Kat Mülkiyeti Kanunu

Boş daire aidat parası öder mi?

Bir apartmanda ya da sitede her daire dolu olmak zorunda değildir, bazı daireler boş olabilir. Hangi nedenle olursa olsun, daire boş kaldığında birtakım sorunlar gündeme gelebilir. Bunlardan en önemlisi aidat ile ilgilidir: Boş daire aidat öder mi? Daire boş olduğunda masraflara katılmak gerekir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre masraflar

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre apartmanda ya da sitede meydana gelen giderler için avans toplanabilir. Giderlerin karşılanması için toplanacak avans iki türlü olup ilki, her kat malikinden eşit olarak toplanması gereken aidattır.

İkincisi ise kat maliklerinden arsa payları oranında toplanacak gider avanslarıdır ki; bu ayrımı ve genel olarak aidat konusunu şu yazımda izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/apartman-aidat-miktari/

Apartmanda aidat toplanması

Her apartmanın sabit giderleri olduğu gibi öngörülebilen ya da öngörülemeyen birtakım başka giderler de söz konusu olabilir.

Onlarca insanın bir arada yaşadığı bir alanda elbette aidat toplanmalıdır ki; bu ortak alanlara ilişkin hizmetler görülebilsin.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Boş dairesi olan kat maliki

Bir kat malikini çeşitli nedenlerle boş dairesi olabilir. Kat maliki kiracı bulamamıştır, evini yeni almıştır ve henüz taşınmamıştır ya da yatırım amacıyla aldığı evini satmak için bekletiyordur. Sebebi ne olursa olsun, boş bir ev için şu sorunun gündeme gelmesi normaldir: Boş daire aidat öder mi?

Boş daire temizlik parası öder mi?

Apartmanda yapılması gereken giderlerden birisi de temizlik ile ilgilidir. Kapıcı olmadığı için merdiven ve genel çevre temizliği yaptırılması amacıyla bir firmayla ya da şahısla anlaşılabilir. Böyle bir durumda, boş daire sahibi bu gidere katılmaktan kaçınamaz.

Boş daire kapıcı parası öder mi?

Evet, boş dairenin kat maliki, kapıcı hizmetinden faydalanmadığını beyan ederek kapıcı giderine katılmaktan da kaçınamaz.

Boş dairenin kalorifer parası

Merkezi sistemle ısınan bir apartmanda boş dairede kalorifer haliyle yanmayacak ve yansa bile içeride kimse olmayacaktır. Ancak bu durumda kat maliki, dairesi boş olduğu için merkezi sistem yakıt giderlerine katılmayacağını söyleyemez.

boş daire aidat

Boş dairenin aidat ödemesi

İşte buraya kadar tek tek sorulan ve cevaplanan soruların aslında çok basit bir cevabı vardır. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci maddesine göre; kat maliki kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Varsa kapıcı giderinden ortak yakıt giderine, binada yapılacak onarımlardan yenilemelere kadar, usulüne uygun yapılan her gidere katılmak, dairesi boş olan kat malikinin yükümlülüğüdür.

Boş dairenin masraflara katılmasına dair Yargıtay kararları

Konunun daha iyi anlaşılması için aşağıdaki Yargıtay kararları yararlı olacaktır:

“… Buna göre 40 numaralı bağımsız bölüm yönünden de davalılar malik sıfatıyla sorumlu olup, istem dikkate alınıp ortak gider borcu hesaplanarak buna hükmedilmesi gerekirken, dava konusu 40 numaralı bağımsız bölüm ile ilgili görülen tapu iptali davasında alınan raporda buranın davalılar tarafından kullanılmadığı yönündeki görüşü dikkate alınarak 40 numaralı bağımsız bölüm yönünden ortak gider borcundan davalıların sorumlu tutulmamış olması doğru görülmemiştir…” (18 Hukuk, 2015/996 K.)

“… Bu sebeple mahkemece; davalı kat maliki … açısından dava konusu taşınmazı kullanmadığı ve bu sebeple taşınmazın ortak giderinden sorumlu olmayacağı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmesi, Kat Mülkiyeti Kanununun 22. maddesinin anataşınmaza ait ortak gider borcundan kat maliki ve kiracının müşterek ve müteselsil sorumlu tutulacağı hükmüne açıkça aykırı olması sebebiyle doğru görülmemiştir…” (20 Hukuk, 2018/8284 K.)

boş daire aidat verir mi?

SONUÇ

Boş daire aidat verir mi? Evet, hem de tam olarak ve herkes gibi öder. Böyle bir sorunun gündeme gelebileceğini öngören Kat Mülkiyeti Kanunu yukarıda belirtilen hükmü ile açık şekilde şu kuralı koymuştur: Boş dairenin kat maliki aidat da öder, giderlere de katılır.

Bu durumun adaletli olmadığını düşünenler çıkabilir; fakat unutulmamalıdır ki apartman hayatı toplu yaşamayı ve bunun gereklerini yerine getirmeyi zorunlu kılar. Boş dairelerin giderlere katılmaması mümkün olsaydı, birçok apartmanda ve sitede önemli sorunlar yaşanacağı da ortadadır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 Yorum

  1. Ben yurt dışında yaşıyorum,bir dairem var alttaki oturan komşu ısınamıyorum diye mahkemeye verecem diyor,ne yapmam lazım.

  2. Yaklaşık beş aydır satılık ilanı olan evim için aidat ödemesi yapıyorum. Ev boş, 250 TL olan aidat 400 TL olarak güncellendi. 2+1,3+1ve dubleks daireler için farklı aidat talep etme hakları var mı. Kapıcı yok, herkes kendi çöpünü kendisi atıyor, haftalık bir kişi gelip merdiven temizliği yapıyor. Herkes aynı merdiveni kullanıyor fakat oda sayısına göre aidat belirleniyor. Böyle bir şey mümkün mü.

  3. Rezil bir kanun. Yıllardır boş bir dairemiz var, bizim evimize kimse girmiyor çıkmıyor dolayısıyla bizim dairemiz sebebiyle apartmana herhangi bir kir taşınmıyor, elektrik kullanılmıyor ama bunların faturasına ortak oluyoruz… Apartman boyanır, bahçeye bakım yapılır anlarım, o alanlar ortak olduğu için orada olsak da olmasak da bizim için birşey yapılmış oluyor ama sürekli temizlik ve sürekli elektrik faturasına dahil olduğumuzda resmen diğerlerinin kullandığı harcadığını uzaktan ödüyoruz…

    1. O zaman boş eve taşın veya kiraya ver. Oh ne ala memleket. Sizler zaten ev görmemişsiniz .gidin tek katlı ev yapın paranız varsa .

  4. Merhabalar, ısı pay ölçeri olan boş dairenin ödeyeceği yakıt ve ortak giderler konusunda biraz daha açıklayıcı bilgi rica edebilir miyim? Bazı yerlerde ödeyeceği miktarın %30 düzeyinde olacağı belirtiliyor. Ama net bir bilgi bulamıyorum.

    1. Merhaba, önümüzdeki pazartesi, bir aksilik olmazsa bu konuda bir makale yayımlamayı planlıyorum Ayşe hanım. Lütfen takip ediniz.

  5. Merhaba
    Ortak alanlarda top oynamaya yönetim karışır mi. Böyle bir hakkı bana göre yok ama sizce varmı böyle bir uygulama?

    1. Merhaba, şahsi kanaatime göre, çocukların oyun oynamaları için azami anlayış gösterilmesi gerekir. Sonuçta hepimiz çocuk olduk. Ancak ortak alanlarda site sakinleri dilediği gibi hareket etmek özgürlüğüne sahip olmaz. Neticede önemli olan, ortak alanın var oluş amacıdır. Örneğin araç park alanında çocukların top oynaması yasaklanabilir. Şu sorunun cevabını vererek aradığınız sorunun cevabını da bulabilirsiniz: Çocukların top oynadığı alan ne için var? Bu ortak alanın esas var oluş amacı nedir?

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu