İhbar Tazminatı

İhbar tazminatı hesaplama örneği

İhbar tazminatı ile ilgili en yanlış inanış, bu tazminatın da kıdem tazminatı gibi, işten ayrıldığında mutlaka alınacağı şeklindedir. Halbuki, ihbar tazminatı ancak ihbar sürelerine uyulmazsa gündeme gelir ve çift taraflıdır. Yani işveren işçisine ihbar tazminatı ödediği gibi işçi de işverene ödemek zorunda kalabilir. O halde, ihbar tazminatının nasıl hesaplandığına birlikte bakalım.

İhbar süreleri

İşçi ya da işveren, iş sözleşmesini iki temel gerekçeyle feshedebilir. Bunlardan ilki haklı nedenle derhal fesihtir ve adından da anlaşılacağı gibi tarafların haklı mazeretleri vardır. İş Kanununun 24 ve 25inci maddelerinde belirtilen bu hallerden birinin varlığı halinde, taraflar iş akdini derhal feshedebilir.

İşte, bu haller dışında iş sözleşmesi feshedilecekse, yani ortada haklı bir neden yoksa, sözleşmeyi feshedecek taraf, belirli bir süre önceden karşı tarafa bildirimde bulunmalıdır. Bu süreye ihbar öneli ya da ihbar süresi diyoruz. İhbar süreleri ile ilgili genel bilgiye şu yazımdan ulaşabilirsiniz. Ama kısaca bu süreleri belirtmekte fayda var. İşçinin kıdemine göre ihbar süreleri şu şekildedir:

  • 6 aya kadar ise 2 hafta
  • 6 ay – 1,5 yıl arasındaysa 4 hafta
  • 1,5 yıl – 3 yıl arasındaysa 6 hafta
  • 3 yıldan çoksa 8 hafta

İhbar tazminatı neden var?

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Yukarıda da bahsetmiştim. Ortada haklı bir neden olmadığı halde taraflar iş sözleşmesini feshetmek istemektedir. Kanun koyucu da bu durumda, karşı tarafın hazırlıksız yakalanmasını istememektedir. Öyle ya, işçi bu bildirimi yapmadan işten ayrılsa işverenin işleri aksayacak ya da işveren işçiyi bildirim yapmadan çıkarsa işçi, ummadığı bir anda işsiz kalacaktır.

İhbar tazminatı, bu mağduriyetlerin yaşanmaması için vardır ve eğer taraflar ihbar süresine uymazsa gündeme gelir. İhbar süresine tam uymayan ya da hiç uymayan taraf, karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.

İhbar tazminatı neye göre hesaplanır?

ihbar tazminatı hesaplama örneği

İhbar tazminatının hesaplaması çok kolaydır. Bunun için iki veriye ihtiyacımız var. Bunlar işçinin kıdemi ve maaşıdır. İşçinin ihbar süresinin, kıdemine göre belirlendiğini söylemiştim. İhbar tazminatı miktarı, işçinin ihbar süresinin karşılığı olan tutar olacaktır.

Hemen bir örnekle açıklayalım. İşyerindeki kıdemi 5 yıl olan bir işçinin brüt maaşı da 3.000 TL olsun. İşçinin kıdemi 3 yılın üstünde olduğundan, ihbar süresi de 8 haftadır. O halde işçiye 8 haftalık ücreti tutarında tazminat ödenecektir. İşçinin günlük ücreti 100 TL’dir ve 8 haftalık ücreti de 100×56 yani 5.600 TL olacaktır.

Giydirilmiş ücret esas alınır

Burada işçinin maaşından kastedilen, onun giydirilmiş brüt ücretidir. Giydirilmiş ücret kavramını daha önce açıklamıştım. Yine de kısa bir bilgi vermem gerekirse; giydirilmiş ücretin, normal maaşınız dışında size yapılan sürekli ödemeleri de kapsadığını ifade etmem gerekir.

İhbar tazminatından yapılan kesintiler

Bu tazminat, olduğu gibi işçiye ödenmeyecektir. Çünkü ihbar tazminatı hem gelir vergisi hem de damga vergisi kesintisine tabidir. Gelir vergisi oranı sabit değildir ve %15’den başlar. Damga vergisi oranı ise 2017 yılı için binde 7,59’dur. Yani alacağınız rakam yaklaşık olarak %16 azalacaktır.

SONUÇ

İhbar tazminatı hesaplaması, yukarıda anlattığım gibi basit de olsa, tam sonuç almak isterseniz, sitemizdeki ihbar tazminatı hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Unutmayın, işyerinde 1 gün bile çalışmış olsanız, ihbar tazminatı alma hakkınız vardır; ama işten usulsüz ayrılırsanız, bu tazminatı ödemek zorunda kalan taraf siz de olabilirsiniz.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 Yorum

  1. Merhaba Mustafa bey.cevabiniz için şimdiden teşekkürler.benim haftalık iznim:her ay gün olarak değişmekle birlikte bu hafta birgun;diğer hafta iki gün olmak kaydıyla değişiyor.aylik çalışma çizelgesinde baktığımda.pazartesi,salı haftalık izin ve sonrası 4 gün resmi tatil.pazar işbaşı olacak şekilde cuma günü haftalık izin yazılmış.yani son kullandığım haftalık izinle;kullanacağım haftalık izin arasında 9 gün ara var.bu normal mi?benim açımdan haklı fesih sayılır mı?

  2. merhaba, 23/02/2022 işe giriş tarihim. 17.04.2023 tarihinde işten istifa edeceğim.
    1- yıllık iznimi kullanmadım bu süre içerisinde ( bu süre içerisinde yıllık iznim 14 mü 16 gün mü olmuş oluyor hafta sonlarından dolayı
    2- en karlı şekilde işten nasıl ayrılabilirim. ( yeni bulduğum işim için işveren beni bekliyor fazla bekletmeden orada en kısa sürede işe başlamak ve zararlı çıkmamak için nasıl bir yol izlemeliyim. )
    İşten çıkacağımı 28 gün önceden ihbar edersem. toplamda 56 saatlik iş arama iznimi son günlerde kullanırsam 21 gün sonra işten ayrılabilirim. bu süre içerisinde
    * bu süre içerisinde mesai yaparsam mesai + kaç günlük maaş yarat?
    * bu normal maaş dışında ihbar tazminatım kaç günlük hesaplanır? ( yani ihbar süresi içerisinde çalıştığım günlerin dışında ayrı bir ücret midir bu)
    *eğer yıllık iznimi kullanırsam ne olur kullanmazsam ne olur? (yıllık iznimi kullanmazsam +14 yada 16 gün mü neyse, okadar günün ücretini de + olarak mı alacağım)
    * eğer yıllık iznim işveren tarafından zorla kullandırılırsa ( kanunlar çerçevesinde ) 14+7 günlük iş arama iznim ile 21 gün önceden işi bırakabilir miyim?ve bu durumda ödeme nasıl olur

  3. Merhaba ,
    17.05.2021 tarihinde işe başladım. 6 haftalık ihbar sürem var ve 25 Ocak 2023’te doluyor.
    Ancak o süreyi çalışmayıp 6 Ocak yada 13 Ocakta ayrılırsam işverene ne kadar tazminat ödemem gerekir?
    Brüt :11.500,00TL

  4. merhaba,
    14 aralık 2021 itibari ile sözlü olarak iş aktimin fesedileceği bildirildi. ardından yazılı olarak ihbar süremi kullanarak işten ayrılacağımı belirten bir fesih bildirisi imzaladım. ancak
    1. öğrendim ki bana sözlü olarak verilen fesih bildiriminde sonra yazılı verilen bildirimden önce tüm şirket çalışanlarına %20 oranında ara zam yapıldı. ben ihbar süremde bu zamdan faydalanmalı mıyım ? ikale ile ayrılırken bana verilecek olan makul fayda bedeli %20 zamlı bedel üzerinden mi hesaplanmalı ? yıllık izinlerim %20 zamlı bedel üzerinden mi hesaplanmalı ? kanunda bunun yeri nedir?
    2. ocak 2021 ile aralık 2021 arasındaki performasıma bağlı olarak nisan ayında prim dağıtılacak. bu primden faydalanabilir miyim ?

  5. Merhaba Mustafa bey, ben bugün 22 kasim 2021 itibariyle istifami verdim. 4 yilim dolmuştu, 18 gün iznim vardi. İhbar suremden İzinlerim ve is arama saatlerim (10 gün )düşülerek 17 aralik 2021 son iş günüm olacagi soylendi. Hafta sonlari zaten tatil. Soracagim iki sey var size? Hesaplama dogru mu yapılmış sizce ? Bir de makalelerinizi okudum ama cevabini goremedim, ben ihbar suremde iznimi kullanacagim icin ayrica izinlerimi ucret olarak talep etme hakkimdan vazgeçmiş mi oluyorum ?

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu