Dilekçeler / Tutanaklarİşkur

Yarım çalışma ödeneği alma şartları neler?

Yarım çalışma ödeneği nedir ve nasıl ödenir?

Daha önce yazdığımız bir yazıda, doğum sonrası yarı zamanlı çalışma şartlarını açıklamıştık. İşçinin, normal çalışma süresinin yarısı kadar çalıştığı bu sürede, işveren işçinin maaşının tamamını ödemekle yükümlü değildir. Ancak aradaki fark İşkur tarafından işçiye ödenecektir. Peki yarı zamanlı çalışma ödeneğinin şartları nelerdir ve kaç lira ödenecektir?

Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma

Kadın işçi doğum yaptığında ve çocuk hayattaysa, 16 haftalık analık izninin bitiminden itibaren yarı zamanlı çalışma hakkı gündeme gelecektir. İlk doğum sonrası 60 gün, ikinci doğumdan sonra 120 gün ve üçüncü doğumun ardından 180 gün boyunca kadın işçinin yarı zamanlı çalışması mümkündür.

Adından da anlaşılacağı gibi, işçinin çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresinin yarısı kadar olacaktır. Daha az ya da çok belirlenmesi mümkün değildir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Maaş farkı ne olacak?

İşçi yarı zamanlı çalışmaya başladığında, elbette ki işveren ona ücretinin yarısını ödemekle yükümlü olacaktır. Ancak ilk bakışta akla şöyle bir soru gelebilir: İşçi, maaşı yarı yarıya düşecekse, neden yarı zamanlı çalışsın?

Öyle ya; madem ki doğum yapan işçiye bir pozitif ayrımcılık yapılmış, bu işçinin maaşı eksik yatarsa, böyle bir çalışma şeklini seçmesi beklenemez. Kanun koyucu bu hususu düşünmüş ve aradaki farkları İşkur aracılığıyla karşılamayı seçmiştir.

Yarım çalışma ödeneği alma şartları

Bu ödenek aşağıdaki şartlar dahilinde ödenecektir:

  • İşçi, doğum sonrası yarı zamanlı çalışmaya başlamış olmalıdır.
  • İşçinin, doğumdan önceki son 3 yılda en az 600 gün primi bildirilmiş olmalıdır.
  • Bu hak, 16 haftalık analık izninin bitiminden itibaren kullanılabildiği için işçi, analık izninin bitiminden itibaren en geç 30 gün içinde İŞKUR’a yarım çalışma belgesi ile başvurmalıdır.
  • Yarım çalışma belgesi işçi ve işveren tarafından imzalanan bir belgedir. Yarım çalışma belgesini buradan indirebilirsiniz.
  • Bu 30 günlük süre geçirilse de başvurulabilir; ancak bu durumda işçiye ödenecek olan gün sayısı, geç kalınan günler kadar eksilir. (Mücbir sebep varsa, eksilmez.)
  • Ödemeden sadece damga vergisi kesilir.
  • Yarım çalışma ödeneği alırken geçici iş göremezlik raporu alan ve rapor parası ödenen işçiye, bu süreler için yarım çalışma ödeneği ödenmez.
  • Çocuk hayatını kaybederse, yarım çalışma ödeneği kesilir.
  • İşçi yarım çalışma ödeneği alırken, başka bir işte çalışırsa, ödenek kesilir.
  • Yarım çalışma ödeneği alırken işten ayrılan işçinin yarım çalışma ödemesi durdurulur.
  • Yarım çalışma ödeneği ödendiği sürece, İşkur işçi için SGK primini de öder.
  • İşçiye ödenecek yarım çalışma ödeneği miktarı, günlük brüt asgari ücret kadardır. 2017 yılı için bu rakam 59,25 TL’dir.
  • Yarım çalışma parası, işçinin yarı zamanlı çalıştığı ayı takip eden 2nci ay içinde ödenir. Örneğin mayıs ayında yarı zamanlı çalışan bir işçiye ödeneği, temmuz ayı içinde ödenir.

SONUÇ

yarım çalışma ücreti

Yukarıda belirtilen şartları taşıyan ve yarı zamanlı çalışan işçiye; 60, 120 ya da 180 gün boyunca günlük 59,25 TL yarım çalışma ödeneği verilecektir. Dolayısıyla örneğin, 2 ay boyunca yarı zamanlı çalışan bir işçi; her ay için 15 günlük ücretini işverenden almaya devam ederken, kalan 15 günü ise 59,25 TL üzerinden İşkur’dan alacaktır.

Bu ücret İşkur tarafından ödenecek olup işverene bir maliyeti bulunmamaktadır. Burada işçiler açısından en önemli husus, analık izninin bitiminden itibaren en geç 30 gün içinde İşkur’a başvurulmasıdır. Bu süre geçirilirse, işçi hak ettiğinden daha az süre için yarım çalışma ücreti alabilecektir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 Yorum

  1. Meraba yeni doğum yaptım analık iznim bitti fakat daha öncesinden işkurlu olarak çalışıyrdum sağlık sigortam yatyordu sonrası 250 gün primim var SGK li olarakcalistim yinede yarım zamanlı olaraka çalışma hakkıimdan faydalanabilirmiyim

    1. Merhaba, burada önemli olan son üç yıldaki prim sayınızdır. Bunun için en doğru bilgiyi İşkur’dan alabilirsiniz. Buradan yorum yaparak sizi yanıltabilirim.

  2. Merhaba
    7 yıldır özel sektörde çalışıyorum 8 aylık hamileyim Doğum rapor iZnim bittikten sonra 6 ay ücretsiz izin kullanıp istifa etsem işsizlik maaşı alabilir miyim ?

    1. Merhaba, ücretsiz izinler işsizlik maaşı açısından sorun olmuyor. Ama istifa edecekseniz ve çıkışını da bu kodla bildirilirse, işsizlik maaşı bu nedenle bağlanmayacaktır.

  3. Merhabalar
    Eşim şu anda yarım çalışma izninde 28 şubatta sona eriyor daha herhangi bi odeme almadı e devletten baktığımızda sırasıyla 0- 15-ve 8 gün gösteriyor hepsinin karşısında 0 yazıyor birde işveren sigorta yi tam yatırmış bu konuya bi açıklık getirebilir misiniz

  4. Merhabalar analık rapor hakkımdan sonra 6 aylık ücretsiz izin hakkımı kullanıyorum. O bittikten sonra 60 günlük yarı zamanlı hakkımı kullanabiliyomuyum. Yoksa 6 aylık ücretsiz izin hakkımdan öncemi kullanmalıydım.

    1. Merhaba. İş Kanununa göre yarım çalışma hakkını ancak analık izninin bitiminden itibaren kullanabilirsiniz.

  5. İyi çalışmalar,eşi doğum yapan işçi babalar da yarım gün çalışma hakkından faydalanabiliyor mu ?

Başa dön tuşu