Kat Mülkiyeti Kanunu

Kapıcıyı işe kim alabilir?

Bir apartmanda ya da sitede günlük işlerin yapılması, genel temizlik işleri ya da kalorifer yakılması gibi işler için kapıcı çalıştırılabilir. Peki, ama kapıcıyı kim işe alır? Kapıcıyı işe alma yetkisi kat malikleri kuruluna mı yoksa yöneticiye mi aittir?

Kapıcı çalıştırılması

Bir apartmanda çalışan kapıcı her şeyden önce İş Kanunu’na tabi bir işçidir ve onun çalışma koşullarını belirleyecek ana mevzuat 4857 sayılı İş Kanunu’dur.

Bunun anlamı; kapıcının çalışma sürelerinden yıllık izin kullanımına kadar her konunun yasalarla belirlenmiş olduğu ve kat malikleri kurulunun kapıcıyı sınırsız şekilde istedikleri gibi çalıştırmaya haklarının olmadığıdır.

Kapıcı çalıştırmak isteyen bir apartman ya da site ilk olarak, bir işçi istihdam ettiklerini ve artık hep birlikte işveren sıfatını haiz olacaklarını bilmeli ve bu gerçeği göz önünde bulundurarak kapıcı çalıştırmaya ya da çalıştırmamaya karar vermelidir.

Kapıcı çalıştırma kararı

Kapıcı çalıştırılmasına karar vermek yetkisi kime aittir? Burada karşımıza iki ihtimal çıkar:

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!
  • Kat malikleri kurulu
  • Yönetici

Elbette her apartmanda ya da sitede yönetici olması gerekmez. Nitekim bağımsız bölüm sayısı 7 ve altında olan apartmanlarda yönetici bulunması zorunlu değildir: https://mustafabaysal.com/apartmanda-yonetici-zorunlu/

Hatta bağımsız bölüm sayısı 8 ve üstünde olan apartmanlar ile sitelerde zorunlu bile olsa, fiiliyatta yönetici atanmamış da olabilir.

Yönetici atanmış apartmanlarda ise kapıcıyı kimin işe alabileceği hususu tartışma konusu olabilir.

Kapıcıyı işe kim alabilir?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda kapıcıyı işe almak görevinin kime ait olduğu özel olarak belirlenmemiştir.

Fakat Konut Kapıcıları Yönetmeliğinin “Yöneticinin yetkileri”ni sayan 4’üncü maddesinde açık bir şekilde şu ifade yer alır:

“İşverence kendisine yazılı yetki verilmesi koşulu ile iş ve toplu iş sözleşmesi yapmak, değiştirmek ve feshetmek”.

Yine aynı yönetmeliğin 3’üncü maddesine göre ise işveren, konutun maliki veya ortaklarını ifade eder. O halde yöneticinin ancak ve ancak “kat malikleri kurulu tarafından özel olarak yetkilendirilmesi” halinde kapıcıyı işe alması mümkündür.

kapıcıyı işe kim alır?

Kat malikleri kurulunun kapıcıyı işe alması

Hemen yukarıda yöneticinin “kat malikleri kurulu” tarafından yetki alması durumunda kapıcıyı işe alabileceğini yazmıştım.

Buradan da anlaşılmalıdır ki; kapıcıyı işe alma yetkisi elbette ve öncelikle kat malikleri kuruluna aittir. Kat malikleri kurulunun kapıcıyı işe alma yetkisini yöneticiye devredebilmesi ise mümkündür.

Kapıcı çalıştırmak için gereken oy sayısı

Kapıcı istihdam edilmesi için Kat Mülkiyeti Kanunu’nda öngörülmüş özel bir çoğunluk yoktur. O halde klasik oy çoğunluğu yeterli olacaktır.

Buna göre; kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla, karar verir. Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur.

Örneğin 50 daireli bir apartmanda ilk toplantıya en az 26 kat maliki katılırsa ve bunların yarısından bir fazlası olumlu oy verirse, kapıcı çalıştırılabilir.

Aynı apartmanda ilk toplantıda en az 26 kişilik çoğunluk sağlanamasa ve ikinci toplantıya örneğin 10 kişi katılsa, bu defa sadece 6 kişinin oyuyla bir kapıcı çalıştırılması mümkün olacaktır.

Kat malikleri kurulunun, kapıcı çalıştırabilmesi için yöneticiyi yetkilendirme kararı da aynı çoğunluğa ve kurallara tabi olacaktır.

kapıcıyı kim işe alır

SONUÇ

Kapıcıyı kim işe alır? Kapıcıyı temel olarak ve kesinlikle kat malikleri kurulu işe alma yetkisine sahiptir. Ancak kat malikleri kurulunun bu yetkisini yöneticiye devretmesi de gayet mümkündür. O halde kapıcıyı aşağıdakilerin işe alabileceğini söyleyebiliriz:

  • Kat malikleri kurulu
  • Kat malikleri kurulu tarafından kapıcıyı işe almakla yetkilendirilmiş yönetici

Bunun anlamı ise, kat malikleri kurulu tarafından özel olarak yetkilendirilmedikçe yöneticinin kapıcıyı işe alma hakkının olmadığıdır.

Kapıcının işe alınması ile ilgili sık sorulan sorular

Kapıcı sözleşmesinde işveren kimdir?

Kapıcının işvereni kat malikleri kuruludur. Kapıcıyı yönetici işe almış olsa bile, kat malikleri kurulunun işveren olma sıfatı değişmez.

Kapıcıya kim emir ve talimat verebilir?

Her bir kat maliki kapıcının tek tek işvereni değildir. İşveren sıfatı ancak kat malikleri kurulu tarafından kullanılır. Böyle olunca her bir kat maliki kapıcıya tek tek emir veremez. Kapıcı için bir talimat verilecekse, bunun kat malikleri kurulunda yeterli çoğunluk sağlanmak şartıyla alınacak bir karar üzerine yapılması gerekir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Mustafa bey hayırlı akşamlar. 2017 yılında yapılan bir siteye müteahhit tarafından kapıcı dairesine müteahhitin malzemelerini korunması amacıyla yerleştirilen kişiyi,sitenin resmi olarak kurulmasından dolayı, kapıcı dairesini işgal eden şahısa,kat maliklerinin oluru ile kapıcı dairesinden oturulmasına müsaade edildi.Site tarafından genel kurullarda, kapıcıya ihtiyaç duyulmadigini, kapıcı dairesinde oturan kişiye sitenin sadece bahçe temizliği, yaptığı iş karşılığında makbuz kesilerek para ödenmiştir.Bunu dışında herhangi bir görev tanımı yapılmamıştır.2023 Ağustos ayında kapıcı dairesinde ki kişi kendi rızasıyla evi terk edip, Kendi ait eve taşınmıştır.
    Avukat vekalet vererek siteye ihtarname çekip kendisinin çalıştırıldığı SSK yapılmadığını maaş ödenmediğini belirterek site yönetimine ihtarname çekmiştir.Bu konuda bizi aydınlatırsanız size minnettar olurum.Saygilarimla.

  2. Apartman görevlisi aynı zamanda “kat maliki” olursa, bina toplantılarına katılmaması için ne yapılmalıdır.
    Zira şahsi ile ilgili olumsuzlukların görüşülmesi söz konusu olduğunda toplantı amaca uygun seyeredememesi sonucu olumsuz sonuçlar oluyor.
    Yasal bir engelleme nasıl olabilir.
    Cevabınız için teşekkür ediyorum.
    Saygılar

    1. Merhaba, hiçbir engelleme yapılamaz. Bu durumdan rahatsız olanlar varsa ve yeterli çoğunluk varsa, yasal hakları verilerek kapıcı işten çıkarılabilir. Aksi takdirde, kapıcı da her konuda tüm kat maliklerinin sahip olduğu haklara sahip olacaktır.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu