MEB

Okul müdür yardımcısı nasıl olunur?

MEB’e bağlı bir okulda müdür yardımcısı olmak, öğretmenlikten idareciliğe ilk adımı atmak anlamına da gelir. Bu yazımda sizin için okul müdür yardımcısı olma şartlarını açıkladım. Gelin, birlikte bakalım: Okul müdür yardımcısı nasıl olunur?

Okul müdür yardımcısı olma şartları

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda müdür ve müdür yardımcısı olmak özel şartlara tabi olup bu şartların neler olduğu da Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’nde belirtilmiştir.

Okul mu eğitim kurumu mu?

Her ne kadar yazının başlığı “okul” müdür yardımcısı olsa da bilmeniz gereken husus, burada anlatılacak olan müdür yardımcısı olma şartlarının sadece ilk ve orta dereceli okulları değil; ayrıca genel olarak “eğitim kurumlarını” kapsıyor olmasıdır.

Nitekim yukarıda adı geçen yönetmelikte eğitim kurumu; “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü kurumlar ile bu kurumlarda yürütülen eğitim ve öğretim etkinlikleri için program hazırlama, eğitim araç-gereci üretme, inceleme, değerlendirme, öğrenci ve öğrenci adaylarına uygulanacak seçme ve/veya yarışma sınavları için gerekli iş ve işlemleri yürütme, rehberlik ve sosyal hizmetler verme yoluyla yardımcı ve destek olan kurumlar olarak tanımlanmıştır.”.

Okul müdür yardımcısı kime denir?

Yine aynı yönetmelikte müdür yardımcısı şöyle tanımlanmıştır:

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında müdür yardımcılığı görevini ikinci görev kapsamında yürütenlerdir.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği

Müdür yardımcısı olmak için aranan genel şartlar

Müdür yardımcısı olmak için genel ve özel şartları aranır. Genel şartlar şunlardır:

  • Üniversite mezunu olmak
  • MEB kadrosunda öğretmen olmak
  • Görevlendirileceği okulda ya da aynı türdeki bir başka okula öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ya da bu okulda aylık karşılığı okutabileceği dersi olmak (O okulda zaten çalışıyor olmak başlı başına yeterlidir.)
  • Yazısı sınava başvurunun yapılacağı SON GÜN itibariyle son 4 yıl içinde, adli ya da idari bir soruşturma nedeniyle yöneticilik görevinden alınmamış olmak
  • Okul zorunlu çalışma bölgesinde değilse, zorunlu çalışmasını tamamlamış, ertelemiş ya da bundan muaf olmak

Müdür yardımcısı olmak için aranan özel şartlar

Müdür yardımcısı olmak için aranan özel şartlar ise şunlardır:

  • Müdür, kurucu müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı veya müdür yetkili öğretmen olarak görev yapmış olmak.
  • Bakanlığın şube müdürü veya daha üst unvanlı kadrolarında görev yapmış olmak.
  • Adaylık dâhil en az 2 yıl öğretmen olarak görev yapmış olmak.
meb müdür yardımcısı nasıl olunur?

Okul müdür yardımcılığı sınavı

Yukarıdaki şartları taşıyan öğretmenler yazılı ve sözlü bölümden oluşan bir sınava girer. Bu sınavın içeriği ve koşulları da Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’nde belirlenmiştir.

Yazılı sınav ya Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılır ya da ÖSYM’ye yaptırılır. Yazılı sınav test şeklinde yapılır, 60 ve üstünde puan alanlar başarılı sayılır ve sonuçlar açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl geçerli olur.

Yazılı sınavda başarılı olanlardan, eğitim kurumlarında boş bulunan müdür yardımcısı sayısının 3 katı aday sözlü sınava çağrılır. Sözlü sınavda da 60 ve üstünde puan alanlar başarılı kabul edilir.

Sınav değerlendirmesi %80 yazılı sınav ve %20 mülakat üzerinden yapılır. Böylece müdür yardımcısı adayının puanı ortaya çıkar. Örneğin adayın yazılı sınav puanı 90 ve sözlü sınav puanı 70 olsa; bu adayın esas puanı 72+14=86 olacaktır.

Yazılı ve sözlü sınavda başarılı olarak müdür yardımcısı olarak görevlendirilmeye hak kazananlara 20 tercih yapma hakkı verilir. Bu tercihlere göre müdür yardımcılarının eğitim kurumlarına ataması yapılır.

okul müdür yardımcısı olma şartları

SONUÇ

Okul müdür yardımcısı olma şartlarını yukarıda izah ettim. Benzer şekilde, okul müdürü olma şartlarını merak ediyorsanız, şu yazıma göz atabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/okul-muduru-olma-sartlari/

Okul müdür yardımcısı olma şartları hakkında sık sorulan sorular:

Müdür yardımcısı olmak için ne yapılmalı?

Yazımda belirtilen şartlar sağlandıktan sonra beklenmeli! Evet, beklemek ve MEB tarafından sınav duyurusu yapıldığında sınava girip kazanmak yeterli olacaktır.

Müdür yardımcılığı yapmadan müdür olunur mu?

Okul müdürlüğü de sınava tabi olup bu sınava girmek için özel şartlardan birisi de belirli görevlerde bulunmuş olmaktır. Daha önce okul müdürlüğü yapmış olmak, Bakanlık’ta en az şube müdürü kadrosunda çalışmış olmak ya da daha önce müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı veya müdür yetkili olarak çalışmış olmak gibi görevler buna örnektir. O halde şöyle diyebiliriz: Müdür yardımcısı olmadan müdür olmak, öncesinde hemen yukarıda zikrettiğim görevlerde bulunmamışsanız, mümkün değildir.

1 yıllık öğretmen müdür yardımcısı olabilir mi?

Hayır, olamaz; çünkü müdür yardımcılığı sınavına girebilmek için “adaylık süresi dahil” en az 2 yıllık öğretmen olmak gerekir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. Merhabalar hocam. Ben Meb e atanmadan önce özel bir kurumda çalıştım. Kurumun geçirdiği soruşturma neticesinde kadame ilerleme cezası ve aylıktan kesme cezası aldım ne yazıkkı. İdareci olabilir miyim bu durumda? Birde bu cezaları nasıl iptal ettirebilirim?

  2. Mustafa hocam .bn sınıf öğretmeniyim aynı zamanda çocuk gelişimi bölümünü de bitirdim.mudir yardımcılığı sınavına girsem ana okullarına da tercih yapabilir miyim yoksa öncelikle iki yıl bir Ana okulunda çalışma sartim mi lazm

    1. Merhaba, sınava girerek kazanırsanız tercih yaparsınız ve puanınıza göre kendi okulunuza ya da başka okula atanabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu