Kat Mülkiyeti Kanunu

Kiracı apartman yöneticisi olabilir mi?

Apartmanda ya da sitede yönetici bulmak bazen zor olurken, bazen de birçok kimse aynı anda yönetici olmak isteyebilir. Hatta ev sahipleri dışında kiracılar da yönetici olmaya talip olabilir. Peki, ama kiracı yönetici olabilir mi?

Apartman yönetimi

Bir apartmanın ya da sitenin yönetimi rastgele ve istendiği gibi gerçekleştirilmez. Bunun tabi olduğu kurallar 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile belirlenmiştir.

Dolayısıyla, bir apartmanın nasıl yönetileceği konusundaki tüm kurallar ve usuller için Kat Mülkiyeti Kanunu’na bakmak gerekir.

Apartmanlarda yönetici zorunluluğu

Kural olarak ancak 8 ve üstünde bağımsız bölüm olan bir apartmanda yönetici olması zorunludur. Bir başka deyişle, 7 ve altında bağımsız bölümü bulunan bir apartmanda yönetici atanması zorun değildir.

Apartman yöneticisi nasıl seçilir?

Bu konuda çok ayrıntılı bir yazı zaten yazmıştım: https://mustafabaysal.com/apartman-yoneticisi-secimi/

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Konuyu dağıtmamak adına çok kısaca ifade etmem gerekirse; yönetici, kat maliklerinin hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Buradaki oran mutlak aranan bir oran olup ilk toplantı ya da ikinci toplantı olması fark etmeksizin aynı oran aranır.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yönetici atanması

Kanun’un 34’üncü maddesinde yöneticinin seçimiyle ilgili aynen şu ifade kullanılır:

“Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye yönetici, kurula da yönetim kurulu denir”.

O halde yönetici şu iki gruptan da seçilebilir:

  • Kat maliklerinin kendi arasından
  • Dışarıdan
kiracı yönetici olabilir mi?

Kat maliki kime denir?

Kat mülkiyeti; bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olarak tanımlanmışken, kat maliki ise bu hakka sahip olanlar olarak ifade edilmiştir.

Bunun sonucu olarak, kat maliki o taşınmaz üzerinde her türlü tasarrufu yapma yetkisine sahip olacaktır.

Kiracı kimdir?

Kat maliki yukarıdan da anlayacağınız üzere ev sahibi olup evinde oturmamayı tercih edebilir. Haliyle, evde ya da dükkanda kiracı da yer alabilir.

Evde ya da dükkan oturan kiracı elbette bu evde oturma ve birtakım tasarrufları yapma yetkisine sahip olsa da kat malikinin sahip olduğu haklara sahip olmayacaktır. Yine de yöneticilik hakkı bakımından aralarında bir fark yoktur.

Kiracı yönetici olabilir

Kanun’un 34’üncü maddesinde açık bir şekilde ifade edildiği üzere, yönetici kat malikleri arasından da seçilebilir, dışarıdan da seçilebilir.

Hatta öyle ki; yöneticinin kat maliki ya da kiracı olması bir yana, apartmanda oturması bile gerekmez. Buna göre evet, kiracı kesinlikle yönetici olabilir.

kiracının yönetici olması mümkün mü?

Kiracı oy kullanabilir mi?

Kiracı apartman yöneticisi olabilse bile kat malikleri kurulunda kendi adına oy kullanamaz. Bunun nedenini şu yazımda bulabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/kat-maliki-oy-hakki/

SONUÇ

Kiracı yönetici olabilir mi? Evet, olabilir. Hatta yan apartmanda oturan komşu, mahalledeki bakkal, müteahhidin amcasının oğlu bile yönetici olabilir.

Çünkü yönetici olmak için Kat Mülkiyeti Kanunu’nda aranan hiçbir şart yoktur ve önemli olan Kanun’da belirtilen kat malikleri çoğunluğunun yönetici için olumlu oy kullanmasıdır.

Kiracının yönetici olması ile ilgili sık sorulan sorular:

Kiracı yönetim kuruluna girebilir mi?

Yönetim kurulu Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yöneticinin bir alternatifidir. Yani bir apartman veya site ya bir yönetici tarafından yönetilir ya da üç kişiden oluşan yönetim kurulu tarafından yönetilir. Tek başına yönetici olma hakkına sahip olan kiracı, elbette yönetim kurulu üyesi de olabilir. Ancak buradaki yönetim kurulundan kasıt “kat malikleri kurulunda oy kullanma hakkı” ise, kiracı kat malikleri kurulunda kendi adına oy kullanamaz.

Apartman yöneticiliğinde yaş sınırı var mı?

Hayır, apartman yöneticiliği için bir yaş sınırı bulunmaz.

Aidat borcu olan yönetici olabilir mi?

Evet, olabilir. Kat malikleri kurulu bir kimsenin aidat borcu olmasına rağmen yönetici olmasında sakınca görmüyorsa, yani yeterli çoğunluk olumlu oy veriyorsa, aidat borcu olan kişi elbette yönetici olabilir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 Yorum

  1. Merhaba
    Kiracının yönetimde olabilmesi için gerekli olan şartlar nelerdir.
    Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

  2. 4 Yıldır oturmus olduğum 157 hanelik Sitede Site başkanı ısınma elektrik su aidat giderlerinin hiç birisini ödemiyor.Yönetim kurulu olarak kendi başlarina site başkanı 12.500 TL maaş alacak kararı almışlar. Site sakinlerine istemiş olduğu ücret hususunda gerekli açıklama yapılmadan ve site sakinlerinin onayı olmadan yönetim kurulu kararı ile maaş alması yasalmıdır.Siteye Doğal gaz geldiği için 10 Bloğun kömür kazanları blok sakinlerinden imza alınmadan hurda fiyatına satılması yasalmidir.Sitelikten ayrılıp Blok sistemine geçmek istedigimizi belirttiğimiz de yönetim planına Şerh konulmuş oldugunu ve Blok sistemine geçmenin mümkün olmadıgı belirtiyorlar.Bahsetmiş olduğum hususlarda Yasal Haklarımız nedir ?

    1. Merhaba, oturduğunuz yer toplu yapı mı değil mi? Yönetim kuruluna hangi konularda yetki verilmiş? Verilmişse hangi karar ile verilmiş?

  3. Selam, sitede yapılan olağanüstü toplantı sonucu yönetici olan kişi kaç gün içinde evrakları teslim alıp,imza sürküsü verip göreve başlamak zorundadır?

  4. Site kooperatif te üyenin babası yönetimine girebilirmi bilgilendirirseniz sevinirim

  5. Mustafa Baysal,bilgiler için çok teşekkürler. 10 kişilik dairede yönetciyim. Üye olan kişi kiracı.kentsel için 2/3 çoğunluk sağlandı imza atmayan kişiye teblığat tutanağın da kiracı üye nin imzası olması sakınca yaratırmı. Yazınızda kiracı yönetici olabileceği gibi yönetime üye olur diye yazmışsınız. Bu bilği için çok teşekkürler.

    1. Merhaba, kiracı elbette yönetici olur. Ancak bunun sizin bahsettiğiniz usulle bir ilgisi yok. Yapacağınız tebligatı doğrudan kat malikine yapmalısınız.

  6. 2.toplantıda salt çoğunluğun bir fazlası var tek aday çıktı kabul 12 oy çıktı geri kalan red oy verdi bu durumda ne olur veya iki aday çıktı biri 12 oy aldı diğeri 23 oy aldı.bu durumda çok oy alan yönetici seçilir mi
    Ben divan bşk.yapıyorum da nasıl bir yol izlemeliyim çok oy alanı yönetici ilan etmem gerekir mi

    1. Mustafa bey yöneticinin seçilmesi için gereken çoğunluk son derece nettir: Apartman yöneticisi seçimi
      Yukarıda yazıda izah ettiğim çoğunluk sağlanamazsa, seçim kararı yok hükmünde olur. Sizin her şeyden önce KMK’daki kuralları öğrenmeniz ve bunları kurulda aramanız gerekir.

  7. Daireyi tapuda kızımın adına aldım ancak dairede ben oturuyorum sitede seçimde aday çıkmadığı için denetçi oldum yasada ise tapu maliki olmayan denetçi olamaz diyor bu durumda ne yapmalı kimse denetçi olmak istenmezse hangi yol izlenmeli

    1. Merhaba, seçiminiz yok hükmündedir. Kimse denetçi olmak istemezse, denetçi olmadan devam edilir ve denetim görevini bizzat kat malikleri kurulunun yerine getirmesi gerekir Mustafa bey.

  8. Sitemizde 3 blok 130 malik var.Olağan genel kurulda yöneticiler aidat ödemesin. ama yatırım aidatını ödesi kararı akındı. Yıl içinde yuzme havuzumuzun ciddi oranda kısmen yıkılarak onarılması ihtiyacı hasıl olunca olağan üstü genel kurul yapıldı.alınan kararlar içinde yönetim havuz onarımı masraflarından muaf tutuldu. Kat malikleri Kanunu bu duruma cevaz veriyormu.

    1. Merhaba. Kat malikleri isterse yöneticiyi her masraftan muaf tutabilir. Kat malikleri kurulunun yeterli çoğunluğu olduğu müddetçe, bu tür kararların alınması pekala mümkündür.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu