“Ev benim evim, kime ne!” demek hakkına sahip miyiz? Apartmanda ya da sitede yaşasak da evimiz bizim özel alanımızdır ve bu alanda dilediğimiz gibi tasarruf edebilmeliyiz, öyle değil mi? Aslında değil… Şu sorunun cevabını birlikte verdiğimizde, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız: Apartmanda cam balkon için izin almak gerekir mi?
Kat malikinin evde hareket özgürlüğü
Bir kat malikinin, kendisine ait bağımsız bölümde değişiklik yapma hakkı olduğu gibi, bu hakkın sınırsız olduğu da söylenemez.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre; kat maliki kendi bağımsız bölümünde ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz.
Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile ana yapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.
Ev sahibinin bazı işleri izne tabi
Yukarıda yer alan kanun hükmünden de anlaşılmaktadır ki; ev sahibi kendi evinde bazı işleri asla yapamazken, bazı işleri yapmak için ise diğer kat maliklerinden izin almak zorundadır.
O halde; kendi mülkünde dilediği gibi tasarruf etme yetkisini haiz bir kat malikinin, bu yetkisinin sınırsız olmadığını söyleyebiliriz.
Apartmanda köpek beslemek de bu duruma bir örnek olup bu durumun hukuki sonuçlarını merak edenler şu yazıma göz atabilir: https://mustafabaysal.com/apartmanda-kopek-beslemek/
Sabit eser kavramı
Yargıtay zamanla Kat Mülkiyeti Kanunu uygulamasının esasını belirlemiş ve birtakım içtihatlar geliştirmiştir.
Bu içtihatlardan birisi de “sabit eser” kavramıdır. Buna göre Yargıtay, sabit eser niteliğinde bir değişiklik söz konusu olduğunda, diğer kat maliklerini en az beşte dördünün buna onay vermesi gerektiğini söylemektedir.
Apartmanda cam balkon sabit eser niteliğinde bir iş midir?
Sonradan cam balkon tesisi de mimari projede öngörülmemişse, Yargıtay’a göre sabit eser niteliğindedir ve balkonuna cam balkon yaptırmak isteyen bir kat malikinin, tüm kat maliklerinin 4/5’inin yazılı rızasını alması gerekir.
Apartmanda cam balkon ile ilgili Yargıtay kararları
“… Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden, özellikle bilirkişi raporu içeriğinden; davalıya ait bağımsız bölümün mutfağa bağlantılı balkonunun mutfakla balkon arasındaki kapı, pencere ve duvarının kaldırılarak mutfakla birleştirildiği, balkonun PVC malzemeyle kapatıldığı anlaşılmaktadır. Bilirkişinin yerinde saptadığı sistem, Yargıtay uygulamalarında da kabul edildiği gibi sabit eser niteliğinde olup bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadan yapılamayacağı gibi balkonu kapatma malzemesinin saydam (cam) ya da ışık geçirmeyen nitelikte olması veya tek parçadan ya da birkaç parçadan oluşması, bina statiğini etkilememesi, çevreye zarar vermemesi sonucu değiştirmez. Saptanan bu durum karşısında balkonun projeye aykırı olarak kapatılması nedeni ile eski hale getirilmesine karar verilmesi gerekirken, balkonun daire içine alınmak sureti ile kullanılmasının ruhsata tabi olmadığı, anataşınmazdaki kat maliklerinin %90’ının aynı yöntemle değişiklik yaptığı, değişikliğin diğer maliklere zarar vermediği ve anayapının statiğini tehlikeye maruz bırakacak nitelikte olmadığı gerekçeleri ile talebin reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir…” (18 Hukuk, 2016/2299 K.).
“… Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden, özellikle bilirkişi raporu içeriğinden; davalıya ait 48 numaralı bağımsız bölümün salon balkonunun ön ve sol yan cephesine açılır kapanır hareketli ve sürgülü cam ile kapatıldığı, yapılan imalatın tasdikli mimari projede gözükmediği ve fiili durumun projeye uymadığı anlaşılmaktadır. Bilirkişinin yerinde saptadığı sistem, Yargıtay uygulamalarında da kabul edildiği gibi sabit eser niteliğinde olup bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadan yapılamayacağı gibi balkonu kapatma malzemesinin saydam (cam) ya da ışık geçirmeyen nitelikte olması veya tek parçadan ya da birkaç parçadan oluşması, bina statiğini etkilememesi, çevreye zarar vermemesi sonucu değiştirmez. Saptanan bu durum karşısında balkonun projeye aykırı olarak kapatılması nedeni ile eski hale getirilmesine karar verilmesi gerekirken, imalatın balkon içinde kaldığı, ortak alan içinde bulunmadığı, mimari olarak sitenin genel görünümü ve estetiğini bozmadığı, görüntü kirliliği yaratmadığı gibi ana yapıya sabitleştirilmeksizin kolayla sökülüp takılabilir basit bir sisteme tabi olduğu gerekçeleri ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir…” (18 Hukuk, 2015/5507 K.).
Apartmanda cam balkon için izin şart
Hemen yukarıdaki Yargıtay kararlarından da açıkça görüleceği üzere; apartmanda oturan birisinin cam balkon yaptırması, binanın mimari projesinde cam balkon görünmüyorsa, diğer kat maliklerinin en az beşte dördünün iznine tabidir.
Bu izin alınmadan yaptırılan bir cam balkon nedeniyle başka bir kat maliki sulh hukuk mahkemesine başvurursa, mahkeme yaptırılmış olan cam balkonun sökülmesine karar verecektir.
SONUÇ
Apartmanda cam balkon için izin almak gerekir mi? Eğer binanın mimari projesinde, balkonlarda cam balkon olması öngörülmüşse, kat malikinin kimseden izin almasına gerek yoktur.
Ancak mimari projede cam balkon görünmüyorsa, ki çoğu binada görünmemektedir, kat malikinin cam balkon için diğer kat maliklerinden izin alması gerekir.
Apartmanda cam balkon yaptırmak için rızası alınması gereken kat maliki sayısı, tüm kat maliklerinin en az beşte dördü olacaktır.
Merhaba Bursa da 418 hane 13 blok sitede yönetiminden, balkonlarımızın tamamen camdan üstleride aynı renk profil ve camla kapatıldı fakat iç duvarları dış cephe renginde tabiki bazı daire sakinleri camla kapattıkları için içinin rengini değiştirmiş, duvar kağıdı kaptaltmış ortülü diye ama akşamları komple açılıyor ve görülüyor araştırmaya çalıştım K.M.K görede net bir kavram bulamadım yasak mı yaptırılır mı. Bu konu hakkında nasıl bir işlem olmalıdır.
Eğer sizler için uygunsa cevap ve önerilerinizi beklerim.
İlginize şimdiden teşekkürler, iyi günler
Merhabalar Mustafa bey
Kendimizi ait iki katlı müstakil evimiz var ve kendimiz oturuyoruz
İki balkonumu odaya katmak istiyorum çünkü odalarım çok küçük
Balkonların biri yarı gömme diğeri ise çıkınıtı ama komşu payımız var
Bu balkonları içeri almak için herhangi bir yasal işlem gerekiyor mu?
Merhaba, bu hususta bilgim yok. En doğruyu bilgiyi, bağlı bulunduğunuz belediyeden alabilirsiniz.
iyi çalışmalar. apartmanımızda projede olmadığı halde bütün daireler cam balkon yaptırdık. bütün daireler aynı renk yaptırdık apartmanın dış görüntüsü bozulmasın diye. fakat bir tane daire sahibi taktırmadan önce uyarmamıza rağmen farklı bir renk tercih etti. bunu konu ile ilgili bir yaptırım yapabilirmiyiz. bilgilendirirseniz sevinirim
Müteahhit firma rızası dışında cam balkon yapılmışsa müteahhit firma cam balkonları söktürebilir mi ? Firmaya ait satılık daire kalmamışsa bile
Merhaba, cam balkon söktürme hakkı müteaahhite tanınmamıştır. Ancak bir kat maliki dava açarak bunu söktürebilir. Müteaahit firma ise ancak durumu belediyeye şikayet edebilir, gerisi belediyenin kararına kalacaktır.
Denetleme Kurulu kaç kişiden oluşur. 3 kişi yerine 4 veya 5 kişi olursa kurul geçerli olurmu yoksa 4 ve 5 ci kisiler kanunen yok hükmündemidir… 3 kişilik denetleme kurul dışındaki kişiler (4.5 kişi) denetleme kurulundan isfifa etmeleri gerekmez mi?.Kurul sayısını aşan kişiler istifa etmese yetkileri ne olur.Bu konuda bilgilerinizle aydınlatmaniz arzolunur.
Merhaba. Denetim kurulu üç kişiden oluşur. Fazla olması doğru olmasa da bu kurulun seçilmesine dair kat malikleri kurulu kararı iptal ettirilmediği müddetçe, kanaatimce kurulun faaliyetleri de geçerlidir. Yok hükmünde demek mümkün olmaz. 1 ve 6 aylık hak düşürücü süreler geçirilmediyse, denetçi seçim kararı sulh hukuk mahkemesinde itiraz konusu yapılmalı ya da süre geçtiyse, kat malikleri kurulunu toplayarak yeniden seçmeye çalışılmalıdır.