Bildirimli fesih nedir?
Bildirimli fesih; işçinin ya da işverenin iş sözleşmesini feshetmeden belirli bir süre önce karşı tarafa bildirimde bulundurmasını gerektiren bir fesih türüdür. Bu feshin en belirgin özelliği, feshin derhal yapılmaması ve belirli bir sürenin geçmesiyle geçerlilik kazanmasıdır.
Bildirim süreleri
Önce İş Kanununun 17nci maddesinde yer alan ihbar sürelerinden bahsetmem gerekir. İşçinin kıdemine göre belirlenen bu süreler; 6 aya kadar kıdemi olan işçi için 2 hafta, 6 ay ile 1,5 yıl arasında kıdemi olan işçi için 4 hafta, 1,5 yıl ile 3 yıl arasında kıdemi olan işçi için 6 hafta ve 3 yıldan çok kıdemi olan işçi için 8 haftadır.
Bildirimli fesih hangi hallerde olur?
İş Kanununda iki tür fesih vardır. Bunlar derhal fesih ve bildirimli fesihtir. Adından da anlaşılacağı üzere derhal fesih, tarafların iş akdini istedikleri zaman sonlandırabildikleri bir fesihtir. İş Kanununun 24 ve 25inci maddelerine göre yapılan fesihler bu türdendir. İşte, 24 veya 25inci madde kapsamında bir fesih söz konusu değilse feshin 17nci madde kapsamında bildirimli olarak yapılması gerekir.
Bildirimli feshin hangi hallerde olduğunu tek tek saymak mümkün değildir. Ancak tersten gidilmesi mümkündür. Yani, derhal fesih imkânı yoksa bildirimli fesih yapılacaktır. İşçinin derhal fesih hakkını şu yazımda ve işverenin derhal fesih hakkını da bu yazımda açıklamıştım.
Bildirimli fesih neden var?
Ortada işçinin işten derhal ayrılmasına ya da işverenin işçisini derhal işten çıkarmasına sebep olabilecek nitelikte bir fiil olmadığına göre, iş sözleşmesini feshedecek olan tarafın karşı tarafı zor durumda bırakmaması esastır. İşçi işten ayrılacaksa, işveren onun yerine işçi aramak durumunda kalacak; işveren işçiyi işten çıkaracaksa, işçi yeni iş bulmak durumunda kalacaktır. Bildirim sürelerinin varlığı, sözleşmenin sona ermesiyle birlikte karşı tarafın en az zararı görmesini sağlayacaktır.
İşçinin ya da işverenin ne yapması gerekir?
Derhal fesih gerekçesi bulunmayan ama iş sözleşmesini de sona erdirmek isteyen taraf, işçinin kıdeme göre belirlenen ve yukarıda belirttiği süreler kadar öncesinde karşı tarafa bildirimde bulunmalıdır. Bu bildirimde, iş akdinin 17nci madde kapsamında sona erdirileceği ifade edilmeli ve ihbar süreleri sonuna kadar sözleşmeye devam edilmelidir. Örneğin istifa edecek olan bir işçi doğrudan işten ayrılmamalı ya da işçiyle artık çalışmak istemeyen bir işveren onu işten hemen çıkarmamalıdır.
İhbar sürelerine uyulmazsa ne olur?
Bildirim sürelerine uyulmasını isteyen İş Kanunu, uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımı da belirlemiştir. Bildirim süreleri kadar beklemek istemeyen taraf, karşı tarafa ihbar tazminatı ödeyerek iş sözleşmesini hemen sonlandırabilir. Örneğin işçisiyle daha fazla çalışmak istemeyen işveren, işçinin ihbar süresi tutarında ücretini peşin ödeyerek onu işten çıkarabilir. Bu noktada, ihbar süresinin ya tam kullandırılması ya da hiç kullandırılmaması gerekir. İhbar süresinin bir kısmını kullandırıp kalanının ücretini ödemenin sonuçlarını daha önce yazmıştım.
SONUÇ
Bildirimli fesih; hem işçi hem de işveren için getirilen bir yükümlülük olup temel amacı, iş sözleşmesini sona erdirecek olan tarafın karşı tarafı zor durumda bırakmasını engellemektir. Çünkü fesih sonunda ya işçi iş aramak zorunda kalacak ya da işveren yeni işçi bulmak zorunda kalacaktır.
Bildirimli fesih yapması gerekirken yapmayan ve derhal işten ayrılan işçi ya da onu işten çıkaran işveren, karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktır.
Bildirimli fesih dilekçesi örneğini buradan indirebilirsiniz.
Hocam selam ben 21 yıldır deblet hastanesinde yemizlik görevlisi olarak calışmak tayım beni görevlendirmeyle mutfaga garson olarak cekiyorlar ben görevlendirmeyi imzalamadım kabul etmedim ne yapmam gerekiyor bana yardımcı olurmusunuz
Merhaba, iş sözleşmenizdeki hükümleri ya da size daha önce imzalatılan muvafakatname benzeri evrakları görmeden yapılacak her yorum yanıltıcı olacaktır. Bu nedenle, bir şey söylemem mümkün olmaz Hakan bey.
Merhaba kolay gelsin
Güvenlik görevlisi olarak 8 ay 13 gün görev yaptım. Güvenlik şirketi bir ay öncesinden projenin bittiğini ve bir evrağa izma atmamı söyledi bende tamam dedim.
Yeni bir iş sözü verdiler,
Lakin 15 gün geçti ve öyle birşeyin olmadığını gördüm.
İhbar tazminatım hakkım var diye biliyorum,
Fakat öyle para hesabıma yatırılmamıştır.
iş verene telefon ile bu hakkımı istediğimde
Tazminatın maaşına yansıtılıyor dedi ve böyle bir hakkın yok dedi.
Ne yapmam lazım nasıl bir izlemeliyim.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba, açıkçası bordronuzu ya da imzalatılan evrakı görmeden yorum yapan herkes yanlış bilgi vermiş olur. Ben de buna dahilim Erdal bey.
Merhabalar
ben 2003 yılından beri bir firmada çalışıyorum benden önce en az 30 kişiye 3600 den kıdem ödediler . ve ertesi günü tekrar iş başı yaptırdılar
bende ihtiyaçlarımdan dolayı talep ettim ve tekrar işe devam etmek istedim
fakat şirket yöneticileri bana 3 ay ara vermelisin 3 ay sonra tekrar iş başı yapabilirsin dediler. aksi halde 3-5 sene sonra mahkemeye verip tekrar 2003 yılı itibarı ile tekrar tüm haklarını alabilme yolu varmış
böyle bir kanun varmı yoksa bunlar vermemek için bahaneler mi uyduruyor bilgi verirseniz memnun olurum
Merhaba 3’5 yıldır çalışan elemanım işten : evlilik hamilelik bahanelerle son iki aydır düzenlideğil ve son bir ay hiç gelmedi aynı zamanda çalışmaya devam edemeyeceğini söyleyen pandemi boyunca iş olmadığı halde ekibimi ayakta tutmak için tam maaş ödedim işlerin yoğun günlerinde rapor almadan doktor dinlen diyor diye işe gelmedi bu yoğun günlerimde iş yerine sorumsuzluğu kabul edilemez sosyal medyada gördüğüm kadarı ile durmadan bir yerlere giden gününü gün eden elemanı işten çıkışını vermek istiyorum ne yapmalıyım? ?.
iyi günler , 3 ay çalıştığım iş yerinden 4 kodu ile fesih bildirimi yapılarak çıkartıldım mesai ,izin gibi haklarımı aldım kıdem yada başka tazminat hakkım var mıdır?
İhbar süresi de tanındıysa size başka bir hakkınız yoktur.
Hocam merhaba beni işten çıkardılar. 15 gün önceden de haber verdiler ama iş arama iznimi kullandırtmadılar. Bu durumda ihbar tazminatı alabilir miyim?
Semih bey, ihbar tazminatı alamazsınız. Ama iş arama iznine dair zamlı ücret alabilirsiniz. İş arama izni ücretini açıkladığımız yazıya göz atabilirsiniz.
Hocam sizden ricam benim için hesaplama yapabilir misiniz? Çalıştığım iş yerinden çıkarıldım ve 15 gün önceden haber verdiler bana. İşten çıktığım gün o iş yerinde 11 ay 19 gündür çalışıyordum yani 4 haftalık ihbar süresi var ama bana 15 gün önceden haber verildi. İş arama iznimi de kullanamadım. İş yerinden benim alacağım ihbar tazminatı(zamlı ücret vs.) ne kadardır?
Ayrıca bir şey daha sormak istiyorum. İş yeri bana ibraname imzalamadan maaşımı vermiyor. İbranameye de alacağım yoktur yazmamı istiyorlar. Aksi halde maaşımı ödemeyeceklerini belirttiler. Bu durumda ne yapabilirim. SGK’yı aradım ama iş yeri ile görüşüp anlaşın dediler.
Teşekkürler.
İşçiye ihbar süresi eksik kullandırılırsa, tamamının ihbar tazminatının ödenmesi gerekir. Bu durumda size 4 haftalık ihbar tazminatı ödemek zorundadırlar. Maaşınızı banka hesabınıza yatırırlarsa, imza atın. işyerinde normalde maaşı elden mi bankadan mı alıyorsunuz?
Bankadan alıyorum ama işte kaç gün geçti hâlâ maaşımı alamadım. Geçenlerde gidip ibraname imzaladım ama alacaklarımı da(ihbar tazminatı vs.) yazmıştım. Bu sefer de düzgün yaz dediler. Düzgünden kasıt sadece maaşım oluyor. Ben ibranameye alacağım yoktur yazsam ve onlar maaşımı ödedikten sonra arabulucuya başvurup tazminatımı alabilir miyim? 1 hafta önce ihtar çektim ama hak hukuk umurlarında değil.
Semih bey, almadığınız bir parayı almış gibi yazmanız aleyhinize olabilir. Sizin yerinizde olsam bir an önce arabulucuya başvururdum.