Kat Mülkiyeti Kanunu

Apartmanda tadilat saatleri

Apartmanda ya da sitede bir dairede tadilat yapıldığında, bu çoğu zaman gürültü anlamına gelir. Peki, ama apartman tadilat saatleri hangi saatler arasındadır? Apartmanda tadilatın yasak olduğu zamanlar var mıdır?

Tadilat nedir?

Tadilat Türk Dil Kurumu’na göre “değişiklik” anlamına gelir. Haliyle bir ev sahibinin ya da kiracının dairesinde yapacağı her türlü bakım ve onarım işleri tadilat kabul edilecektir.

Bu kapsamda boya yapmaktan mobilya montaj etmeye kadar, gerçekleştirildiğinde diğer sakinlerin haberdar olacağı ölçüde büyük her türlü işlem tadilat olarak kabul edilmelidir.

Tadilat saatleri belirlenmiş mi?

Öncelikle en sonra söyleyeceğimi başta söylemek isterim ki; yazının bundan sonraki kısmı da ona göre değerlendirilsin:

“Apartmanda tadilat saatlerinin ne olduğunu belirleyen hiçbir mevzuat metni yoktur”.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Yönetim planında tadilat saatleri

Şu yazımda yönetim planının ne olduğunu ve kuralların belirlenmesi açısından ne kadar büyük önem arz ettiğini açıklamıştım: https://mustafabaysal.com/yonetim-plani-nedir/

Yönetim planı adeta apartmanın ya da sitenin anayasası gibidir ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki âmir hükümlere aykırı olmamak kaydıyla, yönetim planındaki kurallar Kanun’daki kurallardan önce bile gelir.

O halde apartmanda tadilat saatlerini merak eden bir kimsenin bakması gereken ilk yer binanın yönetim planı olacaktır. Her apartmanın ya da sitenin bir yönetim planı vardır ve elinizde yoksa bile, tapu dairesinden kolaylıkla alabilirsiniz.

Yönetim planında tadilat saatleri belirlenmişse, artık herkes bu saatler haricinde tadilat yapmamaya mecburdur. Yönetim planındaki bu hüküm herkesi bağlar. Hatta uç bir örnekle, yönetim planında tadilat saatleri olarak sadece Pazar günü 08:00-17:00 arasının belirlendiğini varsayalım.

Herkesin dinlenme zamanı olan bu aralıkta tadilat yapılması mantıksız olsa da yönetim planı ilk yapıldığında “yanlışlıkla” bu zaman aralığı tadilat için belirlendiğinden, artık herkesi bağlayacak ve yönetim planındaki bu hüküm değişmediği müddetçe tadilat saatleri de değiştirilemeyecektir.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda tadilat saatleri

Eğer yönetim planında tadilat saatlerine ilişkin bir hüküm yoksa, artık Kat Mülkiyeti Kanunu’nun genel hükümleri devreye girer.

Evet, biraz yukarıda, hiçbir mevzuat metninde apartman tadilat saatlerinin belirlenmediğini yazmıştım ve bu durum 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu için de geçerlidir. Fakat bu Kanun’un getirdiği başkaca hükümler vardır ki; tadilat saatlerinin belirlenmesinde dikkate alınmalıdır.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18’nci maddesine göre; kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.

O halde her bir kat maliki bağımsız bölümünü kullanırken “diğerlerini rahatsız etmemek” zorundadır. Peki, ama rahatsızlık kavramını nasıl tanımlayacağız?

apartmanda tadilat saatleri

Tadilattan rahatsız olan komşu

Tadilattan rahatsız olmanın temel ve en yaygın gerekçesi, tadilat esnasında ortaya çıkan gürültüdür. Gürültü ise Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesinde şöyle tanımlanmıştır:

 “Ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü” konutlarda kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi, mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı gibi ekipmanları kullanma, hava kanalları, temiz ve pis su tesisatı, jeneratör, hidrofor, kompresör, yakma kazanı, asansör, çöp bacaları, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar, evcil hayvan besleme ile bina içinde yapılacak tadilat nedeniyle oluşan gürültü”.

Gürültü konusunda çok detaylı bir yazım var ve bu konuda şu yazımdan bilgi alabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/gurultu-yapan-komsu-sikayet/

Konuyu dağıtmamak adına, gürültünün değerlendirilmesi ve sonuçları konusuna burada girmek istemiyorum. Yukarıdaki yazı bu konuda gayet aydınlatıcı olacaktır.

Kat malikleri kurulu kararı ile tadilat saatlerinin belirlenmesi

Yönetim planında hüküm olmadığı durumlarda tercih edilebilecek bir yöntem de tadilat saatlerini kat malikleri kurulu kararı ile belirlemektir.

Kat malikleri kurulu toplanıp tadilat saatlerini belirleyebilir ve bu saat aralığından rahatsız olan komşu isterse Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33’üncü maddesi kapsamında sulh hukuk mahkemesine başvurarak kararı iptal ettirebilir.

Kat malikleri kurulu tarafından tadilat saatleri ile ilgili alınan ve mahkemece de iptal edilmeyen bir karar tüm kat malikleri ile sakinleri bağlayacaktır.

apartman tadilat saatleri

İzinsiz tadilat cezası

Diyelim ki apartmanda ya da sitede tadilat saatleri yönetim planı ile ya da kat malikleri kurulu kararı ile belirlendi; fakat bir kat maliki bu karara uymadı. Bunun cezası ne olur?

Açıkçası Kat Mülkiyeti Kanunu’nun öngördüğü bir ceza sistemi bulunmaz. Bunun yerine, tadilatın Kanun’a uygun olmaması halinde, sulh hukuk mahkemesine başvurularak eski haline getirilmesi kararı alınabilir ki; bu da uzun bir süreçtir.

Örneğin bir kat maliki, diğer kat maliklerinin iznini almadan balkonuna demir parmaklık ya da cam balkon yaptırsa, bu tadilatın ortadan kaldırılması için bir başka kat maliki sulh hukuk mahkemesine başvuruda bulunabilir ve mahkeme başvuruyu haklı bulursa, demirleri ya da cam balkonu söktürebilir: https://mustafabaysal.com/apartmanda-cam-balkon/

Apartmanda tadilat saatleri ne olmalı?

Gelelim asıl sorumuza: Yönetim planında ya da başkaca bir yerde tadilat saatleri belirlenmemişse ne olacak? Tadilatlar hangi saatlerde yapılmalı?

Tam bu noktada devreye “genel kabul görmüş teamüller” girecektir. Bir başka deyişle, şu soruyu kendimize sormamız ve ona göre hareket etmemiz gerekir:

“Biz, hangi günlerde ve saatlerde yapılan tadilatlardan rahatsız olurduk?”.

İşte tam da bu saatlerde ve günlerde tadilat yapılmamalıdır. Genel olarak şunu demek gayet mümkün olmalı ki; apartmanda tadilat için en doğru günler hafta içi ve en doğru saatler de 09:00-17:00 saatleri arası olsa gerek.

apartman site tadilat saatleri

SONUÇ

İnternette birçok yazıda, apartmanda tadilat saatlerinin falanca saatler ile filanca saatler arasında olduğu, falanca günlerde tadilat yapılabileceği yazar.

Bütün bu bilgileri unutun; çünkü bunlar temenniden veya yorumdan öte gitmez. Doğrusu ise tam olarak şöyle olmalıdır:

  • Apartmanın ya da sitenin yönetim planında belirlenmiş bir tadilat aralığı var mı? Varsa, evet bu zaman aralığı dışında tadilat yapılamaz.
  • Apartmanda tadilat saatleriyle ilgili alınmış bir kat malikleri kurulu kararı var mı? Varsa, bu karar herkesi bağlar.
  • Her ikisi de yoksa, komşuluk hukuku gözetilerek ve diğerlerini rahatsız etmemeye dikkat ederek, en uygun zamanlarda tadilat yapılmalıdır.

Yukarıda kısaca izah ettiğim ve detaylarını yazımda belirttiğim bu üç ana kural dışında, tadilat saatlerine ilişkin KESİN zaman aralığı veren yazılara ve bilgilere itibar etmemenizi öneririm.

Son olarak; tadilat yapan komşusunu gürültü nedeniyle şikayet etmekte ısrarcı olan bir kimse varsa, bunun yolu yazımda belirttiğim ve yukarıda bağlantısını verdiğim “gürültü” ile ilgili makalemde anlatılmıştı. O yazıya göz atmanızı öneririm.

Pazar günü tadilat yapılabilir mi?

Pazar günü apartmanda tadilat yapılmaması her zaman tavsiye olunur; fakat yönetim planında buna ilişkin bir yasak yoksa veya kat malikleri kurulu Pazar günü tadilat yapmayı yasaklamamışsa; evet Pazar günü tadilat yapılabilir.

Resmi tatilde tadilat yapılır mı?

Resmi tatilde tadilat yapılamayacağına dair yönetim planında bir hüküm yoksa veya kat malikleri kurulu usulüne uygun aldığı bir kararla resmi tatillerde tadilat yapmayı yasaklamamışsa, resmi tatillerde de tadilat yapılabilir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Merhaba,

    Size bir konuda danismak istiyorum mumkunse. Sitemiz mustakil villalardan olusan bir yazlik site. Muteahhit insaata sahip cikmasi icin depo olarak havuzun yanina yapilan toprak alti kisma bir aileyi yerlestirmis. 3 cocugu ile birlikte penceresiz, sagliksiz, yasal olmayan kosullarda yasamasina engel olmayan site yoneticisi, bu kisinin cikabilmesi icin oy cogunlugu gerekli diyor ancak yasal degil ki orada kalmasi bu ailenin, bir turlu bunu ne diger site sakinlarine ne de yoneticiye anlatamiyoruz. Bu kanunsuzlugu nereye bilditebiliriz, nasil bir yol izlemeliyiz acaba?

    Cok tesekkurler!

    1. Merhaba, bunun için bir avukatla görüşmeniz doğru olur. Oturulan yerin durumu, mesken olup olmadığı, tahliye davası gerekip gerekmediği gibi hususları ancak bir avukattan tam olarak öğrenebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu