Fesih

İşçi alacaklarında faiz başlangıcı ve oranları

İşten ayrılan ya da çıkarılan işçi bazen işverenle anlaşmazlığa düşer ve dava yoluyla alacaklarını tahsil etme yoluna gider. Haliyle, dava kazanılırsa, alacaklar faiziyle alınacaktır. Bu durumda, işçi alacakları bakımından faiz başlangıcı hangi tarih olur?

İşçinin mahkemeye başvurması

2018 yılı başında yapılan değişiklikle, artık doğrudan mahkemeye başvurmak mümkün değil. İşçinin önce arabulucuya başvurması ve uzlaşma sağlanamazsa, dava açarak hakkını araması gerekiyor: mustafabaysal.com/isciler-icin-arabulucu-basvurusu-nasil-yapilir

Dava açan bir işçinin, mevcut tüm alacaklarını yasal faiziyle birlikte talep etmesi de en doğal hakkıdır. Özellikle, ülkemizde yargılama süreçlerinin uzunluğu göz önüne alındığında, yıllar sonra hak edilen alacakların yasal faizle güncellenmesi çok önemlidir.

İşçi alacaklarında faiz başlangıcını her alacak bakımından tek tek incelemek gerekir. Bunun nedeni, bu bazı duurmlarda, farklı faiz başlangıcı hükümlerinin uygulanıyor olmasıdır.

Kıdem tazminatında faiz başlangıcı

Bu konuyu daha önce ayrıntılı olarak açıklamıştık: mustafabaysal.com/kidem-tazminatina-faiz-uygulanir-mi

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Kısaca tekrar etmek gerekirse; kıdem tazminatı taleplerinde faiz başlangıcı, feshin gerçekleştiği tarihtir. İşçinin ölümü nedeniyle iş akdi sona ermişse, bu durumda faiz başlangıcı ölüm tarihi olacaktır.

Örneğin 05/06/2017 tarihinde işten ayrılan bir işçi, kıdem tazminatını dava yoluyla almak istediğinde, 05/06/2017 tarihinden itibaren yasal faiz talep edebilecektir.

Kıdem tazminatına uygulanacak olan faiz oranı ise, mevduata uygulanan en yüksek faiz olacaktır.

Emeklilik nedeniyle fesihte faiz başlangıç tarihi

toprağa dikilmiş paralar

Burada, kıdem tazminatıyla ilgili bir istisnayı vurgulamam gerekir. Kıdem tazminatında faiz başlangıcının, fesih tarihi olduğunu söylemiştik.

Ancak bu fesih emeklilik ya da 15 yıl ve 3600 gün nedeniyle yapılıyorsa, faiz başlangıç tarihi, SGK’dan alınan ilgili evrakın işverene verildiği gün olacaktır. (Yargıtay 9 Hukuk, 2013/27777 K.)

Çünkü, işverenin kıdem tazminatı ödemesi için, haliyle, emeklilik vb. durumların kesinleştiğinden haberdar olması beklenir.

Eğer işçi emeklilik nedeniyle işten ayrılmış; ancak işverene her hangi bir resmi evrak sunmamışsa, bu durumda faiz başlangıç tarihi, davanın açıldığı ya da icra takibinin yapıldığı gün olacaktır.

İhbar tazminatında faiz başlangıcı

İhbar tazminatında faiz başlangıcı, işverenin temerrüde düşürüldüğü tarihtir.

İşveren temerrüde, yazılı ihtar yapılarak düşürülür. Yani işçi, ihbar tazminatının ödenmesi için işverene yazılı olarak bildirimde bulunmuş olmalıdır.

Böyle bir yazılı bildirimin işverence tebliğ edildiği gün, bu alacaklar bakımından faiz başlangıç tarihi olacaktır. (Yargıtay 22 Hukuk, 2012/4999 K.)

Fazla mesaide faiz başlangıcı

Fazla mesai ücreti için dava açan işçi de, öncelikle işverene yazılı olarak başvurmalı ve alacağını talep etmelidir.

Bu yazılı bildirimin işverene tebliğ edildiği tarih artık faiz başlangıcı olarak kabul edilecektir.

Genel tatil ücreti alacağında faiz başlangıcı

üst üste dizilmiş bozuk paralar

Tıpkı ihbar tazminatı ve fazla mesai ücreti alacağında olduğu gibi, genel tatil ücretinde de faizin işlemeye başlaması için, işverenin temerrüde düşürülmesi gerekir.

Genel tatil alacağının talep edildiği yazının işverene tebliğ edildiği gün, faiz başlangıcı olarak kabul edilecektir.

Yıllık izin alacağında faiz başlangıcı

Yıllık izin ücreti, feshe bağlı alacaklardan birisidir:

Ancak bu alacakta da faiz başlangıcı, kendiliğinden fesih tarihi olmaz. İşçi yazılı şekilde işvereni temerrüde düşürdüğü gün, yıllık izin ücreti bakımından faiz başlangıcı olarak kabul edilecektir.

İşe iade sonucunda faiz başlangıcı

İşe iade davasını kazanan ama işe başlatılmayan işçi için faiz başlangıcı ise şu şekilde olacaktır:

  • Kıdem tazminatı bakımından, işçinin iş sözleşmesinin feshedildiği tarih
  • İhbar tazminatı bakımından, işçinin işe başlatılmayacağının bildirildiği tarih ya da bir aylık işe başlatma süresinin sonu

Sözleşmede ödeme tarihleri açıkça belirlenmişse faiz başlangıcı

Yukarıda yazılı faiz başlangıcı tarihlerinden farklı olarak, eğer iş sözleşmesinde ya da toplu iş sözleşmesinde, belirlenmiş bir ödeme tarihi varsa, bu tarih faiz başlangıç tarihi olacaktır. (Yargıtay 9 Hukuk, 2008/28418 K.)

Örneğin 05/06/2017 tarihinde işten ayrılan işçinin iş sözleşmesinde, kıdem tazminatının iş sözleşmesinin feshinden itibaren 7 gün içinde ödeneceği açıkça belirtilmişse, faiz başlangıcı artık 12/06/2017 tarihi olacaktır.

İşçi alacaklarında faiz oranları

İşçi alacaklarında faiz oranları da, alacağın türüne göre değişecektir:

  • Kıdem tazminatında faiz oranı, mevduata uygulanan en yüksek faiz olacaktır. Bu durumda uygulanması gereken faiz, ödeme gününün kararlaştırıldığı ya da temerrüdün gerçekleştiği tarihte bankalarca 1 yıllık mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı olmalıdır.
  • İhbar tazminatı, yıllık izin ücreti, genel tatil ücreti vb. ücret alacaklarında faiz oranı, değişen oranlara göre yasal faiz olacaktır. ( Yargıtay 9 Hukuk, 2008/284148)

İşçi alacaklarında faiz açıkça talep edilmelidir

altın rengi mahkeme tokmağı

İşçilik alacağı için dava açan bir işçi, faiz talebini dilekçede açıkça belirtmelidir. Dava dilekçesinde faiz talep edilmezse ya da dava sırasında yapılan ıslah sırasında faiz talebinde bulunulmazsa, mahkeme kendiliğinden faize hükmetmemektedir.

Taleple bağlılık ilkesinden kaynaklanan bu sorunun yaşanmaması için, alacaklarla birlikte bunların yasal faizlerinin de mutlaka mahkemeden yazılı olarak talep edilmesi gerekir.

Yasal faiz ve mevduata uygulanan en yüksek faiz nedir?

Görüleceği üzere; işçilik alacaklarında uygulanan iki tür faiz oranı mevcut. Peki bunlar ne anlama gelir? Tek tek açıklayalım:

  • Mevduata uygulanan en yüksek faizden, ödeme gününün kararlaştırıldığı ya da temerrüdün gerçekleştiği tarihte bankalarca 1 yıllık mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı anlaşılmalıdır.
  • Yasa faiz, 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun’un 1inci maddesinde belirtilir ve yıllık %12 olarak tespit edilen bu oran, uygulamada Bakanlar Kurulu kararıyla %9 olarak belirlenmiştir. (Bundan böyle bu oranı, yüzde onuna kadar indirmeye ya da bir katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.)

Mevduata uygulanan en yüksek faiz oranlarını doğrudan Merkez Bankası verilerinden almak ise yanıltıcı olmaktadır. Çünkü burada yer alan oranlar, uygulanması muhtemel en yüksek oranları vermektedir. Yapılması gereken, bankalardan FİİLİ oranları öğrenerek bunu esas almaktır.

SONUÇ

İşçi alacaklarında faiz başlangıç tarihi iki türlüdür.

Kıdem tazminatı bakımından faiz başlangıcı, iş sözleşmesinin sona erdiği ya da işçinin öldüğü tarih olacaktır.

Diğer tüm alacaklar bakımından faiz başlangıcı, işverenin temerrüde düşürüldüğü tarihtir. İşçi, işverenden bu alacaklarını yazılı olarak talep etiğinde, bu bildirimin işverene tebliğ edildiği gün, faiz başlangıç tarihi olarak kabul edilecektir.

Kıdem tazminatı haricindeki diğer alacaklarda, işveren temerrüde düşürülmezse, bu defa faiz başlangıç tarihi, davanın açıldığı ya da arabulucuya başvurulduğu gün olarak belirlenir.

Kıdem tazminatında faiz oranı, mevduata uygulanan en yüksek faiz iken; diğer işçilik alacaklarında yasal faiz oranı uygulanmaktadır.

Son bir not olarak belirtmem gerekir ki; ortada, yürürlükte olan bir toplu iş sözleşmesine dayanarak açılan bir alacak davası varsa, uygulanması gereken faiz oranı tamamen farklılaşacak ve işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiz olacaktır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

24 Yorum

  1. Merhaba ben 07.02.2022 tarihinde calistigim fabrikada maaslarda anlamadik 35 kisiyiz ve patrondan tazminatlarimizi istedik oda fazla burnu havada oldugu icin patavatsizca konuşup 1ay daha calisin sirayla vercegeni soyledi bizde verdigi düşük maaş yüzünden işi o gün birakip ekip olarak avukata vekalet verip ertesi gun ihtar çektirdik sonraki gunlerde patronlar hemen hemen her gün arayip anlasmaya calistilar ve bir çoğumuz geri gitti 15 kisi kaldik ve bugün 20.02.2022 tarihi oldu sigorta cikislarimiz hala yapılmamış avukatla konustuk üçüncü hafta yani önümüzdeki günlerde arabulucu devreye girer dedi benim merak ettiğim se şudur!
    Sigorta cikislarimiz neden yapilmiyor is veren bu konuda ne düşünüyor olabilir sizce bu kendini hakli cikarmak icin bir hamlemidir?
    Ayrica mahkemeyide şu sebeblerden açtık!
    Fazla mesai ucreti
    Resmi tatillerde calistirma
    Sigortasiz calistirdigi önceki aylarin ucreti
    Asgari ucreti bankaya yatirip gerisini elden vermesi
    Yıllık izin ucreti
    Sizce bu mahkeme nasil sonuclanir şimdiden vericegeniz bilgilerden dolayi teşekkür ederim

    1. Merhaba, sigorta çıkışı yapılmamasının bir anlamı olmaz. Bu durum işverenin boşa prim ödemesine bile sebep olabilir. Diğer konularda ise benim bilmeden yorum yapmam doğru olmaz, siz zaten hukuki süreci başlatmışsınız.

  2. Merhaba Mustafa Bey;
    Ben 2017 yılında çalıştığım şirkette Teknik Müdür olarak 3500 TL net olarak anlaşarak çalıştım. Fakat şirket asgari ücreti bankaya geri kalanı elden vereceğini belirti ,bana ödenen sadece asgari ücret oldu 2 ay sonra paramı alamadığım için işten ayrıldığımı mail yoluyla firmaya ilettim. Fakat her hangi bir dönüş olmadı bende ara bulucu yoluyla anlaşmaya gitmeye karar verdik . Ama firma cevap verdiği için mahkeme yolu açıldı. Dava sürebilmesi için bu yıl mahkemeye versem sonuç alırmıyım.

  3. 2/3/2021 tarihinde ek tazminat davasi is mahkemesi sonuclandi işten ayrılış tarihinden itibaren faizlerle hesaplanacak yanlız öğrenmek isteğim bilgi faizlerin ve ihbar tazminat hesaplama süresi ne kadardır. Mahkeme kaç günde hesaplanması gerekiyor.para miktarı az olduğundan istinafta gitmeyecek mahkeme kesin karar verdi.

  4. Selamün aleyküm.
    18 ay sonra sonuçlanan işçi alacakları davasında bilirkişi raporunda belirtilen 100 bin TL nin içinde yasal faiz varmıdır?
    Eğer yoksa 100 bin TL nin 18 aylık yasal faizi ne kadar olur.?
    Ayrıca maaş farkı alacağı net mi yoksa brüt mü hesaplanır?
    Allah razı olsun şimdiden.

    1. Merhaba. Bilirkişi raporuna bakmanız gerekir, burada zaten açıkça faiz hesabı olup olmadığı görülebilir. Maaş farkı alacağı brüt de olsa yine SGK ve vergi kesintileri yapılır ve size net rakam üzerinden ödenir.

      1. Merhaba iş mahkemesi davam sonuçlandı.Yasal faiz oranı kaç olcak yüzde kaç acaba?yüzde 9 mu?yüzde 14 mü?

  5. Cevabınız için teşekkürler.Bazı yerlerde faiz ıslah tarihinden sonra başlıyor diyor.O yüzden kafam karıştı.Umarım dava açılış tarihinden olur.Evet ıslahı talebi arttırmak için yaptık.Burda ıslah tarihinden sonra diyor.

    1. Kararı okudum. ” Davacının temerrüt tarihinden itibaren faiz işletilmesine yönelik bir talebi olmadığı gözetildiğinde” ibaresinden de anlaşılıyor ki; buradaki davacı ıslah talebinde, artırdığı miktar için faiz belirtmemiş ve mahkeme belirtmesi gerektiğini söylüyor. Dava açılış tarihi esas alınır; ama ıslah edilen rakam için de mutlaka temerrüt tarihinden itibaren faiz talep edildiği ıslah dilekçesinde belirtilmelidir.

  6. Merhaba 4.5 yıl çalıştığım işyerinden 2017 mart ayında ihtar çekerek kıdem tazminatı,yıllık izin ücreti,resmi tatil ücreti,fazla mesai ücretimi istedim.İhtar çektim ve işe gitmedim.
    Daha sonra arabulucuyla anlasmaya gidilmedigi için iş mahkemesinde dava açtım.
    8.duruşma oldu dava açılırken dilekçede yasal faizi de istendi.
    Fakat kıdem tazminatı,fazla mesai,yıllık izin ücreti,resmi tatil ücreti her biri için talep edilen ücret 1000tl
    Islahla bilirkişinin hesapladığı ücrete yükseltmek istedik.
    Bu durumda faiz başlangıcı ıslah tarihi mi olucak yoksa dava başlangıç tarihi mi?

    1. Merhaba. Islah ile faiz başlangcının bir alakası olmaz. Tüm alacaklarınız için yazımızda belirttiğimiz faiz başlangıçları esas alınır, ıslah yalnızca talebinizi artırmanızdan ibarettir.

  7. 2011 yılında emekli olarak işten ayrıldım. Şimdi kıdem tazminatı için dava açtım. Kazandığım takdirde o tarihten bu tarihe uygulanacak faiz, bileşik faiz mi olacak yoksa basit faiz mi?

  8. Mrb benim Yargıtay 22 dairede 2016 yillinda giden iş mahkemesi dosyam var. 3 yıl oldu sonuç çıkmadı. Yerel mahkeme lehime sonuçlandı. 3 yıldır Yargıtay’da olan bir dosya faiz oranı nasıl oluyor. Mesela benim alacağım 40 bin TL diyelim. Buna göre faiz nasıl oluyor. Teşekkürler

  9. Selamun aleykum ben eski çalıştığım şirketi 2016nın agustos ayında ihbar çekerek iş mahkemesine verdim yaklaşık 10 tane mahkeme oldu en sonunda kazandım bu seferde 2018nin 10.ayının 3ünde istinafa gitti yıl 2019 oldu ben e devletten ne zamn baksam bir üst mahkeme için atama bekliyor yazıyor dosya numaram 2685ben daha ne kadar beklerim saygılar

      1. Peki bir mahkeme en fazla kaç yıl sürüyor yani ortalama olarak soruyorum benim tam 3 yıl oldu

  10. Merhaba İşçi Davam Da Bilirkişi Raporunu Gönderdi Yalnız İşletme de Yıllık İzin Defteri Bodro Gibi Şeyler İmzalamadim Sadece Facebook da Yer Bildirimleri Delil Olarak Sundu Bu Delil Kabul Edilir Mi

    1. Merhaba. Yıllık izin açısından soruyorsanız, mahkeme yıllık izin kayıtları hariç hiçbir bilgiye itimat etmeyecektir.

      1. Evet yıllık izin için ben defter bodro felan İmzalamadim davalı iş yeri face de ki yer bildirimi yaptığım görüntüler ile yıllık izine ciktigimi iddia etmiş bilirkişi raporuna itiraz etmis. O görüntülere itimat edilmez demi

  11. merhaba .işten çıkartıldım.fakat işverene ihtarname çekmedim.2 gün sonra arabulucuya başvurdum.şimdide dava ya gidiyorum.benim öğrenmek istediğm.alacaklarım için işveren temmerüde girmişmidir.acaba ihtarname çekmemekle hata mı ettim.şimdiden teşşekürler.

    1. Merhaba. İşveren, arabulucuya başvurduğunuzda temerrüde girmiş demektir. İhtarname çekseydiniz, daha erken temerrüde girerdi.

Başa dön tuşu