15 yıl ve 3600 gün ile ayrılanlar ihbar süresini beklemeli mi?
15 yıl ve 3600 gün olarak bilinen ve aslında işçinin emeklilik için yıl ve prim şartını sağladığı ancak yaşı beklediği durumu ifade eden bu hâlin sonucu, işçinin kıdem tazminatını alarak işten ayrılma hakkına sahip olmasıdır. O halde, SGK’dan 15 yıl ve 3600 gün yazısı alan işçi işten ayrılırken ihbar süresi kadar beklemek zorunda mıdır? Yoksa derhal işi bırakabilir mi?
15 yıl ve 3600 gün ile kıdem tazminatı
Kıdem tazminatı alma şartları kanunla net bir şekilde belirlenmiştir. Burada temel kural, ortada haklı bir nedeni yokken istifa eden işçinin kıdem tazminatı alamamasıdır. Ancak bunun da bazı istisnaları mevcuttur. Bunlardan birisi de, emeklilik şartını sağlayan işçinin işten ayrılması halidir.
İlk sigortalılık tarihi 08.09.1999 tarihinden önce olan ve toplam 3600 gün primi olan bir işçi, hiçbir nedeni olmasa bile kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilmektedir. Bunun yasal dayanağını daha önce açıklamıştım. Bu işçi SGK’dan 15 yıl ve 3600 gün şartını sağladığına dair bir yazı alır ve bu yazıyı işverenine sunarsa kıdem tazminatı alarak ayrılma hakkına sahip olmaktadır.
İhbar sürelerinin önemi
İhbar süreleri ise, belirli hallerin varlığı halinde işçi ya da işverenin uymakla mükellef olduğu süreleri ifade eder. İşçinin işyerindeki kıdemine göre belirlenen bu sürelere uymamanın yaptırımı ihbar tazminatı ödemektir. İşçi ya da işveren İş Kanununun 17nci maddesine göre iş akdini feshedecekse, bunu belirli bir süre önceden karşı tarafa bildirmek zorundadır. İşyerinde 6 aya kadar kıdemi olan işçi için 2 hafta, 6 ay ile 1,5 yıl arasında kıdemi olan işçi için 4 hafta, 1,5 yıl ile 3 yıl arasında kıdemi olan işçi için 6 hafta ve 3 yıldan çok kıdemi olan işçi için 8 hafta olarak belirlenen bu sürelere tarafların riayet etmesi gerekir. Ancak taraflardan birisinin 24 veya 25inci maddeler kapsamında yapacağı haklı nedenle fesihlerde ihbar önellerinin beklenmesine gerek yoktur.
15 yıl ve 3600 gün ile ayrılan işçi için bildirim süresi var mı?
Bir fesih işleminden önce iş akdini sonlandıracak olan tarafın karşı tarafa bildirimde bulunması gerektiğini söylememiz için bu feshin 17nci madde kapsamında yapılması gerekir. Tersinden baktığımızda da, 24 ya da 25inci maddelere göre yapılacak fesihlerde ihbar süresini beklemeye gerek olmadığını söylemeliyiz.
Bu durumda 24üncü maddeye baktığımızda, emeklilik nedeniyle işten ayrılma bir haklı fesih gerekçesi sayılmadığını görürüz. Ancak emeklilik nedeniyle ayrılma 17nci maddede de sayılmamıştır. Bu durumda ne söylememiz gerekir?
Bununla ilgili Yargıtay kararı araştırdığımda her hangi bir sonuca rastlamadığımı söylemeliyim. Bu durumda ancak kişisel kanaatimi ifade edebilirim. Emeklilik nedeniyle işten ayrılma hali, ihbar önellerine uymayı gerektirmediğinden; 15 yıl ve 3600 gün ile işten ayrılan işçinin de bu sürelere uyması gerekmediği düşünüyorum.
SONUÇ
15 yıl ve 3600 gün şartına sahip olduğu için işten ayrılan bir işçi, kıdem tazminatını alma hakkına da sahip olacaktır. Bu işçinin, işten ayrılmak için işverenine belirli bir süre önceden bildirimde bulunması gerekmediği kanaatindeyim. Yani işçi, 15 yıl ve 3600 gün için gerekli şartlara sahipse, işverene ayrılmak için dilekçe verebilir ve aynı gün işten ayrılabilir. Bu durumda ne işçi ne de işveren için ihbar tazminatı söz konusu olmayacaktır.
Mustafa Bey merhaba,
1999 öncesi sigorta girişim ve 3600 gün itibarı ile çalıştığım işyerimden ayrılmak istiyorum.55 gün yıllık iznim var, 8 hafta ihbar süresini,yıllık iznimi kullanarak tamamlayıp ihbar tazminatımı da alabilir miyim?
