Bir apartmanda ya da sitede merkezi sistem ısıtma söz konusu olduğunda, yakıt giderlerinin nasıl paylaştırılacağı da merak konusu olabilir. Tam burada devreye ısı pay ölçer girer. Gelin, birlikte bakalım: Isı pay ölçer nedir ve ne işe yarar? Isı pay ölçer zorunlu mudur ve ısı ölçer hesaplaması nasıl yapılır? Merkezi sistemde 15 derece kuralı nedir ve cezası var mıdır?
Merkezi sistem yakıt giderlerinin paylaştırılması
Merkezi sistem ısınma sistemi ister katı yakıtla ve ister doğalgazla çalışıyor olsun, buradaki en büyük sorunlardan birisi de ısınma giderlerinin paylaştırılmasında ortaya çıkar. Öyle ya; bazı apartman ya da site sakinleri çok ısınmaktan, bazıları üşümekten şikayet ederken, daire başına ödenecek miktarlar da sorun olabilir.
Isı pay ölçer nedir?
Isı pay ölçer, merkezi ısıtma sistemli binalarda her bir bağımsız bölüme takılan ve bağımsız bölümün yakıt kullanımını gösteren bir sistemdir.
Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik’te ise şöyle tanımlanmıştır: Üzerine veya giriş hattına yerleştirildiği radyatör ve benzeri ısıtıcı cihazların harcadığı enerjiyi ölçerek hafızasına kaydeden cihazdır.
Isınma giderlerinin paylaştırılmasına dair mevzuat
Konuyu daha iyi anlamak ve ileride yaşanması muhtemel değişikliklerden haberdar olmak için, apartmanda merkezi sistem ısınma giderlerinin paylaşımına esas olan ana mevzuatı bilmek önem arz eder. İşte bu mevzuat aşağıdakilerden ibarettir:
- 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (42/4 maddesi)
- Yukarıdaki kanun maddesine dayanılarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Eski Bayındırlık Bakanlığı) tarafından çıkarılan Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik
- 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu
- Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği
Bir soru bir cevap:
Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik hangi binaları kapsar?
Mezkur yönetmeliğin 1’nci maddesinde amaç ve kapsam “mevcut ve yeni yapılacak birden fazla bağımsız bölüme sahip merkezî veya bölgesel ısıtma sistemli ve sıhhî sıcak su sistemli binalarda, ısıtma ve sıhhî sıcak su giderlerinin, bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemektir” olarak ifade edildiğine göre; yönetmeliğin kapsamının mevcut ve yeni yapılacak TÜM binaları içerdiği söylenebilir.
Hangi binalarda ısı ölçer kullanılmak zorunda?
Bu sorunun cevabı o kadar karışık ki; cevap için biraz beklemeniz lazım. Bu karışıklığın sebebi, ısı pay ölçerlerin kullanımına ilişkin ortada bir yönetmelik olması ve fakat Kat Mülkiyeti Kanunu’nda da özel hükümlerin mevcut olmasıdır.
Bu hükümler kafa karıştırmakla birlikte, sebebini aşağıda açıklayacağım üzere, binalarda ısı pay ölçer kullanımının ZORUNLU OLDUĞUNU peşinen söylemeliyim. Peki, ama neden?
KMK ısı pay ölçerle ilgili ne diyor?
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) bu konuya doğrudan değinmemekle birlikte, 42/4 maddesinde “Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usul ve esasların Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenleneceğini” ifade etmiştir.
Buradan da anlaşılacağı üzere; merkezi ısıtma sisteminin giderlerinin kat maliklerine nasıl paylaştırılacağı KMK tarafından KESİN bir kurala bağlanmamış ve buna ilişkin çıkarılacak yönetmeliğe atıfta bulunmakla iktifa edilmiştir.
Yönetmelik ısı pay ölçerle ilgili ne diyor?
Bunun üzerine çıkarılan Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik ise hiçbir maddesinde ısı ölçer kullanımını zorunlu tutmamış; bunun yerine ısı ölçer kullanımının esaslarını ortaya koymayı tercih etmiştir.
Nitekim yönetmeliğin ilk maddesinde de amaç olarak “mevcut ve yeni yapılacak birden fazla bağımsız bölüme sahip merkezî veya bölgesel ısıtma sistemli ve sıhhî sıcak su sistemli binalarda, ısıtma ve sıhhî sıcak su giderlerinin, bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek” belirlenmiştir.
O halde, buraya kadar yazılanlardan şu sonuca varmak mümkün olmalıdır:
“Kat Mülkiyeti Kanunu’nda ısı pay ölçer kullanımı zorunlu tutulmamıştır. Yönetmelikte de böyle bir zorunluluk bulunmaz.”.
Tam bu noktada akla başka bir sorunun gelmesi gerekir: Başkaca bir mevzuatta ısı ölçer kullanımı zorunlu tutulmuş olamaz mı?
Enerji Verimliliği Kanunu’nda ısı ölçer
Bakılması gereken bir başka mevzuat da 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu olmalıdır. Bu kanunun 2’nci maddesinde amacı “enerjinin üretim, iletim, dağıtım ve tüketim aşamalarında, endüstriyel işletmelerde, binalarda, elektrik enerjisi üretim tesislerinde, iletim ve dağıtım şebekeleri ile ulaşımda, tarım ve hizmet sektörlerinde enerji verimliliğinin artırılmasına ve desteklenmesine, toplum genelinde enerji bilincinin geliştirilmesine, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına yönelik uygulanacak usul ve esasları” belirlemek olarak ifade edilmiştir.
Görüleceği üzere; kanunun kapsamı içinde “binalar” yer almakta olup 7’nci maddesinin 1-c fıkrasında açık bir şekilde “Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır.” İfadesi yer almaktadır.
Bu maddede yer alan “kullanılır” yüklemi, bu hususun zorunlu olduğunu ve binaların bu konuda bir takdir hakkı olmadığını ortaya koyar.
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde ısı ölçer
Hemen yukarıdaki kanuna dayanılarak çıkarılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin 13/7 maddesinde de “Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır.” denilmektedir.
Isı pay ölçer zorunlu mu?
Yukarıda uzun uzun anlattığım konuları kısaca şöyle özetlemek mümkün olur:
- Apartman ve sitelerde yönetimi düzenleyen Kat Mülkiyeti Kanunu’nda ve bu kanunun 42’nci maddesine dayanılarak çıkarılan Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik’te ısı pay ölçer sisteminin zorunlu olduğuna dair bir hüküm YOKTUR.
- Enerji Verimliliği Kanunu’nda ve buna dayanılarak çıkarılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre ise ısı pay ölçer sistemini zorunlu olduğuna dair hüküm VARDIR.
Hangisini esas alacağız? Burada da iki görüş olduğun öncelikle söylemem gerekir:
- İlk görüşe göre; apartman ve site yönetiminde esas olan özel kanun Kat Mülkiyeti Kanunu’dur ve bu kanunda göre apartmanda ya da sitede faydalı bir değişiklik yapılması için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu kararı gereklidir. Dolayısıyla; bir apartman ya da sitenin ısı pay ölçer sistemine geçmesi için, bu yasal çoğunluğun kararı şarttır.
- İkinci görüşe göre; ısıtma sistemleri konusunda özel kanun Enerji Verimliliği Kanunu’dur ve bu kanuna göre de merkezi sistemlerde ısı pay ölçer zorunludur. Haliyle, tek bir kişi bile talep etse ve dahi hiçbir kat maliki talepte bile bulunmasa, yine de apartmanda ya da sitede ısı pay ölçere geçilmesi şarttır.
Burada benim katıldığım görüş, ikinci görüştür. Ancak aşağıdaki Yargıtay kararlarında göreceğiniz üzere, bunun aksine mahkeme kararları da mevcuttur.
Yine de kat malikleri kuruluna tavsiyem, her ihtimali göz önünde bulundurarak, imkân varsa “ısı pay ölçer” sisteminin kurulmasına dair bir karar almaları yönünde olacaktır. Böylece, muhtemel bir dava durumunda ortaya çıkabilecek bir sorunu peşinen çözmüş olurlar.
Yargıtay’a göre ısı pay ölçer zorunluluğu
Hemen aşağıdaki kararda Yargıtay; ısı pay ölçerin hiçbir kanunda zorunlu tutulmadığını ve bu nedenle ısı pay ölçer kurulumu için kat maliklerinin arsa payı ve sayı çoğunluğunun gerektiğini ifade etmiştir.
Zannımca, bu karar sıkıntılıdır; çünkü Enerji Verimliliği Kanunu’nun 7’nci maddesinde bu zorunluluk mevcuttur. Ayrıca aynı Kanun’un geçici madde 6’si ile mevcut binalarda uygulama zorunluluğu 5 yıl ertelenmiş olsa da bu 5 yıl 02/05/2012 tarihinde sona ermiştir:
“…davacılar … apartmanı A ve B blok sahipleri olduklarını, daha önce apartmanlarının ısınmasının ısı ölçer payı kullanılmak suretiyle devam ettiklerini, ancak 8 Haziran 2013 tarihindeki karar ile ısı ölçer payı sistemini iptal edip, toplu ödeme sistemine geçtiklerini, beyanla bu sistemin kaldırılarak yeniden ısı payı ölçer sistemine geçilmesine karar verilmesini dava ve talep etmişlerdir…
… anayapının yönetimi ve anayapıya ilişkin hususlar bağımsız bölüm maliklerince kat malikleri kurulunda alacakları karar ile mümkündür. Merkezi ısınma sistemli ana yapılarda ve sistemlerde merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile bu cihazlara bağlı olarak giderin paylaşılmasının yapılması hususu faydalı giderlerdendir. Kat Mülkiyeti Kanununun 42/…. maddesinde belirtilen faydalı giderler anayapının sayı ve arsa payı çoğunluğuyla verecekleri karar ile mümkündür. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun mevcut binalar için zorunluluk getirmediği, yönetmeliğin ise sistem kurulmasına ilişkin değil, uygulamaya ilişkin olması karşısında; ısı pay ölçer sisteminin ve bu sistemden vazgeçilmesine ilişkin kararlar ancak Kat Mülkiyeti Kanununun 42. maddesine göre kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınabilecektir…” (20 Hukuk, 2019/905 K.).
Daha ilginç bir karar ise aşağıdadır ve Yargıtay, Enerji Verimliliği Kanunu’ndaki açık hükme rağmen, ısı pay ölçer sisteminin kurulması için kat malikleri kurulunun sayı ve arsa payı çoğunluğunu şart olarak aramaktadır:
“… Davacı vekili dava dilekçesinde; Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılındaki ilgili yönetmelik ile ısı kontrol ve pay ölçer sistemlerinin kullanımının zorunlu hale getirildiği ve gerekli işlemlerin yapılabilmesi için davalı apartman yönetimine 25/11/2013 tarihinde ihtarname gönderdiği, kanuna uyulması yönündeki girişimlerine apartman yönetimince cevap verilmediği, hâkimin müdahalesi ile; ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemlere geçilmesi yönündeki taleplerinin kabulü, kararın Apartman Kat Malikleri Kurulu defterine bu haliyle kayıt edilmesi talep edilmiştir. Davalı vekili dilekçesinde; ısı pay ölçeri konusunda davalı apartman yöneticiliğinin kat malikleri kurulu 05/01/2015 tarihinde toplantıda ısı pay ölçer sistemine geçilmesi yönünde görüş bildirmesi sonucu kat malikleri kurulunun bu konuda olumsuz karar verdiği bu nedenlerle davanın reddi gerektiği iddia edilmiş, mahkemece Kat Mülkiyeti Kanununun 42/4. fıkrasında kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısıtmada ferdi sistemden merkezi sisteme ya da merkezi sistemden ferdi ısıtma sistemine geçiş için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar almaları gerektiği, toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri binalarda ise oybirliği ile karar alınması gerektiği hükme bağlanmış olup konuyla ilgili davacının da vekil ile temsil edildiği 05.01.2015 tarihli kat malikleri kurulu toplantısında, ısı pay ölçer sistemine geçiş konusunda toplam 25 kat malikinden dördünün ısı pay ölçer sistemine geçiş yönünde, yirmisinin ise olumsuz oy kullandığı, toplantıda alınan karar ile ilgili herhangi bir iptal kararının bulunmadığı, kararın halen yürürlükte olduğu, bu aşamada mahkemenin kat maliklerinin iradesini kullanarak onların yerine geçerek karar tesis edemeyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, 5627 sayılı Kanuna atıfla ısı pay ölçer sistemine geçiş amacıyla Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesi uyarınca hakim müdahalesi talebini içermektedir.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici nedenlere göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usule ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA…” (20 Hukuk, 20174369 K.).
Ayrıca internette konuyla ilgili yer alan Yargıtay kararlarının eski kararlar olduğu ve bu kararlara dair işlemlerin 2012 tarihinden öncesine ilişkin olabileceği hatırda tutulmalıdır.
Bir soru bir cevap:
Isı pay ölçer hangi binalarda zorunlu?
Isı pay ölçer, merkezi sistem ısıtma kullanan her binada zorunludur.
Isı pay ölçer iptal edilebilir mi?
Yukarıda da izah ettiğim üzere, ısı pay ölçer kurulumu yasal bir zorunluluk olduğundan, kat malikleri kurulu ile iptali mümkün olmasa gerekir.
Bu noktada, kat malikleri kurulunun KMK’daki hükümler gereğince, istediği kararları alabileceğini iddia edenlerden, biraz üstte yaptığım izahata tekrar göz atmalarını rica edeceğim.
Isı pay ölçer hesaplama nasıl yapılır?
Gelelim, ısı pay ölçer ile faturanın hesaplanmasına. Burada Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmeliği 8’inci maddesinde ikili bir ayrım yapılmıştır:
- Toplam yakıt faturası öncelikle ikiye ayrılır: %30 ve %70
- Faturanın %30’luk kısmı her bir bağımsız bölüme, kullanım ALANI oranında paylaştırılır.
- Faturanın %70’lik kısmı her bağımsız bölümün kullanım miktarına göre paylaştırılır.
Anlaşılması için somur ve kolay bir örnek yapalım. Binanın faturası 100.000 lira gelsin. Bu binada 50 bağımsız bölüm olsun. Her bağımsız bölümün kullanım alanı da eşit olsun.
O ay toplam ellibin metreküp doğalgaz kullanılsın. O halde her bir metreküp başına 2 lira fatura edilmiş demektir.
Önce 30.000 lira, kullanım alanı eşit olduğu için, 50 daireye eşit olarak paylaştırılır ve her daireye 600 TL düşer.
Sonra 70.000 lira için yakıt tüketimlerine tek tek bakılır. Örneğin 1 no’lu dairenin aylık tüketimi 2.250 metreküp olsa, bu dairenin toplam 50.000 olan tüketim içindeki payı 2.250/50.000’den 0,045 olur. O halde bu dairenin payına düşen ikinci bölüm de 70.000 TL’nin 0,045’i olan 3.150,00 TL olur.
Örneğin 2 no’lu dairenin aylık tüketimi 1.900 metreküp olsaydı, bu dairenin toplam 50.000 olan tüketim içindeki payı 1.900/50.000’den 0,038 olur ve bu dairenin payına düşen ikinci bölüm de 70.000 TL’nin 0,038’i olan 2.660,00 TL olurdu.
Isı pay ölçer hesaplama formülü
Yukarıdaki hesabı bir formüle dökmem gerekseydi, formül şu olurdu:
Bu formül, her bir dairenin hem %30’luk hem de %70’lik kısımdan gelen olmak üzere TOPLAM borcunu gösterirdi.
(TF * 0,3 * DKA) / TKA + (TF * 0,7 * DT) / FTT
Kısaltma | Açılımı |
TF | Toplam fatura tutarı |
DKA | Dairenin kullanım alanı (metrekare cinsinden) |
TKA | Binanın ya da sitenin toplam kullanım alanı (metrekare cinsinden) |
DT | Dairenin yakıt tüketimi (metreküp cinsinden) |
FTT | Faturadaki toplam tüketim (metreküp cinsinden) |
Yukarıdaki formülü kullanmak zor geliyorsa, aşağıdaki bağlantıdan indirebileceğiniz ve tarafımca hazırlanan EXCEL dosyasındaki ilgili kısımları doldurarak, excel’in sizin yerinize hesaplama yapmasını sağlayabilirsiniz:
Merkezi sistemde 15 derece kuralı nedir?
Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmeliğin 5’nci maddesinde “merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 °C olacak şekilde ayarlanır” hükmü yer alır.
Bu hüküm, ısı pay ölçer kullanan dairelerde, yönetmelik gereği bir zorunluluk doğurur. Yani hiçbir daire sahibi, “ben kalorifer peteklerini açmıyorum” demek hakkına sahip değildir.
Açıktır ki; bunun sebebi, bir bağımsız bölümün alt ve üst komşularının evi ısıtmamasından kaynaklanan aşırı enerji tüketimini engellemektir.
Isı pay 15 derece cezası yasal mı?
Gelelim, asıl meseleye! Evet, yukarıda da açıkladığım üzere, merkezi sistemde ısı pay ölçer kullanılıyorsa, yönetmeliğin açık hükmü gereği, herkes evi en az 15 derece olacak şekilde petekleri açmak zorundadır.
Ya açmazsa, ne olur? İnternette sizin de okuduğunuzu ve belki yaşadığınızı tahmin ettiğim üzere, bazı sitelerde boş dairelere ya da aşırı düşük tüketimi olan dairelere “15 derece cezası” uygulandığını görüyorum.
Buradaki amaç belli ki, herkesin bu kurala uymasını sağlamak. Ancak ne ilgili yönetmelikte ne de asıl olarak herhangi bir kanunda “15 derece kuralını ihlali”ne ceza getiren bir hükme rastlamadım.
15 derece cezası nasıl kesilebilir?
Bunun anlamı, 15 derece cezasının kesilemeyeceği değildir. Şu yazımda, apartman ya da site yönetiminin nasıl ceza kesebileceğini izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/site-yonetimi-ceza-kesebilir-mi/
Tıpkı o yazıdaki usulle, kat malikleri kurulunun toplanması ve 15 derece kuralını ihlal edenlere uygulanacak cezayı belirlemesi ya da yönetim planına buna ilişkin hüküm koyması gerekir.
Üstelik bu kararda asgari olarak aşağıdaki hususlar yer almalı ve ceza konusu netleştirilmelidir:
- 15 derece ihlalinin neye göre yapılmış kabul edileceği
- Uygulanacak ceza miktarının nasıl tespit edileceği
Kat malikleri kurulu kararı olmadan ya da yönetim planında hüküm olmadan, hiçbir site yönetimi adeta “kafasına göre” 15 derece cezası uygulayamaz.
Bir soru bir cevap:
Isı pay ölçer kaç derece olmalıdır?
Burada kastedilen ısıtma sıcaklığı ise; merkezi sistemde ısıtma sıcaklığı, evin en az 15 derece olmasını sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır. Bunun üzerindeki ısı ayarlamaları, evde oturanın isteğine ve fatura ödeme gücüne bağlıdır.
SONUÇ
Isı pay ölçer sistemi, merkezi ısıtma sistemli binalarda her bir bağımsız bölüme takıldığı ve bağımsız bölümün kullanımını gösterdiği için adil ve kullanışlı bir sistemdir.
Isı pay ölçer, merkezi sistem ısıtmalı mevcut tüm binalar için zorunlu olsa da Yargıtay kararlarında, ısı pay ölçer kurulumu için kat maliklerinin “arsa payı ve sayı çoğunluğu“nun arandığı görülmektedir. Bu nedenle, tedbiren, ısı pay ölçer sistemine geçmek için kat maliklerini toplamak ve yeterli çoğunlukla karar almak doğru olacaktır.
Isı pay ölçer sistemleriyle ilgili sormak istediğiniz diğer soruları aşağıdaki yorum alanından bana sorabilirsiniz.
Merhaba Mustafa bey,ben de site yönetimine pay ölçer davası açtım,yönetici ısı paylaşımı yaparken ben ve benim gibi tüketimleri az olan dairelere fark ücreti ekliyor.Savunmasında bu suçu DAF enerjinin üzerine atmış.DAf Bize gelen faturanın daire sakinlerine paylaştırılmasını sağlayan,direkt olarak daire sakininin muhatabı bile olamaz öyle değil mi?ayrıca bu firma okuma hizmet sözleşmesinde
şöyle bir maddesi var iken “yönetmeliğe aykırı olarak 15 derece altında tüketimi
Olan cihazların bulunduğu bağımsız bölümlerin uyarılması ve gereken işlemlerin yapılması
yüklenicinin yetki ve sorumluluğunda değildir. Bu durumda bağımsız bölüm sakinlerinin
uyarılması ve gerekli işlemlerin yapılması alıcının sorumluluğundadır. ”
Anladığım kadarı ile kat malikleri planında bu cezalar ile ilgili hiç bir hüküm yok,ve bunlar suçu paylaşım firmasının üzerine atıyorlar,birde 13 yıldır oturduğum daire kız kardeşime ait diye husumet yokluğunu öne sürüyorlar. Yorumlarınızı rica ediyorum. Pay ölçer cezaları ile ilgili emsal yargıtay kararı vr ise paylaşırsanız ,çok sevinirim
Merhabalar hocam bizim bina 48 daireli merkezi sistem enerji verimliliği kanuna göre 1 kişi bile istese pay ölçere geçmek zorunluymus çoğunluk istemiyor bunun yasal hükümlülugu nedir emsal karar varmidir ? Şikayet edilmesi durumunda yapmamız geren nedir ?
Merhaba Hasan bey, sorunuzun cevabı tüm detayıyla yazımda var.
Merhaba mustafa bey 2014 yılında yapılan 2 bloklu sitemizde kazan ilk bloğun altında ve ilk blokta oturanlar çok sıcak olduğunu söyleyip kazanın derecesini düşürttürüyorlar diğer blokta oturan ben peteklere ısı çok az gelir bu durumda bina yönetimine ısı pay ölçer takılmasını talep ediyoruz ama yönetim ciddiye almıyor. Bu durumda yeterli ısı evime gelmediği için ve ısı pay olmadığı için kanunen yakıt ücreti vermesek olur mu?
Hocam yazımıza bir dönüş sağlamadınız
Merhaba, elmalarla armutları birbirine karıştırmamak gerekiyor. Kullanmakta olduğunuz bir sistemin giderine elbette katılmanız gerekir. Hatta kullanmasanız bile katlanmanız gerekirdi. Isı pay ölçere gelince, bunun zorunlu olup olmadığı tartışmam konusu ve ben kanaatimi yazımda izah ettim. Buna göre değerlendirmenizi rica ederim.
Merhabalar,
Yazınız için çok teşekkürler. Bu konudan bağımsız bir soruyla heleceğim ancak yardımcı olabilirseniz çok iyi olur. Kiracısı olduğum apartmanda ev sahipleri doğalgaz faturasını düşük ödemek için merkezi sistem düzenlemelerini kendilerine göre yorumlamışlar. Çok sıcak olduğunu idda ederek kısıtlı sürelerde kazanı çalıştırıyorlar. Dış ortam havası 14.5 derecenin altına düştüğü zaman kazan çalışmaya başlıyor. Gece saat 10:00 da kapanıyor, sabah 7:30 da açılıyor. Buna göre evler soğuk oluyor ancak kendileri daha az ödemek için yönetimi bu konuda zorluyor. Bununla ilgili bir düzenleme var mı? Cezası var mı? Açık olması gereken saatler vs hakkında bir bilgi var mı? Çok zorlanıyorum ve bu insanları ancak yönetmelikle ve cezalarla ikna edebilirim. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Dairede kiraciyim ve daireme ısı pay ölçer sistemi kurulacak. Sistemin kurulum ücretini kiracı mı yoksa daire sahibi mi öder. Bu konudaki yasal mevzuat nedir. Teşekkürler.
Merhaba, bu konuda özel bir düzenleme yok. Ancak şu yazımda izah ettiğim gerekçelerle, böyle bir gideri elbette ev sahibinin ödemesi gerekir: Kiracı apartmanda hangi masrafları öder?
dairenin ısı pay ölçer cihazı arızalı ise bunun değişim maliyeti yönetim tarafındanmı kat maliki tarafındanmı karşılanır
Sayın Mustafa Bey
Pay ölçerleri olduğu halde merkezi sistem kullanan sitede her dairenin sıcak su kullanım sayaçları mevcuttur.Sıcak su için harcanan doğalgaz ücreti sıcak su kullanım payına göre mi yoksa arsa payına göre mi paylaştırılır ?
Saygılarımla
Merhabalar iyi akşamlar 48 dairelik bir sitede oturuyorum 48 daire sahiplerinden ortalama 33 kişi merkezi sitemden memnun fakat ısı pay ölçere geçmek isteyen kat malikleri işi zorlaştıracak şekilde adli yolara başvuracaklarını söylüyorlar bu şekilde bir şikayette yönetime ve kat maliklerine bir cezai işlem uygulanırmı ? Yoksa ısı pay ölçer kararı mı verir mahkeme şimdiden teşekkürler saygılar.
Merhaba, mahkeme kararını benin tahmin etmem mümkün olmaz. Ancak kat malikleri kurulu hem toplantı çağrı usullerine hem de karar yeter sayılarına uyarsa, mahkeme kararı iptal etmez. Ancak yapılacak usul ya da esas hataları elbette kararın iptali ile sonuçlanabilir.
Merhaba ısı pay ölçere giden tesisatta oksitlenmesin kaynaklı sızıntı mevcut apartman yönetimimi karşılar hasarı. Teşekkürler
Merhaba, ısı pay ölçer tesisatını bilemediğim için cevap veremiyorum İshak bey.
Avukat sulh hukuk mahkemesinde dava açtı. Davayı site yönetiminin site yönetim planında yazılan maddelerine uymamak ve site faaliyete geçince ısı pay ölçer ile ısınma olduğunu sonradan site yönetiminin kat maliklerine danışmadan merkezi sisteme dönüldüğünü söylemesi üzerine dava açıldı.yani anlatacağınız site yönetim planında aidatların metre kare cinsine göre hesaplanacağı ve 5yıl boyunca ısınmanın ısı pay ölçer ile hesaplandığı neden bundan vazgeçildiği tekrar aidatların metre kare cinsine ve ısınmanın ısı pay ölçer sistemine dönülmesi için dava açılmıştır. Elinizde bunlara ait mahkeme kararı varsa göndermenizi rica ederim
oturduğum daireyi 2017 yılında aldım. Alırken sitenin ısınma giderlerinin Isı pay ölçer olduğu Söylendi. 2017 yılından 2020 yılına kadar ısınma giderleri ısı pay ölçer olarak hesaplandı. 2021 yılında yeni gelen yönetim Kat Maliklerine danışmadan ve çoğunluğun imzasını almadan ısı pay ölçer den vazgeçildiğini merkezi sisteme geçildiğini yani herkeste eşit miktarda yakıt gideri alınacağını söyledi. bunun üzerine site yönetimini uyarmama rağmen merkezi sisteme geçildi. ben ise buna itirazımın olduğunu söyleyip sayaçları okuyup hesaplamasını yaparak payıma düşeni yatırdım. Ayrıca site yönetim planında aidatların metre kare cinsine göre yapılması gerekir diyor.Yine aynı yönetim kimseye danışmadan 150-200-250 metre kare dairelere aidatları eşit bir şekilde dağıtıyor.site yönetimine dilekçe vererek yaptıklarının yasal olmadığını ve mahkemeye başvuracağımı söyledim. ilk mahkemede hakim davayı niye açtığımı böyle bir dava olamaz şeklinde imalarda bulundu. Bunun Üzerine itiraz edip dosyayı Bilirkişiye göndermesini talep ettim .Sizden bu iki konuya cevap vermenizi ve gelecek mahkemede savunma yapmak için beni aydınlatmanızı rica ediyorum selamlar
Merhaba, açılmış bir davada dosyayı da bilmeden yorum yapmam anlamsız olur. Ancak sizin de şunu anlamanız gerekir ki; sulh hukuk mahkemesine her konuda dav açılmaz. Örneğin ne için dava açtınız? Aidatlar metrekareye göre alınsın diye mi? Böyle bir dava olmaz. İptal davası ya da men’i müdahale davası somut fiillere ya da kat malikleri kurulunun kararlarına karşı açılır. Avukat desteği almadan hareket etmenizi önermem; aksi takdirde emekleriniz ve paranız büyük ihtimalle boşa gidecektir.
Aidatların metre kare cinsine göre alınması ve ısı pay ölçer sistemine geri dönülmesi için dava açıldı cevabınızda ısı pay ölçer hakkında bir yorum göremedim avukat davayı böyle açtı .elinizde bu iki dava ile ilgili emsal karar varsa göndermenizi rica ederim selamlar
Mustafa Bey merhaba. Abonelikleri açık bir sitenin dairesini tuttum. Isınma merkezi pay ölçer ile hesaplanıyor onu anladım ama elektrik ve soğuk su faturalarının da aynı sistemle yapıldığını gördüm. Ben resmi fatura ile ev sahibi adına fatura beklerken 30m2 eve 325 tl elektrik 50 tl de ortak kullanım elektrik faturası geldi ve ben 825 tl aidat veriyorum. Elektrik ve su faturalarının bu şekilde sadece bir kağıt parçasıyla tebliğ edilmesinin yasal bir dayanağı var mı? Isınma için bilgi var ama elektrik ve soğuk su faturalarının ilk defa böyle bir yöntemle gönderildiğini gördüm
Merhaba, bunu öncelikle yönetime sormalı ve neye göre belirlendiğini öğrenmelisiniz. Benim bu hususta bir yorum yapmam şu aşamada anlamsız olacaktır.
Öğrendim Mustafa Bey. Site, şantiye alanı olarak görünüyor bu yüzden de herkese faturası ticari hesaptan geliyor. Ben de faturalar ev sahibinin üzerine sanıyorum????????♀️ Kendilerince süzme sayaç koymuşlar dairelerin adına. Belediye nasıl böyle bir şeye izin veriyor anlamıyorum doğrusu. Çevredeki bütün siteler böyleymiş. 150 Tl faturaya 325 ödemek zorunda kaldım. Bilgi de vermedi Emlakcı bu şekilde bana
Merhaba,
Her yıl yapılması gereken toplantı geçikirse e toplantıda geriye dönük geçmiş aylara ait zamlı aidat toplanır mı?
Merhaba,
Sitemiz 4 bloktan oluşmakta(90daire) ve merkezi sistemle ısınmaktayız. Bu sitede kiracı olarak ikamet ediyorum. Her yılın başında toplantı yapılıyor ve yakıt avans adı altında belli miktar para toplanmaktadır. (Bu sene 6000tl. Toplandı 4 ay taksitle ) yeni yılın toplantısı [26.02.2023]yapıldı ve yakıt avas yeterli olmamış 3000tl daha toplansın deniyor.
Ben kiraciyim ısınma faturalarından fazla para verdim. Yada yakıt avans toplamaları doğru mu? Gelem faturam kadar ödesem olur mu?
Sn M.BAYSAL,
“PAY ÖLÇER VS. EKİPMANIN, MERKEZİ SİSTEM ISINMALI BİNALARDAKİ (KAPICI DAİRESİ, MERDİVEN BOŞLUĞU VS.) TÜM PETEKLERE TAKILARAK, TÜKETİMİN ÖLÇÜLMESİ ŞARTTIR. BU PETEKLERİN YAPTIĞI HARCAMA, ORTAK GİDER HANESİNE YAZILIR.” maddesi GÖZ ARDI EDİLEREK
Doğalgaz firmasıyla yapılan KURULUM SÖZLEŞMESİNDE, Apartmanı’mızda sadece 20 daire hesaba katılmış, ısı paylaşımına dahil olan aynı metrekare (21. Bağımsız bölüm) görevli lojmanına da ölçüm ekipmanı takılmamıştır.
BİNADA TÜM PETEKLERE PAY ÖLÇER VE TERMOSTATİK VANA TAKILMADIKÇA tüm Pencereleri Isıcam olmayan, pencere/kapı contaları yenilenmemiş ve
ısı kaybını önleyecek nitelikte dış cephe yalıtımı yapılmamış 60 yıllık binamızda: tasarruf için bazı odaların vanalarını önerildiği şekilde kısan sakinlerin DÜŞÜK FATURA BEKLENTİSİ GERÇEKLEŞEMİYOR… Dava sürecinde olduğumdan benim daireme PAY ÖLÇER VE TERMOSTATİK VANA takılmasını yönetim engelledi. Binada ekipman takılmayan başka daireler de olabilir. (Görevli konutunda ekipman olmadığını öğrendim….)
TÜM PETEKLERE PAY ÖLÇER VE TERMOSTATİK VANA montajı yapılarak ÖLÇÜME DAHİL EDİLMESİ İÇİN ne yapmamız gerekiyor?
SÖZ KONUSU AKSAKLIĞIN DENETLENEREK TESPİTİ ve GİDERİLMESİ YÖNÜNDE T.C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU’NA (EPDK)
RESMİ BAŞVURUMU YAPTIM. “Görev ve yetki alanımızda olmadığından, başvurunuz değerlendirmeye alınamamıştır. ” cevabı geldi…
Çevre Bakanlığı da “Savcılığa Şikayet edin” diyor !…
Yukarıdaki açıklamalarınızı dikkatle okuduk, TÜM SAKİNLERİN HAKLARI’nın korunması amacıyla; TAHAKKUK EDEN DOĞALGAZ FATURASININ HAKKANİYETLİ VE ADALETLİ BÖLÜŞÜMÜ için sizin ÇOK DEĞERLİ GÖRÜŞLERİNİZİ almak istiyor, bilgi rica ediyorum…. SAYGILARIMIZLA…
NOT:
20 daireli, 11 kat (ORTA KATLI) Apartmanımızda çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Ayrıca Yönetime “Deprem dayanım testi yapılmadan, doğalgaza geçişin iptali” ve KMK’na aykırı uygulamalar için dava açtım. İlk duruşma Mart 2023 tarihinde… Bakanlık lisanslı Firmanın (FER AY) daire içinden karot alınmasına direniş yapılıyor. Şu anda Cumhuriyet Savcılığı’ndan Karakola davet bekliyoruz …
Merhaba, merkezi sistemde isinmakta olan toki konutlarinda (40 bloktan fazla) isi pay olcer takilmasina yonelik basvuru nereye yapilabilir? 1 kisinin basvurmasi yeterli olarak yonetmelik maddesi var? Bu madde ile bireysel basvurumda sonuc alabilir miyim? Teşekkürler.
Merhaba, bunun için başvurulacak bir yer olmaz. Ya olağan toplantı gündemine alınır ya da olağanüstü toplantı talep edilir ve kat malikleri kurulunda görüşülür Ece hanım. Sonuç kısmını ise yazımda genel olarak izah etmiştim.
hiç birşeyden anladığın yok.yanlış bilgilerle insanları yanıltma.kanun açık ve net.Isı pay ölçer takılmak mecburiii..
Şimdi ben o kadar mevzuat metniyle konuyu izah etmişim. Yetmemiş, Yargıtay kararlarıya desteklemişim. En az 3 sayfalık yazı yazmışım. Sizin yorumunuz bu kadar mı?
Böyle bir yorumu normalde silerdim; ancak sizinkini silmiyorum. Tek bir sebebi var: Bu özgüveninizi lütfen yasal nedenlerle destekleyecek bir yorum yazın ya da susun.
çevre ve şehircilik il müdürlüğüne.Gerekirse cimerden ihbarda bulunun.Buradaki bilirkişi ,bilmez kişi.takmış genel kurula.
Neye takmak gerekir sizce? Hayatınızda bir kere olsun 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nu okudunuz mu?
Merhaba
Merkezi sistemi olan ısı payölcerleri takılı ve uzun yıllar ısı payölcer kullanarak,tüketimi her bağımsız bölümün için ayrı ayrı hesaplanarak, paylaşımı yapılan sitemizde ,Yönetiçinin keyfi olarak gelen faturayı herkese eşit olarak paylaşması yasalmıdır ?
Bu durumda kat maliki olarak ne yapmamız gerekiyor
Teşekkürler
Merhaba, elbette değildir. Fakat bunu keyfi olarak yaptığını biliyor musunuz? Isı pay ölçer kullanımı için daha önce alınan bir karar var mı?
Merhaba Mustafa Bey, pay ölçerli olan binada bir dairem var. Tayinci olduğum için evden çıkınca oluşabilecek olumsuzluklara karşı tüm anahtarları kapatıyorum. Gelen enerji paylaşımında ödenmesi gereken yüzde otuzluğun yanında benden oturanlardan daha fazla %15 cezai ücret talep ediliyor. 7/24 yakanlar benim kadar ödemiyor. Yasal dayanağı nedir. Hesaplamayı okuyan şirket yapıyor. Bina da alınmış her hangi bir karar yoktur. Ne yapmam lazım.Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, aslında sorunuzun cevabını yazımda verdim. Bu işlemin dayanağı olan kararı ya da yönetim planı maddesini yönetimin size bildirmesi gerekir.
Toki de oturuyoruz. Sakinlerden biri giriş katında oturduğu için soguk oluyor diye. Evinin Peteklerını buyutmüş.yetmez gıbı balkonada petek koydurmuş. ..eski yöneticiye sadece soyleyıp izin almış hakkı varmı.
Merhaba, mimari projeye aykırı tesisat değişikliği yapılamaz. Bunun için sulh hukuk mahkemesinde “eski haline getirme” davası açabilirsiniz. Bir avukattan konuyla ilgili şahsen bilgi almanızı öneririm.