Polis olmak için işten ayrılan işçi, kıdem tazminatı alabilir mi?
Ülkemizde son yıllarda alınan yeni polis sayısında büyük artışlar oldu. Özellikle emniyet içinde görev yapan birçok polisin açığa alınmasından ya da görevden çıkarılmasından sonra bu sayı daha da arttı. Üniversite mezunlarının arasından da binlerce polis memuru alınmaktadır. Bir işyerinde çalışmaktayken polislik sınavını kazanan ve bu nedenle işten ayrılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?
İstifa ederek işten ayrılan işçi
Mevzuatımızdaki kıdem tazminatı düzenlemesinin temel kuralı, ortada haklı bir gerekçesi yokken istifa eden işçinin kıdem tazminatı alma hakkına sahip olmamasıdır. Bunun elbette istisnaları vardır ve bunları daha önce yazmıştım. O yazıdan da görüleceği üzere emeklilik, kadın işçinin evlenmesi ve erkek işçinin askerlik görevi nedeniyle ayrılması hariç olmak üzere istifa eden işçiye kıdem tazminatı ödenmemektedir.
Haklı gerekçeyle işten ayrılmak gerekir
İşçinin hem istifa etmesinden kastedilen, ortada bir geçerli nedeni yokken işten ayrılmasıdır. Yoksa işçinin haklı bir nedene dayanarak işten ayrılması halinde kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Örneğin ücreti ödenmeyen, yılda 270 saatten çok fazla mesai yaptırılan, iş sağlığı güvenliği önlemlerinin alınmadığı bir işyerinde çalışan ya da hafta tatili kullandırılmayan bir işçi tabi ki istifa ederek tazminat alabilir. Bu durumda fesih işlemi işçi tarafından, İş Kanununun 24üncü maddesine göre yapılmaktadır ve fesih iradesi derhal sonuç doğurmaktadır.
Polis olmak geçerli bir neden midir?
Zorunlu askerlik görevini yapacak olan işçinin, istifa etse bile kıdem tazminatı alabileceğini söylemiştim. Aynı şey, polis olacak işçi için de geçerli midir? Bunun geçerli olduğunu söylememiz için mevzuatta açık bir hüküm olması gerekir. Güncel mevzuatımızda ise böyle bir hüküm yoktur. Polislik sınavını kazanan ve bu gerekçeyle işten ayrılan işçi, işten kendisi ayrıldığı be haklı bir gerekçesi olmadığı için kıdem tazminatı alma hakkına sahip değildir.
SONUÇ
Polis memurluğu sınavını kazanan ve polis olmak için işten ayrılan bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanmadığını söylemem gerekir. Çünkü polis memuru olmak için işten ayrılmak, işçinin kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılacağı hallerden biri olarak sayılmamıştır.
Hatta bu durumdaki bir işçinin, işten ayrılmadan önce işverene bildirimde bulunması ve ihbar sürelerini bekleyerek işten ayrılması gerekir. Aksi takdirde kıdem tazminatı alamayan işçi, bir de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.
peki hocam kamuda çalısan işçi istifa ettiğinde kullanmadığı yıllık izinlerin parasını alabilir mi?
Merhaba, elbette alır. Bu konuda kamu ya da özel ayrımı yoktur ve işten ayrıldığında içeride kullanmadığı yıllık izni bulunan işçi, bu izinlere ait ücreti mutlaka hak eder.
İşsizlik maaşı alan birisi POMEM’i kazanırsa eğer eğitim süresince işsizlik maaşı almaya devam edebilir mi?
Merhaba. Eğer sigorta girişi yapılıyorsa, alamaz Ali bey.
30.7.2018 işe başladim ve 31.10.208-01.11.2018 tarihi arasinda sirket bana girdi cikti işlemi uyguladi girdi cikti ihbar süremi etkiler mi? polislik sinavini kazanirsam işten ayrilicam ihbar sürem nedir ? Teşkkürler
Merhaba. Hayır, bu durum kıdeminizi etkilemez. İhbar süreniz ise, işten ayrıldığınız tarihteki kıdeminize bağlıdır: mustafabaysal.com/ihbar-sureleri-kac-haftadir
Bekci olmak icin isi birakinca tazminat alabilir miyim
Merhaba. Hayır, bu durumda kıdem tazminatı alamazsınız.
BEn 8..6 calisiyorum sadece pazar gunleri tatil siger tatil gunleri calisiyorum mesai parasi falan vermiyo maasim 2750 sigoortayi asgari ucretten yatiriyo 1yil 8 ay oldu calisiyorum bu sekilde tazminat alabilir miyim
Hem elden ücret ödenmesi hem de resmi tatillerde yapılan çalışmaların ücretlerinin ayrıca ödenmemesi bir haklı fesih sebebidir. Ama burada önemli olan, olası bir mahkeme aşamasında bunların varlığını ispat edebilmeniz olacaktır.
is yerinde 3 yıl 3 aydır çalışıyordum.polislik sınavını kazanınca kendi isteğimle istifa ettim is yeri benden 56 günlük tazminat talep etti .Bu tazminat neye göre hesaplanıyor.ne kadar sürede ödemem gerekli odemesezsem ne olur
Serkan bey işten ayrışacağınızı işyerine en az 8 hafta önceden bildirmeniz gerekirdi. Bunu yapmadıysanız işveren sizden ihbar tazminatı talep edebilir ve ödemezseniz dava yoluyla zaten alacaktır.
Ben özel bir okul de çalışıyordum 3 ay çalıştım sadece 1 ay 15 gün sigortalı gösterdiler polis okulunu kazandım şimdi iş yeri benden bir hak iddia edebilir mi veya sözleşme imzalamadım ama yine de bir sorun çıkarırlar mı yardımcı olursanız sevinirim
Cihan bey normalde talep edebilirlerdi. Ama sigortanızı yapmayan bir işyerimden söz ediyorsak ve sözleşme de imzalamamışsanız bence çok da çekinmenize gerek yok. Ama işten öylesine ayrılmayın, noterden haklı fesih ihtarnamesi çekin ve sigortasız çalıştırılmanızı da gerekçe gösterin.
bir şirkette müdür yardımcısı pozisyonumdayım başka bir şirkette müdür olarak iş buldum tazninatımı almak için hakkım oluıyor mu
Böyle bir gerekçeyle işten ayrılırsanız, kıdem tazminatınızı yitirmiş olursunuz.
Ortada bir kamu yararından bahsedilerek 657’ye göre işe başlaması gereken zorunlu süreler çalışanın ihbar süresinden daha erkene gelse bile çalışan ihbar tazminatı ödememesi gerektiği kanaatindeyim. (aynı ilde 1 gün,farklı bir ilde ise 15 gün içinde)
Serkan bey yorumunuz vicdani ve mantıklı olsa da, İş Kanunu bakımında bu mümkün değildir. Söylediğiniz, ancak kanuna yeni hüküm eklenerek gerçekleştirilebilir.