Fazla Çalışma

Fazla çalışma muvafakatnamesi imzalamak zorunlu mu?

Fazla çalışma muvafakatnamesi imzalamak

İşyerlerinde özellikle sene başlarında işçiler arasında dolaştırılan ve işçilerin imzalarken tereddüt ettiği bir kağıt vardır. Bu kağıtta, işçinin fazla çalışma yapmayı peşinen kabul ettiğine dair beyanları olur ve işçiler bu kağıdı imzalamakla ne kazanıp ne kazanmadıklarını pek bilmezler. İşte bu kağıt, uygulamada sık görülen fazla çalışma muvafakatnamesidir.

Fazla çalışma onayı olarak da bilinen bu muvafakatname neden alınır? İşçiler bunu imzalamak zorunda mıdır?

4857 sayılı İş Kanuna göre fazla çalışma işçinin onayına tabi kılınmıştır. Buna göre, işçinin rızası alınmaksızın fazla çalışma yaptırılamaz. ( Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz.)

Bu nedenle uygulamada işverenler bu muvafakatnameyi her sene başında almaktadır. Bunun gerekçesi ise İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinde yer alan; fazla çalışma ihtiyacı duyan işverence bu onayın her sene başında işçilerden yazılı olarak alınması ve işçinin özlük dosyasında saklanması hükmüdür.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Oysa İş Kanununun 41 inci maddesi açısından ise bu onayın bir kez “alınmış” olması yeterlidir. Yani her yıl tekrar tekrar almaya gerek yoktur.

İlk bakışta birbiriyle çelişiyormuş gibi görünen bu durum karşısında işverenlere tavsiyemiz, iş sözleşmelerinde işçilerin fazla çalışmaya dair peşin onayları varsa bu fazla çalışma muvafakatnamesini her sene almalarına gerek olmadığıdır. Bu şekilde, işçisiyle düzenlediği iş sözleşmesinde peşin onay yer alan bir işveren, idari para cezasından da kurtulabilecektir.

SONUÇ:

  • İş sözleşmeleriyle işçisinin fazla çalışma onayını peşin alan işverenlerin, her sene başında tekrar tekrar fazla çalışma muvafakatnamesi almasına gerek yoktur.
  • Rutin bir işlem olan bu fazla çalışma muvafakatnamesi işçiler tarafından rahatlıkla imzalanabilir. İşçi fazla çalışma yapmak istemiyorsa bu halde bu muvafakatnameyi imzalamaktan kaçınabilir ve imzalamaya zorlanamaz.

Ekte yer alan fazla çalışma muvafakatnamesi örneğini indirmek için tıklayınız.

EKLEME: Aklın yolu birdir. Bunu söylüyorum çünkü; bu yazıyı yazdığım esnada (Yazı ilk kez 25 Haziran 2015 tarihinde sitemizde yayımlandı) yönetmelik gereğince fazla çalışma muvafakatnamesinin her yıl alınması zorunluydu. Ancak ben buna rağmen, her yıl alınmasına gerek olmadığını, iş sözleşmesiyle bir kez onay alınmasının yeterli olduğunu yukarıda iddia etmiştim.

Arada iki yıldan uzun süre geçti ve 25/08/2017 tarihli resmi gazetede yayımlanan bir değişiklikle, İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğinin 9uncu maddesinde değişiklik yapıldı. Bu değişiklik şöyle: “Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay iş sözleşmesinin yapılması esnasında ya da bu ihtiyaç ortaya çıktığında alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir”

Görüleceği üzere, artık yönetmelik gereği de, fazla çalışma muvafakatnamelerinin her yıl alınması zorunlu değil ve işçiden fazla çalışma onayının iş sözleşmesiyle bir kez alınması yeterli olacak.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

108 Yorum

  1. Mustafa bey mrhb işlerimizde bize fazla calismadan doğan mesaileri ve izin haklarini kendi rizam ile istemiyorum dyerekten bi dilekce imzalatildi is korkusu yuzunden imzaladik bunun bize zarari nedir ve kanunen isveren bu imzalattigi dilekce sebebi ile bize vermesi gerekenerden kurtulmus olurmu saygılar

  2. Merhabalar Mustafa bey Güvenlik firmasında 9 yıldır güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım.Bu geçen zaman zarfı içinde işe giriş tarihine göre eski personel sorumlu amir olarak çalışmaktadır. Ancak benden sonra işe girmiş kişi amir olarak getirildi.Performans olarak o getirilen kişiden daha işimi yapıyordum.23.09.2020 tarihinde özel bir hastanede beyin cerrahi bölümüne başvurdum.Dr. MR filmi için beni röntgen bölümüne sevk etti.Film sonucu bel fıdığı çıktı.Hem boyun hem belde özel hastane tarafından belini zorlayıcı ağır işten çalışması sakıncalıdır durum bildirir raporu yazıldı.Bu rahatsızlıktan dolayı ara ara iş göremezlik raporu tarafıma veriliyor.İşverene durum bildirir raporunu verememe rağmen aldığım raporlardan dolayı hem baskı hemde fazla çalışma muvafakatnamesi imzalamamı zorlayıcı sebep kullanıyor. Tutanak tutarız gibi ve şuan kısa çalışma ödeneği alıyoruz. Kısa çalışma içerisinde fazla çalışma mesai olursa kısa çalışmadan çıkılır mı? Fazla çalışma muvafakatnamesi imzalamazsam ne olur? Hastane durum bildirir raporu yazıldı.Noterden ihtarname çekersem haklı nedenle iş akdi feshine gidebilirmiyim? Sağlık sebebinden dolayı ilginize teşekkür eder, saygılar sunarım.