Teşekkürler.
Ayrica sunu sormak istiyorum.ornek olarak gerekli evraklari sundum.sadece sirketin odeme sureci kaldi ama sirket odemeyi bugun yarin derken,yaklaşık bir ay sonra odeme yapmaya karar verdi.evraklarimi verdikten 3 hafta sonra baska bir ise girdim ve sirket bunu ogrendi ve odeme yapmaktan vazgeçti.boyle bir durum soz konusu olabilirmi? Bence sirket hakli,ama kanunende bende haklıyım
Merhaba. Bu sizin kanuni hakkınız, başka işe girseniz de ödeme yapmaları gerekir. Ama böyle bir durumdan hoşlanmayıp zorluk çıkarabilirler; bu durumda da sizi uzun bir yargı süreci bekler. Hesabınızı ona göre yapmalısınız.
cok tesekkur ederim.
3600 den cikmak istedigimi,calistigim sirkete bildirdikten sonra,ne kadar sure icerisinde tazminatimi yatirmak zorundadir.kanuni bir sure varmidir? teşekkürler
Normal şartlarda maaş ödeme günleri ödenmesi lazım. En geç takip eden ayın 20’sine kadar olur genelde. Yüklü ödemelerde en geç 1 ayı bulabilir. İş yerinizle koordine edip sormanızda fayda var.
teşekkür ederim
1982 dogumluyum sgk baslangıcım okuldan 1997 ama sıgorta prım baslangıcı2000 gorunyor daha oncede farklı yerlerde calıstım 5800 gunum var 11yıldır aynı yerde calısıyorum 3600 den ıstıfa etsem ıhbar veya kıdem tazmınatı alabılırmıyım …tsk ederım
Merhaba. Okuldan kastınız staj ise, sigorta başlangıcı sayılmaz ve 15 yıl ve 3600 günden faydalanamazsınız. Böyle durumlarda tavsiyem şu olur: Neden SGK’ya gidip 15 yıl ve 3600 gün yazısı almak istediğinizi söylemiyorsunuz? Size kesin cevabı vereceklerdir.
Merhaba
3600 iş gününü doldurdum ve sigorta başlangıcım Eylül 1998
bu kanundan ancak bugün haberdar oldum.
son sigorta pirimim 01.2018 tarihinde bulunmaktadır ve işten çıkarken bir tazminat hakkım olduğunu ne yazık ki bilmiyordum.
Bu konu ile ilgili ne yapmalıyım hiç bir fikrim yok bilgilendirirseniz çok sevinirim
Teşekkürler
Merhaba,
Öğrenmek istediğim bir kaç soru var cevaplarsanız çok sevinirim.
Bilgilerim
SGK Başlangıç Tarihi :15-06-1999
Uzun vade Gün Sayısı : 5138
Şu anki iş durumum 5 senedir aynı şirketteyim hizmet dökümüne baktığımda benim İşyeri kaydım bir süre önce değiştirilmiş.
Değiştirilen firma çalıştığım firmanın aynı zamanda farklı isimde ama aynı çatı altında.
Sanırım 3600 günden yararlanmak için önce sgk dan yazı alınıyormuş.
Yazıyı alıp çalıştığım şirkete verdiğim zaman anladığım kadarıyla ihbar süresi falan beklemeden çıkabiliyorum.
Kıdem tazminatıda alıyorum en son aldığım maaşa göre hesaplanacak doğru anladıysam.
1- Yukarıda bahsettiğim şirket değişikliği bir sorun yaratırmı?
2- Şu an çalıştığım firmada başlangıçta bir sözleşme imzalamıştım.
(Tam içeriği şu an yok fakat uzun uzun maddeler olduğunu hatırlıyorum)
Bu sözleşmedeki herhangi bir madde 3600 gün ile istifa ettiğim vakit tazminatı almamda bir sorun yaratabilirmi?
Yani bu hakkı özel bir madde ile işveren kendi leyhine çevirip ödemeyebilirmi?
Teşekkür ederim.
Merhaba. Sorularınıza kadar olan kısmı doğru anlamışsınız. Şirketler arasındaki bağ ortaya koyulduktan ya da mahkeme buna kanaat getirdikten sonra, şirket değişikliği sorun teşkil etmez. Hiçbir sözleşme maddesi, SGK’dan 15 yıl ve 3600 gün yazısı alan işçiyi durduramaz. 🙂
7 yıl çalıştığım iş yerinden 10 07 2019 tarihinde 3600 dilekçesini vererek istifa ettim. Eğer istifa ettiğim gün başka bir yerde Sgk li olarak çalışmaya başlar isem 1 ay sonra isten cıkartılmam halinde işsizlik maaşı alabiliyormuyum
Merhaba. Arada boşluk olmazsa ve son 120 gün şartı ile diğer şartları da sağlarsanız olabilir. Ama en doğru bilgiyi almak için doğrudan İşkura sormanız daha uygun olacaktır.
26 yıl üç aydır aynı iş yerinde çalışıyorum, 3600 hakkımı kullanıp işten çıksam, kıdem tazminatını alacağımı biliyorum fakat ihbar tazminatını alabiliyormuyum, onu bilmiyorum.
Merhaba, o zaman net bir cevap verelim: Hayır, bu durumda ihbar tazminatı alamazsınız.
Evet 2015 de kıdem tazminatı ni hak ediyordum ama hiç bir müracaatim olmadı ve 4 yıl geçti simdi müracaat etsem alabillirmiyim nasıl bir yol izlemeliyim teşekkürler.
Sorumu yanlış anladınız. İşten hangi gerekçeyle ayrılmıştınız? Örneğin hiçbir gerekçeniz yokken istifa ederek mi?
Doğrudur israfa ettim 2015 de 1997 giriş 3600 günüm var ve 15 yıllık süreyi tamamladım o dönemde tek sıkıntım 4 yıl geçti bu zamana kadar hiç müracaat etmedim şimdi kıdem tazminatı ni istesem alabillirmiyim nasıl bir yol izlemeliyim
2015 istifa ettim 1997 giriş 3600 gün 15 yıl sürümde o dönemde tamamdı.istifa dönemde kıdem tazminatı na müracaat etmedim 4 yıl geçti şimdi kıdem tazminatım için müracaat etsem alabillirmiyim ve nasıl bir yol izlemeliyim teşekkürler
Yorumlarınız için teşekkürler bir sorum daha olacak 2015 istifa ettim tazminatımı alamadım şu an başka bir yerde çalışıyorum emekli olduğumda hizmet birleştirme yaptığımda eski işyerinde ki tazminatımı alabillirmiyiim.
Orhan bey, kıdem tazminatı ile hizmet birleştimenin hiçbir ilgisi yoktur. Burada önemli olan soru şudur: 2015’te kıdem tazminatınızı hak ederek mi ayrıldınız? Öyleyse hakkınızı her zaman arayabilirsiniz. Değilse, hiçbir şekilde almanız mümkün olmaz.
Merhaba yıl , gün 1997 giriş tamam 1997 ve 2007 dönemi çiftçi bağkurliyum ama borcunu 2016 bağkur affı ile ödedim .2015 de ayrıldığım işyerine ssk ya 3600 dilekçesini veremedim zaman aşımı oldu bu mazeretle müracaat etsem tazminatı mi azalabilirmiyim.tesekkurler.
Merhaba. Açıkçası bunun mümkün olacağını düşünmüyorum; 2015’te ayrıldığınız işyerine 4 sene sonra, 15 yıl ve 3600 gün yazısını vermenizin bir anlamı olmayacaktır.
Merhaba 2005 şubatında işe başladım ve şuan 5000 günden fazla sigortam görünüyor. 2020 şubatında kıdem ve ihbarımı alıp işten ayrılmak ve de normal yollarla ya da malulen emekli olmak istiyorum mümkün mü? Teşekkürler
Merhaba. Kıdem tazminatı için 25 yıl ve 4500 güne ya da 7000 güne tabisiniz: https://mustafabaysal.com/25-yil-ve-4500-gun-ile-kidem-tazminati-alma-sartlari/
Merhabe ben ssk girişim 1998 3600 den yararlana biliyorum kıdem tazminatı hak ediyorum ihbar tazminatını da ala bilirmiyim birde işsizlik maişi ala bilirmiyim
Merhaba 2000 yili sgk ilk işe giriş tarihim 2003 ten beri ayni isyerinde çalışıyorum 2005 te 2 aylığına bizim sigortamizi ortak is yapmak icin baska bi sirkete ödetti patron yani girdi cikti yapıldi o zamandan beri düzenli odendi sgk isten ayrilma ve issizlik maasi hakkim varmı ve hic izinde kullnmadim parasinida almadim.maasi asgari ödeyip hep üzerinde maas verdi isyeri
Merhaba 3699 gün primim var suan calistigim yerden memnun degilim sgk yazisi alip ayni gün isten cikabilirmiyim yada tazminat alma hakkim olur mu.
Tesekkurler.
Merhaba. İlk sigortalılık tarihiniz 08/09/1999 tarihinden önceyse, evet tazminat alma hakkınız olacaktır.
3600 den isten ayrilip ertesi gun baska firmada ise baslarsam eski firmam bana dava acma hakki varmi yeni firmada ise baslama suresi varmi
Merhaba. Bunda hiçbir sorun yoktur Özlem hanım. Ertesi gün bile çalışmaya başlanabilir.
mrhb zeynel bey 1.3.1998 siğortalıyım 7 yıl aynı şirkette çalışıyordum 2018 şubatın 1 başka bir şirket aldı bizi bütün haklarımızla senelik izinlerde dahil tazinatlarımızla beraber 3600 çıkmak istiyorum 7 yıl hakkımızı vermeme gibi bir şansları vrmı sgk aldığımız kağıdı verdiğimizde ne zamana kadar parayı yatırmaları lazım
Merhaba. Kıdem tazminatınızı ödemezlerse hukuki yollarla hakkınızı arayabilirsiniz. Kıdem tazminatının ne kadar sürede ödenmesi gerektiğini daha önce açıklamıştık: mustafabaysal.com/kidem-tazminati-ne-kadar-surede-odenmelidir
Merhaba ikamet adresimi değiştirdiğim için işyeri evime uzak 3600 den tazminat alıyorum ancak işsizlik maaşı alabilirmiyim iş bulana kadar
Merhaba. Hayır, bu gerekçeyle çıkışınız SGK’ya bildirilirse işsizlik maaşı bağlanmaz.
merhabalar kolay gelsin benim yabancı vatandaşlığım var 1966 doğumluyum 1984 yılında sigorta girişim var türkiyede bir firmadada 10 yılı aşkın bir süredir çalışıyorum .sgk dan emekli olmak istiyorum bunun için eksik olan günlerimi borçlanarak öderseniz emekli olabilirsiniz dediler .param olmadığından işyerimle konuştum alacağım tazminat bu parayı karşılıyor . sgk dan 15 yıl 3600 tamaladığıma dair bir kağıt alarak iş yerine verdim kıdem tazminatımı ödediler bu parayla emeklilik borclanmamı yaptım 2019 un 1. ayından sonra içeriye emeklilik dilekcemi verip emekli olucağım.fakat işyerimin bana ihtiyacı olduğundan kasım ayının 5 inde cıkış yapıp 7 sinde tekrar giriş yaptılar yani aynı firmamda çalışmaya devam ediyorum merak ettiğim ihbar ödemediler alabilirmiyim yoksa ödememeleri doğru kararmı bir arkadaşım bu durumda almam gerekir deyince kafam karıştı bilgilendirirseniz sevineceğim teşekkür ederim saygılar.
Merhaba. Hayır, bu durumda işveren size ihbar tazminatı ödemek zorunda değildir.
Merhaba 15 yil 3600 den yararlaniyorum maaslarin cok düşük olduğundan dolayi sigortadan evrak alip isverene verdim bana ihbar süresi çalışmamı söyledi böyle bir hakki varmi?
Merhaba. Hayır, doğrudan işten ayrılmanız mümkündür. İhbar süresini çalışmanız gerekmez.
Zeynel bey,gerekli evrakları SGK dan aldıktan sonra kendimiz mi işverene teslim etsek yoksa noterden posta yoluyla göndersem farkeder mi teşekkürler.
Merhaba. İşverenin iyiniyetine güveniyorsanız elden teslim edin, yoksa noterden gönderin Gökhan bey.
15.11.1996 sigorta girişim var.suanda 4615 sigorta günüm var.kendi isteğimle işten ayrılmak istiyorum.ve başka bir iş yerinde çalışmak için teklif geldi yinede hukuki haklarımı haketmis olurmuyum
Elbette, SGK’dan 15 yıl ve 3600 gün yazısını aldıktan sonra, dilediğiniz zaman işi bırakabilir ve tazminatınızı talep edebilirsiniz.
İyi günler. İlk işe giriş tarihim 15.09.1997. SGK’da kayıtlı tarih bu ancak ilk prim ödemesi Şubat 1999’da. 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü şartını geçmiş durumdayım fakat SGK’daki (e-devlet) emeklilik şartlarım 57 yaş, 5900 prim günü ve 25 yıl sigortalılık olarak gösteriliyor.
15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü şartı ile 15 aydır çalıştığım işten ayrılırsam kıdem tazminatı ile birlikte hak edilmiş prim ve yıllık izin ücretlerini de alabiliyor muyum? Teşekkürler.
Merhaba. Elbette, kıdem tazminatı dışında ne hakkınız varsa, bunların da ödenmesi gerekir.
3600 gün ve 15.sene üzerinden işten ayrılmak istiyorum 27.10.1999 giriş 6.450 prim günüm askerden sonra sigortalı oldum askerliği saydırsam olurmu kaç gün üzerinden prim ödemem gerekir. Lütfen bilgi alabilir miyim.
Hakan bey, mümkündür. Şu yazımıza göz atmanızı öneririm: mustafabaysal.com/askerlik-borclanmasi-nedir-ve-nasil-yapilir