Fesih

Şirketin küçülmesi nedeniyle işçinin işten çıkarılması

Küçülme nedeniyle işten çıkarma

İşçi ile işveren arasındaki iş sözleşmesinin sona erdirilme şekilleri, İş Kanunuyla belirlenmiştir. Bu fesih türleri ise, iş akdinin sona erdirilme nedenlerine göre farklılık göstermektedir. İşyerinin küçülmeye gitmesi ve bu gerekçeyle işçi çıkarması durumunda, fesih nasıl yapılmalıdır? Şirket küçülmesi nedeniyle işten çıkarılan işçinin hakları nelerdir?

Şirketin küçülmeye gitmesi

Bunun çeşitli gerekçeleri olabilir. Bu gerekçelerin başında da elbette ekonomik nedenler gelmektedir. Maddi bir dar boğazda olan işyeri daha az işçiyle çalışmak isteyebileceği gibi, bazı şubelerini kapatma kararı da alabilir. Benzer şekilde, uzun vadeli planlaması gereği küçülmeyi daha uygun bulan işverenler de olabilir. Ama öyle ya da böyle, bu durumun ilk yansıması işçilerle ilgili olmaktadır. Küçülmeye giden işyeri, öncelikle işçi çıkarma yoluna gitmekte ve belirlediği kriterlere göre bazı işçilerin işine son vermektedir.

Şirketin küçülmesi bir haklı fesih nedeni midir?

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Küçülmeye giden bir işyeri, bu gerekçeyle bazı işçilerinin işine derhal ve tazminatsız olarak son veremez. Yani bu durum bir haklı fesih gerekçesi olamaz. Çünkü haklı fesih halleri işveren için, İş Kanununun 25inci maddesinde sayılmıştır ve küçülme/daralma bu hallerden birisi değildir. Zaten böyle bir durumun olabileceğini söylemek, işçinin tazminat almaksızın işyerinden ayrılması sonucunu doğurur ki, bunun kabulü mümkün değildir.

Bildirimli fesih yapılması gerekir.

Küçülmeye giden ve işçisini işten çıkaran işveren, ona hem bildirim sürelerini kullandırmalı hem de kıdem tazminatını ödemelidir. İş Kanununun 17nci maddesine göre yapılacak olan bu feshin gerekçesinin de ortaya koyulması gerekir. Çünkü, şartları mevcut olan bir işçinin bu fesih sonucunda işe iade davası açma hakkı vardır.

İşe iade davası

küçülme işten çıkarılma

Fesih 17nci madde kapsamında olacağına göre, işe iade davası açılması da muhtemel olacaktır. Ancak bunun için sahip olunması gereken bazı şartlar vardır.

  • İşçinin o işyerindeki kıdemi en az 6 ay ise
  • İşyerinde çalışan işçi sayısı en az 3 ise
  • İşçinin iş sözleşmesi belirsiz süreli ise

Küçülme nedeniyle işten çıkarılan işçi işe iade davası açabilir. Böyle bir durumda işveren, feshin geçerli bir nedenle yapıldığını kanıtlamakla mükellef olacaktır. Eğer küçülme gerekçesi mahkemece kabul edilmezse ya da hangi işçilerin işine son verileceği kararı alınırken somut bir kriter belirlenmemişse, işçinin işe iadesi mahkeme tarafından yapılacaktır.

İşe iade dava açamayan işçi, kötü niyet tazminatı talep edebilir

Küçülme gerekçesiyle işten çıkarılan bir işçi, yukarıda belirttiğim şartların her hangi birini taşımıyorsa ne olacaktır? Bu durumda işe iade davası açamayan işçi, feshin kötü niyetle yapıldığını iddia ederek kötü niyet tazminatı talep edebilecek ve mahkeme de işverene, feshi hangi geçerli nedene dayanarak yaptığını ve hangi kriterleri esas aldığını soracaktır.

SONUÇ

Öncelikle şu noktayı vurgulamak isterim. Şirketin küçülmeye gitmesi, işveren için bir haklı nedenle fesih sebebi değildir. Bir başka deyişle; küçülmeye giden bir işveren bu gerekçeyle işçisini derhal ve tazminatsız olarak işten çıkaramaz.

Küçülmenin gerekçesinin iyi ortaya koyulması ve hangi işçilerin işten çıkarılacağının somut kriterlere göre belirlenmiş olması halinde, küçülme nedeniyle işçinin işten çıkarılması ise mümkündür. Bu halde ise, işçiye ihbar sürelerinin kullandırılması ve kıdem tazminatının ödenmesi gerekir.

Küçülme nedeniyle işten çıkarılan işçi de şartları varsa işe iade davası açabilir; ya da bu davayı açacak şartlara sahip değilse kötü niyet tazminatı talep edebilir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Merhabalar, hocam yeşim hanımın aynı konusu bizdede yaşanıyor küçülmeye giden bir firma bütün haklarınız size veriyor bu tamam ama ben işte çalışmak istiyorum beni çıkarıyorlar başka elemanlar alıyorlar bu şirket adına haklı bir durumu yoksa benim bildiğim kadarıyla bu firma en son iflasını açıklamak zorunda diye biliyorum beni bilgilendirebilirmisiniz.

  2. Merhabalar. Ekim ayında küçülme sebebiyle işten çıkarıldım. Haklarımı aldım. Fakat şubat ayı itibariyle eski iş yerim yeni elaman alımı yapmakta olduğunu görüyorum. Çıktığım tarih itibariyle işe iade davası açmadım ve bu süreyi geçirdim. Şu an yasal olarak ne yapabilirim. Sonuçta fabrika gerçekten küçülmeye gitmiş olsaydı yeni eleman alımı yapmış olmazdı diye düşünüyorum. Bu konuda mağdur olduğumu hissediyorum

  3. Merhabalar. Ekim ayında küçülme sebebiyle işten çıkarıldım. Haklarımı aldım. Fakat şubat ayı itibariyle eski iş yerim yeni elaman alımı yapmakta olduğunu görüyorum. Çıktığım tarih itibariyle işe iade davası açmadım ve bu süreyi geçirdim. Şu an yasal olarak ne yapabilirim. Sonuçta fabrika gerçekten küçülmeye gitmiş olsaydı yeni eleman alımı yapmış olmazdı diye düşünüyorum. Bu konuda mağdur olduğumu hissediyorum

  4. İyi günler işe başladığım günden bu yana 6 yıldır arge bölümünde çalışmaktayim.işyerimiz çeşitli nedenlerle küçülmeye ve fabrikalarından ikisini kapatmaya karar vermiş.Bize durumu henüz resmen tebliğ etmediler.Fakat bugün ar ge bölümümüzden 1 arkadaşımızı istemediği halde,yine işverenin bünyesinde olan başka fabrikaya başka bölüme yani sır hazırlama bölümüne gönderdiler.Bu bölüm arge bölümüne göre şartları ağır,tozlu meslek hastalığı riski çok olan bir bölüm.Aynı durumda veya benzer başka durum ile karşılastığımızda,zoraki zorlama ile bölüm değişikliğinde işverenden tazminat ve haklarımı alıp isten ayrılma talebinde bulunabilir miyim?

  5. Gerçekten mi şu an bi hakkım yokmu. Bana 1 aylık ihbar süresi verdiler yani bugün son gün bugün bitiyo ihbar sürem. Artık bi dava açamazmıyım

    1. Sevda hanım, size ihbar bildirimi yapıldıktan sonra dava açmak için 1 aylık süreniz vardı. (İşe iade davası için)
      Bu süreyi kaçırmamalısınız.

  6. Merhaba 11 aydır bi giyim magazasında kasiyerlik yapıyorum 1 yılımı doldrtup tazminat hakkımı doldurmamak için 2 kasiyer bu magazaya fazla küçülmeye gidiyoruz denilerek çıkarıldım. İşe iade davası açmak istyorum işyeri bu sebeple hakkımı. Kazanma olasılığım yok mu. Küçülmeye gidilıyorsa 3 aylık 5 aylık personellerden çıkarabilrdi mahkeme bunu göz önünde bulundurmu?

  7. Merhaba 7 yıldır fabrikanın sevkiyat_lojistik bölümünde vinç opr.olarak kendi bunyesinde çalışıyorum.firmamız bizim bölümü taşeron firmaya vererek bizi işten çıkartacağını söyledi.asıl iş taserona verilebilirmi? kötü niyet davası acabilirmiyiz?

  8. Selamlar bir şirkete 6 yıldır çalışmaktayım sendikaya geçtik iş yerinde grev kararı aldığımız gün işten atıldık sebepleri ise iş yerinin küçülmeye gitmesi olarak gösterildi dava açabilir miyiz

  9. Merhaba bende isyeri kuculmeye gittigi icin isten cikardildim butun haklarimi aldim fakat 5 bolum var isyerimizde 4 bolume dusuruldugu yaziyor ama arada bir diger bolumude faaliyete geciriyor isveren.sorum şu ise iade davasi acmaya gidildiginde once arabulucu varmis artik kafami kurcalayan soru ise madem kuculmeye gidiliyor bunu belirtiyor is veren neden mahkeme yolunda dava acma biz sana su kadar para verelim deniliyor dava acsak kazanabilirmiyiz yoksa verilen para teklifini kabul etmelimiyiz

    1. Egemen bey arabuluculuk bunun için var. Bu bir tür pazarlık. Bazen elde edebileceğiniz ile şu anda teklif edileni kıyaslayabilir ve kısa vadede alacağınızı daha mantıklı bulabilirsiniz. Ama neticede arabulucuda anlaşmak zorunda değilsiniz. İş sonuçta yine mahkemeye taşınabilir.

  10. İşyeri küçülmesi olduğunda, işten çıkarmaya son girenden başlamayla ilgili herhangi bir yorumu olan varmıdır? kıdem süresi önemli mi küçülmede…. yılını dolduran veya doldurmayan diye bir sıralama olacağını zannetmiyorum… malum deneme süresi geçtikten sonra kişi belirli süreli değilse hakları aynıdır… sizce de öylemi?

    1. Merhaba. Küçülme nedeniyle işten çıkarma yapılacaksa, önemli olan objektif bir kriter belirlenmesi ve buna uyulmasıdır. Bu kriter kıdem, yaş, pozisyon vb. olabilir. Hangi kriter belirlenirse belirlensin, bu kritere uyulmazsa işçi işe iade davasını kazanabilir.

  11. Merhaba,
    Benim için çok önemli bir konu size danışmak istedim.Bu durumu yaşadım ve çok zorluk çektim başkalarının yaşamasını istemiyorum.
    Şirket küçülme nedeni olarak 22. sgk kodu ile personelleri çıkartıyor.
    Şirketin küçülmesi nedeni ile personel hangi sgk kodu ile çıkartılmalı?Çünkü sgk nın 22. çıkış kodu diğer nedenler olarak geçiyor ve personel bu durumda ne işsizlik maaşı ne de tazminatlarını alamıyor?
    Kısacası sormak istediğim şirketin küçülmesi hangi sgk çıkış koduna girer?22. sgk kodu küçülme sebebi olabilir mi?
    Diğer nedenler kodu ne anlam taşır?

    Şimdiden teşekkür ederim.

    Saygılarımla

    1. Merhaba. Kanaatimce belirtilen kod doğru değildir. Küçülme nedeniyle işçi çıkarılacaksa, işçi hem kıdem hem de ihbar haklarına sahip olacak ve işsizlik maaşı da alacaktır. Çıkış işleminin “4- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı neden belirtilmeden feshi” kodu kullanarak yapılması ve böylece işçiye işsizlik maaşının da ödenmesi gerekir.

  12. Merhaba,

    Bir fabrikada çalışıyorum müdür işleri dışarıya veriyor.Ve ağustos ayında küçülmeye gidip adam çıkaracağını belirtiyor.Bu durumda işleri içeri çekmesini belirttik çekmedi..Bu durumda ne yapabiliriz..

    1. Merhaba. Bu konuda yapabileceğiniz bir şey yoktur. Ancak işten çıkarılan işçiler, şartları varsa, işe iade davası açabilir ve fesih gerekçesinin geçersiz olduğunu mahkemede iddia edebilirler.

  13. Merhaba ben 6 senedir belediyede taşeron asfalt işçisi olarak çalışıyorum çalışırken geriye dönük haklarımızı nakit olarak vereceklermi ve taseronda son durum nedir

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu