Fesih

İş mahkemesi harç ve masraf miktarları 2017 yılında ne kadar?

2018 yılı iş mahkemesinde dava masrafları ne kadar?

İşten bir şekilde ayrılan ve haklarını alamadığını düşünen her işçinin avukat tutacak gücünün olmadığının farkındayım. Böyle bir durumda işçinin kendisinin dava açması elbette mümkündür. Ancak gelen sorulardan anladığım kadarıyla işçiler, dava masraflarının miktarını merak etmektedir. Bu yazımızda size iş mahkemesinde açılacak bir alacak davasının ortalama masrafının ne kadar olduğunu açıklamaya çalışacağım.

İşçinin kendisinin dava açması

Genel olarak tavsiyem, bir avukat tutularak dava açılması yönündedir. Avukat hem tecrübelidir hem de işçinin vakıf olmadığı konuları biliyor olabilir. Ancak avukat tutmak elbette maliyetli bir iştir. Çünkü dava masrafları dışında avukata da ayrıca vekalet ücreti ödenmesi gerekir. Bu rakam davasına göre değişmekle birlikte genelde az bir rakam değildir.

İşte böyle bir durumda avukata para vermek istemeyen ya da verecek parası olmayan bir işçi davayı bizzat açmak isteyebilir. Daha önce bununla ilgili örnek dava dilekçeleri yayımlamıştım. Dilekçeyi kendi yazan işçi bunu iş mahkemesine vermek istediğinde karşısında bazı masraf kalemleri çıkacaktır. Peki bunlar nelerdir?

İş mahkemesi masraf kalemleri

Önce bu kalemleri sırasıyla yazalım ve sonrasında rakamlarını ayrıca belirtelim. İş Mahkemesine açılacak bir iş davasında masraf kalemleri şunlardır:

  • Başvuru harcı (2017 yılı için 35,90 TL)
  • Peşin harç ( Dava konusu alacağın BİNDE 68,31’inin dörtte biridir. Ama en az 35,90 TL alınır.)
  • Dosya ücreti (0,60 TL)
  • Tebligat gider avansı (Her bir taraf sayısı için 45 TL)
  • Tanık gider avansı ( Bunu mahkeme belirler ama ortalama 29 TL)
  • Keşif gider avansı ( 306,80 TL)
  • Bilirkişi gider avansı ( 220 TL)
  • Diğer gider avansı (55 TL)

Masraf kalemlerinin hepsi ödenmeyebilir

iş mahkemesi dava masrafı 2017

Yukarıda belirttiğim masraf kalemlerinin bir kısmı, sizin talebinize bağlıdır. Örneğin tanık göstermeyecekseniz tanık gider avansına gerek yoktur. Ya da bilirkişi istemeyecekseniz bu kaleme de gerek yoktur. Aynı şekilde keşif talebiniz yoksa, keşif gideri ödemeniz de gerekmez. Ama tanık ve bilirkişi iş mahkemelerinde çok sık başvurulan hususlardandır. Gelin, bir örnek yapalım ve bir dava açmanın maliyetini yaklaşık olarak öğrenelim.

İş davası örnek masraf hesaplaması

Bu örneğimizde dava açacak olan işçinin 2 tanığı olsun ve bilirkişi de talep etsin. Bu iki hususun, özellikle bilirkişinin talep edilmesinde fayda vardır. Ancak örneğimizdeki işçi keşif talep etmesin; ki zaten işyerinde keşfe ihtiyaç yoksa buna da gerek yoktur.

Gördüğünüz üzere işçimizin 2 tanığı var ve bilirkişi de talep ediyor. O zaman masrafları beraberce hesaplayalım. İşçinin ödeyeceği sabit masraflar şu şekilde olacaktır:

  • Başvuru harcı = 35,90
  • Dosya ücret = 0,60
  • Tebligat gideri = 45,00
  • Tanık gideri = 58,00
  • Bilirkişi gider = 220,00
  • Diğer gider = 55,00

Yukarıdakiler işçinin ödeyeceği ve rakamı net olan miktarlardır. Ancak bir kalem daha vardır ki, bu davanın konusu olan alacağın miktarına göre değişir. Bu kalem, peşin harçtır. Peşin harç, işçinin istediği rakamın BİNDE 68,31 inin dörtte biri olarak hesaplanır. Örneğin işçinin istediği rakam 100.000 lira ise bu işçinin 170,78 TL peşin harç ödemesi gerekir. Ancak bu haç hiçbir şekilde 35,90 TL’nin altında olamaz. Yani örneğin işçi 1.000 TL için dava açmışsa, bu rakamın BİNDE 68,31’inin dörtte biri 17,1 lira yapsa da bu işçiden 35,90 TL alınır. Bu davada da işçinin ödemesi gereken peşin harcın 35,90 TL olduğunu kabul edeceğiz. Bu durumda yukarıdaki kalemlere bir kalem daha eklememiz gerekecek.

  • Peşin harç = 35,90

İş mahkemesine dava açan işçinin ödeyeceği masraf miktarı

Yukarıdaki rakamları topladığımızda bulduğumuz rakam bize işçinin dava açarken ödeyeceği toplam masraf miktarını verir. Bu rakam ise 450,40 TL’dir.

İş mahkemesine başvuru masrafının 2018 yılı için ne kadar olduğunu, aşağıdaki videodan da izleyebilirsiniz.

SONUÇ

Eğer iş mahkemesine açacağınız davada talep edeceğiniz rakam 1.839 lira ve altındaysa, 2 tanığınız olduğunu da varsayarak, ödemeniz gereken dava masrafının 2018 yılı için 450,40 TL olacağını söyleyebilirim.

Eğer davada talep edeceğiniz rakam 1.839 liranın üstündeyse hesap değişecektir. Bunu birkaç örnekle somutlaştıralım. İşçi eğer bu davada 5.000 lira isteseydi ödemesi gereken harç miktarı 495,39 TL olacaktı. Bu işçi 20.000 lira talep etseydi ödemesi gereken rakam bu kez 751,55 TL olacaktı. İşçinin talebi 50.000 lira olsaydı ödemesi gereken masraf toplamı 1.263,88 TL olacaktı.

Belirttiğim bu rakam değişiklikleri PEŞİN HARÇ’tan kaynaklanmaktadır. Davada talep ettiğiniz rakam 1.839 lirayı geçtiğinde, bu rakamı geçen her miktarın BİNDE 17,0775 i kadar dava masrafınızın artacağını unutmayın.

NOT: Yukarıdaki rakamlar kesin olmasa da 2018 yılı için hemen hemen tam rakamı verecektir. Rahatlıkla bu rakamları esas alarak hesabınızı yapabilirsiniz.

 

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Merhabalar mustafa bey ben 2012 de 5.ayin 25inde is kazasi gecirdim 2013 de davayi actim 3.ayin 23u 100.000 tl dava actim 7.5 senedir devam ediyor 2 yere davaliyim bu yila kadar ne kadar faiz kazanirim avukatim vekalet ucreti 42.000 tl dedi mahkemede avukat 100.000 tllik davayi kazandiginda bu paradan kac lira alir bizden avukata yaptigimiz masraflar bize geri odenir mi davamiz bittiginde

  2. 07.07.2020 de işten ayrılmak için dilekçe yazdım.Dilekçede işten 22.07.2020 tarihinde ayrılacağımı belirttim.Benim dilekçeyi verdiğim gün yani 07.07.2020 tarihinde çıkışımı verdiler.Üç aydır maaş vermiyorlar.Ben gece saat 20.00 ile sabah 06.00 arası çalışıyorum.Bize mesai felanda yazmadılar hiç.Bana bi yol gösterirseniz çok sevinirim.

    1. Merhaba, o halde ödenmeyen tüm haklarınız için bir an önce arabulucu başvurusu yapmanız ve hukuki hak arama sürecini başlatmanız gerekir. İmkanınız varsa bir avukattan destek almanız da işlerinizi kolaylaştıracaktır.

  3. 2017 yılında işe başladığım firma yaklaşık 1 yıl 9 ay sonra işin bitimini öne sürerek ihbar sürelerimizi kullanmamız için karşısına imza atacağımız isim listesini açıklaması ile gönderdi. Bu süre içerisinde bende kendime iş aramaya başladım. Ihbar süresi sonunda işten çıkarmadılar ancak benim başvurduğum bir firmadan 1.5 ay sonra olumlu geri dönüş oldu. işten ayrılmak istediğimi bana verilen ihbar nedeni ile yaptığım iş arayışımın olumlu sonuçlandığını bildirdim. Görüşmeler olumlu geçmiş kıdem ve yıllık izin ücretimi alacağım hususunda mutabık kalmıştık. Şuan ne kıdem ne de yıllık iznimin ücretini yatirmayacaklarini söylüyorlar. Dava açarsam kazanma şansım olur mu?

    1. Merhaba. Kesin bir şey söyleyemeyiz; ama buradaki kritik soru şu olsa gerek: Size tebliğ edilen ihbar süresi sonunda, işten ayrıldınız mı? Ayrılmadıysanız neden ayrılmadınız? Kanaatimce, bu süre dolduğunda işten ayrılabilirdiniz. Ama çalışmaya devam etmişseniz ve daha sonra diğer firmadan cevap geldiyse, işler karışacaktır.

      1. Çalışmaya devam ettim. Formalite icabı yapılıyor vs diyerek konuya takilmamamizi söylediler nitekim iş bitince de farklı bir görev yerine aktaracaklardı ancak ben kabul etmedim yeni bir teklif alınca.

        1. Dediğim gibi, kesin bir şey söylemek zor olsa da; çalışmaya devam ettiğinize göre, artık ihbar süresinin hükmünün kalmadığını düşünüyorum. İşten ayrılırsanız ya da ayrılmışsanız, bunun önceki bildirimle bir ilgisi olmayacaktır.

  4. Merhaba iyi günler ben 3 yıl önce bir firmada çalıştıktan sonra görev yeri bitti şirket kendileri arayıp tazminat için çağırdığı halde tazminatımı alamadım.. şirket farklı bir projeye yönlendirdi.. imzayı attım ama tazminatımı alamadığım için gitmedim.. sonradan şirkete dava açıp yasal süreci başlattım mahkeme 3 yıl sürdü.. geçtiğimiz nisan ayında bitti mahkemeyi attığım imzadan dolayı kaybettim.. ve karşı taraf 11 eylül 2019 da ilamlı icra takibi başlattı.. benim sormak istediğim ben işçiyim karşı taraf benden en fazla ne kadar ücret talep edebilir.. ve de ilamlı icra ne kadar sürer.. şimdiden vereceğiniz cevap için teşekkürlerimi sunarım..

    1. Merhaba. Bunu bizim bilmemiz mümkün olmaz. İlamlı icra olduğuna göre, sizden istenen rakam zaten ilamdan bellidir. Tanıdığınız varsa, bir avukata danışmanız yararınıza olur.

  5. iyigünler ben isyerin de arkadasimla sorunlar yaşıyorum sürekli beni patrona geçiyor haklı olduğum halde hep haksiz olan benim sürekli sinirlerim bozuluyor ağlayarak çalışıyorum işten ayrılmak istiyorum tazminat alabilirmiyim cevaplarsanız sevinirim teşekkür ederim

  6. Merhabalar, Mayıs 2017 yılında başladığım işimden Kasım 2018 yılında işlerin iyi gitmemesi nedeni ile işveren ile karşılıklı konuşarak ayrıldım. Ayrıldığımda 2 aylık maaş ve tüm haklarımın 15 ile 45 gün içinde (aldığım maaş üzerinden hesaplanarak) ödeneceği söylendi. Ağustos 2019 olmasına rağmen hiçbir ödeme yapılmadı. Bu süre içerisinde gerek telefon ile gerekse yazılı talepte bulunmama rağmen hiçbir gelişme olmadı. İyi niyet çerçevesinde çözümünü bekliyorum. Ancak işverenin böyle düşündüğünü sanmıyorum. İşveren farklı bir firma ismi ile halen işlerine devam ediyor.
    Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim? Yol göstermenizi rica ederim. Teşekkürler.

  7. Merhaba iş yeri personelini yaptığı iş ile ilgili sertifika eğitim ine yollarda ve buna karşılık işten ayrılma ma sözleşmeleri imazalanirsa bu sözleşme nın geçerliliği vermidir

    1. Merhaba. Elbette geçerliliği vardır. Ama işçi buna rağmen ayrılırsa, sözleşmede öngörülen cezayı ödemek zorunda kalabilir ya da işveren yaptığı masrafları geri isteyebilir. Tek istisnası, işçinin haklı fesih nedeninin olmasıdır. Bu durumda işçi istediği zaman işten ayrılma hakkına sahip olacaktır.

  8. Benim küçük bir sorum olacak. İş mahkemesi sonucunda hizmet bedeli kesiliyotmuş. Bana %40 denildi. Acaba bu doğrumu yada be kadar keainti oluyor.

  9. Merhabalar ben 2018 yilinda kasim ayinda haksiz yere isten cikarildim.avukatimla beraber ise iade davasi actik bu ay sonunda karara baglanacak ama 51 kisi olmasi lazim dediler.bu yuzden davayi kaybedecez buyuk ihtimalle benim benim ne kadar masrafim olur bunu bilmek istiyorum simdiden tesekur ederim

    1. Merhaba, 2 senedir çalıştığım isyerinde istifamı verdikten 2 hafta sonra 6 haftalık ihbar sürem tam olarak dolmadan işveren beni işten kendisi çıkardı ve tazminat olarak hicbir ücret ödemedi.Bu durumda talep edebileceğim haklarım nelerdir?

  10. Çalışılsn işte 4 5 kişilik bir gurubun sevhen yaptığı bir hata sonucu iş yeri maddi zarara uğrar ise bu çslışsnların iş sözleşmesinin tazminatsız fes edilmesine yol açar mı ?

  11. Merhaba ben 17 yıl çalıştığım işyerinden 3600 den ayırldım fakat tazminatımı vermedi bende avukata verdim bazı arkadaşlar avukat mahkemeyi kazandımı parayı elden veriyor diyor. Bana nasıl bir evrakla ödeme yaparsa güvene bilirim belge nasıl olmalı

  12. merhaba 1 senedir calistigim is yerinden sirket aracini baskasina kullandirmak sebebiyle (araca herhangi bir zarar gelmedi , guvenlik sebebiyle anahtari bir gorevliye birakmistim.) 25/2 yuz kizartici maddeyle cikarildim. once istifaya zorlandim kabul etmeyince bu maddeyle cikarildim . ise iade davasi acarsam kazanma sansim var midir ? simdiden tesekkurler

  13. Merhaba. Bedelli askerlik görevimi yerine getirmek sebebiyle 6 yıllık işimden ayrıldım. Işimden ayrılırken noterden ihtarname çekerek kıdem tazminatımı talep ettim. Ayrıca ıhtarnameye ek olarak silüsümü insan kaynaklarına gönderdim. Fakat bedelli askerliğin uzun dönem askerlik yerine sayılmadığı gerekçesiyle tazminatımı ödemediler. 20000 tl bir tazminat beklentim vardı. Bir avukata danışarak dava açsam avukat ve dava masrafım ne kadar olur?

  14. merhaba eşim özel bi hastanede hemşire olarak çalışıyordu 2yıl 2ay çalıştı kurban bayramında 4 gün 16 saat 1 gün 24 yaptı
    ve maaşında mesaiyi yatırmadılar istedi sana onun yerine izin verelim dediler biz kabul etmedik mesai ücretini istedik yatırmadılar baryam bitti 2. aylıgında gene yatırmadılar biz tektaraflı ihtarçektik noter üzerinden mesai ücretimi alamadıgım için tekrataflı fehs ettik hastane eşimin çıkışını 3 iş günü işe gelmedi diye sgk ya bildir miş işsizlik maaşıda alamadık maddi durumumuz olmadıgı için 4 ay sonra mahkemeye vermek istedik arabulucuya yönlendirildik olumsuz sonuç aldık eşimin içeride hakkı yok eksik saati var beyanında bulunmuşlar oysaki yok ve bizim elimizde bütün banka.nöbet listeleri var avukata verdik 1.duruşma oldu ertelendi 2. duruşma martın 12 sinde 2 şahit biz ve onlar ın var avukatımız sorun yok mahkemeyi alırız dedi endişe var alırsak ne kadar bi ücret hakkımız olur tahmini tşkler şimdiden ..

    1. Merhaba. Size bir rakam veremeyiz. Ama bayram mesaileri konusunda haklı olduğunuzu ve sonrasında ihtarname çekerek doğru bir adım attığınızı söyleyebilirim. Umarım sonuç da iyi olur.

  15. Mrb ben 3 yıl çaliştım firmayi mahkemeye verdim 2.5 yıl mahkemem sürdü ve kaybettik karsi tarafa ne kadar bi ücret ödemem gerek

    1. Merhaba. Rakam, davada talep edilen tutara göre değişeceğinden bilmemiz mümkün olmaz.

  16. İyigunlr kolay gelsin Tazminat davasını kaybettim karşı tarafın avukat masrafı çıkar çıkarsa nekadar olur ama arabulucudan onlar anlaşmayı redetdi böyle olunca onlar kendisi ödüyor dediler dogrumu

    1. Merhaba. Karşı taraf mazeretsiz olarak arabulucuya gelmeseydi dediğiniz gibi olurdu. Ama gelmişler ve anlaşma olmamışsa, davayı kaybeden taraf olarak vekalet ücreti ve masrafları ödemeniz gerekecektir. Tam rakam söylememiz mümkün olmaz.

  17. 1/9/1992 tarihinde çalıştığım işyeri sigortamı yaptı, sigorta kartımı verdi. Ancak yeni öğrendimki 1994 yılı temmuz ayında prim yatırmaya başlamış. Dolayısıyla 53 yaşında emekli olmam lazımken bu süre 55 yaşına uzamış. Verdiğim bilgiler doğrultusunda hakkımı arayabilirmiyim, e-devlette 53 yaşında emekli olabileceğim belirtiliyorken sgk nezdinde aldığım cevap 55 yaş. Yardımcı olursanız çok sevinirim, dava açmam için yardım edebiliyormusunuz saygılar.
    D.Tarihim 02/03/1970

    1. Uğur bey şu yazı size yararlı olacaktır. Elinizde eğer sigorta kartı gibi resmi bir belge varsa, zamanaşımına uğramadan dava açarak bu süreleri sigortadan saydırmanız mümkün olabilir. En doğrusu, bir avukatla görüşerek bilgi almanız olacaktır.

  18. Merhabalar 2014 yılından başlamış olduğum şirket aile içi devir yapıldığından tüm eski şirketten yenisine geçiş yapmışlar 2018 yılında fakat çıkış kodumu 16 yapmaları gerekirken 22 yapmışlar 170 i aradığımda yapılan çıkış kodu nedeniyle kanunen hiç bir hakkımın olmadığı söylendi fazla mesailerim şehir dışı konaklamalarım birçok hakkım belgeler ve şahitlerin tanıklığı ile doğrulanmaktadır avukata baş vurdum, ihtarname yazıp tek taraflı fes edeceğiz dedi sizce haklarımı alabilir miyim
    Teşekkürler.

    1. Merhaba. Avukatı sizi zaten yönlendirecektir, ama şunu söylemeliyim ki; işveren hangi kodla çıkış verirse versin, önemli olan fiili durumdur ve hakkınızı almanız her zaman mümkündür.

  19. Merhaba mahkemelik oldum firmada anlaşma sağlarsam kendi aramız da. 2.mahkeme 3 .ay da davayı geri çeksem mahkeme giderleri ben ödemek zorunda kalacam sizde mahkeme giderleri tahminen ne kadar çıkar.şikayet dosyası çekilir mi duruşma olurmu

  20. Merhabalar 11.11.2015 teşekkür çalıştığım iş yerinden cikartildim 16.11.2018 tarihinde alacaklarim
    hakedlimis aylık 1280 TL Kasım
    Kullanılmayan izin ücreti 1040 TL
    Sosyal haklar 152 TL
    İhbar tazminatı 4.978.30
    Kıdem tazminatı 10.752.69
    Toplam ödeme 18.203.20
    Bana yapılan ödeme Aralık ayında
    İhbar ücreti 3.775.01
    Maaş ödeme 2.473.10
    Eksik yatırıldı ve kıdem kaldı ihtar çektim Aralık ayında 3 gün olarak belirledik ve hala yatirmadilar hukukcularimiz ilgilenecek sen ihtar cektin yapacak bişey yok dediler ne yapabilirim

    1. Merhaba. Önce karar vermeniz gerek: İşverenin ödeyeceğine inanıyorsanız beklemelisiniz. Buna inanmıyorsanız da arabulucu başvurusu yaparak hukuki süreci başlatmalısınız. Üçüncü bir seçeneğinizin olmadığını söylemeliyim.

  21. Slm ben ben 5yildir bir iş yerinde çalıştım salihin elvermedi ben işten ayrıldım salık raporum var 2017de 480tl verecek dava açdım halen devam ediyor dava bu yıl avukata verdim 170000tl dava açdım davayı kaybedersem nekadar dava masrafı oderim

  22. 2013 yılında yaşamakta olduğum şehrin dışında bir şehirde 1 ay çalıştığım bir işyerinden aniden çıkarıldım. Kıdem tazminatı alamam diye biliyorum ama ihbar tazminatı alabileceğim arabulucu avukat tarafından söylendi. Karşı taraf uzlaşmayı da reddetti. Ben mahkemeyi çalıştığım bu iş yerinin olduğu şehirde mi açmak zorundayım? Dava açtığımda dilekçe ekine SSK dökümü ve arabulucu raporunu eklemem yeterli mi? Şimdiden teşekkürler…

  23. Merhabalar oncelikle kolay gelsin
    Ben ozel bi hastanede 5 ay ticari engelli
    Araci kullandim bu aracla fizik tedavi
    Hastalarini tasidim
    Ancak surekli soylememe ragmen
    Sigortam yapilmadi
    Bugunde isten cikarildim
    Bunla ilgili ne yapilabilir

    1. Merhaba. İşten ayrıldığınıza göre, artık arabulucu başvurusu yaparak hukuki süreci başlatabilirsiniz. Uzlaşma olmazsa hizmet tespit davası açmanız gerekecektir.

  24. Merhaba sizden ricam 6yil çalıştığım işyerinden ayrıldım arabulucuya verdim işyeri sahibine ve bana sms ile toplantı günü söylendi sonra eski patronum git şikayetini geri al gel paranı da vereyim işine de devam et tekrardan işe başladım ama hakkımı vermedi bir yol gosterirmisiniz.

  25. Merhabalar 3.5 sene çalıştığım iş yerini tazminat alarak çıkış aldım işe iade davası açtım yargıtay red verdi karşı tarafa dosya masrafları ne kadar okur sizce talep edildi

  26. Merhabalar ben yaklaşık olarak 2 buçuk yıl bir şirkette çalıştım ama işten çıkıp girmişliğim de oldu. Son çalışma süren 170 gün oldu.Ben işveren le yaptığım anlaşmaya göre günde 10 saat çalışmakla mükellef tim ama şürekli olarak 10 saat ten daha fazla calişiyordum.günlük 2 saat lik ücretlerimi isteyince performans düşüklüğü sebebiyle işten atıldım maaşımı ve ihbar tazminatı mı verdiler.masai ucretimi vermediler.ben dava açarsam tecrübelerinize dayanarak ne kadar ücret alabilirim.brüt ucretim 2700 TL dır. Ve başka hangi haklarım var . teşekkürler

      1. Merhabalar geçenki yazimda mesai alacaklarimın buradan hesaplanamayacağıni yazmişsıniz.peki bir hesap yapılabilir mi . teşekkür ederim cevabınız için

  27. Merhabalar. Ben 4 aydır çalıştığım yerden bugün istifa dilekçemi bugün yazdım fakat ihbar suremi doldurmadım. Zaten girişim 27 temmuz olmasına rağmen sigortamı 12 eylülde yaptılar. Haftada yasal olan 45 saatlik mesai sürem haftaya 76 saat oluyordu ve hicbir şekilde mesai ücreti almıyordum. Bunun yanında çeşitli mobbing uygulamıyordu. Sağlık sektörü olmasına rağmen güvenlik yoktu. Bende daha fazla devam etmek istemedim. Fakat işveren beni bugün arayıp yasal yollara başvurmakla tehdit etti. Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz?

    1. Merhaba. O halde işverene bir ihtarname çekebilir ve istifa mektubunun geçersiz olduğunu ve haklı fesih nedenlerinizin mevcut bulunduğun belirtirsiniz. Böylece haklı fesih yapabilirsiniz. Sonrasında işveren yine de ihbar tazminatı talep ederse, son sözü mahkeme söyleyecektir.

  28. Merhaba
    3 yıldır bir fırmada çalışmaktaydım.toplu çıkış verilerek işten çıkartıldım.tazminatımı 5 ay sonra verilceğini arabulucu vasıtasıyla söyledi.kabul etmezsem izleyeceğim yol nedir. Yardımcı olursanız sevinirim

    1. Kabul ederseniz ve 5 ay sonra ödeme olmazsa, arabulucu tutamağına dayanarak icra takibi başlatabilirsiniz. Kabul etmezseniz ve dava açarsanız en az birkaç yıl sürecek mahkeme sonucunu beklemeniz gerekir. Tercihi siz yapmalısınız.

  29. Merhaba 5 yıl bir şirkette güvenlik olarak çalıştım valilik güvenlik kartımı iptal etti bende karşı dava açtım ve davayı kazanıp kartı geri aldım ama kart iptali olunca şirket beni işten çıkarmıştı kıdem tazminatı vererek şimdi işime geri dönmek ve valiliğe tazminat davası açmak istiyorum kazanma olasılığım ne kadar olur

    1. Merhaba. İşe geri dönmek için dava açamazsınız. Bunun süresi 1 aydır. Ama valilikle ilgili tazminat davası açacaksanız, bunu bir avukatla görüşerek fikir almanız daha doğru olacaktır.

  30. Merhaba bilirkişi ücretleri hakkinda sizin yazinizi vede vidyonuzu izledikten sonra kafam karisti. Tazminat ve fazla mesailerimi alabilmek için bir avukat yardimiyla dava açtim. Kamyon şöförü olarak çaliştiğim iş yerinde fazla mesailerimi ispatliyacak tokometre kağitlari bulunmakta. Mahkeme bilirkişiye göndermek üzere avukatimdan istedi ve avukatim gönderdi. Bilirkişi ücreti olarak 1400 tl talep etti. Bu ücreti fazla buldum acikcasi. Benim size sorum bilirkişi fiyatlari bu kadar değişebilirmi ?tesekkurler.

    1. Merhaba. Mahmut bey, avukat olmadığım için yorum yapmam doğru olmaz. Bir başka avukata sorma imkanınız varsa, daha net bilgi alabilirsiniz.

  31. Merhaba calistigim iş yerinde iki personel arasında tartışma çıktığı için iki tarafında işten çıkarılacağı söylendi.Esit işlem ilkesi gereğince 4857 sayılı iş kanununun 17.ve 18. Maddeleri ile iş feshim verildi.Diger çalışan iki hafta sonra çıkacak denildi fakat üç ay oldu hala çalışıyor.Kotu niyet tazminati basvurusu yapip Arabulucu ile görüşme yapıldı karşı taraf tazminat ödemeyi reddetti.İs mahkemesie basvursam olumlu yanıt alabilirmiyim?

  32. 6 aya yakın zamanda bi firmada çalıştım 6 ayımın dolmadına 4 gün kala çıkışımı zorla imzalattılar sözleşmeyi fesh ettiler ben imzalamadım. Bana noter yoluyla gelirse sorun olur sizin için dediler. Bana ihbar süresini vermediler ödeyeceklerini söylediler. Haksız yere işte personellerle uyumsuzluk gerekçesi bulundurdular . İşe iade davası açmak istiyorum masraflarım ne kadar olur ?

  33. Merhaba,
    Bu aralar bir dava hazırlığındayız ama bir ön bilgi edinmek istiyorum.
    Eşim 10 gün önce çalıştığı özel eğitim kurumu tarafından işten çıkarıldı. Aynı kurumda 12-13 senelik çalışan olan eşim tazminat hakkına başvurdu, ancak işverenler buna yanaşmıyorlar. Çünkü eşimin işten çıkarılması kurumun kendi isteği ve tasarrufuyla değildi.
    Bakanlıktan eşimin branşı olamayan bir derse girdiğinin tespit edildiği (Branşı değil ama yan branşı ve Talim Terbiye Kurulunun buna müsade eden kararı mevcut) ve derhal işine son verilmesi gerektiği yönünde bir yazı geliyor ve işten çıkarılma buna istinaden yapılıyor. Eşim 12-13 senedir bu şekilde çalışıyordu zaten ve birden bire işsiz kalarak mağdur edildi. Kurum ise biz bunu istemezdik, bakanlığın kararı, tazminat vermeyiz diyor. Burada iş veren haklı mıdır? Nasıl bir yol izlenmeli?
    Cevaplarsanız çok sevinirim.

    1. Merhaba. İlk izlenim olarak, kıdem tazminatının ödenmesi gerektiğini söyleyebilirim. Yine de evrak, yazışma vb. belgeleri görmeden kesin bir şey söylemek zor. Bir avukata yüz yüze danışmanız daha iyi olacaktır.

  34. Merhaba eşim özel bir şirkette 13 yıl full mesai ile çalıştı ve mesai ücretlerini alamadı.Bu yüzden fazla çalışmalar için dava açtık 97 bin küsür tl fazla çalışma ücreti çıktı.Son mahkememizde bu tutarın üçte biri ve ya dörtte biri nin kesileceğini kararın da hakimin insiyatifine kaldığını söyledi avukat .Bunun yasal gerçekliği var mı yoksa avukatın uydurması mı bu .son mahkememiz ocakta lütfen yol gösterin haklarımız elimizden alınmadan şimdiden teşekkür ederim .

  35. Merhaba 2016 yılında çalıştığım şirkete dava açtım ve avukata vekalet verdim bu süreçte tüm masraflar için para gönderdim toplam 1800 tl. Dava bitti alınacak tutar 10900 küsür tuttu. Ve avukatım anlaşma yapıp 1600 tl indirim uygulamış. Kalan paradan avukatlık masrafı 1600 tl aldı 3000 tl de devlet kesintisi dedi ve bana gönderdiği 4000 tl oldu. Tüm harç paralarını ben ödedim devlet böyle bir kesinti yapıyor mu acaba ? Ve para avukatın hesabına yatırılmış olması gereken bu mu neden benim hesaba yatırmadılar ? Avukatımdan şüphe duyuyorum lütfen yardım ?

    1. Merhaba. Gerekli bilgilere sahip olmadan buradan yorum yaparsak, birilerini zan altında bırakmış oluruz. Yapmanız gereken, avukatla bizzat görüşerek, yapılan kesintilerin tutarını ve niteliğini öğrenmektir. Sonrasında mahkemeye giderek dosyanız hakkında bilgi alabilir ve kesintileri sorgulayabilirsiniz.

  36. Merhaba ben iş mahkemesine başvurdum işverene dava açtım ve kazandım avukatta tuttum fakat avukat ile hiç para konusu konuşmadık masraflar dışında 60.000 tl kadar para alacağım fakat avukat a ne kadar ücret ödemem gerekli

    1. Merhaba. İbrahim bey, bu sorunun cevabını başka yerde aramaktansa, doğrudan avukata sormanız daha doğru olacaktır. Böylece önünüzü görmüş olursunuz.

  37. Mrb 5.5 yil bir matkette calistim dogumdan sonra 6 aylık ucretsiz izin istedim oyle bi hakkim varmis merkezden istedim vermediler .calistigim magzadan izin dilekcesi yazdım tekrar gonderdim cvp gelmedi avukata gittik ihtar cektirdik ihtarda bize böyle bi talepte bulunmadığımizi bildirmisler gönderdiğim dilekcede magza müdürünün imzası var resmini cektim dilekceyi mahkemede delil olarak kullana bilirmiyiz yoksa noter den felanmi izin kagdi gondermemizmi gerekirdi bu resim yeterlimi teşekkürler

    1. Merhaba. Elbette, öncelikle ücretsiz izin talebinizi noterden gönderseydiniz ve kabul edilmeseydi, hiç sorun olmazdı. Bu aşamada bahsettiğiniz resimle ilgili net bir şey söylemem çok zor. Bu konuda avukatınız size daha yardımcı olabilecektir.

  38. Merhaba babamında tesbit davasi oldu ve mahkemeyi kazandı 2010 yılında babam unkapanına emeklilik dilekçesi içim gidiyor orada babama diyorlar ki Senin günlerin eksik Babam da bakıyor sene 86 ile 90 yılları arasında hatlı minibüs işlettiği için Bağkur ödemesini kendisi yapıyor o zamanın Şoförler Cemiyeti başkanı ile SGK eski adı ile bağkur çalışanları düzmece ile başka birine emekli ediyorlar babamın yatırmış olduğu 4 yıl defterden siliyorlar Babam da emeklilik dilekçesi verdiği zaman bunu öğreniyor yatırdım makbuzları atmayıp elinde tutan babam Bağkur’a dava açıyor davayı kazandık 2010 yılında açılan dava 2018 yılı Ekim ayında lehimize sonuçlandı babam avukatla ilk görüştüğü zaman 100 de 10 15 herhangi bir anlaşma yapmamışım babama sadece mahkeme tutarını söylemişler o zamanın parasıyla 1750 ya da 2000 lira masrafı ne olduğunu söylemişler babam parasını veriyor 200 TL eksik kalıyor Onu da mahkemenin sonunda veririm diyor Bunlar da tamam diyor Şimdi babam 8 yıla yakındır emekli olamadığı için Dolayısıyla maaşını da alamıyor Bu geriye dönük paralarını devlet ödemesini yapacak Bunun bilincinde olan avukat şu an babama demiş ki Para yatınca yatan paranın yüzde 15’ini alırım sizce böyle bir hakkı var mıdır babamdan da talep edebilir mi Ben araştırdım mahkeme maddiyata dayalı ise yüzde onbeş hak edebiliyor Eğer mahkeme maddiyatla değilse böyle bir talep hakkı yok Lütfen beni bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden çok teşekkürler

    1. Merhaba. Avukat olmadığım için bilemiyorum, bir başka avukata danışmanızı tavsiye ederim.

  39. Merhaba ,
    6 ay önce calistigim market satildigi icin isten cikarildim. Tazminatimizin 3 ay icinde verilecegi soylendi fakat verilmedi. Çıkış islemlerinde tazminatimi vereceklerini düşündüğım için fazla mesailerimi aldigima dair imza attim. Tazminatim verilmeyince dava yoluna gitme.karari aldim ve arabulucuya basvurdum. Simdi fazla mesailerimi talep.edebilirmiyim. Arabulucudan sonra yapmam gereken nedir nasil dava acarim . Teşekkürler.

    1. Merhaba. Fazla mesai alacağınız varsa, elbette bunu da talep edebilirsiniz. Maaşınız normalde bankadan ödeniyorsa ve çalışırken ya da işten ayrıldıktan sonra ödenen fazla mesai ücretleri yoksa, bunların ödenmediğini her zaman iddia edebilirsiniz. Arabulucuda uzlaşamazsanız, iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  40. Merhaba
    3. Havalanında 2 ay sürecinde santiye mimarı olarak calıştım. İs girisimde deneme süreli is sözlesmesi imzalatılar. İse basladıktan sonra nerdeyse hergün fazladan gece 11e kadar calistim 5.5 gün bayram günleri ve hafta sonlarıda dahil mesai ücretlerini ve normal aylık maasımı sska bildirmelerine ragmen yatirmadılar.Maas bodrosu maas pusulasi istedim göndermediler. Sizce nasil bir hukuksal bir yol izlemeliyim.Yardimci oldugunuz icin simdiden tesekkur ederim.

    1. Merhaba. Faruk bey, böyle bir durumda arabulucu başvurusu yapmanız gerekir. Şikayet vb. yollar işe yaramayacaktır. Arabulucuda uzlaşamazsanız, dava açarak hakkınızı alabilirsiniz.

  41. Merhaba reklam firmasına 01.01.2017 de işe başladım sigorta girişimi mart gibi yapmış ve nisandan sonra çıkış yapmış tekrar.haziran ayında haberimiz oldu ve işden çıktım ben.bir miktar alacagım var 2.200tl ve whatsaap yazışmalarımız var bugün yarın diyip oyalıyor.bu arada iş yerini kapattı bu şahıs başka bir şehre gitti.şimdi sormak istedigim 2 tane aynı yerde çalışdıgım arkadaş var şahit olarak geliriz dediler hatta birinin daha parasını vermemiş stajer oda.şahit oluruz dediler ve iş yaptıdıgımız yerlerde beraber resimlermiz var haziran 23 kadar 2018.resimler ve şahitler ne kadar delil olur mahkemeye versem.bir çalışanıyla şuanda mahkemelikmiş zaten ücretini vermediği için ve kavga ettiği içinde iş mahkemsinde dava görülüyormuş.yardımcı olursanız sevinirim

    1. Merhaba. İşverenin, ücretinizi ödemeye niyeti yoksa, zaten yapabileceğiniz tek şey, arabulucu başvurusu yaparak hukuki süreci başlatmaktır. Diğer türlü, beklemekten başka yapabileceğiniz bir şey olmaz. Her türlü delil işinize yarayacaktır, hakkınızı aramanızı öneririm.

  42. merhaba.işyerinde toplu çıkışlar başladı toplantı yapılıp sözlü haber verildi .işyeri ile kıdem ıhbar ve fazla alacaklarım konusunda anlaşamadık.arabulucuya başvurdum.arabulucuya başvurduğum tarih te işyeri vekilide katıldı .anlaşma sağlanmadığı için dava yoluna başvurdum..ancak çıkışım 15 gün sonra verildi.işyeri sgk ya bildiriminde devamsızlık ve 25. madde den dolayı.çıkış bildirdi.size sorum ihtarname çekmeden direk arabulucuk burosuna başvurdum.acaba hata mı yaptım.bilgilendirirseniz sevinirim.şimdiden teşşekürler.

    1. Merhaba. Meraklanmayın, zaten arabulucu başvurusu yaparak süreci kayıt altına almışsınız. İhtarname çekseniz elbette daha iyi olurdu; ama şu durumda çok sıkıntı çıkaracağını zannetmiyorum.

  43. Merhaba , peşin harç tutarını 1000 de 68,31 in dörtte biri demişsiniz. Ama örnekte 1000 lira için 1.7 lira çıkarmışsınız. Bu sonuç 10 binde 1 olunca çıkıyor. 1000 de 1 olunca sonuç 17 lira çıkıyor.Burada bir düzeltme yapmamız gerekiyor.Doğrusu hangisi ?

  44. Merhabalar
    Bilgilendirme şekliniz süre gelenin dışında sade ve anlaşılır
    Bunun için Teşekkürler
    Benim çalıştığım şantiyede araya girildiği için çıkışım verildi ve aradan sonra girişim yapıldı
    Aradan önce yapılan çıkışı art niyetli iş sahibi geriye dönük yapıp aradan sonra yapılan girişi geç yapmıştır
    Ve iki ay sonra işten çıkarıldığımda geriye dönük çıkışım verildi
    Hiçbir ihbar olmadan.
    Ve aynı Zaman’da işten çıkarıldığım gün yanlışlıkla giriş çıkış yapmışlar yani çalıştığım son gün giriş çıkış yapmışlar.
    Tamamen psikolojik baskılar
    İftira, Tehditler ve iş tanımımda olmayan şeyleri isteyerek mail atıp tehdit ettiler.
    Ara hariç 4 aylık ödemem yapılmadı.
    Şantiyede başka çalışan bırakmadığı için muhasebe işlerinide bana yükledi cebimden harcayıp sonra harcadığım parayı yolladı
    Çıkış verdiği Zaman’larda çalıştığımı gösteren Mail’lerim mevcut

    Bu olay iki buçuk sene önce oldu ne yapmamı önerirsiniz
    Teşekkürler

    1. Merhaba, henüz geç değil. Zamanaşımı süresi dolmadığı için, arabulucu başvurusu yaparak yasal süreci başlatabilirsiniz.

  45. Harçlar Kanunu 123/2 asgari ücretle çalışan işçileri iş mahkemelerinde harçtan muaf tutuyor mu?

  46. Müdürün oyun oynayarak is yerı kapatılıp çalışan personellerin çıkarılacağını senın de ıs hakkını fes etecegı ız dıyerek eğer persenol ihtıyac olursa sebı alacaz fes kağıdı ımzalattı ve imzalama mı yağın ne zaman kapanırsa ıstıfa ederim dediğini söyledim fakat bana o kağıdı imzalamassan ise gelme zaten hic bir hak talep edemessındıye zorla imzalattı .. Bende imzaladım ama çıkışını o Fas kağıdına gore dıl de ise devamsızlık olarak göstermişler bine vi kandırdı ve bende ise geri ıyade açtım karsı taraf telefonla katılıp hıc bır şekilde benı dınlemeden ve avukatın ise geri ziyade istiyordu kabul edıyonuz mu cümlesinden harıc başka bir şey konusulmadan red kararı verildi.. Mahkeme bas vuruşu yapacam ne kadar şansım var Vatsap konuşmaları ise tekrar alacaz konuşmaları herşey elimde

  47. Ben iş mahkemesine avukat tutup başvuracam vekalet dosya masrafı ne tutar alacağım 50000tl tutabilir geçebilir de

  48. Selam hocam ben bir kuruluşta 2yıl 4ay dır calısıyorum. Hocam iş yerim küçülmeye gidiyor diye bakanlığa dilekçe verdi ve cevap müsbet olarak geldi yani 10.10.18toplu cıkış olacak. Yalnız kimin cıkıcagı belli degil ben sadece kendimden eminim adımı Bi şekilde gördüm ama bana seni cıkaracaz diye Bi söylemde ihtarda bulunmadılar. İhbar ve kıdem tazminatı nıda 4 ve üzeri sekile taksitle ödeme yapıyor içeride ise daha haklarımız var iaşe sendika zammı gibi gic birini alamadık.cukış sırasında ne yapmam gerekiyor imza attırıp kagıta haklarımı aldım diye cıkarıyo lar sonrada isteklerine göre ödeme yapıyorlar ne yapmam lazım şimdiden teşekkür ederim

  49. Merhaba.ben 6 yildir ozel bir sirkette calisiyorum.ikametimi degistirdigim icin isimden ayrilmak istiyorum.fakat is yerim tazminat konusunda kendi isteğiyle cikanlara verdigi halde suan ekonomik krizi bahane ediyor.bunun icin dava acmak istiyorum.nasil bir yol izlemem gerekiyor bu konuda yardimci olurmusunuz?

    1. Büşra hanım, bu gerekçeyle işten ayrılacaksanız, ne yazık ki kıdem tazminatı almanız mümkün olmaz.

        1. Eğer fazla mesai yapıyor ancak ücretini alamıyorsanız, bu nedenle haklı fesih yapabilir ve işverenden hem kıdem tazminatınızı hem de fazla mesai ücretlerinizi talep edebilirsiniz. Bu durum, işçi açısından bir haklı fesih nedenidir.

  50. Merhaba 13.07.2018 31.10.2018 tarihlerini kapsayan belirli süreli iş sözleşmesi imzaladım.isveren 1.5 ay sonunda sözleşme tarihinden önce fesih gerçekleştirdi.sozlemenin örneğini istedim kalemle boş olan deneme süresi bölümüne 2 ay yazmışlar.arabulucuya başvurdum ilk görüşmede sonlandı ve anlaşma sağlanamadı.kalan iki ay sürenin maaş talebini mahkeme yoluyla istesem kazanma şansım nedir.

    1. Selçuk bey kesin bir şey söylemek zor; ama ortada yazılı bir deneme süresi varsa, işinizin oldukça zor olacağını söylemem gerekir.

  51. Merhaba iki yıldır aynı iş yerinde çalışıyorum işe girdikten bir ay sonra asansörde su paleti çekerken belimden hastanelik oldum doktor 9 gün rapor verdi belimdeki diskler yırtıldı yine ağrı yapıyor emar görüntüleri War belimde fıtık War nasıl haklarımı alıp ayrilabilirim iş yerinden doktor artık çalışma daha kötü olur dedi yardımcınız için teşekkürler

  52. Hocam cevap verirseniz çok sevinirim
    Büyük bir işyerinde 1 sene staj yaptım normal olarak 3 4 ay çalıştım çalışmaya devam ediyorum işyerinde işverenin verdiği işi yaparken serçe parmağımın eklem yeri kesildi ve kırıldı cam ile doktor toplam 30 gün rapor verdi hem dikiş atıldı hem alçıya alındı 30 günün sonunda bayramdı bi 10 günde öyle toparladı şuan parmağım hafif yamuk kaldı ve işyerinin beni çıkartmak istediğini öğrendim tanık var ama tanık göstermek istemem işyeri çok insafsız kamera kayıdı var dava açsam kazanırmıyım benim masrafım ne çıkar ne kazanırım nekadar sürer açmalı mıyım lütfen cevaplayın

    1. Raporlar 3 adet 10 +10 +10 şeklinde 1 tanesini işkazası raporu olarak aldım işyeri işkazası raporu almam gerektiğini onlar için sıkıntı olacağını söylemişti ilk başlarda bende sazan gibi inanmıştım elimde sadece 10 gün işkazası olan raporun kopyası var başka hiçbişey yok işyeri uyanıklık yapıp tazminat alamam için bişi yapmışmıdır

    2. Sabri bey geçmiş olsun. Size ne yazık ki net cevap veremeyiz. Bir avukatla görüşmelisiniz ki, dosyanızı ve evraklarınızı incelesin ve sizi ona göre yönlendirsin.

  53. Merhaba bi kuruluşta bayramda ve arefe günün de çalıştım fakat kuruluş yatırılması gereken 100 yüz mesai yerine 100 de 5 gibi küçük bi rakam verdi ve açıklaması sıkma politikası durumlar kötü . Böyle birşeye hakları varmı izlemem gereken yol nedir ve ne denli bi dava açılabilir teşekkürler

    1. Merhaba, böyle bir hakları elbette yok. Siz ise bu durumda, hak ettiğiniz ücret ödenmediyse, haklı fesih yaparak işten ayrılabilir ve kıdem tazminatız ile diğer alacaklarınızı talep edebilirsiniz.

  54. Kolay gelsin ben bir iftira sonucu isten cikarildim iftira ya ugrayan ikinci kisi hala calisiyor ama beni isten cikardilar yaklasik10 gundur tazminatimi alamiyorim cesitli bahaneyle beni oyaliyar ne yapmam lazim

  55. Merhaba ben tmsf ye devredilen cihan medya dağıtım da gazete dağıtıcısı olarak on yıl çalışmış biriyim tazminat konusunda bir bilgi alacağım kimse yok yardımcı olur sanız sevinirim

    1. Ali bey bu konuda en doğru bilgiyi yine bir avukattan alabilirsiniz. Burada önemli olan tazminat alıp alamayacağınız değil, almaya hak kazanmanız halinde, bunun tahsilatının nasıl yapılacağıdır ki; bu konuyu en iyi bilen bir avukat olacaktır.

        1. Ne yazık ki olamıyoruz, bir avukatla yüz yüze görüşmeniz en doğrusu olacaktır Ali bey.

  56. 01.09.2015 yılında girdiğim özel okulda 3 yıl kesintisiz çalıştım. Sebep gösterilmeksizin 13.06.2018 tarihinde sözlü olarak çıkarıldım. Resmen ise 31.08.2018 tarihinde yani her yıl sözleşme bitim tarihimizde çıkışım yenilenmediği için bitti ve öylece kaldı. Normal şartlarda 3 yıllık kofem tazminatımı alacağım söylenmişti sözlü çıkarım anında. Ancak 29.06.2018 tarihinde bir yönetmelik çıktı ve kodem tazminatı alma-verme tartışmalı haldedir ibaresi yer aldı. Bu sebepten okul bana tazminat yok dedi. Ben tazminatımı istiyorum ve beni çıkardıkları tarih yeni bir okulla anlaşma yapamayacak kadar geç bir tarihti ve şuan işsizim. Dava açabilir miyim ?

      1. Bu hakkımız vardı ancak 29.06.2018de yeni bi yönetmelik çıkmış o sebepten alamıyormuşuz. Bunun doğruluğı hakkında bilginiz var mı?

  57. Iyi günler hocam ben 20 ay bir şirkete çalıştım aylık olarak ise başladık lakin sonradan bunu yevmiye hesabı yaptılar yıllık izni ve resmi günleri vermemeye başladılar bende karşı çıkıp mahkemeye vereceğim dedim istediğine ver dedi bende çıktım (yıllık iznin olmadığına dair ses kaydi bende mevcut) 3000 lira maaş alıyordum ama sigortanız asgari ücret üzerinden yaptırıyorlar agi filan hepsi içinde diyorlar mahkemeye baş vursam acaba hakkımı alabilecekmiyim avukat tutacak maddi durumum yok bir yol gosterebilirmisiniz şimdiden ALLAH razı olsun

      1. Zeynel hoca m öncelikle soruma cevap verdiğiniz için size tşk ediyo rum işten çıktığım gün notere gittim lakin ordaki bayan arabulucya yönlendirdi bir hak kaybına yol açarmi ve anlaşmaya yanaşmadılar bugün haber aldım ihtarname cekmedigim icin bir sorun olurmu yillik izinin verilmediğini söyleyen yetkilinin bizzat ses kaydi var bir avantajı olurmu hayır li akşamlar

        1. İhtarname çekseniz iyi olurdu; ancak yine de çok önemli değil. Artık iyi bir dilekçe hazırlayarak arabulucuya başvurmanız gerekir. Ses kayıtları, gizli kayıtla alınmışsa aleyhinize olabilir. Zaten yıllık izinle ilgili herhangi bir evraka imza atmadıysanız, bir sorun olmayacaktır. Size izin kullandırdığını kanıtlaması gereken işyeridir, sizin bu konuda bir şey yapmanıza gerek yok.

  58. İyi günler;
    2014-2016 yılları arasında bir firmada 1620 saat fazla çalışma surem var ve hala aynı firmada çalışmaktayım.fazla çalışma ücretinin hesaplanırken 2014-2016 yılları arasındaki maaşım mi? Yoksa güncel maaşım mi baz alınır ? Ayrıca hesaplama net mi? yoksa brüt ücret üzerinden mi yapılıyor ?

    1. Hakan bey o dönemki maaşınız üzerinden hesaplanır. Brüt ya da net üzerinden hesaplanması fark etmez; çünkü aynı sonuca varır.

  59. Merhaba iyi günler biz bir köye frebarik ev dedik herşey dahil 60 bin lira Mart da 20.bin lira verdik adam 29 Nisan’da ev tamam olacak dedi kağıt da imzaladı 29 Nisan’da tamamliyacagi da dair sadece kağıt parçası noter onaylı değil ama bugün 29 Ağustos ev halen bitmedi adamın toplam 3500 alacağı kaldı 10.15 bin liralık yapacak işi kaldı ve yapmıyor ne tür dava açabilirim dolandırıldık

    1. Hasan bey bu konu bizim alanımız dışındadır. Bir avukatla görüşmenizi öneririm.

  60. 1997den beri çalıştığım fakat 1998de sigorta girişli bir çalışanım iş verenim ben izindeyken beni tazminatsız işten cikardigini noter kanalı ile bana bildirdi yüz kızartıcı kod ile çıkış verdi işsizlik maaşı dahi alamadım şuan mahkemeligim askerî ücreti bankadan geri kalanı elden alıyorduk 2017 Mayıs’ta çıkış verdiler ne kadar tazminat alırım ve nasıl bir yol izlemem gerekir Teşekkür ederim

  61. Merhabalar ben 4 yıllık üniversite mezunuyum ve bir markette çalışıyorum. Fakat markette eleman eksikliği sebebiyle, biraz da keyfilik sebebiyle günlerdir 14 saat çalıştırılıyorum. Art arda 4 gün boyunca 14 saat çalıştım ve son gün 16 buçuk saat çalıştırıldım. Fazladan çalıştığım saatlerin mesaime eklenip eklenmeyeceğini sorduğumda da eklenmeyecek, o fazla saatler doğrultusunda ilerleyen günlerde işe geç geleceksin veya erken çıkacaksın denildi. İş Hukuku’nun “Bir işçi kendi rızası olsa bile bir günde 11 saatten fazla mesai yapamaz” maddesine dayanarak ve mesai saatleri dışında çalışılan her saatin ekstra/zamlı olarak ödenmesi maddesine dayanarak dava açmak istiyorum. Mağazada kamera 7/24 aktif ve kanıtlanabilir. Sizce bu davayı kazanma şansım nedir? Teşekkürler.

    1. Merhaba. İspat konusunda bir şey söyleyemem; ancak diğer konuda yüzde yüz haklısınız. İşçiye fazla mesai karşılığı serbest zaman kullandırılması yasal olsa da, 11 saatin üzeri için bu kural geçerli değildir ve bu sürenin üstünün mutlaka ödenmesi gerekir.

  62. Merhaba 1hafta önce bolumumde üretim durdu ve başka bir bölüme geçici iş olarak gönderilmek istendim kabul etmeyince devamsız gösterip tek taraflı fesih verdi tazminatsiz dava açacak olsam kazanma ihtimalim varmi

      1. Hayır devamsizligim yok geçici görev yerine gitmedigim için beni gelmedi göstermişler kendi isimin başına gittim böyle bir hakları varmı avukata gitmeden arabulucuya gitmek zorunlu mu nasıl bir yol izlemeliyim

        1. Hakan bey arabulucu artık bir zorunluluk. Önce bu yola başvurmalı ve sonrasında dava açmalısınız. Arabulucu başvurusunu siz de yapabilirsiniz, avukata vekalet de verebilirsiniz. Bundan sonrası artık yasal sürece kalmış gibi görünüyor, net bir şey söylememiz çok zor.

  63. Merhaba ismim gulay 27 eylül 2017 den bu yana yarı kurumsal bir tekstil firmasında calisiyorum üretimde yönetici asistanı olarak başıma gelen olay şöyle işçi sağlığı ve güvenliği birimi tarafıma bir mail atti ve eksik personelin ayakkabı ve beden numaralarını doldurup gönderir misiniz dedi ben de listeyi alıp sahaya ciktim doldurdum ve listede 3 sef kaldi kalite kontrol şefini gordum ve kendisinden beden no ve ayakkabı numarası istedim ve bana oraya an… a…’ni yaz dedi şok oldum bir daha tekrarladı yanında vardiya amiridide vardi ben sadece terbiyesizlik ediyorsunuz sizinle hesaplasicaz dedim ve ik birimine gidip durumu izah ettim ve duramayacağımi soyledim yıllık izin alıp ciktim ve kişi hakkında halen birşey yapılmamış sebebi ise bu adamın işini yapacak kimse olmamasiymis ben ne yol izlemeliyim böyle şehir eşkıyalarına mi kalacak bu iş hazmedemiyorum savunması da az önce iade gelen mal yüzünden patrondan azar işitmesiymis şimdi 3 hafta yıllık izin kullanıcam sonrası bölüm değişikliği istedim sen bi toparlan gel bakarız dediler iş mahkemesine nasil verebilirim lutfen yardim edin

    1. Gülay hanım iş mahkemesine vermek için, işten ayrılmanız ve işverenin haklarınızı ödememesi gerekir. Şöyle ki; bu durum size haklı fesih hakkı verir. Bunu kullanırsanız ve işveren tazminatınızı ödemezse, o zaman yasal yollara başvurabilirsiniz. İş Kanunu bakımından yapılabilecek başka bir şey yoktur.

      1. Peki bu adamın bu kadar kolay küfür edip geçmesinin bi cezası yok mu yanındaki kalıcak teşekkür ederim çok üzgün ve yorgunum yıllık iznimi bu psikolojiyle geçirdim anlayamıyorum bu rahatligi

        1. Bu konuda elbette mahkemelerde hakaret davası benzeri bir dava açabilirsiniz ama bu dava iş mahkemesini ilgilendirmez. Genel mahkemelerde dava açmanız gerekir.

  64. Merhabalar, iyi çalışmalar dilerim öncelikle.
    Sizden bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Akaryakıt istasyonlarına yönelik hizmet veren bir otomasyon firmasının çağrı merkezi bölümünde müşteri temsilcisi olarak çalışmaktaydım. Şirket Şubat ayının 10’u gibi kaçakçılık şüphesiyle polisin şafak operasyonuyla baskına uğradı ve yöneticiler gözaltına alınıp belli bir süre içeri kaldılar. Bizlere ise firma maddi durumunu bahane ederek şubat ayından sonra maaş ödemelerini gerçekleştirmedi. Daha doğrusu ben hariç diğer arkadaşlar maaşlarını gecikmeli olsa da alabildiler ancak sebebi nedir bilemiyorum ama sadece bana maaş ödemesini gerçekleştirmedi firma. Ben gece vardiyasında tek başına home office olarak çalışmaktaydım ancak diğer arkadaşlar gündüz vardiyasında şirket içerisinde çalışıyorlardı. Mart,Nisan ve Mayıs ayları boyunca maaşlarımı alamadan 3 ay boyunca çalıştım. En son şirkete kendi istediğim ayrılmak istediğime dair (ayrılma sebebimin maaşlarımı alamamam olduğunu istifa dilekçeme eklemedim maalesef) istifa dilekçemi verdim ve Mayıs ayının sonunda ihbar süremin bitimi ile şirket ile ilişiğim kesildi. Ancak bu süre içerisinde gerek muhasebe departmanı ve gerekse şirket sahibi ilgili kişiyle defalarca konuşmama ve görüşmeme rağmen ödemeler tarafıma yapılmadı. Tamam bu hafta, önümüzde ki hafta veya gelecek ay ödemeleri yapacağız gibi sözlerle bugüne kadar toplam 5000 TL’lik alacağımdan 1000 TL’lik ödeme yapıldı ve kalan 4000 TL’lik maaşım tarafıma ödenmedi. Konuyla ilgili olarak Mayıs ayından bugüne kadar olan gerek patronla olan yazışmalar, gerek muhasebe çalışanı, müdürü olsun tüm Whatsapp konuşmaları elimde kayıtlı duruyor. Bunlara ek olarak Mayıs ayıda dahil olmak üzere sigorta ödemelerim yapılmış ancak banka hesabıma maaş ödemesi gelmemiştir. 1 veya 2 tane tanık da getirebilirim konuyla ilgili olarak. Bu bilgiler ışığında eski iş yerime dava açıp maaşımı almak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem konusunda, neler yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilirseniz gerçekten çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Ömer bey yapmanız gereken şey arabulucu başvurusu yapmaktır. Ayrıca bir avukatla görüşün ve istifa dilekçesi vermiş olsanız da aslında maaş ödenmediği için ayrıldığınızdan dolayı kıdem tazminatı alma ihtimalinizi de göz önünde bulundurun.

        1. Ömer bey avukatlık hizmeti vermiyoruz. Bir şekilde profesyonel destek almanız gerekir. Diğer türlü hata yapabilirsiniz.

  65. Merhaba. Uluslararası bir firmada part-time depo elemanı olarak çalışıyorum. Haftada 25 saat çalışmama rağmen ve parttime çalışanlara mesai yasak denmesine rağmen bir sene içerisinde belirli aralıklarla sistem kesintisi siber saldırı bahaneleriyle mesaiye bırakıldım. İş yoğunluğunda fazladan çalıştığım yarım saat bir saatinde şirket tarafından parttime çalışanlara mesai yasak olduğundan yazmamam söylendi. Yazıp ücretini aldığım mesailerim var ama yazmadığım mesailerde var . Olaya yeri geliyor iş erken bitiyor erken çıkıyorum diye bakıyordum içim rahattı ama son altı aydır belirli aralıklarla saatimden önce çıkmamam gerektiği ve işimi yapmadığım öne sürülüyor. Oysa ben işimi hiç yarım bırakmadım. Ve depo elemanı olarak çalışan part ve full çalışan kişiler arasında ayrımcılık yapılıyor. Full çalışanlar erken geliyor diye onların erken çıkmasına laf edilmiyor ama part time çalışanlar 4 saat çalışıyor diye 20 dakika erken çıkmamız işimizi yapmadığımız anlamına geliyor şef gözünde. Bunu söylediğimde ise siz jokersiniz deniyor. Ama işyeri kartımda depo elemanı yazıyor. İş ahlakına göre saatimde çıkmam gerekir ama ortada bir ayrımcılık var gözle görülen ve iş hukukuna ters fazla mesai durumu var . İkisi tek başına mobing . Ayriyetten sorumlu şefin son zamanlarda yaptığımız işe karışması normal ilerleyen iş akışına müdahale etmesi . Birde sözlü olarak ben size operasyonu öğretemiycem galiba demesi.bizim şirkette iki tane şef var . Her hafta bir diğerini görüyorum ve bahsettiğim şefi iki haftada bir görüyorum. Dolayısıyla 15 gün veya ayda bir bu tarz şeylere maruz kalıyorum . Bu durumda dava açılabilirmi? Ne tür davalar açılabilir ? Mobing veya maddi manevi ne tür davalar açabilirim? Nasıl bir yol izleyebilirim?

  66. Merhaba ben 20 gün çalıştığım taşaron işyerinde 1 günlük raporluyken işten çıkarıldım, ve arabulucluk toplantı gününde, toplantıya gidemedim, arabulucuk bana iş makemesine avukat ile başvur dedi acaba burda haklı çıka bilirmiyim ve işsiz boşta geçen zaman 20 günlük bir işçinin alacağı nedir. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Saygılar

    1. Merhaba. Deneme süresi söz konusu değilse, 2 haftalık ücretiniz kadar ihbar tazminatı hak edebilirsiniz. Ayrıca ödenmemişse 20 günlük ücretinizi de almanız mümkündür.

  67. Meraba 2015 yılında mevsimlik işten kod 19 ile çıkış yapmıştım. Bir sonraki iş mevsiminde işe iade davası açtım kazandım. İşveren istinafa yolladı sonuç yeni geldi işe iademe karar verildi. İşveren 1 ay içerisinde beni işe başlatmadı. Sorum şöyle mahkemenin karar verdiği 4 aylık bürüt 4 aylık net alacak ücretin hesaplamasını nasıl yapmalıyım? Nereye başvurarak benim yerimde benim pozisyonda çalışan işçinin örnek maaş üzerinden ne kadar aldığını tespit ettirebilirim. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Kerim bey bunun için başvurulacak bir yer yoktur. Bir avukata vekalet verebilirsiniz ve icra vekalet ücreti karşılığı avukat sizin için bu işleri yapabilir.

  68. Merhaba 2 senelik çalıştığım işyerinden atıldım üstelik Sigortam da yapılmamış çalıştığım iki sene boyunca sadece 48 gün sigortam yatırılmış ne yapmalıyım mahkemeye gidersem sigortam geriye dönük olarak yatırılır mı tazminat fazla mesai ücretlerini alabilir miyim?

    1. Merhaba, ikisi de mümkündür. Ama önemli olan bu hususları tanık vb. yöntemlerle ispatlamanızdır. Zaten 2 yılda sadece 48 gün sigortanız yapılmışsa, hiç düşünmeden arabulucu başvurusu yapmalı ve hakkınızı yasal yollarla aramalısınız.

  69. merhaba
    sgkya yurtdışı borçlanmayla günlük primin en ust tavan rakamından borçlanarak emeklilik başvurusunda bulundum maaşı en düşük tabandan bağladılar buna itiraz ettim olumsuz yanıt verdiler . iş mahkemesine başvurmam gerekiyor fakat ben büyük şehirde ikamet ediyorum mahkemeler çok yoğun davalar 2 yıl sürer dediler sonuçta sgk kuruma dava açacağım her ilde şubesi var acaba davayı ikamet ettiğim ilin dışında yoğunluğu az olan kuçuk bir ilden açsam daha çabuk karar çıkar mı? yani başka bir ilden müracaat edebilir miyim? teşekkürler

  70. Zeynel bey merhabalar..Bir akaryakıt firmasında 1 yıl 3ay kadar çalıştım.çalıştığım dönemde 3-4 sefer yanlış yakıt verdim toplamda 6.000 tl kadar bir ücreti benden kestiler. Bunlar hakkında ne bir iş kazası tutanağı yada yapmış oldukları masrafın faturaları bana ibraz edildi.kesinti sırasında maaşımın 4/1banka borcuma münasığ haciz kararı ile kesiliyordu.sorum şu maaşında haciz kararı olan bir işçinin maaşının geri kalan kısmından ii veren kesinti yapabilirmi.2 sorum yapılan yalnış dolumlar iş kazası statüsüne girermi şayet giriyorsa firma herhangi bir tutanak ve belge fatura vs. beyan etmeden kanunen kesinti yapabilirmi….
    Firmama bunları sorduğumda firma yetkilisi olan satış müdürümüz bana hakeret küfür ve darp etti…darp raporu aldım kişi hakkında şikayetci oldum iş verenime iş kanun madde 24 2.fıkra b ve c bendlerinden kendilerine sözleşme fesih ihtar namesi çektim iş mahkemesine arabuluçuluk ta uzlaşamadık ve konu mahkemeye intikal etti. Arabulucu kanunen kıdem tazminatı tazminat yol yemek resmi tatil ücreti vs.lerden işlem yaptı kesinti konusunu mahkemede hakime anlattığınızda o karar verir dedi…mahkemeyi kazanma ve kesinti hakımla beraber diğer haklarımıda alabilirmiyim…

  71. Merhaba ben 2 yıl önce bir işyerinde iki aylık alacağım vardı ozaman asgari üçret 1300 lira idi yani ozamanki şartlarda 2600 tl alacalıyım dava acarsam masraflarımı geri alabilirmiyim teşekkürler

    1. Şenol bey davayı kazanırsanız, açarken yaptığınız masraflar karşı tarafa ayrıca ödettirilir.

  72. Merhaba, ben 2010 yılında belediyenin taşeron firmasında işe başladım. 2013 yılında beni dış görev olarak başka bir yere gönderdiler. Burada 1 hafta çalıştıktan sonra tekrar ayni işyerine geri döndüm . 31.03.2018 Tarihinde KHK ile emekli oldum ve işten ayrıldım. Belediye bana 2013 yılından sonraki tazminatımı ödedi ve bu tarihten önceki tazminatımı ise şirketten alınması gerektiğini söyledi. Ancak şirket bu hakkımı belediyenin ödemesi gerektiğini söylüyor. Bu durumda mahkemeye gitmem ve dava açmam gerekiyor. Bu durumda benim kimden alacaklı olmam ve kime dava açmam ve ne yapman gerekiyor. Teşekkürler

    1. Işıl hanım bu durumda ister alt işveren firmaya ister kamu kurumuna dava açabilirsiniz. Bu konuda seçimlik hakkınız bulunmaktadır. Belediyeye dava açmanızı öneririm.

  73. sayin yetkili asciyim 5 haziranda calismak icin tanzanyaya davet edildim
    .ucretin bir kismini avans olarak aldim.34 gun bifiil calisdim.ilk gunden itibaren mobbing yapildi ve ne sigortam ne bildirimim hicbir resmi kaydim yapilmadi.ucretimi istedigimdede gonderdigime say deyip beni afrika kosullarinda sokaga atti.donus biletimde alinmadi.cok madur oldum.maddi manevi zarara ugradim. nasil bir islem baslatabilirim ?

    1. Eren bey arabulucu başvurusu yapmanız gerekir. Sigorta girişiniz olmadığı için, o işyerinde çalıştığınızı tanık vb. yöntemlerle bir şekilde ispatlamanız gerekeceğini unutmayın.

  74. Merhaba ben 6 yıldır polis evinde taşeron işçi olarak çalışmaktayım polis evi zarar ediyorum diyerek işçileri çıkarıyor ne yapmamız gerekiyor

    1. Zafer bey yapabileceğiniz bir şey yok. Ama çıkarılırsanız, şartları varsa işe iade davası açabilirsiniz. Yoksa, tazminatınızı talep edebilirsiniz.

  75. Merhaba. Ben ve 2 arkadaşım bir kolejde 12 aylık sözleşme ile çalışıyorduk. Ancak 11.ayda iş çıkışımız verildi. Amaçları son bir ayın maaşını vermemek sigortamızı yatırmamaktı. Bu durumda dava açıp son maaşımızı geri alabilir miyiz? Tazminat davası açma hakkımız var mı? Böyle bir hakkımız varsa davayı kesin kazanır mıyız? Ayrıca ne kadar sürede dava açmalıyız, zaman sınırımız nedir? Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Size kesin bir şey elbette söyleyemem ama büyük ihtimalle davayı kazanırsınız. Davayı 5 yıl içinde açmanız gerekiyor.

  76. Iyi gunler işyerinde sendika toplu sözleşme yapmakta enflasyon yuzde 12 oldugu halde ben ve bir kac arkadasa yuzde 2 50 kisiye yuzde 10ve 15 arasi diger iscilerede yuzde 40 lara varan zamlar yapilmakta bubdurum eşitlik kanununa aykirı midir mahkemee verebilirmiyim.tesrkkur ederim

    1. Uğur bey, evet durum böyleyse, bir ayrımcılık olduğu söylenebilir. Arabulucu başvurusu yapabilir ve yasal süreç başlatabilirsiniz.

  77. İyi günler kolay gelsin
    Ben 2.5 yıldır özel bi şirkette depo görevlisi olarak çalışmaktayım. Şirketimizin geleceği açısından iyi niyetimle işten çıkıp tazminatımı almak istiyorum fakat şirket beni işten çıkarmayıp usulsüzlüğe teşvik edip tazminat hakederimi vermicekler diye o konuda pek sıcak bakmıyorum ben iyi niyetimle dile getirdim ama şirket bana aynı karşılığı vermiyor bende işçi mahkemesini başvurup istediğim hakederimi alabilir miyim ??

  78. Merhabalar. 1 yil 9 aydir 1 fabrikada calisiyordum fabrika benim yerimi degistirip baska istasyona verdi bilmedigim bir yerde de calistigimdan hata oldu. ve fabrika bunu sebep gostererek beni tazminatsiz isten cikartti. hic bir sekilde tazminat alamadim bana uzatilan kagitlarada Tum haklarim saklidir hic bir sekilde haklarimi alamadim yazdim ve imzaladim . simdi alacaklarim icin ne yapmam lazim. cevap icin simdiden tesekkurler

  79. Merhaba,
    Geçmişi bir Türk bankası olan, batış, birleşme ve satış sonrasında YB bir kurum olan firmada hiç çıkış almadan 22 yıldır çalışıyorum. 1 Ağustos tarihinden itibaren kurumda yaptığımız işi outsource yapacaklar. Kurum kendi kadrosunda farklı bir bölümde görev vermiyor. 31 Temmuz da işten çıkışlarımız verilecek. Biz, sizlere aynı haklarınız ile taşeron firmada iş veriyoruz derler.
    İK, kıdem, ihbar varsa izin paralarımızı veriyorlar.
    Yemek, Servis hizmeti, Özel sağlık sigortası, OtoBES değil farklı bir BES ve kurumun % 3 katkı payı var. Banka tazminatlarımızın sadece Brüt maaş+Yemek ücreti dahil edilerek hesaplanması doğru mudur?
    (BES katkısı,özel sağlık sigortası bordroda yer almaktadır)
    Bunca yılın sonunda bir taşeron firmada çalışmak istemiyorum. Kıdem,İhbar ve 72 gün izin paramı almak, bir süre işsizlik maaşım ile devam etmek, en önemlisi işe iade davası açmak istiyorum.
    İşe iade davasını kazanma şansım ne kadardır.
    Saygılar.

    1. Merhaba. Keşke size buradan net cevap verebilsem. Ancak birçok bilgiye sahip olmadan kesin cevap vermemiz çok zor. Bir avukata danışırsanız, sizi daha doğru şekilde yönlendirecektir.

  80. Mng kargo da 2 yıl çalıştım.sehir içindeki şubeden şehir dışındaki şubeye emrivaki olarak geçirilsin.is saatim arttı çalışma ortamı zorlaştı.daha sonra şubeyi acente yaptılar.her sorduğumda haklarım saklı kalıcak dendi.fakat 22. Madde ile girdi cıktı yapmışlar ben bunu 15 gün sonra öğrenip ihtarname gönderdim ve arabulucuya başvurdum.hukuki süreç olduğu için.eger şirket mahkemeye git diyip başından savarsa ne yapabilirim.maddi durumumda pek yok.haklimiyim benim önümü kesecek bir şey yapabilir mi firma mahkemeye gidince kazanma ihtimalim var mi.kalan maaşımı ve yemek paramı ve kullanmadığım senelik izinlerini maaş günü yatırırlar mi.ihtarname çektim diye sorun cikarirlarmi

  81. Merhabalar 2013 ile 2017 ocak ayına kadar kurumsal şirkette çalışıyordum fakat beni şirkete çağırdıklarında, benim yapmış olduğum ve gizli yapmadığım müdürleriminde bildiği ve onlarında yaptığı bir işlem sonucunda savunmamı istediler savunmamı yazdıktan sonra ben tutanak olur diye düşünürken onlar benimle çalışamayacağını söylediler ve sicilime kadar işlettiler bu durumu velhasıl adliyeye gittiğimde bir tane avukat atadılar bana, 1.5 yıldır süren bir davada karara çıktı beni haklı buldular. Benim aklıma takılan şey şu istinaf olayı ve ne kadar zamanda sonuçlanıyor genel anlamda hakim haklı bulduysa istinaf onaylarmı, eğer itiraz ederlerse paramı alabilirmiyim, ve 100 liradan açılan davanın akabinde tekrar açılacak olan davada bütün paramı almam hakkındaki sorularımı yanıtlarsanız sevinirim Teşekkür şimdiden iyi akşamlar

  82. slm hayırlı bayramlar
    özel bir sektörde özel güvenlik olarak çalışıyorum 2014 yılından beri çalışmış olduğum iş yerinde sağlık problemi yaşadım ve ameliyat oldum doktor bu şartlarda çalışamazsın dedi bende iş yerine bildirdim 2 ay idare edildikten sonra tekrar aynı şekilde calistirildim ve ameliyat olduğum yerden çalışma nedenlerinden dolayı hastalık tekrarlandı 1 yil icinde ( 2015 te ) tazminatimi istiyorum bana hakaret ediyor devlet bizden vb. vb. bizden birşey alamazsın istemiyorsan çok git dedi bu hastalik hakkında mahkemeye gitsem tazminatımı alabilirmiyim halen çalışmaktayım bilgilendirirseniz… iyi günler

  83. 29.05.2018 tarihinde 3600 le iş yerimden ayrıldım.Tazminatim ödenmeden tüm yanlarımdan feragat ettiğine dair tazminat bordrosu imzalamam iştendi.Kabul etmedim ödeme yapıldığında imzaliyacagimi soyledim.Halen tazminatım ödenmedi bu durumda ne yapmam gerekiyor.

  84. Merhaba iyi günler
    Fuar ve stand sektöründe 20.09.2016-23.05.2018 tarihlerinde sigortalı olarak çalıştım. Aylık mesailerimiz 120-180 saat arası değişiyordu. Benim iki senelik parça halde mesai alacaklarım, nakit harcamalarım, ve kullandıkları kredi kartım var. Paramı istememe rağmen alamadım iki senedir. En son olarak paydos saatinde işveren tarafından küfür yedim buna karşılık işi bıraktığımı çalışmayacağımı söyledim.. iki gün işe gitmedim bu olaydan sonra ve iki gün sonra gidip muhabeseden alacaklarımı hesapladım. Patronla tekrar hesap yaparken her kelimesinde küfürlü konuştu,şahsıma da küfürler etti,kafasına göre keyfi kesintiler yapmaya kalktı. Ben mahkemeye yoluna başvuracağımı söyledim tekrar küfür etti bende en son karşılık verdim çıktım gittim. Arkamdan geldi ve bana saldırdı, küfür ederek dövmeye kalktı hiç bir şekilde karşılık vermedim bu olay sırasında. Ayrıca resmi tatillerde, dini bayramlarda çalıştım ve normal mesai ücreti verildi, psikolojik baskı yapıyordu iş esnasında,alacaklarımı alamadım, kredi kartımı kullandı ödemedi ve ben haciz mesajları alıyorum. Bunlara rağmen işi ben bıraktığım için tazminat hakkımın olmadığını söyledi.. sizce nasıl bir yol izlemeliyim ve bu olaylardan doğan haklarım nelerdir

    1. Erhan bey, bir an önce bir ihtarname hazırlayın ve noterden gönderin. Sonrası ise yasal süreçle sonuçlanacaktır.

  85. Merhabalar, ben 2.5 yildir ozel guvenlik olarak calistigim … sirketinde guvenlik kimlik kartim valilik tarafindan yenilemede iptal edilince sirketimde beni tazminat vermemek icin sernet danismanliga transfer etti ama ortalama 400 tl az aliyorum gonderdikleri yerde tek tarafli haklarimi fesh edip alabilirmiyim ve napmam lazim.

    1. Barış bey, normalde ücret düşmesi fesih sebebidir. Ama özel güvenlik olarak istihdam edilemeyeceğinize göre, size uygun yeni bir pozisyona atanmanız normal karşılanabilir.

  86. Merhabalar 20 aydır çalıştığım işyerinden tutukluluk (feto)sebebiyle isten çıkarıldim mahkeme henüz sonuclanmadi kidem tazminati ödemesi yapilmadi dava açsam hakedermiyim

  87. Merhabalar benim patronunla aramda 3750 tl üzerinden sigortam ve maaş anlaşmam var ancak hep asgari ücret üzerinden yattı 5 ay çalıştım çıkma nedenim ise bilgim haricinde çalıştığım halde sigorta çıkışımın yapılmasi bu ücretleri talep edebilirmiyim sözleşme feshini noterden gönderdim sebeplerini de yazdim

  88. Merhaba. Ben şu an sigortasız çalışıyorum. Sigorta yapmak istedigimde iş saatlerimin uzatilacagina dair üstü kapali bir tehdit aldigimi soyleyebilirim. Yani sigorta yaparsam is cikis saatim ve giris saatin degisecek. Bu durumda haklarim neler? Mahkemede kanitlanirsa gecmise ait odenmeyen sigorta primlerim ne olur? Tesekkurler

    1. Merhaba. Haklarınızda öte, sigortasız çalıştırılmanız yasal değildir. Mutlaka sigorta yapılmasını talep etmelisiniz.

  89. Selâm aleyküm ben üç sene çalıştığım işyerine dava açmak için avukata vekalet verdim şimdi kendisi benden masraf istiyor istemesi doğrumu eğer doğruysa benden 750 tl istiyor acaba fazlamı istiyor bilmiyorum tutar hakında beni bilgilendirirseniz sevinirim saygılar

    1. Savaş bey, elbette ki her davanın masrafı vardır. Ancak bunun tutarını net olarak buradan bilmemiz mümkün değil.

  90. Merhaba bende iş kazası geçirdim 45 gün rapor aldım fakat kaza geçirdikten 20 gün sonra ameliyat olmak zorunda kaldım raporum 45 gün daha uzadı ancak ilk raporumu doktor işbaşı vermiş fakat iş başı verdiği tarih pazar günü olduğu için ikinci raporum pazartesiden yazıldı arada 1 gün boşluk oluştu işvereniminde bunu dikkate almaması sonucu 45 günlük rapor ücretimi alamadım iki rapor arası boşluk oluştuğu için ve yaklaşık 2000 tl hastane masrafım oldu 3 ay çalışamadım vs vs iş kazasınıda iş yerinde devriye görevimi yaparken çevre aydınlatmalarınon yanmaması ve kamyon rampasının açık olmasından dolayı rampadan düşerek bileğimi kırdım ne yapmam gerekir 4 yıllık çalışanım tazminat davası açmam bana yarar sağlarmı teşekkürler.

    1. Emrah bey, bu tür durumlarda internetten bilgi almaktansa, mutlaka bir avukatla görüşmeli ve yüz yüze bilgi almalısınız.

  91. Kasiyer olarak calistigim isyerinde bu ay maas günümün üstünden 7.ci günü bu durumda napmaliyim ?

  92. 10Seneden fazladir ayni kurumda calismaktayim.fazlamesai lerimizi çoknadir birbuçuk kati olarak odenmektedir.genellikle islerin azoldugunda bire bir olarak zorunlu fazlamesai izni formu imzalatip kullandiriyorlar.mesailerimizi birebir kullandirdiklari icin dava acabilirmiyizve sonuc neolur.tesekkurler

    1. Evet elbette açabilirsiniz. Önemli olan bu durumu ispat edebilmenizdir. Yani hem fazla mesai yaptığınızı hem de karşılığında 1’e 1 izin kullandırıldığını mahkemede ispat etmeniz gerekir.

  93. Merhaba ben 3 yıl ptt firma elemanı olarak çalıştım..iş yükünün artması baskıların artması okuluma izin verilmemesi iznimi toptan kullandırmaya kalktılar okula gidemesin izin hakkı bitsin diye sonra istifa dilekçesi imzalamamı istediler..bende bir avukata danıştım oda hiçbirşey imzalama biz tebligat ğöndereçeğiz kuruma ve firmaya dedi..arabuluculuktan bişey çıkmadı bu arada avukat dava dosyasını açmak için tanık istedi ama kimse şahit olmak istemiyor kurumda çalıştıkları için herkes haksızlık yapıldığını söylüyor ama herkes ekmeğinden olmamak için susuyor…tazminatımı talep ettim kıdem tazminatımı avukatım ğerekli düzenlemeyi yaptı.. ama karşı taraf uzlaşmadı..sgk dan işsizlik maaşı çıktı onlar beni kendileri çıkartmış görünüyor sanırık yoksa işsizlik maaşı çıkmazdı.. bu durumu avukata bildirdim halde hala tanık istiyor.. bu dava tanıksız çözülemez mi bilgilendirirseniz sevinirim..sonuçta kendi çıkana bile tazminatını veriyorlar çoğu kurum…

    1. Fatma hanım, size yardım etmek istesem de; avukatınızın da olduğu bir dosyayı bilmeden ne yorum yapsam, sizi yanıltabilirim.

  94. Merhaba benim işveren sahibimin vergiye tabi olmadığını ve başkalarınin üzerinden is yapıp benimde sigortami o kişiler üzerinde göstermiş oldugunu ogrendim sigortam duzgun yatmadigi icinde neden boyle oluyor dedigimde bundan sonra işler kötü sigortalariniz yatmucak dediler çalışmak isteyen çalışsın dediler bende isten ayrıldım 2 yıllık tazminat hakkım izin param fazla mesai ve birde iki yıl içinde yatmamis 8 aylık sigortam ve alamadığım maaşlarım var bana dün maaş bordrolar ve bütün alacaklarımi aldım diye bi kağıt getirdiler bende imzalamadim bordrolar 2 yılın sigorta bordorolari

    1. Aytaç bey, o halde daha fazla beklemeyin ve bir avukatla görüşerek bir an önce yasal süreci başlatın.

  95. Merhaba,bir stkda belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışıyorum, devlete atamam gerçekleşti, bildirim süresine uyarak istifa etsem dahi tazminat alabilecekleri söylendi. Devlete atanma durumunda süreç nasıl ilerlemektedir? Sözleşmede tarafların tazminat hakkı saklıdır denmekte idi.

  96. Slm ben özel bir firmada 3 yıl çalıştım ama işyeri sahibi beni işten cikardi bana 10 bin 183 tl tazminat ödedi ama fazla çalıştığım mesai resmi tatil günlerini hesaplamadı ibrarnameye imza attım mesai resmi tatiller için dava alabilirmiyim

    1. Mehmet bey, elbette dava açabilirsiniz. İbranameyi imzalamanız, buna engel olmaz.

  97. Merhaba bu ayın 7 sinde şehir değişikliği sebebi ile istifa ettim 11 günlük yıllık iznim vardı içerde fakat bu hakkımın yandığını alamayacagimi söyledi yönetici arabulucuya başvurdum ordan bişey çıkmazsa mahkemeye başvurabilir miyim süreç nasıl işler

    1. Mehmet bey, arabulucudan sonuç alamazsanız zaten iş mahkemesine gitmeniz gerekir. Kullanamadığınız yıllık izniniz var ise ve her hangi bir izin evrakına da imza atmadıysanız, davayı kazanırsınız.

  98. 2012 de 7 yıl sürmekte birlikte 41.000 lira tazminat aldık av. Masraflarla birlikte 17.000 aldı bizden %1.5 anlaştık gerisi masraf bukadar masraf normal midir 2 tanık vardı

  99. ben patronumla anlaşarak ayrıldım tazminatımı veregini söyledi ve güvendim işten ayrıldım ancak istifa dilekçesi ve ibrarname imzalamadan kendi istifası ile cıkardı şeklinde sgk görünüyor ve işveren paramı vermedi 6 yıl çalıştım haklarımı alabilirmiyim

  100. Ben işe gırırken iş sözleşmesi işguvenliğı eğitimi gormedim her hangi bır evrak imzalamadım o sekılde ssk mufetışıne ifade verdım 2016 iş kazası geçirdim iş verende tazminat alabılırmıyım ve dava açarsan davayı kwzanormoyım ve suç oranı ne kadar bana ne kadar işyerine varılır

    1. Abdulaziz bey, bunu bizim bilmemiz mümkün olmaz. Bir avukatla bizzat görüşmeniz gerekir.

  101. Ben 2016 de bıngölde iş kazası geçirdim Diyarbakır’da ikametgah edıyorum iyi bir avukat arıyorum davayı açmak için yardımcı olursanız sevinirim

  102. 2 bucuk yıldır özel sektörde calısmaktayım mobing uygulayarak işten cıkmam için uğraşıyolar, sizce işten çıksam işsizlik maası alabilirmiyim???

  103. merhaba benim ssk girişim 01.12.1980 bir gun pirim yatmamıs suanda 01.01.1987 den once hiç gorunmuyor hizmet tesbit davasıkimeaçabilirim teşekkur ederim

  104. Ben 2.5 yıldır bir firmada tegahtarlık yaptım psikolojik baskı ve hakaretten dolayı işi bıraktım 3. gün ihtarname çekerek haklarımı istedim fakat ihbar tazminat haklarını gizli tuttuklarını bildiren ihtarname cevabı aldım ne yapmam gerekir kıdem tazminatımı vermediler hiç bir yere imza atmadım işe giriş tarihi 13.06.15 çıkış tarihi 29.10.17

  105. Merhaba Mustafa Bey,
    Maaşlarımızın ödemesi yapılmadığı için çalışmakta olduğum iş yerimden istifa ettim. Aynı dönemde işten çıkarılan arkadaşlarım da oldu ve birer aylık maaşlarımız ödenmedi. Sigortalarımız geç de olsa yatırılmış. Ayrıca daha önceki ödemelerimiz de banka yoluyla değil elden yapılıyordu. Geçtiğimiz hafta iş verene noterden ihtarname ile alacağımız olan 1400 Tl maaşın ödenmesi için 3 gün süre bildirdik ancak belge ellerine ulaştığı halde ödeme alamadık. Bu durumda izlememiz gereken yol nedir? İcra takibine mi vermeliyiz yoksa doğrudan dava mı açmalıyız? Her iki seçenek için de başvurularımızı nasıl ve nereden yapabiliriz? Konu hakkında yardımlarınızı rica ederim.

    1. Mete bey, icra takibini önermem. Arabulucuya başvurmanız yararınıza olabilir. Bu konuda danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

  106. Merhaba Mustafa bey, ben yaklaşık 19 aydır bir firmada çalışmaktayım. yaklaşık 3 hafta öncesinde iş verenim farklı bir sektörde iş yapmak istediğini benim de ilgili firmaları arayıp konu ile ilgili danışmanlık yapmamı istedi. benim sözlü anlaşmam proje üzerinedir. kendisi pazarlama üzerine iş yapmamı talep etti bende reddettim. proje ver çizeyim yoksa böyle bir anlaşmam olmadıgını belirttim daha sonra çalıştıgımız kişilere ayrıldığımızı söylemiş (fakat hala ssk gösteriliyor. 3 iş vermediği içinde proje çizmiyorum beklemedeyim. )bunun üzerine bende madem beni isten çıkartmışsın tüm sosyal haklarımı istiyorum dedim. oda ekimde çalışmadın verdiğim işi yapmadın sadece eylül ayını veririm çıkartırım gider issizlik maaşı alırsın yada kötü maddeden çıkartırım yine eylül maaşını veririm issizlik maasıda alamazsın dedi. 1,5 yıldır zam almadım ayrıca sigortamıda asgariyeden gösterdi nasıl bir yol izlemeliyim. teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Bence bırakın çıkışınızı işsizlik maaşı alacak şekilde versin. Sonrasında dava açarak kalan haklarınızı talep edebilirsiniz.

      1. durum ciddi boyuta ulaştı güzellikle anlaşalım dedim kabul etmiyor alacağın yok diyor. beni kötü maddeden çıkartması için delil sunması, tutanak tutması lazım değil mi? (mesajlaştık kanıt olarak) ayrıca ben geri adım atsam ilk bana haklarımı aldım diye kağıt imzalatmak ister sonra çıkışımı yaptırır. hatta imzalasam bile ben çıkmışım gibi yine gösterir. azcık tanıyorsam. muhasebeciyle konuştum oda bana ne koşulda çıkartın derse öyle çıkartırım gerisi benim yapabileceğim bir şey değil diyor.

      2. Merhaba Zeynel bey, öyle desem bile ilk haklarımı aldım diye kağıt imzalatırlar. malum özel sektör başka yapılacak bir şeyler yok mudur?

  107. Merhaba 7.5 yıl belediye bağlı taşeron firmada çalışırken haberimiz olmadan toplu çıkış yapıldı bizde mahkemeye verdik bazı arkadaşlarımın davaları sonuçlandı birine6 yıl a 27 bin TL çıkmış 17 bin TL vermiş diğerine 9yila 44 bin TL çıkmış 30 bin TL vermiş biz avukat la %10 olarak anlasmistik bu kadar fazla kesmesi normal mi birde işçi mahkemelerinde 4 kişi 1 dava açabiliyor mus masraf larda 4e bolunuyormus arkadaşlar öyle diyor dogrumu acaba şimdiden teşekkür ederim

    1. Ünsal bey, madem avukatınız var, bunları ona sormanız gerekir. Bilgi sahibi olmadan yorum yapamam.

  108. iyi günler ben 1.5 sene önce iş yerinden istifa etmek durumunda bırakıldım. iş arkadaşımın hakaret edici konuşması sonucunda sendika,üretim müdürlüğü ve insan kaynakları müdürlüğüne dilekçe yazmama rağmen hiç bir şekilde geri dönüş yapılmadı ve davamı devam etmem durumunda zarar göreceğim söylendi.
    olaya tanıklık edecek 4 kişi vardır. geriye dönük dava açabilirmiyim. yazmış olduğum dilekçe mailin fotokopileri elimde mevcut. ve bu davaya bakabilecek avukat arıyorum.

    1. Uğur bey elbette alabilirsiniz. Ancak aradan çok uzun bir süre geçmiş. Tanık vb. delillerle ispat etmeniz gerekir. Sonucu ise şimdiden bilmemiz mümkün olmaz.

      1. tanık ve deliller elimde mevcut kanunen eski çalışmış olduğum şirket iş kanunda geçen maddeyi ihlal etmiştir diye düşünüyorum hakeret edici küçük düşürücü sözlerin kullanılması tazminatsız işten atılmadır diye biliyorum ve karşı tarafa iş veren hiçbir şekilde bir yaptırım uygulamamıştır. ben ne için dava açmam gerekiyor?

        1. Tekrar merhaba. Dilerseniz sizin için bir dilekçe hazırlayabiliriz ve doğrudan kendiniz dava açabilirsiniz. En azından avukat masrafından kurtulmuş olursunuz. Sitemizdeki canlı destek bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

  109. s.a ben ocak ayında 15 günlük ücretli iznimi kullandım ve bittikten sonra fabrikaya gittim güvenlik çıkışımın verildigini soyleyerek beni işe almadı bende noterden ihtarneme çektim konuyla ilgili ama iş yeri beni kendi işe almadı sonrada ewe kagıt gondermiş 3 gün üst üste işe gitmedigim için cıkışım verilmiş.çalışma bakanlıgı olsun heryere sikayet ettim heryer bana iş mahkemesine başvur dedi ama avukat ücretini ödeyemem oyuzden dava acamadım işyerinde 1 yıllık tazmınat hakkım kaldı.İŞ YERİNDE HİÇ KİMSE BANA SAHİT OLMAYACAGINI SOYLEDİ HEPSİ SAHİT OLURSAK BİZİDE ÇIKARIRLAR DİYE KORKUYORLAR.MAHKEMEYE BASVURSAM ŞAHİT İSTERMİ BENDEN

      1. 1 YIL 3 AYDIR ÇALISIYORDUM MAHKEME BNDEN ŞAHİT İSTERMİ KİMSE İŞİMİZDEN OLCAZ DİYE ŞAHİT OLMAK İSTEMİYOR

        1. Açıkçası böyle durumlarda şahitler çok önemlidir. Yine de mahkeme onlarsız da bir karara varabilir. Tercih sizin.

  110. ben iş yerinde 30 ay çalıstım ve ceza evine girdim sucum işe girmeden 5 yıl onceydi beni işten cıkardılar iş ahlakına uymadıgım için tutanak tutmuşlar işten çıkışım tutuklanmamla aynı gune denk geliyor

  111. İyi günler. Kıdem, İhbar ve Yıllık izin alacaklarım için dava açmak istiyorum şahit göstermesem olur mu ? 23 ay çalıştım işyerinde.

    1. Tabiki mecbur değil ama şahit elinizi güçlendirir. Varsa somut kanıtlar sunmaya da bakın. (Belge örneği, yazışma vb.)

  112. merhaba facebook ta mualif paylaşımlarım dolasıyla işten çıkarıldım 25. madde ile dava açsam kazanma şansım nedir saygılar

  113. Merhabalar bi firmadan yaklaşık 3500 tl alacağım vardı. Bu firmayı TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE şikayette bulundum.Bana gönderilen evrakta firmanın bana 3500 tl ödemesi kararına vardığı yazıyor. Ama firma ile görüşme sağladıgımda bana bu ödemeyi yapmıyor. Bu konuda ne yapmam gerekiyor bilgi alabilirmiyim. Teşekkürler

    1. Hasan bey, iş mahkemesine başvurmanız gerekir. Bu karar sizin için önemli bir delil teşkil edecektir.

  114. Merhaba,
    Annem yaklaşık 5 aydır çalıştığı bir şirketten maaşını alamiyor. Bugün yarın vericem diyerek erteliyor. Asgari ücretle çalışmakta dava açsak avukat masrafları vs.cok olacağını düşündüğümüz için kararsız kaldık.maddi açıdan bizi2 zorlamayacak şekilde nasıl bu yöntem izlememizi tavsiye edersiniz. Simdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Bunun için illa ki avukata zaten ihtiyacınız yok. Çünkü maaş alacak davaları aslında çok kolaydır. Anneniz işyerinde sigortalı mı? O halde, bankaya yatan maaşlar bellidir. Davanızı kendiniz dilekçe hazırlayarak açabilirsiniz. Sitemizdeki dava dilekçesi örnekleri işinize yarayacaktır.

      1. Sigortasını yatırıyor maaşı vermiyor 5 ay önce de banka da hesap actirmisti maaşı yatiricam diye. Işi birakmak istiyor.Ama bırakmadan önce mi mahkemeye vermek gerek direk işe gitmeyince mağdur duruma düşebilir mi işe gelmediği için işten çıkarma gibi ,işsizlik maaşı hak etme durumu doğar mı böyle bi durumda çok teşekkür ederim cevabınız için

        1. Ayşe hanım, işçi işe gitmeyecekse ihtarname çekerek iş sözleşmesini sona erdirmeli ve haklarını talep etmelidir. Ardından dava açabilir. Ancak işçi dilerse çalışırken de dava açma hakkına sahiptir. İşsizlik maaşı ise işverenin işçinin çıkışını hangi kodla bildireceğine göre değişir. İşsizlik maaşı bağlanmazsa ve işçi açmış olduğu davayı kazanırsa, işçiye işsizlik maaşları geriye dönük ödenecektir.

  115. merhaba ben kerem bende sgk tespıtı ıcın ıs mahkemesıne basvurdum. 2012 yılı ıcın 25bın tl tazmınat ıhbar ve kıdem dahıl hepsını ıstedım. 800tl fıyat cıkardı ozel kalem:))) artı bı tanede tanıgım var 300tlde o dedı ben bısey anlamadım yardımcı olursanız sevınırım ıyı gunler

    1. Kerem bey, rakamın bu kadar çıkmaması gerekir. İçinde büyük ihtimalle, gözünüzden kaçan başkaca birkaç unsur daha vardır. Özellikle keşif gideri olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

  116. merhaba hocam ben calısmıs oldugum ısyerınden 2012 agustos ayında ayrıldım 1 sene 14 ay gıbı zaman calısmama ragmen sadece ıkı ay sıgortam yatmıs oda 2012 mayıs hazıran ayları bunun zaman asımı nezamandır hukmu dusmustur bununla ılgulı tek belgem sgk dokumum ve tanık olarakda esnaf abılerım yarıdımızı beklıyorum ıyı calısmalar

  117. İşe dönüş mahkemesini kaybettiğimiz zaman mahkeme masraflarını bizden mi talep ediyorlar. kazandığımız zaman şirket ödüyor. mahkemeye işçi kaybederse durum ne olur.

    1. Emre bey, davayı kaybederseniz, elbette ki karşı tarafın dava masrafı ve vekalet ücreti sizden yani işçiden tahsil edilecektir.

  118. Kendisine bir bilgi sorulduğu halde; bildiğini gizleyen kimsenin ağzına, kıyamet günü ateşten bir gem vurulur.”
    Hz. Muhammed (S.A.V)

    Bu yazıyı sayfanıza koyupta, neden yoruma yazdığım mesajımı sildiniz acaba? Sizden içinde bulunduğum durumla ilgili bilgi almak için soru sormuştum..

    1. Merhaba. Keşke biraz daha bekleseydiniz. Sigorta tespiti ile ilgili sorunuz teknik bilgi gerektirdiği için henüz onaylamamıştım. Önce konuyu araştırmam gerekiyordu. Yine de sorunuzu onaylıyorum, aşağıda görebilirsiniz ama bir süre beklemeniz gerekecek.

      1. Mustafa bey teşekkür ederim, şimdi aşağıdaki sorumu görebiliyorum. Aceleci tavrımı mazur görün lütfen, SGK nın kapısına sayısız gittiğim halde ancak 2 senede raporu yazabildiler ve beklemek benim için çok stresli oldu. Daha mahkeme sürecine başlamadan, sizin sayfanızdaki yazılarınızdan bilgi birikiminize istinaden konu ile ilgili ön görünüzü rica ediyor, sabırsızlıkla bekliyorum. Saygılar İyi Çalışmalar…

  119. Merhaba Mustafa Bey, ben 12 yıldır sigortasız ve asgari ücretin 1/3 maaşla çalıştığım derneği 2015 yılında 170 e şikayet ettim. Sikayetten 3 ay sonra SGK dan denetmenler işyerine gelip benim ve binadaki birkaç kişinin ifadesini alıp gittiler. Ve 2 yıl sonunda geçen ay “hizmet tescil raporu” tamamlayıp bana 1 yıllık (2014-2015) sigorta hakkımı verdiklerini, geri kalan 11 yıl için mahkemeye başvurmamı söylediler. Orda çalışmamı kanıtlayacak bir belgem yok ama binadaki yada civardaki esnafların şahitliği doğrultusunda mahkemeyi kazanma şansım varmıdır. Ve bu dava için mahkeme masrafı çok fazla mı çıkar?

  120. Merhaba mustafa bey ben 2016 da is mahmesinde bir dava actim. 650 tl mahkeme masrafi 400 tl bilirkisi masrafi ödedim nisan 2017 de dava 4. Celsede lehime sonuçlandı ancak karşı taraf itiraz etti istinafa geçti kazandığımda dosya masrafi disinda ki bilirkisi masrafını da calistigim sirketten alabilecek miyim? birde bilirkisi tazminat hesaplamasini yapti ancak istinaf 2018 de sonuclanir dediler. Tazminattaki faiz orani mevduatin en yuksek orani diye soyluyor bilgiler ancak orani kim belirliyor. Bazi avukat arkadaslar orani cok dusuk veriyor diye sikayetciler.bana bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. Şimdiden tesekkurler. Iyi calismalar

    1. Merhaba, dava açarken bazı hususların yerinde görülmesini talep edebilirsiniz. Başka bir konudan örnek vermem gerekirse, bir iş kazasının incelendiği bir davada kazanın olduğu yerin görülmesi ya da bir kamulaştırma davasında arazinin görülmesi keşiftir. İşçi de eğer açtığı davada örneğin işyerine mahkeme tarafından gidilmesini istiyorsa, peşinen keşif gider avansı yatırır.

      1. Iyi günler mustafa bey ben belediyede taşeron olarak çalışıyorum bizim cumartesi günleri öğlene kadar ama bizi tam gün çalışıyoruz 8.30 5.30 bizim bu cumartesileri alma hakkımız nasıl olacak mahkeme yolu ile alabilir miyiz

        1. Ayhan bey, önemli olan hafta içi kaç saat çalıştığınızdır. Ara dinlenmeleriniz hariç hafta içi çalışma saatiniz kaç saat?

  121. Merhaba, davayı kazanırsak masraflarımızı karşı tarafa ödetebiliyor muyuz acaba?
    Teşekkürler

    1. Merhaba. Elbette, davanın kazanılması halinde dava ve vekalet masrafları karşı taraftan alınarak size verilir.

      1. vekalet tutarı kazananın mı hakkı kazananın avukatının mı ? kazananın avukatının diye biliyordum yazınızı görünce şaşırdım

        1. Ali bey, vekalet masrafını kim yapmışsa, iade ona yapılır. Dava açarken de masrafı yapan işçidir. Ancak uygulamada, bu parayı neredeyse her zaman avukatlar alır.

          1. 6100 Sayılı Kanun
            MADDE 330 – (1) Vekil ile takip edilen davalarda mahkemece, kanuna göre takdir olunacak vekâlet ücreti, taraf lehine hükmedilir.
            1136 sayılı Avukatlık Kanunu 164 /6
            Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret, işsahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.

      2. Mustafa bey merhaba Serkan otay 20005 giriş 2012 çıkış tazminat alamadım arabalı kabul edilmedi dava kaybettiğimde firma benden talep edermi devamveden davada karşı taraf sikayetinden vazgeçti zaten bende masumum bu bu durumda zaten ne yapmam lazım yardımcı olabilir misiniz lütfen

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu