Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alan tekrar çalışabilir mi?
İş Kanunu kural olarak, kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı alamayacağı kuralını getirmiş olsa da bunun istisnaları vardır. Bu istisnalardan birisi de, kadın işçinin evlendikten sonra işten ayrılması durumunda kıdem tazminatına hak kazanması halidir. Peki kadın işçi evlilik nedeniyle kıdem tazminatı aldıktan sonra başka bir işyerinde çalışmaya devam edebilir mi?
Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı
Kadın işçi evlendikten sonraki 1 yıl içerisinde işten ayrılırsa ve işyerindeki kıdemi de en az bir yıl ise, kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Öyle ki, kadının istifa için her hangi bir nedeni olması bile gerekmez. Evlendiği için işten ayrılacağını beyan eden bir dilekçenin işyerine verilmesi ve bu dilekçeye evlilik cüzdanının bir örneğinin eklenmesi yeterli olacaktır. Burada evlilikten kastedilenin resmi nikah olduğunu ve dini nikah tarihinin dikkate alınmadığını hatırlatmak isterim.
İşçi tekrar çalışmaya devam edebilir mi?
İlk bakışta, evlendiği için kıdem tazminatı alan işçinin tekrar çalışması mantıklı görünmeyebilir. Çünkü kanunun koyuluş amacına bakıldığında, evliliğin teşvik edildiği anlaşılmaktadır. Kadın işçinin evlendikten sonra çalışmak istememesi ihtimali düşünülmüş ve bu düzenleme yapılmıştır. O halde, evlilik nedeniyle işten ayrılan ve kıdem tazminatını alan işçinin tekrar çalışamayacağını söyleyebilir miyiz? Elbette hayır.
Çünkü kanundaki hükmün koyuluş amacı ne olursa olsun önemli olan kanunun metnidir. Evlenen kadına tanınan bu hak, kanunda hiçbir şarta bağlanmamıştır. Öyleyse, kanunun açıkça kadına verdiği bir hakkı, kötüye kullanıldığını iddia ederek elinden almak doğru değildir. Zaten Yargıtay kararları da bu yöndedir.
Bir kararından da görüleceği üzere Yargıtay şöyle demektedir: “… bu hüküm kuşkusuz aile birliğini koruma amacıyla getirilmiş olup çalışma hayatını evlilikle birlikte gereği gibi yürütemeyeceği düşüncesinde olan kadına yasayla tanınmış bir olanaktır. Bir işyerinde çalışmakta iken evlenen bir kadın Yasa’nın tanıdığı olanaktan yararlanarak kıdem tazminatını almak suretiyle ayrılmışsa daha sonraki dönemlerde çalışma hakkını kaybettiğinden söz edilemez. Diğer taraftan önceki işinden ayrılan kadın ayrılmasını hemen takiben çalışmayla evliliği öncekine göre daha kolaylıkla yürütebileceği yeni bir iş bularak çalışmasını da sürdürebilir. Bu kuşkusuz sübjektif bir değerlendirmedir. Olayda hakkın kötüye kullanılması söz konusu değildir.” denilmiştir. (Hukuk Genel Kurulu 27.04.1988, 88/9-225 E.)
SONUÇ
Evlilik nedeniyle işten ayrılarak kıdem tazminatını alan kadın işçinin, başka bir işyerinde tekrar çalışmaya başlaması mümkündür. Hatta bugün işten ayrılan kadın işçi, yarın dahi yeni işyerinde çalışmaya başlayabilir. Bunun önünde yasal olarak bir engel olmadığı gibi Yargıtay kararları da bu yöndedir. Bu işçinin, bir süre sonra eski işyerinde dahi tekrar çalışmaya başlayabileceği kanaatindeyim.
Ben isyerinden nikahlı çıkış yaparak ayrıldım ve anlaşmalı olarak yeniden calismaya devam ettim aynı ucretim ve haklarım ile ama maaşım ve tazminatım aynı hesaba toplu olarak yatıyor ve bu durumda ne alıp alamadığımı göremiyorum bu yasal mi
Tazminatı 6 taksite böldüler
Ve
İzin paramı ayrı bir ayda verdiler
Taksite bölünmesini istemedim kabul etmediler
Merhaba, maaş bordronuzu incelerseniz, ödeme kalemlerini tek tek görebilirsiniz. Taksit konusunu şu yazımda izah etmiştim: Taksitle kıdem tazminatı ödenmesi mümkün mü?
Merhaba, evlilik sebebi ile tazminatımı alarak işten ayrıldım, ocak sonu 4 ay olacak tekrar geri işe başlarsam aynı yere haklarım kaldığım yerden devam eder mi 7 yıldır çalıştığım için 20 gün yıllık izin hakkım vardı. yoksa baştan mı başlar?
Merhaba, şu yazımda sorunuzun cevabını bulabilirsiniz: mustafabaysal.com/aralikli-fasilali-calismada-yillik-izin-suresinin-hesabi/
Merhaba. Nikah çıkışında anlatıldığı gibi kurumla anlaşıldı ve tazminatını aldıktan sonra çalışmaya devam etme kararı alındı ise maaş düşüklüğü olur mu? Bunun bir sınırı var mıdır? En fazla ne kadar maaş düşüklüğü yapılabilir? Teşekkür ederim
Merhaba. Maaş düşüklüğü normalde olmaz. Ama işveren bunu istiyor ve işçi de imza atarak kabul ediyorsa, olabilir ve bunun bir alt sınırı da olmaz. Alt sınır olarak ancak asgari ücret gösterilebilir.
merhaba öncelikle değerli yorumlarınız ve fikirleriniz için çok teşekkürler
sorum şu: 13 Mayıs 2018 evlilik tarihi , evlilik tazminatı almak için 13 Mayıs 2019 tarihli dilekçe verdiğimde fakat dilekçe onaylanana kadar yani 20 Mayısa kadar çalışmam sorun teşkil eder mi? yani SGK devam ediyor buda görülüyor. evlilik tazminatı ise 1 yıl süre ile geçerli. dolayısıyla geriye yönelik işverende kabul ettiği sürece dilekçe doldurup bi hafta daha çalışmak sorun olur mu?
Merhaba, evlilik tazminatını firma mı karşılıyor.
ben 2016 da çalışmaya başladığım şirkette 2019 yılında kıdem tazminatımı alarak işten ayrılmak istiyorum.(evlilik sebebi ile)şirkette emekli olup çalışan iş arkadaşlarım var acaba bende böyle bir şey yapabilir miyim?
Merhaba. Bu tamamen işverenin takdirine bağlıdır. İşveren isterse, çalışmaya devam edebilirsiniz.
Ben 3yıl 7 ay çalıştığım iş yerinden evlilik sebebi ile ayrılacağım iş yeri ile 03.04.2019 ayrılıp diğer gün hemen siğorta girişi yapacağım bu sebepten dolayı eskı iş yerim tazminatımı vermeyebilir mi??? Siğorta girişini taşınacağım şehirde yapacağım ve hemen ikinci gün giriş olacak. Teşekkürler
merhaba ben bir iş yerinde 3 yıldır çalışıyorum. evlilik sebebi ile işten ayrıldım ve hemen 2,gün işe başladım eski iş yerim bana kıdem tazminatını geri almak için dava acabilir mi??
Merhaba. Açabilir; ama bunun sorun olacağını zannetmiyorum. Siz neticede, yasal bir hakkınızı kullanmışsınız.
merhabalar,
14.04.2014 tarihinde çalışmaya başladığım iş yerinden 27.12.2017 tarihinde nikah sebebiyle çıkışımı istedim. kalan yıllık izinlerim ve kıdem tazminatım ödenerek işten ayrıldım. işverenim hemen işe alınamayacağımı söylediği için firmamızla çalışan başka bir firmada 3 gün sigortalı olarak gösterildim (işyerimin bilgisi dahilinde) bu süre sonunda eski işyerimde 03.01.2018 tarihinde tekrar çalışmaya başladım. yıllık iznimi hangi tarihte hak ederim? 14 nisan 2018 mi ya da 3 ocak 2019 mu?
Merhabalar, ben 6 yıldır çalıştığım iş yerinden 4 aylık evliliğim nedeniyle ayrılacağım. Ama başka bir yerde iş buldum ve bu iş yerimde duyuldu. Oradaki işime başlamadan 1 hafta önce ayrılsam tazminatımı alabilir miyim? Karşı dava açarlar mı bana? Eski okuduğum kanunlara göre bu kötü kullanıma giriyormuş. Ama sanırım 2015 te sizin dediğiniz gibi düzeltilmiş kanun ve hakkımızı alabiliriz gibi görünüyor, haklı mıyım?
Merhaba. Bu sizin kanuni hakkınız. İsterseniz 1 gün sonra bile başlayabilirsiniz.
merhabalar.2014 yılından itibaren özel bir kurumda çalışmaktayım.1 yıl önce eşimden ayrıldım.tekrar evlenmem durumunda evlilik dolayısıyla kıdem tazminatı alabilirmiyim.
Merhaba. Şu yazımızda bu konuyu açıklamıştık: mustafabaysal.com/ikinci-kez-evlenen-isciye-evlilik-izni-var-mi
5 senedir çalıştığım is yerinden evlilik sebebiyle ayrıldım kidem tazminatimi aldim aynı is yerine tekrar girebilirmiyim
Merhaba, çalıştığım şirketten yaklaşık 4 ay önce ayrıldım. Aynı şirkette yeniden çalışmak istiyorum bunun için her hangi bir yasa yada sayılı kanun var mıdır?
Merhaba. Hayır, işveren kabul ettikten sonra, bunun önünde yasal bir engel yoktur.
Merhaba 1 bucuk sene calıstıgım iş yerinden evlilik nedeli ile ayrıldım 1 ay oldu bana hala tazmınatımı yatırmadılr. Sımdı de bana tazminat veremıyeceklerını 90 gunluk cek verebilceklerını onun dısında hıc bısey veremıyeceklerını belirttiler bu mumkun mu ve ben napmalıyım
Betül hanım, şu yazı size yol gösterecektir: mustafabaysal.com/kidem-tazminati-cek-ve-senetle-odenebilir-mi
Merhaba; 2007 senesinde bir evlilik yaptım ve iş yerimden evlendiğim için tazminatımı alarak ayrıldım.
Sonrasında şuan başka bir iş yerinde 4 yıldır çalışıyorum. Tekrar evlendiğimde yine evlilikten dolayı işten ayrılma durumum olur sa tazminatımı alabilir miyim. Bilgilendirirseniz memnun olurum. Teşekkürler
Merhaba 2013 yılında evlilik dolayısıyla Albanian bulunun konumumdam istifa etmek zorunda kaldım dilekçemde de bu şekilde belirttim 2017 eylül ayında eşimle boşandık ve yeniden işe girmem lazım başvuru yaptığımda red cevabı gelirse örnek teşkil eden bir duurm var mıdır geri dönüşümde
Perihan hanım, eşinizle boşandığınız için işe geri mi dönmek istiyorsunuz? Öyleyse, işverenin sizi tekrar işe alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
iyi çalışmalar, eşim 4 senenin üzerinde görev yaptığı bankadan başka bir bankaya geçecek. değişikliğin sebebi cuzi bir ücret artışının yanı sıra daha üst bir pozisyonda görev yapacak olması ve bu şekilde önünün daha açık olmasıydı. fakat görevi bırakacağını şu an bulunduğu bankaya bildirdiğinde eşim tamamen para odaklıymış vs gibi tavırlar içinde bankanın davranışları değişti. aynı zamanda eşimle 2 aylık evliyiz. nihai olarak daha önce niyetimiz olmadığı halde şu dakikadan sonra bizde bütün yasal haklarımızı kullanarak evlilik nedeniyle kıdem tazminatı istiyoruz. sorum şu ki evlilik nedeniyle fesihte ihbar süresinin devre dışı kaldığı ve yeni işe başlayacak olmasının kıdem tazminatı almasına engel olmadığı bilgilerine ulaştık fakat korkumuz bankanın başka alanlardan kıdem tazminatını engelleyici bir gücü olabilir mi? veya ilerde karşımıza kıdem tazminatından daha yüksek miktarda eğitim vs gibi tazminatlarla çıkabilir mi? teşekkür ederim.
Merhaba. Kıdem tazminatı almanıza kimse engel olamaz. Ödenmezse dava açar ve yine alırsınız. Eğitim masraflarına gelince; bunu ancak siz bilebilirsiniz. Şu yazı belki bir nebze yol gösterebilir: https://mustafabaysal.com/egitim-masrafi-isciden-geri-istenebilir-mi/
Teşekkür ederim
Rica ederim, kolay gelsin.
Merhaba öncelikle evlilik tazminatı ve kıdem tazminatı aynı mı yani işten çıkarken sadece evlilik tazminatı alabilirim ayrıca kıdem tazminatı verilmez mi ? Bir diğer konu da iş yerimden evlilik tazminatını alıp çıktım diyelim aynı iş yerinde tekrardan çalışabilir miyim beni işe alma gibi bi zorunlulukları var mı ?
Merhaba, evet aynı şey. İşyerinde tekrar çalışabilirsiniz; ama işveren sizi almak zorunda değildir. Bu konuda takdir hakkı vardır.
Kısa zaman önce iş yerimden evlilik sebebiyle ayrıldım 2 yıldır çalışıyordum tazminatımı istedim part time gittiğim için yıl üzerinden değilde gün üzerinden hesaplayacaklarmış. Hangisi daha doğru olur ya da ikiside aynı mı olur yardımcı olursanız çok sevinirim.
Rabia hanım, evet gün üzerinden hesaplanması doğrudur.
Merhabalar ben evlilik nedeni ile istifa mı verdim lakin kıdem tazminatımı alamadım henüz işverenin en geç bunu ne zaman ödemesi gerekir yada bir süre var mıdır ?
Sıla hanım, şu yazıdan bilgi alabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/kidem-tazminati-ne-kadar-surede-odenmelidir/
Eşim 5 sene aynı firmada çalıştı evlilik nedeni ile işten kıdem tazminatını alarak ayrıldı aradan 7 ay geçti ve aynı iş yerine tekrar başladı
İşin oluşumu gereği belirli vasıfları ve sertifikaları bulunuyor tekrar işe girdiğinde önceki almış olduğu meslek içi eğitim ve vasıfları kullanabilir mi yoksa tekrar sıfırdan aynı eğitimleri alıp bu süreci tamamlamasımı gerekiyor teşekürler
Cihan bey, işçinin almış olduğu mesleki eğitim sertifikaları neden sıfırlansın ki?
Merhabalar evlilik nedeniyle ihtarnameyi kuruma gönderdikten sonra aynı iş yerinde bir süre daha çalışmaya devam edebilir miyiz ?
Esin hanım, işten ayrılacağınız zaman ihtarnameyi göndermenizi tavsiye ederim.
23.12.2013 den itibaren çalıştığım isyerimden 28.01.2018 tarihinde evlilik sebebiyle ayrıldım. Evime yakınlığı ve şehir içinde olmasından dolayı 29.01.2018 tarihinde yeni bir ise başladım. Fakat isverenim piyasanin durgunluğu yüzünden benim maaşımi odemekte zorlandigini soyledi ay sonu beni cikarticagini söyledi peki isverenim beni çıkardığında işsizlik ödeneği alabilirmiyim?
Yardımcı olursanız sevinirim
Dilek hanım, bunun için bazı şartları taşımanız gerekir. Bu şartları ise, işsizlik maaşı alma şartlarını açıkladığımız yazımızda anlatmıştık.