MEB

Okul müdürü nasıl olunur?

Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında yöneticilik görevi müdürler ve müdür yardımcıları tarafından yürütülür. Bu yazımda, milli eğitime bağlı bir eğitim kurumunda okul müdürü olma şartlarını ayrıntısıyla ve her yönüyle ele aldım.

Okul müdürü olma şartları

Her şeyden önce bilinmesi gerekir ki; MEB’e bağlı özel okullarda ve devlet okullarında müdür olmak belirli şartlara tabidir. Bunun anlamı, isteyen her öğretmenin müdür olamayacağı ve genel ve özel birtakım şartları taşımasının gerektiğidir.

Eğitim kurumu nedir?

Yazının konusu her ne kadar “okul müdürü olma şartları” olsa da aslında mevzuat bakımından doğru kullanım oku değil eğitim kurumu olmalıdır.

Nitekim Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesinde eğitim kurumu şu şekilde tanımlanmıştır:

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü kurumlar ile bu kurumlarda yürütülen eğitim ve öğretim etkinlikleri için program hazırlama, eğitim araç-gereci üretme, inceleme, değerlendirme, öğrenci ve öğrenci adaylarına uygulanacak seçme ve/veya yarışma sınavları için gerekli iş ve işlemleri yürütme, rehberlik ve sosyal hizmetler verme yoluyla yardımcı ve destek olan kurumdur.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği

Okul müdürü kime denir?

Yine yukarıdaki yönetmeliğin aynı maddesinde okul müdürünün de tanımı yapılmıştır:

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında müdürlük görevini ikinci görev kapsamında yürüten kimsedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği

Okul müdürü olmak için aranan genel ve özel şartlar

Aşağıda yer alan şartların ilk 5’i eğitim kurumlarında yönetici (müdür ve müdür yardımcısı) olmak için aranan genel şartları ifade ederken, diğerleri ayrıca müdür olmak için aranan özel şartları gösterir:

Genel şartlar:

  • Üniversite mezunu olmak
  • MEB kadrosunda öğretmen olmak
  • Görevlendirileceği okulda ya da aynı türdeki bir başka okula öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ya da bu okulda aylık karşılığı okutabileceği dersi olmak (O okulda zaten çalışıyor olmak başlı başına yeterlidir.)
  • Yazısı sınava başvurunun yapılacağı SON GÜN itibariyle son 4 yıl içinde, adli ya da idari bir soruşturma nedeniyle yöneticilik görevinden alınmamış olmak
  • Okul zorunlu çalışma bölgesinde değilse, zorunlu çalışmasını tamamlamış, ertelemiş ya da bundan muaf olmak

Özel şartlar:

  • Daha önce okul / kurum müdürü olarak görev yapmış olmak
  • Milli Eğitim Bakanlığı’nda şube müdürü veya daha ÜST kadrolarda görev yapmış olmak
  • Kurucu müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı veya müdür yetkili öğretmen olarak ister ayrı ayrı ve isterse bunların toplam süresi esas alınarak EN AZ 1 yıl çalışmış olmak

Daha özel şartlar 🙂 :

  • Atanacak okul bir mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu ise atölye ve laboratuvar öğretmeni olmak
  • Atanacak okul imam hatip lisesi ise imam hatip meslek lisesi alan dersi öğretmeni olmak
okul müdürü nasıl olunur?

Okul müdürlüğü sınavı

Yukarıda belirtilen şartları taşıyan öğretmenlerden okul müdürlüğüne İLK DEFA atanacaklar yazılı ve sözlü bir sınava tabi tutulur.

Okul müdürlüğü yazılı sınavı

Okul müdürlüğü yazılı sınavı ya Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılır ya da ÖSYM’ye yaptırılır. Yazılı sınav test usulüyle gerçekleştirilir, 60 ve üstünde puan alanlar başarılı sayılır ve sonuçlar açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl boyunca geçerlidir.

Okul müdürlüğü sözlü sınavı

Yazılı sınavda başarılı olanlardan, eğitim kurumlarında boş bulunan yönetici sayısının 3 katı aday sözlü sınava çağrılır. Sözlü sınavda da 60 ve üstünde puan alanlar başarılı sayılır.

okul müdürü olma şartları

Okul müdürlüğü sınavının değerlendirilmesi

Sınava giren adayların başarısı şöyle değerlendirilir:

  • Yazılı sınav puanının %80’i
  • Sözlü sınav puanının %20’si

Böylece ortaya bir “görevlendirmeye esas puan” çıkar. Ancak ortaya çıkan bu puana, aşağıdaki durumlara özel olmak üzere, 5 puan ilave edilir:

  • Okul öncesi öğretmeni anaokuluna görevlendirme isterse
  • Sınıf Öğretmeni ilkokullara görevlendirilme isterse
  • Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji öğretmeni fen lisesine görevlendirme isterse
  • Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji veya yabancı dil alan öğretmeni sosyal bilimler lisesine görevlendirme isterse
  • Görsel Sanatlar/Resim veya Müzik alan öğretmeni güzel sanatlar lisesine görevlendirme isterse
  • Beden Eğitimi alan öğretmeni spor lisesine görevlendirme isterse
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alan öğretmeni imam hatip ortaokuluna görevlendirme isterse
  • Özel Eğitim alan öğretmeni özel eğitim kurumuna görevlendirme isterse

Ayrıca kurucu müdür olarak görev yapmış olan öğretmen, kurucu müdür olarak görev yaptığı eğitim kurumunda görevlendirme isterse 4 ek puan alır.

Bir soru bir cevap:

Okul müdürlüğü puanı ne kadar süre geçerlidir?

Hesaplanan bu okum müdürlüğü puanları, bir sonraki okul müdürlüğü yazılı sınavının başvuru tarihinin ilk gününe kadar geçerlidir. Bu geçerlilik tarihine kadar, ihtiyaç olması ve MEB tarafından ilan edilmesi durumunda, açık bulunan okul müdürlüklerine tekrar ve tekrar aynı puanla tercih yapılabilir.

Okul müdürlüğü atama tercihleri

İşte şartları tutan, yazılı sınavda ve sözlü sınavda başarılı olan her öğretmen müdürlük için tercihte bulunur.

Her bir öğretmenin en çok 20 tercih yapma hakkı vardır ve tercihler sonucunda, tercih sıralamasına göre okullara müdür görevlendirmeleri gerçekleştirilir.

Bir soru bir cevap:

Okul müdürü atamasını kim yapar?

Yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan öğretmenin okul müdürü olarak atamasını, il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine Vali yapar.

kimler okul müdürü olabilir?

SONUÇ

MEB’de okul müdürü olma şartlarını yukarıda tüm yönleriyle izah ettim. Son olarak hatırlatmak isterim ki okul müdürlüğü sonsuza kadar yapılacak bir görev değildir ve okul müdürleri 4 yıllığına görevlendirilir.

Halihazırda okullarında görev yapan müdürlerin toplam çalışma süresi ise aynı okulda ve aynı unvanda 8 yılı aşamaz.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Hocam merhaba bir sorum olacak yanıtlarsanız çok memnun olurum. Ben Tarih Öğretmenliği mezunuyum ancak atama branşım sosyal bilgiler. Yıllar önce liselere de atanabiliyorduk. Bu durum daha sonra değişti. En son 26/09/2022 tarihli ve 80 sayılı Kurul Kararı, Ekim -2780 sayılı Tebliğler Dergisinde okutabileceğimiz dersler tarih ve coğrafya eklenmiş. Bu durumda ben liselere atanabiliyor muyuz?
    Aynı zamanda okul müdürü olarak görev yapmaktayım. Yeniden idareci atamalarında 4 yılım dolduğunda liselere tercih yapabilir miyim?

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu