İşçi, her hangi bir nedenle göz altına alınabilir, tutuklanabilir ve hatta mahkum olabilir. Bütün bunlar her insan gibi işçinin de başına gelebilir. Peki böyle bir durumda işçinin ve işverenin hakları nelerdir? Hangi hususlara dikkat edilmelidir? İşçi tutuklanırsa ne olur?
İş Kanununda tutukluluk ve göz altına alınma hali
İş Kanununun 25/IV maddesinde göre; işçi gözaltına alınır veya tutuklanırsa, işçinin devamsızlığı 17 nci maddedeki bildirim sürelerini aşarsa, işveren işçinin iş sözleşmesini sürenin bitmesinden daha önce ya da bildirim süresini beklemeden derhal feshedebilir.
İş Kanununun 17. maddesinde ihbar süreleri
Tutukluluk ve göz altı süresiyle ilgili yukarıdaki maddede “bildirim süresini” aşan sürelerden bahsetmektedir. İş Kanununun 17’nci maddesinde yer alan bu bildirim süreleri işçiler için şu şekildedir:
- 6 aydan az çalışmış olan işçi için 2 hafta
- 6 aydan 1,5 yıla kadar çalışmış olan işçi için 4 hafta
- 1,5 yıldan 3 yıla kadar çalışmış olan işçi için 6 hafta
- 3 yıldan çok çalışmış işçi için 8 hafta
İhbar sürelerinin önemi
İşçi göz altına alınmış veya tutuklanmışsa, işveren yukarıda yazılı süreler kadar bekler. Bu sürenin sonunda da işçi hâlâ tutuklu ya da göz altındaysa iş sözleşmesini 25/IV maddesine dayanarak tek taraflı olarak fesheder. Bu süreler geçmeden iş sözleşmesi feshedilemez.
Tutuklu işçinin ücreti
Tutuklanan ya da göz altına alınan işçinin iş akdinin feshedilmesi için ihbar süresi kadar beklemek gerektiğini söylemiştik. Peki bu sürelerde ne olacak? İşçi ücret almaya devam mı edecek? Normal şartlar altında işçi çalışmadığı müddetçe, işverenin ona ücret ödemesine gerek yoktur. Ancak aksine bir hüküm kanunda varsa, elbette işverenin ücreti ödemesi gerekir.
Bu şekilde bir hüküm İş Kanununun 40’ıncı maddesinde vardır ve bu maddeye göre; 24 ve 25 inci maddelerin (III) nolu bentlerinde gösterilen zorlayıcı nedenlerle çalışamayan ya da çalıştırılamayan işçiye bu bekleme süresi içerisinde 1 haftaya kadar her bir gün için yarım ücret ödenir.
24 ve 25’inci maddelerde yer alan zorlayıcı sebepler arasında işçinin tutuklanması ya da göz altına alınması yoktur. O halde, göz altında bulunan ya da tutuklanmış işçiye yarım ücret ödenmesine de gerek yoktur.
Bir Yargıtay kararında şöyle denilmektedir: “… 4857 sayılı İş Kanununun 40. maddesinde, işçinin 25/IV. bendi kapsamında çalışılamayan süre için ücret ödenmesine dair bir kurala yer verilmemiştir. Bu halde işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması sebebiyle çalışamadığı süre için ücret talep hakkı yoktur…” (9 Hukuk, 2009/12385 E. ve 2011/12782 K.)
Tutukluluk sonunda ihbar ve kıdem tazminatı
Yukarıda belirtilen süreler sonunda işçinin sözleşmesinin feshi için artık derhal yapılabilir. Ancak bu durumda işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağı unutulmamalıdır. İlk bakışta bu uygulama mantıksız da gelse 1475 sayılı Kanunun 14. maddesi gereğince bu durumda kıdem tazminatının ödenmesi gerekmektedir. İhbar tazminatının ödenmesine ise gerek yoktur.
Nitekim bir Yargıtay kararında “Ancak işçinin göz altında kaldığı veya tutuklu olduğu sürenin ihbar önelini aşması halinde, sözleşmeyi yasanın 25/IV maddesi uyarınca fesheden işverenin, bildirim şartına uyma ve ihbar tazminatı yükümlülükleri bulunmamakla birlikte, kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.” denilmektedir. (Yargıtay 9 Hukuk, 2010/9402 E. ve 2012/17267 K.)
Mahkumiyet halinde iş sözleşmesinin feshi
İşçinin göz altında ya da tutukluluk halinde geçirdiği süreden başka bir de mahkum olması hâli vardır. Bu durumda da işçi için ihbar sürelerinin beklenmesi ve bu süreler geçtikten sonra iş sözleşmesinin feshedilmesi gerekmektedir. Bunun istisnası “İşçinin, işyerinde, 7 günden fazla hapis cezasıyla cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen suç işlemesi” olup bu halde sözleşme tazminatsız ve beklemeksizin 25/II-f gereğince feshedilebilir.
Mahkumiyet sebebinin işyerine etkisi
İşçinin mahkumiyeti halinde ihbar süreleri sonunda işçinin sözleşmesinin 25/IV gereğince feshedileceğini ve bu durumda kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğini yazmıştık. Eğer bu mahkumiyet kararı işyerine etki ediyorsa iş değişmektedir. Örneğin cinsel tacizden mahkum olan olan bir işçinin bu durumunun işyerinin imajını olumsuz etkilemesi halinde, işçiye kıdem tazminatı ödenmesine gerek yoktur.
İşçinin tutuklanması örnek olay
Örneğin İşçi A 15/05/2020 tarihinde göz altına alınmış, çıkarıldığı mahkemede 17/05/2020 tarihinde tutuklanmış ve 29/06/2020 tarihinde mahkum olmuştur. Mahkumiyetinin işiyle/işyeriyle alâkası yoktur. (İşçinin kıdemi 7 yıldır)
İşçinin iş sözleşmesi 15/05/2015 tarihinden itibaren 8 hafta geçmekle 11/07/2015 tarihinde feshedilir. İşçiye bu aradaki ücretleri ödenmez. İhbar tazminatı ödenmez. Kıdem tazminatı ödenir. İşçinin mahkumiyet sebebinin işverene/işyerinde/işe etkisi olsaydı bu durumda kıdem tazminatı da ödenmezdi.
Tutuklanan işçinin işe iadesi
İşçi tutuklanmışsa ve tutukluluk süresi, işçinin ihbar süresini aşmışsa ne olacağını yukarıda açıkladık. Ancak işçinin ihbar süresi kadar süre dolmadan işçinin tutukluluğu kalkarsa ya da işçi göz altından salınırsa ne olacaktır? Bu durumda işçinin derhal işe başlatılması gerekir. Fakat işçi yine de işverenden, tutuklu kaldığı müddetçe alamadığı ücretini talep edemez; çünkü işverenin bu sürelere ilişkin ücret ödeme yükümlülüğü halen yoktur.
Tutukluluk nedeniyle SGK çıkış kodu
Tutukluluk ya da gözaltı nedeniyle işçinin çıkışı verilecekse, kullanılması gereken SGK çıkış kodu “27- İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk haliyle fesih” olmalıdır.
SONUÇ
İşçinin tutuklanması, göz altına alınması ya da mahkum olması halinde olası sonuçları şöyle özetleyebiliriz:
- İşçi göz altına alınır ya da tutuklanır.
- Bu andan itibaren göz altında ya da tutukluluk halinde, işçinin ihbar süresi kadar zaman geçer.
- Artık işverenin İş Kanununun 25/IV maddesi gereğince iş sözleşmesini tek taraflı olarak ve ihbar tazminatı ödemeden feshetme hakkı vardır.
- İşveren bu hakkı kullandığında işçisine kıdem tazminatını ödemek zorundadır.
- İşçi, göz altında ya da tutukluluk halinde geçen süreleri için ücret talebinde bulunamaz.
- İşçi mahkum olmuşsa ve mahkumiyet sebebinin işiyle ya da işyeriyle alâkası yoksa bu işçiye de kıdem tazminatı ödenir. İhbar tazminatı yine ödenmez.
- İşçinin mahkumiyeti işyeriyle ya da işiyle alakalıysa veya bunlara bir etkisi olmuşsa işçinin kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödenmez.
Ayrıca işçinin hangi gerekçeyle olursa olsun, tutuklanmasını peşin hükümle işçinin aleyhine yorumlamak yanlış olacaktır. Öncelikle sabırla ihbar süresi kadar müddet boyunca beklemek, işçinin neden tutuklandığı araştırmak ve mahkemece hüküm verilmeden hiç kimseyi yargılamamak gerektiğini unutmamalısınız.
Selâm aleykûm. Mustafa bey. Ben 4d sürekli işçi kadrosunda çalışan bir sağlık çalışanı idim. 7 buçuk ay cezaevinde kaldım ve 1 hafta önce tahliye oldum. Benim işe geri iadem mümkün mü acaba. Kurum dışında olan bir olaydan dolayı hüküm giydim. Ve 18 yıllık bir çalışma geçmişim var. Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim iyi çalışmalar.
Merhaba Mustafa bey, özel sektörde işçinin tutuklanması durumunda işverenin fesih yapma zorunluluğu var mıdır? Yoksa eğer işçiyi tam ay çalışmış olarak göstermenin bir sakıncası var mıdır? Teşekkür ederim.
Merhaba Mustafa Bey,
Bi personelimiz tutuklu, ihbar süresi( 3 aylık bi personel) kadar bekliyoruz ihbar süresinin son günü işten çıkışını yapıcaz tutukluluk nedeni ile acaba cezaevine ihbarname yollamamız gerekiyor mu yoksa sadece çıkışını yapsak yeterli olur mu ?
Merhaba. İşinizi garantiye almak adına, işçiye ihbarda bulunmanız doğru olur. Ama bunun bir zorunluluk olduğunu da söyleyemem.
Kanunlara baktığımda ise,ceza nolursa olsun 1 yılı gecmedigi için İsa iade gerçekleşir diyorlar.Sizin de bilgi vermenizi rica eder, teşekkür ederim
Selamün aleyküm,sayfanız çok güzel oncelikle bilgileriniz için çok sağolun.2017 yılında bayanla tartışmaktan dolayı hakkımda 5 ay kişinin huzur ve sükunet bozmaktan ve küfür hakaret den dolayi 9 ay cinsel tacız aldım.infazim bitti ve arşiv kaydına alındı.13 aydır belediye de temizlik görevi yapmaktaydim.Guvenlik soruşturmasında,direk çıkış verdiler.Geri ise iadem kabul olurmu.
Merhaba, işe iade davasını zamanında açtıysanız, bunun kararını mahkeme verecektir. Benim yapacağım yorumun anlamı olmaz. Mahkeme somut delillere ve duruma göre bir karara varır Haydar bey.
Teşekkür ederim,dediğim gibi sadece sosyal medya yani elektronik sebebiyle cinsel tacız cezası verildi.Oda 9 ay hüküm giydim.Sicil kaydım silindi ama arşiv kaydına alındı.Sormak istediğim şu ki 9 ay tacizden ceza almak memuriyete engel mi
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’nci maddesinde belirtilen genel şartlar dikkate alındığında, engel olmaması gerekir. Yine de güvenlik soruşturması aşamasında ne gibi bit etkisinin olacağını kestirmek şimdiden mümkün olmaz.
Teşekkür ederim insAllah geri ise iadem kabul olur.
Merhaba Mustafa bey, kamuda kadrolu işçiyim işe girmeden önceki bir olaydan dolayı tehtit den 2 yıl 6 ay ceza aldım , suç tarihi 2020 yılı öncesi olduğu için 4 ay yatar sin açıkta diyor, ama pandemi izinli olup birgün gircik olur diyor, toplu iş sözleşmesinde işçi 6 aydan fazla ceza alsa bile içerde 6 aya kadar kalırsa işi devam eder ,6 aydan fazla yatarsa iş hatti fes olur diyor, benim 6 ay gibi içerde kalma durumu yok,ama kurum sen hükümlü ve ya sabıkalı oldun diye iş haddimi fesih edebilir mi, saygılarımla
Merhaba, sorunuzun cevabı tabi olduğunuz sözleşme ve TİS’teki hükümlere göre ancak bilinebilir. Siz zaten cevabı da vermişsiniz. Ancak işverenin bu durumu fesih gerekçesi yapacaksa, haliyle somut nedenlere dayandırması gerekir.
Üstad aynı tis sözleşmesi bizdede var bende kavgadan 7 ay aldım gir çık yapacağım en fazla 1 hafta bakalım benim sonuç ne olacak inşallah işinden olmazsin
Merhaba Mustafa Bey,
Kamu kurumunda 7 yıldır 4 d daimi işçi olarak çalışmaktayım 7ay ceza aldım gir çık yapacağım toplu iş sözleşmesinde 6 aydan fazla ceza alan ve iyi halden koşullu salıverilen işçi işveren tarafından isterse çalışabilir deniyor. Ama devlet 53/1 maddesine göre bazı haklardan geçici bir süre mahrum bırakıyor (kamu kurumunda çalışmaktan v.s ) ceza evinden ihbar sürem dolmadan ihbar surem 7 yillik oldugum icin 12 hafta bu 12 haftam dolmadan cikarsam ceza evinde toplu iş sözlesmeme göre iseme dönebilirmiyim? Yoksa çıkışımı verirler mi? Kurumum çalışmak istiyor…
Kenan bey böyle önemli ve teknik bir soruya ne ben ne de bir başkası, TİS ve diğer evrakları incelemeden cevap verebilir. Kurumunuz sizi çalıştırmak istiyorsa, bunun mümkün olup olmadığını bilmesi gereken de yine kurumunuz olmalıdır. Aradığınız cevabı bulabileceğiniz yegane yer kurumunuzun ilgili birimidir.
Esim ceza evinde 2 ay yati esim hastanede memurdu izin hakini kulandi 3 gun gecti esim cikti ama ise geri almadilar 1 senedir calisiyordu bunun icin neyapa biliriz bize yardimci olursaniz sevinirim saygarimla
Merhaba, eşiniz memur ise, idari yargıda dava açması gerekir. Bir avukatla görüşmeniz yararınıza olacaktır.
Öncelikle size cok teşekür ederim geri dönuş yaptıgıniz için efendim nasil bir basvuru yapmamızlazim hiçbir şekilde hakınız kalmadı geri giremesiniz demisler afukatımız var ama oda bisey yapamiyor önce nere gidip dava aciyim
Zaten bunun için avukatla görüşmeni lazım. Hakkınız olup olmadığı ve ne yapılacağı konusunda o sizi bilgilendirecektir.
Hocam kolay gelsin kamuda işçiyim tehtit olayın dan dolayı 1 yıl 8ay hapis cezası aldım sadece ceza evine gircik oldu ve geri kalan süre denetimli serbestlik,bundan sonraki süreçte işime mâni bir durum olabilirmi saygılarımla
Merhaba ustam bende sizle aynı konudan muzdaribim ne oldu çalışmaya devammı
Üstadım Kolay gelsin bizde kadrolu güvenlik işçi personel işe girmeden dışarıda işlediği bir suçtan dolayı 3 yıl 4 ay ceza aldı ve cezasıda Yargıtay da onandı. Personel 25.07.2022 tarihinde hapse girdi ve 27.07.2022 tarihin de ise Denetimli Serbestlikten hapisten çıktı. Biz Yargıtay kararına istinaden önümüzdeki pazartesi çıkışını vermeyi düşünüyorduk şimdi ne yapacağız açıkçası bir karar bulamadık. Üstadım size zahmet yardımcı olur musunuz.
Merhaba, işçinin dışarıda işlediği suç işten çıkarmanızı gerektirecek nitelikteyse işten çıkarabilirsiniz. Bunun haricinde yazımda belirtilen sürelere göre hareket etmeniz gerekir. Süreler tutmuyorsa, mahkumiyet gerekçesini yorumlamanız doğru olur.
Merhabalar bende eşimle olan davada 3 ay 22 gün hapis cezası aldim kamu kuruluşunda daimi işçiyim 6 yıldır görevdeyim nasıl bir yol izlememiz gerekir avukatlar 1 gün gir çık yaparsın diyorlar
Salih bey bu tür durumlarda olması gereken, işverene haber vermek ve onun talimatları doğrultusunda işlem yapmaktır. Ancak haricen ne yapılabilir? Bu tamamen sizin vermeniz gereken bir karar, benim sizi yönlendirmem doğru olmaz.
Kamuda 4-A statüsünde Sürekli İşçiyim.ikinci kez mükerrer basit yaralama suçundan 1 ay 26 gün hapis cezası aldım.Koşullu salıverme yok.45 gün adli kontrol ev hapsi bu cezadan düşer mi?Birikmiş 150 gün yıllık iznim var.Yıllık izin alıp yatabilir miyim Hocam ?
Merhaba, avukat olmadığım için infaz rejimi konusunda bilgim yok. Yıllık izin konusu ise tamamen işverenin yani kurumunuzun takdirindedir. Benim bu konuda cevap vermem mümkün olmaz.
Merhabalar ,
Ben silahli tehditten 2 yıl 1 ay ceza aldım . Ayrıca 3 ay 1 gun de cinsel tacizden erteleme aldim. Şimdi 1 gun içeri girdi cikti yapacağım. Yıllık izin alıp öyle gideceğim. Bu durum işverene bildirilir mi ? Benim ceza aldığım işverene bildiriliyor mu ? Sgk da 1 günlüğüne cezaevine girdi cikti yapıldığında kesiliyor mu ? Yardimci olur musunuz?
İyi akşamlar
Merhaba, SGK kendiliğinden kesinti yapmaz. SGK primleri işverenin bildirimine göre işlenir. Bu durumu elbette işverene bildirmeniz gerekir. Ama bildirip bildirmemek sizin tercihinize kalmıştır.
Merhaba mustafa bey kamu kurumunda 4 d daimi işçi olarak güvenlik görevlisiyim kendi rızam ile temizlik veyahut kazana geçmek istiyorum meslek kodum değişir mi yani böyle birşey mümkün mü kurumumda kabul ediyor başka bölüme gecmemi ama dediğim gibi meslek kodum değişir mi ve sıkıntıya yol acarmi tessekkür ederim
Merhaba, meslek kodunuzun değişmesi ya da değişmemesi sizin için neden bu kadar önemli? Siz ne iş yapıyorsanız, kurumunuzun da meslek kodunu tam da bu fiili görevinize göre bildirmesi normal olsa gerekir.
Ben güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum kimliğim iptal olacak gibi 1 yıl üstünde ceza alırsam kimliğim iptal olacak ama kazan veyahut temizlige gecersem meslek kodumu çalıştığım kurum isterse değiştirir değilmi çünkü meslek kodum.guvenlik olarak durursa çalışamam ama temizlik veyahut kazana geçersem meslek kodum değişirse çalışabilirim… kısacası kurumum meslek kodunu değiştirme yetkisine sahipmi? Çok teşekkür ediyorum
Merhaba, kurumdan kastınız bir kamu kurumu ise, açıkçası bilemem. Belki özel mevzuatı vardır ve ona göre hareket edilmesi gerekir. Ancak normal şartlar altında işveren işçisinin meslek kodunu elbette istediği zaman değiştirme hakkına sahip olmalıdır.
Umut bey merhaba numaranızı verirmisiniz sizdeki aynı sıkıntı bende de var ,iş yeri ile ne yaptınız onu soracaktım
merhabalar kolay gelsin Mustafa Bey yaklaşık 3 yıldır 4D sürekli isci olarak çalışmaktayım yaklaşık 7 yıl önce bir kavgaya karışıp burdan 2.yil 6 ay hapis cezası aldım ve yargitay tarafında onandı pandemi izni ile serbest bırakıldım işimi eksiksiz gün olarak devam ettiriyorum fakat kurum disiplin soruşturması açtı ve iş feshine gideceğini söylüyor… nasıl bir yol izlemem gerekli olabilir mi böyle birsey…
Merhaba, açıkçası burada önemli olan cezaya konu fiildir ve takdir idarede olacaktır. Benim bir şey söylemem mümkün olmaz. Süreci yakından takip etmenizi öneririm.
Merhaba ustam bende sizinle aynı konuda muzdaribim nasıl oldu çıkış verdiler mi?
Evet yaklaşık 4 gün önce verdiler hiçbir tebligat yapmadan ve üstelik cezanın onandigi tarihe göre geriye dönük verdiler savunma falan almadilar sendika yanımda olmaadi kendim dava actim
Çok üzüldüm inşallah geri dönersiniz peki merak ettiğim şu eğer çıkışınızı vermek istemeseler kanunen çalışmaya devam edebilirmiydiniz… Yani kısacası 1 yıl üstü cez aldınız ama çalıştığınız kurum sizinle devam etmek istiyor kanunen devam edebiliyormuydunuz… Allah yardımcınız olsun şu mübarek günde inşallah işinize dönersiniz
Oncelikle duan için teşekkür ederim Durumum şu kardeşim benden hiç bir şekilde savunma ve ihbar süresi tanimadi ve dosyami kendileri istedi ve geriye dönük çıkış verdiler kurum müdürüm ve başhekim geri dönüşüm için herturlu kefillik yapıp altına imza alacaklarını dile getirdiler fakat müdürlüğün disiplin soruşturmasına bakan vatandaş ben çıkaracam çıkaracam dedi ve başardı… Valilikten onay bekliyorum dava açmak için…
Üzüldüm inşallah geri dönersin benimde iş il müdürlüğünde bitiyor inşallah çalıştırmaya devam ederler kendim il müdürüne çıkıp derdimi anlatacağım ben işyerindeki arkadaşla dövüşmüştüm mahkemelik oldu kurum olarak ikimizede para cezası verdiler… daha sonra 1.5 yıldır çalışıyorum makemenin sonucunu bekliyorum orsan çıkan sonuca göre devam ettirceklermi ettirmiceklermi bakalım inşallah devam ederiz
2 yıldan fazla ceza verilirse sıkıntılı bir dönem olabilir sizin için İNŞALLAH BOYLE BIR ZOR SIKINTI YAŞAMAZSIN…
Teşekkür ederim okadar almam sanırım çünkü ilk karşı taraf saldırıyo kameralarda görüntü var ama bende birde yok onda birazcık hasar var karşılıklı şikayetçi olduk Allah hepimizin hakkında hayırlısını versin vardır bundada bir hayır deyip yaradana sığınacağız o herşeyi bilir en güzelini bilir
Merhaba kolay gelsin 6 sene kadar önce adım bir hırsızlık suçuna karıştı ortam görüntülerinde ben yokum telefon sinyallerim nişanlımın evinin ordan geliyor lakin tutuklanan arkadaşlardan birinin nedense adımı vermesi sebebiyle başlayan bu süreç bunca sene sonra yüksek mahkemenin kararı ile sonuçlandı ve 4 sene 2 gün ceza aldım içerde 15 gün yatıp çıktım denetimli serbestlikle ama asıl sorum şu kamu kurumunda 4D işçi kadrosunda çalışıyorum içerdeki geçirdiğim sürelerde ücretsiz izin verildi 1 ay içinde tutukluluk süremin son bulması durumunda başlamanız gerekiyor diye bir yazı geldi kurumundan eve lakin hırsızlık suçu sebebiyle hüküm giyen kişinin işçi kadrosunda işe tekrar dönebilme imkanı var mıdır
Merhaba, bu tamamen kurumun ilgili mevzuatına bağlıdır Ünal bey. Bu sorunun cevabını alabileceğiniz tek yer, yine kurumunuzun kendisi olacaktır.
Öncelikle Merhabalar Mustafa bey,
Herkese yardımcı olmaya çalışıyorsunuz Allah razı olsun, size sormak istediğim şu…
2018 deki suçum’dan 2ay 15 gün ceza aldım oda para cezasına çevrildi ve ödedim…. 2020 yılında da kasten yaralama dan dolayı davam var 15 gün sonra.. tekerrürüm olduğu için ceza evine gir çık yapacağım… Diyelim bu davadan 11 ay aldım ve ceza evine gir çık yaptım geri kalan 11 aylık süreç içerisinde 53/1 hak yoksunluğu uygulanacak.. ama ben kamu kurumunda işçi olarak çalışmaktayım… Ben şimdi 11 ay boyunca kurumda calisamayacakmiyim… 11 ay devlet hak yoksunluğunu uygularsa eğer kurumum beni işten çıkaracak… Özetlemek gerekirse hak mahrumiyeti alırsam kurumda, İnfazım bitene kadar calisamayacakmiyim… Yoksa gir çık yaptıktan sonra işime devam edebilir miyim… Şimdiden teşekkür ederim kolay gelsin
Bahadır bey, bu tür soruların cevabı her işçi için değişir. Burada önemli olan işverenin tabi olduğu mevzuat ve yine işverenin iç düzenlemeleridir. Sorunuzun cevabını ancak ve ancak işvereninizden alabilirsiniz, dışarıdan birisini aradığınız cevabı size vermesi mümkün değil.
Anladım Mustafa Bey, bizim kurumun sendika sözleşmesinden aynen şu şekilde yazmaktadır,
Adı suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam edenlerden;
6 ay veyahut 6aydan fazla ceza alıp, cezası ertelenen veya iyi halli olarak 6 aydan önce tahliye edilen işçiler 1 hafta içinde başvurması halinde uygun Münhal kadro veyahut ihtiyaç halinde işine döner diyor…. Ben 2 gün veyahut 3 gün girdi çıktı yapacağım ve 5 yıldır aynı kurumdayim sözleşmede ihbar sürem 12 haftaya kadar bu 12 haftalık süreç dolmadan 3 gün içinde tahliye olursam geri almak zorundalarmi yoksa yine yukarda yazdığım gibi boş kadro varsami almak zorundalar şimdiden teşekkürler
Merhaba faydalı makaleniz için teşekkür ederim. Kamu kurumunda işçi kadrosunda calisiyorken, vergi usul kanunu geregince aldığım 15 ay tecilli hapis cezası sonrası sözleşmem feshedildi. Eğer bir ay içerisinde işe iade davası açmış olsaydım işime geri dönme hakkım varmış fakat ben kuruma bağlı genel sekreterliğe dilekçe yazdım kabul edilmediği için işe iade davası açma gereği de duymadım. Şimdi aradan geçti bir yıl hiç bir sekilde işe iade davası acamazmiyim tamda pandemi döneminde işten çıkarıldım. 10 Nisan 2020 de. kurum beni tazminatsız işten çıkardı sonradan arabulucuya başvurdum meğer tazminat hakkım varmış bu devlet ne kadar çok seviyor işi yokuşa sürmeyi. 15 ay tecilli ceza süresi doldu. Hiç bir umut yok mu işe iade edilmek için sizce.
Merhaba, işe iade başvurusunda bir aylık süre hak düşürücüdür ve kaçırılması durumunda telafisi hiçbir surette mümkün değildir.
Merhaba hocam:
Nişanlım saglık personeli olarak bi hastanede calısıyor du 2018 de işlediği bi olaydan dolayı 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı 1 ay yattı cıktı pandemiden dolayı ceza evi calıstığı hastaneye ihbar gondermiş calısanınız ceza evinde diye ve hasteneye sözleşmeyi fes etmiş dava açsa işini tekrardan almak şansı varmı yada tazminat alma şansı varmı acaba.
Şimdiden cok teşekkür ederim ?
merhaba sinem hanım davanız hakkında son durum nedir acaba aynısı şuan benimde başımda….
Merhabaaa kolay gelsin. Ben kamuda işçi olarak çalışıyorum. 1 yıl 8 ay bir ceza aldım ve bu cezanın yatarı olmadığı için cezaevine girdi çıktı yaptım. iş verene bu durumu hiç bir şekilde anlatmadım. Acaba diyorum ceza aldığım mahkeme çalıştığım kuruma herhangibi bir yazı gönderip ceza aldığımı beyan edermi?
Merhaba eşimin babası da 1 yıl 15 gün ceza aldı fakat yatarı 8 ay 13 gün şuan kendisi 8 gündür cezaevinde karantinada 6 yıl önceki dosyası için içeri alındı. Siz bu süreci yaşamış biri olarak ne kadar kaldınız cezaevinde lütfen yardımcı olur musunuz ? Eşimin babasının da karantina süresi bittikten sonra çıkarılacağı söyleniyor kendisi çıkar mı ? Siz ne kadar kaldınız cezaevinde
Yardımcı olabilir misiniz 🙁
Merhaba, açıkçası bu konuda bir bilgim yok Fatih bey.
Fatih bey benimde şuan aynı durumum mevcut aradan baya zaman geçmiş durumunuz nedir bende kuruma hiçbir şekilde söylemedim geçen hafta bir günlüğüne girdi çıktı yaptım işe devam ediyorum sizin durumunuzla aynı durumda olduğunuz için öğrenmek istiyorum cevaplarsaniz memnun olurum
Merhaba;
Eşimin babası 14 adet suç dosyasından 4 suç dosyasının açık konumda 1 dosyasının da yargıtayda olması sebebiyle 13.02.2021 tarihinde cezaevine alındı. 1 yıl 15 gün hüküm giydi… 2011 yılındaq denetimli serbestlikten yararlanıp 2015 yılında süresi bitmeden tekrar aynı suçu işlediği için mükerrrer suç kapsamına girdi. 29.01.2021 tarihinde ise iş kazası geçirdi ve 18.03.2021 tarihine kadar iş kazası nedeniyle heyet raporu verildi. İşveren de SGK’ ya raporunu bildirdi. Kendisi şuan cezaevinde… Rapor ödemesi yapılacaktı. Ayın 20’si aralığıyla fakat e devletten bakıldığında rapor var, ödeme kısmında herhangi bir bilgi yok. Yakın tarihte rapor ödemesi yapılır mı ? Yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkürler.
Çok teşekkür ederim. Suçu işyeriyle alakalı değil ve işyerinede işlemedi uyuşturucu kullanmaktan.Fakat iş yeri bu durumu çalışmasından dolayı önemsemiyor aksine işini kaybetmemesi için ugraşıyor
Geçmiş olsun; ama işveren işçiyi çıkarmak isterse yapacak bir şey yok demektir. Ancak işçi bu feshin haksız olduğunu iddia ederek hakkını arayabilir ve işçinin suçu ile fesih arasındaki ilişkinin orantısına hakim karar verir. Bizler ne desek, yorumdan öteye geçmeyecektir.
İş yeri 6 ayı geçmemeli diyor
Böyle bir süre yoktur; ama iş sözleşmesinde ya da toplu iş sözleşmesine böyle bir süre varsa, o zaman tabi ki geçerli hale gelir.
Benim abim 6 ay 10 gün hapis cezası aldı şeker fabrikasında 15 yıldır çalışıyor ihbar süresi dolmadı iş hakkını da fesh etmediler. 6 ayı geçtiği için çıkarırlar işe geri dönmek için ne yapılmalı teşekkür ederim
Merhaba, burada önemli olan cezanın kaç ay olduğu değildir. İlk olarak; eğer abiniz ihbar süresi kadar tutuklu kalırsa ve işe gidemezse, işveren abinizi kıdem tazminatı ödeyerek işten çıkarma hakkına sahip olur. İkinci olarak ise; abinizin ne için hapis cezası aldığı önemlidir. Eğer bu ceza, işvereni de etkileyen bir suçtan kaynaklanmışsa, bu defa işveren abinizi kıdem tazminatı ödemeden ve ihbar süresini de beklemeden işten çıkarabilir.
Merhaba mahkum olan birinin is akdi is yeri tarafindan feshedilmeyebilinir mi. Feshetmezlerse sgk odrmeleri nasil olacak
Merhaba, feshetmedikleri ve devamsızlık bildirmedikleri müddetçe primlerin de ödenmesi gerekir. Bir başka deyişle, böyle bir çalışanın iş akdi feshedilmese bile priminin bildirilmesine gerek yoktur.
Hocam 1 yıl 1 ay 10 gün ceza aldım ama denetimli serbestlik kapsamına giriyorum iş hakkım fesh edilirmi devlet kurumunda calisiyorum
Kusura bakmayın rahatsız ediyorum bende kamuda çalışıyorum 1 yıl 8 ay ceza aldım. Acaba sizin işinizle ilgili bi sıkıntı çıktımı. Ceza aldığınız mahkeme çalıştınız kuruma herhangibir yazı gönderdi mi?
Merhaba adaşım kuruma bildirecekler senin ceza aldığını ve işten çıkarılacaksin cikarildigin anda bir ay içerisinde avukatla beraber işe iade davasi açarsan iade edilirsin eğer açmam diyorsan imamın kayığına bindirir devlet sizi benim gibi. Sonra çok zor günler seni bekler o suç siciline işlenecek ve iş bulman zorlasacak vs Allah korusun
Merhabalar battal bey durumunuz nedir çalışmaya devammi bende sizinle aynı konuya muzdaripim
Doğrudur hocam haklısınız bilgilendirdiğiniz için çok sağolun teşekkür ederim . Hocam ben şuan dışardayım iki sene denetim cezam var sadece karakola imza atıyorum. Bu durumda karayolları genel müdürlüğüne dilekçe yazarak bir dosya halinde karayolları komisyonuna kadar uzanacak (mağduriyetimi) bildirmek istiyorum mahkum kadrosu şeklinde işe dönüş yapmak için . Hocam size sorum şu sizce denetimde olmam karakola imza atmam resmi kuruma işe girmekte bir engel olurmu sonuçta işe gidip gelebilecem sizce denetim sürecinde değerlendirmeye alınır mı mahkum kadrosu bizi bilgilendirirseniz çok iyi olacak hocam çok sağolun teşekkür ederim.
Tekrar merhaba, sizin işe alınmanıza neyin engel olacağını açıkçası kimse bilemez. Bunu ancak kurumunuzdaki görevliler, işe alım mevzuatına göre bilebilir. Madem öyle, o halde yapmanız gereken bir dilekçeyle kuruma başvurmak olacaktır. Sonrasında ne olacağını kestiremeyiz; ancak siz de şansınızı denemiş olursunuz.
Selam aleyküm hocam kolay gelsin Ben karayolların da kamu işçisi olarak çalışmaktaydım iş hakkım fessesildi. Kadro almadan önce yıllar önce küçük bir kavgaya karıştım mahkeme bana 6yıl ceza verdi itiraz ettim yargıtaya yolladım dosya 4 yıl gelmedi bu süreçte karayollarında kadro şu işe girdim kadroda 4 yıl sıkıntısız çalıştım sonra cezam onaylandı sadece bir yıl ceza evinde kaldım iş hakkımı devamsızlıktan fes ettiler şimdi dışardayım 4 aydır tahliye oldum ancak hiç birşey yapmadım hocam sizce işe geri dönüş için mahkeme açsam dönebilirmiyim yada tazminat hakkım var mı mahkeme açmak için geçerli bir süre var mı ben geç kaldımmı ?? Allah rızası için beni bilgilendirin Allah sizden razı olsun teşekürler
Aleyküm selam, öncelikle geçmiş olsun. İşe iade davası, fesih tarihinden itibaren bir ay içinde açılmazsa bir daha açılamaz. Hapiste geçirdiğiniz süre, tabi olduğunuz ihbar süresinden uzun olduğu için işverenin sizi işten çıkarma hakkı kanunen vardır. Fakat cezaya konu suç işinizle ilgili değilse, size kıdem tazminatınızın ödenmiş olması gerekirdi. Ödenmediyse bir avukata danışmanızı tavsiye ederim.
Merhaba/ 2014 yılında bir hırsızlık sucuna karıştım 6 sene 3 ay ceza aldım yargıtaya temyiz ettirdim 6 yıl sonra geldi 42 gün yatıp şartlı tahliye oldum kamu da işe girdim 1 yıl önce kamu işçisiyim güvenlik soruşturmam da karşıma çıktı bu dosya ananmamış dı lakin suçum belliydi aldılar suçtan oturu işimden olur muyum
Merhaba, ne yazık ki bunun cevabını bilemeyiz. Bu suçun işine engel olup olmadığını en iyi bilecek olan yine kurumunuz olacaktır. Daha önce bir hata yapılmış olsa bile, bu size olmayan bir hakkın verilmeye devam ettirilmesini gerektirmez. Önemli olan tabi olduğunuz kurumun mevzuatıdır.
merhaba , kardeşim bir iş yerinde 2 yıldır çalışıyor. 3 gündür savcılık talimatı ile tutuklu bu durumu işyerine kısa bir yazı ile bildirmeli miyim ? yoksa noterden mı bildirmemiz gerekiyor , ceza evinde olduğundan bildirmesi çok zor bir durum çünkü
Merhaba Mehmet bey,
öncelikle geçmiş olsun. Bu durum iş yerine mutlaka bildirilmeli. Noterden o kadar masraf yapmaya gerek yok düşüncesindeyim, durumu kanıtlayabileceğiniz bir belgeyi ek koyacak şekilde (Savcılık müzekkere yazısı, tutuklama talebi,karakol yazısı vb.) aile bireylerinden biri bir dilekçe ile ilgili işverenliğe durumu bizzat giderek bildirse yeter. 2 nüsha yazıp sizde kalacak bir nüshasına insan kaynaklarından kaşe-imza da alabilirsiniz. (Garanti olsun derseniz en güzeli notere kanalı ile iletmek tabi ki)
Merhaba ben bir fabrika çalişaniyim. Daha önce memurdum. Kamudan ihraç olduktan sonra bu fabrikaya girdim. 2 yıldır çalışıyorum. Bana fetoye yardim yataklıktan 2 yıl 1 ay ceza verildi. 6.5 cezaevinde yatıp bir yıl denetimli çikacağım. Sorum şu cezaevi çağrı kağıdını işyerine versem işten çıkarılınca kıdem tazminatı alabilir miyim. Bir Yargıtay kararında devlete karşı işlenen suçlarda kıdem tazminatı alınamaz yazıyor internette. İşyerine haber mi versem yoksa hiç bahsetmeden kendim mi istifa etsem bilemedim. Şimdiden teşekkürler
Merhaba ben özel bir şirkette çalışmaktayım adıma açılmış bir davadan 3 yıl 9 ay hapis cezası istemi var. Eğerki ceza alır ve denetimli serbestlikle çıkarsam işime devam edebilirmiyim davadan şirketime bilgi verme zorunluluğum varmı. 5 yılın üzerinde aynı şirkette çalışıyorum ne kadar süreyle mahkumiyetim sürer ise iş akti feshi olur
Merhaba. İşverenin fasih hakkı ile mahkumiyet süreniz arasında bir ilişki yoktur. Tutuklanmış olsaydınız, yazıdaki sürelere tabi olurdunuz. Bu durumda ise önemi olan, mahkumiyetin nedeni ve işyerine etkisi olacaktır. Bu nedenle ezbere bir cevap veremeyiz.
Ben 2012 de haksiz yere tutuklandim 8 ay ceza yatim ilk mahkeme serbest kaldim tutuklandigim gun isime son verildi 2018 de davadan beraat ettim benim bu durumda is yerinde ne gibi haklarim var 18 ay calismistim sendika uyesi idim isime geridonebilirmiyim
Merhaba. Bu zamandan sonra, hukuki yolla işyerine dönmeniz mümkün olmaz. Ancak işveren isterse, sizi elbette tekrar işe alabilir. Diğer haklarınız için ise, bir avukatla yüz yüze görüşmenizi ve detayları paylaşmanızı öneririm.
Merhaba hocam. Ben 2016 da taşeron olarak calistigim belediyede bir beyan üzerine tutuklandim. 17 ay kaldiktan sonra ilk durusmada tahliye oldum. 5 durusma sonra 2018 in 8 ayinda beraat edtim. Bu süre icinde devam eden mHkeme sureci goz ünunde tutularak is yerine hic basvurmadim. Mahkemem sonuclanincada benim le calisan tum taseron arkadaslarim kadroya gectiler. Ben suana kadar hicbir muracatta bulunmadim sizce nasil bir girişimde bulunabilirim. Kaybolan bu hakkimi nasil elde edebilirim.? Simdiden tesekurler.
Merhaba Zeynel hocam hayırlı günler Ben özel sektörde bir şirkette 6 yıl çalıştım iş yeriyle alakası olmayan bir kavgadan dolayı 6.5 ay tutuklu kaldım ve tahliye oldum tekrar aynı iş yerine giriş yaptım normalde senelik izinim 20 ye çıkacaktı ama girdi çıktı yaptığım için 0 landığını söylediler ve yeni girmiş gibi çalışıyorum şuan bütün haklarım iptal oldu.
Merhaba. Daha önce işten ayrılırken yıllık izin ücretiniz ödendiyse, işveren haklıdır. Ama ödenmediyse, yıllık izin kıdeminiz birleştirilmelidir: https://mustafabaysal.com/aralikli-fasilali-calismada-yillik-izin-suresinin-hesabi/
Hocam bei yanlış anladınız benim senelik iznim 14 gündü normalde. AMA 6 YILI Doldurduğum için 20 ye çıkması gerekiyordu şirket girdi çiktı yapıldı diye tekrar 14 güne düşürdü yani bana 20 gün olan izin hakkını vermiyor bukonuda haklımı yani düşürebilirmi.
Merhaba hocam ben karayollarında kamu işçisi olarak 4 yıldır çalişmaktayim. Kadro almadan önce bir kavgaya karişmiştim ve 10 sene ceza almiştim sonra temyiz e gönderdim bu süre içerisinde karayollarinda kadroya geçtim ve şimdi yargiday 5 sene 16 ay cezami 53. Madde gereğince onaylamiş kaç gün sonra tutklamam gelecek bu cezanin sadece 1 ayini kapalida 1 senesini açik ceza evinde sonrasini denetimte geçireceğimi belirlendi sizce benim işimi nekadar süre sonra fes ederler yada işime tekrar dönebilirmiyim cevallarsaniz çok sevinirim Allah razi olsun
Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Yazıda belirtilen süreler geçtiğinde feshi işleminiz yapılabilir. Ya da işveren, ceza konusu kavga nedeniyle bu süreyi beklemeden fesih işlemi yapmayı da tercih edebilir. Bu konuda net bir şey söylemek mümkün olmayacaktır.
Zeynel hocam şimdiden teşekkürler 9 ay hapis cezası aldım 10 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum işyerine durumumu anlatıp kıdem ve ihbar tazminatı mı alabilir miyim
Merhaba. Şu aşamada bu durum işverenin takdirinde olacaktır. Ancak işveren şimdi ödeme yapmazsa bile, eğer hapse alınırsanız, zaten bu durumda ödemek zorunda kalır. Ama hapis cezasının nedeni, işverene haklı fesih hakkı verecek bir fiil ise, o durumda kıdem tazminatı ödemesi de gerekmez.
Mrb hocam bir konu arz edeceğim ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz. Ben 7 aralık 2016 ise başladım 1 Kasım 2017 gözaltına alındım ve tutuklandım. Yani bir yılın dolmasina bir ay kalmıştı. Bu durumda ben kıdem tazminatı alabilir miyim.
Merhaba. 1 yılın altında kıdemi olan işçi, hiçbir şekilde kıdem tazminatı alamaz.
Öncelikle boyle bir site kurup herkesi bilgilendirdiğiniz için teşekkur ederim.2018de taşeron firmadan kadroya alındık sürekli işçi kadrosuna.Benim sorum şu şekilde kadroya geçmeden önce açılmış olan bir davam vardı ve ben bu davadan toplamı 9 ay olan bir ceza aldım ve bu cezanın yatarı 1 ay dediler 37 gün kapalı ceza evinde kalıp çıktım.Cezaevine teslim olmadan önce iş yerime bu olayla alakali hicbir bilgi vermedim.Yeterli gün kadar yıllık iznim vardı onu aldım.İşimede geri başladım ilerleyen süreçte benim adıma işimle alakalı herhangi sorun olacak bir problem çıkar mı?Cezam 105-1
Merhaba hasan bey bende taserondan kadroya geçenlerdenim10 ay cezam var bende ceza evine gireceğim ve bı kacgun yatıp çıkacağım ve geri kalab günler içi. denetim serbestlik verecekler gir çık yaptıktan sonra işime devam edebilir miyim
Merhabalar adaş bende seninle aynı konuya müzdaribim devam ediyormusun işe?
Merhaba belediyelerce kurulan personel şirketinde çalıştırmakta olduğumuz işçimiz mükerrer olarak işlediği kavga ve yaralama suçundan 1 yıl 8 ay hüküm giymiş bunun 87 gününü hapiste geçirip çıkmıştır.8 hafta lık süre haliyle geçmiş ve işverene fesih hakkı doğmuştur.ancak işveren işçisini çalıştırmaya devam etmek isterse bir engel varmıdır.denetimli serbestlik buna engelmidir.İşveren işçisine ücretsiz izin verdiği süre zarfında olay gerçekleşmiştir.
Merhaba. Özcan bey özel sektör söz konusu olsaydı, bunun tamamen işverenin takdirinde olduğunu söyleyebilirdim. Neticede haklı fesih nedeninin var olması, illa kullanılmasını şart kılmaz. Ama kamu kurumu olunca kesin cevap veremem. Çünkü kamu zararı vb. yönden ileride bir inceleme vs. olursa sıkıntı çıkabilir de çıkmayabilir de. Bunun için sizin bir karar vermeniz gerekir.
ilginiz için teşekkür ederim.
Merhaba kolay gelsin ben 9 senedir bir bankada şoför olarak çalışmaktayım haksız yere jandarma ile yaşadığım sıkıntı nedeniyle 1.5 sene hapis cezası aldım yatari nekadar bilmiyorum ama cezam bitince işe dönebilir miyim tazminatmi alır mıyım teşekkürler
Merhaba. Bu gerekçeyle işten ayrıldıktan sonra, işverenin ileride sizi tekrar işe alma zorunluluğu yoktur Gökhan bey. Bu durum tamamen işverenin takdirindedir.
Gökhan bey, sizin iş yeriyle ilgili bi sıkıntı oldumu. Halen çalışıyor musunuz?
Zeynel Bey Merhaba,
Çalışanımızın tutukluluk durumunu yalnızca sözlü olarak duyduk. Herhangi bir bildirim resmi kurumlarca işveren olarak tarafımıza yapılmadı.
Bu çalışanın ayın 5.inde bildirim süresi de bitiyor.
1. Kendisine bildirim süresinin bitiminde tutukluluk halinin devamı olması durumunda iş sözleşmesinin fesh edileceği konusunda bir bildirim yapmak durumunda mıydık?
2. Direkt olarak tebligat yoluyla iş sözleşmesini 25/IV. bendi kapsamında feshetmemiz yeterli olur mu?
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Hayır, işçiye ayrıca bir bildirimde bulunmanız gerekmezdi. Tebligat çıkararak 25/IV’den çıkarmanız ve kıdem tazminatını ödemeniz yeterli olacaktır.
Ben simdi ayri ayri 3 suctan 3 yil 6 ay haois cezasi aldim daha ince hoc yatmadim.simdi gidicem nekadar yatacagimda belli degil.2 senedir ayni yerinde calisiyorum 15 gun senelik iznim var ve onu devreye koyduk eger 15 gun icinde cikamazsam tazminat alabilirmiyim nasil olur suclarim is yeriyle alakali degil vede ne yaomam gerekiyor sizden rica ediyorum detayli sekikde anlatsaniz adam geri geldiginde calisirsin dedi ne yapmam lazim bn icerdeyken cikartilirsam tazminat kidem alabilirmiyim yatirmazlarsa ne yapabilirim
Merhaba. Sizin bu durumda bir şey yapmanıza gerek kalmaz. Eğer suçlarınızın işyeriyle bir ilgisi yoksa, işveren siz tutuklandıktan sonra, yazıda belirtilen süreler geçtikten sonra çıkışınızı verir ama kıdem tazminatınızı ödemesi gerekir.
ben 7 yildir seker fabrikasinda calisiyorum kadrolu daimi isciyim ama basimdan kotu bir hadise gecti ve bana 4yil 2 ay hapis cezasi verildi ama 1 ay hapis yattim ciktim ve bana 25. maddenin IV bendini uygulamislar ve 8 hafta beklemeden is akdimi fesh etmisler ne yapmam gerek bana yardimci olurmusunuz
Merhaba. Yapmanız gereken, arabulucu başvurusu ile yasal süreci başlatmak ve sonrasında uzlaşamazsanız, dava açarak hakkınızı aramaktır.
eşim 42 gün tutuklu kaldı.avukatımızın yazdığı dilekçenin kabulü sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.(yüklenen suçla orantısız olan tutuklama tedbirinin kaldırılması hükmüyle)ancak iş akdi fesh etme süresi 5 hafta.bu süreyi geçirdik iş akdi fesh edildi.bizim mahkemeye verdiğimiz itiraz dilekçemizin cvp’lanma süresi 11 gün.yasal olarak 3 gün içerisinde dilekçeyi inceleyip cvp vermeleri gerekirken bu süreyi aşmışlar.eğer 3 gün içinde cvp verselerdi eşimin iş akdinde sonlanma olmayacaktı.bununla ilgili dava açsak kazanabilir miyiz.işe geri dönüşü mümkün mü..dilekçenin veriliş tarihi tutukluluğunun 29 cu günü.eşim taşerondu kadrolu oldu.aile ve sosyal hizmetler bakanlığına bağlı çalışıyor.
Merhaba. Bahsettiğiniz husus artık iş hukukunun alanından çıkar ve genel mahkemelerde açılacak tazminat davasına dönüşür Döndü hanım. Bu nedenle, bir avukattan bu hususta bilgi almanız daha doğru olacaktır.
Merhaba döndü hanım mahkemeye verdiniz mı verdiyse iz mahkemeniz nasıl sonuçlandı teşekkürler
Isci isyeri ile alakasi olmayan vergi kanununa muhalet sucundan 3 yil 9 ay hukum giymis ancak 2016da cikan genelgeden yararlanip 15 gunde hapisten sartli tahliye olmustur.is yerine sadece 1 hafta gidememistir.ancak isveren halen ise donusunu yapmamis ve aldigi ceza 3 yil 9 ay diye is akdini fesh etmekten bahsetmektedir.bu durumda ne yapmaliyiz
Derya hanım, işverenin feshinin üzerinden tam olarak ne kadar süre geçti?
Gonderdikleri tarih 29.08.2018 elimize bir gun sonra ulasti.
…..01.08.2018 tarihinde tutuklandiginiz…….karariyla kosullu saliverme tarihi olan 13.06.2020 tarihine kadar cezanizin denetimli serbestlik tedbiri uygulamak suretiyle infazina karar verildigi anlasildigindan 4857 sayili is kanununun isverenin hakli nedenle fesih hakki baslikli 25.maddesinin IV.bendi ve 27.toplu is sozlesmemizin 12.maddesine istineden is sozlesmenizin feshi…..
Seker fab calisiyordu tutukluluk tarihinde izindeydi 6.08.2018-16.08.2018 arasi ise gidemedi sadece.ama dondugunde ise baslatmadilar.
Bu durumda 1 aylık işe iade talep süresini kaçırmadan arabulucu başvurusu yapılması gerekir. Yazıda da açıkladığımız kriterlere göre sizin zaten bir kanaatiniz oluşmuştur. Bir an önce avukatla görüşmenizi öneririm.
Bir işçi kavgadan dolayı yatarı 6 ay olan hapis cezası alırsa işi feshedilir mi ?
( İş yeri ile alakası yok )
Yılmaz bey, sorunuzun cevabı yazıda mevcuttur.
Eşim 28 şubat 2018 uyuşturucu suçuyla tutuklandı işden fesh edildi ama sucu belli değil mahkemeyi bekliyor 12 yıllık işçi petrol hakkı varmidir
Açıkçası, bir şey söylemem güç. Ama kıdem tazminatı alabilme ihtimali var. Bir avukata danışmanızı öneririm.
Eşim belediye işçisi 3 yıl 4 ay istinaf kararı ile hükmü kesinleşti 2 hafta girdi çıktı sebebi ile işe gidemedi 1 hafta tutanak tutuldu iş sözleşmesi feshedilir mi
Merhaba, aldığı hükmün gerekçesine göre değişir. İşe gidemem durumu nedeniyle fesih ise yazımda açıkladığım koşullara tabidir.
kolay gelsin aynı olay benımde şuan başımda var eşinizın iş sözleşmesi feshedildi mi acaba ?