Ücret

Maktu ücret nedir? Günlük ücret nedir?

Maktu ücret ve günlük ücret

İşçinin ortaya koyduğu emeğinin karşılığı olan ücret, aynı zamanda birçok işçinin de tek geçim kaynağıdır. Hal böyle olunca, ücrete dair temel kurallar İş Kanunuyla düzenlenmiştir. Ücretin türü de, bazı durumlarda önem arz etmektedir. Sık sık duyduğunuz maktu ücret ve günlük ücret kavramlarını sizin için açıklamaya çalıştım.

Ücret türü önemli mi?

İşçi ay sonunda maaşını alır ve çalışmaya devam eder. Bu maaşın türü ya da niteliği onu çok da ilgilendirmez. Ama teknik olarak, İş Kanunuyla ilgili bazı soruların cevabını verirken, ücretin türü önem arz eder.

Maktu ücret

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İşçinin maaşının aylık olarak belirlenmesi demektir. Ay içinde kaç gün olursa olsun, işçinin maaşı değişmeyecektir. Bu maaş türünün temel özellikleri şunlardır:

  • İşçinin maaşı aylık belirlenmiştir.
  • İşçiye hafta tatili ücreti ya da resmi tatil ücreti ödenmez.
  • İşçi ay içinde bazı günlerde işe gelmemiş olsa da, maaşından kesinti yapılmaz.
  • Ay ister 28 çeksin, isterse 29, 30 ya da 31, işçinin maaşı sabit kalacaktır.

Günlük ücret

İşçinin maaşının günlük olarak belirlenmesidir. Bu ücret türünde, maaşın belirleyicisi puantaj kayıtları olmakta ve işçi işe kaç gün gelmişse, o kadar maaş almaktadır. Bu ücret türünün özellikleri ise şunlardır:

  • İşçinin ücreti günlük belirlenir.
  • Çalışması halinde işçiye, hem genel tatil hem de hafta tatili ücreti ödenir.
  • Ay sonunda puantaj kayıtları incelenir ve işçiye, gelmiş olduğu gün kadar maaş ödenir.
  • Ay 28 çekiyorsa işçiye 28 günlük, 31 çekiyorsa 31 günlük ücret ödenmelidir. İşçinin maaşı, o ayın kaç gün çektiğine göre değişecektir.

Maktu ücret ve günlük ücret ayrımının önemi

günlük ücret

İşçi açısından farklı sonuçlar doğuran bu ücret türleri, teknik olarak da 2 hususta farklı sonuçlara sebebiyet verir. Bunlar raporlu günlerde ücret kesilmesi ve aylar itibariyle işçiye ödenecek maaştır.

İşçiler arasında merak edilen konulardan birisi de, 31 gün çeken aylarda işçiye ne kadar maaş ödenmesi gerektiğiyle ilgilidir. Yılda 7 ayın 31 gün çektiğini düşündüğümüzde, işçilere bu aylarda da 30 günlük ücret ödenmesi halinde işçinin mağdur olduğu gerçektir. İşte işçiye, 31 gün çeken aylarda maaşının kaç gün üzerinden ödenmesi gerektiğiyle ilgili bir karara varabilmemiz için, önce işçinin ücretinin türünü tespit etmemiz gerekir. Buna göre; ücret maktu olarak belirlenen bir işçiye, ay kaç gün çekerse çeksin, aynı miktarda ücret ödenmesi doğruyken, ücreti günlük belirlenen işçiye, ay kaç gün çekiyorsa o kadar ücret ödenmesi doğrudur.

Benzer bir ayrım, raporlu işçinin maaşının kesilip kesilmemesi konusunda da vardır. Bildiğiniz üzere, işçinin sağlık raporu alması halinde, diğer şartlar da varsa, raporun üçüncü gününden itibaren işçilere iş göremezlik ödeneği ödenmektedir. İşte rapor parası olarak da bilinen bu geçici iş göremezlik ödeneğinin alındığı gün, ücreti günlük belirlenen işçinin ücreti kesilecektir. Maktu ücret alan işçinin ücreti ise kesilmeyecek, alınan rapor parası ile normal maaşı mahsup edilecektir.

SONUÇ

İşçinin ücretinin aylık belirlendiği ücret türü maktu ücretken, ücretin günlük belirlendiği ücret türü ise günlük ücrettir. Çoğu zaman, iş sözleşmelerinde ücret türü  net olarak yazmasa da, yukarıda belirttiğim kriterleri dikkate alarak, kendiniz de ücretinizin maktu mu yoksa günlük mü olduğunu tespit edebilirsiniz.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 Yorum

  1. Merhabalar,
    Öncelikle bilgileriniz için teşekkür ederim, aydınlanmış olduk bu konuda.
    Benim şöyle bir sorum olacaktır.
    3 günden fazla olan raporları ben tam ücret ödedim mesela ancak tam ücret ödediğim için bu defa sgk bildirimi yaparken eksik gün bildirimini nasıl yapmamız gerekir. Tam gün gelmiş göstereceğim ancak 30 değil de 25 gün çalıştı. Maaşını 30dan yatırıp sgk 25 mi göstermem gerek. Orada bir karışıklık yaşıyorum. Yada vizite sisteminden raporu onaylayıp eksik gün bildirimi yapmayacak mıyız ? Bu sefer de SGK sistemi ceza yazmaz mı ? Aydınlatırsanız sevinirim, teşekkür ederim. Saygılarımla.

  2. Merhabalar,
    ay 31 gün olduğunda 5 gün rapor aldım. işverenim ilk 2 gününü ödeyip, 3 gününü kesiyor. Bu durumda 28 gün mü maaş almam gerekiyor yoksa 27 gün mü? İş sözleşmemiz aylık ücret üzerinden yapılmaktadır. Bilgilendirme için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla,

    1. Merhaba, sözleşmenizin aylık ücret üzerinden yapıldığına eminseniz, hiç kesinti olmaması gerekir. Sözleşmeniz günlük ücret üzerinden ise ve işveren 3 gününü kesiyorsa, 28 gün üzerinden ödenmesi gerekir. Yine de bu tür soruların cevabını en doğru alacağınız yer yine işvereniniz olacaktır.

  3. Merhabalar,
    Ben özel bir okulda öğretmenim ve maaşımı aylık olarak alıyorum. 3 gün raporluydum ve benden bir miktar para kesildi. Sigorta başlangıcım 90 günün altında olduğu için SGK ödeme yapmıyor, okul da yapmıyor. Okulun yapması gerekmez mi? Teşekkür ederim…

  4. Merhaba bayramdan önce ameliyat olmuştum 20 gün raporum var bayram günleri sgk mı paramı veriyor yoksa iş verenin mi inisiyatifine bırakılıyor?şimdiden teşekkür ederim

    1. Merhaba, bayram günü çalışmadığınıza göre, genel tatil ücreti ödenmesi zaten gerekmez. O günler için de diğer günlerde olduğu gibi, rapor parası almaya devam edersiniz.

  5. Merhaba. Asgari ücretle çalışıyorum resmiyete göre özel hastane de ameliyat oldum 10 günlük rapor verdiler maaşımdan kesinti olur mu ?

  6. Merhaba Mustafa bey doktor bana 3 gün rapor verdi ilaç kullanıp gel dedi 3 gün sonra gittiğimde operasyon geçirdim 3 gün daha rapor verdi ve 3 gün için SGK bana 70 lira yatırdı yani ayrı ayrı 70 yatırdı 140 ediyo ama işyerim benden 600 TL günlük 100 TL para kesmiş dogrumudur teşekkürler.

  7. Mrb geçen hafta pazertesi Covit testi yaptirdim iki gün rapor verdi ama çarşamba günü iyilesmedim gripdim 4 gün daha rapor aldım buna benden maaştan kaç günü kesecekler yada kaç günü ssk alacam

  8. Merhaba mustafa bey ben bir iş yerine sözleşmeli girdim 3 ay çalistim sözlesmem yenilendi bünyesine alindim rapor konusunda çok hassaslar bunyeye alindiktan sonra hamile kaldim ve 12 saat gece vardiasi dahil mesaili calistigim için düsük tehlikesiyle şuan ard arda rapor aldim evde dinleniyorum yaklasik 2 haftada hastanede yattim raporum 40 gunu astigindan 30 gunluk heyet raporu ilave edildi işten çikartmalari söz konusu olabilirmi?

  9. Ben 5 Gün rapor aldım Sgk 2 gün ödemiyor 3 gün olarak ödeme yapıyor o kalan 2 günü iş yeride ödemiyor ilk 2 gün olduğu icin Kim örümcek nasıl maaşı tam alıyoruz Anlamadim

  10. Evet Gürcan bey, özel sektörde sık rastlanmasa da, özellikle üst düzey çalışanlarda da bu ücret rejimine rastlanabilmektedir.

  11. Bir örnek göstermek gerekirse, kamu personeli genellikle aylık maktu ücret ile çalışmaktadır. (Mesela Astsubaylar)

Başa dön tuşu