İzin

Çocuğu sünnet olan işçiye izin var mı?

İster işçi olsun, ister memur ya da kendi işini yapan bir başkası, herkesin hayatında özel anlar vardır. Düğün, cenaze ya da başkaca merasimlere katılmamız icap edebilir. Bunlardan birisi de sünnet düğünleridir. Peki 4857 sayılı İş Kanununa göre işçinin sünnet izni hakkı var mıdır? İşçiye sünnet izni var mı?

İş Kanunundaki ücretli mazeret izinleri

Bu konuyu daha önce yazmıştık: mustafabaysal.com/iscinin-evlilik-babalik-olum-izni

Kısaca özetlemem gerekirse; işçiye evlenmesi, evlatlık edinmesi, kendisinin ya da eşinin doğum yapması, bazı yakınlarının ölümü ve engelli çocuğunun tedavisi söz konusu olduğunda ücretli mazeret izni verilmektedir.

Ücretli mazeret izni ne demektir?

Bundan anlaşılması gereken, işçiye bu durumlarda izin verilmesinin hem yasal bir zorunluluk olması hem de bu günlerin ücretinin işçiye ödenmesidir.

Bir başka deyişle işçi, hem izin yapar hem de izinli olduğu günlerin ücretini alır. İş Kanununda sayılan ücretli mazeret izinleri söz konusu olduğunda, işverenin her hangi bir takdir yetkisi bulunmamaktadır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İşçinin sünnet izni var mı?

4857 sünnet izni

Bir konu işçi açısından ne kadar önemli olursa olsun, o konuda izin hakkının olduğunu söyleyebilmemiz için, İş Kanununda açık bir düzenleme gerekir.

Örneğin işçinin kardeşinin evlenmesi ya da anne veya babasının tekrar evlenmesi, çocuğunun evlenmesi ya da amcası gibi yakın akrabasının evlenmesi, işçi açısından çok önemli olaylardır.

Bunlar gibi, işçinin çocuğunun sünnet olması da önemli bir gündür ve işçinin böyle bir günde çocuğunun yanında olmasından daha doğal bir şey olamaz.

Ancak 4857 sayılı İş Kanunu; tıpkı çocuğun evlenmesi ya da amca gibi yakın akrabaların vefatı gibi durumlarda olduğu gibi, sünnet konusunda da bir ücretli mazeret izni öngörmemiştir.

SONUÇ

İşçinin çocuğunun sünnet olması, elbette işçinin de çocuğunun yanında olmak isteyeceği özel bir durumdur. Hatta geleneklerimize göre, anne ve baba, sünnet sırasında çocuklarının yanı başında olmak isteyeceklerdir.

Yine de ne yazık ki, İş Kanunu tarafından öngörülmüş bir sünnet izni yoktur. Yani; çocuğunun sünnetinde olmak isteyen işçi ya bu töreni hafta tatili veya yıllık izin gibi bir döneme denk getirmelidir ya da işveren uygun bulursa, bu gün için ücretsiz izne ayrılmalıdır.

Şunu da belirtmek isterim ki; işçi sünnet töreni için ücretsiz izne ayrılmak istese bile, işverenin bu talebi kabul etme yükümlülüğünün olmadığı unutulmamalıdır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Böyle saçmalık olurmu ya benim çocuğumun sünnet merasimi olucak ve ben yanında olmak için en kötü şartlarda ücretsiz izin isticem iş veren izin vermesse gidemicem oylemi bırakın bu saçma işi o zaman

    1. Merhaba, uygulamada zaten aklı başında her işveren bu izni işçisine verecektir Yaşar bey. Burada yazan yasal durumdur ki işçi hakkını ve sorumluluğunu bilsin.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu