İhbar süresinin eksik kullandırılması
İhbar süresi, işçinin ya da işverenin iş sözleşmesini İş Kanununun 17nci maddesi kapsamında feshetmek istemesi durumunda uyması gereken bir yükümlülüktür. İşçinin işyerindeki kıdemine göre belirlenen bu sürelere taraflarca tam olarak uyulmaması durumunda ne olacaktır? Yani eksik kullandırılan bir ihbar süresinin sonucu nedir? Önce ihbar süresi kavramına bakalım.
İhbar süresi
İş Kanununun 17nci maddesine göre belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan bir işçi bakımından; işçi ya da işverenden birisi iş sözleşmesini feshetmek istiyorsa, karşı tarafa bu durumu belli bir süre önceden bildirmekle yükümlüdür. Hem işçi hem de işveren için geçerli olan bu yükümlülükteki süreler şu şekilde belirlenmiştir:
- 6 aydan az kıdemi olan işçi için 2 hafta
- 6 aydan çok (dahil) ama 1,5 yıldan az kıdemi olan işçi için 4 hafta
- 1,5 yıldan çok (dahil) ancak 3 yıldan az (dahil) kıdemi olan işçi için 6 hafta
- 3 yıldan çok kıdemi olan işçi için 8 hafta
İhbar sürelerine uyulmazsa
Yukarıda belirtilen süreler asgari sürelerdir. Yani taraflar anlaşırlarsa iş sözleşmesiyle ya da toplu iş sözleşmesiyle bu süreleri artırabilirler; ancak azaltamazlar. Bu süreler uymadan taraflardan her hangi biri iş akdini feshettiğinde neyin gündeme geleceğini aslında birçoğumuz biliyoruz: İhbar tazminatı. İhbar sürelerini beklemeden işten ayrılan işçinin ya da işçisini hemen işten çıkarmak isteyen işçinin, ihbar süresi kadar karşı tarafa ödemekle yükümlü olduğu bu tazminat hakkında genel bilgileri şu adresten alabilirsiniz.
İhbar süresi eksik kullandırılırsa
İşte birçok insanın hakkında eksik bilgiye sahip olduğu yer burasıdır. Hangi konuda tam bir bilgiye sahip olunmadığı konusunu bir örnekle somutlaştıralım.
Diyelim ki işçinin kıdemi gereği ihbar süresi 8 hafta olsun. Örneğimizde işveren işçisine ihbar süresi kullandırmakla beraber, 8 hafta yerine 5 hafta ihbar süresi kullandırmış olsun. Burada kritik soru şu olacaktır: İşçinin kaç haftalık ücreti tutarında ihbar tazminatı alma hakkı vardır? Eğer cevabınız 3 ise yanıldınız demektir.
İhbar süresi bölünemez
Yargıtay’a göre ihbar süresinin bir kısmının kullandırılması mümkün değildir. Bu konuda bir Yargıtay kararında şöyle denmektedir:
“Somut olayda dosya içeriğine göre … davacıya tanınması gereken ihbar öneli 8 haftadır. Fakat işverence … davacı işçiye sadece 31 gün ihbar öneli tanındığı anlaşılmaktadır. Bu halde işverence usulüne uygun ihbar öneli tanındığı kabul edilemez. Bu durumda ihbar öneli hiç kullanılmamış gibi önele ait ücretin tamamının ödenmesi gerekir. Mahkemece, ihbar önelinin bölünmezliği kuralı göz ardı edilerek davacının 8 hafta karşılığı ihbar tazminatı alacağının hüküm altına alınması gerekirken davacıya 31 gün ihbar öneli tanındığından bahisle bakiye 25 gün ihbar tazminatına hükmedilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.” (Yargıtay 9 Hukuk, 2014/3699 K.)
Yukarıdaki Yargıtay kararından da açıkça görüldüğü üzere, ihbar süresinin işçiye eksiksiz kullandırılması esastır. Buna rağmen eksik kullandırılması halinde, ihbar tazminatı bakımından hiç kullandırılmamış gibi kabul edilecektir.
SONUÇ
İşçi ya da işverenden birisi, iş sözleşmesini feshetmeden önce uymakla yükümlü olduğu ihbar süresine eksik uyarsa; ihbar tazminatı bakımından sürenin tamamından sorumlu olacaktır.
Örneğin 6 haftalık ihbar süresine uyması gereken işveren, bu süreyi beklemeden 4. haftada işçisinin iş sözleşmesini feshederse, işçisine 2 haftalık değil 6 haftalık ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktır.
İhbar süresinin bölünmezliği ilkesinden kaynaklanan bu durum, her somut olayda “iyi niyet” bakımından irdelenmelidir. Şöyle ki; bir Yargıtay kararında da belirtildiği gibi “davalının amacının davacıya ihbar önelini kullandırmak olduğu somut olaydan anlaşılıyorsa, maddi hata olarak davacıya 1 gün eksik ihbar önelinin kullandırılmasından dolayı ihbar süresinin tamamı için ihbar tazminatına hükmedilmesinin hakkaniyet ilkesine aykırı olacağı” da unutulmamalıdır (Yargıtay 9 Hukuk, 2011/47611 K.). Önemli olan ihbar tazminatının bölünmezliği ilkesinin bilinçli bir şekilde ihlal edilip edilmediğidir.
Merhaba,
istifa ettiğim şirket ihbar süremi kullanmak istedi; normalde 6 hafta olan ihbar süremin 2. haftasında çıkabilirsin dedi ve 2 haftalık ihbar süresine istinaden ücret ödedi.
Bu durum yasal mıdır?
Söylediklerine göre ben istifa ettiğim için kaç gün tutabileceklerini kendileri belirliyormuş!!
Selamün aleyküm birşey sormak istiyordum ben çalıştığım şirket el değiştiriyor bu ay sonu işten çıkacağız ancak eski şirket ihbar olarak bizi çalıştırmak istiyor benim ihbar haftam 6 hafta 2 hafta ihbar haftası çalıştırıp beni işten çıkarabilir mi? Bunu sormamim sebebi ocak ayına yansimasin diye tazminatımı yeni zamdan vermemek istiyorum teşekkürler
Merhaba isyeri kapatma karari aldi 29.12.2022 son gün diyorlar iş yeri kapanmayabilir ihbar süresi sözlesmeler iptal olabilir vs
İs arama izninde biz bir firmayla anlasip bu tekrar iş devam derse bizler anlasma yaptigimiz firmaylami caliscaz kidem tazminatlarimiz ne olur ihbar sözlesmelerimiz iptal mi
Bizim psikolejimiz bozuldu calismak istemiyoruz
İhbarimiz süresine 1hafta kaldı erken fesih versez ne olur
Merhaba. İhtimallerden ziyade, eğer işvereniniz erken çıkış verirse tekrar yazın, o zaman değerlendirmek daha doğru olur.
Merhaba ben 11.03.2022 başladığım işi 04.07.2022 tarihinde arabulucu eşliğinde anlaşmalı olarak bıraktım aradan iki ay geçti ve e-devlette işverenin ihtiyari arabuluculuğa başvurduğunu gördüm bunun sebebi ne olabilir acaba cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Kenan bey açıkçası bunu benim bilmem mümkün olmaz, en doğrusu işverene sormak olacaktır.
Merhabalar ben işten ayrılmak istediğimi işverenime ilettim 42 günlük ipar süresi verdiler bende iş arama iznimi hergün 2 saat olarak belirledim ama acil bir durum olunca işverenine bildirerek sabah geç gelebilirmişim dedim oda iş yok tüm gün gelme dedi ve benim bir günümü kestiler ben ihbar süresindeki işçinin günü kesilemez diye biliyorum doğrumudur elimde mesaj kayıtlarım da var.
Merhaba. İhbar süresinin, normal çalışma sürelerinden farkı yoktur. Eğer işçi ihbar süresinde bir gün işe mazeretsiz gelmişse, o günün ücretinin kesilmesi elbette normaldir. Ama tamamının değil, örneğin günlük 2 saatlik iş arama izninden geriye kalan saatlerinin ücretinin kesilmesi gerekir.
Merhaba ihbar süremi doldurdum ancak süreden 5 gün sonrası fesih için çağırdılar çünki muasebecileri izinliymiş bu benim için kötü bir durum oluşturabilirmi
Merhaba. İşveren mi sizi işten çıkarıyordu? Öyleyse, 5 gün fazladan çalışmış olmanızın size bir zararı olmaz. Bu 5 günün ücretinin de size ödenmesi gerekir. (Tabi 5 gün boyunca çalıştıysanız.)
Merhaba bu ayın sonunda iş yerinde 6 ayım dolacak. 2 gün önce ihbar süresi kullanmak istediğimi belirttim organizasyon şefi patronla konuşacağını belirtti. Herhangi bir dilekçe bildiri yazmadım. İşveren ihbar süresini kullandırmadan istifa etmemi isterse ne yapmam gerekiyor. İhbar tazminatı talep edebilir miyim?
Merhaba. İstanbul daki iş yerim şehir dışına taşınma kararı aldı ve çalışanlara bildiri yaptı gelmek istemeyenler ihbarlarını kullanarak işten ayrıldı. Benim 56 günlük ihbar ım var . takvimde yanlışlık yaparak bana 50 gün ihbar kullandırdılar ihbar süresi içinde 3 haftalık yıllık izinim vardı Onuda kullandırdılar bu durumda ne yapmalıyım … Teşekkürler
Işyerinde 3 ay 8 gün çalıştım.2 ay deneme suresi idi.ayrilmak istediğimi söyledim.istifa dilekcemi yazdim.ihbar süremin 10 uncu gününde devam etmeyecegimi belirttim.yeniden dilekçe yazmamı söylediler.ihbar süremde ayrılırdigim için maasimdan ne kadar kesinti olur.ayrica 10 günlük ihbar süresinde kullanmam gereken 2 saat is arama hakkını talep edebilir miyim
Mesude hanım, bu durumda ihbar sürenizin tamamı yani 2 haftalık ücretiniz sizden talep edilebilir. 2 saatlik iş arama izinlerinizin ücreti için ise, arabulucuya başvurmanız gerekir.
Merhaba, mayısın 1 i istifa dilekçemi verdim 2 hafta ihbar sürem vardı ama ben 7 gün kaldım ve iş bulduğum için işe gitmedim kalan bir haftanın tazminatınımı öderim ? mayıstan 1 hafta çalışmışlığım olacak nu durumda mayıs maaşım tamamen kesilir doğrumu
Ali bey, bu durumda sizden 2 haftalık ihbar tazminatı talep edilebilir.
Merhaba, Ćekmeköyden Beylikdüzüme taşinacak işyerimiz için 9 Mayista işcılere gerekli bildirimleri yaptık. Çalışanlardan bir kısmı bizimle geleceklerini bildirdiler. 4 yıldır bizimle çalışan arkadasımız gelmiyor. Isyerimiz 30 Haziranda Beylikdüzüne taşınacak. Gelmeyecek olan arkadaşlarimız gunde 2 saat iş arama haklarinı kullanıyorlar. Ihbar ve Kıdem tazminatı açısından durumumuz nedir?
Tarkan bey, bu konuda profesyonel destek almanızı öneririm. İş sözleşmelerini görmeden bir şey söylemek doğru olmayacaktır.
ise giriş 20.09.2017 işten ayrılış 19.03.2018 ihbar günü kaç gündür iyi gunler
Gökhan bey, sitemizdeki ihbar süresi hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
yazınızda belirtilen (Yargıtay 9 Hukuk, 2011/47611 K.). kararına nereden ulaşabilir araştırmalarım sonucu kararı bulamıyorum
Ömer bey, iletişim formu yardımıyla ya da iscidunyasindan@ gmail. com adresine e-posta gönderirseniz, kararı size ulaştırırım.
2,5 yıldır çalıştığım iş yerinden ayrılmak istediğimi isverinjme bildirdim fakat bana ters ve sonu olmayan bir cevap verdiler ben istifami verip işi bırakırsam herhangi bir yasal süreç isletebilirlermi isverenim avukat oldukça çok ve prosedüre uygun olmayan bir çok iş çıkışı yaptılar.
İstifa ederseniz, ihbar sürelerinizi bekleyerek ayrılmanız gerekir. Aksi takdirde, ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilirsiniz. Başkaca bir şeye dikkat etmeniz gerekmez.
Merhaba Cumartesi günü sms yoluyla iş bıraktırıldım. Bugün ihbar süresince çalışıp iş arama iznimi kullanabiliceğim söylendi fakat yarım gün çalıştıracaklarmış saat 13.30 da neredeyse zorla iş bırktırıyorlar yasal mıdır?
İhbar sürenizi kullandırıyorlar ve kıdem tazminatınızı da ödeyeceklerse olabilir. Ama siz feshin geçersiz nedenle yapıldığı kanaatindeyseniz işe iade davası açabilir ya da bu davayı açma şartlarına sahip değilseniz kötü niyet tazminatı talep edebilirsiniz.