 kere şubat ayında yatıyor. Her sene değişiklik gösteriyor) + 500TL ticket kart yüklemesi…
    Şimdi bu bilgilere göre, yılda 1 kere aldığım prim “süreklilik arz eden prim” kapsamında değerlendirilebilir mi? Yani hesaplarken 10000/365*30 olarak dahil edilmeli mi tazminat hesaplamasına? Şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba. Yılda bir kez alınan prim her yıl alınıyorsa, elbette süreklilik arz ediyor demektir ve tam açıkladığınız gibi hesaba dahil edilmesi gerekir.

  7. Merhaba
    2 yıl 9 ay dır firmamda çalışıyorum 16 ocak ayı devir olduğu için çıkışım yapıldı. Maaş artı prim usulü çalışıyorduk son 1 yılda 2 ay dışında 10 ay priminm yattı. son maaşımda maaş ve prim ekli yattı. Brüt maaşım 2029.5 primle 3348. 7 yattı. Kıdem son maaşı baz alıyor peki primli mi primsiz mi kıdem alırım?

    1. Merhaba. Brüt maaşınız ne ise, onun üzerine primi eklemelisiniz. Primi bulmak için de, son 1 yılda aldığınız primlerin toplamının bir aya denk gelen kısmını dikkate almanız gerekir.

  8. Selam 15 yıldır bir ecza deposunda moto kurye olarak çalışıyorum ve şimdi kapanıyor maaş+pirimle çalışıyorum son ayda prim oldukca düşük bunun tazminata son biryıl mı göz önüne alınıyor yoksa son bir aymı

    1. Merhaba. Primler bakımından, son 1 yılın ortalamasının alınması gerekir.

  9. merhaba zeynel bey
    ben maaş + prim sistemiyle çalışmaktayım fakat sözleşmede sadece maaşlı olarak gözüküyorum prşmler elden veriliyor. yasal olarak prim aldığımı kanıtlayacak bir belgem yok sadece sözlü olarak 2ayda bir ayın 15ınden 15ıne prim alacağım diye anlaştık. lakin toplamda 21 gündür iş günü olarak da 15 gündür primlerim verilmedi. defalarca ihtiyacım olduğunu söylememe rağmen sorun çözülmedi işimden soğudum iyice. tazminatlı çıkış hakkım doğar mı ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Merhaba. Elbette doğar. Ama sizin kendinize sormanız gereken soru şudur: Bu nedenle fesih yaparsanız, mahkemede bu primleri normalde aldığınızı nasıl ispatlayacaksınız?

  10. Merhaba
    Maas + prim olarak calismaktayim . her ay farkli miktarda da olsa prim almaktayim. Is sozlesmemi yakin zamanda guncelleyip primler kidem tazminatina eklenmez diye bir madde ekledi firma . bu sozlesmeyi imzaladim . ne gibi bir yaptirimi olur. Firma sozlesmede yazdigi icin primleri tazminata eklemiyor ne yapmam gerekir ? Tesekkurler

    1. Merhaba. İşverenin sözleşmeye böyle bir hüküm koyması kanunen bir anlam ifade etmez. Bu konuda rahat olabilirsiniz.

      1. Tesekkurler cevabiniz icin . is akdi feshedildiginde primsiz tazminat verecekler bana tum haklarimi aldigima dair evrak imzalatirlarsa ben yinede hakkimi mahkemede arayabilir miyim? Nasilbir yol izlemem gerekir

  11. Merhaba 01/03/2015 yılından beri çalışıyorum kurumsal bir firmada.En son işten çıkarılan arkadaşlara brüt maaş üzerinden tazminat ödendi primler hesaba katılmadı.bununla alakalı sozlesmemizde ne yazdığını bilmiyoruz.aylık düzenli olarak prim sistemine dayalı çalışmaktayım.aylık brüt 2900maaş+170yol+520yemek+ortalama800 brüt prim almaktayim.Bunlar üzerinden tazminatimi almak zorundayım değilmi

    1. Elbette almanız gerekir. İş sözleşmesinde yazmasa bile, işçinin fiilen aldığı primler kıdem tazminatına dahil edilmelidir.

  12. Merhaba ben 05/11/12 yılında işe başladım 19/10/2018 yılında işten askerlik nedeniyle ayrılıyorum.Maaş +prim+multinet olarak yatmaktadır. Şimdi tazminat alırken primi hesaba katmıyorlar diye duydum. Ben son 6 aydır değişkenlik gösterse de prim almaktayım. Yarın istifa etmeye gidecem sizce nasıl bir yol izlemeliyim.

    1. Ahmet bey, yazıda da açıkladığımız gibi, son bir yıldaki primlerinizin aylık ortalamasının hesaba katılması gerekir. Sizin izlemeniz gereken bir yol açıkçası yok. İşveren doğru şekilde hesaplayıp ödeme yapmakla yükümlüdür.

  13. Merhabalar,

    Şirketim bağlı bulunduğum departman çalışanlarına yılda 1 defa olmak üzere performans primi ödemesi yapmaktadır. Fakat işten çıkışlarda satış departmanı çalışanlarının aylık olarak aldığı primleri kıdem tazminatı hesabına yansıtmış, bizim departmanımız için verilen çıkışlarda herhangi bir prim brütü yansıtılmamıştır. Böyle bir durum söz konusu olabilir mi? Yılda 1 defa da olsa prim alıyorsak bu miktarın yansıtılması gerekmez mi?

    1. Merhaba. Evet, yılda bir defa ve bir günlük ücret kadar bile olsa, son bir yılda alınan primlerin kıdem tazminatı hesabına dahil edilmesi gerekir.

  14. Merhaba,
    3 yıl 5 ay çalıştığım firmadan firmanın isteğiyle, ancak ikale sözleşme ile ayrıldım. İkale sözleşme imzalayaçağım ana kadarda işten çıkarılacağımı bilmiyordum. Aylık brüt 5008 TL alıyordum. Aylık 500 Sodexso ve yıllık 2500 kez giyim çeki yılda 4 kez ortalama net 3000 ve üzeri prim alıyordum( Geçmiş yıllarda daha yüksekti) 81.481 TL brüt verildi. Anlık gelişen bir olaydı ve bölge müdürünün etkisiylede ikale imzaladım. Maaşla birlikte elime geçen yaklaşık 62 bin TL oldu. Daha sonra yanlışlıkla verdikleri bir sözleşme feshini fark ettim firma onu geri istedi. İkale ve ve sözleşme feshi farklıydı. İkale de ben işten ayrılmak istediğim, sözleşme fesihinde ise onların çıkarması söz konusu. Merak ettiğim aldığım tazminat yeterli mi dava açmam gerekir mi, birde brütten kesilen vergi için Maliye ye dava açabilirmiyim . Teşekkür ederim.

  15. Merhaba,
    14 yildir calismakta oldugum is yerimden anlasarak is akdim gerceklesecektir.Dogum sonrasi 6 aylik ucretsiz iznimi ve yillik izinlerimi kullanmis sonrasinda 56 gun ihbar suremi calisarak bitirmek uzereyim.5 yil boyunca maasima iyilestirme olarak surekli prim tanimlanmisti. 6 aylik Ucretsiz iznimin baslamasiyla primin durduruldugunu fark ettim.Yilsonu maas artisina dahil edilmisim fakat onceki primli maasin altinda kaliyorum.Su an cikis islemlerinde kideme primi dahil edemediklerini en alti ay almam gerektigini bu surede izinli oldugum icin olamayacagini bildirdiler.Konuyla ilgili ne yapmam gerekiyor.

    1. Berna hanım, bu konuda işverene katılmak mümkün değil. Ücretsiz izin öncesinde son 1 yılda aldığınız primlerin 1 aylık ortalamasının hesaba katılması gerekir. Öyle olmazsa, verilen miktarı alıp kalanı için isterseniz ayrıca arabulucuya başvurmanız daha mantıklı olacaktır.

  16. Merhabalar, 2,5 yildir çalıştığım kurumdan evlilik nedeniyle ayriliyorum. size sormak istedigim iki soru var.
    1) Şirketim kidem tazminatimi hesaplarken son yatirdiklari maaşi mi baz alacak yoksa sgk sisteminde son görünen brüt maaşi mi baz alacak? ( sgk 1 ay geriden gosterdigi için kafam karıştı)
    2) yemek ücretini multinet kartina yatirip bordroda yer vermemektedirler. Yan ödeneklere yemek ücretini ekleyerek mi hesaplayacaklar?
    Şimdiden tesekkur ederim. İyi çalışmalar

    1. Merhaba.
      1- İkisini de dikkate almayacak. Gerçekten de aylık brüt ücretiniz ne kadar? İşte o rakamı ve diğer sürekli ödemeleri dikkate alacak.
      2- Yemek ücreti mutlaka brüt olarak hesaplamaya dahil edilecek.

  17. Merhabalar,
    9 yıldır çalıştığım kurumsal şirketten işden 3 gün önce çıkartıldım. 4 yıl satış,3 yıl M.Yardımcısı,2 yılda M.Müdürü olarak çalıştım.
    Çalıştığım süre boyunca verilen hedefler doğrultusunda primler kazandım. Yılın bir kaç ayı haricinde genel olarak prim hakedişlerim oldu. Banka hesabıma yatırılmaktaydı.Tazminat hesaplaması yapılırken brüt maaş üzerinden hesapladılar, primleri ilave etmediler. Sorduğumda ise böyle birşey yok prim bizim insiyatifimizde olan birşey istesek prim vermeyiz dediler.
    Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim,böyle bir hal talebinde bulunabilir miyim.
    Teşekkürler

    1. İbrahim bey, yazıda da belirtildiği üzere, primler kıdem tazminatı hesabına dahildir. Son bir yılın ortalaması alınarak hesaplama yapılmalıdır. Tazminatınızı aldıktan sonra, isterseniz kalan kısmı için arabulucuya başvurabilirsiniz.

  18. Merhaba
    Iki yılı geçmiş süredir çalıştığım firmadan anlaşmalı bir şekilde işten ayrıldım. Bana ödeme şekilleri maaş ayın son günü, pirim ödemeleri ise 15 ile 20 si arasıydı. Tazminatımı sadece maaş brüt ödemesi olarak hesapladılar. Satış karşılıgı aldığım pirimlerin sürekliliği olmadiğı için kıdem tazminatına dahil olamayacağını söylediler. Bunda hukuki bir hakkım yok mu?

    1. Merhaba. Yazıda da belirttiğimiz gibi, primler mutlaka kıdem tazminatına dahil edilmelidir.

  19. merhabalar. 7 yıldır aynı iş yerinde satış elemanıyım maaş + prim sistemi ile çalışıyorum . maaşım 1000 tl fakat asgari ücretten gösteriliyor. bunun içerisinde agi de var. aylık aldığım prim ortalama 3000 tl civarı. fakat bu sigortada görünmüyor . maaş son 6 senedir aynı ve değişmedi . zam istediğimde işine gelirse gelmezse kapı orada diyorlar.primleri elden veriyorlar. günün 24 saati çalışmaya hazır durumdayız . fiilen pazar günleri hariç iş yerinde bulunuyorum. bazen hafta sonları da iş yerine gitmem gerekiyor ki mesai almıyorum. her ne kadar ücret olarak yeterli görünse de psikolojik olarak çökmüş durumdayım . son 3 yıldır yıllık izin dahi kullanamadım yoğunluktan . ne yapmalıyım . nasıl bir dava açarsam maaş farklarını ve kıdem tazminatımı alabilirim

    1. Kenan bey, görülen o ki; birçok haklo fesih nedeniniz var. O nedenle, öncelikle iyi bir ihtarname hazırlayarak göndererek işten ayrılmalı ve alacaklarınızı talep etmelisiniz. Ödenmezse, ondan sonra dava açmanızı öneririm.

  20. Merhabalar
    02-09-2010 yılında başladığım işimde 06-10-2017 tarihinde çıkarıldım. Maaş+prim şeklinde çalışıyordum. Bordroda brüt 1827,36 TL brüt maaş görünüyor. Buna göre 12.870,40 TL tazminat alacağıma dair evrak imzalamamı istediler. Ama hesabıma yatan maaş 2500 Tl nin altına düşmedi. A4 hizmet dökümünde yatırılan sigorta primleri ise 2900-3500 arasında. Araştırdığım kadarıyla primli çalışan son bir yıl yatan sigorta primi toplamı 365 bölünerek bulunan tutarın eklenmesiymiş. Tazminat olarak nasıl bir hakka sahibim. Bilgi verirseniz sevinirim.

    1. Sinem hanım, buradan ayrıntılı hesaplama yapmam mümkün olmaz. Ama primleriniz de hesaplamaya dahil edilmelidir. Daha ayrıntılı bilgi talep ederseniz, sitemizdeki Bize Sorun bölümünden ulaşabilirsiniz.

  21. Merhaba mustafa bey,
    2015 kasimdan itibaren calisitigim kurumsal bir sirketten bu ay askerlik nedeni ile ayrilacagim. Fakat isverenimiz 2016 yilina ait primlerimi ve 2017 ten primlerimi(satis primi) yatirmadilar. Bunlari tazminat ile almam mumkun mu? Bu konuda nasil bir yol izlemeliyim. Askere gidecegim icin cok zamanimda olmayacak yardimci olursaniz cok mutlu olurum,tesekkur ediyorum.

      1. Merhaba Zeynel bey
        Askerlik icin isten ayrilacagim icin tazminat alacagim. Fakat 2016 yilindan primlerim mevcut onlari almak icin ne yapabilirim.
        Tesekkur ederim.

        1. Murat bey, ikisi farklı konular. Tazminatınız ödenir ve bunlar ödenmezse, ayrıca dava açmanız gerekir.

  22. Merhaba 2yılı aşkın süredir çalıştığım kurumsal firmam da yapılan haksızlıklardan dolayı işi bırakmak zorunda kalmış bulunmaktayım elimde görüntülü ve sesli delillerim bulunmaktadı r ve ayrıca fazla çalışma saatleri de elimde belgelidir ayrıca iş yerinden kazandığımız primler hesabımıza iki ayrı hesaptan yatırılıyordu yasal olmadan bunları beyan ederek tazminat davası açabilirmiyim

    1. Samet bey elbette açabilirsiniz. Ancak size tavsiyem, haksız durumu düşmemek adına, bu hususları belirten bir ihtarnameyi işverene göndererek, bir an önce işi bırakma nedeninizi belirtmeniz ve taleplerinizi işverene iletmeniz yönündedir.

Başa dön tuşu