İzin

İşçinin yıllık izinde hastalanması

İşçinin yıllık izindeyken rapor alması

Yıllık ücretli izin, İş Kanununun işçiye tanıdığı önemli hakların başında gelmektedir. Bunun nedeni kanun koyucunun, işçinin bir yıllık çalışma periyodu sonunda dinlenmesini çok önemli bulmasıdır. O kadar ki; işçinin bu yönde bir talebi olsa bile, ona yıllık izin kullandırılmaması mümkün değildir. Peki yıllık iznini kullanan işçi hastalanırsa ve sağlık raporu alırsa ne olur? Raporlu günleri yıllık izin süresinden düşülür mü?

Yıllık ücretli izin hakkı

Önce kısaca yıllık izin hakkından bahsetmek isterim. İşçinin kıdemine göre belirlenen bu izin; işyerinde kıdemi 1-5 yıl arasında olanlar için 14 gün, 5-15 yıl arasında olanlar için 20 gün ve 15 yıldan çok olanlar için ise 26 gün olarak belirlenmiştir. Bu süreler en az süreler olup azaltılamaz ancak artırılabilir. Ayrıca buradaki günler iş günü olup tatil günleri yıllık izin süresinden sayılmaz.

İşçinin rapor alması

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Sağlık raporu alan bir işçinin bir rahatsızlığı olduğu kabul edilir. Çünkü bu işçi aldığı bir raporla, çalışamayacağını belgelemiş olur ve bu günlerde dinlenmesi esastır. Daha önce de yazdığım gibi, alınmış bir sağlık raporuna öncelikle itibar edilmesi gerekir. Ancak işveren bu raporun gerçek olmadığını düşünüyorsa, başka bir hastaneden ya da hakem hastaneden yeni bir rapor talep ederek eski raporun geçerliliğini kontrol edebilir. Yine de, işçinin sağlık kuruluşundan aldığı iş göremezlik raporunun doğru olduğu varsayılır.

İzindeyken rapor almak

Bu konuda memurlar için 657 sayılı Kanunda açık hüküm bulunmaktadır. Memurların izindeyken rapor alması halinde, yıllık izinleri durmakta ve bunun yerini hastalık izni almaktadır. Fakat İş Kanununda buna dair açık bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak işçinin sağlık raporu almasının açık bir mazeret hali olduğu ortadadır. Yıllık izin süreleri ile raporlu günlerin iç içe girmesi beklenemez. Bu nedenle işçinin raporlu olduğu günler boyunca yıllık iznin durduğu kabul edilmelidir.

yıllık izinde hastalanan işçi

Ancak işçi eğer raporu bitmişse, mutlaka iznin bitiminin ardından işe başlamalıdır. Örneğin 14 gün izne ayrılan işçi, izninin 5. gününde beş günlük rapor almışsa, izni otomatik olarak 19 güne uzamaz. Bu işçi yine de 14. günün ardından iş başı yapmalıdır. Ancak aradaki 5 günlük rapor süresi, kullanmadığı toplam yıllık izin sürelerine eklenmelidir.

SONUÇ

Yıllık iznin kullanan işçinin hastalanması ya da rahatsızlanması elbette mümkündür. Böyle bir durumda işçi sağlık raporu aldığında, yıllık izin süreleri ile raporlu olduğu günlerin iç içe girmesi beklenemez. Dolayısıyla raporlu olunan günler kadar, yıllık izin durur. İşçi izin bitiminde işe başladığında ise, bu raporlu günleri yıllık izninden düşülmez ve işçinin normal yıllık izin süresine eklenir.

Yukarıda da belirttiğim üzere bu durumda işçinin yıllık izin süresi, otomatik olarak raporlu gün sayısı kadar uzamaz. İşçi yine de, eğer hâlâ raporlu değilse, izin bitiminde iş başı yapmak zorundadır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 Yorum

  1. İYİ ÇALISMALAR HOCAM BEN YILLIK IZIN SISTEM UZERINDEN YAPTIM VE ONAYLANDI.FAKAT YILLI IZIN ONCESI HASTALANDIM VE YILLIK IZIN BASLANGICININ 1.HUNU RAPOR BITIYOR.YILLIK IZNIM DEVAM EDER MI YOKSA IPTAL MI EDILIR

  2. Mrb Mustafa bey özel sektörde çalışıyorum yılım dolduğundan senelik izine çıkacam yalnız benden önce çıkan mesai arkadaşımın yıllık izin kullandıktan sonra maaşından ücret kesintisi yapılmış ücretli izin kullandığımızda neyin kesintisini yapıyorlar neye dayanarak yapılıyor bu kesinti yasalmı kanunda böyle bir düzenleme varmı beni aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler iyi günler…

    1. Merhaba, herhangi bir kesinti yapılmaması gerekir. Lakin çalışmaya bağlı alınan fazla mesai ücreti vs. varsa, bunların olmaması nedeniyle maaş düşmüş görünüyor olabilir mi?

  3. Merhaba ben yıllık izine çıktım ama rahatsızlığım nedeniyle rapor aldım bu rahatsızlığım iş yarindede vardı iş kazası gösterebilirmiyim

  4. Merhabalar hocam normal yıllık izinlerimi kullanırken hastalığım sebebiyle aldığım raporu yıllık izin bitimine dahil ediyorlar yardımcı olursanız sevinirim

  5. Hocam öncelikle saygılar;
    Özel sektörde çalışıyorum.İki artı iki olmak üzere toplam dört günlük rapor aldım.Haftalık iznimi kullanabiliyorum diye biliyorum.Ama iş kanununa göre mi yoksa 4857 sayılı iş kanununa göre mi.
    İkisi arasındaki fark nedir?

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu