Çalışma Süresi

İşçilere çay molası olur mu?

Hiçbir işçinin, ara vermeden mesaisini tamamlanması beklenemez. Ara dinlenmesi, her şeyden önce temel bir haktır ve işçiye tanınması gerekir. Peki ama işçilerin çay molası var mı? Başka bir deyişle, işçiye çay molası verilmesi zorunlu mudur?

Ara dinlenmesi kavramı

Günlük hayatta mola ya da “ara” şeklinde ifade ettiğimiz kavramın doğru adı “ara dinlenmesi”dir. Ara dinlenmesi kavramı İş Kanununda geçer ve temel kurallar yine aynı kanunda belirlenmiştir:

İş Kanununa göre ara dinlenmesi yani mola süreleri, işçinin günlük çalışma süresine göre belirlenmiştir ve bu kurallara uyulması şarttır.

İş Kanununda mola süreleri

İş Kanununa göre 3 tür ara dinlenmesi süresi vardır. Buna göre;

  • İşçinin günlük çalışması 4 saat ve daha altındaysa, ara dinlenme süresi en az 15 dakika olmalıdır.
  • İşçinin günlük çalışma süresi 4,5 saatten çok ama 7,5 saatten az ise (7,5 saat dahil) mola süresi en az 30 dakika
  • İşçinin günlük çalışma süresi 7,5 saatten çoksa, mola süresi en az 1 saat

Olarak belirlenmelidir. Bu süreler en azdır ve artırılması mümkündür. Yine de bu artırmanın da bir sınırı vardır:

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Çay molası nedir?

Çay, ülkemizde sudan sonra en çok tüketilen içecek olsa gerekir. Öyle olunca da, molalarda çay ikram edilmesi ya da demlenmesi sık rastlanan bir durumdur. İşte, özellikle öğle yemeği dışındaki molalarda genelde çay ikramı için kısa molalar verildiği için, bu kısa ara dinlenme sürelerine “çay molası” da denilmektedir.

İşçilere çay molası zorunlu mu?

işçi çay molası

İşçilere zorunlu olarak verilmesi gereken, ara dinlenmesi süreleridir. Bu mola sürelerinin çeşitli isimlerinin olması, onları zorunlu hale getirmez.

Burada belki de kastedilen husus, işçilere yemek dışında kısa molalar verilmesinin zorunlu olup olmadığı sorusudur. Mola sürelerinin normalde kesintisiz kullandırılması esas olsa da, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak iş sözleşmeleri ile aralı olarak da kullandırılabilir.

SONUÇ

işçi çay mola süresi

İşçilerin çay molası var mıdır? Bu soruya iki türlü cevap verilmesi mümkün olur: Hem evet hem hayır. Çünkü işçilere çay molası, namaz molası ya da kahve molası gibi ara dinlenmeleri işveren tarafından verilebilir.

Ama işverenin hangi konuda zorunlu olarak ara dinlenmesi vermesi gerektiğine gelirsek; onun mecburiyeti, yukarıda belirttiğimiz süreler kadar “mola” vermekten ibarettir.

Yoksa, işverenin işçilerine çay verme zorunluluğu olmadığı gibi, yemek verme zorunluluğu bile yoktur. Bu tür ikramlar, İş Kanunundan kaynaklı değildir ve işverenin takdir hakkı kapsamında değerlendirilir.

Örneğin günde yarım saat molası olan ve 7,5 saat çalışan bir işçi karşısında, işverenin sorumluluğu ona YARIM saat mola vermekten ibarettir. Ama işçi rıza gösterirse ve işveren için de uygunsa, bunun yerine 15’er dakikalık 2 mola ya da 10’ar dakikalık 3 mola bile verilebilir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Mustafa bey selamlar özel güvenlik görevlisiyim 8 saatlik vardiya ile çalışıyorum yemek molamız işbaşında geçiyor yani dışarı çıkıp gibi yemek gibi yada iş yapmadan yemek yemek gibi bir durum söz konusu değil diğer değişle çalışma süresi 8 saate çıkıyor şimdi 8 saat üzeri çalışmalara 1 saat mola hakkı verildiğini göz önüne alırsak 1 şahit eşliğinde geriye dönük günlük 1 saat mesai talebim olabilirmi? birde iş veren ile imzaladığımız sözleşmede yıllık 270 saate kadar olan mesai ücreti ücretin içindedir ibaresi var yalnız maaş bodrosunda bunu gösteren açıklayan bir durum yok yani bunun bağlayıcılığı olurmu ?Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

  2. Merhaba ben bir fabrikada calsiyorum sabah 8:00 iş başı saat 10:30 dan 10:45 e kadar. Çay molası var öğlen 12:30 dan 13:00 e kadar yemek molası saat 15:30 dan 15:45 e kadar çay molası vardı saat 17:30 paydos bu şekilde çalıyoruz ama simdinis veren çay molalarimi kaldırdı cumartesileri tatil çalışma yok işveren cay molalarimi kaldirma hakkı varmi

    1. Merhaba, işveren size yarım saat ara dinlenmesi veriyorsa, üstünü vermek zorunda olmaz. Yani bu sınırlara uymak kaydıyla, evet çay molalarını kaldırabilir.

Başa dön tuşu