Hafta Tatili Çalışması

İşçiye kaç gün haftalık izin verilmesi gerekir?

İşçinin hafta tatili kaç gün?

Hafta tatili, İş Kanununun işçilere tanıdığı önemli haklardan birisidir. Kanun bu hakkı o kadar önemsemiştir ki; her halde ve şartta kullandırılmasını istemiş ve işçinin, istese bile hafta tatili gününde çalıştırılamayacağını ifade etmiştir. Peki işçilerin hafta tatili kaç gün olmak zorundadır?

İşçiler için hafta tatili

İş Kanunu bu konuda çok net bir hüküm getirmiştir. İşçiye haftada en az 24 saat kesintisiz hafta tatili verilmesi gerekir. Basit gibi görünen bu husus, göründüğünden biraz daha karmaşıktır. Çünkü işçinin hafta tatiline hak kazanması bir şarta bağlanmıştır.

İşçi ne zaman hafta tatiline hak kazanır?

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İş Kanununa göre, tatil gününden önceki iş günlerinin tamamında çalışan ya da çalışmış kabul edilen işçi hafta tatiline hak kazanır. O halde, işçinin mutlaka hafta tatili kullanacağını söyleyemeyiz. Önce, hafta tatilinin hak edilmesi gerekir. Bunun için de işçinin, hafta tatilinden önceki 6 iş günü boyunca işe gelmiş olması veya gelmemişse bile geçerli bir mazeretinin olması gerekir. Mazeretsiz devamsızlık yapan işçi, hafta tatiline hak kazanamayacağından, o hafta için toplam 2 günlük ücretinin kesilmesiyle de karşı karşıya kalacaktır.

Hafta tatili hangi gün?

İşçiler arasındaki genel inanış, işçinin hafta tatilinin pazar günü olduğu yönündedir. Halbuki böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. İşçiye, 6 günlük çalışması sonucunda 24 saat kesintisiz izin verildikten sonra, bunun hangi gün olduğunun önemi yoktur. Hafta içi bir gün de hafta tatili kullandırılabilir. Önemli olan, işçiye hafta tatili hakkının 7 günlük zaman dilimi içinde kullandırılmış olmasıdır.

Hafta tatilinde çalışan işçi

haftalık izin kaç gün olmalıdır?

Yukarıda belirttiğim gibi, işçi rıza gösterse bile hafta tatilinde çalıştırılmamalıdır. Bunun tespiti halinde, işverene idari para cezası uygulanacaktır. Peki buna rağmen çalıştırılırsa ne olur? Daha önceki bir yazımda da açıkladığım üzere, işçiye bu durumda toplam 2,5 günlük ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Hafta tatilinin toplu kullandırılması

Bu da uygulamada rastlanan bir durumdur. Özellikle şantiye gibi yerleşim yerlerine uzak işyerlerinde, hafta tatillerinin ay içinde birleştirilerek uygulanması mantıklı görünse de, İş Kanunu bakımından bu geçerli bir mazeret kabul edilmeyecektir. Hafta tatilinin mutlaka, haftası içinde kullandırılması gerekir.

SONUÇ

İşçiye hafta tatili kullandırılması zorunlu olup bunun süresi kesintisiz en az 24 saattir. Bir başka deyişle, işçinin hafta tatili en az bir gündür. İşveren dilerse, işçinin hafta tatili gününü artırabilirken; işçi ya da işveren istese dahi, işçiye hafta tatili kullandırılmaması mümkün değildir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

44 Yorum

  1. Mustafa Bey Merhaba,
    Haftaiçi 5 gün 08:00-18:00 .çalışma olup, ( 1 saatlik ara dinlenme )cumartesi akdi tatil, pazar ise hafta tatili olan bir iş düzeninde 45 saatlik çalışma planlanmıştır. (asgari ücret uygulaması)
    Fakat yoğun dönemlerde
    pazartesi- cuma ………. 08:00-18:30
    cumartesi …………08:00-18:00
    pazar ……….08:00-18:00
    çalışma olduğunda kaç saat mesai olur ve hafta tatili ne olur? (16,5 saat mesai ve hafta tatili için 2,5 günlük yevmiye doğru mudur?)

    Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

    .

  2. İyi günler çalıştuğım fabrikada sürekli olarak pzar günleri mesaiye çağırıyolar zorunlu şekilde
    Ücretini örüyorlar hiçbir sorun yok ama
    Sorun şu ki cumartesi 00.00-08.00 vardiyası dayken ertesi günde geleceğimi saat 05.00 da haber veriyorlar yani 24 saat den kısa bir süre ve çalışanların planı vardır işi vardır düşünen yok yıllardır kimse sesini çıkarmamış herkesi zorunlu çağırıyorlar sürekli ben karşı çıktığımda gelmek zorundasın işten çıkarılırsın falan dendi böyle bir hakları varmı

  3. Merhaba Hocam
    Biz Çağrı Merkezinde Çalışıyoruz hafta da mollalar çıktıktan sonra 45 Saat 5 Gün. Hafta tatillerini kafalarına göre haftaiçi bazende birini hafta içi birini hafta sonu veriyorlar bu durumda Pazar günü mesai yazarlarsa Pazar mesaisi alabliyormuyum.

  4. Merhaba ben matbaa sektöründe çalışmaktayım
    Yoğun iş nedeni ile aylık 100 saati aşan mesailerimiz oluyor ücretleri almakta sıkıntımız yok çok memnunuz yaklaşık 110 kişi çalışmaktayız yoğun mesai yaparak.
    Sorum pazar tam gün mesai yaptığımızda çay ve yemek molalarımız kesiliyor giriş 08.30 çıkış 18.30 9 saat mesai yazıyoruz 1 saatimiz çay ve yemek molaları kesiliyor bu normal mi
    Teşekkür ediyorum

    1. Cumartesi ve pazar günleri tam gün çalışmalarımızda çay ve yemek molalarımız
      08.30 18.30 9 saat mesai yazıyoruz
      Burda haksız bir durum yaşıyormuyuz bilmek istiyorum ki herkes işinden işyerinden çok memnun bende memnunum

  5. bir işçi c.tesi günleri çalışması nekadar olmalıdır pazar tatili olsa bile vede yevmiyesi nedir.bu durum kamudaki çalışanlarda da aynımı .ve standart özel ,kamu farkeymez çalışma saaati 8 saat degilmidir işveren hafta icinre kaç saat mesai yaptırabilir.saygilar

    1. Merhaba, işçinin çalışma süresi günlük değil haftalık belirlenmelidir ve en çok 45 saattir. Bunun anlamı, 45 saatin üzerindeki çalışmaların fazla mesai olarak değerlendirilmesi gerektiğidir. İster özel sektör ister kamu olsun, 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi işçiler için bu temel kural aynen geçerlidir.

  6. Merhabalar ben özel bir şirkette mağaza müdürü olarak görev yapmaktayım haftalık çalışma programını kendim yapıyorum.Haftada en az 1 kere izin yazmak mecburiyetim var fakat şöyle bir durum oldu;bizi de denetleyen bölge müdürleri var ve çalışma programını o da onaylamak zorunda fakat bana bu hafta sen izin kullanma dedi ve ben buna karşıyım ne yapmam gerekiyor yasal haklarım var mı varsa ne gibi yaptırımlar olabilir ?

    1. Merhaba Volkan bey,
      Bölge sorumlunuza hafta tatili kullanmanızın kanuni bir hak olduğunu, kullanmazsanız dinlenme hakkınızın gasp edildiğini ve hukuksuz olduğunu iletin. Çizelgede mutlaka hafta tatilimi belirtmem gereklidir şeklinde iletin. Sizi fazla mesai yapmaya davet edecektir, o da artık işverenle sizin karar vereceğiniz, iş sözleşmesi ve taahhütnameler esasınca hareket edeceğiniz bir durumdur. Yaptırımlar için bir şey söylemek için henüz erken çünkü…

      1. Peki dediğinizi yaptım farz edelim fakat yine bir sonuç yok yapmam gereken hukuk anlamında ne olabilir?

  7. Merhaba özel bir şirkette çalışmaktayım çalışma saatlerimiz ve iş yerindeki konumumuz gereği ayda 6 gün izin hakkı tanınmış bizlere, izin günlerimizin sabit bir günü yok 6 gün çalışıp 1 gün izin kullanmamız gerektiğini belirtmişsiniz, izin günlerimiz değişken günlerde olduğu için kimi zamanlar 10 gün kimi zamanlar 12 gün çalıştıktan sonra 1 veya 2 gün izin kullanıyoruz örnek olarak 12.08 tarihinde 1 gün izin kullandım 24.08 de 1 gün izin kullanıcam bu konuda yasal haklarım nelerdir konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

  8. Merhaba,

    Halen Çalışmakta olduğum iş yerinde, işlerin yoğun olduğu dönemlerde, Eylül-Kasım (yaklaşık 50 gün) ve Şubat-Mart ( yaklaşık 30 gün) aylarında, yaklaşık 80 gün izinsiz çalıştığımız oluyor. Ayrıca izinsiz çalıştığımız bu dönemler de, mesai saatlerimiz de sabah 08:30 da başlayıp saat 24:00 civarında bitmektedir ve hiç bir çalışan izin kullanamamaktadır. Bu çalışma koşulları yasal mıdır? yaptırımı var mıdır ve haklarımız nelerdir?
    Saygılarımla.

  9. İyi çalışmalar
    1) Hafta tatili, 30 çeken aylarda 4, 31 çeken aylarda ise 5 mi olmalı yoksa iki durumda da 4 müdür.
    2) hafta tatili ile diğer hafta talili arasında en fazla kaç gün olabilir ve diğer aya geçerken bu süre dikkate alınır mı yoksa yeni ayda yeniden mi başlat

    1. Merhaba. Hafta tatili ay gün sayısına göre belirlenmez. Çok basit bir mantığı vardır. Her 7 günde 1 gün hafta tatili olur. Dolayısıyla ay sonu ya da başı önem arz etmez. Hesap her zaman haftalık yapılır.

  10. Çalıştığım iş yerinde 2013 yılından bu yana çalışmaktayım. Haftalık izinlerimizi hafta içi perşembe günü kullandırıyorlar, yine buna rağmen asgari ücret alıyorum. İŞ kanununa göre bizim haklarımız nelerdir, bizim buna göre fazla mesai ücreti almamız gerekmezmi, bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim.

  11. Merhaba ben özel bir şirkette çalışmaya başladım acaba resmi tatillerden yararlanabiliyor muyum yardımcı olursanız sevinirim

  12. Mrb efendim. 3 gün gündüz çalışıp 24 saat sonra gece vardiyasında geldiğimizde hafta tatili yapmış olur uyuz. Tşk

  13. Merhaba Zeynel bey. Biz firmamızda haftada 10 saatlik olmak üzere arka arkaya 3 gün gündüz(08:00/18:00) vardiyası, ertesi gün (18:00/08:00) 14 saatlik gece vardiyası ve 34 saat istirahat ve tekrar aynı şekilde gece vardiyası yapıp 24 saat sonra tekrar gündüz vardiyasında girmekteyiz. Hafta tatilini hakedermiyiz. Tşkler

    1. Merhaba. Sadece hafta tatili bakımından soruyorsanız; eğer 7 günlük zaman diliminde kesintisiz 24 saat dinlendiğiniz tek bir gün dahi varsa, hafta tatilinizi kullanmışsınız demektir.

  14. Merhaba Zeynel bey, geriye dönük 5 yıllık haftalık tatil ücreti nasıl hesaplanıyor? Mesela yılda 52 hafta var, (52hafta x Günlük Brüt Ücret x 5yıl) şeklinde mi? Yıl boyunca her hafta çalıştım. Yıllık izin ve genel tatil izni de kullanamadım. Hesaplarken yıllık izin ve genel tatil izinlerine denk gelen günleri hesaba katmıyoruz diye okumuştum, doğru mu acaba?

    1. Merhaba. Çalıştığınız hafta tatilleri için hesaplama yapılırken, o dönem itibariyle maaşınız kaç liraysa onun üzerinden hesaplama yapılır. Yıllık izin vb. çalışmadığınız günler elbette hesaba dahil edilmez. Mahkeme kararıyla alacaksanız, mahkeme ayrıca büyük ihtimalle hakkaniyet indirimi de yapacaktır.

  15. Merhaba 3 yıldır bir lojistik firmasında tır şoförü olarak çalışıyorum iki buçuk yıl hafta tatili mi kullandım son 5 aydır hafta tatili mi evimde kullanamıyorum hafta tatili mi evimde kullanmak istiyorum Bu nedenle iş yerinden çıkarsam tazminat alabilirmiyim teşekkür ederim

    1. Merhaba. Hafta tatilini evinizde kullanamıyorsanız, nerede kullanıyorsunuz? Ya da çalışmak zorunda mı kalıyorsunuz?

      1. Çalıştığım firma Uluslararası bir içecek firmasının Lojistik işini yapmaktadır bu firmanın izmir-adana Çorlu’da fabrikaları bulunmaktadır ilk yıllarda evime gönderiyordu hafta tatillerinde fakat geçtiğimiz 5 ay içerisinde hafta tatilini evimde kullanamıyorum �orlu İstanbul arasında çalıştığım için orada hafta tatili kullanıyorum ama evimde hafta tatili kullanmak istiyorum. Evim mersin tarsusta

        1. Eğer işyeri size kesintisiz 24 saat dinlenme imkanı veriyorsa, bu yasal olarak yeterlidir. Bu hafta tatilini nerede geçireceğiniz sizin takdirinizdedir. Evinize gitmeniz ya da gitmemeniz yasal olarak sonucu değiştirmez.

  16. Ben iskenderunda bir tir şoförüyüm … diye bir sirketin taşeron işçileriyiz ama bize haftalık izin çok nadir veriyolar çoğu zamanda 2 ay bile vermedikleri oluyor izin istiyorsan git hastaneden rapor al diyolar bu rapor alma konusunda bir sıkıntı yaşarmışız birde ulusal ve dini bauramlarimizdada çalıştırıyorlar ve farkınıza vermiyorlar birde normal çalışma saatleri 8 saat ama biz liman içinde 12 saat çalışıyoruz ve çoğu zaman eleman olmadığı için 24 saate bırakıyorlar maaş artı sefer alıyoruz asgari ücret artı sefer 8 saatin fazlası mesaiye geçermi sizce ben bir avukatla konuştum avukat mesaiye geçmez sefer ücret ise mesaiden sayılır diyo beni aydinlatirsaniz sevinirim.

    1. Merhaba. Tam olarak ne yapmak istediğinizi söylerseniz yönlendirebiliriz. İşten çıkmak mı istiyorsunuz yoksa çalışma şartlarının düzeltilmesini mi?

  17. Merhabalar 17 18 Aydır bir fabrikada güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım çalışmakta olduğum süre boyunca sürekli gece ve 12 saat çalışmaktayım yalnızca ayda 3 4 gün veya en fazla 1 hafta gündüzde kalma olanağımız oluyor bağzı aylar hiç gündüzde çalışmıyoruz ve haftalık izinlerimizi de düzenli olarak alamıyoruz 10 ila 15 günde bir izin alıyoruz şuan 01.03.2019 tarihi itibari ile 14 gündür haftalık iznimi kullanamıyorum personel yerersizliği olduğu için iş yerimden ayrılmak istiyorum bahsettiğim konuyla ilgili iş akdimi tek taraflı noter aracılığı ile fesih edip tazminat alma hakkım varmıdır ?

    1. Merhaba. Bahsettiklerinizi göz önüne alırsak, haklı fesih yapma hakkınız olduğu görülüyor. İyi bir ihtarname ile haklı fesih yapabilirsiniz.

    1. Merhaba. Ozan bey, haftalık çalışma süreniz 45 saati geçtiğinde, bu süreden sonraki çalışmalar fazla mesai olarak ödenmelidir.

        1. Fazla mesainin saat ücretinin %50 fazlası olarak ödenmesi gerektiğini de hatırlarım normal saat ücretiniz 1 tl ise fazla mesai ye dahil olan çalışmalarınızda 1,5 tl ödeme almalısınız.

  18. Merhabalar belediyenin restorantinda calisiyoruz normalde haftalik iznimiz var ama 1 kişi hata yaptiginda herkesin.haftalik izinleri iptal ediliyor sefler ve müdürler tarafindan sizce bu yasal.mi ve diğer bi husus ise belediyemize ait olan.diger kafe ve restorantlarda.boyle bi uygulama.yok.sadece bizde uygulaniyor sizce ne yapmaliyiz

  19. İyi günler ben3 yılı aşkın bir petrol istasyonununda çalışıyorum müdür işçiler arasında ayrım yapıyor 15 günde bir iznim var bazan 20 günde veriyorlar.bazı elemanlar izinlerini çok rahat bir şekilde fazlasılan kullanar biliyorlar bize gelince yok bu sebepten dolayı işten ayrılmak istiyorum ha bu arada hesaplarda ben sattığım yakıtın parasını teslim ediyorum açıgımada razıyım zaten. Ama bir genel hesap diye bir şey var o hesapta çıkan açıkları bizim maşımızdan kesiyorlar genel hesap ney diyom cevap yok şahitlik yapacak kimse yok çalışan zaten 9 kişiyiz ben işten ayrılıp hakkımı almak istiyorum. Hakkımı nasıl şahitsiz alabilirim.

  20. merhabalar;
    haftalık off tatili hakketmek mazeret (rapor) gün sayısı kaç günü geçmemesi gerekir.

Başa dön tuşu