LPG’li araçların otopark sorunu, sürücüler için can sıkıcı olabilir. Bunun nedeni, AVM’lere ya da apartman ve sitelerin kapalı otoparklarına girişte yaşadıkları sorundur. Şu sorunun cevabını birlikte bulalım: LPG’li araçlar apartmanın kapalı otoparkına girebilir mi?
LPG’li araçların AVM otoparklarına girişi
LPG’li araçların kapalı otoparklara girişleriyle ilgili 2020 yılında yapılan önemli bir değişiklik, konu ile ilgili bir kafa karışıklığına yol açmıştır.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 60’ıncı maddesinde “LPG veya sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) yakıt sistemli araçlar kapalı otoparklara giremez ve alınmaz” hükmü açıkça yer alırken, 2020 senesinde bu maddede düzenleme yapılmıştır.
Buna göre; yine maddede belirtilen şartları taşıyan “Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik kapsamındaki alışveriş merkezlerinde bulunan kapalı otoparklara” LPG’li araçların girişine izin verilmiştir.
Görüleceği üzere bu izin yalnızca alışveriş merkezleri (AVM) için ve belirli şartların sağlanması halinde verilmiş ve bunun haricinde hiçbir kapalı otopark için istisna yapılmamıştır.
LPG’li araçların site ve apartman kapalı otoparkına girişi
Yukarıdaki yönetmelikte yer alan hükmün bina otoparklarına da teşmil edilebileceği düşünülse bile, böyle bir yaklaşım hukuki olmayacaktır.
AVM kapalı otoparkları haricindeki kapalı otoparklara LPG’li araçların girişi halen yasaktır.
O halde binaya ya da siteye ait kapalı otoparka LPG’li ya da CNG’li araç girişine hiçbir surette izin verilmemesi gerekir.
SONUÇ
LPG’li araçların kapalı otoparka giremeyeceği inanışı hem yanlış hem doğrudur. Burada önemli olan, kapalı otoparkın nerede olduğudur.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte alışveriş merkezlerine (AVM) istisna getirilmiş ve yine yönetmelikte belirtilen tüm tedbirleri alan AVM kapalı otoparklarına LPG’li araç girişi serbest bırakılmıştır.
Ancak apartman ya da site otoparkları için herhangi bir istisna getirilmemiştir. Böyle olunca yönetmelikte yer alan “LPG veya sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) yakıt sistemli araçlar kapalı otoparklara giremez ve alınmaz” hükmü ayniyle geçerli olur.
Bunun sonucunda ise; hiçbir apartmanda ya da sitede LPG’li araçların kapalı otoparka girmesine izin verilmemesi gerekir. Burada sorumluluk öncelikle yöneticinin ve onunlar beraber kat malikleri kurulunun olacaktır.
LPG’li araçların kapalı otoparka girip girmediğini kontrol etmek ve girmemesi ile ilgili tedbirleri almak yöneticinin ve kat malikleri kurulunun görevidir.
LPG’li araçların kapalı otoparka girmesi ile ilgili sık sorulan sorular:
Apartman garajına LPG’li araç girebilir mi?
Hayır, asla giremez. Bununla ilgili kat malikleri kurulunun karar alması ya da herkesin muvafakat vermesi sonucu değiştirmez.
LPG’li araçlar AVM otoparkına girebilir mi?
Evet, LPG’li araçları AVM kapalı otoparkına girmesi mümkündür; fakat bunun için AVM’nin Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 60’ncı maddesindeki şartları taşıması gerekir. Haliyle, bu şartları taşımayan AVM otoparklarına LPG’li araçlar giriş yapamaz.
LPG’li araç apartmana girebilir mi?
Elbette, LPG’li aracın apartmanın açık bahçesine girmesinde ve açık otoparka park etmesinde bir sakınca olmaz.
Sayın Mustafa Baysal
Ben yöneticiyim, apartmanda oturan bir kişi lpg li aracını çıkarmıyor, nereye baş vurmam gerekir ?
Merhaba. Herhangi bir yere başvuramazsınız Hakan bey. Sorunu kendi içinizde çözmelisiniz. Garaj girişine bariyer uygulaması yapmak ya da başkaca önlemler almak için kat malikleri kurulunu toplayabilirsiniz.
Teşekkürler Mustafa bey
Apartman yönetim planında zemin katda bir cephe dükkan + batar kat diğer cephe dükkan olarak düzenlenmiş fakat mütahit daha sonra dükkan + batar katı dubleks daireye çevirerek mesken olarak satmış . Şimdi dükkan ve dubleks sahibi olarak bu iki tarafı birleştirerek işyeri ne çevirebilirmiyim yoksa kat maliklerinin izni mi gerekir çünkü yönetim planı aynı dükkan / dükkan + batar kat olarak ?
Merhaba, bu kadar spesifik bir soruya yönetim planı, imar planı ve benzeri evraklar incelenmeden cevap vermek yanlış olur. Bulunduğunuz yerde bir avukattan ya da belediyeden destek almanızı öneririm.
Merhaba Mustafa Bey, 4 ay önce bir siteye taşındık. Halen burada ikamet etmekteyiz. Aracımız BENZİN+LPG ruhsata işli, geçerli muaynemiz mevcut ve emniyet valfi bulunmakta. 4 aydır bu otoparka giriş çıkış yapıyoruz. Fakat 2 gün önce siteye plaka tanıma sistemi getirildi. Bizim plaka tanıtılmamış aracımız da lpg bulunduğu için. Fakat kira sözleşmemizde aracımızın LPG li olduğu tarafımızca belirtilmişti. Buna rağmen Otoparka giriş ve çıkış için bir sorun oluşacağı konusunda bize bilgi verilmedi eğer verilse idi zaten bu daireyi kiralamazdık. Bu konuda yapabileceğimiz bir şey var mı ? Yada ne yapabiliriz. (Halihazırda aracımızı otoparka koymaya devam ediyoruz.)
Merhaba, aracınız ne yazık ki kapalı otoparka giremez. Bu durumda, sorun sizin ile ev sahibiniz arasındaki sözleşmeyle ilgili olur. Bu konu ise benim uzmanlık alanım dışında, kusura bakmayın.
Merhaba apartman yöneticisi apartmanı Lp g li araçların garaja girebileceği ile ilgili ilan panosuna yazı asmış imzası yok ,karar defterine yazılıp imzalanmış bir kara yok .böyle bir karar albilirmi.buna karşı hukuki haklarımız varmı? Teşekkürederim
Mesut bey elbette böyle bir karar alınamaz, alınsa bile yok hükmündedir. Peki ne yapılabilir? Açıkçası tam bu nokta sıkıntı ve kanaatimce yapılacak tek şey sulh hukuk mahkemesine başvurmak olur. Bu durumda ise alınan bir karar yoksa, mahkemenin yapacağı bir şey olmaz. Polisi aramayı deneyebilirsiniz. Hatta sonuçtan beni de haberdar ederseniz, polisin bu konudaki yetkisini (karışacağını zannetmiyorum) öğrenmiş oluruz.
Teşekkür ederim.gelişmelerden sizi haberdar edeceğim
merhaba aracım lpg li apt garajını kullanmak için gaz boşaltıp benzinli olarak kullanabilirmiyim.ruhsatta lpg yazacak ama
Merhaba, yasal olarak kullanamazsınız. Fiili durum ne olursa olsun, hiçbir yöneticinin bu riski alacağınız zannetmiyorum. Bu tür durumlarda dikkate alınması gereken fiili durum değil, resmi evraklar olmalıdır.
Apt.kapalı garaja araba sokulursa araç sahibi ve yönetici için cezası varmı varsa ne şekilde olduğu nu öğrenebilir miyim
Merhaba, bunun bir cezası olmaz. Ancak yönetim planında düzenleme yapılarak LPG’li aracın kapalı otoparka girdirilmesi para cezasına bağlanabilir. Asıl sorun, Allah korusun, bir patlama ya da kaza anında ortaya çıkar ki; aklı başında hiçbir yönetici böyle riski üstlenmez.
Merhaba apartmanda yoneticiyim israrla bir lpgli araç koyuyor uyarıyorum tekrar koyuyor bu konuyla ilgili nereye başvurabilirim ve cezayi yaptırım uygulanirmi efendim
Merhaba, cezai işlem uygulanması mümkündür; ama şartları vardır: Site yönetimi ceza kesebilir mi? Ceza haricindeki tek çare ya girişe bariyer koyup anahtar vermemek ya da son olarak sulh hukuk mahkemesine başvurmaktır.
Slm. Mustafa Bey.oturduğum bina da 25 daire ve 10 dükkan var.dairelerin 5 i dükkanların 6 sı aidat ödüyor.gerisi ödemiyor.Dışarıdan yönetici tuttuk.resmi olarak 1 yıl önce göreve başladı.aidat ödemeyenlere icra takibi başlattı.malesef hala ödemeyeceklerini ve çoğunluğun onlarda olduğunu söyleyip acil toplantı yapacaklarmış.yöneticinin işine son verecekleri kararını alacaklarmış.yönetici kapı kapı gezmiyor.banka hs numarasını panoya astı.bunlar yönetici gelip aidat almıyor.Görevini yapmıyor diyorlar.oysa yönetici görevini tam yapıyor.bu sebepten işine son verebilirler mi.?sırf aidat ödememek için yöneticinin işine son vermek istiyorlar.böyle bir ley mümkün mü?vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla
Merhaba, her şeyden önce şunu anlamanız gerekir ki; kat malikleri kurulunun yöneticiyi görevden alması için hiçbir sebebe ihtiyacı yoktur. Eğer yasal olarak çoğunluk yöneticiden memnunsa, değişiklik zaten yapılamaz. Ama eğer yeterli çoğunluk bulunuyor ve yönetici değiştiriliyorsa, bu durum yöneticinin değişmesinin çoğunluğun istediğini gösterir.