Çalışma Süresi

İşçi bir günde en çok kaç saat çalıştırılabilir?

Günümüz çalışma hayatı uzun çalışma sürelerini beraberinde getirse de işçinin günlük çalışabileceği azami bir süre olması gerekir. İşçinin sağlığı ve işin yürütülmesi bakımından bu çok önemlidir. Gelin birlikte bakalım: İşçi günlük en fazla kaç saat çalışabilir?

İşçinin günlük en fazla çalışabileceği süre

İşyerinde günlük çalışma süreleri belirlenmiş bile olsa özellikle sipariş yoğunluğu gibi durumlarda fazladan mesai yapılması mümkündür.

Böyle bir durumda meydana gelebilecek fazla çalışma kavramını ya da bu çalışmanın ulusal bayram ve genel tatil günlerinden birine denk gelmesi halinde gündeme gelecek olan genel tatil ücretini daha önce açıklamıştım:

https://mustafabaysal.com/fazla-mesai-hesaplama-ornegi/

https://mustafabaysal.com/bayram-mesaileri-nasil-hesaplanir/

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Peki, ama işçi bir günde en çok kaç saat çalışabilir?

Çalışma süresi nedir?

Öncelikle İş Kanununa göre haftalık çalışma sürelerine bir bakalım. Kanunda haftalık çalışma süresi en çok 45 saat olarak belirlenmiş ve bu sürenin aksi kararlaştırılmadıkça haftanın çalışılan günlerine eşit olarak bölüneceği belirtilmiştir.

Günlük yedi buçuk saat mesai

Yine İş Kanunu gereğince, işçilere haftada en az bir gün kesintisiz 24 saat hafta tatili verilmesi gerektiği göz önüne alındığında, işçinin haftanın 6 günü çalışacağı kabul edilmelidir. O halde 45 saat altıya bölündüğünde çıkan 7,5 rakamı bize işçinin günlük çalışma süresini verecektir.

Altı gün çalışılmak zorunda değil

Yukarıda da belirttiğimiz gibi iki temel husus vardır:

  • Taraflar anlaşırsa 45 saat haftanın çalışılan günlerine eşit olarak bölünmeyebilir
  • Hafta tatili 24 saatten çok verilebilir.

Yukarıdaki iki hükmün doğal sonucu ise şudur: İşyerinde örneğin haftanın 5 günü 9’ar saat çalışılabileceği gibi 4 günü 11’er saat de çalışılabilir.

Önemli olan işçiye haftada en az bir gün hafta tatili kullandırmak ve işçinin çalışma süresi 45 saati aşarsa fazla mesai tahakkuku yapmaktır. İşte tam burada devreye günlük azami çalışma süresi kavramı girer.

İşçi günlük en fazla kaç saat

Günlük azami çalışma süresi

İş Kanununun 63’üncü maddesine göre, günlük en çok çalışma saati 11 saattir. Bunun anlamı ise şudur: İşyerinde ne olursa olsun, işçinin günlük 11 saatten çok çalıştırılması mümkün değildir.

Olağan fazla çalışma ya da olağanüstü fazla çalışma fark etmeksizin işçi günde on bir saatin üzerinde çalıştırılamaz. Hiçbir neden, işçinin günlük 11 saatin üzerinde çalıştırılmasına gerekçe olamaz.

Günlük 11 saat üstü çalışma

Günlük çalışma süresi 11 saati aşarsa ne olur? İlk bakışta, İş Kanunu’nun buna özel bir düzenleme yapmadığı görülecektir. Öyle ki; İş Kanunu ve alt mevzuatı dikkate alındığında günlük 11 saatlik bir çalışma sınırı koyulduğu ve fakat bu sürenin aşılması durumunda ne olacağının belirlenmediği görülür.

Tam bu noktada devreye Yargıtay girmiştir ve yıllar içinde bir içtihat oluşturarak bu boşluğu adeta doldurmuştur.

Yargıtay kararlarında 11 saati aşan çalışmalar

Aşağıdaki Yargıtay kararlarından da görüleceği üzere; işçinin günlük çalışma süresi 11 saati aştığında, artık haftalık çalışma süresinden bağımsız olarak, 11 saatin üzerindeki çalışmalar fazla mesai kabul edilmelidir:

“… Bu durumda 24 saat çalışılan günler yönünden günlük fiili çalışma süresi 14 saat kabul edildiğinden, bunun 11 saati aşan 3 saati fazla çalışmadır…” (22 Hukuk, 2017/24132 K.).

“… Günlük çalışma süresinin on bir saatten fazla olamayacağı Kanunda emredici şekilde düzenlendiğinden, tespit edilen fazla sürelerin denkleştirmeye tabi tutulmaması, on bir saati aşan çalışmalar için zamlı ücret ödenmesini gerektirmesidir…” (7 Hukuk, 2016/3320 K.).

işçi günde en çok kaç saat çalışabilir

SONUÇ

İş Kanunu ve Yargıtay içtihatları göz önüne alındığında, işçi için günlük 11 saatlik azami çalışma süresi sınırının koyulduğunu görüyoruz. Bu öyle bir sınırdır ki, hiçbir gerekçeyle aşılması mümkün değildir.

İşyerinde yetişmesi gereken ne kadar çok sipariş olsa ya da en umulmadık gelişmeler yaşansa, işçi rıza gösterse bile günlük en çok çalışma süresi olan 11 saat aşılamaz.

Kısa vadede iş kazalarına ve uzun vadede ise fiziksel ve ruhsal yorgunluklara neden olabileceği düşünülerek getirilen bu sınırlamaya bütün işverenlerin uyması önem arz etmektedir.

Ayrıca unutulmamalıdır ki; hangi gerekçeyle olursa olsun, günlük çalışma süresi 11 saati aştığı anda işçinin bu sürenin üzerindeki tüm çalışma saatleri fazla mesai olarak değerlendirilmelidir. Bunun haricinde, günlük 11 saati aşan çalışmaların artması durumunda işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkının olabileceği de hatırda tutulmalıdır.

İşçinin günlük çalışabileceği azami süre ile ilgili sık sorulan sorular:

Günde 12 saat çalışmak yasal mı?

Bu işçinin günde en az 1 saat ara dinlenmesinin olması gerekir. Öyle olduğunu varsaydığımızda evet, günde 11 saatlik çalışma olabilir. Ancak şu yazımda belirttiğim üç sektör haricinde, gece dönemine denk gelen çalışmalarda bu 11 saat kuralı uygulanamaz: https://mustafabaysal.com/gece-calismasi-nedir/

Haftalık çalışma süresi en fazla kaç saattir?

İş Kanunu’nda haftalık bir azami çalışma süresi belirlenmemiştir. Ancak işçinin günlük çalışma süresinin en çok 11 saat olduğu ve haftada bir gün de hafta tatili hakkı olduğu göz önüne alınırsa, işçinin haftalık çalışma süresinin azami 66 saat olduğu sonucuna varılabilir. Elbette böyle bir çalışma biçimi sürekli değil arızi olmalıdır.

İşçi 12 saatten çok çalıştırılırsa ne olur?

Bu soruyu özellikle sordum; çünkü işçiler genelde 12 saatlik mesai üzerinden soru sormayı tercih ediyor. Hâlbuki işçilerin ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Bu sorunun aslında “işçi 11 saatten çok çalışırsa ne olur?” şeklinde sorulması gerekir. Bu durumda işçinin 11 saati aşan çalışmaları %50 zamlı hesap edilerek ödenmelidir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

87 Yorum

  1. Merhaba bir fabrikada taşeron adı altında çalışıyorum 3 vardiya asgari ücret yalnız ayda 2 3 kere 16 saat çalışmamızı istiyorlar çalışmak istemediğimizi belirtiyoruz baskı yapıyorlar ayda 2 3 kere kalacaksınız yapacak bişey yok 2,5 yıl oldu haklarımı alıp çıkmak istiyorum ne yapmalıyım teşekkürler

  2. Merhaba Mustafa bey ben Çeşme de otelde çalışıyorum oda temizliği hariç her işi yapıyorum bundan ziyada çalışma saatim sabah 7.15 akşam bazen 10 kadar bekliyorum bazen de 12 ye kadar gece kalıyoruz müşteri bişey isterlerse diye anlamadığım bir konuda şudur otelde ve butik otel de toplam kaç saat çalışmam gerekiyor ve resmî kalacağım saatte ekstra ücret verebiliyor mu.?

    1. Mehmet bey merhaba, sorunuzun otel ya da başka işyeri özelinde farklı bir cevabı olmaz. Bu yazıda geçerli kurallar tam olarak sizin için de geçerlidir.

  3. İyi günler tüm yardımlarınız için şimdiden teşekkürler, eşim emekli ve yazlık bir otelde haftanın 6 günü 11 saat çalışıyor günlük mola süreleri toplamı 1 saat yani haftada 60 saat mesai yapıyor . Haftada 15 ayda 60 saat fazla mesai ücreti alması gerekirken 14,5 saat fazla mesai ücreti vermişler bu yasal mıdır nereye şikayet edilir? Ve eşim emekli olmasına rağmen detayları belli olmayan yasal kesintiler adı altında 511,75 TL kesinti yapılmış bu kesintinin maaş bordrosu nda nereye ne kesildiğini belirtmesi gerekmiyor mu ? Tekrar teşekkür ederim saygılarımla iyi çalışmalar ?

  4. merhaba ben 15 yıldır markette çalışıyorum haftanın yedi günü çalışıyorum hiiç iznim yok yani 15 yıldır bu böyle işveren beni bu şekilde çalıştırabilirmi şikayet etsem veya işten ayrılsam tazminatımı alabilirmiyim

    1. Merhaba. Hafta tatili kullanamıyor musunuz? Yani sürekli 7 gün üst üste mi çalışıyorsunuz? Öyleyse, bundan daha geçerli bir haklı fesih sebebi olmaz.

  5. Merhabalar 5.senemin dolmasına 1/1.5sene var.Gün içerisinde yarım saat molam ile birlikte 10saat çalışıyorum haftada bir gün ise 2saat fazladan mesai zorunlu yapılıyor yani 12saate çıkıyor bu saat.haftada bir gün izinim oluyor.Maaşımız ise asgari+prim (2saat mesai ayda 8saat onun parasıda yatıyor)olarak yatmaktadır.normalde yani 10saat çalışıyoruz.Ben işten ayrılırsam tazminat haklarım neler olur,10saat çalıştığım için şikayet vs haklarım nelerdir .Özel sektörde çalılıyorum

  6. Merhabalar ben 10 senedir özel sektörde çalışıyorum sabah 8.30 akşam 8 çıkış saatim askeri ücret alıyorum öğlen yemek molası 30 dk yıllık izin kullanmıyorum mesai ücreti vermiyor isden kendi isteğimle çıktığım zaman tazminat almam için nasıl yol izlemem lazim

    1. Merhaba. Bütün bu gerekçeleri içeren bir ihtarname hazırlayıp haklı fesih yaparak işten ayrılmanız gerekir. Buna rağmen işveren ödeme yapmazsa da, hukuki sürece başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz.

  7. Merhabalar ben özel bir hastahanede görev yapıyorum . Sabah 8 : 00 akşam 17:00 ye kadar çalışıyoruz. Hafta sonu Cumartesi’de 8:00 – 13:00 e kadar çalışıyoruz. Buraya kadar her şey normal . Sadece her gün hastahane kapandıktan sonra personeller sırasıyla akşam evlerinde 4 saat telefon bakıyor . Biz bunun fazla mesai olduğunu söylüyoruz ama yok bizim buna hakkımız var diyorlar . Yani 4 saat fazla mesaimizi saymıyorlar . Böyle bir hakları varmıdır acaba ?

    1. Merhaba. Böyle bir şeyle ilk defa karşılaştım. O yüzden kesin cevap veremem; ama kanaatimi söyleyebilirim. Bana göre, özel olarak verilen böyle bir görev mesai süresinden sayılmalı ve ona göre değerlendirilmelidir.

      1. Santral birimi yok hastahanemizde hasta kabule bakan arkadaşlar hem kayıt hemde santrale bakıyor . Hastahane kapanıncada telefonlara bakılsın diye hergün birinin cebine yönlendirilip 4 saat daha randevu yazılıyor . Az önce detay vermedim kusura bakmayın . Neyse ben ve arkadaşlarımın kanaatide bu yönde zaten fazla mesai olarak geçmesi lazım. Böyle bir durumla karşılaşmamanız çok normal bence santral birimi olmayan tek hastahaneyiz ondandır. İlginize teşekkür ederim iyi günler dilerim.

  8. Merhabalar ben bir fabrikada günde 10 saat çalışıyorum 1 saat yemek molası 9 saat çalışma olarak yazılıyor ve ayda bazen 4 bazen 8 gün 12 saat çalışoyorum 12 saatin 3 saati mesai olarak yansıyor ve pazar günü tatil olmasına rağmen 12 saatte tatil günümde çalışıyorum hafta tatilimde çalıştığım için bu mesai 2 katı yazılmak zorunda değil mi ve haftada 9 saatten 54 saat çalışıyorum buda ayda 36 saat yapıyor bunu bana mesai olarak vermek zorunda değil mi veyahut tatil mi verebilir

  9. Mustafa bey ben bir markette 8 aydir calisiyorum sabah 9 aksam 18 yemek molamiz ancak 15 dakka suruyo ve disari cikamiyoruz haftada birgün de sabah 9 aksam 21e kadar ful cekiyoruz mesaisiz izinli olan kisinin yerine ve isten cikmak istiyorum bu gerekcelerle tazmin hakkim olabilirmi

    1. Tuncer bey, size net cevap verebilmem için başka soruların cevabına da ihtiyacım olur. Bu nedenle, bu kadar bilgiyle cevap vererek sizi yanıltmak istemem.

  10. Mustafa bey x isyerinde 26 aydir calisiyorum Ramazan ve Kurban Bayramina bir hafta kala sabah 09.00 ve 24.00 arasi calisiyorum mesai olarak yatiyor ama isten butun haklarimi alip ayrilmak istiyorum. 20 gunluk yillik iznimde icerde. Tazminatimi almam icin ne yapabilirim. Simdiden tesekkurler…

  11. 7,5 saati siz çalışma mı gördüğünüzü sanıyorsunuz ? BEN Günde 14 saat kesintisiz yemek molası bile 5 dk iken çalışyorum maaşımı ?
    1300 TL ve bi köleden farkım yok yaşım 15 okulu bırakmak zorunda kaldığım bi çerçeve içindeyim Gençlere Neden Acınmıyor ? Ve kaldıramıyacağımız yükler sırtmıza bildiriliyor? Ben yaşamak istiyorum Ailem ile bu fani dünyada Zaman geçirmek istiyorum Kardeşlerimi Doya doya görmek istiyorum.
    Burdan İş çok eleman bulamıyoruz diyen patronlara sesleniyorum.
    Bizi bitirdiniz be !

  12. Mebaba ben özel bir şirket için çalısıyorum burda sabah 8:30 akşam ise 18:30 saatlerinde 1 saat ogle molasi 2 kez 15 dakika mola toplam 30 dakika ve zorla mesai veriyorlar mesai yapmaz isen tehdit ediyorlar yapabilcegim bir şey varsa söyler misiniz ?

  13. Ben bi otelde haftada 5 gün 10 saat ve 1 gün sabah 7 Aksam 23 çalısıyorum bu konuda haklarım nelerdir ve şikayetimi nereye bildirebilirim

    1. Osman bey, haklarınızın neler olduğunu söyleyebilmem için, buna karşılık ödeme alıp almadığınızı, yılın kaç ayı bu şekilde çalıştığınızı ve benzeri bilgileri bilmem lazım. Şu anda bir şey söylemem mümkün değil.

  14. Merhaba Mustafa Bey,
    Benim sorum şudur ki, sabah 9:00 akşam 18:30 aralığında (9,5 saat) haftada 5 gün olarak çalışmaktayım. Bu durumda haftalık 47,5 saat yapıyor ve 2,5 saat haftalık çalışma saatini aşıyoruz. Ancak günlük 1 saatlik yemek aralığını işyerinde dışarıdan sipariş vererek geçiriyoruz. Ofis çalışanı olduğumuz için dinlenme molası gibi bir uygulamamız yok ancak diler isek mutfağa geçip ofisten ayrılmamız da engel değil. Şu halde herhangi bir mesai hak edişim bulunuyor mu?

    1. Müberra hanım, size verilen 1 saatlik ara dinlenmesinde çalışmanız istenmiyorsa, kanaatimce bu süreleri toplam çalışma sürenizden düşmelisiniz.

  15. Merhaba fabrikada çalışıyorum gece vardiyası olduğu hafta sonu tatilin olduğu cumartesi günü gecesi 12de gelip sabah 8 de çalışıp mesai yapmamızı istiyorlar zorunlu diyorlar ancak aynı gün 8de işten çıktıktan sonra öğleden sonra 4ten 12ye kadar normal haftalık çalışmamız var mesaiye gelmezseniz tutanak tutup atarız diyorlar sizce böyle birşey mümkün mü? Bir de tutanakları biz imzalamazsak bi geçerliliği var mı bize sormadan onlar imza atarsa ne olur? Uzun oldu umarım cevap verirsiniz

  16. Mustafa Bey Merhaba, ben özel sektörde çalışan emziren bir anneyim ancak günlük süt iznim olan 1.5 saati tam anlamıyla ne yazıkki kullanamıyorum elinde olsa hiç göndermeyecek patronum. Birde haftada toplamda 45 saat çalışmam gerekirken ben toplam 60 saat calışıyorum(1 saat yemek iznim içinde) Bu fazla çalışmalarımdan ötürü ek bir mesai ücreti de almıyorum. Bu yaşamıs olduğum durumlardan ötürü yasal haklarım nedir? Bu yasadıklarımdan ötürü iş feshi isteyip tazminatımı alıp işten ayrılabilir miyim? Şimdiden Teşekkür ederim

    1. Merhaba. Elbette, ihtarname göndererek iş akdinizi feshedebilir ve haklarınız ödenmezse dava açabilirsiniz. Ardından ise dava aşaması olursa ve siz bu durumların varlığına mahkemeyi ikna edebilirseniz, hakkınızı alırsınız.

  17. 17 yaşındayım ve satış uzerine biyerde ise girdim satış haricin de her işi yapıyorum ? 12 saat çalışıyorum ve haftalık izini mi kullanamiyorum ne kadar doğru.?

    1. Büşra hanım fazla mesai ödenmiyorsa ve hatalık izin de kullandırılmıyorsa elbette bunlar yasal değildir. Be gerekçelerle haklı fesih yapabilirsiniz ya da çalışmaya devam eder ve işten ayrıldığınızda geriye dönük haklarınızı dava yoluyla arayabilirsiniz.

  18. SELAMLAR
    2011 YILINDAN BERİ AYNI FABRİKADA ÇALIŞIYORUM PAZARTESİ GÜNÜ HAFTA TATİLİM İKİ ARKADAŞ İZİNE ÇIKTIĞI İÇİN DİĞER ARKADAŞIMIN DA VARDİYAYA GELMEDİĞİ İÇİN 16 SAAT ÇALIŞTIM 08:00 İŞE GELDİM 24:00 İŞTEN ÇIKTIM
    SAAT 20:00 CİVARINDA DALGINLIKLA MAKİNAYA ÇARPTIM VE TUTANAK YEDİM DİSİPLİN KURULUNA SEVK EDİLDİM NE İSTEN TAZMİNATSIZ CİKARTMA HAKLARİ VARMİ NE GİBİ İTİRAZ EDEBİLİRİM

    1. Erhan bey, sadece böyle bir durum nedeniyle işçi tazminatsız işten çıkarılamaz. Hele 16 saatlik bir mesai içinde gerçekleşen böyle bir olay zaten işveren için haklı fesih nedeni kabul edilemez.

  19. Merhaba Mustafa Bey;
    Ben özel bir hastanenin acil servisinde 13 aydır ayda 24 saatlik 10 nöbet (toplam ayda 240 saat) şeklinde acil hekimi olarak çalışmaktayım. Bu çalışma şartları haklı fesih yapıp tazminat almamı sağlar mı acaba?
    Şimdiden teşekkür eder iyi günler dilerim.

    1. Muhammed bey merhaba. Hangi meslekte olursa olsun, hiçbir işçi günde 11 saatin üzerinde çalıştırılamaz. Dolayısıyla, başkaca bir nedene gerek kalmaksızın, günlük 11 saatin üzerinde çalıştırılmış olmanız bile tek başına bir haklı fesih gerekçesidir.

  20. merhaba Mustafa bey ben fabrikada 12 saat haftada 72 saat çalışıyorum bunu delilerle şikayet edip düzeltme imkanı var mıdır? varsa ne yaparız?

    1. Onur bey, düzeltmek oldukça zor. Ancak Alo 170’i arayarak işyerinde teftiş yapılmasını talep edebilirsiniz. Müfettiş düzeltmeye çalışacaktır.

  21. Merhaba.Franchise bir iş yerinde işe başlayacağım.Günlük 10 saat haftalık 60 ediyor bu yasal mı ?

    1. Doğukan bey, fazla mesai ücreti ödenmesi şartıyla yasaldır. Ama yıl içinde yaptığınız fazla mesai süresinin 270 saati geçmemesine dikkat edilmesi gerekir.

  22. Mustafa bey selamlar ben bir bankanın genel müdürlüğünde 24 saat vardiya sisteminde çalışıyorum.24 saatlik çalışma çok ağır geldiğinden işi birakmak istiyorum fakat yasal haklarımı nasıl elde edebilirim.(tazminat, işsizlik maaşı vs.) Noterden ihtar çekerek haklı fesih yapmamı onerenler oldu bunu hangi maddelere dayandırabilirim. Saygılarımla

    1. Ahmet bey zaten yazıda gerekli açıklamalar var. Ama özel olarak söylemem gerekirse 24/f maddesine göre fesih işlemi yapabilirsiniz. İşçinin bir gün içerisinde 11 saatin üzerinde çalıştırılması yasal değildir.

  23. Merhaba mustafa bey ben aynı yerde 5 senelik teknik servis çalışanıyım günde 10 saat çalışmaktayım haftalık 60 saat yapıyor
    sizin tavsiyeniz işten çıkmamak çalışmamız yönünde ben buna katılıyorum ancak çıkarken geçmişe dönük fazla mesailerimizi nasıl ıspatlarız.

    1. Bu hem kolay hem zordur. Eğer maaş bordrolarınızda fazla mesai kalemi yoksa her türlü delille ispatlayabilirsiniz; buna tanık da dahildir. Ama bordrolarınızda mesai ödemeleri varsa ve siz ihtirazi kayıt koymaksızın bunları imzalamışsanız ancak yazılı delillerle fazla çalışmalarınızı ispat edebilirsiniz.

  24. Mustafa bey bir kargo acentesinde kurye olarak çalışıyorum. Acente sahibi şubeyi firmaya devrediyor . Bizimde kargo firmasına bağlı çalışmamız isteniyor . Bu durumda işe devam etmezsem çalıştığım üç yıl için tazminat ala bilir miyim ?

    1. Bir işyeri devri söz konusu ise, işe devam etmek istememeniz halinde kıdem tazminatı hakkınızı yitirirsiniz. Ama yeri işveren sizi daha düşük bir pozisyonda ya da maaşla çalıştırmayı teklif ediyorsa, bu durumda ayrılabilirsiniz.

  25. 2 VARDİYA HALİNDE ÇALIŞMA Kamu Hastaneleri Birlikleri ve bunlara bağlı sağlık tesislerinde hizmet alımı kapsamında çalıştırılan işçilerin çalışma saatlerinin belirlenmesinde de bu düzenlemeler dikkate alınacak. Böylece işyerinde günlük 12 saat (11 saat çalışıp 1 saat ara dinlenme olacak şekilde) çalışılması mümkün hale gelecek. Bu işletmelerde 2 vardiya halinde çalışma yapılabilecek. Haftalık çalışma süresi 45 saat… Bu süre çalışılan günlere eşit şekilde bölündüğünde 6 gün 7,5 saatlik bir çalışma süresi var. 5 gün çalışılan işletmelerde ise bu süre 9 saat. Bunları aşan sürelerde fazla mesai ödenmesi gerekiyor. İki farklı durum var:
    1 — Turizm, sağlık ve özel güvenlik işletmeleri için artık işçinin yazılı rızasıyla gece çalışması 7,5 saati aşamaz hükmü kaldırıldığı için buralarda gece çalışması yapıldığında haftalık 45 saatin aşılıp aşılmadığına bakılarak fazla mesai ödenecek.
    2 — Bu üç sektörün dışındaki diğer sektörlerde 7,5 saati aşan çalışmalar varsa haftalık 45 saati aşıp aşmadığına bakmaksızın (bir işletmede çalışan birinin gece çalışıp 7,5 saati aşması durumunda haftalık 45 saati aşmasına gerek kalmadan) fazla mesai ücreti ödenmesi gerekiyor.
    yeni kanunda bu şekilde abi sağlık ta çalışan 11 saat gecede çalışa bilir diyor ben acilde 11 saat gece çalışa bilirmiyim haftalık 45 saat gecmemek şartıyla 4 vardiye şeklinde

    1. Evet sağlık hizmeti yürütüyorsanız, gece 11 saate kadar çalıştırılabilirsiniz. Haftalık 45 saati aşan çalışma olursa da, bunun ücretinin fazla mesai olarak ayrıca ödenmesi gerekir.

  26. abi burası kırsal kesim gelmek ve gitmek sorun 11 saat 2 vardiye sisteminde çalışamayızmı biz hafatalık 45 saat ayarlansada mı sıkıntı acil burası abii gece 11 saat sıkıntımı

  27. Mustafa abi ben bir sağlık kurumunda acilde calışıyorum burası kırsal bir ilçce ve hastane çarşıya 2 km ve 7,5 saat vardiyeli sistem 3 vardiye çalışıyoruz saat:08:16 -16:24-00:08:00 yarım saat dinlenme molası yapılarak çalışıyoruz biz 11 saat hem gece hemde gündüz 1 saat dinlenerek çalışa bilirmiyiz 2 vardiye 4 kişi gündüze gelen saat:08:00:20:00 :20:00: sabah 08:00 e kadar yardımçı olabilirmisin abiii

    1. İş mevzuatına göre 24 saat boyunca çalışılan işlerde 3 vardiya yapılması zorunludur. Ayrıca 12’şer saatlik vardiyalar uzun vadede fazla mesai sınırının aşılması sorununu da yanında getirebilir.

  28. Mrb ben Soner günlük 12 saat çalışıyorum ve iki haftada bir izin kullanıyorum bu yasal mı

    1. Ara dinlenmeniz 1 saatse olabilir. Ancak hafta tatilinin mutlaka haftada en az bir gün kullandırılması şarttır.

  29. İyi akşamlar beyfendi özel sektörde çalışmaktayım iş yerinde 9 saat bulunuyorum bunun 1 .5 saati dinlenme 7.5 saati çalışma gözüküyo ayrıca senenin 31 çeken günlerinde haftada 5 gün izin yapmamız gerekirken 1955 saat olması için iznimiz verilmiyor bilgisayara kaydediliyor bunu belgeleyebilirim haftada bi gün 13 saat çalışıyorum yerine günde birer saat geç gidiyorum ne yapabilirim Tesekkürler

    1. İyi akşamlar. İşveren fazla çalışma karşılığı olarak, yasanın ilgili maddeleri uyarınca da, fazla mesai ücreti yada serbest zaman teklifi sunabilir.İşçinin rızası ile serbest zaman kullandırabilir. 1 saat fazla çalışma için 1,5 saat serbest zaman (İzin) kullandırılır. Durumunuzu ve aranızdaki anlaşmayı buna göre bir gözden geçirin derim.
      Saygılar.

  30. Mustafa bey ben güvenlik görevlisi olarak fabrikada taşeron firma bünyesinde çalışıyorum yeri geliyor 16 saat çalışıyorum elimde ispat edebilecek belgelerim var nasıl nereye müracaat etmem gerekiyor. Ayrıca beni 16:00 -24:00 vardiyasından 24:00-08:00 vardiyasına devam ettiriyor ben bursadan çalışma bakanlığını arayacaktım şikayet için ama o saatte teftişe kimse gelemez diye aramadım yardımcı olursanız bu firmayı ve fabrikayı şikayet etmek istiyorum

    1. Şikayetinizi Alo 170’e yapabilirsiniz. Ancak açık konuşmak gerekirse, yapılacak teftişten sonuç alınması zor. Yine de şikayet edecek olursanız farklı bir isim, telefon ve adres verin ki kimliğiniz açığa çıkmasın.

  31. Merhaba iyi gunler ben saglik.kurumda calisiyorum 2 yol boyunca 12 saat calismada bulunduk 1 saat istirhat yani 11 saat calistim simdi yeni ihale yapildi 3 vardiyaya donmemiz isteniyor ve 3 vardiyaya donduk calismis bulundugumuz kurumda 27 kisiyiz ve 27 kiside 12 saatlik calisma seklini istiyor ne yapmaliyiz sirket 3 vardiyayada israrli lutfen bir cozum soyleyin

    1. Sürekli 11 saatlik çalışma yasal olmaz. Çünkü bunun doğal sonucu, işçinin yıllık fazla çalışmasının 270 saati geçmesidir ki; bu mümkün değildir. O nedenle işverenin tercihinin doğru olduğunu söylemem gerek.

  32. sağlık sektöründe sabah 08:30 da başlayıp normal saatimiz 17: 30 idi. şimdi yoğunluktan nedeniyle 08:30 00:00 çalışmamız isteniyor. Aksi halde istifa etmemiz istendi. Kendi istediğimizle işten çıktığımız zaman tazminat almamız mümkün mü ?

    1. Bu şekilde çalıştırılmanız yasal olmaz. Size tavsiyem öncelikle bir süre böyle çalışmak ve sonrasında işten ayrılmak yönündedir. Aksi takdirde, işvereniniz sizi henüz bu sürelerle çalıştırmadan peşinen işten ayrılmış olursunuz ki; sıkıntı yaşayabilirsiniz.

  33. Meraba mutafa beh ben kamuda calisiyorum haftalik calismami 15 saat calisarakta doldurabilyorum ve boyle calismak istyorum bunun icin hukuki bi engel varmi

    1. İşçinin günde 11 saatten çok çalıştırılması yasal değildir. Rızası olsa bile bu mümkün olmaz.

  34. ben haftalık 54 saat çalıştırılıyorum. normalde 45 saat olması gerekmezmi. 45 saat üstü ücreti nasıl alınabilir .

    1. İşçi haftada 45 saatin üzerinde de çalıştırılabilir. Ancak bu durumda 45 saatin üzerindeki çalışmaları için fazla mesai ödenmesi gerekir. Bunu işvereninizin size zaten ödüyor olması gerekir.

  35. BEN GÜNDE 10 SAAT ÇALIŞIYORUM . HAFTA SONUDA SAAT 1 E KADAR ÇALIŞIYORUM . HAFTALIK 54 SAAT ÇALIŞIYORUM. BUNUN İÇİN NE YAPABİLKİRİZ. ASGARİ ÜCRET ALIYORUM .45 SAATİN ÜSTÜ RESMEN BEDAVA ÇALIŞIYORUM. BU NASIL OLUCAK NASIL ALABİLİRİM BU FAZLA ÇALIŞMAYI

  36. Merhaba bi şirkette experim. 9.00-18.00 calısma saatleri.işe girmeden Cumartesi calısma yok denildi ama işe girdiğimde cumartesileride 15.00 a kadar calısacağimizi söylüyorlar.Öğle tatili çay molası falanda yok yemek yiyip direk calısmaya başlıyoruz.Ücretide asgari gösterip kalanı elden veriyorlar ne yapmam gerekir şikayet edip gereği yapılsın istiyorum herkes böyle

    1. Bu tür durumlarda şikayetler genelde sonuçsuz kaldığı gibi bazen işçinin aleyhine de sonuç doğurabiliyor. İşten ayrılmayacaksanız, ayrıldığınızda geriye dönük 5 yıllık ücret alacaklarınızı mahkeme kanalıyla alabileceğinizi hatırlatmak isterim.

  37. S.a iyi günler benim is yerim buyuk bir ambalaj firmasi benim calısma saatim 07/15 15/23 23/07 dir ama hafta sonları 12 saat calistiriyor bu kanuna aykiri deilmidir 07 /19 calisiyoruz gecede 19 / 07 bu normalmidir. Tesekkur ederim

    1. Fazla çalışma ücretlerinin ödenmesi koşuluyla ve en az 1 saat ara dinlenmesi varsa normaldir. Ama gece çalışmasının 12 saat olması mümkün değildir, 7,5 saati aşmaması gerekir.

  38. Mustafa bey öncelikle iyi akşamlar .Benim sizden ricam şu ;Ben senelerdir aynı işyerinde çalışıyorum ağır sanayide kaynakçıyım .Lakin çalıştığım yer bizim sigortamızı asgari ücret ten yatırıyor .Haftalık 56 saat çalıştırıyorlar dinlenme süreleri hariç.Resmiyette. Mesai olarak gösteriliyor mu bilmiyorum ama bize Mesai verilmiyor.Cumartesi bedava çalıştırılıyoruz .İşe gitmezsek Paramız kesiliyor.Paramız bankaya asgari olanı yatıyor Gerisi elden veriliyor.Bu haksızlığı nasıl düzeltebiliriz.Hangi merci ye şikayette bulunursak bu durum düzeltilir.Allah için yardım edin yol gösterin.

    1. Size tavsiyem, hiçbir yere başvurmamanız yönündedir. Bu konudaki tecrübelerime dayanarak, çalışılmaya devam edilecekse en iyisinin hiç şikayet etmemek ve işten ayrıldıktan sonra geriye dönük tüm alacaklar için dava açmak olduğunu söylemeliyim.

  39. Merhaba
    Ben x şirkete yönetici olarak çalışıyorum.şirket el değiştirdi daha önce 8.5 saat çalışıyordum.
    Yeni yönetim tarafın sözlü tebliğ yapıldı. Bundan sonraki süreçte haftada 1gün 16 saat çalışmamız diğer günlerde 10 saat çalışmamız istenmektedir. Verilen talimat sözlü
    Bu konuda ne yapmamız gerekir.yasal haklarımız nedir
    13 yıldır çalışıyorum bu şirkette 10 yıl önce çalıştığımız şartlara geri döndük.
    Bilgilernuzden faydalanabilirmiyiz

    1. Merhaba. Önünüzde iki seçenek var. Bu şekilde çalışmaya devam edebilir ve ileride işten ayrıldığınızda geriye dönük 5 yıllık fazla çalışma ücretlerinizi dava yoluyla talep edebilirsiniz. Ancak bu şekilde çalışmak istemiyorsanız size tavsiyem önce bir süre beklemeniz ve bahsettiğiniz koşullarda fiilen bir müddet çalışmanızdır. Bundan sonra haklı gerekçeyle iş akdinizi feshedebilirsiniz.

  40. Mustafa bey bir iş yerim var çalışanım sadece 1 saat hafatada 1 gün calışıyor yani ayda 4 saat çalışıyor buna sigorta yapılırmı kız ögrenci okuyor okulda yemek bölümünde okul sigortasını yapmış ben yaparsam babasından saglık sigortası kesilecek ne yapayım

    1. Merhaba. Bir dakika bile olsa, hiçbir çalışanı sigortasız çalıştırmamalısınız. Olası bir iş kazasında, işin içinden maddi ve manevi olarak çıkamayabilirisiniz. SGK ile görüşerek, nasıl bir sigortalılık yapabileceğinizi sormanızı tavsiye ederim.

  41. Ne olursa oldu 9 saatten fazla çalışılması fazla ve yasak olmali yemek mola dahil.is çıkışı eve varis süresi var daha.kişi kendisine ailesine vakit ayırmasın mi asgari ücrete köle arıyor herkes.

    1. Merhaba. Keşke çalışma süreleri dediğiniz gibi azalsa ve daha insani çalışma koşulları olsa; ancak şu an için mevcut durum budur.

      1. Mustafa bey günde 12 saat çalışıyorum.çoğu kez haftalık izinde kullanamıyorum.patron bu mesaileri vermek istemiyor.şirket devri olacak.mahkeme yoluna gitmeyi planlıyorum.8 buçuk yıl oldu.sizce alabilirmiyim bu haklarımı.

        1. Akın bey, mahkeme fazla mesai yaptığınıza ve ücretinin ödenmediğine kanaat getirirse elbette alabilirsiniz. Ama fazla mesai ücreti 5 yıllık zamanaşımına tabidir. Dava açtığınız günden geriye doğru en çok 5 yılın fazla mesaisini dava yoluyla alabilirsiniz.

    1. Ahmet bey, yemek molaları çalışma süresinden sayılmaz. Dolayısıyla, yemek ve çay molaları hariç 11 saatten bahsetmek gerekir.

  42. Selamünaleyküm Mustafa bey ben Adana Kozan da enerjisa nin yaptığı bir hes projesinde çalıştım burda Tabi bi taseronda ama bu taseronda başka bi taserona işi devretmisti ben işten ayrilacagimi söyleyip karşılıklı konuşup anlaşarak işten ayrıldık haklarımı eksik de olsa hesapladık tmm dedik kalan bir miktar paramı bi kacgun sonra yatiracagini söyledi tmm dedik fakat aradan 1 ay geçti ama ben hala kalan paramı alamadım ne yapmam gerekiyor herhangi bir istifa dilekçesi felan yazmadım ben bu paranın üstüne su mu içeyim yoksa alabilirmiyim rica ederim bir cevap bekliyorum şimdi den çok teşekkür ederim

    1. Talip bey, aynı soruyu iletişim formundan da göndermişssiniz. Oradan size bir cevap yazdım.

      1. Selam Mustafa bey çalıştığım şirkette fazla mesai oluyor bazen katilamiyorum ve bunun için benden savunma talep ediyorlar yazılan mesailer de mesela işten çıktıktan 8 saat sonra yeniden işe gelmem dinlenemiyorum hiç bir şekilde ne yapmam gerekir rica etsem beni bilgilendirirseniz size çok minnettar olurum

        1. Merhaba, işverene daha önce fazla mesai için muvafakat verdiyseniz, yasal sınırlar ve kurallar içinde çağrıldığınız müddetçe bu mesaileri kalmanız icap eder. İş Kanunu kurallarına aykırı talepleri işçi kabul etmek zorunda değildir.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu