İşçinin rahatsızlanması durumunda sağlık raporu alması ve işe gelmemesi sık rastlanan bir durumdur. Hayatın bir gerçeği olan hastalık, doğum ya da iş kazası her zaman görülebilir ve bu durumlarda işçinin iş göremez raporu alması da doğaldır. Peki raporlu olunan günlerde, işveren işçisinin sigortasını bildirmek zorunda mıdır? İşçinin raporlu olduğu gün sigortası yatırılır mı?
İşçinin rapor alması ve iş göremezlik ödeneği
Daha önce de yazdığım gibi, işçinin bazı hallerde rapor parası alması mümkündür: https://mustafabaysal.com/rapor-parasi-ya-da-gecici-is-goremezlik-odenegi-nedir/
Sağlık raporu alarak işe gitmeyen işçiye, bu günlerin ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli bir oranda ödenmektedir. Bu halleri kısaca şöylece özetleyebiliriz:
- İşçinin hastalanması
- Kadın işçinin doğum öncesi ve sonrası kanuni izinleri (https://mustafabaysal.com/dogum-yapan-iscinin-analik-izni/)
- İş kazası
- Meslek hastalığı (https://mustafabaysal.com/meslek-hastaligi-nedir-meslek-hastaligi-nasil-tespit-edilir/)
Raporlu olunan günde işçiye ücret ödenmesi
İstisnaları olmak kaydıyla, rapor alan işçiye işverenin ücret ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bu konuda yazdığım bir başka yazıda açıkladığım üzere, ücreti günlük olarak belirlenen işçiler rapor aldığında, işveren bu işçilere ücret ödemek zorunda olmaz ve işçiler raporlu oldukları günler için SGK’dan ücretlerinin 2/3’ü oranında rapor parası alır: https://mustafabaysal.com/raporlu-iscinin-maasi-kesilir-mi/
Raporlu işçinin sigortasının bildirilmesi
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; işçi raporlu olduğunda sigortasının bildirilip bildirilmeyeceğine dair net bir hüküm sosyal güvenlik mevzuatımızda yoktur. Bunun anlamı ise, işverenlerin böyle bir zorunluluğunun olmadığıdır.
Bu, ilk bakışta mantıksız gelebilir. Öyle ya; zaten hastalanmış ya da kaza geçirmiş bir işçi zor durumdayken, sigortasının yatırılmaması onu daha da mağdur etmez mi? Bu bakış açısı doğru da olsa, hukuken geçerli değildir.
İşçiye raporluyken ücret ödenmesi
Bazı işyerlerinde gerek iş sözleşmesi ile toplu iş sözleşmesi ve gerekse de işverenin kişisel takdiri ile raporlu olan işçiye ücret ödenebilmektedir.
Yani işçi SGK’dan geçici iş göremezlik parası alırken, işveren ona ücretini de ödemeyi tercih edebilmektedir.
İşte böyle bir durumda, işçiye ödenen ücret sigorta açısından istisna tutulmadığından, işçinin sigorta priminin de yatırılması gerekmektedir.
SONUÇ
İşçi hastalandığı, doğum iznine ayrıldığı ya da iş kazası veya meslek hastalığı geçirdiği için sağlık raporu almışsa; bu işçinin sigorta primlerinin ödenmesine gerek yoktur.
Örneğin 7 günlük bir rapor alan ve 3üncü günden itibaren de SGK’dan rapor parası almaya hak kazanan bir işçiye, ilk iki günün ücreti işverence de ödenmeyecektir. Böyle olunca da; işçinin raporlu olduğu bu 7 gün için sigorta primi bildirilmeyecektir.
Ancak işveren, raporlu olan işçisine yine de ücret öderse; bu durumda artık sigorta primini de SGK’ya bildirmekle yükümlüdür.
Öyleyse şöyle söyleyebiliriz; rapor almışsanız ve raporlu olduğunuz günler için rapor parası dışında işveren tarafından bir ücret ödenmediyse, raporlu olduğunuz günler kadar sigortanız eksik bildirilecektir.
Merhaba raporlu olduğumuz sürede SGK prim günü yatiryormu yoksa sadece sağlık sigortası mi yatiryor
Ben rapor aldigim sürece maasimdan düsülüyor anladim ama peki sigortam ayni sekilde ödeniyormu
3 gun iş kazası raporum var bu emeklılık gununu etkilermi