Çalışma Koşulları

İşveren işçisine her işi yaptırabilir mi?

İşyerinde çalışan bir işçi iş görmeyi, işvereni de bunun karşılığında ona ücret ödemeyi peşinen kabul etmiş demektir. Dolayısıyla işçinin borcu, işini yapmak; işverenin borcu ise, işçiye maaşını tam ve zamanında ödemektir. O halde; işçiye maaşını tam ve zamanında ödeyen işveren, işçisine bunun karşılığında her işi yaptırabilir mi? İşveren işçiye her işi yaptırabilir mi?

İşçinin görev tanımı

Bu sorunun cevabını aramadan önce, başka bir sorunun cevabını bulmamız gerekir. İşçinin şikayetlendiği ve patronunun kendisine yaptırdığını söylediği “her iş” nedir?

Her iş kavramından anlaşılması gereken, işçinin görev tanımı dışında olup da ona yaptırılan işlerdir. Bu durumda, bir işçiye yaptırılan işin, işçinin görevlerinden olup olmadığını anlamanın ilk ve en önemli yolu, onun iş sözleşmesine bakmaktır.

İş sözleşmesi görev tanımı için ne diyor?

Her iş sözleşmesinde, işçinin görev unvanı ve tanımının yer alması gerekir. Özellikle görev unvanının yer aldığı bir iş sözleşmesi incelendiğinde işçinin görevlerinin neler olduğu görülecektir.

Eğer işçinin unvanı ya da yapacağı işin ayrıntısı iş sözleşmesinde yazılmamışsa, işçinin emsali olan diğer işçilerin çalışma koşullarına bakılması gerekir.

Maaşı ödeyen işveren her işi yaptırabilir mi?

Hangi işçi olursa olsun, işçiler işe alınırken belirli bir görevi yapmak için işe alınırlar. Bir işçi örneğin makine ustası ya da kasiyer, temizlikçi, çaycı veya satış elemanı vb. birçok unvandan biriyle işe alınmış olabilir.

Önemli olan; işçiye, işe alındığı amaçla iş yaptırılmasıdır. İşe kasiyer olarak alınan birine temizlik yaptırılamazken, çaycı olarak alınan bir işçiye de makine ustalığı yaptırılamaz.

İşçinin görev tanımı dışında çalıştırılması

Eğer işçiye görevi dışında bir iş veriliyorsa ve işçinin buna yazılı olarak rızası alınmamışsa ve bu iş, işçi açısından işin ağırlaştırılması anlamına da geliyorsa işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir. Böyle bir durumda işçinin çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapıldığı kabul edilmelidir.

Bu durum Yargıtay kararlarında şöyle ifade edilmiştir:

“… Dosyadaki bilgi ve belgelere ve delillerin taktirinde bir isabetsizlik görülmemesine ve özellikle dosya kapsamına göre mobbing sübut bulmamış ise de davacının görev tanımı dışında işlerde de çalıştırıldığının anlaşılması nedeni ile kıdem tazminatına hükmedilmesinin netice itibari ile yerinde olduğunun anlaşılmasına göre…” (9 Hukuk, 2020/18386 K.).

“… Somut uyuşmazlıkta, davacının market satış görevlisine ek olarak pompa görevlisi, saha temizliği ve araç yıkama işinde de yazılı oluru alınmaksızın isteği dışında çalıştırıldığı sabit olduğundan, davacının iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğinin anlaşılması nedeniyle kıdem tazminatı talebinin kabulü…” (22 Hukuk, 2018/13343 K.).

işveren işçisine her işi yaptırabilir mi?

Diğer işler için işçinin rızasının alınması

Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, işçinin görev tanımı dışında başkaca işleri yapması için rızasının alınmış olup olmadığıdır.

Nitekim hemen yukarıdaki Yargıtay kararında yer alan “yazılı oluru alınmaksızın isteği dışında çalıştırıldığı” ifadesi de bunu ortaya koymaktadır.

İş sözleşmesinde uygulamada örneğin “İşçi, işveren tarafından verilen diğer tüm işleri yapmayı peşinen kabul eder” ya da “işveren tarafından yapılması istenen diğer görevler işçi tarafından yerine getirilir” benzeri hükümler yer aldığı görülmektedir.

Yine de şahsi kanaatime göre; burada alınması istenen yazılı rızanın spesifik ve somut olması gerekir. Yukarıdaki gibi battaniye tarzı genel onaylar söz konusu olduğunda, işçinin hakkını araması halinde şansının olacağını düşünüyorum.

İşverenin yapması gereken; ya iş sözleşmesinde somut şekilde belli başlı birkaç görevi sayarak, işçinin bunları yapmayı peşinen kabul ettiğine dair bir ifadeyi sözleşmeye koymak olmalıdır ya da işçinin görev tanımı dışında bir iş yapması gerektiğinde, özel bir muvafakatname ile bunun yazılı onayını işçiden almak olmalıdır.

işveren işçiye her işi yaptırabilir mi?

SONUÇ

Görevi belli olan bir işçiye bu görevi dışında bir işin yaptırılması, ancak işçinin bu durum için yazılı onay vermesine bağlıdır. Eğer işçinin yazılı rızası yokken, onun görevi değiştirilmişse veya ona farklı işler yaptırılmak isteniyorsa, işçi iş sözleşmesini İş Kanununun 24/2-f maddesi gereğince haklı nedenle ve derhal feshedebilir.

İşverenler tarafından özellikle iş sözleşmeleriyle alınan peşin ve GENEL rıza onaylarının mahkeme nezdinde geçerli olmayabileceğini bir daha hatırlatmak isterim. İşçinin “işveren tarafından verilen diğer görevleri” yerine getireceğine dair bir metni imzalamış olması; işverenin market alışverişini yapmasını, şahsi faturasını yatırmasını ya da çocuklarını okula bırakmasını gerektirmeyecektir.

Burada işçilere önemli bir tavsiyem de olacaktır. Eğer işçinin değiştirilen görevi ya da ona verilen ekstra iş; işçinin çalışma koşullarını ağırlaştırmıyorsa ve hatta hafifletiyorsa, yukarıda yazılı olanların geçerli olamayabileceğini unutmayın. Her olayın kendi içinde değerlendirilmesi ve dikkatlice tetkik edilmesi önem arz etmektedir.

İşveren işçiye her işi yaptırabilir mi?” konusunda sık sorulan sorular:

İşveren işçiyi istediği yerde çalıştırabilir mi?

Tıpkı işçiye görev tanımı dışında işler yaptırılması gibi, işçinin görev yeri dışında bir yerde çalıştırılması için de işçinin rızasının alınması gerekir. Ancak burada önemli olan, bu değişikliğin çalışma koşullarında esaslı değişiklik niteliğinde olmasıdır: https://mustafabaysal.com/iscinin-calisma-yerinin-degistirilmesi/

İşçi verilen her işi yapmak zorunda mı?

Görev tanımı kapsamında olduğu müddetçe, evet işçi her işi yapmak zorundadır. Bunun haricinde ise, değişikliğin niteliğine bakmak gerekir. Yazılı olarak rızasını olmadığı ve çalıma koşullarında esaslı değişiklik anlamına gelen işleri işçi yapmak zorunda değildir.

İşveren işçiye bağırabilir mi?

İşveren işçisine elbette bağıramaz; ancak insanlık halinden olmak kaydıyla işveren de bir an için kendini kaybedebilir. Burada önemli olan, bu bağırmanın niteliği ve hakaret boyutunun olup olmadığıdır: https://mustafabaysal.com/isciye-hakaret-edilmesi/

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

359 Yorum

  1. Slm ben şirkette malzeme dağıtma operatör olarak çalışmaktayım ilk girdiğimde üretime bagliydım 2sene sonra gönüllü rızamı almadan işten çıkma korkusuyla depoya geçirdiler ama görevim aynı olup sadece çalışma şartlarıma atıklarıda bize verdiler zorla yeni şözlesmeyi imzalttılar ve itiraz etmemden dolayı sürekli mobbint uygulayıp sürekli kameradan takip edip tutanak tutuyorlar asansör beklerken eskiden sandalyem vardı depo sorumlusu onu aldı ayakta bekleyeceksiniz diyip ve asansörün önünde arasıra beklerken mecburiyetten oturmamdan dolayı tutanak yazdılar bunun için ne yapmam lazım

  2. Merhabalar ben bir fabrikada üretim elemanı olarak çalışmaktayım çalıştığım makinayı kullanabilmem için operatörlük belgem vardır ama bölüm şefim kafasına göre beni operatörlük belgem olmayan pres makinalarında da çalıştırıyor bu durumda beni farklı makinalarda çalıştırabilir mi işten ayrılacağım ve tazminat hakkım olur mu ?

  3. Merhaba ben 6 Yıldır bi mağazada satış danışmanı olarak çalışıyordum 2 mağaza müdürü vardı 1 i evlilik sebebiyle işten ayrıldı ve ben 3 yıl boyunca mağaza müdürünün işlerini yaptım bana müdür yardımcılığını vericeklerini söyleyerek beni oyaladılar en sonun da stres ve sorumluluktan dolayı saç kıran oldum saçım döküldü işimi bıraktım ibraname imzaladım hiç bir alacağım kalmadığına dair ve haklarımı aramayacağıma dair yazdım ve ayrıldım ama 6 yıllık emeğimin karşılığını almak istiyorum tazminatımı alabilirmiyim işçi mahkemesine başvursam?

  4. Merhaba eşim halı mağazasında tezgahtar eşim işyerinde halı sevkiyatı ve teslimat ti yaptırılıyor iş hakkını feshedebilir e devletinde perakende satış elemanı tezgahtar yazıyor böyle bir hakkı var mı

    1. Merhaba, sorunuzun cevabını somut olarak vermem mümkün olmaz. Ancak yazımdaki açıklamalara göre sizler bir karar verebilirsiniz.

  5. Merhaba, ben depo görevlisi olarak çalışmaktayım. Amir veya sorumlu bana ofisini temizletebilir mi. Birde 1 mayıs 23 Nisa gibi resmi tatillerde 8 saatten fazla çalıştırabilir mi. Teşekkürler

    1. Merhaba, ilk sorunuzun cevabını yazımda verdim Ahmet bey. İşveren işçisini yılın herhangi bir gününde 11 saate kadar çalıştırabilir.

  6. Merhabalar ben belediyede çalışıyorum beden işçisi olarak çalışdığım temizlik işleri müdürlüğünde şoför kadrosu aldım SGK da mesleğim kamyon şoförü diye geçiyor bana vermiş oldukları şoförlüğü geri ala bilirler mi verdiğini geri alma gibi bi şansları varmıdır beni şoförlükten geri hizmede yani beden işçiliğine geri verirler mi bizi sizin elinizden şoförlükleri geri alırız diye tehdit ediyorlar

  7. Aşağıda 6 gün sabah 8 akşam 17 30 çalıştım dedim normalde fabrika 3 vardiya çalışıyor 8 saat 6 gün ben bir hafta sabah 8 akşam 17 30 çalıştım günlük 1.5 saat 6 gün de 9 saat cenaze dolayısıyla gelmedigim gün yerine 8 saat kesilecek hersaate aynı saati kesiliyor yarım gün izin alsak 4 saat mesaimizden kesiliyor

  8. öncelikle iyi geceler ben üretim elemanının güvenlik rahatsız diye beni bir hafta güvenliğe verdiler 6 gün sabah 8 akşam 17:30 çalıştım teyzem vefat etti bir gün izin aldım aybaşında maaş yattiginda o bir günü mesaiden bir güne karşılık 8 saat mesajım kesilecek adım gibi biliyorum çünkü devamlı yaptıkları iş kabul etmesem maaş bordrosu imzalamasam haklı fesih sebebi olurmu

    1. 16/11/2001 sigorta girişim var 5815 gün primim var 16/06/2013 te son çalıştığım işyerine süreli sözleşme ile işe başladım 03/01/2014 süresiz sözleşme imzalattılar 16/06/2023 te 10 yılımı dolduruyorum eyt den yararlanamiyorum geçen yıl trafik kazası geçirdim tazminat taleb ettim ben araba alıp satıyorum yatırım yapıyorum veremem dedi eş dosttan altın aldım altın iki katına çıktı benim borcumda iki katına çıktı tazminat alabilmenin bir yolu yok mu

    2. Merhaba, işe gelmediğiniz bu gün yasal bir mazeret iznine tekabül etmiyor. Haliyle, kesilmesi normal görünüyor Ramazan bey.

  9. Holdingin bir şirketinde valistigin halde 4 adet başka anonim şirketin islerinide yıllardır yapıyorum. İşten emeklilik veya başka bir şekilde ayrılınca diğer şirketler içinde tazminat talep edilebiliyormu

    1. Merhaba, hayır hangi işyerinde kaydınız varsa, o işyerinden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz Burhan bey.

      1. Hocam patron çalişanını kensi evinnin bahçesini temizletebilir mi? Ve kendi evinde amelelik yaptırabilir mi?

  10. Merhaba ben otomotiv sektöründe çalışmaktayım taşlama bölümünde taslama operatörü olarak çalışıyorum bni aynı bölümde makinami değiştirmek istiyorlar bnde o makinada yapamiyacagimi söylesem zorla başka makinaya verebilirlermi bölüm taşlama farklı bir bölüm deil ama makina final makinası olduğu için yapamadigimi ifade ediyorum

  11. Merhabalar 2014 de şoför olarak girdiğim firmada halen calismaktayim 2019 dolar krizi nden dolayı personel ckisi oldu bana işten cikralin personellerin işleri geçici olarak verdiler bu süreç bitene kadar. Dediler ve hala bu görevleri benden almadılar ve sunada haladaha yaptırıyorlar yeni zam geldi ve bana bunun için ek bir ödeme vermiyorlar bunun için konuşmaya gittiğimde şimdi bana yapmiyorsan istifani ver diyorla ve sirketde 35 kişi calistoruz bunların assagi yukarı 39 kişisi şirket araçlarıyla evlerini gidip geliyor kar biz telwp ettiğini mizde yol ucreti vermiyoru deyip kesip atıyorlar neyapmaliyom sizce

    1. Merhaba. Sizi yasal süreler içinde çalıştırıyorlarsa, ücretiniz tam ödeniyorsa ve iş sözleşmesi hükümleri uygulanıyorsa açıkçası yapacak çok bir şey yok demektir. Haklı fesih yaparak işten ayrılmak niyetindeyseniz, profesyonel destek alarak bir haklı fesih sebebi bulmaya çalışabilirsiniz.

  12. Merhaba ben 4 yıldır E ticaret firmasında lojistik depoda çalışıyorum iş yerindeki görevim 3 defa değişti rızamla bir bölümde kargo ve paketleme personeli olarak çalışmaya başladım iş olmadığı zamanlarda temizlik ve başka bölümlere desteğe gidiyorum sürekli yapmak istemediğimde gerekiyorsa yerdeki kuş boklarını temizliyceksiniz dendi sizce bu durumda ne yapılması gerekli şimdiden teşekkürler

  13. Kamuda 9112.11 meslek kodu ile Büro işçisi olarak çalışmaktayım görevimiz temizlik, çay servisi,evrak taşıma vb işler işyerimizde inşaat işleri,kömür taşıma,eşya taşıma ,ot biçme gibi taşıma işleride olmaktadır.Biz emekçiler olarak bu işleri yapmak zorundamıyız yapmazsak ne olur.

  14. Merhaba ben 20 yıllık kaplama ustası olarak görev yapmaktayım. 1 ay önce sağlık problemlerim çıktı ve beni bölüm değişikliğine zorladılar.sonrasinda vasıfsız eleman sıfatına düştüm.ama çalışabilir raporum vardı.ozellikle zam ayına denk getirilmeside manidar oldu.simdi bana ustaliktan alindin deyip zam uygulanmıyor haklarım neler çok teşekkür ediyorum

    1. Merhaba, böyle özellikli konuları bir avukatla görüşmelisiniz. Diğer türlü, yarım yamalak bilgilerle yapılacak yorumlar sizi yanıltabilir Ali bey.

  15. Merhaba özel bir ana okulunda çalışıyorum 85 öğrenci+10 personele yemek çıkartıyorum 95 kişiye bir aşçı normal mi yoksa benim yasal hakkım varmı ,enaz kaç kişinin daha benimle birlikte çalışması gerekiyo

    1. Merhaba. İş Kanunu bakımından böyle bir hesap olmaz. Önemli olan haftalık kaç saat çalıştığınız ve hak ediyorsanız, fazla mesai ücretlerinizin ödenip ödenmediğidir.

  16. Merhabalar
    Ben belediye calisaniyim ve benim işe girme statüm de büro işçisi yazıyor iki sene büroda calistirildim.dsha sonra benim defalarca uyarima rağmen açılan bir fabrikada ağır işçi olarak calistirdilar.fabrikada faaliyet durunca bos kalmayayim diye bag bahce işlerinde calismaya zorlayip uzerimde yüksek derecede mobbing uyguladilar benim izlemem gerekenn yol nedir lütfen bir akıl verin işten kendi rizamla ayrilmam icin ugrasiyorlar.7.5 senedir aynı isyerinde çalışıyorum.

  17. Merhaba yurtdışında faaliyet gösteren bir şirkete beton santral operatörü olarak başvuru yaptım merkez ofise geldiğimde beni meslek lisesi mezunu olduğumdan elektrik işçisi olarak girişimi yaptılar bu durumu gittiğim yerde duzeltebilirim diyerek işe başladım iki ay sonra gerçek işime döndüm fakat elektrik işçisi ile operatör saat ücretleri farklı olduğundan bulunduğum departman personele durumu haber vermesine rağmen ben düşük saat ücreti almaya devam ediyorum defalarca gitmeme rağmen sonuç alamadım kayıp haklarımı almak için neler yapılabilir hukuki açıdan

    1. Merhaba, bunun için muhtemel bir dava aşamasında, aslında hangi görev için işe alındığınızı ve sonrasında farklı iş yaptırıldığını ve daha az ücret aldığınızı ispat etmeniz gerekir. Bu durumları bir şekilde ortaya koyabileceğinizi düşünüyorsanız, hakkınızı arayabilirsiniz.

  18. Merhabalar,
    Şu anda ülke genelinde sağlık hizmeti veren isim yapmış Özel bir Hastanede Çamaşırhane Amiri olarak görev yapmaktayım. Bulunduğum ilde 2 adet hastanesi bulunan bu şirket, bir kaç ay önce çamaşırhanelerini kapatıp dışarıdan bir firma ile anlaşma kararına vardı. Normal personel olarak girdiğim bu hastanede Amir unvanına kadar yükseldim. Sigorta girişim de Amir unvanı ile yapılıyor. Ancak çalıştığım hastane çamaşırhaneyi kapattığından ötürü beni malzeme getir götürü veya temizlik işlerinde çalıştıracağını söylüyor. Kabul edersem eğer işin ağırlığından şikayet etmemem gerektiğini ve her türlü ağır işi yapmam gerektiğini söylüyorlar. Ayrıca 10 yılı aşkın süredir 08:00-18:00 arası çalıştığım bu yer, beni 07:00-16:00 arası çalışmaya çekti ve şimdiye kadar seni yanlış çalıştırmışız dedi. Sayın hocam benim sorum şu: Bu şirket beni daha düşük unvan gerektiren bir işte çalıştırabilir mi ? Amir olarak beni daha ağır bir işte çalıştırabilir mi ? Daha önce yanlış saatler arası çalıştırmışız demelerine istinaden istifa etmeden fazla çalışmamın ücretini alabilir miyim ? Cevabınızı merakla bekliyorum. Teşekkürler. İyi çalışmalar.

    1. Merhaba. İş sözleşmenizdeki hükümlere göre karar verilmesi gerekir. Yine de çalışma koşullarınızda esaslı değişiklik olabilecek durumlarda, işverenin size bunu tebliğ etmesi ve sizin kabul edip etmediğinizi bildirmeniz gerekir. Fazla mesai ücreti ise son 5 yıl için talep edilebilir ve öncesi zamanaşımına uğrar. Bunu elbette talep edebilirsiniz. Burada önemli olan yanlış ya da doğru çalıştırılmış olmanız değil, haftalık kaç saat çalıştırıldığınızdır. Şu yazımda hangi durumda fazla mesainin gündeme geleceğini izah etmiştim: Fazla mesai aylık hesaplanabilir mi?

  19. 2 yıldır çalışıyorum makina oparatörüyüm tek makina ehliyetim var ama bütün makinalara bindiriliyorum istemedigim halde itiraz ettiğim zaman tazminatsız çıkış alırım diye korkuyorum bana bi yol gösterin teşekkür ederim.

    1. Halil bey, yapılan yanlış olduğu ortada. Bu durumda cevabı aslında siz de vermişsiniz. İşverenler bu tür konularda yasaların koyduğu kuralları ciddiye almadıkça, bu tür sorunlar yaşanmaya devam edecektir. Ne yapabilirsiniz? Belki Alo 170’e şikayet ederseniz, iş güvenliği bakımından bir teftiş yapılabilir. Ama öncesinde sitemdeki alo 170 yazısını okumanızı öneririn.

  20. İyi günler ben bir şirkette çalışıyorum 7 senedir mobing uyguluyorlar çıkmam için fakat kanitlayamiyorum e devletim de depo görevlisi yazıyor ama fortlif kullanıyorum bunun için dava açsam olur mu ?

  21. Merhaba,
    Bir fabrika da kalite kontrol sorumlusu olarak çalışıyorum. Çalıştığım iş yerinin sahibi, babasının hastahanede geceleri yanında refakatçi olarak kalmam için görevlendirdi. Farklı tarihlerde 2 defa bu görevi ortalama 1 hafta süreyle yerine getirdim. İleri tarihlerde, itibarsızlaştırma davası açılabilir mi? (zaman zaman, garsonluk,mıntıka temizliği gibi görevlerin yanında ve imalat bölümünde de çalıştım. Birçoğu kayıtlıdır.)

    1. Merhaba, itibarsızlaştırma davası kavramını ilk defa duyduğumu söylemeliyim. Bir avukata konuyu danışmanızı tavsiye ederim Gökhan bey.

  22. Merhaba iyi günler 2.5 senedir bir savunma sanayinde çalışıyorum 8 ay önce operatörlugum haksızca alındı ve bana görev değişikliği kağıdı imzalatildi yeni görevden hiç memnun değilim kendim çıkayım diye mobbing uyguluyorlar 4840 lira maaş aliyordun şimdi 5730 zam yapmıyorlar işten çıksam kıdem tazminatını alabilirmiyim ama önce isi mecburiyeten kabul ettim sigortada hala Operatör olarak gorunuyorum

    1. Ali bey, bu tür spesifik sorulara cevap vermem doğru olmaz; durumunuzun özel olarak tetkik edilmesi gerekir. Bu tür ciddi durumlarda en doğrusu bir avukatla görüşerek hareket etmektir.

  23. Merhaba mustafa bey. Ben 16 yaşında bi stajerim ve benim iş verenim bana kendi mesleğimi öğretmek yerine bana çaycılık,getir götürcülük,temizlikçilik yaptırıyor ve ayrı zamanda başka bi iş yerinin stajeri ziyarete geliyor ve ona bana anlatmadığı her şeyi anlatıyor onun stajerine benken başka firmanın stajerine iş öğretiyor benim ne yapmam gerekiyor

    1. Merhaba, açıkçası bu konuda bilgim yok. Böyle bir sorunu ancak okul idareniz çözebilse gerekir.

  24. Ben bir fabrikada 2 vardiyalı çalışan işçiyim 12 saat çalıştığım halde ekstra olarak şöförlük yaptırıyorlar örneğin pazartesi gece vardiyasına gidecem ama sabah istirahatımı bölüp gündüz vardiyası çalışanlarını toplayıp işyerine götürmek zorunda kalıyorum bunun bir çözümü veya karşılığı olması gerekmiyor mu ?

  25. Mustafa bey merhaba,
    Ben Arabistan’da bir Türk şirketinde yaklaşık 3 yıl satınalma personeli olarak çalıştım. Firmanın orda 5 ayrı projesi vardı. Yasak olarak hepsi ayrı projelerdi. Hepsinin ayrı yöneticileri, her bir projenin kendine ait departmanları bulunmaktaydı. Asagı yukarı bütün projeler aynı zamanlarda başladı. Ben de 4 projede görev yaptım. Örneğin A projesinden B projesine geçerken maaşım ve özlük haklarımda B projesine geçmiş oluyor ve bana yeni bir sözleşme imzalatıyorlardı. Ancak ben B projesinde çalışırken aynı anda C projesinde de beni görevlendirdiler . C projesininde yaklaşık 12 ay boyunca bütün satınalma sürecini ben yönettim. Fakat bunun için hiç bir ek ödeme -maaş, tazminat almadım. 3 yılın sonunda firma beni Afrika’daki başka bir projede görevlendirdi. Bunu yaparken de 3 yılı kapsadığını söyledikleri belirli bir tazminat verdiler. İhbar tazminatı almadım. Ve 1 hafta sonra Afrika da işe başladım. 9 ay sonra çalıştığım ülkedeki güvenlik sorununu öne sürerek Şubat ayında ,2 gün içinde bütün Türk çalışanlarını (7-8 kişi hariç) geri çağırdılar. Bazı çalışanlarını başka projeye yönlendirdiler . Ama çoğunun iş akdini fesih ettiler. Beni de departman yöneticim İstanbul’daki merkez ofisinde görevlendirdi. Afrikada çalıştığım 9 ay için herhangi bir ihbar veya kıdem tazminatı almadım. İstanbul’da 4 ay kadar çalıştıktan sonra bazı olumsuz durumlar yüzünden istifa ettim. Afrika’dan Şubat ayında döndüğümde 4 aylık maaş alacağım vardı. Mart ve Nisan aylarında ekim ve kasım aylarının maaşlarını ödediler . Aralık ve Ocak maaşlarını ise hala ödemediler. Nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda yardımlarınızı rica ederim.
    Saygılarımla.

    1. Merhaba, böyle bir konuda muhakkak bir avukattan destek almanız yararınıza olacaktır. Ancak genel olarak, arabulucu başvurusu yapmanız gerektiğini söylemeliyim. Tüm hak ve alacaklarınız için önce arabulucu başvurusu yapmalı ve sonuç alamazsanız dava açmalısınız.

  26. slm mustafa bey,agac isleri atolyesinde elektrikci olarak calisiyorum.bordromda elektrik tesisatci yazmakta.atolyede diger islerde,calistirmalari yasalmidir,itirazim olupta,is feshi yaparlarsa,ne gibi yol uygulamaliyim.saygilar

    1. Merhaba, bordronuzda ne yazıldığından ziyade varsa iş sözleşmenizde yazan hükümler önem arz eder. Bu kapsamda ve yazımdaki diğer bilgiler doğrultusunda kendi durumunuzu değerlendirmelisiniz.

  27. Merhaba mustafa bey ben tekstilde makinacı olarak çalışıyorum iş veren ile tartışma yaşadık haklı olup olmadığımı bilmeden bana ne iş verirsem yapmak zoruda olduğumu söyledi kumaş taşıma koli yükleme benim ne yapmam gerekir. Teşekkürler.

  28. Merhaba Mustafa bey ben bir işyerinde usta basiyim görevim üretmek elamanlarim var yanımda lakin her hangi bir iş sözleşmesi aramızda isyeriyle olmadı fakat görev tanimimiza beden işçisi yazimis diye biliyorum bana sen artık usta değilsin geç herkes gibi çalış diyebilirler mi sonuçta ben her dakika çalışıp verimli olan biri değilim benim işim yönetmek bu konuda neler söyleyebilirsiniz

  29. MERHABA MUSTAFA BEY, Bir firmada foklift operatörü olarak başladım sevkiyat yüklme indirme işleri dışında başka işler veriliyor görevim dışında bu işleri yapmaktan çok sıkışdım 2.5 yıldır firmadayım kensim çıkarsam tazminat alamıcam ne yapmalıyım?

  30. Merhaba Mustafa bey ben seramik üretimi yapan firmada makina bakım onarım personeli olarak çalışıyorum sorum beni 8 aydır 16.00 24.00 vardiyasinda çalıştırıyorlar bunu dile getirdiğimde yetkililer ise girerken vardiyalı çalışırım diye kağıt imzaladin diyorlar ben şimdi bunu sebeb gösterip işten ayrılıp haklarımı alabilirmiyim iş yerinde 4 yıldır çalışıyorum teşekkür ler

  31. Merhaba mustafa bey ben belediyede 10 senedir destek hizmetleri müdürlüğünde şoför olarak çalışıyorum fakat beni temizlik işleri müdürlüğünde şoför olarak çalıştırmak istiyorlar ben müdürlük değiştirmek zorundamıyım teşekkür ederim

  32. Merhaba ben 10 yıl dır iş yerinde vinç operatörüyüm şimdi beni vinçte aldi ve işçilik yaptırıyor bende istemiyorum ne yapmam lazım teşekkür ederim

    1. Görev değişikliğini yazılı olarak isteyiniz. Ayrıca iş sözleşmenizde benzer işleri yapacağınıza onay verdiyseniz maalesef yapacak bir şey yok. Ama şartlarda esaslı değişiklik oluşuyorsa (Ücret fark, çalışma saati uzunluğu vb.) Alo 170’i arayarak işe başlayın derim.

  33. Ben mutfak elamaniydim kovid oldum beni üretime aldılar bana bir sürü bahane bulduu lar beni yalanla dolanla. Ben mutfak diye konuştum 2yildir mutfaktaydim ben ne yapa bilirimm

    1. Merhaba, burada önemli olan iş sözleşmeniz varsa, buradaki hükmün ne olduğudur. Eğer sözleşmede, buna benzer görev değişikliklerine peşinen onay verdiyseniz yapacak bir şey yok demektir.

  34. ben 9 yıldır kamuda temizlikçi ve 4dli işçi olarak çalışıyorum ve son 4 yıldır keyfi olarak temizlikcilerin yeri değiştiriliyor her yıl değişim yapılıyo ve buda benim huzurunu ve mağdur ediyor değişimde rızamız bile alınmıyo ne yapabiliriz

    1. Merhaba, haklı olabilirsiniz; ama belki de onayınız peşinen iş sözleşmenizle alınmıştır ve haberiniz yoktur. İş sözleşmenizi incelemenizi ve yer değişikliği ile ilgili bir hüküm olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm.

  35. Yemek saatinde makine çalışıyor diğer makineler yemekte başka kişiler baktı benim makineye bakan olmadı yemekten sonra bana üretilen ürünleri yap dedi Amir yapmadım ben 7,5 saat ücretle çalışıyorum dedim yarım saat kesinti var parasını ödemediği işi yaptıramazsın dedim bana tutanak tuttular ben haksızmıyım

    1. Kolay gelsin iyi gunler..ozel bi sirkette forklift operatörlüğü yaninda aksesuar bölümünede bakıyorum,kendi bölümumde forklift kullanmakla yükümluyum ama bazen oluyor ki baska bir bölümden yani kumas depo bölümündende çağırdıkları oluyor oraya gitmemem halinde sıkıntı olurmu benim icin yoksa ehliyetim olmasi bütün forklift kullanılan alanlara gitme zorunluluğum var anlaminami geliyor teşekkür ederim

  36. Ben şöför olarak işe girdim ve bu süreç 11 ay sürdü e devletimde dair şöför olarak yazıyor be beni başka bir işim dışında farklı anlamadığım bir işe ile beni öne sürüyorlar bizim fikrimizi ve yazılı olarak kimse anmıyor 08:1800 saatleri içinde çalışıyorum ve Cumartesi Pazar tatil olması gerekiyor ama iş veren Cumartesi dair çalıştırıyor çıkış saatimiz 6 yı geçebiliyor ve geçtiği halde bunla ilgili mesai olarak gösteren bir evrak verilmiyor fazla çalışma saatleri dair hiç bir ödenek verilmiyor ve şöförken kasık fıtığım oluştu çalıştığım iş ortamından kaynaklı bununla ilgili ne yapmam gerekir sağlığım tehdit ediyor beni zorluyor

  37. Merhabalar kolay gelsin mobilya sektöründe çalışıyorum ve patronum kendi evi ve kızının evini hatta yigenin evini tasitirdi tekrar yigenin evi taşınacak mis ve biz tasiyacakmisiz sizce işverenin bunu yaptırma gibi bir hakkı varmı yoksa bir yol gosterirseniz sevinirim

    1. İş sözleşmenizde bu gibi bir durum özellikle belirtilmedi ise böyle bir işi de yapamazsınız. Yapmamalısınız. (Kimsenin evini taşımayın)

  38. Forkfilt ope. Olarak basladigim bir işte forklift dışında her iş yapıyorum gerekçeleri de şudur girerken bunu siz kabul ettiniz diyorlar lakin bizim kabul ettiğimiz olay şudur ki bir kişi hastalanır cenazesi olur ise gelmez bir iki gün idare edermsin dediler evet dediğimiz konu budur ama 1.5 senedir kendi işimizi hiç yapamadık ne yapmamız gerekir.

    1. Merhaba, Abdurrahman bey açıkçası bir buçuk sene boyunca bu şekilde çalıştıysanız, bu saatten sonra bu gerekçeyle bir hak elde etmeniz çok zor olacaktır. Bu sorunu diyalogla çözmenizi öneririm.

  39. Kamu dairesinde çalışıyorum taşerondan khk kararname ile kadriya geçtim.pozisyonum temizlikçi ama çay evrak ve ambar işlerinide yaptırıyorlar kanunen temizlikçi pozisyonunda işçinin görevi tam olarak nedir? Saygılarımla

  40. sayın yetkili kişi iş yerinde bana sürekli ağır işleri diğer arkadaşlara hafif işleri veriyorlar sıkıldım aynı ve sürekli ağır işleri yapmaktan çok yoruldum istifa etsem tazminat alırmıyım

  41. Merhaba mustafa bey çalıştığım iş yerinde 4 adet taşlama tezgahı var ve normal şartlarda her tezgah için 1 operatör olması gerekirken bizim buradayaklaşık 5 senedir 3 operatör çalışıyoruz ve boşta kalan tezgaha 3 operatör dönüşümlü olarak bakıyoruz yani günde 2 tezgahın sorumluluğunu alıyoruz ve tezgahların 4üde faal şekilde çalışıyor. Sorum şu kendi çalıştığım tezgah haricinde boşta kalan tezgaha bakma zorunluluğum var mı? Tazminatımı alıp çıkış yapabilir miyim?

    1. Merhaba, 5 ya da 10 tezgaha da bakabilirsiniz. Burada önemli olan kaç tezgaha baktığınız değil; çalışma sürelerinizin ve ara dinlenmelerinizin yasal sınırlara uyup uymadığıdır.

  42. Merhabalar ben büyük bir şirkete ait bi cafede barista olarak işe alındım ve resmiyettede barista olarak görünüyorum. Ama müdürümüz eleman almayıp bize hem bar hem garson hem komi hem kasa işini aynı anda yaptırabiliyor. İş sözleşmesinde böyle bişey hatırlamıyorum ama eminde değilim olup olmamasından. Eğerki varsa Bu konuda haklı nedenden dolayı fesih olur mu size onu sormak istiyordum.

    1. Merhaba, öncelikle iş sözleşmenizdeki hükümlerden emin olmalısınız. Tahminimce, sözleşmenizde görev tanımınız tamamını kapsıyor olabilir. İş sözleşmenizi görmeden hareket etmemenizi öneririm.

  43. Merhaba mustafa by bir mağazada satış personeliyim fakat reyon temizliğini bize yaptırıyorlar satış personelinin satış ile ilgisi olmayan işleri yapması zorunlumudur.
    Teşekkür ederim

    1. Merhaba, sorunuzun cevabını iş sözleşmenizde bulabilirsiniz. Sözleşmedeki görev tanımınızı hiç okudunuz mu?

  44. Selamün aleyküm benim işim den hariç tarlada çalıştırıyor gitmedigim çoğu Zaman argolu ve pislojik baskı şeklinde konuşuyorlar işimde hariç her işi yapıyorum bı fikir verirmisiniz ne yapmalıyım

  45. merhaba,
    çalıştığım iş yerinde kalite kontrol ve vardiya amirliği yapmaktayım sigorta ödemesi ne baktığımda imalat vardiya amiri olarak goruluyorum kalite kontrolle alakalı hiç bir belirti yok bundan yana şikayetçi değilim fakat vardiya amiri olarak gece vardiyasında düzensiz ve uygunsuz olan bı takım şeyleri rapor etmek durumundayım birçok uygunsuzlugu rapor etmis olmama rağmen üst yönetimden çözüm adına hiç bir adım atılmıyor buda elemanların karşısında beni pasif ve kalitesiz hiç bir işi cozemeyen kişi yapıyor 4 yıldır bu işyerinde çalışmaktayım bu işyerinden ayrılmak istiyorum fakat birikmiş olan tazminatimida yakmak istemiyorum sizce ne yapmaliyim.
    ilgileneceğiz için teşekkür ederim.

    1. Merhaba, bahsettiğiniz hususların haklı fesih gerekçesi olduğunu söyleyemem. Yapmanız gereken, bir haklı fesih gerekçesi bulmaktır ve bunun cevabını da, işyeri koşullarını bildiğiniz için, ancak siz verebilirsiniz.

  46. Selam ben bir diyaliz merkezinde şoför olarak 10 yıldır çalışmaktayım baş hemşire ve doktor bir hastanin iki bacağında kesik ve birinci katt oturuyor ve ağır 85 kilo civarı bizi onu kattan indirmeye taşımaya mecbur ediyor ben aracında koltuklu ve ambulansla alınmasını düşünüyorum taşıyamaz diye dusunuyorum

  47. Merhabalar.. 2011 yılında işçi (makina operatörü) olarak işe başladığım firmada 2018 yılında vardiya amiri olarak gorevlendirildim lakin şimdi hem vardiya amirliği yaptirilip hemde makinada çalışmaya zorlanıyoruz buna karşılık hakli fesih hakkimiz dogarmi.. sigorta kodlarindada meslegimiz vardiya amiri olarak gözüküyor ama 2011 yılında yapılan ve hala devam eden iş sözleşmemizde herhangi bi iş tanimi yazmiyor…
    Vereceginiz bilgiler için simdiden teşekkürler

    1. Merhaba, iş sözleşmesini görmeden kesin cevap vermek çok zor. Fakat iş sözleşmesinde, verilen her işi yapmanız gerektiği gibi genel ifadeler varsa, işverenin verdiği işleri yapmanız gerekecektir.

  48. merhaba bir özel sektörde teknik eleman olarak görev almaktayım haftalık 45 saat mesai saati kuralına uyum sağlanmıyor haftanın 6 günü çalışıp 54 saat çalışıyoruz bunun altına hiç bir zaman düşmüyoruz ve bazen akşam 8 9 10 a kadar işimiz sürebiliyor ve asgari ücretin üzerinde bir ücret verilmiyor tarafıma (iş olmadığı günlerde de boş işler yaptırılmakta mesela ofisi boyamak gibi mesela yerleri silip yıkamak gibi) çalışan tek benim bu sebepten ötürü kanıtlama yapabilir miyim bilmiyorum. en önemli mevzu sokağa çıkma yasaklarında iş yerimiz kapalı olacaktır diye belge imzalatıp sokağa çıkma yasağı olduğu günleri de maaşımdan kesinti yapıp kısa çalışma ödeneği altında günlük 70 80 tl arası olan günlük ücretim ise 35 40 tl ye düşmekte. cumartesileri çalıştığımız için ve yasak olduğu günler de çalışmadığımızı yazı ile bildirdikleri için bu bana fazla çalıştığımızı kanıtlayacak yeterli delil olur mu. ve ofiste alarm merkezi var geriye dönük ne zaman kapatılıp ne zaman açıldığının kayıtları alınabilir ve dava açsam geriye dönük olan fazla mesai ücretini yatırmamak gibi bi olasılık varmı.

    1. ve iş olmadığı zamanlarda ofiste sözüm ona boş durduğumuz saatlerle 8 9 da çıktığımız saatleri dengeler diye bir söz kullanıyor böyle bir şey olabilir mi hoş boş durmuyoruz oturup tlf nla veya pc ile oynamıyoruz illaki bir iş buluyor mesela şirkete ait 3 araç var kova ile onları yıkamak gibi hortum yok sadece kova ile ve eski 8 10 yıllık sökülen cihazları çıkarıp yıkıyoruz boya yapıyoruz çalıştırıyoruz tekrar yeni gibi satıyoruz. gibi

      1. Merhaba, tatil yapmanız gereken günlerde çalıştıysanız bunun karşılığı olan zamlı fazla mesai ücretinizi mutlaka işyerinden yazılı olarak (Bordroya ihtirazi kayıt atarak da olabilir ilk etapta) talep etmelisiniz. Ödenmezse Alo 170 başta olmak üzere arabulucu şikayetinizi oluşturmalısınız.
        İş yaptırmaya gelince, buradan bir yorumda bulunmak çok zor. İş sözleşmenize, varsa da görv tanımınıza vb. bakılması ve ona göre yorumlanması gereklidir.

  49. Merhaba,
    Is sözleşmesinde iş tanımı yapılmayıp yöneticisinin vereceği her işi yapacaktır gibi bir ibare yer alabilir mi?

    1. Merhaba, elbette yer alabilir. İşçi bu ibareyi kabul etmiyorsa iş sözleşmesini imzalamaz. Ancak imzalamışsa zaten kabul etmiş demektir. Yine de buradaki “her iş” kavramının somut olarak kabul edilebilir ve ölçülü olması mutlaka gerekecektir.

  50. Merhaba ben belediye de şöför olarak çalışıyorum bize her yerde her işi yaparız diye zorla kagıt imzalattılar imzalamaz isek personel daire başkanlığında mecbur imzalarsınız dediler e devlet te işim şöför olarak görünüyor başka bir iş yaptırabilirlrmi teşekkürler

    1. Merhaba, imzaladığınız bir evrak sizi bağlayacaktır. Verdiğiniz onayda yazan tüm işleri yapmanız gerekecektir.

  51. Merhaba , ben kamuda berber olarak görev yapıyorum, fakat aynı kurumda berber olarak çalışan arkadaşımızı şoför görünüyor ve bu sebepten izden yüksek maaş alıyor bunun kanuni bir hükmü varmıdır?

    1. Merhaba, kamuda maaşlar sözleşmede belirtilen rakamlar üzerinden ödenir. Yanlış olan, bu işçiye ödenen maaş değil; işçinin yaptığı fiili işten başka bir görevde istihdam edilmesidir.

  52. İyi günler yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Bir markette ön muhasebeci olarak çalışıyorum. Yeni şube açılacak ve patron o şubenin muhasebe işlerini de bana yaptırmak istiyor ve anlaşamıyoruz. Mevcut işim iki katına çıkacağı için ben bir hak talebinde bulunabilir miyim? Haklı olarak iş feshi hakkım doğuyor mu? Teşekkürler..

    1. Merhaba, çalışma saatleriniz ya da ara dinlenmesi hakkınız değişmedikçe böyle bir hakkınız olacağını zannetmiyorum. Hele ki yeni şube de işverene aitse, yorumum daha geçerli hale gelecektir.

  53. Merhaba ben klima işinden çalışıyorum bizi gece 22.00da patron vinçte sepet olmadan 500kiloluk malzemenin üstüne çıkartıp 10metre yüksekliğe çıkarttı baret yok emniyet kemeri yok bide zorla bunun cezası ne acaba hem benim için hem patron için

  54. Kuryelik yaptığım pizzacida paket harici temizlik yaptırıyorlar ne yapabilirim bu konu hakkında

  55. Merhaba ben bir fabrikada press operatörüyüm ve beni başka bir fabrikaya benim rızam olmadan çalışmaya gönderiyolar iş veren bunu yapa bilirmi ve ben bugün halarimi alıp işten ayrıla bilirmiyim

    1. Merhaba, eğer diğer fabrikada işvereninize bağlı bir fabrika ise ve iş sözleşmenizde iş yerleri arasında nakil edileceğinize dair bir madde varsa uygulama yerindedir. Ama tamamen başka bir kişiye ait yabancı bir fabrika ise yapılan yanlıştır + çok risklidir. Allah korusun bir iş kazası neticesinde (Ki işiniz riskli ve tehlikeli bir iş) işin içinden çıkılmaz, hesabı ağır olur… O durumda kabul etmemeniz gerekir. İşten de ancak tazminatlarınızı vererek çıkarabilirler sizi (İşe iade davası açma hakkınız doğar o zaman da)

  56. mustafa bey merhaba ben özel bir şirkette çalışıyorum e devletten bakımca beden işçisi görünüyorum.bazen oluyor vardiya amiri izine gidiyor ve siz onun yerine bakcaksınız deniyor bizde bu sorumluluğu almak istemiyoruz nedeni ise vardiya amiri yerine operatörler var onların bakması gerekiyorken bizi zorlayıp tutanak tutup yövmiye kesiyolar.ne yapmamız lazım bu konuda.

  57. Kolay gelsin çalışmakta olduğum bir firmada şuan temizlik goreslisiyim . Maaş Bodrum’da da temizlik görevlisi yazıyor ama . Bize burada taşıma işi hiç alakasız iş yaptırıyorlar ben. İşten çıkmak istiyorum tazminatımı ala bilirmiyim

  58. Merhaba bir hastanede hasta danışmanı olarak işe alındım. Daha sonrası birim değişikliği istediğim için muhasebeye geçişim yapıldı. Fakat hala görev tanımımda hasta danışmanı olarak görülüyor ve sgk primlerim bu meslek tanımına uygun olarak yatıyor. Birim değiştirirken herhangi birşey imzaladıkları bununla alakalı ne yapabilirim

    1. Önemli olan SGK kayıtlarında meslek kodunuzun doğru olmasıdır. O değişti ise diğeri pek önemli değildir,takılmayın. Zira görev değişikliğiniz iş yeri içerisinde her türlü kanıtlanabilir durumda.

  59. Merhabalar
    Belediyenin temizlik işlerinde 17 yıldır çalışmaktayım gündüz sabit vardiyasındayım beni zorla gece vardiyasına vermek istiyorlar bende kabul etmiyorum gel tutanağını doldur çıkışını al git diyorlar ne yapmalıyım belirsiz süreli iş sözleşmesi, teşekkür ederim

    1. Merhaba,
      çalışma koşullarında esaslı değişiklik öngören bu teklifin size yazılı yapılması gereklidir. Siz de 6 gün içinde kabul etmediğinizi beyan etmezseniz herhangi bir itirazdan söz edilemez, kabullenmişlik ön görülür. İşe girişte vardiyalı çalışmayı kabul etmediyseniz şimdi de kabul etmeme hakkınız var. Ayrıca, sabit gece çalışması zaten hukuken olamaz, yasal değildir. Kabul etmediğinizi beyan edin, ancak sizi haklarınızı ödeyerek çıkarabilirler.

  60. Merhabalar. 2017.05 Tarihinden bugüne çalıştığım işyerinde teknik personel(elektrikçi) olarak işe başlamıştım. Bu güne kadar bir çok haksızlık ve maduriyet yaşadım. Mesela bazı bayram mesailerim ödenmemesi görevim yetlim dışında bana iş yaptırmaları( mesela asansör boşluklarında, asansör makine dairesinde asansor arızaları sebebiyle bazen çalıştırıldım) patronun, evine köydeki evine kızının evine damadının ofisine birtakim isler icin mesai saatlerimde gönderilmekteyim. Yaz donemlerinde surekli mesaiye kalip bunu maasima yansitmamalari, bilegimdennameliyat olup saglik(ıstırahat) raporum oldugunda bile veya yillik veya haftalik izinlerimde bile isyerinden aranip defalarca calistirilmak icin cagrildim. Bir coguna gittim kendimi mecbur hissettim cunku madur olmak işten cikarilma endisesi ve olasiligi karsimda duruyor. Bu soylediklerimin resmi belgeli ispati ve sahit ispatim mevcuttur hatta telefon kayitlarimda mevcut. Benim mahkeme yolu ile hangi davalari acip hangi haklarim oldugunun bilgisini sizden alabilirmiyim. Saygilarimi sunarim

  61. Resmi kurumda Taşeron iscisiyken 4/d sürekli işçi kadrosuna Temizlikçi olarak geçtim ayrıca benden çay servisi yapmamı istiyorlar bende istemiyorum ne yapmaliyim

    1. Temizlik ve çay… Birbirine yakın 2 iş akışı. Yazılı görevlendirme talep edebilirsiniz, yazılı belgede onay vermediğinizi belirtip tazminatlı çıkış talep edebilirsiniz. Uyuşmazlık durumunda ALO 170’i arayıp şikayette bulunabilirsiniz.

  62. Afyon merkez de atakey patetes fabrikasında 6yildir forklift operatörü olarak çalışmaktayım işe alındığımdan bugüne kadar forklift operatörü olarak çalışmaktayım sigorta hizmet dökümü forklift operatörü olarak görünüyor sorum genel müdür ve diğer müdürler fabrikanın hammadde bölümünü elime fırça alıp temizleme mi istiyorlar bende onlara yazılı bildirmelerini ve temizlik yapmayacagimi söylememe rağmen moralimi bozuyorlar korkuyorum elimden kaza çıkacak diye hem iş sözleşmemi hemde mudurlerden tazminat davası açmak istiyorum bu durumda haklı tazminat alabilir miyim bilgilendirmenizi rica ederim

    1. Uyuşmazlık yazıya dökülmediği sürece herhangi bir tazminat davasına girişmenizi tavsiye etmem. Zaten yapmanız gerekeni yapmışsınız, yazılı görev istemişsiniz. Şu dakikadan sonra sakin olmanızı, kararlılıkla ”Meydancı/Temizlik Görevlisi” olarak işe girmediğinizi vurgulamanız ve tartışmadan kaçınmanızı, sabretmenizi öneririm.
      Ayrıca şu yazımızı da okumanızı tavsiye ederim, size fikir verecektir: >>> https://mustafabaysal.com/gorev-tanimi-nedir-nicin-onemlidir/

  63. Ben bir demircelik fabrıkasında calısıyorum vasıfsız gırdım işe ama vinç oparator belgesını aldım yedek vinççiyim. Maas bodrosunda oparator yazıyor ama normal işci gibi calıstırıyorlar ne yapmam gerekır

  64. Merhabalar..
    özel bir firmada 8 yıldır çalışıyorum firmada zaman zaman sürekli çalışma kısmım değiştirilerek çalıştırıldım depo bölümü firmaya ait kargo kısmı satış elemanı gibi şimdi ise belirli günler kargo bölümüne çalışmaya gönderiliyor ve kargo teslimatına gidiyoruz bir satış elemanı olarak bunları yapmak istemiyorum iş yerinden çıkmak istediğimde tazminatsız gönderilirsin denildi muhasebe kısmından ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler…

  65. Herkeze iyi akşamlar bi sorum olcaktı. 5 yıldır bir fabrikada çalışmaktayım iki haftalına makinamız kapalı olcak normalde depo bolümünde çalışıyoruz böyle durumlarda ama iki hafta boyunca bize inşaat işi yaptıracaklar duvar kırılacak wc taşları değişecek beton dökülecek. İş veren bu işi bana yaptırabilirmi.

    1. İsmail bey bu çok muğlakta kalan bir konudur. Özel sektöre devletin müdahalesi yok denecek kadar kısıtlı şartlarda olabiliyor. Normalde yaptıramaz, sizi işe aldığı görev kodu dışında çalıştırmak sizin yazılı rızanızı alarak ancak yaptırabilir. Konuyla ilgili şu yazımıza da göz atmanızı öneririm: https://mustafabaysal.com/gorev-tanimi-nedir-nicin-onemlidir/

      Eğer oraya vasıfsız eleman olarak girmediyseniz 2 hafta farklı görevler için yazılı olarak görevlendirme talep edin. Kabul edip etmemek sizin takdirinize kalmış…

      1. Merhaba ben özelbi şirkette çalışıyorum şantiyede işe girişim şöför olarak ama iş makinesi operatörü yapıyorum Hiyap vinç kullanmak tayım işe girişimi deyiştirilmesini istedim fakat yapılmadı zaman kazanmakla ilgili cevaplar aldım şu an hala aynı devem ediyorum ne yapmalıyım Tşkr ederim

  66. Mhb. Fabrikada teknik hizmetler bölümü altında kazan dairesi operatörü olarak çalışmaktayım.
    Üretimde 100 den fazla makina var ve bu makinaların belirli ağrızalarını benim müdahale etmem isteniyor, bazen saatlerce kazan dairesine girip kontrol etmem gereken bölgeleri kontrol edemiyorum, yasal olarak kazan dairesi dışındaki işleri yapmıyorum deme hakkım varmı acaba?
    İkinci sorumda fabrikada elektrik bakımcısına mekanik bakım işi yaptırabilirlermi?

    1. İşveren bakımla ilgili çok teknik gerektirmeyen hususları sizden pek tabiki rica edebilir. Ama burada esas şudur: Asıl işinizin asla ihmal edilmemesi ve yürümesi. Makine bakımcının yapması gereken işler ayrıdır, kazan dairesi başlı başına bir alandır.
      İş sözleşmeniz, görev tanımınız incelenmeden bir kanıya elbette varılamaz ama konuyu teknik hizmetler müdürü ile İSG uzmanınız ile görüşmenizde fayda var. Zira kazan dairesinin, göstergelerinin ve basınçlı kapların İSG konusundan önemini vurgulayın/hatırlatın.

  67. Merhaba anlatacağım olaydan 3 gün önce 5 kişi yapılan hata üzerine kontrollere yardım edenlerden sadece ben ve işi yapan 2 kişi ile yönetim odasına çağırılıp 1000’er TL maaş kesintisi yapılacağına dair kağıt imzalatılmak istendiğinde bende haksızlık ve ayrımcılık olduğu için kabul etmeyip imzalamayacağımı söyleyerek müsade isteyip odadan ayrıldım. 3 gün sonra önümde müşteri varken idari İşler müdürü tarafından tarafıma telefon edilip arşivden dosya içinden evrak isteniyor bende kendisine ben daha önce bu işi yapmadığımı arşivi bilmiyorum diyerek sakin bir dille söylememe rağmen müdür hanım ben anlamam bir arkadaşından yardım al bekliyorum deyip tahrik ederek telefonu kapatıyor. Bende yanına çıkıp boşta bir sürü eleman varken neden bu şekilde yapıyorsunuz beni zora koşuyorsunuz dediğimde ben senle uğraşamayacağım deyip birlik başkanını arıyor ve başkanım ben bu adamla uğraşamayacağım deyince bende beni bir işten çıkarsınlar görüşürüz dedim diye beni haklı fesih ile işten çıkardılar. Şu anda işe iade davası açtım. Fakat işyerinde insanları baskı altına alıp şahit tutuyorlar ve ben kimi şahit yazacağımı bilemiyorum insanlar ekmeğinden olacam korkusuyla şahitlikten konuşmaktan korkuyorlar. Oysa kamera kayıtlarında görülecek yanımda yetiştirici var ve müdürün yanında bu işi yapacak boşta insanlar varken illa sen yapacaksın diyebilirmi? Bu mobing olmuyormu sizce davayı kazanma ihtimalim nedir. Teşekkürler

  68. Merhabalar ben … bankasinda temizlik elemaniyim tayinimi isteyip kirklareli subesine gelip görevime basladim yanliz burada kazanida benim yakmam gerektigi söylendi ve haftanin 7 günü normal sartlarda hafta içi çalışma günlerim benim ne yapmam gerekiyor nasıl bir çözüm yolu bulabilirim

    1. Merhaba. İş Kanununun işçilere tanıdığı haklar sınırlıdır. Bu sizin göreviniz değilse yapmayabilirsiniz ve işveren sizi sonuç olarak işten çıkarabilir. Bu durumda hakkınızı mahkemede ararsınız. Ya da denileni yaparsınız. Tercihi sizin yapmanız gerekir.

  69. Merhabalar belediyede 6,5yıldır çalışıyorum işe girişim çocuk eğitmeni (kreşöğretmeni)ancak hostes olarak görevlendirilme yapıldı 1 yıldır engelli servisinde hostes olarak çalıştırıyorlar mesleğimi yapmak istediğim halde red cevabı aldım bununla ilgi ne yapabilirim ve dava açmak için yasal hakkım varmı?

  70. Merhaba özel bir hastanede çalışıyorum unvanın anestezi teknikeri ancak istemedigimi belirttiğim halde acil serviste gece nöbetlerinde calistiriliyorum ne yapmaliyim

    1. Merhaba. Sorunuzun cevabı iş sözleşmenize, işyeri genel uygulamalarına, sizden daha önce alınmış onaylara vb. değişir. Ne yazık ki aradığınız cevabı internet üzerinden bulmanız mümkün olmayacaktır.

  71. Merhaba ben özel bir firmada taşeron olarak çalışıyoruz iş yaptıgımız firma genel olarak ortalama 2 ay ücretli izne ayrıldı ve bu durumu taşeron firmalar içinde zorunlu kıldı bu süre zarfı boyunca maaşlarımız yatacak ama içeriye borçlanacağız bu borçlanma yıllık izinler ve yaptıgımız mesailerden kesilecek çalıştıgımız taşeron firma yine kendine ait olan başka bir fabrikada bizi çalıştırıyor zorunlu kılarak bu yasal mı bu gerekçeyle işi bıraksam ne hak talep edebilirim

    1. Merhaba. Böyle bir uygulama yasal olmaz. İşçi zorla fazladan izne gönderilip sonraki alacaklarıyla mahsuplaşma yasal değildir. Bu, elmalarla armutlar karıştırmak olur. İleride bu gerekçeyle alacaklarınız ödenmeyecek olursa, haklı fesih yapabilirsiniz.

      1. Merhaba ben yanlış sordum galiba çalıştıgım firma sahibinin iki tane iş yeri var farklı isimler adına şuan çalıştıgım işyerini üçretli izine çıkarıp kendine ait diyer firmada bizi çalışmaya zorunlu kılıyor bu yasal mı böyle bir hakkı varmı

        1. Diğer şirkette sigorta girişiniz yapılmıyorsa, bu zaten yasal olmayacaktır. Bir işyerinde sigortalı olmanız, istenilen başka her işyerinde çalıştırılabileceğiniz anlamına gelmez.

  72. Merhaba bir fabrikada emniyet müdürlüğüne kayıtlı olarak özel güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum görev harici rızam olmadan mesai saati zamanların da şoförlük yaptırıyorlar 5.5 yıldır çalışıyorum bundan dolayı haklı fesih hakkım varmıdır varsa neler yapmam gerekli yardımcı olursanız sevinirim.

  73. Merhaba ben 5 yıldır özel bir firmada çalışıyorum.işyeri çok yoğun olmadığı için birden çok iş alanım var.temizlik muhasebe yemek çay-kahve ara sıra depo sayımı vs.bi sözleşme imzalamadık başlarken maaşım sekreter koduyla asgari ücret yatıyor.son zamanlarda bide kahvaltı hazırlamam isteniyor bire bir yaptığım iş görüşmesinde böyle bi şeyden bahsedilmedi arada isteniyor ve bende hazırlıyordum iyi niyetimi göstermek adına ama bu rutin haline geldi.bende madem rutin hale gelecek bu kahvaltı olayı bende maaşıma zam istiyorum dedim.şimdi tavır yapılıyor bana.üzerime çok gelinirse işi bırakmayı düşünüyorum haklarımı alabilirmiyim.bilgilendirirseniz sevinirim…

  74. merhabalar ben ilk başvurumu kaynakçı olarak yaptım 1 ay kaynak dan sonra beni boya ya verdiler boyadan 1 kre iş kası gecırdım sıkayetcı olmama için bna belge alcaklarına ve maaşıma zam verceklernı söyledıer ama 1 sene oldu hala bi degişiklık yok ayrıca hem boya yaptırıyolar hem kaynak hem kumlama mekanık yanı fabrıkada ne iş varsa yaptırıyolar ayrca 3 kerede iş kası gecırdım 2 senedır de çalişiyolar şikayetcı olsam yada işten istıfa ederk cıksam tazmınat alırmıyım yada yapmak zorunda mıyım her işi

    1. Merhaba. İş tanımınıza girmeyen hiçbir işi yapmak zorunda olmazsınız. Burada önemli olan, iş sözleşmenizde yer alan görev tanımınızdır. Ayrıca bahsettiğiniz hususlar gibi gerekçeler bularak haklı fesih yapmanız gerekir. Sebep göstermeden istifa ederseniz haklarınızı yitirebilirsiniz.

  75. Merhabalar. 10 gun once is aktime son verildi. 25/2 maddeden. 5 yildir ayni is yerinde is makinesi operatoru olarak calismaktaydim. Isin icinde bir suru farkli durumlar var bunlarla vaktinizi almayayim. Benim ogrenmek istedigim kaza yaptigim is makinesi kullanma yetkim yok. Mevcut sertifikam farkli bir makineyi kapsiyor. Ama ben 5 senedir kaza yaptigim makineyi kullaniyorum. Isveren o sekilde istedigi icin. Ve ben bunu mahkemede halen calismaya devam eden sahitlerle ispatlayabilirim. Burda kusurlu benmiyim isverenmi. Yardimci olursaniz cok sevinirim. Simdiden tesekkurler

    1. Merhaba. Buradan size kimin haklı olduğunu söyleyemeyiz. Mahkeme bile böyle bir durumda birçok hususu değerlendirecektir. Bu nedenle bu tip sorulara peşinen cevap veremiyoruz.

  76. Merhabalar ilginize şimdiden teşekkür ediyorum..
    Özel bir hastanede 10 yıldır kalp damar cerrahisi yoğunbakımda yardımcı personel temizlikçi olarak çalışıyorum..
    Son 1 yıldır iş tanımımla alakası olmayan işler yaptırıyorlar.. normal çalıştığım yer yoğun bir yer ama çeşitli eleman eksikliğinden bizi günaşırı 24 saat çalıştırmaya başka ünitelerde çalıştırılmaya zorlanıyoruz.. bunlar anjio amelyathanesi başka yoğunbakımlar,ve alakam olmayan tüm hastanede amelyat olacak kişilerin vucut traşları ,sakalı saçı uzayanları traş yapmakta extrası ben ne yapmalıyım..haklarımı alıp bu işten ayrılmak istiyorum.bilginize ihtiyacım var sağolun..

    1. Merhaba. Size bu kadar az bilgiyle adım adım yapmanız gerekenleri söyleyemeyiz. Ama şu yazımıza bakın ve bunu ana çerçeve alarak adımlarınızı kendiniz belirleyin. Ama haklı fesih yapacaksanız, mutlaka öncelikle işvereni yazılı olarak ihtar etmenizi ve çalışma sisteminizin iş tanımınız kapsamında belirlenmesini istemenizi öneririm: https://mustafabaysal.com/isci-ve-isveren-icin-hakli-fesih-rehberi/

  77. Merhaba Veysel bey 2011 y8lında 6111sayılı yasayla belediyelerden emniyet müdürlüğüne geçiş yaptım belediyede 10 yıl şoför olarak görev yaparken emniyete geçtim 8 yıl boyunca şoförlük yaptıktan sonra hiç bir gerekçe göstermeden temizlik yapmam istendi bende bunu yapamayacağımı iş kanununa göre bunun iş tanımında esaslı değişiklik olduğunu söyledim yerimi değiştirdiler ve temizlik yapmamı istediler bende mahkemeye verdim mahkeme halen devam etmekte ama bana hala temizlik yaptırmak istiyorlar bu uygulama sadece benim bulunduğum ilde var diğer illerdeki arkadaşlar şoförlük görevlerine devam ediyor.toplu sözleşmemde işçi esas işinde çalıştırılır başka bir iş yaptırılamaz diye madde var yaptığım itirazları bağlı bulunduğum karakol amirliğine yazılı olarakta verdim yaptığım işlemler doğrumu haklılık derecem nedir acaba bilgilendirir Deniz çok sevinirim saygılar

    1. Merhaba. Size temizlik hizmeti yaptırılması, buna dair özel ya da genel bir ifadenin sözleşmenizde olmasına bağlıdır. Ya da sizin onayınız ayrıca alınmalıdır. Ama buradaki sorun, sizin İş Kanununa tabi olmazdan ileri geliyor. Memur olsaydınız, idare mahkemesine dava açar ve eski işinize geri dönerdiniz. Ama işçi olunca, ancak iş mahkemesine dava açabilirsiniz. Bu durumda bile, mahkeme işverene ne yapması gerektiğini söyleyemez. Yapabileceğiniz hukuki tek yol, haklı fesihtir ki; bu da işten ayrılma anlamına gelir. Ya da bir şekilde anlaşarak devam etmeniz gerekir.

  78. Merhabalar .sorum cevabını kimse bilmiyor.2008 de taşeron olarak inönü üniversitesinde işe girdim 6 ay çalışıp dilekçemi verip askere gittim 2011 de geldim 2 sene beklettiler ise almadılar.sizi mahkemeye verecem diyince bana evraklarını şirketin muhasebesinin bulunduğu üniversiteye bağlı araştırma hastanesine verdim.beni eski malatyaya battalgazi kampüsünde bahçıvan olarak gönderdiler. taki kadroya geçene kadar kadroya geçmek için inönü üniversitesi personel daire başkanlığına götürdüğümüzde öğrendim ki bizi hastane personeli olarak ise almışlar.itiraz ettik dediler birşey olmaz işinize gene devam edersiniz.2018 nisanda kadroya geçtik 2019 mayısta çalıştığımız eski malatyada turgut özal üniversitesi kuruldu.orda çalışan işçiler orda kaldı. Bizim döner sermayeden aldığımız için kalamayacagimiz söylendi.diger işçiler maliyeden alıyormuş.biz döner sermayeden aliyormusuz.ne yapmamız gerek allah rızası için yardımcı olun

  79. merba zeynel bey ben 5 yildir oporotorluk yapiyorum 2 yildir hem oporotorluk yapiyorum hem asgari ucrete dusuruldu maasim 2 yil once 3 bin lirayken 1600 e dusuruldu duzeltecegini soylediler halen duzelmedi resmi dilekce gonderdim eksik masimin iyadesi diye simdi ise vasifsiz temizlik işine verdiler bana bir akiĺ verirmisiniz tesekurler

    1. Merhaba. Bu durumda haklı fesih yaparak işten ayrılmanız ve haklarınızı aramanız mümkün olabilir. Ama kesin sonuca varmak için detaylıca görüşmek gerekir. Bu nedenle bulunduğunuz yerde bir avukata danışarak hareket etmeniz doğru olacaktır.

  80. İyi günler bir asansör firmasında büro işçisi olarak çalışıyordum firma sahibi beni sürekli inşaatlara gönderip çalıştırıyordu 20 mayıs 2019 da iş kazası geçirdim ve yaralandım yakşalık 1 yıl tedavim sürecek bu konu hakkında şikayetçi olabilirmiyim

    1. Merhaba. Elbette olabilirsiniz; ama haklarınızın ne olduğu konusunda öncelikle bir avukatla görüşmenizi öneririm.

  81. Merhaba. Bir kamu kurumunda (696 KHK’lı) işçi kadrosunda teknisyen yardımcısı olarak çalışmaktayım. İş sözleşmemde yapılacak işin konusu olarak “TEKNİSYEN YARDIMCISI HİZMETİ”,

    İşçinin yükümlülükleri bölümünde ise; “işçi, tecrübe ve mesleki birikimine uygun olarak, işverenin/işveren vekilinin vereceği bütün işleri ve görevleri yapmayı kabul ve taahhüt eder” diye yazmaktadır.

    SGK bildirimimde ise; 7411.01 meslek koduyla “BAKIM VE ONARIM ELEKTRİKÇİSİ” olarak bildirilmekteyim.

    İşyerinde elektrik işleri ve küçük çapta sıhhi tesisat arızalarına bakmaktayım.

    Benden bu işlerin yanında; ot biçme ağaç- fidan dikme, çapalama, sulama, budama işleri, bahçe temizliği, taşıma işleri, logar temizliği gibi işleri de yapmam isteniyor.

    İşverenin bu işleri yaptırması iş kanununa uygun mudur? Uygun değilse ne yapmam gerekir. Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Bu soruya ezbere ve kesin bir cevap vermek çok güçtür. Ama ilk bakışta, yukarıya eklediğiniz sözleşme hükmü dikkate alındığında, kanaatimce farklı işler yaptırılması mümkün görünüyor. Çünkü iş sözleşmesiyle bunun önü açılmış. Yine de teknisyen yardımcısı kadrosuna ilişkin özel düzenlemeler varsa, bunlar da dikkate alınmadan bir sonuca varmak yanıltıcı olacaktır.

      1. Benim sözleşmedeki anlayamadığım bölüm “işçi, tecrübe ve mesleki birikimine uygun olarak” bölümü. Buradaki kastedilenin elektrikçilik meslegindeki tecrübe ve mesleki birikim olduğu mudur? Yoksa başka bir anlam mı ifade ediyor?

  82. Merhabalar ben çok bloklu bir sitede, bir bloktan sorumlu kapıcı olarak çalışıyorum. Ancak tüm kapıcılar site yöneticiliğine bağlı. Sıkıntım şu ki site yöneticisi bizden şöyle kanunsuz olduğunu düşündüğüm bir talepte bulundu. Bir bloğun/apartmanın kapıcısı yıllık izne çıktığında, diğer bloğun kapıcısının kendi sorumluluğundaki işlerine ilaveten ve ÜCRETSİZ olarak izne ayrılan kapıcının apartmanında da hizmet vermesini istedi.((Dolayısıyla ben izne ayrılınca da yerime BEDAVA bakacak biri olmak zorunda. Önceden bu ekstra işlerin ücreti veriliyordu, ancak yeni yönetici biraz kurnazlık peşinde.)) Sabah ve öğlen ekmek servisi ve çöp taşıma hizmeti ile haftalık temizlik şeklinde. İş sözleşmemizde böyle bir madde yoktu. Buna itiraz edenlere “kapı orada isteyen gider” dediler. Korkudan kimse ses edemedi. Ben bu ekstra külfeti yerine getirmeyi reddetsem beni işten çıkarabilirler mi? Kendimi bu zulme karşı nasıl savunabilirim? Teşekkürler.

    1. Merhaba. Sizden böyle bir talepte bulunulması kanunen yasak değildir. Hatta kabul edilebilir de. Burada önemli olan, yeni iş yükü nedeniyle, sizin çalışma saatlerinizin artıp artmadığıdır. Artmadıysa sorun yok demektir. Arttıysa ve haftalık çalışma süreniz 45 saati aştıysa da, fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.

  83. Ben polisaj ve açkı operatörüyüm maaş kagıdımdada yazar. Ama sıkıldım neden 2 gün kendi makinanda calışıyorum 3gün başka bölümlerde calışıyorum 46 yaşındayım kendimi afedersin eşek gibi görüyorum normalde 1 makinede 2 kişi olması lazımken 2makinada 3kişi calışıyor ne yapacagımızı şaşırdık kanunlar hep zeginlerden yanamı iş bıraksam tazminat alabilirmiyim yardımcı olabirmisiniz servise bindigim zaman kafam rahat degil .

  84. Merhaba
    Ben limanda görevli güvenliğim bir süre önce yılımı dolduruduktan sonra bana istifa etmem için tutanak tutmaya çalıştılar sonrasında çalışma noktamı değiştirip sahaya çıkarttılar sanırım sözleşmede “Liman içerisinde herhangi bir güvenlik noktasında çalışabiliriz” ancak limanın dışı karayolu araç alımı esnasında yola gönderip sıkışan yolu açmamız için trafik polisi gibi müdahalede bulunduruldum. Zaten psikolojik olarak bitirdiğim iş yerinden tazminatımı alıp çıkmak için bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim ?

    İyi çalışmalar şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba. Bir haklı fesih nedeni bulmanız gerekir. Bahsettiğiniz husus, haklı fesih nedeni olarak görünmüyor. Daha somut bir gerekçe bulmanız gerekir.

  85. Merhaba 4 yıldır taşerona bağlı bir şirkette çalışıyorum. Çalışma saatlerimizde değişikliğe gideceklerini öğrendik. Haftanin 5 günü yanı 11 saat çalıştırıp hafta sonu tatil olacakmış. Çalışan olarak bu değişikliği kabul etmeme olasılığım nedir ne gibi sanuçlar getirir bılgılendırı mısın

    1. Çalışma koşullarınızda esaslı bir değişiklik yaratmayacağı için (Günde 11 saatten fazla çalışma, işyeri değişikliği, görev değişikiği vb.) pek haklı bir talepte bulunacağınızı zannetmiyorum. Aslında sizin için güzel de bir uygulama gibi görünüyor,Cumartesi-Pazar tatil. Hepimizin hayali olan ama bir türlü bulamadığımız şey…

      1. Güzel bir çalışma saati olabılır ama insanın kendisine ve aılesine ayıracağı pek bir vakti kalmıyor. Biz işe girdğimizde çalışma saatlerımız sabah 08 00 aksam 17:00 olarak kabul görülmüştü. Peki sürekli çalışanın çalışma saatlerınde değişikliğe gidilmesi haklı bır sebep mi

    2. Eğer bu değişiklik, çalışma koşullarında esaslı değişiklik olarak kabul edilirse, kabul etmeniz gerekmez. Ama kanaatimce, işverenin çalışma günlerinde yapacağı değişiklikler, yönetim hakkı kapsamında yapma hakkı olduğu değişikliklerdir ve esaslı değişiklik sayılmaz. Yani kabul etmeniz gerekir. Yine de bir avukata da danışabilirsiniz.

  86. Merhaba. Bir kamu kurumunda (696 KHK’lı) işçi kadrosunda teknisyen yardımcısı olarak çalışmaktayım. İş sözleşmemde yapılacak işin konusu olarak “TEKNİSYEN YARDIMCISI HİZMETİ”,

    İşçinin yükümlülükleri bölümünde ise; “işçi, tecrübe ve mesleki birikimine uygun olarak, işverenin/işveren vekilinin vereceği bütün işleri ve görevleri yapmayı kabul ve taahhüt eder” diye yazmaktadır.

    SGK bildirimimde ise; 7411.01 meslek koduyla “BAKIM VE ONARIM ELEKTRİKÇİSİ” olarak bildirilmekteyim.

    İşyerinde elektrik işleri ve küçük çapta sıhhi tesisat arızalarına bakmaktayım.

    Benden bu işlerin yanında; ot biçme ağaç- fidan dikme, çapalama, sulama, budama işleri, bahçe temizliği, taşıma işleri, logar temizliği gibi işleri de yapmam isteniyor.

    İşverenin bu işleri yaptırması iş kanununa uygun mudur? Uygun değilse ne yapmam gerekir. Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

  87. Merhaba işyerinde muhasebe şefi olarak çalışıyorum ik birimimz de mevcut fakat ik birininki kişi yeterli eğitim ve mesleki bilgiye sahip değil dolayısı ile bazı dava ile kazanılmış kıdem ihbar hesaplamalarını mail ile benim yapmak gerektiğini karar almışlar fakat ben bunu isteimıyorum fakat maile yaparım diye cevap döndün bu durumda mail ile bildirim yazılı bildirime giriyor mu ve benim işime yapılan ek esaslı değişiklik midir ref etmem tazminatsız çıkışıma sebep olur mu bilginizi rica ediyorum

    1. Merhaba,
      İş vereniniz normal dışı bir talepde bulunmamış. Eğer teknik işler şefi vb. yetkili olsaydınız abesle iştigal edeblirdi talebi, fakat muhasebe adından da anlaşılacağı üzere ”karşılıklı olarak oturup hesap görme, hesaplaşma” anlamına gelir. Size acizhane tavsiyem İK’ya başlayan o yetkin olmayan arkadaşı bir an önce yetiştirip işleri doğru yapmasını sağlayın, motive edin ve artık doğru işler yaptığında yönetime konuyu iletin ki onu konsolide etsinler.

  88. Merhaba 3 senedir bir firmada çalışıyorum şöför luk yapıyordum depo ya gectim patronumun önerisiyle ama kazandığım para daha az ve cok yogun tekrardan konuşmaya gittim maaşım in bana yetmediğini ve eski işime geri dönmek istediğimi söyledim kabul etmediler ve isten kendin ayrılabilirsin dediler ne yapmalıyım Haklarım varmıdır

  89. Merhaba ben bir kargo firmasında şube içerisinde müşteri temsilcisi olarak çalışıyorum. Ancak isverenim beni bir süredir kurye gibi kargo dağıtmaya çıkarıyor. İş sozlesmemde gerekli durumlarda başka işlerde yaptırılabilir gibi bir madde vardı. İş sozlesmemi feshedip tazminatımı alabilir miyim. Ne yapmam gerekiyor.

    1. Merhaba,
      iş sözleşmeniz bağlantısıyla görüldüğü üzere tazminat talebiniz olumsuz gibi…

  90. Merhaba.ben özel bı hastanede 8 yıldır tıbbi sekreterlik.din 6 aydır hem ameliyathane hemde yetişkin yogunbakimda çalıştırmaktadır.Haklarim nelerdir

  91. Çalıştığım işyerinde bölümümde üç vardiya tek çalışmaktayım. Benim sorum bu bölümde kimyasal içerik kullanıyorum artı bıçak kullanıyorum ve şarzlı transpalet kullanıyorum ve tek çalışıyorum başıma bir iş gelmiş olsa sağlık yönünden yada iş kazası yasamış olsam sonuç olarak ne olur tek çalışmak iş güvenliği ve kişi sağlıgı açısından sakıncalı değilim. Yani kısacası işveren tek çalıştırabilir işçiyi yasada işçi işgüvenliği açısından tek çalışamaz diye bir kanun varmı. Teşekkürler.

    1. Merhaba,
      iş yerinizde mutlaka göreceğiniz, dışarıdan da olsa gelen bir iş güvenliği uzmanınız yada iş yeri hekiminiz olacaktır. Konuyu ona iletiniz ve danışınız. Buradan bir yorum pek yönlendirici olmaz, zira sorunuzun cevabı an itibariyle: evet işveren işçiyi tek çalıştırada bilir.

  92. Merhaba ben belediyede çalışmaktayım,malum mahalli seçimleri bitti ve çoğu yerde belediye başkanları değişti,iş yerinde ki görevim formen,ekip başı yeni seçilen belediye başkanımız görevimi rızam olmadan değiştirmek daha önce görev yaptığım alt görev şoförlüğe geçirmek istiyor.vasıflarda ve yövmiyede ekip başı,formen şoförlükten daha üst ben bu konuda ne yapabilirim yardımcı olabilirmisiniz?

  93. Iyi günler beyefendi.benim sorum ;özel bir hastanede personel olarak calismakta iken beni amir yaptilar ve maasim bir miktar arttı 1.5 yil sonra amirliği bırakıp normal yaptığım ise dönmek zorunda kaldim.sorum; maaşım düştü ve normal işçi statüsünde maaş alıyorum bu durum normalmidir. Teşekkürler şimdiden..

  94. özel bir işletmede saha personeli olarak çalışıyorum bunun dişinde src 2 belgem olduğu için müdür mesai saatleri dışında servis çekmemi istiyor ben ekstra ücret talebinde bulundum yada ekstra mesai ücreti karşılığında kullanabilirim dedim istersek ucretsiz araç kullandirabiliriz yetkimiz var dedi ne kadar doğru bilgi verebilirmisiniz teşekkür ederim

    1. Merhaba. Haftalık çalışmanız 45 saati aştığında fazla mesai ücreti almanız gerekir. Ya da iş sözleşmenizde özel bazı hükümlerin mevcut olması gerekir.

    2. İlave olarak servis hizmeti vermeniz ancak sizin yazılı rızanızla olabilir. İş sözleşmenize ve görev tanımınıza bakınız. Her Src belgesi olan illa o işleri de ilave yapacak diye bir kayıt olamaz.

  95. Merhaba ben Selçuk akın kurumsal bir gıda mağazasinda temizlik Görevlisi olarak çalışıyorum bana mağaza yönetimi tırdan paletli mal indirtiyor şözleşmemde temizlik Görevlisi olarak gözüküyorum ve meslek kodumda 9112.06 işten çıkmak istiyorum şahitlerim ve delillerim var nasıl bir yol izleyebilirim

  96. Merhabalar,

    Ben özel bir firmanın İhracat sevkiyatında çalışıyorum birden fazla Ülkenin ürünlerine tek tek etiket yapıştırılması gerekiyor ancak benim görev tanımımda yazmamasına rağmen işi ısrarla benim yapmamı istiyorlar ve bu konuda bana baskı uyguluyorlar. Birimde tek başıma olduğumdan dolayı normal işlere yetişemezken binlerce ürüne etiket yapamayacağımı bildiriyorum ve destek talebinde bulunuyorum ancak bir sonuç alamıyorum.Görev tanımını revize ederek etiket işlerinin benim yapmam gerektiğini bildirdiler ancak ben yapılan görev tanımı değişikliğini imzalamadım.
    Benim böyle bir hakkım varmıdır ? ayrıca iş akdimi haklı olarak fesh edebilirmiyim?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Onur bey iş sözleşmenizi görmeden, çalışma şartlarınıza dair bilgilere sahip olmadan yorum yapamayız. Yaparsak, sizi yanıltabiliriz.

  97. Merhaba bir otelde 2.5 yildir kasiyer olarak çalışmaktayım sgk gorev tanımım kasiyerlik olarak gecmektedir.is sözleşmemiz yok işlerin düşük olma sebebi bi ile işveren temizlikte çalıştırmak istiyor yapmayınca da hakaret ediyor tazminat alarak işten çıkabilirmişiz.tesekkurler

  98. Merhaba benim size acil bir sorum olacaktı eşim 6 yıldır bir sitede güvenlik görevlisi olarak calısıyor sgk kaydını kapıcı olarak girmisler fakat is sözleşmesinde yapılacak isler güvenlik ve danısman yazıyor simdi esime seni cöpe veriyoruz diye bir kagıt yolladılar esim de kabul etmedi is sözlesmemde bu sekil baslamadım ise dedi. Adamlar calısacaksın bu sekil diyorlar esim de tazminatımı verin cıkarın o zaman dedi cıkarmayız da diyorlar. Haklı nedenle feshederse hemen tazminatını alabilir mi bide tekrar isine dönme imkanı var mı ne yapmamız gerekiyor bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

    1. Merhaba. Böyle bir konuda mutlaka bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederim. Bazı detaylara sahip olmadan ve iş sözleşmesi görülmeden yorum yapmak yanıltıcı olacaktır.

  99. Merhaba ben bir belediyede (beden işcisi bina temizlik) iş koduyla çalışmaktaydım fakat işyerinde tornacı lazım oldugu için normaldede meslegim tornacı oldugu için benden burada çalışırsan gel çalış dediler belgelerim yoktu aldım ve çalışmaya başladım 6 aydan beri çalışmaktayım fakat benim meslek kodumu 6 ay boyunca degiştirmediler şuanda işi bırakmak istiyorum bu benim için haklı fesih olurmu cevabınız için şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba. Meslek kodunuzun eksik girilmesinin haklı fesih nedeni olacağını zannetmiyorum. Göreviniz olmayan işte çalıştırılmanız olsa, onu da aylardır yaptığınıza göre kabul etmişsiniz demektir. Kanaatimce daha somut gerekçelere ihtiyacınız var.

  100. Ben 4senedir bi firmada çalışıyorum beden işçisi olarak ama en çok forkltif ve makinelerde cilsiyoruz bu bu kanunen yasak deyilmidir

  101. Merhabalar yaklaşık 2 buçuk yıldır özel sektörde çalışmaktayım iş yerine kaynakhane bölümüne kaynak operatörü olarak başladım şuan işlerin az olma sebebi ile bölüme paketleme işini bağlayıp bize yaptırmak istiyorlar bölümdeki sadece 2 kişiye ben ve diğer arkadaşıma böle bişi zorla yaptırmaya hakları varmı itiraz yolu açıkmıdır şimdiden teşekkürler cevabınız için

    1. Kadir bey, sorunuzun cevabı yazımızda var. Buna verilecek cevap, iş sözleşmenizde yazılı hükümlere bağlıdır.

  102. Calistigim kurum belediye bunyesi soyle ki maaş ve sosyal haklar bakimindan fark var bu tip islere personel kiralayan sirketle aramizda buyuk fark var ve ben asıl kadrosunu talep ettigimde bu sekilde idare etmem soleniyor ama isler resmiyette zora girdiginde temizlik yapmam gerektigi tarafima iletiliyor suan ne oldugum ve olacagima is veren karar veriyor bende bu durumdan rahatsizlik duyuyorum

  103. Merhaba, resmi bi kurumda 2008 yilindan beri temizlik iscisi olarak calismaktayim 2010 yilindan itibaren buro personeli olarak evrak kayit ve veri uzerine calisiyorum ama her sene buro temizlikcisi olarak is tanimi imzalamaktayim bununla ilgili yasal haklarim nelerdir

      1. İsten ayrilmaktan tutun haklarimi kaybetmeden yada bu isi yapacaksamda uygun sartlarda yapmam benim sirketim kuruma temizlik iscisi kiraliyor sadece bi baska sirket ise genel buro vs bakim gibi tum personeli kiraliyo her sene diger sirkete gecisimiz soz konusu ama idare edin gibi soylemlerle hak kaybina ugruyoruz surekli bu konuda ya isten cikisimi hakli olarak alabilirmiyim yada kurumun durumu yasallastirmasi adina ne yapabilirim

        1. Merhaba. Kurumunuzla ilgili yapabileceğini tek şey diyalogla sorunları çözmek olabilir. Temizlik işçisi olarak işe alınıp büro işçisi olarak çalıştırılıyorsunuz. Doğru anladıysam ve arada aleyhinize maaş farkı yoksa, bunun bir haklı fesih nedeni olduğunu söylemek çok zordur. Ayrıca kadroya geçmediniz mi?

  104. Benim bu konuda araştırmalarım sonucu iş gücünün artması veya farklı bölümde çalıştırma işçiye yazılı olarak bildirilmeli işçice 6 iş gününde olumlu veya olumsuz dönüş yapabilir olumsuz dönüş yapar veya dönüş yapmazsa alınan kararlar işçiyi bağlamaz bu durumda iş veren çalışanı bu sebep dışında mazeret bildirerek tazminat haklarını vererek işten çıkartabilir geçerli sebep işçiyi çıkarma hakkı doğurmaz haksız çıkarılan işçinin mahkeme hakkı vardır maddeleri hatırlamıyorum. İşçi bu talebe 6 iş gününde olumlu dönüş yaparsa iş gücü artışı ve farklı bölümde çalışma sebeplerinden dolayı anlaşarak maaş artışı isteyip yeni sözleşme talebinde bulunabilir çünkü iş artışı ve farklı bölümde çalıştırılma görev tanımına dahil edilir

    1. Merhaba. Yazdıklarınız kural olarak doğru. Ama tüm bunlardan önce, ilk olarak bakılması gereken yer iş sözleşmesidir. Sözleşmede yer alan hükümler esas alınmalıdır. Sözleşme yoksa ya da varsa bile bu konular düzenlenmemişse, o zaman söyledikleriniz dikkate alınabilir.

  105. Mrb bir özel sektörde 5 yıldır çalışıyorum ve bu işi 4 kişi yapıyorduz bir kaç gündür bu işi gündüz vardiyasında 3 kişiye yaptırıyorlar deneme amaçlı ve arkadaşlar hep koşturmaca çalışıp çok yorulduklarını bildirmelerine rağmen aynı şekilde devam demişler toplanıp hep birlikte itiraz edicez başka birşey yapabilir miyiz

    1. Merhaba. Serkan bey, çalışma süreniz değişmediyse, ara dinlenmeleriniz azalmadıysa ya da iş güvenliği yönünden sıkıntılar meydana gelmediyse, açıkçası yapabileceğiniz çok şey olduğunu söyleyemem.

      1. Yine aynı 8 saat üzerinden 3 vardiya çalışıyoruz mola olarak 2 saat aralıkla 10 dk molada aynı tabi çalışma temposu arttı ikinci olarakta bu 4 kişi dediğimin 2 si başka bölümde bizle aynı işi yapıolar iki kişide biziz yani bizden veya diğer bölümden 1 kişi çıkartılıp 3 kişiyle iki bölümün işini yaptırmak amaç bildiğim kadarıyla farklı bölümde çalışmak içinde rızamız olmalı

  106. Merhabalar,

    Bir firmada satış pazarlama personeli olarak çalışıyorum ve firma bana hergün sabah mağaza açılışında ürünlerin temizliğini yaptırmak istiyor ve ben bunu kabul etmiyorum. Bana bundan dolayı savunma istediler ve bende doldurmadım. Altına inzalamadıgıma dahil not düştüler. Satış ve pazarlama personeli bunu yapmakla mükellef mi?

  107. Selamlar ben 4 yıldır gıda sektöründeyim … hal müdürlugunde araba yükleyicisi olarak calisiyorum son 2 senedir basim beladan kurtulmuyor bir arbede esnasinda sirtimdan bicaklandim 5 gun rapor aildim mudurum benimle calisamayacağini beni depoya gondermekle tehdit etti adama ihtiyacim yok diyip beni gormeye calisiyor ben ise istemiyorum suan calisma sartlarim iyi ama depo oturdugum evimden 1 saat uzaklikta ise ilk girdigimde evraklar imzalamistim simdi ne yapabilirim haklarim nelerdir rapor aldim diye magdur olmama rahmen beni depoya gonderip isten cikarmaya calisiyor isimi zorlastiriyor

    1. Merhaba. İş sözleşmenize bakılması gerekir. Burada ilgili bir hüküm varsa, işveren çalışma yerinizi ya da görevinizi değiştirebilir.

  108. Merhaba ben x firmasında ilaçlama görevinde çalışıyorum hem ilaçlama yapıyorum hem araç kullanıyorum bu firma ihale karşılığında bir belediyeye hizmet sunuyor.benim merak ettigim şu sozleşmemizde beden işcisi olarak geciyor ve sgk bu prim uzerinden yatiriliyor ama biz ilaçlama personeli olarak görev yapiyoruz bu konu hakkinda bilgi verirseniz mutlu olurum iyi çalışmalar.

  109. Ben bir iş yerin de 5 yildir çalişiyorum iş veren 4 ay iş olmadiği için bizi izine gönderdi iki ay maaş yatirdi iki ay yatirmadi yatirdiği maaşi ileri tarihli yillik izin olarak imazalatti ve şu an mesleğim haricinde iş yaptiriyor işten çiksam tazminat alabilir miyim

    1. Merhaba. Bayram bey, halen ücretsiz izinde misiniz? Ücretsiz izin evrakı imzaladınız mı?

  110. Merhaba, ben a firmasina 2016 yilinda is sozlesmesi yapmadan isci olarak giris yaptim sgk kayitlarinda muhasebe kayitlarinda hep isci olarak gorunuyorum. Calistigim is yeri suan beni cikartmayi dusunuyor. Calistigim yer kaynak isleri, plazma, boya, taşlama gibi isler yapiyor benim hic biriyle ilgili belgem yok fakat mecburiyeten kaynak isi yapiorum istemesem bana bu ialerden birini yaptirma yetkisi var mi

  111. Merhaba ben x firmasinda pimapen ustasi olarak calisiyorum patronum bizi baska bir firmanin atolyesinde ve montajlarinda calistiriyor bizim rizamiz olmadigi halde isverenin boyle bir hakki varmidir ne yapmaliyim yardimci olursaniz cok sevinirim tesekkur ederim

    1. Merhaba. İş sözleşmenizdeki hükümlere bağlı olarak değişir. Ama açıkçası, tamamen farklı bir işyerinde çalıştırılmanız, SGK açısından da doğru değildir.

  112. Merhaba
    Benim x firmasındayım ve x firmasının 3 ayrı tesisi var ben bende bunların 1 tesisinde calışmaktayım diğer tesisdeki arkadas doğum iznine cıktı izine cıktıktan sonra bana gecici görev yazısı yazdıkarında ben gecici görev yazısını kabul etmedim daha sonra ordaki işleri bana mail yoluyla gönderdiler ve bende 1 ay yardımcı oldum daha sonra ben imza atmadığımı hatırlattım 6 sonra benden savunma istediği istediler bende savunmama 6 ay öncesi bu işleri kabul etmediğimi yazılı olarak beyanettim yazdım ertesi gunu uyarı yazısı geldi savunmam geçerli bulunmadığı için bunun için ben iş yerine ne yapmalıyım?

    1. Merhaba. Şu aşamada yapabileceğiniz başka bir şey yok. Beklemeniz gerekir. Bu gerekçeyle işten çıkarılırsanız, tekrar ulaşın, yapmanız gerekenleri iletelim.

    2. Merhaba
      Ben izmir de x firmasında çalışıyorum ve bu firmanın toplamda 3 fabrikası var ve hepsi aynı isim adı altında fakat hepsi farklı yerlerdedir adres olarak.benim kadrom çalıştığım fabrikadayken beni diğer bir fabrikanında işini yapmam için zorluyorlar.bana bundan altı ay önce geçici görev yazısı imzalatmaya çalıştırdılar diğer fabrikanında işini yapmam için fakat ben geçici görev yazısını imzalamayıp diğer fabrikanın işlerini yapmıyacağımı yazılı olarak beyan ettim .ama geçen gün bana diğer fabrikanın işi yapmadıgım için savunma yazdırdılar ve savunmama daha önceden bu işleri kabul etmediğimi görev kağıdını imzalamadıgımı yazdım fakat savunmam yeterli bulunmayarak yazılı şekilde uyarı verilmiştir benim merak ettiğim ve öğrenmek istediği konu ise
      – gecici görev yazısını imzalamadığım halde diğer fabrikanın işini yapmak zorundamıyım?
      – Gecici görev yazısını imzalamadığım halde benden bu şekilde savunma işlemi uyarı işlemi yapılabilir mi?
      -Bimer yada çalışma bakanlığına şikayet edebilirmiyim bu konu için sonuç elde edebilirmiyim?

      Gelen mailler bu şekilde ;
      Fatmanur merhaba,
       
      Senden desteğini rica ettiğimiz Armutlu kesimhanemizin fatura teslim alma işlemleri gereği için ekteki faturanın teslim alma işlemini yaparak bilgisini dönermisin. İşleri mail olarak atıyorum ki orada işlerini aksatmadan boşluk arasında halledebilirsin diye.
       
      Biliyorsun ki bu işleri yapmadığınla ilgili geçen hafta tutanakla savunman alınmış, verdiğin savunmanda yeterli bulunmayarak bu işleri yapman gerektiği hakkında yazılı uyarı verilmişti.

  113. Merhabalar ben X fabrika da 8 senedir güvenlik(gece bekcisi) olarak görev yapmaktayım X fabrikamız yakınımıza yeni bir fabrika açtı ve orayada ekstra bir ücret ödemeden bakmamız için bizi zorluyor ne yapmamız lâzım?teşekkürler.

    1. Fatih bey, o işyeri de aynı fabrikaya aitse olabilir. Ama bunlar tamamen bağımsız işyerleri ise yasal olmaz.

  114. Merhaba ben uç kaynak operatörüyum,bulunduğum bölümde yemek paydosunda yarım saat herkes yemeğe çıkıyor bütün makineler kapanıyor,işveren şimdi bir kişinin yemege çıkacağını diğer kişininde iki makinaya birden bakacağını soyluyor daha sonra yemekten gelen kisi iki makinaya bakıp diğerini yemeğe çıkmasını istiyor böyle birseye hakkı varmı bir kisiye iki kisinin yapacağı işi yaptırmaya çalışıyor

    1. Mehmet bey kanaatimce bu olabilir. Neticede size hakkınız olan ara dinlenmesi kullandırılıyorsa, işverenin böyle bir takdir hakkı olduğunu söylemek gerekir. Ama bu nedenle iş güvenliği tehlikeye düşüyorsa, o zaman işler değişir.

      1. Teşekkürler Zeynel bey,biz üretim bölümünde çalışıyoruz, hammaddeyi, makineye yetiştirmemiz lazım,bu yüzden ister istemez kaza riski vardır

  115. Merhaba ben özel bir şirkette danışma memuru olarak çalışmaktayım kargocu personel işten ayrılınca bana kargoları benim almamı söylediler. Ancak kargo bölümü muharebat bölümüne bağlı ben ise bina yönetimine. Bu iş tanımım dışında olduğu için kabul etmeyebilir ama ben maaşımdan belli bir iyileştirme yaptırılırsa kabul etmek istiyorum. Bunun için nasıl bir yol izlemeliyim. Yeni sözleşme mi talep etmeliyim ve sözleşmede hangi noktalara dikkat etmeliyim yardımcı olur musunuz?

    1. Merhaba. Bu konuda işçinin fazla seçeneği yoktur. Bu durumu ya kabul edersiniz ya da işveren, kabul etmediğiniz için tazminatınızı ödeyerek sizi çıkarmayı düşünebilir. Tabi en doğrusu, diyalogla ve dediğiniz gibi bazı iyileştirmeler alarak süreci yönetmek olacaktır.

      1. Teşekkür ederim cevapladığınız için. Peki bu iyileştirmeyi nasıl resmiyete dökmeliyim yazılı bir kağıt mı yoksa Yeni bir sözleşme ile mi? Çünkü iyileştirme yapacağız derler ikna etmek için sonra yapmazlar. Mağdur olmamak için bu iyileştirmeyi nasıl resmiyete dökmeliyim

        1. Bunun için ayrıca bir işleme gerek yok. Maaşınızın ilgili ayda daha yüksek yatması ve öyle yatmaya devam etmesi zaten bunun bir göstergesi olacaktır.

          1. Peki maaş farkı olacak deyip maaşa yansıtmazlarsa sadece lafta kalırsa hakkı mı nasıl arayacağım

          2. Eğer bu durum yazılı olarak yapılırsa, ödeme olmadığında haklı nedenle fesih yapabilirsiniz.

  116. Slm iş yerinde kaynak oparotoru olarak çalışıyordum şuan benim yaptığım iş bitti iş veren fabrikaya ait başka işler yaptırıyor ustalık belgesi var ama şuan başka işlerde çırak olarak çalıştırıyor istemde çıkarmıyor benim ne yapmam gerekir tek taraflı iş hakkımı nasıl fes ederim

  117. Merhaba ;

    Şu anda X bir firmada Müşteri temsilcisi statüsündeyim. En azından SGK girişimde öyle belirtiliyor. Lakin şu anda bu firma içerisinde Muhasebe personelinin işten çıkmasından sonra, bu bölümün bazı işleri de bana kaydırıldı ve işleri yapmam içinde elden 250 TL gibi ekstra bir ücret ödeniyor. Yazılı olarak onayım alınmadı bu bölüm için ve artık çok zorlanıyorum. Defalarca söylememize rağmende bir Muhasebeci işe alınmadı. Artık tamamen bunalmış durumdayım. Yukarıda ki bir yazı dikkatimi çekti. Noterden ihbarname çekersem tazminat alabilir miyim ?

    Yazı şu şekilde;

    Görevi belli olan bir işçiye bu görevi dışında bir işin yaptırılması, ancak işçinin bu durum için yazılı onay vermesine bağlıdır. Eğer işçinin yazılı rızası yokken, onun görevi değiştirilmişse veya ona farklı işler yaptırılmak isteniyorsa, işçi iş sözleşmesini İş Kanununun 24/2-f maddesi gereğince haklı nedenle ve derhal feshedebilir.

    Saygılarımla

    1. Ömer bey evet bu gerekçeyle fesih yapabilirsiniz. Ama burada cevap vermeniz gereken soru şudur: İşveren tazminatınızı ödemezse ve davalık olursanız, bahsettiğiniz bu durumun varlığını ispat edebilecek ya da mahkemeyi buna ikna edebilecek misiniz?

  118. Ben aksesuar takipçisiyim tekstil firmasında çalışıyorum kendi işim dışıda çay temizlik kahve oda temizliğinde yapıyorum bunun kanundaki yeri nedir ben işten kendim çıkacak haklarım varmıyor lütfen beni aydinlatirmisiniz

  119. Benim haftalık 1 gün iznim var onda da zorla mesai yazmaya çalışıyorlar ve devriye ye ayit olan devriye Atımını böyle uygun gördük diyip sen yapacaksın diyorlar ve bu konu hakkında tutanak yiyorum. Ben güvenliğim bu arada ama refakat görevlisiyim benim iş tanımımda evrak dağıtmak , golf arabası daire sakinini taşımak yemk saatinde kapıları yemeğe değiştirmek. Bu iş hakkını fesetmeyi gerektirir mi

    1. Merhaba. Eğer 7 gün üst üste çalışmak zorunda kalıyorsanız, bu durum bir haklı fesih sebebidir.

  120. Merhaba benim isaret parmagim ilk boğumdan koptu ve sonrasinda dikildi ve donduruldu suan hareket etmiyo bu konu ile ilgili sormak istedigim ben normalde uretim bolumu elamaniyim beni ogün dolum bolumunde calistirdilar ve makinanin emniyet kapagi takili deilmis bu olayi yasadigimda ben bu isyerini mahkemeye versem tazminat alirmiyim alirsam nekadar tazminat alirim

    1. Semih bey elbette dava açabilirsiniz; ama ne kadar tazminat alabileceğinizi size buradan söylememiz mümkün olmaz. Bir avukatla görüşmelisiniz.

  121. Merhaba 13 yıldır bir kamu kurumunda çalışıyorum su teknisyeniyim işe girdim gireli hastalık cenaze özel iş için saatlik izin harici izinlerimi kullanamadım iş yerinde 4 kişi aynı işi yapıyoruz ama benim işim 2 kişiye denk bunun yanında işim haricinde temizlik bahçıvanlık gibi işlerde yaptırılıyor ne yapabilirim.

  122. Merhaba benim e devlette hizmet dokumum de elektrikciolarak gozukuyor vede elektrik isi yaomaktayim ama benim diploman endustriyel elektronik olarak gecmekte. Burada ileride dava acsam yada cikmak istesem tazminatiki israma hakkimi alir miyim ve bu durum nasil sonuclanir.

  123. Merhabalar
    Öncelikle bu konulara cevap verecek birini buldugum için sevındım
    Zaman ayırdığınız ıcın teşekkürler
    İplik firmasında planlama bölümünde çalışıyorum.işim planlama ve takip
    İşim geregı aracla fırmalara ip boyattıgım yere şirket arabasıyla gidiyorum
    Arac olmadığı ıcın kamyonet le gıdıyorum
    İş yerımızdede söför eksıgımız var bana bos gıtme bos gelme dıye her dısarıya cıktıgımda mal tasıtıyorlar.yanı sofor eksıgını ve naklıyecıye vereceklerı parayı benımle gıderıyorlar.
    5 yıl olacak buraya gırelı
    Haklarım tazmınatım yanmasın dıye sabredıyırum.sık sık patronla bu konu yuzunden tartısıyorum sofor degılım işimide engelliyor şöforluk yapmak dıye.her tartısmada kısmen düzeliyor sonra yine aynı hale geliyor yada cok az sure ıdare et cozucez deyıp oyalıyor zaman kazanıyorlar
    İş aramak iş bulmak zor düzelir dıye ve tazmınatım yanmasın dıye sabrede sabrede bu yıla kadar geldım.sımdı kavgalar cok sık artmaya basladı sofor degılım dedıkce ortam geriliyor işler cok yogun cunku.ne yapmalıyım yol gosterırmısınız.her yolu denedım cozum bulamıyor lar.

  124. Yaklasik 9 aydir calistigim firmada call center olarak goreve basldim fakat bize rizamiz olmadan resepsiyona destek gorevi veriliyor buna gore izingunlerimizi vs planlanmak zorunda kaliyoruz bunun icin ek ucrette vermiyorlar biz durmak istemedigimizi bir kac kere belirttikbize zorunlu oldugumuzu ve bir daha bu konunhn acilmamasi yonunde sozlu uyari verrildi . Bir de ik tarafindan bize 6 ayi dolduran kisilerin yillik izin kullanabilir yonunde mail atildi 1 hafta 10 gun oncesinden herkes ona gore tatil hazirligi yapti maillerde mevcut ik nin yazdiklqri fakat yillik izine cikacagim gun 1 yili doldurmayan kisilerin yillik izinleri iptal dilerlerse ucretsiz izin kullanbilirler diye soylediler ben mecburen tatile ciktim cunku son gunde iptal etmem mumkun degildi 7 gun sonunda geldigimde bughn bana ücretiz izin formu imzalatmak istediler bende imzalamqk istemedim .bu gun is cikisinda da ik beni arqdi merkeze cagirdi yarin sabah muhtemelen is akti fesh edilecek.. benim burada bi hakkim doguyor mu ? Bilgilendirmeniz icin simdiden tesekkurler

  125. Yazarım ben bir depoda gıda dışı mal toplamada çalışmaktayım işverenim benim işimi zorlaştıracak şekilde benim rizam olmadan beni sadece erkeklerin çalıştığı soguk hava deposunda çalıştırıyor buna hakları varmıdir şimdiden teşekkür ederim

    1. Banu hanım, işyeri koşullarını ya da iş sözleşmenizdeki hükümleri bilmeden bir şey söyleyemeyiz.

  126. Yazınızı beğenerek okuduğumu belirtmek isterim fakat benim sorum ve kafama takılan birşey var yazınızda işçi bu hallerde isterse iş akdini haklı olarak fes edebilir diye yazmışsınız benim sorum ise neden işçi görevi dışında bir iş verilirse işten ayrılmak zorunda kalsın yani ayrılmak yerine iş verene görevim dışında bir iş kusura bakmayın yapamam diyemezmi yada derse ne olur tek yol iş sözleşmesinı fes etekmidir.

    1. Oğuzhan bey teşekkür ederim. Ah keşke, sizin dediğiniz gibi olsa! Aslında en doğru çözüm bu olmalı, değil mi? Ama ne yazık ki mevzuat böyle ve işçinin bu tür durumlarda iki seçeneği var: Ya çalışmaya devam edecek ya da haklı fesih yapacak!

  127. merhaba hocam,

    9 ay önce işe başlamış olduğum bir şirkette başlamış olduğum günden beri sürekli fazladan yani benimle aynı birimde çalışan kişininde işlerini benim üzerime yükleyip ve o kişi üzerinden iş baskısı yapılmakta. Bu durum şu an için daha da aşırı olmaya başladı ve istifaya zorlandığımı anlıyorum. Piyasadaki iş imkanlarının azalmasından dolayı mecburi bir halde bu şartlarda aynı yerde devam etmekteyim. Ancak daha fazla kaldıramayacağımdan dolayı işten ayrılmak durumundayım. Ayrıca sigorta primlerim aldığım maaş üzerinden değil de asgari ücrete esas ödenmektedir. Açıklamış olduğum durumla ilgili bana hakkımı arayabileceğim bir yol gösterebilirmisiniz. Gerçekten bu durum yüzünden bunalıma girmiş durumdayım. Her ne kadar burada anlatmaya çalışsam da eksik kalır içinde olduğum durum. Sizden yardımlarınızı beklemekteyim. Teşekkür ederim şimdiden.

  128. Merhaba, fabrikada forklift operatörüyum.iş tanımımda forklift operatörü olarak görunmekte forklift işi yapıcaksın diye söylendi.vasıflı operatör olarak işe başladim.Fakat forklift işi haricinde bedenen işleredi yapıcaksın denildi.Sürekli forkliften in çik in çık yapiyorum.Bu durum yasalara göre uygunsuzluk varmidir.

    1. Akın bey, iş sözleşmenize bakılması gerekir. Başka işler yapılması için onayınız peşinen alınmış da olabilir.

  129. Merhaba ben makine montaj ve bakım alemanı olarak işe alındım fakat benim konumumu imalata çektiler ve iş son derece ağır ve aldığım ücrette hiç bir değişiklik yok bu sebepten işi bırakırsam haklarımdan vazgeçmiş olurmuyum

    1. Ahmet bey, iş sözleşmenizde görev tanımınız olarak ne geçiyor? Yine sözleşmede, size yaptırılabilecek işler tek tek ya da genel olarak belirtilmiş mi?

  130. Merhaba. Ben ozel sektorde bir fabrikada isci olarak calismaktayim. Fabrikada bölüm bölüm ayrı sekilde calismaktayiz her bir bölümden sorumlu amirler var. Benim çalıştığım bölümün kapanması halinde beni fabrika içinde başka bir bölümde çalıştırabilirlermi?
    Ve başka bölümde çalışmak istemeyip işten ayrılmak istesem haklı fesih nedeni sayılırmı?

  131. Merhaba ben bi kurumda 4d daimi işçi kadrosuyla laborant olarak çalışıyorum. Birim mühendisimiz kendi yapması gereken evrak işini bize yaptırıyor. Bununla alakalı ne yapabiliriz. Lütfen yardımcı olun.

    1. Merve hanım, böyle sorunları yalnızca diyalog yoluyla çözebilirsiniz. Açıkçası yasal yollarla çözmek mümkün değildir.

  132. Makina a.ş. firmasinda elektrikçi olarak girdim is yerinde elektrik işleri az olduğu için beni pres makinasi saç kesme makinası saç bukme makinası lama profil gibi malzemeleri kesmek için serit testere makinası Plazma ve oksijenli şalama ile demir kesme kaynak ve boya hariç her türlü metal işleri yapiyorum ve ağır malzeme kaldırıyorum bu fırmada 2 yıl 9 aydır çalışıyorum her yıl bir yıllık sözleşme yapılıyor görevinde tüm elektrik ve mekanik isler gerektiğinde montaj servis yazıyor 2018 yılı sözleşme yi imzalamadim usta başımız bana bazen bağırıp argo kelime kullandığı oluyor ben is yerinden ayrılmak istiyorum tazminat alabilirmiyim
    Yada ne yapmaliyim

  133. Merhaba Mustafa Bey

    Çalıştığım iş yerinde işim dışında patronun site yöneticisi olması nedeniyle ayrıca site yönetim işine bakıyorum (hem fiziki hem muhasebesel olarak) bu işlem için fesih hakkım doğarmı

    1. Mustafa bey, sorunuzun cevabı yazıda mevcut. Buna göre kendiniz değerlendirmelisiniz.

  134. Merhaba kurumsal bir firmada 6 yildir bilgi teknolojileri bölümü nde calismaktayim is statumdede bu sekilde gorulmektedir. Fakat isveren gonul rizam olmadan isyerinde teknik olan her iste calitirmaktadir ornegin kapi takma lamba takma elektrik islerinde insaat islerinde yuk tasima islerinde suhhi tesisat islerinde ve bir cok seylerde calistirmakta cok kalabalik bir is yerinde calistigimiz icin kendi islerimi ve harici bir cok isleri yaptirmakta vede bazen saatlerce caliakta olup mesai ucretimizi vermemektedir. Bu konuyla ilgili isimi fesih edebilirmiyim.

    1. Taner bey, yazıda da belirttiğimiz üzere bu durum iş sözleşmesinde hükümlere bağlıdır. Ama öyle ya da böyle haftalık çalışma süreniz 45 saati geçtiğinde, fazla mesai ücretinin mutlaka ödenmesi gerekir. Fazla mesai ücreti ödenmiyorsa bu bir haklı fesih sebebidir.

  135. Merhaba;
    4yılı aşkın süredir bir firmada çalışmaktayım. Ara sıra görev tanımım dışında çalıştırıldığım için başka iş arayışına girdim. Eğer başka iş durumum olursa işten ayrılacağım. Bu durumda farkli islerde calistirildigim için mahkemeye versem tazminat alma hakkım doğar mi? Kendi isteğimle ayrılacağım için ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğüm olur mu?

    1. Mehmet bey, iki sorunuzun cevabı birbiriyle ilişkili. İş sözleşmesinde bu şekilde çalıştırılmaya dair onayınız alınmışsa, hem kıdem tazminatı alamazsınız hem de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilirsiniz.

  136. Merhaba Mustafa Bey,
    Üç yıldır bir kurumda her sene sözleşme yapılarak çalışan sözleşmeli bir çalışanım. İş sözleşmede yazan bir görev tanımım var. Görev tanımında ayrıca “İşe başlamak veya bitirmek için gerekli olan hazırlık ve uyum gibi yan işler de görev tanımına dahildir. Görev ve unvan değişikliği yapılabilir. Yapılan iş unvan ve görev değişikliklerile ilgili olarak personel bilgilendirilir” cümleleri mevcuttur. Fakat üç sene boyunca yapılması istenen her görevi yerine getirdim görev tanımımda olmayan işleri. Sözleşmemde görev tanımımda bu görevler yok fakat yönetim kurulu kararı ile bu görevlerin sorumlulukları bana verildi ben de bu işleri yapmaya devam ettim. Bu zaman zarfında maaşım da her sene artış gösterdi. Üçüncü sene sonunda yönetim kurulu değişti ve yenilecek olan iş sözleşmemde 3 senedir görev tanımımdaki işi öne sürerek çevre kurumlardaki işi yapanlara göre yüksek maaşı aldığımı söyleyerek maaşımı % 25 oranında düşüreceklerini dile getirdiler. Bu tekliflerini kabul edersem devam edeceklerini söylediler. Her ne kadar duruma itiraz edip karşı çıksam da görev tanımım haricindeki işleri de yaptığımı anlatsam da beni dinlemediler. Kısa vadede iş bulamayacağım düşünerek işsiz kalmamak adına kabul ettim ve sözleşmeyi imzaladım. Şimdi de görev tanımımda olmayan işleri bana yaptırmaya devam etmek istiyorlar fakat ben de görev tanımımdaki işi öne sürerek maaşımı düşürdükleri için bu işleri yapmak istemiyorum. Ne yapmam gerekir? Haklarım nelerdir? Artık işe devam etmek istemiyorum. İşten ayrılırsam haklarımı alabilir miyim? Bu konuda beni bilgilendirip yardımcı olabilir misiniz?

    1. Hasan bey, iş sözleşmesini imzalayalı ve maaşınız düşeli ne kadar zaman oldu?

      1. 15 gün kadar oldu. 05.04.2018 tarihinde sözleşmem bitiyordu. Benimle 17.04.2018 tarihinde görüşerek maaşımı düşürdüler ve belirttiğim nedenlerle sözleşmeyi imzalmak zorunda kaldım.

        1. Açıkçası durumunuz karışık. Normalde imzalamasaydınız ya da üzerinden 6 iş günü geçmemiş olsaydı, farklı olurdu. Şu anda yapabileceğiniz tek şey, bir avukatla yüz yüze görüşerek fikir almak olmalıdır. Size net cevap vermemiz mümkün değil.

  137. Merhaba bir konu hakkında yardıma ihtiyacım var. bir kurumsal firmada market satış elemanı olarak çalışıyorum (kasiyer). bize her gün her türlü temizliği yaptırıyorlar tuvaletler dahil ağır bir şekilde , benim bu konuda yapabileceğim bir şey var mıdır.

    ilginiz için teşekkür edeiyorum şimdiden saygılarımla.

  138. merhaba mustafa bey,
    ben kurumsal bir markette 1 yıldır partime çalışmaktaydım. ilk 10 ay kasiyer olarak çalıştım daha sonra benim bulunduğum şube kapanınca başka bir şubede son 2 ay unlu mamullerde partime olarak başladım. yeni gittiğim şubede beni haftanın 3 günü kasiyer 3 günü de unlu mamullerde olmak üzere belirsiz saatlerde çalıştırdılar. bunun üzerine yeni iş bularak ihbar süresini beklemeden ayrıldım. bana maaşımı,yıllık iznimi vermediler ihbara kestik dediler. sizce benim bir hakkım olur mu?LÜTFEN CEVAPLAR MISINIZ?

    1. Ebru hanım, ihbar süresine uymadıysanız, işvrenin sizden 4 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı talep etme hakkı vardır. Ona göre mahsuplaşmanız lazım.

  139. Merhaba, yaklaşık 4 buçuk yıldır kurumsal bir zincir mağaza firmasında başka bir firmanın personeli olarak (bir nevi taşeron) çalışmaktayım. İşe alındığımız tarihten itibaren bugüne kadar değişiklik olmadan teknik destek personeli (satış sonrası hizmetler) olarak yaptığımız göreve ek olarak satış desteğini de eklemek istiyorlar ve bunu yine satışa destek ismiyle yaptırmaya çalışıyorlar. Yani işimizle ilgili müşteri geldiği zaman öncelikli görevimiz olan “teknik destek” ve arada oluşacak boş zamanda reyonda müşteriyle ilgilenip satış yapmamız bekleniyor. SGK kayıtlarında iş tanımım “Proje Danışmanı” olarak geçmektedir. İş sözleşmesinde görev tanımı olarak “Mağaza içi Teknik destek uzmanı olarak çalışacaktır” ibaresi yer almaktadır ve yine sözleşmenin özel şartlar bölümünde “İŞVEREN; İŞ GÖREN’ in görev ve sorumluluklarını düzenleme ve bunları değiştirme hakkına sahiptir.” ibaresi de yer almaktadır. Tarafıma resmi bir tebliğ edilmemiş olup sadece mail üzerinden bu işinde yapılması beklenmektedir şeklinde bir yazı yazılmıştır. Görev tanımımda yer almayan bu görevi kabul etmeme hakkım var mıdır? Bunu işverenim esaslı değişiklik olarak gösterip tebliğ ederse ve bunu kabul etmesem tüm haklarımı arama şansım olur mu? Vereceğiniz cevap için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

    1. Merhaba. Bu durumu kabul etmeyebilirsiniz. Ama, kabul etmediğinizi, size iletilen yöntemi kullanarak işverene bildirmenizi öneririm.

  140. Merhaba mustafa bey muhasebe ofisinde 3 yıldır muhasebe elemanı olarak çalışmaktayım işe başladığım zamanlarda ofiste temizlik, çay kahve servisi, özel şahsi işler için stajyer vardı. stajyerin olmadığı zamanlar ofisi kısa zamanlı olarak ben idare ediyordum.ancak artık stajyer alınmaya ve bu işleri tamamiyle benim yapmam istendi.Muhasebe ile birlikte bu işleri yapmak istemiyorum.İşten ayrılış için haklı sebep olur mu? Teşekkürler iyi çalışmalar.

    1. Ayşe hanım, bu iş sözleşmenize ve yıllar içindeki fiili çalışma şeklinize bağlıdır. Sizi buradan yönlendirmem yanlış olur.

  141. merhaba 15 yıldır devlet dairesinde daimi işci statüsünde çalışıyorum 2003 yılında başladım verilen sözlü görev bilet gişeciliği yaptım 4 yıl aradan sonra tayinimi isteyerek aynı kuruma baglı başka birime geçtim ve şuanda çalıştıgım kurumum benden temizlik işlerini yapmamı istiyor ve aralıklar ile çay dagıtma ve angare işleride yaptırılıyor kurumda 15 işci bulunuyor aynı kadroya sahibiz 13 işci masa başı iş yapıyor sadece biz 2 işciye bu angar`e işleri yaptırıyorlar biz sorduğumuzda siz ilk okul mezunusuz yapıcaksınız deniliyor ve iş sözleşmemizde 5620 sayılı kanun geregince müdürlük işcilerine işletme işcisi ünvanı verildiği ancak işletme işcilerine ilişkin iş kanunu toplu iş sözleşmesi ve hizmet akitlerinde herhangi bir görev tanımları yetki ve sorumluklarına ilişkin bir düzenlemenin bulunmadıgı işcilerin idarı sorumlulugu görev yaptıkları birim müdürlerinde dir diye yazıyor ve çalıştığımız kurumda temizlik şirketi personeli de var ilgili sendikamıza durumu anlattık sendikamız ise temizlik şirketi çalıştırılıyor ise size temizlik ve bu gibi işleri yaptırmaları yasal değildir dedi sizden yardımlarınızı istiyoruz şimdiden çok teşekkürler….

    1. Merhaba. Söylediklerinizi anladım. Ancak bunlar sizin için haklı fesih gerekçesi olabilir. Bunun dışında, işvereni zorlamanın yolu yoktur.

  142. Merhaba mustafa bey ben bir şirkette çay ve temizlik elemanı olarak çalışıyorum ve beni bazen karşıya paket toplanan için gönderiyorlar ve ben çok yoruluyorum,işten ayrilsam tazminat hakkın dogarmi ve bana iyi davranmıyorlar,çalıştığım yerde herkes mühendis müdür yada kimyager tek ben varım neden işçisi olarak, bu nedenler kanunen normalmi

  143. Mustafa Bey Merhaba

    Bir hali sirketinde mudurum. Anlasmamiz geregi sabir bir ucret degil sadece cirodan prim alarak calisiyorum. Yani ne kadar magazalarda satis yaparsak o kadar miktar uzerinden anlastigim primi aliyorum. Calisma saatleri icerisinde bulunmam gereken yerden ayrilmadan telefonla yada internet uzerinden isverenin isini aksatmadan kendi isimi yapabilir miyim.

    Saygilarimla

    1. Fuat bey, bu tamamen işverenle aranızdaki iş sözleşmesine bağlıdır. Hem çalışma saatleri içinde hem de işverenin işini aksatmadan ikinci bir iş yapmanın çok da mümkün olmayabileceği kanaatindeyim.

  144. Mustafa Bey merhaba,
    Çalıştığım firmadaki bütün görev tanımlarında aşağıdaki iki madde bulunmaktadır;
    – Zorunlu ve olağan üstü hallerde bağlı bulunduğu yöneticisinin vereceği diğer görevleri yerine getirir.
    – İhtiyaç halinde işiyle ilgili bağlı bulunduğu yöneticisinin vereceği diğer görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.
    Bu maddelerin ucu açıktır ve amirin vereceği birçok görevi işiyle ilgili diye yaptırabilir. Bu maddelerin kanunda yeri var mıdır? Bu maddelerin çalışma hayatı etiğine aykırı olduğunu düşünmekteyim.

    1. Maalesef ki dediğiniz gibi ucu açık maddeler. Fakat etik olup olmayacağı yine yargıya intikal edebilecek somut vak’alarla netleşecektir.
      Aslında bu tartışmalı ve profesyonellikten bir o kadar da uzak meseledir. Bu 2 maddenin Angarya doğurup doğurmayacağı belirlenmelidir.

      Örneğin, satış-pazarlama sorumlusu adı altında alınan bir çalışanın, C.tesi yarım gün çalışmasında depoya kutu taşımak için veya depo temizliği ile görevlendirilmesi… Profesyonel firmalar bu konuları netleştirip görev dağılımı yapmışlardır. Fakat maalesef patron şirketi dediğimiz küçük işletmeler 1 adam eksik çalıştırıp kar etmek için tuhaf yollara başvururlar, ondan sonra 1 adam maliyetinden misli misli İPC öderler. Akıllanmıyorlar…Akıllanmıyorlar…

  145. Mustafa Bey merhaba 18 aydır bir fabrikada calisiyorum mesayilerimiz kaldırıldı yeni düzenleme yapıldı ve makina ve personel sayısına göre 2 kişi fazla oluyor çalıştığımız bölümde makina operatörü olarak çalışıyorum ve çalıştığımız makinalar kauçuk enjeksiyon ve kauçuk pres fazla kişi sayısından dolayı beni plastik enjeksiyon gönderdiler ve bu bana hiç bildirilmedi ise girerken farklı bölümde çalışabilir onayı verip vermediğimi hatırlamıyorum tazminatımı alabilirmiyim teşekkürler

    1. Merhaba, sözleşmenin incelenmesi ve irdelenmesi lazım. İşyerinde benzer görevlerde görevlendirilebileceğin yazıyorsa vb. buna benzer maddeler, tazminat alman güçleşir.

  146. Mustafa bey merhaba ben iş yerimde 5 yıldır çalışıyorum.Ve her hangi bir iş tanımım yok. Bu zamana
    kadar şefaatten sözle verilmiş işleri üstümü aldım ve artık bütün işlerden sorumlu tutuluyorum.En son olarak benimde tam olarak bilmediğim ancak geçici olarak bakmam istenen bir iş mail olarak atıldı.Ve bu işi yapmam gerektiği deklare ediliyor.işi Bilmediğimden yapmak istemiyorum.nasıl bir yaptırımda bulunabilirim. teşekkürler iyi çalışmalar.

    1. Murat bey, buradan yorum yaparsam yanıltıcı olur. Netice iş tanımınızı ve işyeri faaliyetini bilemiyorum. Bunun kararını sizin vermeniz gerekir.

  147. Merhaba mustafa bey bende 6 yıldır bir şirkette satış temsilcisiyim iş sözleşmemiz veya görev tanımımız 6 yıldır yokken bu sene bize bir görev tanımı kağıdı imzalattılar o kağıtta şu ibare var ben satış yaptığım ürünleri sevkiyatcı arkadaş gelmezse onun yerine onun şefi ben olduğum için ben çıkmam gerekiyor onun işinide ben yapacam kendi işimide aynı zamanda yapacam bunu baskı altında kötü olmamak için imzaladık işimizden olmayalım kötü olmayalım bunun bir yaptırımı varmıdır yani o işçi işi bıraksa gelmemezlik yapsa devamlı bizmi onun yerinede çalışacağiz burda kötü niyet varmı

    1. Merhaba. İşveren işçisine, iş sözleşmesi kapsamında her işi yaptırabilir. Siz eğer bu evrakı imzaladıysanız, bunu kabul etmişsiniz demektir ve işi yapmanız gerekir.

  148. Merhaba mustafa bey ben 3 yıldır bir firmada şoförlük yapıyorum su anda soforlugun dışında rampadansak aktarımı ve sarımı yapıyorum bir fitil birde böbrek amaliyatı geçirdim ve bel fıtığı başlangıcı var müdürden çıkışımı rica ettim kabul etmediler bu durumda işsizlik maaşı ve kıdem tazminatı almak icin ne yapabilirim teşekkürler iyi calismalar

  149. Öncelikle günaydın.calıştıgım iş yeri ihaleyı kaybettı.bizi bölgedeki diger depolara dagıtmak istıyor tazminatımızı da vermıyor.diger iş yerlerınde calısacaksınız dıyor.bunun kanundakı yerı nedır gitmemiz zorunlu mu.cevabınız için şimdiden tesekkurler.

  150. Mustafa bey bir.magazada bakim onarim elemani olarak calisiyorum son 1.5 yildir ayri bir departman olan dekorasyon bolumu islerinide yapiyorum kisacasi iki isi tek maasa yapiyorum artik yoruldum ve haklarimi alip isten cikmak istiyorum sizce haklarimi alma sansim varmi

    1. Barış bey, iş sözleşmeniz var mı? Varsa, burada göreviniz net şekilde belirlenmiş mi? Belirlenmemişse, işveren size farklı işler yaptırabilir.

  151. Merhaba, özel bir okulda ogretmenlik yapiyorum ve sözleşmem de ogretmen olarak görünüyor, bir baska madde de ise okul yonetimi gerek gorurse ogretmeni idari goreve verebilir ya da ogretmenlik görevine verebilir tekrar seklinde bir madde var ancak sozlesme yenilerken bana sozlesmemin ayni kalacagini fakat tamamiyla bilgi islem personeli olarak calisacagimi söylüyorlar bu konu da hakli fesih durumu ortaya çıkıyor mu. Teşekkürler.

    1. Ahmet bey, sizin de belirttiğiniz gibi, iş sözleşmesinde öğretmen ya da idari bir görevde çalıştırma konusunda takdir hakkı kuruma verilmişse, kanaatimce haklı fesih nedeniniz bulunmamaktadır.

  152. Merhaba ben bir iş yerine şardoncu olarak girdim ama beni ham acma işine veriyorlar bu uygun mu ben kendi makinemden baska yerde calismak istemiyom ve ben kabul etmedim bana dedilerki sardonluk malın olursa cagiririz diyorlar isden cikarmadilar böyle olur mu

    1. Cüneyt bey, iş sözleşmeniz var mı? Varsa, burada hangi görevi yapacağınız açıkça yazıyor mu?

  153. Merhabalar..Özel bir şirkette 2 seneye yakın depocu olarak çalışmaktayım.Çalışmakta olduğum şirket büyük şirketlere taşeronluk yapmakta ..dağıtım lojistik ve üretim gibi alanları var..Ben üretim ve pazarlama da depocu olarak çalışıyorum..Şirket ara ara beni lojistik bölümüne mavin olarak dağıtıma yollamakta ve ben bundan hiç memnun değilim…İmzalamış olduğum iş sözleşmesinde ”İşci görülen işin niteliğinde benzerlik olmak şartıyla aynı işverene ait başka iş yerlerine muvafakat aranmaksızın geçici veya kalıcı olarak işverence nakledilebilir ” ibaresi mevcut. Daha memnuniyetsizliğimi dile getirmedim lakin tekrarlanırsa getirmeyi düşünüyorum.Nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim…Ayrıca sigortamda meslek kodumda diğer motorlu araç sürücüleri diyor lakin benim hiç bir şekilde ehliyetim yok ! forklift kullandırıyolar yine ehliyetim yok ! üstelik üstüme zimmet yaptılar …ilgi ve alakınz iiçin şimdiden teşekkür ederim

    1. Ahmet bey siz cevap vermem zor. Çünkü bu durumlarda iş sözleşmesinin içeriği, işçinin fiilen yaptığı iş, gerektiğinde diğer işçilerin ifadeleri etkili olur. Ama temel kural olarak, işverenin size farklı işler yaptırabilmesi mümkündür. Önemli olan size uygun işleri ve sözleşmenizde hüküm varsa yaptırmasıdır. Bunlara göre değerlendirmenizde yarar var.

  154. Merabalar mustafa bey ben bir otomotiv fabrikasında taşeron bir şirkete bağlı çalışmakta olan bir güvenlik görevlisiyim biz ögg’lere işimiz dışında iş yaptırıyorlar şöyle örnek vermek gerekirse parça sevkiyatı yapan firmalara fatura veya irsaliyeyi biz kesiyoruz tır yanastırıyoruz rampalara hasar olursa fatura veya tutanak bize kesiliyor dökümhane bölümüne isg kurallarına uyulmadan (baret,celik burun ayakkabı,gözlük,kulaklık,yelek) elimizi kolumuzu sallayarak giriyoruz. Fabrika bakıma veya tatile girerse ocak ve kazan açıp kapatıp derece yazıyoruz üstelik hiçbir belge sertifikamız yokken.Kargo teslim alıyoruz ayaklarına kadar götürüyoruz. Parça getiren firmalar olunca yeri geliyor biz faturaya imza atıp teslim alıyoruz. Güvenlik şirketi bunlara göz yumuyor para için 3 yıllık tazminatım var ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz lütfen

    1. Yasin bey illa işten çıkmayı düşünüyorsanız, bütün bu durumları açıkladığınız bir ihtarnameyi noter kanalıyla işverene göndererek işten ayrılabilirsiniz. Özellikle iş sağlığı ve güvenliği konusunu vurgulamanız yararınıza olacaktır. Ama bu durumda işveren kıdem tazminatınızı ödemezse, iş mahkemeye intikal edecektir. Mahkemede, bütün bu işleri yaptığınızı tanık ya da başka delillerle ispat etmeniz gerekecektir.

  155. Mustafa bey mrb.ben dokum sektorunde calisiyorum.saglik problemim nedeniyle isten ayrilma talebimi bildirdim.fakat talebim kabul gormedi.ustune birde calisma yerim degistirildi.yapmak istemedegim bir gorevde yapamayacagimi bildirdigim halde zorla calistirilmaktayim.tazminat vermemek icin ellerinden geleni yapiyorlar.gorev degisikligini hicbir yazili belge olmadan yaptilar.su an verdikleri gorevde etkin ve istekli olarak calismiyorum ve bu yuzden de surekli uyarilar aliyorum.tazminatimi almak icin nasil bir yol izlemeliyim.tesekkurler

  156. Mustafa bey dokum sektorunde calisiyorum.saglik problemi nedeniyle cikis istedim fakat cikartmadilar.ustune ustlukte gorev yerimi degistirip zorlastirarak kendim gideyim diye baski uyguluyorlar.cikis vermemek icin ellerinden geleni yapiyorlar.koklu bir kurulus calistigim yer.nasil bir yol izlemeliyim tsk .

  157. Merhaba Mustafa Bey,

    Turizm Sektöründe bir otelde 5 yıldır çalışmaktayım.Fakat gecen yıl istifamı istediler fakat ben istifa etmedim cünki sonuçta kaç yıldır emek veriyorum çalışarak yani acıkcası hakedişlerimi vermek istemiyorlar. Şu zamana kadar yaklaşık 9 ay gecti üzerinden ve tekrardan istifa etmem konusunda baskı yapılıyor ve işveren tarafından üstü kapalı tehditler almaya başladım Bulunduğum Departmanda sorumluyum bana istifa etmezsem bahcivanlık yaptıracağını diğer çalışanlar gözünde rezil olmamı sağlayacağını sözlü olarak söylemekte hatta Kurban bayramında çalıştığımız için resmi tatil günleri için herhangi bir ödemede yapılmadı Gerekceleri ise “Yöneticiler bundan böyle resmi tatil günleri için ücret almayacak” idi böyle bir hakları varmıdır ? Ayrıca SGK da görev tanımım mevcuttur sigortamı yatırdıklarında hangi görevde olduğumuda belirtilerek yatırılıyor. Bende artık gerçekten bunaldım ve daha fazla çalışmak istemiyorum fakat ihbar ve kıdem tazminatımıda kaybetmek istemiyorum bu durumda bana nasıl bir izlememi tavsiye edersiniz ? Ayrıca Ocak ayı maaşımıda bugüne kadar hala ödemediler. Yardımcı olursanız mutlu olurum.

    Saygılarımla

    1. İstifa ederseniz birçok hakkınızı yitirirseniz. Sizi çıkarmadıklarına göre de, haklı bir nedenle işten ayrılabilirsiniz. Maaşların geç ödenmesi de, resmi tatil ücretlerinin ödenmemesi de haklı fesih sebebidir. İşten ayrılmaya karar verirseniz, bunu mutlaka noterden ihtarname çekerek ve ayrılış gerekçelerinizi belirterek yapın.

  158. Merhaba, iş sözleşmde
    “Personel, istendiğinde fazla çalışma yapmayı, 4857 sayılı İş Kanununun 64. Maddesi hükmüne uygun olarak telafi çalışmayı kabul eder, bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayı peşinen kabul eder…” 
    ibaresi var. ayrıca yıl başında fazla mesai yapmayı kabul ettiğimi onaylayan belge imzalıyoruz.
    Yeni yildan sonra Fazla çalışma onayi icin imza atmami istediler, onayı vermedim ve bugün benden fazla mesai yapmam isteniliyor bende fazla mesaiye kalmadim. bu durumda işveren haklı nedenle fesih yapabilir mi?  Eger edebilirse nasil eder hukuken 1 kez mesaiye kalmadığım icin fesh yapabilir mi tesekkur ederim şimdiden.

    1. Sadece bir kez mesaiye kalmadığınız için haklı fesih yapamazlar. Ama iş sözleşmenizde zaten onay vermişsiniz. Bu sene için onay vermek istemezseniz, kanaatimce işveren kıdem tazminatınızı vererek sizi işten çıkarabilmelidir.

  159. merhaba ben yaklaşık 8 aydır bir işyerinde kasiyer olarak çalışmaktayım işe girerken % 90 kasada olacaksın diyerek alındım ve garson arkadaşın mola saatlerinde ara ara bana garsonluk yaptırıyorlardı yapmak istemediğimi belirttiğim ve anlaşma şeklimizi hatırlattığım halde. Maaşların düzenli yatmadığıda bana işe girmeden önce söylenmişti en fazla 15 gün kadar gecikmeli yatıyor dendi fakat ben girdikten bir kaç ay sonra kayyum atandı ve maaş ödemeleri çok fazla gecikmeye başladı şu anda gecikmeli yatıyor çalıştığım süre içinde en fazla 29 gün geciktirdiler çalışma saatlerimizde 10 yada 9 saat olarak değişmekte mesai ücreti almamaktayız. Bu konuda neler yapılabilir ve bana doğan yasal haklar nelerdir bilgilendirebilirseniz sevinirim teşekkürler.

    1. Bahsettiğiniz tüm hususlar birer haklı fesih gerekçesidir. Dolayısıyla bu gerekçelerle işten ayrılabilirsiniz. Sadece, iş sözleşmenizde buna dair bir hüküm varsa, size garsonluk da yaptırılabilir.

  160. Merhabalar Serkan Bey bir kamu kurumunda taseron olarak calismaktayim benim haberim olmadan izne ayirmislar ama kagit uzerinde hala ayni kurumda calismaktayim izinli olarak ben bu durumda calismama hakkimi kullana bilirmiyim yoksa izinli oldugum halde calismaya devam edeyim mi bir de bu durum yasal mi

  161. Mrb mustafa bey ben sofor olarak calisiyorum ve her turlu is yapiyorum kamyonu tek basima bosaltiyorum ve moloz atiyorum insaatlardan ve asgari ucretten yatiyo maasim ve calisma saatim kisin 10 saat yazin 11 saat ve hicbir resmi tatilde izim ve ekstra mesai vermiyolar ve isten ayrilmak istiyorum nasil tazminatimi alabilirim

    1. Fazla mesai ödenmiyorsa, yıllık izin kullanamıyorsanız, genel tatil ücreti alamıyorsanız bütün bu durumları ve benzeri ihlalleri belirterek bir ihtarname çekmeden işten ayrılmayın. İhtarname sonucunda alacaklarınız ödenmezse de dava açarak hakkınızı aramanız gerekir.

  162. mustafa bey saygılar 2015 te devlet hastanesine giriş yaptım taşreon temizlik olarak 2016 mart ayında bölüm değişikliği yaptım klinik destek olarak bölüm değişilkiğinden dolayı bana mecbur olarak hiç bir hakkım kalmadığıma dair tutanak imzalattılar fakat ben istemediğim halde sağlık problemlerinden dolayı ameliyathaneye verdiler ben kendilerine devamlı beni burdan alın dememi rahmen beni ordan almadılar bende mecburen elim kolum bağlı olduğundan ve işten atılma korkusuyla bir yerlere başvurmadım ayriyetten bana temizlik yaptırıyorlar benim görevim olmadığı halde benim sorum şu olacak ilk girişim olan tutanak yazmış olmamama rahmen o hakkımı alabilirmiyim ikincisi beni zorla bir yerde çalıtırabilermi ve temizlik benim görevim hukuki olarak maddi ve manevi naıl dava açabilirim saygılar

    1. Eğer iş sözleşmesinde peşinen onay vermişseniz, sizi başkaca işlerde de çalıştırabilirler. İlk tutanağın aksini ise her zaman ispat edebilirsiniz. Ama bunu, işten bir gün ayrıldığınızda ve hakkınız ödenmezse mahkeme aşamasında ispat etmeniz gerekir.

  163. Merhabalar Mustafa Bey, 1,5 yıldır özel bir firmada çalışıyorum.çalıştığım bölümlerde sürekli yerim değişti en sonunda personel işlerine bakıyordum, bizden sorumlu kişi ses kaydımızı almış ve bunla beraber onun bilgisayarını kullandım diye ofiste herkes kullanıyordu. görev değişikliğine gitmişler tabi ben yıllık izinde idim. ben bunu kabul etmek istemiyorum görev tanımımda var veyahut yok bilmiyorum bizimle paylaşmayan sorumlu ofiste yani sürekli başka sorumlularla konusuyor anlasıyor. benim yapmadıgım bir işi ben yaptım gibi üstüme yıkmaya calıstı, fakat arkadaşım kendisi yaptıgını söyledi. ben artık video ses kaydı veya fotograf çekilmek istemiyorum cok rahatsız oldum bu durumdan yine de benim yerimi değiştirecekler ne yapabilirim? iyi aksamlar dilerim…görev değişikliği olacagım yer işe ilk başladıgım bölüm.

    1. Görev yeri değişikliği için bir şey diyemem. Ama sizin hakkınızda yapılacak bir değişiklik için ses kaydı vs. gerekçe olamaz. Çünkü izinsiz alınan ses/görüntü kayıtları suçtur.

  164. Mustafa Bey Ben bi kamu kurumunda araç tamir atölyesinde araçların tamir bakımını yapmaktayım Ünvanımda Tekniker yazıyor Mekatronik bölümü 4857 işçi olarak Görev tanımım nedir benim tamir etmekmi Tarif etmekmi motor tamiri aktarma organları bunların her türlü tamiratını kırlan parçaları söküp tamirini yapıp takıyorum şu anda Bilgi Lütfen.Saygılar.

    1. Haydar bey benim bunu bilmem mümkün değil. Çünkü bir işçinin iş tanımı, onun iş sözleşmesinde yazar. Burada yazan ne ise, işçinin görevi de tam olarak o olmalıdır.

  165. Mustafa bey, merhaba ilgi ve alakanızdan dolayı şimdiden teşekürederim. benim sorum şu olacak, aynı fabrikada 6 yıldır düzenli bir şekilde çalışıyorum, bu güne kadar hep aynı makinada aynı işin oparetörlüğünü yaptım son bir yıl öncede fabrikamız bu işin mesleki yeterlilik belgesini aldırdı. sınavada çalıştığım makinada girdim ve ve belgemi aldım. sınavda fabrikamız da yapıldı yazılı ve uygulamalı olarak, efendim şimdi ise başka makinaya geç orayı bırak şu makinaya geç diye tüm makinalar da çalışma mı istiyorlar sözleşme kağıdına 6 yıl önce işe girişte imza atmıştım, her yer de çalışır diye bir ibare varmı onuda bilmiyorum tazminatımı ödeyin ayrılmak istiyorum diyorum onu da kabul etmiyorlar bu durumda ne yapmam gerekiyor .

    1. Merhaba. Sözleşmenizde büyük ihtimalle o tip bir ibare vardır. Buna benzer bir ibare varsa ve siz yine de işten ayrılırsanız kıdem tazminatı hakkınızı yitirebilirsiniz.

  166. Mustafa Bey Merhaba ,
    24.02.2016 itibari ile bir firmada laboratuvar sorumlusu olarak çalışmaya başladım . Laboratuvar sorumlusunun yapması gereken iş takdir edersiniz ki ortada fakat bunun dışında sistem,sevkiyat,istenen raporlar,muhasebeye verilmesi için işçinin puantajina kadar her işi üzerime yıkıldı. Cumartesi çalışma olmamasına rağmen gittim,resmi tatilerde gittim ücret verilmedi.işimi yada işlerini severek yaptığımı sadece bu iş için gerekli ücretin verilmesi gerektiğini defalarca bildirmeme rağmen değişiklik olmadı. Senem dolmadan yada sene dolduktan sonra işten cikarildigimda alabileceğim haklarım nelerdir.

    1. İşten çıkarıldığınızda yazarsanız ve hangi alacaklarınız ödenip hangilerinin ödenmediğini o zaman belirtirseniz daha iyi yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.

  167. Merhaba bu konuda daha önce de yazmıştım benim olmayan muhasebe işlerini yaptırıyorlar. Bende muhasebe müdürüne gittim söyledim yapmıyorum bundan sonra diye. O da mecbursun gibi şeyler söyledi. Işte bu tarz mutabakat işlerini sekreterler yaparmış mecburmuşum. Ben dedim kesinlikle böyle değil o konulara muhasebe bakar. Bu yüzden yapmıyorum dedim. Çıkmak istesem bu durumda tazminatımı yinede alamam mı? Ayrıca işe girerken sözleşme yapılmadı bu benim aleyhime mi olur?

    1. Ayrılırsanız ve kıdem tazminatınız ödenmezse mahkemede, fiilen ne iş yaptığınızı ve sonrasında size ne iş yaptırıldığını ispat etmeniz gerekir. Buna göre değerlendirmelisiniz.

  168. mustafa bey 3 yıldır özel sektörde programcı olarak çalışmaktayım görev tanımım bu makinanın programı ve kullanımı için yazıldı şimdi beni bu görevden aldılar herhangi bir yazılı görev değişikliği yazısı verilmedi yeni görevim benim bilgim dışında bu görev yerinde iş yerine faydalı olamam ama iş veren çıkışımı vermiyor bana mail yolunda işine son verildi yazısı gönderdi bu geçerlimi

  169. Merhaba,yaklaşık 7 yıldır aynı iş yerinde çalışıyorum. Görev tanımımda belirtilen işlerin dışında pek çok iş yapmaktayım. Bu işlerin yapılma taleplerine karşılık yazılı ya da sözlü olarak herhangi bir onayım bulunmamakta. Ancak işimi kaybetme korkusu sebebiyle üzerime verilen ve görev tanımımda yer almayan işleri yapmaktayım. Yazınızdan anladığım kadarıyla bu konu haklı feshi nedenine girmekte. Peki bunun için nasıl bir yol izlemeliyim? Noter aracılığı ile ihtarname mi çekmeliyim, yoksa avukata vekaletname verip onun bu işleri takip etmesini mi sağlamayalım? Cevabınız için şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar

    1. Eğer size verilen işleri uzun süredir yapmaktaysanız ve itirazınız da olmamışsa, bu durumda bu işleri fiilen kabul edilmiş sayılabilirsiniz. Böyle bir adım atmadan önce, dikkatli düşünmenizi tavsiye ederim.

  170. İyi günler ben bankada çalışıyorum.kasımın 30 da ikinci senem dolacak. Bize hafta sonu tatil günümüzde arşivde demirden raflar yaptırıldı. C tesi ve pazar günleri fazla çalışma yaptık ama ödenmedi. Rafları biz kendi elimizle kurduk 2 gün çalıştık. Bu teknik bir konu ya girer mi yani sözleşmenin dışında bir uygulama olur mu ? Haklı fesih haline hak kazanabilir miyim ?

    1. İş sözleşmenizde hangi işlerin size yaptırılabileceğine dair hükümlere bakmanızı öneririm. Ancak tek seferlik bir uygulama ise, sadece buna dayanarak işten ayrılmanız durumunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

  171. Merhaba mustafa bey. Ben cok unlu bir magazada 3 yildir satis danismani olarak calismaktayim. 3 yilin sonunda her magazada 2 kasiyer kalacak sekilde tum personeli cikardilar. Satis personeli gorev taniminda acikca her kagit uzerinde satis temsilcisi olarak gecsede sozlesmenizde her isi yaptirim yaziyor kasa almak zorundasiniz deyip bizi zor durumda birakiyorlar. Asli gorevimiz bu degil. Kimse bize bunuda teblig etmedi 2 ay oldu duzelme yok. Zor durumda kaldik. Bunun sonu depo yada bak olur diye korkuyoruz. Kimse de emeginin karsiligini almadan cikmak istemiyor. Bize yol gosterirseniz seviniriz tesekkur ederiz. Emeginize saglik…

    1. Merhaba. Sizin de vurguladığınız gibi, sözleşmenizde her işi yapabileceğinize dair hüküm varsa yapmak zorundasınız. Bu doğru olsa da olmasa da, bu kurala uymak istemezseniz işten çıkarılabilir ve kıdem tazminatı hakkınızı yitirebilirsiniz.

      1. Merhaba mustafa bey.
        Yorumlarinizdan yola cikarak umitsizlige kapilmistim ve bir avukata basvurdum. Site icersindeki diger yazilarida okuyarak anlatarak yardim istedim. Isin ic yuzunun o kadar kolay olmadigini ogrendim. Bazi konular net olsada hakimlerin o yonde karar vermediklerini ogrendim. Ama buraya yazma geregi duydugum sey asil sorum olan is yerimin her isi yaptirirm sozlesmende yaziyor demesi. Avukat yoluyla ihtar cektim. Gorev tanimi genisletilebilir diye bir ibare kullanmislar. Bunu satis alaninda yukselme olarak niteleyen avukatim hic mahkemeye gitmeden is yerimle yazisarak tazminatli cikis yapmami sagladi. Kimsenin cok sevinmesi yada cok uzulmesini istemedigim icin bu yorumu yazmayi kendime borc bildim. Yardimci oldugunuz icin tesekkur ederim.

        1. Merhaba. Sizin adınıza çok sevindim. Burada yorumlara cevap verirken takdir edersiniz ki, asgari bilgi sahibi olarak cevap veriyorum. Çünkü ayrıntılara hakim olmam mümkün değil. Aslında bu yaşadığınız, diğer işçilere de örnek olmalı. Her zaman, önce ihtarname çekilmesini ve ihtarnamede ayrıntılı olarak gerekçelerin belirtilmesini öneriyorum. İşte ihtarnamenin böyle bir faydası olabilir. İşçinin sahip olduğu argümanların ciddiyetini gören işveren, kendiliğinden tazminatları ödeme yoluna gidebilir. İyi günler.

  172. Merhaba çorap fabrikasıda çalışıyor um 11 yıl oldu burda cuma namazı na gidiyordum ama artık patron cuma ya gidene tutanak tutarim dedi cuma namazına izin vermiyor bana bir bilgi verir şeniz tsk ederim

  173. 15 yıl 3600 den yararlanip cikan bir kişi yeniden bir işe girebilir mi ? ise girdigi takdirde mahkemelik olan kidemi tehlikeye girebilir mi ? isveren geri talep edebilir mi ?

    1. Evet, girebilir. Yargıtay kararları, 15 yıl ve 3600 günden faydalanarak kıdem tazminatını alan işçinin başka bir işte tekrar çalışabileceğini açıkça ifade ediyor.

      1. Mikrosta temizlik elamanı olarak çalışıyorum mudur bana temizlik yaparken bırak onu kamyondaki paketleri indirtiyorne yapmam lazım

        1. İş sözleşmesinde, işveren tarafından verilen her türlü işi yapacağınıza dair bir hüküm varsa, bu işler de size yaptırılabilir.

  174. mustafa bey merhaba bir giyim mağazasında müşteri karşılama olarak görev yapmaktayım ama bunun haricinde güvenliğin yaptığı kabin kontrolü şüpheli biri geldiğinde onun takip etmeyi mağazadan çıkan ürünleri irsaliye ile kontrol edip teyit etme işini bize yaptırıyorlar dinlenme vakitlerinide güvenlik kamerası bilgisayarını kontrol ederek geçiriyoruz ve işi bırakıp tazminatımı almak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim çünkü farklı işler yaptırıyorlar cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Farklı işler yaptırılmasının dayanağı iş sözleşmesinde varsa, yaptırılabilir. O nedenle, bu gerekçeyle ayrılırsanız durumunuzun ne olacağını bilmem mümkün değil. Ama işyerinde mevzuata aykırı uygulamalar varsa, bunları gerekçe göstererek işten ayrılabilirsiniz.

  175. Merhaba turizm sektöründe elektronik kısmında teknik servis olarak çalışmaktayım ve bize kendi mesleğimiz dışında farklı işlerden doğabilecek sorumlulukların kendimizin yükümlü olduğunu bildirdiler iş sözleşmemizdede bulunmaktadır sonrasında ise bize elektrik işleri yaptırıyorlar ve bununla alakalı kendi işimizi bırakıp tüm ekip olarak yapacağımızı ve gelmemiz gerektiğini ilettiler ve isg kurallarına uygun olarak çalışmamaktayız bununla ilgili insan kaynaklarına mesleğim dışında iş yaptığımı ilettiğim fakat yardımcı olamayacaklarını kendi birimimin müdürüne iletmem gerektiği söylendi bu konudan dolayı tazminatımı alarak işten ayrılmak istiyorum bu durumda nasıl hareket etmem gerekmektedir

    1. Durumu açıkça izah eden bir ihtarnameyi işverene çekerek işten ayrılabilirsiniz. Olur da bir dava aşaması gündeme gelirse de, fiiline hangi işlerde çalıştırıldığınızı tanık başta olmak üzere her türlü delille kanıtlayabilirsiniz.

  176. merhaba benim sorunum çalıştıgım bir siteye elektirik ustası olarak işe alındım ordaki görevim profosyönel anlamda elektirik işi ama iş veren beni kapıcı olarak gösteriyor 14 yıldır çalışıyorum anlattım hususta ben bu olaya son vermek istiyorum ne yol izlemeliyim

    1. Kapıcı olarak gösterilmek normalde sizin aleyhinize olmasa gerek. Bildiğiniz gibi kapıcı asgari ücreti de, normal asgari ücretten yüksektir. Tercih elbette sizin.

  177. Merhaba yurtdisi calisaniyim gorev tanimim kulevinc montaj ustasi ancak kulevinc ambari ve yine kulevinclerle ilgili olan kaynak atolyesi dis cephe yu asansorleri ve platformlari ve bu makinelerin operatorlerinin sorumlulugu ve cephe bakim temizlik unitelerinin ve operatorlerinin sorumlulugu bana yuklendi bu isler veeikirken herhangi bir sozlesme vs imzalamadik ancaknyaptigim sorumlusu oldugum islerin tamaminin sirket icerisinde resmi olan tutanaklari yazismalar veya sevk irsaliyeleri gibi evraklar mevcuttur sozlu olarak defalarca soylemelerine ragmen zam yapilmadi ve suanda is bitmek uzere tamamen sahsima karsi gormezden gelme ve yapilan yogun mesaileri yoksayma gibi bi tavir icindeler yapilan fazla mesaileri sorumlulugum altindaki personelin puantajlari ile dahi ispatlalmam mumkun sizce ne yapmaliyim

    1. Yapmanız gereken iş, ihtarname çekerek işten ayrılmaktır. İhtarnamede, ayrıntısıyla tüm hususları açıklayın ve fesih gerekçenizi ya da gerkçelerinizi belirtin. Alacaklarınız ödenmezse dava açmak zorundasınız.

  178. Mustafa bey merhaba benim işim kurumsal satış uzmanı olarak sahada ürünlerimizi satmak fakat iş verenim işe gelip giderken kullandığım şirket aracıyla diğer çalışan arkadaşları da güzergah üzerinde alıp bırakmamı yani bir nevi servisçilik yapmamı istiyor iyi niyet karşılığında istemeyerek de olsa yaptım fakat işe yeni birisininde alınacağını onunda getirilip götürülmesi gerektiğini söyledi bende artık bu iş iyi niyetten çıktı görev halini aldı bu benim iş tanımımda yok kendinize bir servis tutmalısınız dedim fakat yapmazsam haklı nedenle beni işten çıkarabileceklerini belirttiler çok sıkıldım ve artık bu işten ayrılmak istiyorum 13 aydır çalışıyorum ne yapmalıyım.?

    1. Durumu benim buradan yorumlamam doğru olmaz. Böyle bir husus dava konusu olursa, olayı değerlendirip kararını verecek olan mahkemedir.

  179. mustafa bey merhaba;çalıştığım iş yerinde çalışma arkadaşlarımızın eksikliği sebebi ile kimyager arkadaşların yapması gereken kimyasal katkı maddesi taşıma transfer kullanma işlerini hiçbir koruyucu malzeme kullanmadan tarafıma dayatma zoru ile yaptırılmaktadır.İleride ne tür bir rahatsızlık ile karşı karşıya kalacağımı bilmeyerek istemedende olsa yapıyorum,acaba dava açsam tazminat alabilirmiyim.

    1. Böyle bir durumu gerekçe göstererek işten ayrılırsanız kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ama bu durumu mahkemede kanıtlamanız gerektiğini unutmayın.

  180. fabrikada kaynak atölyesinde görevliyim fakat işveren beni kendi evindeki kaynak işleri için evinde çalıştırıyor bende evinde calışmak istemiyorum ne yapmalıyım

    1. Bu gerekçeyle işten ayrılabilirsiniz. Ancak çalışmaya devam edecekseniz, yapabileceğiniz çok şey görünmüyor.

  181. Çalıştığım kablo fabrikasında operatörüm benden 2. Bir makinaya bakmamı istiyorlar ben ise karşı çıkıyorum bu durumdan çok huzursuzum elden para verme olayıda var ne yapmam gerekir

    1. Görev tanımınız kapsamında ise bakmanız gerekir. Bunun için iş sözleşmenizi incelemenizi tavsiye ederim. Elden para ödenmesi yasal olmamakla beraber, kanıtlanması da zor bir durumdur. Kanıtlayabileceğinizi düşünüyorsanız, bu gerekçeyle sözleşmenizi feshederek işten ayrılabilirsiniz.

  182. merhaba Mustafa bey. Ben bir işyerinde tesis oparatörü olarak çalısıyorum 4 senedir fakat patronlar 2 tane ev aldı ve bunun insaatında zorla isteğim dışında çalıştırmak istiyorlar. Ne yapmam gerekir? saygılar

    1. İşyeri dışında işverenin özel işinde çalışmak istemiyorsanız, buna dayanarak işten ayrılabilirsiniz. Ancak mahkeme durumunda, bu nedenle işten ayrıldığınızı ispat etmek durumunda kalabilirsiniz. Ona göre takdir sizindir.

  183. Merhaba Mustafa bey iş yerimde bana haksız yere tutanak tutuldu ve maaşımdan kesinti yapacaklarını söylediler buda işe olan ilgimi alakamı düşürdü bu nedenden dolayı istifa etmek istiyorum tazminat alırmıyım 23 haziran 2015 den beri çalışıyorum

    1. Böyle bir nedenden dolayı tazminatı alıp alamayacağınızı bilmem mümkün değil. Ama, işçinin maaşından yapılacak kesintilerle ilgili bu yazıma göz atabilirsiniz.

    2. Musatafa bey merhabalar benim şöyle bir problemim var ben şoför olarak işe başladım lakin şuan hem depocu hem fabrika elemanı gibi her işi yaptırıyorlar sigortada şoför taşıma elemanı olarak görünüyorum yapma zorunluluğum varmi buna istinaden istifa etsem tazminatımı alabilirmiyim teşekkürler

  184. Merhaba Mustafa Bey ben 6 yıldır bir işyerinde çalışıyorum iki patronum var şimdi ayriloyorlar ve benim tazminatımi nasıl hesaplicaklar aldığım maaş uzerindenmi yoksa sigorta primi uzerindenmi maaşım 2.300 tl sigortam asgariden ödeniyor acaba nasıl olcak teşekkür ederim

    1. Merhaba. Yasal yükümlülükleri, bordroda gösterilen üzerinden hesaplamaktan ibarettir. Vicdanen ise elbette, ödenen maaşın brütü üzerinden hesaplanması gerekir.

  185. Merhaba 4 yıldır plastik fabrikasında çalışıyorum ilk girdiğim yıllarda işlerin azlığı sebebiyle patrona ait çiftlikte çalıştırıldim bır süre. SONRA tekrar işime geri döndüm.şimdi buna dayanarak tazminatli çıkış hakkım var mı? Teşekkürler.

    1. Geçmişte yaşanmış bir olay için şu anda çıkış yapmanız sizin aleyhinize olacaktır. Neticede fiili durum ortadan kalkmış.

  186. merhaba mustafa bey, uzun bir yazı yazdım dilerim okur ve bizlere kısada olsa yol gösterirsiniz şimdiden teşekkür ediyorum size. 24 aydır bir çağrı merkezide çalısıyorum ve bu sektörde bu işi bu sürede yapabilen çok fazla insan yok ve bu işte işverene emeğimiz ,fedakarlıgımız da çok fazla. Sorunlarımız şunlardır ; en basta iş yerinde asgari ücretlerin 1300 tl ye çıkartılması arkasından bizlerden onaysız saatlik kıdem fark ücretlerimiz ellerimizden alındı, ilk işe başlayanlarla aynı statüde maaşlar almaya başladık, yetmedi iş yogunlugumuz,kafamızı çağrılardan kaldıramyacagımız kadar yogun geçmekte .yeni çalışanlar gelse bile işverenin para ve ekonomi politikası sürekli az çağrı çalışanı , çok iş yaptır , az öde oldugu icin cok canımız yandı sağlıgımız ve dayanıklılıgımız her gun sınanmakta ; yine son durumda özellikle eski çalışanlar bir şekilde eksik iş yapmakta imajı vererek haklı nedenlere dayatılıp bir şekilde çağrılarımızda yakaladıkları hatalar konu yapılmaya başlanmış ; hiç ortada olmayan ,hatta duymadıgımız performans kriterleri son zamanlarda devreye sokulma yoluna gidilmiştir. ,ve bizleri bir şekilde tazminatsız işten çıkarma yollarına itmekteler.bu baslı basına zaten çalışanın performansını bozan bir durumdur.Zaten işin yogunluğu , sağlıklı iş yapmaya elverişli bir durumun önune gecmektedir.son işveren uygulaması olarak ; sözleşmemizde yazmasa bile işverenin karlılık oranları baz alınarak ; iş yerine gelmemize bağlı olan ek prim ücreti ortadan onayımız olmaksızın kaldırılmıs , haftada 2 gün izin yaptıgımız 8,5 saat çalıştııgımız iş süresi haftada 1 gün izine ve 10 saate yükseltilmiş , ve en başta teknik konulu tek tip çağrı alcagımıza imza atmısken; yine yeni bir uygulama olarak hem teknik hemde müşteri ilişkileri çağrılarını birlikte alacagımız çifte ve daha yogun çalışma koşullarına dönmüştür. kısaca çalışma koşulllarımız genel manada gittikce kötüye çevrilmiştir. nasıl bir yol çizebiliriz haklarımızı alarak buradan kurtulabiliriz , teşekkür ediyorum.

    1. Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Uzun yazmışsınız ama aslında anladığım kadarıyla temel sorun, çalışma koşullarınızın kötüye gitmiş olması ve bu değişikliklerin sizin onayınız olunmaksızın yapılması gibi görünüyor. İlk olarak, çalışma koşullarında esaslı değişiklikle ilgili şu yazımı ve bu yazımı okumanızı tavsiye ederim. Ama ek prim ücreti gibi sürekli ödemelerinizin onaysız olarak kesilmesi, haftalık çalışma sürenizin 45 saati aşmasına rağmen fazla çalışma ücretlerinin ödenmesi, iş tanımınızın onaysız olarak genişletilmesi sizin için haklı nedenle fesih sebebi olabilecektir. Eğer işten ayrılmak istiyorsanız bütün bu gerekçeleri açıklayarak bir ihtarname ile işten ayrılmanızı ve muhakkak hukuki destek almanızı tavsiye ederim.

  187. Abiçim kolay gelsin bizim iş yerimiz bize başka iş yerinin işlerini yaptırıyor.vr bunun için bize hiç birşey imzalamadı ve çok yoruluyoruz ve bunun karşılığında ise hiç birşey alamadık halen npmam lazım yardımcı olur musunuz teşekkürler

    1. Normal şartlar altında başka bir işyerinin işini yapmanız özel bir takım onaylarınıza bağlıdır. Ancak belki de iş sözleşmesiyle ya da başka bir şekilde onay vermiş olabileceğinizi unutmayın.

  188. Merhaba kimya fabrikasında sevkiyat bölümünde çalışmaktayım bizim fabrikada kimyasal malzemelere normalde cıplak elle ellenmemesi gerektiren bir malzemeyi patronbize zorla sıraya Dizip malzemeyi cıplak elle temas ettirdi ve ellerim aleji oldu bu hastalık ömür boyunca sürebilir biz bunun ettiğini almamıza rağmen bize bögle zor kullanarak bize zarar veren bir patronlar bu konuda davamacsamkazanabilirmiyim

    1. Serkan bey bu konuda bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederim. Bahsettiğiniz konu, önemli bir konu ve sağlıkla ilgili. O nedenle size yanlış bilgi vermek istemem.

    2. Abi …’de biz forklift ehliyeti olmadığı halde sürekli portife biniyoruz bı kaza yapsak hiç guvencemiz yok . Ben bu şekilde işi bıraksam haklı olurmuymum .

      1. Merhaba, tahminimce haklı nedenle fesih hakkınız olur. Ama sorunun cevabını kesinleştirmek için bir avukata danışmanızı önerebilirim, gözden kaçan bir hususa rastlanabilir.

Başa dön tuşu