İşsiz kalan ve gerekli şartları taşıyan bir kimsenin işsizlik ödeneği, belirli şartlar gerçekleştiğinde kesilmektedir. Peki ama işsizken isteğe bağlı sigorta yaptıran kişinin işsizlik maaşı kesilir mi? Bir başka deyişle, işsizlik maaşı alırken isteğe bağlı sigorta olur mu?
İşsizlik maaşı alma şartları
İşsizlik maaşı bazı şartlara bağlıdır. İşten ayrılan ya da çıkarılan her işçi bu ödeneği alamamaktadır. Her şeyden önce işten çıkarılan işçinin bir kusuru olmamalı ya da işçi haklı bir nedenle işten ayrılmalıdır.
Bunun haricinde bu işçinin işten ayrılmadan önceki son 3 yılda en az 600 gün sigorta primi olmalı ve işçi son işyerinde en az 120 gündür çalışıyor olmalıdır.
Son zamanlarda değişen 120 gün kuralı ile ilgili bilgi almak için şu yazımıza bakabilirsiniz: mustafabaysal.com/issizlik-maasi-icin-son-120-gun-icinde-kesinti-sayilmayan-haller-neler
İşsizlik maaşının kesilme nedenleri
Bu konuyu ayrıntılı olarak daha önce yazmıştık: mustafabaysal.com/issizlik-maasi-hangi-durumlarda-kesilir
Özetle, işsizlik maaşı alırken düzenli gelire sahip olan ya da İşkur’un kendisine sunduğu yeni iş tekliflerini geçerli bir mazeret olmadan kabul etmeyen kimsenin işsizlik maaşı kesilmektedir.
Örneğin sigortalı olarak bir yerde çalışmaya başlayan ya da yeni bir işyeri açan kişinin işsizlik maaşı kesilir.
O halde, işe girmediği halde, kendisi isteğe bağlı sigortalı olan kişinin işsizlik maaşı ne olur?
İsteğe bağlı sigortalılık nedir?
Şu yazımızda, isteğe bağlı sigortalılığı tüm detaylarıyla anlatmıştık: mustafabaysal.com/istege-bagli-sigortalilik-sartlari-nedir-ve-prim-miktari-ne-kadar
Kısaca isteğe bağlı sigorta; kişinin isteğe bağlı olarak prim ödeyerek, uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmasını sağlayan bir sigortadır.
Kişi böylece sigortalı olmakta ve emeklilik için de geçerli olan uzun vadeli sigorta primlerini kendisi yatırmaktadır.
İsteğe bağlı sigortalının işsizlik maaşı
Diyelim ki kişi işsiz kaldı ve işsizlik maaşı alıyor. Çalışamayan bu vatandaş, emeklilikte geri kalmamak için isteğe bağlı sigorta da yatırmak istiyor. Bunun bir sakıncası var mıdır?
Sorunun cevabını 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 52nci maddesidir. Bu maddeye göre, işsizlik sigortası ödeneğinin kesilmesi için kişinin “gelir getirici bir işte çalışması veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alması” gerekir.
İsteğe bağlı sigortalılık da bir sigorta türü olsa da, kişinin gelir getirici bir işte çalışması ya da maaş alması mevzu bahis değildir.
SONUÇ
İşsizlik maaşı alırken kişinin sigorta girişinin yapılmasının, genel olarak maaşı kesilmesine neden olduğu düşünülür.
Bu düşüncü kısmen doğrudur; çünkü işe giren ya da kendi işini kuran bir kişi artık gelir getirici bir işte çalışıyor demektir ve sigorta girişi yapıldığı anda işsizlik maaşının kesilmesi normaldir.
Ancak isteğe bağlı sigortalılık, kişinin emeklilik düşüncesiyle kendi cebinden yatırdığı bir tür sigorta primidir ve bu kişinin gelir getirici bir işte çalıştığını söylemek mümkün olmaz.
Böyle olunca; işsizlik sigortası alırken isteğe bağlı sigorta yaptırmanın bir sakıncası yoktur ve bu kişinin işsizlik maaşı da kesilmeyecektir.
ben 2015’te işten ayrıldım ve işsizlik maaşına bağlandım 8 ay işsizlik maaşı aldıktan sonra tekrar çalıştım çalıştıktan sonra o 8 ay işsizlik aldığım primleri kendim yatırabilir miyim
700 günden beri ek.5 istege bagli sigorta yatırdım ve dilekçeyle sonlandirdim ve işsizlik maasi alabilirmiyim