Aynı fiili işleyen işçilerden birisi işten çıkarılmazsa
Çalışma hayatında işçinin bazı eylemlerinin sonucu, onun derhal ve tazminat ödemeksizin işten çıkarılmasıdır. İş Kanununun 25inci maddesinde sayılı bu eylemler bazen birden fazla işçi tarafından aynı anda işlenmektedir. Örneğin bir kavgaya birden fazla işçi karışmakta ya da işverenin malına birden fazla işçi zarar vermektedir. Peki ama işveren bu işçiler arasında ayrım yapar ve hepsini işten çıkarmazsa ne olur?
İşverenin haklı nedenle fesih hakkı
İş Kanununun 25inci maddesinde tek tek sayılan hallerden birisinin meydana gelmesi halinde işveren işçisini tazminat ödemeksizin işten çıkarabilmektedir. Ancak buradaki haller dışında işçisinin çıkarmak isteyen işveren; feshi işlemini 18inci maddeye göre yapmalı ve işçiye ihbar süresini kullandırırken kıdem tazminatını da ödemelidir.
Birden çok işçinin aynı fiili işlemesi
Olayı netleştirmek adına örneklerle açıklamak istiyorum. Yazının başında da belirttiğim üzere kavga eden işçiler, birlikte mala zarar veren işçiler, birlikte hırsızlık yapan işçiler ya da birlikte iş güvenliğini tehlikeye düşüren işçiler gibi örnekler artırılabilir. Bunların ortak özelliği, haklı nedenle feshe konu olan fiili işleyen birden fazla işçinin var olmasıdır.
İşveren birini çıkarırken diğerini çıkarmazsa
İşverenin böyle bir durumda işçiler arasında ayrım yapmaması ve aynı sonucun tüm işçiler için meydana gelmesi beklenir. Örneğin işyerinde yumruk yumruğa kavga eden iki işçiden birisine uyarı verilirken diğerinin işten çıkarılması doğru değildir. Ancak böyle bir uygulamanın olması durumunda, sonuçları neler olacaktır?
Haklı nedenle fesih imkânı ortadan kalkar
Eğer işçilerin davranışı, işverene 25inci madde kapsamında derhal fesih hakkı veriyorsa ve işveren bu işçilerden birisini işten derhal ve tazminatsız olarak çıkarırken diğerini/diğerlerini çıkarmıyorsa, işten çıkarılan işçinin derhal dava açması gerekir. Benzer bir davada Yargıtay şöyle bir karar vermiştir:
“Somut olayda, davalı üniversiteye ait kreşte en son aşçı olarak çalışan davacı işçinin iş sözleşmesinin, dava dışı bir şirket tarafından kreşe tarama amaçlı olarak getirilen diş fırçalarının dağıtımı sırasında eksik olduğunun anlaşılması üzerine, kamera kayıtlarının incelenmesi ve kayıtlarda davacıyla birlikte başka iki çalışanın diş fırçalarından birkaç adet aldığının tespit edilmesi sebebiyle feshedildiği anlaşılmaktadır. Her ne kadar mahkemece, diğer iki çalışanın iş sözleşmesinin feshedilmediği, birinin yer değiştirme cezası aldığı, diğeri hakkında ise herhangi bir işlem yapılmadığı ve bu şekilde işverence eşit işlem borcuna aykırı davranıldığı gerekçesiyle davacının işe iadesine karar verilmişse de; işverenin eşit davranma borcuna aykırı davranışının haklı feshi ortadan kaldırmakla birlikte geçerli feshi ortadan kaldırmayacağı göz önünde bulundurulmamıştır. Bu durumda; davacının iş sözleşmesinin işverence geçerli sebeple feshedildiği kabul edilerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçeyle kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.” (22 Hukuk, 01.03.2016, 2016/3404 E.)
Bu karardan da görüleceği üzere; işveren işçiler arasında böyle bir ayrım yaptığı için fesih usulü 25inci madde yerine 18inci madde olarak değerlendirilmekte ve işçiye kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi gerekmektedir.
SONUÇ
Kendisi ile aynı fiili işleyen diğer işçi ya da işçiler çalışmaya devam ettiği halde, kendisi 25inci madde kapsamında derhal ve tazminatsız olarak işten çıkarılan işçi en kısa sürede dava açmalıdır. Çünkü işveren, işçiler arasında eşit davranma ilkesini ihlal etmiştir.
Bunun sonucunda ise Yargıtay; işçinin fiili normalde tazminatsız çıkış için haklı bir gerekçe olsa da, işveren eşit davranma ilkesine aykırı hareket ettiğinden fesih usulünü değiştirmekte ve işçiye kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesini istemektedir.
Böyle bir durumla karşılaşmak istemeyen işverenlerin de bu hususta dikkatli olmaları ve aynı eylemi işleyen işçilerine eşit muamelede bulunmaları gerekmektedir.
Merhabalar bir kaç gün önce beraber çalıştığım vardiya arkadaşıma beraber birlikte yapmamiz gereken işi yapalim dedim banane beni sen karışma iş beklerse beklesin len dedi. Ben de yanına gidip elimi yaka ve omuz arasına uzatıp art niyetsiz saldirmadan hadi o zaman serimizin yanına gidelim dedim. Boğazımı sıktı dedi beraber yürüdüğümüz görüntü var ancak saldırı yok. Saldırıya ait görüntü yok zaten saldırı yok. Darp raporu alalım o zaman dedim saat geldi çıkacağız dediler ki 20 dakika vardı faebrika doktoru bakabilirdi. Görmedikleri sadece bir tanık var oda boğazını sıktı diyemem eli omuz ve yaka hizasında idi dedi ama beni ve sadece beni işten tazminatsız çıkardılar
Kolay gelsin ben isyerinde 11 ay çalışdim tovalette sigara içtin diye suç atan başka şirket adına calisan ama çalışdim yerde güvenlik olarak çalışan kişiyle sözlü tartismam oldu ve bu mağazanın dinlenme yerinde öldü beni 45 kod ile işten cikardilar ayirica o güvenlik şirketi adına çalışan ve çalışdim magzada güvenlik olan sahisi aynı sirket ama başka isimli magzada çalıştırmaya devam ettiler beni de ihpar ve tazminatim dan ettlir dava açsam hakli cikarmiyim lütfen yardımci olun
Merhaba, bunun cevabını size ben dahil internetten kimse veremez. Bir avukata gitmeniz, durumu anlatmanız ve ona göre hareket etmeniz gerekir.
Mustafa hocam işyerinde birini arkamdan konuşurken yakaladım. Daha öncede konuştuğunu biliyodum. Bende sinirlendim niye benle upraşıyon, essek kadar adamsın utanmıyonmu diye bağırdım. Küfür ettin diye beni çıkardılar onu çıkarmadılar Sonuç alabilirmiyim avukata versem
Merhaba, aslında sorunun cevabını ne ben ne de başkası bilebilir. Haklı olduğunuza inanıyorsanız hakkınızı aramalısınız. Durumu ve delilleri değerlendirerek karar verecek olan sonunda hakim olacaktır.
Selamünaleyküm Mustafa bey iş yerinde birisiyle kavga ettik beni işten çıkardılar sebep şu ; karşı taraf iş yerinin ortak kullanım için vermiş oldugu yük taşıyıcı araç gereçi için….yük taşıma aracı lazımdı bende almaya gittim arabayı alıyorsun diye bana agıza alınmayacak küfürler etmeye başladı ben ise hadi lan işine bak diyip oradan ayrıldım araba ile işim bitince 2 dakka sonra tekrar yerine bıraktım …5 dakka sonra o tekrar yanıma gelerek bana küfürler edip beni tehtit etti yakamdan tutup bana yumruk attı bende kendimi savunmak için elime ne geçerse vurdum ona kulagından yaraladım bu sebepten ötürü beni 45.kod ile işten çıkardılar onu çıkarmadılar mahkemeye versem ne gibi sonuçlar elde ederim hakkı oldugum yerde haksız olan ben oldum tazminatımı ve ihbar ücretlerini alamadım hem işimden hemde tazminatımdan oldum o hala ile devam ediyor …. Teşekkür ederim
Kerem bey, sorunuzun cevabı tam olarak yazımda var. Açıkçası yazının üstüne ne desem gereksiz olacaktır.