Devlet Memurları Kanunu

Memur süt izni

Süt izni, adında da anlaşılacağı üzere, doğum yapmış memurun bebeğini emzirmesi için kullanabileceği bir izin türüdür. Bu yazımda memurun süt izni hakkında detaylı bilgileri paylaşacağım.

Memurun süt izni

Devlet memurlarına tanınan diğer haklar gibi süt izni de yasal dayanağını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndan alır. Memurun süt izni, bebeğini emzirmesi için kadın memura tanınmış ve günlük kullanılabilen bir haktır.

Memurun süt izni süresi

Süt izni, doğası gereği memura günlük ve belirli bir saat olarak verilir. Böylece bebeğin, ihtiyacı olan anne sütüne düzenli şekilde ulaşması amaçlanır.

Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesine göre süt izni süresi iki şekilde belirlenmiştir:

  • İlk altı ay boyunca günde 3 saat
  • İkinci altı ayda günde 1,5 saat

İkiz ya da üçüz gibi çoğul doğumlarda da aynı süreler geçerlidir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Süt izni ne zaman başlar?

Süt izninin başlangıç tarihi doğum tarihi değil, analık izninin bitimidir. Şu yazımda daha önce analık iznini izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/memur-dogum-analik-izni

Analık izni, memurun doğum yapmasından itibaren 8 hafta sürer ve süt izni de 8 haftanın bitimine başlar. Dolayısıyla süt izni, memurun doğumundan 1 yıl ve 8 hafta sonraya kadar devam etmiş olur.

memurun süt izni

Memurun süt izni saatini kim belirler?

Bu hususta 104’üncü maddede açık şekilde ifade edildiği üzere, süt izninin hangi saatlerde ve kaç kez kullanılacağını memurun kendisi belirler.

Burada kanun koyucu, bebeğin sıhhatini ve gelişimini önde tutmuş ve bebeğin beslenme saatlerini belirlemede anneye takdir hakkını vermiştir.

Yarım gün çalışmada memurun süt izni

Yine 104’üncü maddede, doğum yapan memura tanınan bir başka hak da yarım çalışma iznidir. Doğum yapan memur; analık izninin bitiminden itibaren, doğum sayısına göre iki, dört ya da altı ay boyunca yarım çalışma hakkına sahiptir.

İşte memur eğer analık izninden sonra yarım gün çalışmayı tercih etmişse, artık süt izni hakkı ortadan kalkacaktır. Bu durum 104’üncü maddede de özellikle vurgulanmıştır.

Ancak memur yarım çalışması devam ederken bunu yarıda kesmek isteyebilir ya da yarım gün çalışması sona erebilir. İki durumda da, memur normal çalışmaya döndükten sonra “kalan” süt izni hakkından yararlanabilecektir.

Örneğin memurun yarım çalışması 2 ay sürse ve memur göreve başlasa, bu iki aylık süresi süt izni bakımından boşa gider ve kalan süreler için süt izni kullanma hakkı olur.

Memur süt iznini birleştirebilir mi?

Günlük üç ya da bir buçuk saat olarak verilen süt izninin birleştirilerek kullanılması mümkün değildir. Böyle bir uygulama, takdir edersiniz ki, süt izninin varlık sebebine ters olur. Eğer süt izninin birleştirilmesi mümkün olsaydı, niteliği itibariyle bebeğin beslenmesinden ziyade anne ile bebeğin zaman geçirmesine yönelik bir izin söz konusu olurdu ki, analık izni zaten bunun için vardır.

memur süt izni

Yeni atanan memurun süt izni

Bir kimse doğum yaptıktan sonra ilk defa memuriyete atanabilir. Bu kimse de doğum tarihinden sonra 8 haftalık sürenin geçmesinden itibaren süt izni hakkından yararlanmaya başlayacaktır.

SONUÇ

Memurun süt izni, doğum yapan anne memurun bebeğini emzirmesi için verilen ve günlük kullanılması gereken bir izindir.

Süt izni uygulamasında, iznin gerek hangi saatlerde ve gerekse günde kaça bölünerek kullanılacağı konusunda yetki tamamen anneye bırakılmıştır.

İşçinin süt iznini ise şu yazımda kaleme almıştım, göz atabilirsiniz: Süt izni ve fazla mesai

Sık sorulan sorular:

Çocuk ölürse süt izni ne olur?

Süt izni kullanılırken çocuk hayatını kaybederse, süt izni de sona erecektir.

Memur süt izni nasıl kullanılır?

Memurun süt iznini kullanması için kurumuna yazılı bir dilekçe vermesi gerekir. Bu dilekçede, süt izninin hangi saatlerde kullanılacağı da bildirilir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu