Memurların yıllık izin süreleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirlendiği gibi, yıllık iznin kullanma esasları da aynı Kanun’la tespit edilmiştir. Yıllık izin konusunda kafa karıştıran hususlardan birisi de Cumartesi ve Pazar günleri ile ilgilidir. Cumartesi ve Pazar memurların yıllık izninden düşülür mü?
Memurun yıllık izin süreleri
Memurların yıllık izin süreleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 102’nci maddesinde belirlenmiş ve kullanılmasına ilişkin esaslar da 103’üncü maddede açıklanmıştır.
Memurların yıllık izin süreleri hizmet yılına göre belirlenir ve aşağıdaki gibidir:
- Bir yılını doldurmayan memurların yıllık izin hakkı yoktur.
- Hizmet yılı 10 yıla kadar olan memurların (10 yıl dahil) yıllık izin hakkı 20 gündür.
- Hizmet yılı 10 yılı aşan memurların yıllık izin hakkı 30 gündür.
Memurun yıllık izninde iş günü hesabı
Bilindiği üzere, 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak çalışan işçilerde yıllık izin süreleri iş günü üzerinden belirlenir ve yıllık izin süresine rastlayan resmi tatil ya da hafta tatili günleri izinden sayılmaz: https://mustafabaysal.com/cumartesi-yillik-izinden-sayilir-mi/
Ancak memurların durumu farklıdır ve memur yıllık izni iş günü üzerinden hesaplanmaz. Bunun anlamı, Cumartesi ve Pazar günlerinin de yıllık izin içinde sayılacağıdır.
Cumartesi ve Pazar günleri yıllık izinden sayılır
Nitekim mülga Devlet Personel Başkanlığı bir görüşünde bu durumu şöyle ifade etmiştir:
“… Yıllık izin süreleri içerisinde kalan Cumartesi ve Pazar günlerinin yıllık izne dâhil edilmesi… mütalaa edilmektedir…”(29/04/2019 tarih ve 2635 sayılı görüş)
Memurun hafta sonu dahil yıllık izin örneği
Memurun 14/02/2022 Pazartesi gününden itibaren diğer hafta 25/02/2022 Cuma gününe kadar izin almak istediğini varsayalım.
Bu memurun normalde iki tarih arasında çalışması gereken iş günü sayısı 10’dur; ancak memur izin almak istediğinde aradaki Cumartesi ve Pazar da izinden sayılacak, böylece memurun yıllık izninden 10 değil 12 gün düşülecektir.

SONUÇ
Cumartesi ve Pazar memurların yıllık izninden sayılacak v bu günleri karşılığında memurun yıllık izninde eksilme olacaktır.
Dolayısıyla örneğin Mart ayının tamamını yıllık izinde geçirmek isteyen bir memurun yıllık izin hak edişinden sadece hafta içi günler değil; aynı zamanda hafta sonu yani Cumartesi Pazar günleri de düşülecektir.
Memurların yıllık izin sürelerinden resmi tatillerin düşülüp düşülmeyeceğini yazdığım bir başka yazıma ise şuradan göz atabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/resmi-tatiller-memurun-izninden-dusulur-mu/
Merhaba,
1.12.2012 tarihinde memuriyet başlamış personel 2 yıl doğum sonrası ücretsiz izin kullanmış ise 30 günlük izni 2022 yılında mı yoksa 2024 yılında mı hak eder?
DPB başkanlığının yazısı geçersizdir, zira ilgili görüşte hafta sonlarının neden yıllık izinden düşüleceğine dair herhangi bir mevzuat ismi (Kanun, Yönetmelik Genelge, Tebliğ) zikredilmemiştir. Direkt Bu nedenle diye söze başlamış ve de hafta sonlarının yıllık izinden düşüleceğini ifade etmiştir. Dolayısı ile Anayasal hak olan dinlenme hakkı, DPB görüşüne uyan idarelerce, gasp edilmektedir. Bir de hangi mantıkla 2429 sayılı kanunda zikredilen resmi tatil ve dini bayram günleri hafta sonuna denk gelirse yıllık izinden düşülüyor, hafta içine denk gelirse yıllık izinden düşülmüyor? Sadece bu bile görüşün geçersiz olduğunu göstermektedir.
Merhaba, değerli görüşünüze saygı duyuyorum. Ancak DPB görüşleri halen kullanılmaya devam ediliyor ve açıkçası yeni bir görüş makamına da ihtiyaç duyuluyor. Güncelleme ihtiyacının bir kurum tarafından yerine getirilmesi çok önemli.