  3. Merhaba ben 5 yıldır tekstil de çalışıyorum ve bize her sene fazla mesai kağıdı imzalatmaya çalışıyorlar ve ben imzalamadim her sene imzalattiklari için ve imzalamak ta istemiyorum bir sıkıntı cikarmi

    1. İmzalamayabilirsiniz. Karşılığında tazminatlarınızı vererek çıkarabilirler. İmzalasanız da 1 ay önceden bildirmek suretiyle fazla mesai onamınızı geri alabilirsiniz yine 2 satır yazıyla bildirerek. Ama en önemlisi; iş sözleşmenizde yazdığı müddetçe artık her sene bu yazının/onamın alınması şartı kaldırıldı, yok hükmündedir. İnsan Kaynaklarınıza selam olsun 🙂

  4. Merhaba 2007 tarihli işe giriş sözleşmemde fazla mesaiye kalacağım konusunda bir metin mevcutmuş. Fakat buna rağmen işveren her yıl fazla çalışma muvafakatnamesin fazla çalışma yapacağımı ve karşılığını serbest zaman olarak kullanacağımı tarafıma imzalatıyor. 2018 yılındada son olarak fazla çalışma yaparım karsılığını serbest zaman olarak kullanırım muvafakatnamesini imzalamadım ve 2019 yılında zorunlu hallerde mesai yapmıyor işyeri düzenini bozuyor gerekçesi ile işten çıkarıldım haklarım ödenmedi. Ve iş mahkemesinde dava açtım. Hakim bey 2007 işe girişteki sözleşmem gereği ve zorunlu hallerde işe gitmiyor diye davayı red etti. Oysaki zorunlu hallerde işe gelmiyor konusunda hakkımda tutanak bile yok artı 2018 yılında fazla çalışma muvafakatnamesinin içeriğinin kanuna uygun olmamasını bile değerlendirmedi. Tarafıma zorla imzalatılmak istenen bu sözleşmeyi mahkemeye bile sundum gelen mail evrağı ile. Ama işveren zorunlu hallerde işe çağırdık gelmiyor işe giriş sözleşmesinde fazla mesaiye onay verdiğimi söylüyor mahkemeye. Evet onay vermiştim ama son muvafakatnameleri imzalamadım çünkü fazla mesai karsılığını ücret olarak istiyordum serbest zaman olarak kullanmak değil.işverenin bu davranışı etik değil. Artı 2018-2019 yıllarında bayramlarda ve resmi tatillerde fazla çalışmamı yaptım. Dosya yeteri kadar incelenmediği için davayı kaybettim şimdi istinafta. İşçi fazla mesaisini yapar mesai karşılığı talebi yoksa şayet ücret olarak ödenir sonradan imzalatılan muvafakatname ile fazla mesai yapacağımı ve karsılığını serbest zaman olarak kullanacağımı beyan ettirmek imzalamayanı fazla mesaiye gelmiyor iş düzenini bozuyor gerekçesi ile işten çıkarmak adil değildir öyle değilmi ?

    1. Cahit bey merhaba,
      anlattığınız kadarıyla tamamen haklıyken haksız konuma düşme durumunu yaşıyorsunuz. Önce sorunuza cevap olayım; evet işçi fazla mesai onayı verebilir, 30 gün içinde bu onaydan YAZILI OLARAK caydığını da iş verene bildirebilir. Fazla mesainin karşılığı belirli oranlardaki zamlı ücret olacağı da kanunlarla sabit olup ancak İŞÇİ (Tabiki Yazılı ve ispatlı bir şekilde) ONAY VERİRSE 1 saat FM’ye 1,5 saat olacak şekilde serbest zaman kullandırılabilir, bu kullanım da mutlaka kayıt altına alınır ispat için. Fazla mesai onayının her yıl alınmasına 2017’de son verildi bir Yönetmelikle, iş sözleşmesinde belirtilip kabul edilmesi kafi denildi. Fazla mesaisini bu koşullar içerisinde reddeden işçiyi ancak yasal haklarını ödeyerek işten çıkarabilir işveren, aksi halde fesih geçersiz olur ve işçi lehine karar çıkar mahkemelerden. Bu bir gerçek…

      Peki şimdi gelelim nasıl göz göre göre adeta kendinizi haksız duruma düşürdüğünüze? 2019 yılında iş akdiniz tazminatsız olarak feshedildiği gün bir hukukçuya danışıp vekalet vermiş olsaydınız durum böyle olmayacaktı. En azından hukukçu gözüyle basit yordam hataları yapılmayacaktı, serbest zaman kullanımı için işçinin yazılı onayının gerektiği ve dosyada olmadığı, fazla mesaiye çağrının yapıldığına dair bir kanıtın yokluğu ve davete icap edilmediğine dair işçinin savunmasını, tutanağının dahi olmadığına vurgu yapılarak dosya kapsamı zengin oluşturulup Hakime etkileyici ve gerçekçi beyanatlar sunulabilirdi. Maalesef çalışanların en büyük zafiyeti çok kapsamlı olan hukuki işleri kendi başlarına internetten okuduklarıyla çözmeye çalışması. Sonuç olarak hak aramada başvurulacak usulleri kaynakları, kanunları atlayabiliyor kişi ve hüsrana uğrayabiliyor. (Avukatınız olmadığını varsayarak yazıyorum, eğer bir hukukçuyla yol aldıysanız bu paragrafımı geçersiz kabul edin)

      Sonuç olarak her şey bitmiş değil, bir istinaf süreciniz var ve başlamış. Eğer yerel mahkemenin kararında bir yanlışlık varsa da üst mahkeme hakikate davet eder. Size son olarak diyeceğim, kendinize yine bir kötülük daha yapmayın ve en azından gelişmeleri, kalan süreci bir rehber yardımıyla yönetin / varsa da rehberi değiştirin.

  5. Merhaba,
    3 yıldır bir şirkette çalışıyorum her yıl bu belge şubat ayında imzalatılır bu sene için imzalamama kararı aldım ve şartlı imzaladım denklik olduğunu söylüyorlar ancak geçmişteki 2 yılımda bayram izinlerimi aldım ancak resmi tatil izinlerim hem verilmedi hem parası ödenmedi zaten bizde fazla mesai ücreti yok diyorlar bu yıl için de önüme gelen kağıdı şartlı imzaladım sorum şu bu kağıdın geçerliliği var mı şartlı imzalarsak işveren bunu lehime kullanır mı ?

    1. Merhaba, evet iş veren böyle bir belgeyi işe girişte imzalamayı zorunlu tutabilir. İmzalayanlarla iş ilişkisi kurar imzalamayanlarla da kurmaz.
      Ama bazı güncellemeler oldu, değişen şeyler, gelişen işlemler oldu. Mesela böyle bir belgenin 2017 yılından itibaren alınma zorunluluğu kalktı, sadece iş sözleşmesinde dahi yazsa fazla çalışmaya muvafakat yeterli… İK çalışanlarının bazıları maalesef kendilerini güncellememe ve trendleri takip etmeme konusunda aşırı ısrarcılar…
      Lehinize/aleyhinize kullanılabilecek şey anca sizi haftalık 45 saatten fazla ve hukuki çerçevede kalan fazla mesai yapmaya zorlayabilir.
      Yazımızın son paragrafında da yazdığı gibi ”Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir”

  6. Yaklaşık 3 ay önce iş veren tarafından fazla mesai ve resmi tatil muhafakatnamesi imzalatıldı…ancak hiç bir şekilde kanuna uygun ne fazla mesai nede resmi tatil çalışma ücreti ödemesi yapıldı…Bu sebepten dolayı artık fazla mesai vede resmi tatil çalışması yapmak istemiyorum…nasıl bir yol izlemeliyim? İş veren bu sebepten dolayı fesih yada tazminatsız çıkış verebilirmi?

  7. selam yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim ben bir firmada giriş konturol damışma yani güvenlik olarak görev yapmaktayım emekliyim fakat iş veren bütün görev yapan danışmanları hepimiz emekliyiz kapıcı olarak göstermekte ondan dolayı aği alamıyoruz sorduğumuzda maaşınızın içinde ama bordoda agi yazmamakta 0 yazıyor diğer konu haftanın beş günü 12 saat çalışıyoruz mesai alamıyoruz iş sözleşmemizde de kapıcı imzalatmış sonradan öğrendik e devletten baktık gördük öğrenmek istediğim mesai ler tamam alına bilinir verilmeyen aği ler bizim hakkımız değilmi alabilirmiyiz danışman olarak yani güvenlik işi gece de çalışıyorum 12 saat vardiyalı bu yasal mı haftalık 45 saat den fazla çalışıyoruz aylık 60 saat fazla mesai yapıyoruz mesai yok diğer öğrenmek istediğim bu şekilde çalıştığım halde iş veren zaman zaman bizleri 12 saat izinlerimizde mesai zorluyor girmemiz içim bu fazla 12 saatlik mesai de bir yövmiye yazmakta zaten günlük 4 saat fazla mesai yapıyorum kalmak zorundamıyım 12 saat lik mesailere teşekkür ederim

    1. Merhaba. Eğer kapıcı olarak gösteriliyorsanız, AGİ almamanız normal. Çünkü zaten kapıcı asgari ücreti, normal işçi asgari ücretinden yüksektir. Bir kaybınız olmaz. Fazla mesai konusunda ise, haftalık 45 saati aşan çalışmanız varsa, bunun ücretinin fazla mesai olarak ödenmesi gerekir. Fazla mesaiye kalma konusunda şöyle bir yazı yazmıştık: https://mustafabaysal.com/isci-fazla-calisma-yapmak-zorunda-mi/

  8. Yıl başında fazla mesai onay verdim mesailere de devam etim bir cumartesi mesaisine kalmadım diye tazminatsız işime son verile bilirmi.
    10 yıldır çalıştığım firmada nerdeyse her sene verimden ödül aldım her hangi bir yalnışım olmadı 1 mesai ye gelmedim diye tazminatsız işime son verile bilirmi.

    1. Merhaba. Bu çok iyi niyetli bir davranış olmayacaktır. Ama onay vermenize rağmen, bu tür davranışlarınız artarsa, işverenin sizi tazminatsız çıkarma hakkı gündeme gelecektir.

      1. Yok zaden mesailere kalan biriyim önemli işim olmasa zaden gelirim 1 gün gelmedi diye 10 yılımı silebilirmi yardımınız için teşekkürler

      2. Hocam savunma almadam tutanak tutula bilirmi 1 gün mesaiye gelmedim diye önce uyarı vermesi gerekmezmi

        1. Tutanak tutulması için savunma alınması ya da önceden uyarı verilmesi gerekmez.

          1. Tek tutanakla tazminatsız işten çıkarabilirmi izin istediğim halde izin vermese normal çalışma değil mesai ye gitmediğim için işten çıkarabilşrlermi

          2. Rıfat bey, fazla mesai için onay vermişseniz ve ısrarla yani birden fazla kez, işveren uyarmasına rağmen mesaiye gitmezseniz evet tazminatsız çıkarılabilirsiniz.

  9. Part time olarak calisiyorum. Ama haftanin 6 günü ise gidiyorum 1 günü de haftalik izin. Hafta ici dört gün 4 saat.haftasonuda 7.5 saat calisiyorum. Ama soyle bi sorunum var bazen hafta ici 7.5 saat de calistiriliyorum.ve ben fazla mesai onayimida geri cektim fakat insan kaynaklari bana sen bir ful calisan birine gore 2/3 olarak calistiriyorsun yani sen fazla mesai onay formunu cektiginde bile izin dahil 150 saate kadar calistirilabiliyosun. Madem öyle bisey var ben niye fazla mesaiye 2sene boyunca imzaladim dedigimde de o günlük 7.5 saatten fazla calismamak icin diyor

    1. Ferdi bey kısmi süreli çalışan bir işçiye fazla mesai zaten yaptırılamaz. Burada bazı kavramlar bir birine karışmış. Sizin haftalık 30 saate kadar çalıştırılmanız, onay verseniz de vermeseniz de mümkündür.

      1. Ama ben haftalik otuz saatin üzerinde calisiyorum. Aylik bazen izin dahil 188 saat calistigim ayda oldu. Demek istedigim aylik 120 ten fazla calistiriliyorum. Fazla mesai part icin yoksa ben fazla mesai kagidina neden imza attim onu ogrenmek istiyorum

      2. Demek istedigim su ben haftalik 30 saatten fazla calistiriliyorum.insan kaynaklarin bana dedigine gore 6 gün calistigim icin haftalik izin hakedisi oluyor. Bu hakedis para olarak hesabima yatiyor.yani aylik izin dahil 150 saat calistirilabiliyormusum. Fakat bazi arkadaslarim farkli sirketlerde 120 saati gecmemektedirler.yani bana ucreti saat basi odeniyor

        1. Tekrarlamakta fayda var. Çalışma süresi hesabı aylık yapılırsa yanlış olacaktır. Kısmi süreli çalışan haftalık en çok 30 saat çalıştırılabilir. Bunun üzerinde çalıştırılırsa yasal olmaz ve sözleşmesi o ay için tam süreliye dönmüş olur. Siz de hesabınızı haftalık yapmalısınız.

  10. ben kurumsal bir firma part time olarak çalışıyorum.2017 de fazla mesai onay kağıdını imzaladım. Fakat yasa 2017 nin 8. ayında değişmiş.Ben şuanda cok fazla çalıştırılıyorum. Ben onay kağıdımı geri alabiliyormuyum. Yoksa geçtimi tren

  11. Merhaba
    Fabrikada çalışıyorum.2 yılda toplam haftalık izin 10 gün kullandık.yani bir yılda 5 defa izin kullanıyoruz.pazar çalışmak istemıyoruz.yinede zorla çalıştırıyorlar.işi de bırakamıyoruz. İşimiz ağır iş. Bırakırsan tazminat ödemiyorlar. Nasıl bir yol izlememiz gerekir.

    1. Mustafa bey işveren tazminat ödemek istemeyebilir; ancak işçi hakkını ararsa ve haklıysa, eninde sonunda tazminatını alabilir. İşçiye hafta tatili kullandırılmaması başlı başına bir haklı fesih sebebidir. Bu gerekçeyle işten ayrılır ve olası bir mahkeme aşamasında gerçekten de hafta tatilini kullanamadığınızı ispatlayabilirseniz, tazminatınızı eninde sonunda alırsınız.

  12. Mustafa bey merhaba lojistik firmasında 1 yıl 2 ay dır çalışıyorum işe başlarken kara tanker operatörü olarak girdim son üç aydır kolumda çıkan rahatsızlıktan dolayı güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum çalışma şekli 1 gün çalışıp bir gün izin şeklinde ancak çalışma saatleri 18.00 ile 08.00 saatleri arasında yani 14 saat şirket saatleri bir saat geri çekerek 17.00 08.00 olarak devam ettirmemizi istiyor bu konuda ne yapabilirim

    1. Gökhan bey iki şey yapabilirsiniz: Ya bu şekilde çalışmaya devam edersiniz ya da bu gerekçeyle haklı fesih yaparsınız. Eski sisteminiz bile, haklı fesih yapmanız için yeterlidir.

  13. ımzalamama gıbı bı secenek yok ımzalamassan ıse almıyolar develet arkasında durması lazım kontrol etmesi lazım pazar tatılınde bıle zorununlu 12 calısıyoruz bızde ınsanız

  14. Merhaba Mustafa Bey ,

    Özel bir Çağrı Merkezinde 7 yıldır çalışmaktayım ve en son geçen sene fazla çalışma onay belgesi imzalıtıldı ve ben o kağıdı kabul ettiğime dair imzaladım. şimdi benim sözleşme içeriğinden fazla çalışma ibaresi bulunmuyor ve geçen sene imzalamış olduğum evrağı şirket 2018/19 yılları için kullanabilir mi?
    Kullanabilirse geçerliliği var mı? ( Sözleşmemde Fazla Çalışma ibaresi olmamasına rağmen)
    Ben imzalamış olduğum evrağı geri alabilir miyim?

      1. Merhaba ,

        yazıyı işverene mail yolu ile mi yoksa noter yolu ile mi yapmam gerekmektedir?

        1. Notere gerek yok. Mail ile de sağlıklı olmaz. En doğrusu işverene teslim etmek ve mümkünse bir evrak kayıt numarası almaktır.

  15. Mustafa Bey Merhaba ;

    özel bir şirkette 9 yıldır satış temsilcisi olarak çalışıyorum.2016 yılında tarafımıza şirket tarafından gönderilen muvaffakıyet nameyi imzalamadım ve mağaza değişikliğine gidildi ve bende mahkemeye verdim dava nın gününü bekliyoruz. aslında istediğim soru şu ben sözleşmesinde bulunan fazla çalışmayı ve resmi tatillerde çalışmayı ilk işe girdiğimde imza atarak kabul etmiştim bunların iptali için ne yapılması gerekiyor ben bulunduğum şirkette fazla çalışmak ve resmi tatillerde çalışmak istemiyorum

  16. 12. 36 vardiyasında yaklaşık 6 yıldır çalışıyorum fazla mesai ile ilgili 6 yıldır hiç kagıt falan imzatıulmadı bile fazla mesai ile ilgili yaşadığım bu problem için haklı fesih yapabilirmiyim ?

    1. Hakan bey, artık yapamazsınız. Çünkü iş sözleşmesiyle onayınız peşinen alınmışsa, ki alınmış olması yüksek ihtimaldir, ayrıca onayınızın alınmasına gerek yoktur.

  17. 11 senedir mesai icin imza alınıyor bundan sonra imza alınmayacak mis ilk işe girerken aldıkları icin geçen sene imza atmadığı m için bırakmıyor du şirket yine kalmamam için ne yapmalıyım

    1. Evet, mevzuat değişti. Ancak 1 ay öncesinden bildirmek kaydıyla, fazla mesai yapmak istemediğinizi yazılı olarak beyan ederseniz, size fazla mesai yaptırılamaz.

  18. Merhaba. 4 senedir bir şirketde çalışıyorum.

    Bu sene bizden fazla mesai için imzalı onay alınmadı. “Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir” Bu itirazı ben şuan yapabiliyormuyum onu anlamadım? Örneğin; itirazı yaptım 30 gün geçti beni mesaiye kalmıyor diyerek tazminatsız işten çıkarabilirlermi? Yada itiraz ettim diyerek beni işten tazminatsız çıkarabilirlermi?

    1. Merhaba. İkisi de mümkün değil. Ancak olursa, dava açarak hakkınızı arayabilirsiniz.

      1. Peki eski attığımız imzaya şuan itiraz etsem o imzalanan kağıt artık geçersiz sayılacak doğrumudur?

        Teşekkürler cevabınız için.

        1. Evet, bu durumda en az 30 gün sonrasından itibaren fazla çalışma yapmanız gerekmeyecektir.

  19. Merhaba
    Ya ben birsey öğrenmek istiyorum, acil serviste kamuda taşeron olarak çalışıyorum torba yasada 11 saat ten fazla calışmamız için onayımız alındı ve 2 sene boyunca bu şekilde çalıştık hala çalışıyoruz fakat dün SGK dan gelen müfettişler bu şekilde çalışamayacagımızı idareye söylemişler bende resmi gazeteden çalışabileceğimize dair yazının çıktısını aldım fakat gerçekten çalışamayacagımız bi durum var mı bunu bilmek istiyorum.Teşekkürler

    1. Selen hanım merhaba. Hastanelerde sadece sağlık hizmeti yürütenler yani sağlık personeli için 12 saat çalışma izni getirilmiştir. Dolayısıyla örneğin, girişte duran sekreter ya da hasta yönlendirme ya da temizlik vb. işleri yapanların yine 8 saat şeklinde vardiyasının düzenlenmesi gerekir.

  20. Mustafa bey peki resmi tatilde çalışacağımı ve bu süreyi serbest zaman olarak kullanacağımı yazılı taahhüt etmişsem ne olur örneğin 1 mayıs 23 nisan da bunu taahhüt ettim imzalamak zorunda kaldım

  21. Mustafa bey birde şu soruyu sormak istiyorum resmi tarillerde çalışıp serbest zaman kullanıuotuz biz bu kanına göre aykırı sanıyorum ancak resmi tatil günlerinden 1 gün önce iş yerimiz kendi el yazımızla bize örneğin 1 mayısya çalışmayı bu çalışmadan kaynaklanan mesaimi ücret olarak istemediğimi serbest zaman olarak kullanmak istediğime dair yazı yazdırıp imzalatıyorlar bu durumda ne oluyor.

    1. Salih bey, böyle bir evrak imzalasanız bile sonuç değişmez. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçiye genel tatil ücreti ödenmesi zorunludur. Aksi hiçbir şekilde mümkün değildir.

        1. Evet, resmi tatil çalışmanız ayrıca ödenmiyorsa bu bir fesih sebebidir. Ama bu durumu, yani hem çalıştığınızı hem de ücretini ödenmediğini mahkemede ispat etmeniz gerektiğini unutmayın.

      1. İyi günler Mustafa Bey,
        Ben 2016 yılında bir firmada 3 ay çalıştım ilk Ayımin maaşı banka hesabına yatırıldı 2. Ayın ücreti elden verildi fakat 3. ayın ücreti tarafıma ödenmedi ve sürekli oylandırıldım. 3 ayin sonunda isten ayrildim. 3 ay boyunca sigortam yatırıldı part time üzerinden fakat son ay full çalıştım. 2016 ekim 1 de işten çıktım şu anda agustos 2017 yani neredeyse 1 yıl gecti fakat maaşı mi alamadım telefonlarima cevap verilmedi banka hesabımda isverenden sadece 1 ay maas aldigim var sigortam ise part time yatirilmis 3 ay boyunca . Bu durumda ne yapabilirim yasal olarak maaşı mi alma hakkım var mıdır var ise nasıl bir yol izlemem gerek. Lütfen yardımcı olun bu konularda hiçbir bilgim yok…

        1. Elif hanım, maaşınızın tamamını almadıysanız, elbette hakkınızı arayabilirsiniz. Hele, sigortalı göründüğünüz süreye göre, bankaya yatırılan para az ise, davayı mutlaka kazanırsınız. Bir an önce dava açmanızı öneririm.

          1. Çok teşekkür ederim mustafa bey peki olay üzerinden 1 yıl geçmesi davayı kazanmamama neden olur mu?

  22. mustafa bey merhaba;

    resmi tatil günlerinde serbest zaman çalışma muvafaaktnamesi imzatılması doğrumudur ve haftalık izinlerimizin resmi tatil gününe denk getirtilmesi yasalarda nasıl yorumlanmaktadır.

    1. Salih bey, resmi tatillerde yapılan çalışmanın karşılığında serbest zaman kullandırılamaz. Bunu ücretinin mutlaka ödenmesi gerekir. Haftalık izinle resmi tatiliniz aynı güne denk gelebilir, bunda bir sakınca olmadığı kanaatindeyim.

  23. MUSTAFA BEY MERHABA;

    Çalıştığım iş yerim mart ayında belirsiz süreli hizmet sözleşmesi imzalattırdı sözleşmede fazla mesaiyi taahhüt ettim ve denkleştirme çalışması yapmayı da kabul ettim (fazla çalışma yapıp daha sonra saat olarak kullanmak) fakat bizim şirket mesai vermiyor fazla çalıştırma yaptırdığında daha sonra çalıştığım süre kadar boş zaman kullandırıyor ve resmi tatillerin hepsinde isci-muvafakat-belgesi imzalattırıyor bu belgeyi imzalamasam ilk hizmet sözleşmesinde imzaladıklarım bu isci-muvafakat-belgesi yerinemi geçer yoksa resmi tatillerin hepsinde ayrıca isci-muvafakat-belgesi imzalattırmak zorundalarmı biraz uzun oldu ama sizden açıklayıcı bir cevap beklemekteyim

    1. Merhaba. Aslında her resmi tatil için tek tek muvafakatname imzalatmaları gereksiz. Sizin o muvafakati iş sözleşmenizde bir defa vermiş olmanız bile yeterli olacaktır. Ama yanlış yazmadıysanız, fazla mesai yaptığınız süre kadar serbest zaman kullandığınızı yazmışsınız. Aslında, fazla çalışma yaptığınız sürenin 1,5 katı kadar serbest zaman kullandırılması gerekir.

  24. İyi çalışmalar Mustafa bey bu şekilde bir belgeyi imzaladıktan sonra işyeri hafta tatillerinde de bizi işe çağırdığında çalışmak zorunda mı oluyoruz.
    Yani hafta tatilihakkımız kalkmış mı oluyor.
    Çalıştığım işyerinde 6 aydır hafta tatili yaptığımızı hatırlamıyorum pazar günü işe gelmeyenlere tutanak yazıyorlar.
    Hafta tatili konusunda bilgilendirme yaparsaniz sevinirim.

    1. Mehmet bey, kesinlikle hayır. Hafta tatilinde işçi hiçbir şekilde çalıştırılamaz. Hatta işçi istese bile, işveren bunu kabul edemez. Dolayısıyla, fazla çalışma muvafakatnamesi hafta tatillerini kapsamaz.

      1. Cevabınız için teşekkürler ama benim aklıma takılan sorun şu, biz işçilerin imzaladığı muvafakat belgesinde hafta tatil günleri ile ulusal bayram ve genel tatil günleri diye cümle geçiyor parantez içerisine yazılmış halde bu durumda bile hafta tatili hakkımız bulunuyor mu

        1. MEHMET bey hafta tatilinin işçiye mutlaka kullandırılması gerekir. Hangi gerekçeyle olursa olsun, aksi işçi için haklı fesih sebebidir.

      2. Merhaba Mustafa bey hafta tatili ile ilgili sorudan dolayi soruyorum bu imzalanan belgenin her türlü mesaiye izin verdiğimiz anlamina gelmiyor mu? Şöyle ki… bizim iş yeri dini bayramlar hariç resmi bayramlarda ve hafta sonu (pazar) tatillerinde sorgusuz bir sekilde mesai yaptiriyor mesela ayin 30 gunü pazar da dahil full calisiyoruz biz bu belgeyi imzaladigimiz için bu mesailere gelmek zorunda miyiz gelmedigimiz icin tazminatsiz çıkış verebilirler mi yada ayin dört pazarinin bir kacina gelmezsek suçlu durumuna düsermiyiz?

  25. Öncelikle merhaba
    İşe girerken bana fazla mesai muvafakatnamesi imzalattılar kaç yıl geçerli bilmiyorum bunun bir süresi varmı?

    Birde bunun imzaladım fakat mesaiye kalmak istemiyorum işten çıkarabilme hakları var mıdır?

    1. Merhaba Murat,
      her yıl Ocak ayının başında alınır ve yıl bitene kadar geçerlidir o belge. Her yıl yenilenir. Fazla mesaiye kalmazsan (Ki makul ölçülerde taiki) işyeri seninle yolları ayırabilir, sonraki yıl imzalamazsan sözleşme yenilemez veya çıkartabilir.

  26. mustafa bey merhaba

    ben fazla çalışma muvaffakatnameyi imzaladım son senede ordan bırılerı ımzalamış benım 2 sorum olacak
    1) Bu imza ile benı yıllık kaç saat fazla çalışma zorunluluğu getire bilirler.diğer kalan zaman benım hakkım olur
    2) ben anlaşmalı işten ayrıldım geri dönük mesai için dava açabilirmiyim

    konu ile ilgili bilgi yazarsanız çok sevinirim

    1. Merhaba.
      1- Yılda en çok 270 saat fazla mesai yaptırılabilir.
      2- Nasıl ayrılmış olursanız olun, ödenmemişse, geriye dönük 5 yıllık fazla mesai ücretinizi dava yoluyla alabilirsiniz.

  27. Mustafa Bey merhabalar,

    Bununla alakalı bir yargıtay kararına ihtiyacım var çok acil olarak. Her yıl bu onay belgesine ihtiyaç olmadığını açıkça belirten bir yargıtay kararı varsa elinizde paylaşmanızı rica edeceğim.

    Saygılarımla,

    1. Merhaba. bununla ilgili bir karar bulmak neredeyse imkansızdır. Çünkü her yıl fazla çalışma muvafakatnamesi imzalamak istemediği için işten ayrılan birisi ve bunun dava açması gerekir. Neden gerekmediğini yazımda açıkladım, yeterli olması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca her yıl onay belgesi alınmasına gerek olmasa da işverenin bunu almasının önünde hiçbir engel de yoktur.

  28. Mustafa bey 05.10.2015 tarihinden beri aynı şirkette çalışmaktayım sözleşmemin ve fazla çalışma muvafakatnamesi kısmında işe giriş tarihim ve aynı tarihin bir sene sonranın tarihi var yani demem o ki 05.10.2015 ve 05.10.2016 tarihleri yer alıyor bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. Merhaba. Bunun size bir zararı olmaz. İleride olası bir anlaşmazlık durumunda, işe başladığınız tarihi çeşitli yöntemlerle ispat edebilirsiniz. Hele sigortanız yatırılıyorsa zaten sorun yok demektir.

  29. merhaba mustafa bey 2014 ekim ayında başladıgı iş yerinde hala çalışıyorum. heryıl imzalanan bu sözleşmeyi 2 kez imzaladım.2017 için tekrardan imzalatıyorlar.imza atmassam iaf verilecek.kıdem tazminatı ne kadar alabilirim?

    1. Ümit bey bu konu net olmamakla birlikte, böyle bir onay verdikten sonra mesaiye gitmezseniz işverenin böyle bir hakkı olabileceği kanaatindeyim.

    2. Merhaba, sözleşmenizdeki maddelere de bakmak gereklidir, işveren önce uyarır. Yine gitmeseniz iyiniyet ihlali, bağlılıkla çalışmayı ihlalden tazminatsız çıkışınızı verebilir.

  30. Özel sektörde çalışıyorum sabah 8 akşam 18 arası
    İşveren beni akşam 18 den sonra kaç saat fazla yaptırabilir . Ayrıca cumartesi pazar günleri tatil iz ve bugünlerde gitmek istemezsem ne gibi yetkisi olabilir

    1. İsmail bey günde 11 saati aşmamak koşuluyla ve haftalık 45 saatin üzerindeki çalışmalar ayrıca fazla mesai olarak ödendiği müddetçe sorun yoktur. Yine yıllık fazla mesai saatinin de 270’i aşmaması gerekir. Eğer fazla çalışma muvafakatnamesi imzalamışsanız, bu günlerde de çalışmanız gerekir.

  31. MUSTAFA BEY MERHABA.. BU MUVAFAKATNE BENIM ÇALISTIGIM İŞ YERINEDE GEDLI.. BUNUN ÖNCESINDE BU TARZ BISEY YOKTU. BEN ÇALISTIGIM İŞ YERINI BİMER E ŞİKAYET ETTIM.. MUFETTIŞ GELDI.. O GUN BU EVRAK GELDI.. BENDE BUNU İMZALAMADIM.. ALTINADA ŞU NOTU DÜŞTÜM.: YUKARIDA BAHSİ GECEN KONUYU KABUL ETMIYORUM DEDIM…
    AYRICA GECE ÇALIŞMA muvafatkaname Sİ GELDI AYRICA.. ÇUNKU MAAŞ BODROSUNDA GECE ÇALIŞMA YOKTUR YAZIYOR.. AMA BEN GÜVENLİK PERSONELIYIM.. HEM GECE HEM GUNDUZ CALISIYOM.12 SSAAT.. FAZLA CALISMADA ÖDENMIYOR.. BU KAGIDA DA GECE ÇALIŞMAYI KABUL ETMIYORUM.. 4857 SAYILI İŞ KANUNUNDA ÇALISMA SAATLERI SONRASI FAZLA CALISMAYI MESAİ ÜCRETİ Nİ İSTİYORUM YAZDIM..
    BU KONU HAKKINDA BILGI ISTIYORUM..

    1. Şunu bilmeniz gerekir. Siz bu evrakları imzalasanız da imzalamasanız da, fazla mesai ücretinizin mutlaka ödenmesi gerekir. Dolayısıyla, fazla çalışma yapmakla ilgili sıkıntısı olmayan bir işçi, bu tür bir evrakı her zaman imzalayabilir.

  32. Mrb
    Muvafakati imzaladigimizda ilerde bu is yerinden ayrildik mahkeme yolu ile fazla calisma mesailerimizi talep ettigimizde hakkimizi ala bilecekmiyiz suanki durumda zaten fazla mesai yapiyorum ve is verenim mesaimi vermiyor bordromda da yansimiyor konuyla bilgi rica edebilirmiyim

    1. Bu muvafakatname, fazla mesai yapmaya onay vermeyle ilgilidir. Yapılan fazla mesainin karşılığının mutlaka ödenmesi gerekir. Bunlar ayrı konulardır Serjan bey.

  33. Merhaba Ben … çağrı merkezinde 2.5 yildir çalışıyorum bu yıl.imzalamadigim için yazılı uyarı aldım ve yazılı uyarı da iş kanuna göre iş hakk fesh edilebilir şirket zararına olduğu için gibi yazı vardı ve benimle beraber sözleşmeyi imzalamayan arkadaşlarım yazılı uyarı kağıdını imzalamadilar ben imzaladığım için sorun olacağını söylüyorlar bir problem olur mu

    1. Kanaatimce, fazla çalışma muvafakati imzalamayan işçinin iş akdi feshedilebilir. Ama bu durumda hem ihbar sürelerinin kullandırılması hem de işçinin kıdem tazminatının ödenmesi gerekir.

  34. Kargo şirketinde çalışıyorum patron fazla çalışma muvafaktı imzalamaya çalışıyor günde 12 saat çalışıyoruz zaten daha ne kadar çalıştırabilir

    1. Bu evrakı imzalamanızda bir sakınca yok. Ama fazla mesai yapmak istemiyorsanız, ona bir şey diyemem.

  35. Merhaba bizde her yıl bu muvaffakatnameyi imzaliyoruz.ayni isyerinde 5 yildir calisiyorum.bu yil bu evraki fazla mesai yaomak istemiyorum seklinde imzalarsam isveren beni onceki yillarda imzaladigim muvaffakatnameleri ornek gosterip mesaiye zorlayabilir mi?sayet onayim olmasa bile bana gunluk yada yillik kac saat fazla mesaiye zorlayabilir.gunluk 7.5 saatten yemek ve molalari dusunce haftada 6 gun çalışıyoruz.

    1. Daha önceki yıllarda imzalanan muvafakatnamenin bir önemi yoktur. Bu yıl imzalamazsanız size 1 saat bile olsa fazla mesai yaptırılamaz. Ancak iş sözleşmenizde, fazla mesai yapacağınıza peşinen onay vermişseniz, bu muvafakatnameyi imzalamasanız bile fazla çalışma yapmanız gerekir.

      1. Mustafa bey merhaba ben 2 gunduz 2 gece 2 izin sisteminde guvenlik olarak bir sitede calisiyorum. Fazla mesai ucreti aliyoruz. Is sozlesmemizdede 12 saat olrak yaziyor. 10 sene gecti. Simdi ise isveren fazla mesai vermemek icin calisma saatlerini 8 saate dusurmek istiyor. Peki bu hakli nedenle fesih edebilirmiyiz.

        1. Merhaba. Fazla mesai kazanılmış hak olarak değerlendirilemez. İşveren sizi 45 saat çalıştırdıktan sonra, daha çok çalıştırmadığı için fesih yapmanız yasal olmayacaktır. Bu tür bir davranış işverenin takdir hakkı kapsamında değerlendirilmelidir.

          1. Ama alo 170 i arayip sordugumda calisma kosulunda esasli degisiklik sayilir dediler. Sozlesmede calisma saatleri 08:00 20:00 ve 20:00 08:00 seklinde 12 saattir yaziyor. Benim rizami almasi gerekmiyormu 8 saate cevirirken. Ayrica ulasim sikintisida olacak 8 saate döndugunde cogu gunlerde toplu tasima yok . Toplu tasimaya ters biyer. Yani yinede hakli degilmiyim.

          2. Merhaba. Kanaatimce yanlış bilgi vermişler. Fazla mesai kazanılmış bir hak değildir ve bunun azaltılması ya da sonlandırılması esaslı değişiklik olarak nitelendirilemez. Ama yine de siz aksi yönde de işlem yapabilirsiniz. Söylediklerim, benim kanaatimden ibarettir.

  36. Merhaba her yıl imzalanan fazla çalışma muvafatkanameyi imzalamazsam is yeri tazminat verip ise son verir mi

    1. Yazıdan da açıkça belli olduğu gibi, işçi bu muvafakatnameyi imzalamak zorunda olmadığına göre, be gerekçeyle işten de çıkarılamaz.

  37. Kolay gelsin.

    Ben özel sektörde teknik servis elemanı olarak çalışıyorum. İşimiz gereği şehir dışına günübirlik 2-3 günlük ziyaretlerimiz oluyor. Bunlarla ilgili işyerimden fazla mesai ücreti alamadım.
    Sürekli talep etmemize rağmen bu çalışmalar için ne fazla mesai nede günlük harcırah bedeli alamadık. Bunların haricinde günlük servisler sırasında da yapılan fazla mesailer takip edilmedi. Burada yapılan ücretleri ne şekilde talep etmek hangi yolu izlemek gerekiyor. Ayrıca son 2 yıldır. Aldığımız ücret zammı toplamda yüzde 10 gibi değerdir. Bu konu ile ilgili şikayetimizi dile getirdik ama işveren ve yöneticilerle kötü olduk. İşten çıkarmalarını bekliyorum fakat onlarda benden bekliyorlar. Yaklaşık 5,5 yıldır çalışıyorum. Haklı olarak tazminatımı ve diğer haklarımı talep etmek istiyorum.

    1. Maaşlarınız ödenmiyorsa bu bir haklı fesih nedenidir. Ancak bu kadar uzun süreli maaş alamama durumlarını Yargıtay, hayatın olağan akışına aykırı bulmaktadır. Fazla mesai hesabınızı ise haftalık yapmalısınız. Haftada çalışma süreniz 45 saati aşıyorsa, fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.

  38. Merhaba
    Biz arkadaşlarla cctv (kamera izleme) güvenlik sektöründe günlük 8 saat üzerinden çalışmaktayız. İş veren bize günlük 12 saat çalıştıracağını (aylık 30 – 40 saat fazla) beliterek muvakatname imzalatmak istiyor (aynı maaş) Kobul etmememiz durumunda bizi tazminatsız gönderebilirlermi veya kıdem düşürebilirleri mi ?

    1. Fazla çalışma doğacak ve fazla mesai ücretinizi ödeyecekse, yıllık fazla mesai saati de 270 saati aşmayacaksa olabilir. Aksi takdirde aleyhinize değişikliği kabul etmek zorunda değilsiniz.

  39. Meraba ben bi hastanede 12 36 vardiya sisteminde çalışıyorum bu şekilde calisirken 2 ek nobet daha calismamiz zorunlu oldu saatlerimizi tamamlayamiyormusuz.mecbur kabul ettik bunun üstünede mesai yazıyorlar gelmek zorunlu diye bole bi haklari varmı mesaiye gelsek bile paramızı kesiyorlar eksik para aliyoruz bilgilendirebilecek biri varmi

    1. Fazla çalışma yapmaya peşinen onay vermişseniz, işverence yapılan fazla mesaisi çağrısına uymanız gerekir.

  40. Yanılıyorsunuz, iş sözleşmesinde olsa bile bu onayın her yıl alınması gereklidir. Konuyla ilgili bir Yargıtay Kararı mevcuttur. Bilgi edinmenizi rica ederim.

    1. Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ancak yazının içeriği, idari para cezasıyla ilgilidir ve idari para cezasıyla karşılaşılmaması için muvafakatın bir kez alınması yeterlidir. Bahsettiğiniz kararı buraya yazarsanız, muhtemelen başka bir konuyla ilgili olduğunu göreceğiz. İşçilerin fazla çalışma onaylarının her ay alınması gerektiği konusunda sizinle hemfikirim ama idari para cezası bakımından buna kesinlikle gerek yoktur.

  41. HASTANEDE ACİLDE TAŞÖRON OLARAK ÇALIŞAN BİLGİSAYAR İŞLETMENLERİ 16 VE YA 24 SAAT NÖBET TUTABİLİRLERMİ?

    1. Hakan bey İş Kanunu bakımında günlük azami çalışma süresi 16 saattir. Bunun üzerindeki bir çalışma süresi, işçi açısından haklı nedenle fesih gerekçesi oluşturur.

  42. Hastaneye gitmek icin izin aldigimda bir gun yerine iki gun yevmiyem kesiliyor is yerinin boyle bir yetkisi varmi tesekkurler.

    1. İşyerinin böyle bir yetkisi; ancak sizin mazeretsiz olarak işe gelmemeniz durumunda vardır. Hastaneye izinsiz gitmişseniz ve o gün için iş göremez raporu almamışsanız evet, iki günlük yevmiyeniz kesilebilir.

      1. Merhaba iyi gunler ismim murat. Ben 10 senedir bir site de guvenlik olarak calisiyorum. Ve net ucretliyim . Agi ve fazla mesai alacaklarimiz vardi arabuluculuk surecinde aldik. Simdi ise bu ay yani ocak 2019 ayi maas bordrosunda ucreti brüt ucrete cevirmis. Ve bunu bize bildirmedi. Bu durumda haklarim neler.

Başa dön tuşu