Hafta Tatili Çalışması

İşçi cumartesi çalışmak zorunda mı?

Cumartesi ya da pazar günlerinin önemi, ülkemizde bu iki günün genel olarak hafta tatili günleri olmasıdır. Pazar günü birçok işyeri ve işçi için hafta tatiliyken, cumartesi konusunda farklı uygulamalar mevcuttur. Peki ama işçi cumartesi çalışmak zorunda mı?

İş Kanununda hafta tatili

İş Kanunu hafta tatili kavramını, buna ait ücreti ve bu günde çalışma şeklini düzenlerken; hangi gün olduğu konusuna değinmemiştir. Hafta tatilinin düzenlendiği 46’ncı maddeye göre işçilere haftada en az 24 saat kesintisiz dinlenme sağlanması hafta tatili anlamına gelir.

Hafta tatilinin illa pazar günü olmasının neden gerekmediğini şu yazıda açıklamıştık: mustafabaysal.com/iscinin-hafta-tatili-pazar-gunu-olmak-zorunda-mi

Hafta tatili her gün olabilir

İşverenin, hafta tatili bakımından sorumluluğu işçiye en az 24 saat kesintisiz hafta tatili vermek olduğuna göre; işçiye bu hafta tatili pazar günü haricinde herhangi bir günde de kullandırılabilir. Hatta işveren uygun gördüğü ve gerektiği müddetçe işçinin hafta tatili günlerini de değiştirebilir.

Cumartesi çalışması

Günümüz iş hayatında hafta içi dışında cumartesi ve hatta pazar çalışmak yaygın uygulamalar haline geldi. Özellikle cumartesi yarım gün mesai yapan oldukça fazla işyeri olduğu bir gerçek. Bu işyerlerinin temel gerekçesi ise, ulusal ya da uluslararası piyasada şirketlerin cumartesi günleri de çalıştığı, o nedenle yarım günlük cumartesi mesaisinin günümüzde şart olduğu yönündedir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bazen işçilerin, cumartesi yarım gün yerine hafta içi bir saat fazladan çalışmayı tercih ettiklerini ama işverenlerin buna yanaşmadığını görmekteyiz. Özellikle yarım günlük cumartesi mesaisi, işçinin o gününü adeta heba etmekte ve haftada bir buçuk gün olan tatili, işçilere göre bir tek güne düşürmektedir.

İşyerlerinde en az bir gün ve özellikle pazar günleri hafta tatili vermekse genel olarak riayet edilen bir uygulamadır. Vardiya usulü çalışılan ve haftanın yedi günü açık olan işyerlerinde hafta tatili dönüşümlü olarak her hangi bir güne denk gelebilirken, özellikle beyaz yakalı işçilerin hafta tatillerini pazar günleri yaptığına şahit olmaktayız.

Peki İş Kanununa göre cumartesi çalışmak mümkün müdür? İşçi, istemediği takdirde cumartesi mesaiye gelmeye zorlanabilir mi?

cumartesi mesai zorunlu mu

Cumartesi tatil olmak zorunda mı?

İş Kanununa göre; işyerlerinde, işçilere tatil günlerinden önce iş günlerinde çalışmış olmaları kaydıyla 7 günlük bir zaman dilimi içerisinde kesintisiz ve en az 24 (yirmidört) saat dinlenme (hafta tatili) verilmesi gerekir. Bu konuda, işçinin hangi hallerde hafta tatiline hak kazanacağını şu yazımızda izah etmiştik: mustafabaysal.com/isci-haftanin-yedi-gunu-calisabilir-mi

İş Kanunu, işçiye haftada en az 1 gün kesintisiz 24 saat dinlenme verilmesini zorunlu tutmakla beraber, hangi gün bu tatilin verileceği konusunda işverene takdir hakkı vermiştir. Ayrıca bu konudaki zorunluluk 24 saat kesintisiz tatil vermekle sınırlı olduğu için, işveren tarafından pazar günü işçiye tatil verilmesi halinde cumartesi de tatil verilmesine gerek yoktur.

Cumartesi çalışmanın gereksiz ya da kanunsuz olduğu anlayışı, ülkemiz genelinde cumartesi-pazar günlerinin birlikte anılması ya da çoğu zaman memurlar ve öğrenciler vb. için birlikte tatil olmasından kaynaklanmaktadır. Bunun dışında İş Kanunu açısından cumartesi, pazar ya da başka bir gün söz konusu olmayıp İş Kanunu için önemli olan haftada en az bir gün hafta tatili verilmesidir.

Cumartesi mesaisi nasıl hesaplanır?

İşçinin hafta tatilinde çalışması halinde hem hafta tatili ücretinin hem de fazla mesai ücretinin ayrıca hesaplanması gerektiği açıktır: mustafabaysal.com/hafta-tatilinde-calisan-isci-kac-gunluk-ucret-alir

Yukarıdaki durumun sadece HAFTA TATİLİ çalışması için geçerli olduğu unutulmamalıdır. İşçinin hafta tatili hangi gün ise, yazının konusunu da o oluşturacaktır.

İşçinin cumartesi ya da pazar mesaisinin özel olarak bir anlamı yoktur; fakat bu günlerden birisi aynı zaman işçinin hafta tatiliyse o zaman iş değişir: mustafabaysal.com/cumartesi-ve-pazar-mesaisi-ne-kadar

is kanunu cumartesi mesai

SONUÇ

İşçiler genelde cumartesi çalışmak istememekte, cumartesi günü yapılan mesainin hafta içine dağıtılabileceğine inanmaktadır. Cumartesi ve pazar günü art arda tatil yapan işçinin daha verimli olacağı da muhakkaktır.

Ancak İş Kanunu açısından cumartesi çalışmanın hiçbir sakıncası bulunmadığı, bu günün bir iş günü olarak kabul edildiği, işverenin bu konudaki talimatlarına uyulması gerektiği unutulmamalıdır. Aksi takdirde kıdem tazminatı almaksızın işten çıkarılma riskinin olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

38 Yorum

  1. Merhaba ben belediye 696 sayılı khk hükmünde çalışmaktayım. pazartesinden cumaya 5 gün yıllık izin almak istiyorum. İdare Cumartesi gününü de dahil etmemizi istiyor. Normalde cumartesi günleri işyeri açık değil. Hiç kimse işe gelmiyor. Sözleşmede haftalık çalışma saati 45 saat. Benden cumartesi günü için yazmamı isteyebilirmi.

  2. Merhaba, iş yerinde hafta içi 08.45 / 18.00 cumartesi günü ise 08.45/13.00 saatleri arasında çalışıyoruz, 1 Mayıs işçi bayramında Cumartesi resmi tatil mesaisi yaptık ve resmi tatil mesaisi olarak bize yaklaşık 4 saatlik çalışma olarak ödeme yapıldı, geçtiğimiz günlerde iş yeri cumartesi günü 1 günlük çalışmama kararı aldı bu gün için yıllık izinli olanlardan 1 gün yıllık izinden, olmayanlardan ise 1 günlük mazeret izni imzalatılarak kesildi,
    Mustafa Bey cumartesi günleri 08.45 / 13.00 saatleri arasında çalışmamıza rağmen, iş yerinin resmi tatile gelmesi durumunda 4 saat resmi tatil mesaisi vermesi, çalışmama kararı aldığında ise cumartesi tam gün ücret kesilmesi ile ilgili kanun varmı / doğrumu

    1. Merhaba, işverenin uygulaması yanlış. Resmi tatilde işçi bir saat bile çalışsa, tam gün genel tatil ücreti ödenmesi gerekir. Çalışmama kararında ücret kesilmesi ise başlı başına yanlış. İşçinin mazeretsiz devamsızlığından kaynaklanmayan bir durumun işçiye yüklenmesi, hele ki yıllık izinden mahsubu yanlıştır.

  3. Merhaba ben işkur dan alınan. Okul da temizlik personeliyim cumartesi günü gelmem gerektiği söylenildi bildiğim kadarıyla cumartesi pazar tatil olması gerekiyor bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim

    1. Sabriye hanım, eğer günlük mola saatiniz hariç 9 saat çalışmanız varsa, haftalık çalışma süreniz de 45 saat olarak Cuma günü mesai bitimiyle dolar.
      Ama, sabah 8-akşam 5 çalışıp öğlen de 1 saat molanız varsa (Mola süresi çalışma süresinden sayılmaz) günlük 8 saat çalışmış olursunuz ve dolayısı ile toplma haftalık= 40 saat çalışırsınız. Geri kalan 5 saati de hafta bitmeden Cumartesi çalışma olarak isteyebilir okul yönetimi.
      Değerlendirmenizi ve müracaatınızı buna göre yapınız.

      İşkur:
      TYP’DE HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ NE KADARDIR?
      TYP’de haftalık çalışma süresi kırk beş saattir.

  4. Merhabalar,bir tekstil atölyesinde sabah 08.00. akşam 19.00 arası çalışıyorum, cumartesi günü yarım gündü onu hafta içi 1 saat fazla çalıştırarak kaldırdılar, öğlen molamiz 45 dakika çay molalarimiz günde iki kez olmak üzere 15 er dakika.Patronumuz ben istersem sizi cumartesileri de calistiririm gelmezseniz suçlu duruma düşersiniz demişti,arada cumartesileri calistirsada mesai ücreti veriyor.Fakat biz zaten günde 11 saat calisiyoruz ve bu cok fazla değilmi ayrıca cumartesi günlerini mecburi tutma hakkı varmıdır bu şartlarda.Tesekkuler

  5. Merhaba ben sitede temizlik personeliyim sabah 08 akşam 17 haftanın 6 günü çalışıyoruz öğlen bir sat yemek yarımsaat çay molamız var ama site yönetimi ve muhasebeciler cumartesi ve Pazar çalışmıyor burda bize haksızlık yapılıyor mu

    1. Merhaba, haftada 1 gün hafta tatiliniz varsa yasal olarak sorun yok demektir. Ama bu arada haftalık çalışma süreniz 45 saati aşıyorsa elbette fazla mesai ücretini ayrıca almanız gerekir.

  6. Merhabalar bir sorum olacak çalıştığım firmada normal şartlarda cts günü çalışma yok cts günü çalışmadığım için haftaici yaptığım artı mesai ücreti iki saati kesiliyor her cts için iki saat hiç oluyor sizce bu normal mi. Çünkü çalıştığım firmada benim bölümüm de cts günü iş olmuyor ve bize gelmeyin diyorlar

  7. Merhaba
    Bir isyerinde haftaici 8.30/18.30 cts 8.30/15.00 calisip bordroda sigortasi 7.5 saat ten hesaplanan bir beyaz yaka personelin herhangi bir sebepten dolayi ayda bir gun ise gelememesi maasindan kesilmesi yasalmidir

    1. Merhaba. Elmalarla armutları karıştırmamak gerekir. Fazla mesai hak ettiği halde alamayan işçinin bu hakkı bakidir. Ama aynı işçi mazeretsiz işe gelmezse bir değil iki günlük yevmiyesinin kesilmesi bile mümkündür.

  8. Merhaba ben işkur dan ise basladm vardiyam öğlen 12 aksam 9.30 kapanış mola 1.30saat olması halde 20dakika bile anca kullanıyorum işkur çalışanlarının geneli mi böyle ayrıntılı işkur haklarımızı ogrenebilirmiyim.

    1. Merhaba. İşkur çalışanlarına özel çalışma koşulları yoktur. İş Kanununda ve işçiler için öngörülmüş tüm şartlar, sizin için de aynen geçerlidir. Aksini uygulayan işveren, mevzuat hükümlerine aykırı davranıyor demektir.

  9. merhaba hocam özel sektörde 9:00 ile 18,00 arası çalışıyorum cumartesi günü içinde aynı şekilde çalışıyoruz resmi tatillerde de aynı şekilde çalışıyoruz ancak mesai vermiyorlar bununla ilgili mesai hakkımız varmıdır.

  10. Ben typ programı altında … belediyesinde park bahçelerde çalışıyorum bizi cumartesi dahi çalıştırıyorlar ve hafta sonları öglen 12 akşam 8.30 vardiyasına veriyorlar bu yasal haklarımı bilgilenmek istiyorum iyi günler

    1. Merhaba. Cumartesi çalıştırılmanın önünde yasal bir engel yoktur. Ama haftada en az 1 gün hafta tatili verilmesi gerekir. Ayrıca haftalık çalışma sürenizin de 45 saati aşmayacak şekilde ayarlanması gerekir.

  11. Sabah saat 8 de ise gelip akşam 6 çıkıyoruz 1 saatlik yemek molası 15# 15 cay molaları var ve cumartesi günleride sabah 8 den öğlen 13 00 da çıkıyoruz fazla mesai ücretler almıyoruz is verene cumartesi günleri fazla mesai sayiliyordu tesekurler

  12. Merhaba su konuda yardımlarınızı ihtiyacım var. Ben tekstil fabrikasında çalışıyorum çalışma saatim sabah 07:30 17:30 fakat c.tesi günleri farklı bir cihaza parmak okutup 07:30 13:00 çalışıyorum pazarları tatil. Anlamadığım konu c.yesi günleri için fazladan bir ücret almıyorum ise gitmezsem eğer c.tesi tam gün olarak kesiliyor. Bu yasal bir durummu neler yapabilirim konu ile alakalı. Teşekkür ederim

    1. Merhaba. Cumartesi işe gitmezseniz tam gün ücret kesilmesi normaldir. Önemli olan, haftalık çalışma süreniz 45 saati geçiyorsa, bunun için ayrıca fazla mesai ücreti ödenmesidir.

  13. Hocam bir fabrikada 07.45 – 17.45 çalışıyorum ve pazartesi salı çarşamba 3 saat mesaiye kalıyorum 20.45te çıkıyorum. Cumarteside gelmem gerektiğini söylüyorlar ve cumarteside 07.45 – 15.45’te çıkıyorum %50 mesai ücretimi alarak. Fakat ben cumartesi günleri mesaiye gitmek istemiyorum. Gitmeme hakkım varmı yada zorunlu gitmem gerekiyormu. Şimdiden Teşekkürler

  14. Merhabalar.TYP kapsamında güvenlik görevlisi olarak resmi bir kurumda çalışıyorum.Haftanın 5 (beş) günü 08.00/17.00 arası mesai yapıyordum(12.00/13.00 yemek molası) ;ancak şu an haftanın 6 (altı) günü 08.00/17.00 arası mesai yapmak zorundayım(12.00/13.00 yemek molası).Günlük 8 mi yoksa 9 saat mi çalışmış oluyorum (mola aklımı kurcaladı) ve de haftalık yasal çalışma süresini ne kadar aşıyorum?Aşıyorsam ek ücret alabilmek için İŞKUR ile görüşmem yasal mıdır?Son olarak da net asgari ücretten vergi adı altında 20 lira kesinti yapılıyor.Bunun yasal gerekçesi var mıdır?

    1. Merhaba. Kesintinin içeriğini görmeden yorum yapamayız. Çalışma süresinde ise, ara dinlenmelerini saymamalısınız.Böylece haftalık çalışma süreniz 45 saati aşıyorsa, fazla mesai ödenmesi gerekir.

      1. Kesinti için İŞKUR ile görüştüğümde, çalıştığım kurumun muhasebe departmanı ile görüşmem söylendi;çünkü kurumun hesaplamasına göre para yatırdıklarını iddia ettiler.Çalıştığım kurumun muhasebe departmanı ile görüştüğümde ise konu hakkında bir bilgisinin olmadığını, İŞKUR ile görüşmem gerektiğini,parayı onların yatırdığını söylüyor.Herkes topu diğerine atıyor.Bilgi için teşekkür ederim.

  15. Merhaba ben 24 Aralık’ta işe girdim ve işkur la girdim ayın 15 i sigorta ve maasiniz düzenli yatar denildi bugün ayın 17 su ve biz hala maaş bekliyoruz ayrıca raporu vs olan günlerde ücret kesiliyor bununla ilgili daha ayrıntılı bilgi nasıl alabiliriz

    1. Merhaba. Hangi kapsamda çalışıyorsunuz? İşbaşı eğitim programı mı yoksa toplum yararına program (TYP) mi?

  16. Merhaba..12 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum. ..ilk başta saatler sabah 8 akşam 6 . cumartesi tam gün çalışıyorduk.daha sonra sabah 8 akşam 6 cumartesi öğlene kadar oldu. ..ve en son iş veren cumartesi yarım günde yapılan imalatlarin kaliteli olmaması sebebiyle. .Sabah 8.30 akşam 5.30 cumartesi yarım günü kaldırdı. ..buna hakkli itiraz hakkımız varmı …bu arada öğlen 1 saat yemek ve 15+15 çay molamiz var

    1. Merhaba. Sonuç olarak şu anda haftanın 5 günü 8:30-17:30 arasında mı çalışıyorsunuz?

  17. Merhaba tahsilat şirketinde. Sabah 9 akşam 6 çalışıyorum. Son iki haftamızın salı ve perşembe günleirni 8 e kadar çalışıyorum. Ve yine son 2 hafta cumartesi günlerini saat9- 2.30 a kadar çalışıyorum. Yasal mı? Yalnız mesai ücreti almıyorum

    1. Sema hanım, haftalık çalışma süreniz 45 saati aştığında fazla mesai ücreti almanız gerekir. Alamıyorsanız ya da bunun yerine serbest zaman kullanamıyorsanız, yasal olduğunu söyleyemeyiz.

  18. Merhaba ben sabit 8.6 calyrum hafta ici hergun mesai oluyor normalde cumartsi gitmem gerkir ama mesai var diyerek cagriyolar ben bugn gitmedm tutanak tulup is hakkma son verilirmi oyle bir haklari varmi is verenin

    1. Yücel bey işveren size haftada bir gün hafta tatili verirse, yasal yükümlülüğünü yerine getirmiş olur. Bu durumda cumartesi de gitmeniz gerekir. Ha, siz cumartesi gittiğinizde fazla mesai gündeme geliyorsa, bunun ücretinin de ayrıca ödenmesi şarttır.

  19. Selam ben askeri bir kurumda kadrolu isciyim haftanin alti gunu (cumartesi pazar dahil) 8.30-18.00 saatleri arasinda wc de calismaktayim.bana sozlu olarak bos kaldigin vakit yemegine gidebilirsin fakat wc de ayrilma denmektedir.ve sadece persembe gunu izin vermekteler. Ben bu durumda fazla calisma ucreti talep edebilirmiyim yol gosterirseniz sevirim ozluk haklarimi hic bilmiyorum.saygilar

    1. Oktay bey bunun hesabını kendiniz de yapabilirsiniz. Haftalık çalışma süreniz, molalarınız hariç, 45 saati aşıyorsa fazla çalışma yapıyorsunuz demektir ve fazla mesai ücretinizin ödenmesi gerekir.

  20. Merhabaözel bir özel şirkette fabrikada ilk başta çalışma Saatlerimiz 08:00-17.30 Du ve cumartesi gelinmiyordu şimdi ise yılbaşından itibaren 01.01.2018 tarihinden 08:00-16:00 cumartesi günü de geliyoruz artık.insanlar mağdur olmuş durumda bunla ilgili ne gibi değişiklikler yapılabilir kiminle irtibata geçilmesi gerekiyor. Bi önceki çalışma saatine dönüşebilir için bilgisi olan varsa yazar sevinirim teşekkürler.

    1. Ali bey bu konularda işverenin takdir yetkisi bulunmaktadır. Öncelikle iş sözleşmenizi incelemenizi öneririm. Çünkü bu tür değişiklikler için onaylar, genelde peşinen iş sözleşmesiyle alınmaktadır.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu